Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

ErikaG

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszonom Ginger a valaszodat. Az osszes hivatalos oldalt kinyomtattuk es attanulmanyoztuk mindannyian a csaladban, ezekkel mind tisztaban vagyunk. A gyakorlati oldala erdekelne, ha valaki mostanaban ment, hogy zajlott, mennyi ido telt el bizonyos dolgok kozott, mivel ez ugye varos-fuggo. Koszonom szepen, hogy vetted a faradsagot es belinkelted ezt nekem.
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]Lakás:[/FONT]
[FONT=&quot]Albérlet: egy szoba (12-18 m2 között), egy félszoba (6-12m2 között), konyha, wc, fürdő, összesen 60-75 m2, tíz emeletes panelházban havonta 40.000.- ft, plusz rezsi (...) Családi ház bérlete nagyságtól függ, de egy 100 m2-es kb.: 150.000.- ft, plusz a rezsi,...[/FONT]

Mi picike családi házat bérlünk, tehát valahol az általad említett 2 lehetőség között, ez 900 CAD havonta, a környék nem túl jó, egy vidéki kisebb városban (London, 350 000 lakos).
A rezsi itt általában elég emberi áron van. Bár az utóbbi időben elkezdték felfele vinni az energiahordozók árait (plusz már be van harangozva valami vízdíj-emelés is).
Itt nálunk elég meleg az időjárás, most is olyan 10 fok körül van a hőmérséklet napközben.
Igazából nagyon nagyot lehetne spórolni itt a fűtésszámlákon, ha a házak szigetelése jobb lenne.


[FONT=&quot]Lakás vásárlás: Az a panel lakás amit albérletben írtam ha megvásárolod a mostani válságban is 8 milla, (...) [/FONT]
[FONT=&quot]Lakás biztosítása nem kötelező, de ha hitelből vásároltad, vagy építetted, akkor a bank előírja, hogy a futamidő alatt kell biztosítás, (...)[/FONT]

Igazából pl. a mi számunkra azért nem releváns az otthoni ingatlanvétel ill. bérlés, mert vannak otthon ingatlanaink, tehát mi inkább azt hasonlítottuk össze, hogy mennyi lenne a különbség, ha az otthoni házunkat eladva itt szeretnénk ingatlant venni.
Itt a hasonló ingatlan hasonló helyen olyan háromszorosa lenne az otthoninak és az árbeli különbség egy olyan összeg ami egyelőre visszatart a vásárlástól.
Túl a konkrét számokon ami magánügy, gondolom sokan így kalkulálnak.

Itt is szokott kérni a bank biztosítást ha lakáskölcsönt ad, de nem kérdeztük még a konkrét összeget, mármint hogy mennyi lenne a biztosítás összege.

Ami nagyon nagy különbség az otthoni viszonyokhoz képest, az az ingatlanadó mértéke.
Az egyik ismerősünknek egy jobb környéken van háza, mint írtam, évi 6000 HATEZER dollárt fizet, akár van jövedelme akár nincs...
Ha nyugdíjba megy akkor le fogják engedni az ingatlanadót majd. Csak addig még el kell előbb jutnia.
Másik ismerősünk a viszonylag jó helyen levő ingatlanára olyan 3000.- dollár körül fizet. Ez egy közepes méretű családi ház egy tiszta, rendes városrészben, mütyürke kerttel (az itt szokásos méret).
Mi mielőtt kijöttünk, nem tudtuk, hogy itt ilyen brutál az ingatlanadó és ezért csak a jövedelemadókat hasonlítottuk össze.
Igazából a korrekt összehasonlítás úgy nézett volna ki, hogy a magyar jövedelemadót plusz ingatlanadót (ha van egyáltalán, mert van ahol nincs), azt hasonlítjuk össze az itteni jövedelemadóval és az ingatlanadóval. De mivel Magyarországon az ingatlanadó nem egy tétel vagy nem egy nagy tétel, mi dőre módon kifelejtettük a számításból...

A biztosítók fizetési morálja itt sem kifogástalan. Amelyiktől mi eljöttünk az el van híresülve arról, hogy nem szeret fizetni (legugliztuk utólag). Mivel a biztosítókban sosem bíztunk túlzottan, csak a kötelező biztosításaink vannak, ez a kocsibiztosítás és a bérelt lakás biztosítása. Együtt azaz csomagban olyan 160 dollár körül van havonta.


