Ősrobbanás - elméletek, feltételezések...

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Van még neked valami iszugyi. A tér geometriája olyan, hogy pld. a háromszög területe T = k * Đ alakban adható meg, ahol k egy igen nagy konstans, a Đ pedig a háromszög defektusa. E szerint van legnagyobb területű háromszög, ahol a Đ éppen PI és a háromszög oldalai párhuzamosak egymással. Ugye érted iszugyi? Ha netán mégsem, akkor hogy jössz azzal, hogy dobjuk ki Einstein elméletét a többi közé a kukába? Oda amúgy se fér már semmi, mert teli van Szász könyvével. :)
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Iszugyi! Igazán megköszönhetted volna, hogy kijavítottam a téves adataidat, hibás képleteidet. Belőled nem csak a fizika ismerete hiányzik, de a modorod is hagy némi kívánnivalót maga után, nemde?
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Nocsak! Nem látod, hogy mekkora blődliket közöltél az elemi töltésről, az elektron tömegéről, s azt sem, hogy rosszak a felírt egyenleteid? Téged páros lábbal rugnának ki egy gyenge főiskola fizika kollokviumáról is! Jó vastag lehet rajtad itt - ott az irharéteg!
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Látom hallgatsz iszugyi. :) Kérdezek mást. Mi a csodának ragaszkodik Szász Brémához és az ejtőkísérletekhez? Csak nem azért, mert oda be sem teheti a lábát? Ha Szász tudná a fizikát, vagy iszugyi tudná a fizikát, akkor azt is tudná, hogy az állítása tömegspektrométerben és titrálással ellenőrizhető. Ezrelék körüli eltérés már bőven észrevető.
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Megint elgurult a tablettád iszugyi? Szerintem csak azt hallod, ahogyan iszugyit kinevetik Brémában Szásszal együtt. Igen szégyenletes, hogy egy magát fizikusnak nevező személy rémséges elméleti és gyakorlati hiányossággal diplomához jutott, ha egyáltalán ..... Szörnyű, amint nagy hangon szajkózod a tudatlanságod, s másokat, akik értenek is valamihez, kioktatni próbálsz.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jaszladany!

Kezdjük az elején. :)

"Newton 2. törvénye:

"Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező meg nem változtatja.""

Nos, ez nem Newton második, hanem az első törvénye, s csak a klasszikus mechanikában igaz, s csak akkor, ha van kitüntetett, nyugalomban lévő rendszer. Az a bökkenő, hogy ilyen nincs.

Kedves Warrior Princess!

Mindegy, hányadik törvénye ez Newtonnak, a lényeg, hogy törvény. De ezek alapján szerinted alkalmazhatatlan, mivel szerinted nyugalomban lévő test nem létezik. Akkor minek írta ezt le egyáltalán Newton?
És miből gondolod, hogy az Univerzum zanzásított változata mozgott? És ha igen, mitől mozgott?
Akárhogy is vesszük, nem kevesebbet állítasz, mint azt, hogy a semmi közepén, a semmiből keletkezett mozdulatlan valami minden külső hatás nélkül mozgásba jött, tágulni kezdett és szétrobbant.
Ha pedig benne volt akkora energia, ami szétvetette, akkor honnan jött bele az a hatalmas energia?
Erre is van törvény, nem?
Tudomásom szerint energia nem keletkezik, pláne nem a semmiből. Az ősrobbanás elmélet szerint ez a kis pont mégis tele volt energiával. Tehát egy újabb fizikai törvény, amit az ősrobbanás elmélet figyelmen kívül hagy.

Az ősrobbanás pillanatában azonban egészen bizonyosan nem volt érvényes sem a klasszikus, sem a kvantummechanika.

Szeretem az ilyen megjegyzések, úgy hangzanak, mintha bárki megfigyelte volna az ősrobbanás pillanatát. Honnan tudjuk, hogy mi volt érvényben akkor? Honnan tudjuk, hogy egyáltalán volt-e ősrobbanás? A jelek egyáltalán nem arra utalnak, hogy volt.

A robbanást illetően tévedésben vagytok, hiszen valami olyasmire gondoltok, mint a robbanószerek felrobbanása. Az ősrobbanás nem azt jelenti, hogy a mai méreteihez képest rendkívül piciny, minden ma létezőt tartalmazó valami szó szerint felrobbant, hanem azt, hogy hirtelen tágulni kezdett, csökkent az energiasűrűsége és a hőmérséklete.

És miben tágult, ha nem létezett tér? A tágulási folyamat időt feltételez, de ugye az sem volt. Hogy lehet az, hogy Te a tiszteletre méltó fizikai ismereteiddel nem látod ennek az elméletnek az ellentmondásait?

"Thermodinamika 2. fő tétele:

"A termodinamika második alaptörvénye az entrópia felhasználásával a következőképpen fogalmazható meg: a spontán folyamatok esetében a magára hagyott rendszerek entrópiája csak növekedhet." "

Ez bizony nem a termodinamika második főtétele, sőt, semmiféle tétel nem lehet, mert hamis az állítás.

Hát ha szerinted hamis az az állítás, miszerint ha magára hagysz bármit, egy házat, egy autót, egy kidőlt fát, akkor annak az állapota nem javulni és rendeződni fog, hanem szétmállik, szétesik, elkorhad, akkor nem sokat ér az általad preferált fizika. Ennyire azért nem térhet el a valóságtól.

Ha szerinted egy robbanás ilyen komplett szerveződést és rendszerek egymásra építettségét eredményezi, valamint bonyolult és rendezett mozgást, akkor a fizikának nem sok köze lehet a valósághoz. Akkor minden fizikai levezetés, ami ebből indul ki, csak mese.

Majdnem színtiszta dialektikus materializmus, amit az általában vett anyagról és mozgásairól írtál, beleértve az ősrobbanás tagadását is, amit nem nevezz dogmának, mert kiderül, hogy azt sem tudod, mi a dogma.

Az ősrobbanás az, ami színtiszta materializmus. Kijelenti, hogy az anyag létezett mindennek előtte, és mindent az anyag hozott létre.
A dogma jelentése pedig tökéletesen ráillik az ősrobbanás elméletre:

Dogma:
határozat, törvény (kételkedés és gondolkodás nélkül el kell fogadni);
bizonyítás nélküli, megváltoztathatatlannak hirdetett, minden hívőre kötelező hittétel

Napjainkban mindenkinek kötelező elfogadni az ősrobbanás elméletét, függetlenül attól, hogy soha senki sem bizonyította (hogyan is bizonyította volna), és a tapasztalati tények abszolút cáfolják:

1. A semmiből nem keletkezik sem anyag sem energia sem információ
2. tér és idő nélkül semmi sem tud tágulni
3. külső hatás és energia bevitel nélkül semmi sem jön mozgásba, tágulni sem kezd, és fel sem robban
4. robbanásból nem alakul ki semmiféle rendszer, csak kiszámíthatatlan káosz.

Hogy csak néhányat említsek. A fentiekből szerinted melyik a hamis állítás?
Az ősrobbanás azonban mindegyiknek az ellenkezőjét állítja, mégis azt kell elfogadni. Az ősrobbanás elmélet tehát egy dogma.


A csillagokkal kapcsolatban pedig nem értem, miért sértő, hogy utánanézek annak, amit írsz. Én mindennek utána nézek.
Azt írtad, a csillag keletkezése "hosszú folyamat", de nem írtad, hogy mennyi. Ezt megnéztem. Így megtudtam, hogy több millió év. Tehát a világon senki sem láthatta egy csillag megszületését.

Ez a "több millió év" egy olyan varázspálca, aminek segítségével a legképtelenebb elméleteket is valóságként lehet eladni.
A millió éveknek köszönhetően a gázfelhőből csillag lesz, a békából meg királyfi.
És ha valaki kétkedve rákérdez, hogy hogyan is lehetséges ez, és mi erre a bizonyíték, akkor ott van a több millió év, amivel félre lehet söpörni minden bizonyítási kötelezettséget, viszont remek magyarázatokat lehet gyártani a segítségével, amiket persze nem lehet megkérdőjelezni.

Ha pedig már Laplace elméletéről is kiderült, hogy nem igaz, és a Nap nem alakulhatott ki ugyanabból a gázfelhőből, mint a bolygói, akkor nem értem, miért hangoztatják még mindig a gázfelhő-szülte csillagkeletkezés teóriát.
Amit biztosan tudunk, hogy a csillagok felrobbannak, mert ilyet láttunk. De hogy keletkeznek is, az csak elmélet, mivel soha senki sem látta.
És kérlek ne sértődj meg azon, ha a válaszodat, amit ezúttal is nagyon köszönök, nem fogadom el azonnal készpénznek. Mint említettem, én szeretek mindennek utánanézni.
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
#256:

Kedves Jaszladany!

Szerintem olvasd el újra figyelmesen, amit leírtam. Nem csak a legutóbbit, de az előzőeket is. Természetesen nézz utána mindennek, s ha marad még megválaszolatlan kérdésed, akkor majd beszélünk róla.
 

1TOTEM1

Állandó Tag
Állandó Tag

Melcsike8, azt hiszem beléd ragadt a szó az egyenletek közt, de kiindulópontnak jó
icon10.gif
 

Warrior Princess

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jaszladany!