[FONT=&quot]Autó:[/FONT]
[FONT=&quot]Mazda3 Sport 1.6 CD109 - 5.349.900.- ft, és ez még nem tartalmazza a forgalomba helyezést, névre írást! ...[/FONT]

[FONT=&quot]Mi új autót vettünk, erre a tartományi adó plusz 13% (ez olyan ÁFA-féleség, szinte mindenre van amit veszel)[/FONT]
[FONT=&quot]Asszem akkoriban a használt autókra nem volt ez a 13%-os adó.[/FONT]

[FONT=&quot]A kocsira az adó olyan 100 CAD körül van évente.[/FONT]

[FONT=&quot]A biztosítás az nagyon húzós, sok biztosító egyáltalán nem ismeri el az otthonról hozott igazolást a balesetmentes vezetésről.[/FONT]
[FONT=&quot]Érdemes biztosítási ügynökhöz menni. [/FONT]
[FONT=&quot]De még így is boldogok lehetünk, hogy 2000 dolcsi per év körül megúsztuk a dolgot.[/FONT]

[FONT=&quot]Érdekes, hogy a lakásra nem lehet úgy biztosítást kötni, hogy csak az épületre, hanem muszáj vele együtt a benne található dolgokra is. Mi a saját cuccainkra nem akartunk biztosítást kötni csak a bérelt házra, de itt nem tudtak ilyen opciót ajánlani. Ezért aztán idén fel is ment a lakásbiztosításunk összege, mert a biztosító szerint már bizonyára mennyivel több földi javak felett rendelkezünk ugyebár mint tavaly (mondtuk, hogy igen de nem kívánjuk őket biztosítani, mert a nagy részük a Goodwillből van - ez nem használt.... valami táblázat alapján saccolt valami értéket az ügynök és azt vette alapul, mondhattunk bármit) szóval automatikusan nagyobb értékre kötöttek csak biztosítást.[/FONT]
[FONT=&quot]Persze nem fogunk belehalni de ezt én a magam részéről tisztességtelennek tartom, mert sok ember kötelezve van így vagy úgy az ingatlan biztosítására (mi azért mert bérlők vagyunk, más azért mert lakáskölcsönt fizet), viszont nyilván nem mindenki akarja a komplett lakberendezését is biztosítani. Szóval az ilyeneket mind extra megfejik.[/FONT]


[FONT=&quot]Egészségbiztosítás:[/FONT]
[FONT=&quot]Mindenkinek ingyenes ahol mi lakunk (DNY Ontario). Sürgős esetben be lehet menni a klinikára de épp nemrég volt az újságban, hogy lehetnek több órás várakozási idők is.[/FONT]
Rák operációra a pajzsmirigy-daganatosok gyakran egész sok hónapot várnak itt, mondván, hogy az nem olyan sürgős. A mellrákot gondolom kicsit gyorsabban sorra veszik.
Itt is orvoshiány van.
Viszont az otthon széles körűen elterjedt csúszópénzről én itt nem hallottam.
A fogorvos nem tartozik bele az alapellátásba és nagyon drága. Van, hogy jó, van, hogy nem...
Én nem mernék itt sem csak úgy besétálni egy fogorvoshoz. (Magyarországon is csak előzetes ajánlás alapján mertem bemenni).