Mindenki azt tudja, amit megtanult és megértett, s abban hisz, amiben akar, ami neki a legjobban tetszik. Sem téged, sem mást nem kívánok meggyőzni semmiről. Mindenki maradjon meg békével a hitében. Beérem annyival, hogy az Ősrobbanás modellje minden jel szerint eredményes, sikeres és alapvetően objektív modell. Az az apróság, hogy a modern fizika, helyesebben a modern természettudományok segítségével fejlett technológiai civilizációt hoztunk létre, s jól elboldogulunk mindenféle természetfeletti elképzelés mellőzésével, már csak a hab a tortán. Neked és a többi laikusnak pedig bele kell abba törődni, hogy nem minden szemléletes, csakis magasszintű absztrakcióval tudjuk a valóságot megérteni és feldolgozni. Amikor pld. időről beszélünk, egészen bizonyos, hogy nem ugyanazt értjük alatta. Amikor tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mi az idő, s kiderül, hogy végtelen sokféle idő értelmezhető, bizony, ezt sem könnyű megérteni és összegyeztetni a mindennapi tapasztalattal. A dolgok megértéséhez manapság a józan paraszti ész és a szemlélődés édeskevés. Ennél több kell, absztrakció, analízis és szintézis egyaránt szükséges.

Mindenkinek szép hétvégét!
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Megmondom a frankot. Nekem ez a tarsalgas olyan magas mint tyuknak a loracs.
Megmondana valaki hogy most volt osrobbanas vagy nem?
Lehetoleg egyenletek nelkul csak egy egyszeru "igen" vagy "nem" megfelel. Az en egyenlet megoldasi kepessegem az 1+1=2(de ez sem biztos) keplettel kimerul.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor pld. időről beszélünk, egészen bizonyos, hogy nem ugyanazt értjük alatta. Amikor tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mi az idő, s kiderül, hogy végtelen sokféle idő értelmezhető, bizony, ezt sem könnyű megérteni és összegyeztetni a mindennapi tapasztalattal.

Kedves Warrior Princess!

Természetesen ha Te mást értesz idő fogalma alatt, anyag és energia meg robbanás, stb. fogalma alatt, mint amit a valóságban tapasztalunk, akkor csakugyan nincs közös nevezőnk.
Nem ugyanabban a világban mozgunk. Én a valóságban, Te meg valahol nem tudom hol, valami absztrakcióban.
Igazad van, én laikus vagyok, nekem elég nehéz beadni, hogy a semmiből magától energia és anyag keletkezik, aztán ez magától felrobban vagy kitágul (egyre megy), és magától tökéletes renddé szerveződik, sőt ember jön belőle létre.

De valóban maradjon meg mindenki a hiténél. Köszönöm a válaszaidat. kiss
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Megmondom a frankot. Nekem ez a tarsalgas olyan magas mint tyuknak a loracs.
Megmondana valaki hogy most volt osrobbanas vagy nem?
Lehetoleg egyenletek nelkul csak egy egyszeru "igen" vagy "nem" megfelel. Az en egyenlet megoldasi kepessegem az 1+1=2(de ez sem biztos) keplettel kimerul.

Szia Pittikém!

Szerintem ezt Magad is meg tudod állapítani.
Nézz fel az égre, nézd meg, milyen szép rendben kering minden a maga pályáján, hogy rendszereket találsz a legkisebb atomok belsejétől a galaxisokig, és ezek a rendszerek egymásra épülő, összefüggő nagyobb rendszereket képeznek, aztán döntsd el, létrehozhat-e ilyen szervezett rendszeregyüttest vagy mozgásrendszert egy nagy robbanás.

De légy elővigyázatos, mert ha elfogadod, hogy a semmiből (vagy ki tudja honnan) keletkezett anyag csakúgy magától fel tud robbanni, akkor senki sem szavatolhatja Neked, hogy holnap nem az alattad lévő fotel robban fel. :smile:

Azért nem valószínű, hogy a tetőtér beépítést (ha egyszer lesz rá lehetőségem) dinamit segítségével oldanám meg.
 

iszugyi

Kitiltott (BANned)
pitti: "Megmondana valaki hogy most volt osrobbanas vagy nem?"

A fizikai megfigyelésekböl megítélve NEM VOLT ösrobbanás. A világmindenségnek vannak anyagi építökövei, amik "mindig" voltak. Ezek csak lokálisan csomósodni és utána szétszóródni tudnak, de keletkezni, vagy megsemmisülni nem tudnak.

Ezeket az anyagi építököveket ismerjük is. Négyféle van belölük, ezek az elektronok, pozitronok, protonok és az eltonok. Az eltonokat fedezte fel a fizika utoljára, 1955-ben és, értelmetlen módon, ezeket "antiprotonnak" nevezték el a fizikusok.
 

iszugyi

Kitiltott (BANned)
W.P.: "Mindenki azt tudja, amit megtanult és megértett, s abban hisz, amiben akar, ami neki a legjobban tetszik. Sem téged, sem mást nem kívánok meggyőzni semmiről."

Ezt ki kell javítani, mert nem helytálló: Valaki abban hisz, amit megtanítottak vele. Az alapokat nem "tudja", csak "hiszi". Csak a levezetéseket az alapokból tanulta és értette meg, s abban hisz.
 
Oldal tetejére