Ha az ember maga fizeti az orvost, mint mi pl. az állatorvost, akkor egész brutál számlák bírnak kijönni. Ajánlatos állattartó körökben még jóval az első esedékes vizit előtt körülkérdezni, hogy tud-e valaki olyan orvost ajánlani aki jó is meg az árai is kedvezőek. Mármint relatíve.
Én tegnap perkáltam ki 160 dollárt egy bőrgyulladás vizsgálatáért (doki ránézettt a kutyára, 5 perc) plusz az antibiotikum tablettákért (2 hétre elég) és egy kis bőrre kenhető baktériumirtó kenceficéért. És ez már a harmadik menet mert nagyon nem akar elmúlni az a bőrgyulladás. Nem tudtam rávenni a dokit, hogy ugyan vegyen már egy bőrkaparékot arról a szegény ebről és küldje be a laborba, mielőtt tovább próbálkozunk itt mindenféle antibiotikumokkal.
És ez egy JÓ HÍRŰ doki... aki ráadásul még olcsóbban is dolgozik mint a kollegáinak a többsége.
Ja, Kanada jó részén ajánlják a nyári szezonra a szívféreg elleni védelmet. Van egy csomó olyan készítmény, ami kombinált, tehát tartalmaz bolhairtót is meg féreghajtót is és mindent összevéve nemcsak drága hanem feleslegesen agyonkemikáliázza a kutyát.
Mi szimpla ivermectint vettünk a dokinknál. Az csak a szívféreg lárváit öli ki. De mivel a kutyáinkon a rövid szőrük miatt nem szokott bolha lenni, kullancsok a környékünkön nincsenek, a (bélféreg elleni) féreghajtást meg nem kell 4 hetente csinálni (itt szinte mindenki felszedi a kutyapotyadékot), mi az ivermectint választottuk. Ezt 4 hetente kell beadni a kutyának és akkor nem kap szívférget. Nálunk kb. májustól októberig kell adni és olyan 27 dollár volt a 23 kilós kutya ezévi adagja. Hozzájön még évi egy szívféregteszt áprilisban, a szúnyogszezon kezdete előtt. nem emlékszem már, mennyi volt az annyi, valahol 20 és 30 dollár közt volt kutyánként.
Igazából nincs sok szívférges kutya itt (a szívféreg alapvetően a Mediterráneum ill. ahhoz hasonló környékek betegsége, ott rengeteg a fertőzött állat) de mivel a betegség elég veszélyes, az állatorvosok itt is ajánlják a megelőzést. Én ismerek olyan gazdát is, aki nem ad semmi preventív kezelést a kutyájának, csak évente egyszer tesztelteti, hogy van-e szívférge. Eddigmég mindig negatív volt az eredmény, bár azt is hozzá kell tenni, hogy az illető nem lakik vízparton.
Itt az idevágó betegségtérkép:
http://www.dogsandticks.com/NA-map-lyme-disease-dogs/
(Vannak rajta más betegégek is).

Gondoltam, az állattartóknak esetleg érdekes.
Ja, Németországgal ellentétben itt a kis családi házat kiadják általában állattartóknak is.
A nehéz csak az volt, hogy mi az állatok miatt olyan házat szerettünk volna ahol nincs padlószőnyeg. De alig van olyan ház vagy lakás, ami padlószőnyegmentes. Ez valami angolszász mánia lehet, már az íreknél is feltűnt, hogy imádják a padlószőnyeget.
Ez azért is furcsa, mert a helyi építőipari szaküzletekben viszonylag olcsón van nagyon szép IGAZI FA vagy bambusz parketta (mellesleg csempe is, valódi olasz csempe....).
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
[FONT=&quot]Érdekes, hogy a lakásra nem lehet úgy biztosítást kötni, hogy csak az épületre, hanem muszáj vele együtt a benne található dolgokra is. Mi a saját cuccainkra nem akartunk biztosítást kötni csak a bérelt házra, de itt nem tudtak ilyen opciót ajánlani.[/FONT]
HAAAAT amit irsz az magos nekem mint majomnak a zongora es MEG csak NEM IS ERTEM ...

azt pedig FOKENT NEM ,hogy MINDEZT TENYKENT KOZLOD ...
/holott NEM valos .../

1/ ITT az epulet biztositasa NEM A BERLO DOLGA !!!
2/ a tulajdonos KI SEM TUDJA ADNI EPULETBIZTOSITAS NELKUL AZ INGATLANT ...
... HA pedig meg van rajta morgage akkor ALAPBOL kovetel a bank epuletbiztositast ...
/ mert HA NINCS NEM KAP HITELT !/
sooo akkor az altalad berelt epulet ketszer van biztositva ????? mert igen IGY TUNIK !!!
azonkivul IGENIS LEHET kulon az epuletre es kulon az ingosagra biztositast kotni
HA AZ BERLEMENY
/sooot CSAK is igy lehet /
a valosagban a berlo NEM IS KOTHET biztositast az ingatlanra !!!
a tulaj az epuletre
a berlo az ingosagra kot KULON -KULON
azt gondolom NAGYON MEGVEZETETT AZ AZ UGYNOK !!!
mindezt szabalyozza torvenyileg az
Ontario Rental Housing Tribunal
/gugli es mindent tudsz /


<cite></cite>
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha bárki megvezetett az max. a landlord volt mert a szerződésben benne foglaltatik, hogy kötelező az ingatlanra biztosítást kötnünk.

Egyébként nagyon korrekt landlordunk van, tehát nem hinném, hogy megvezetett, vagy legalábbis nem tudatosan.
Ha egyet sóhajtunk, hogy valami nem működik a házban azonnal rohan megjavítani vagy hív szakembert ha magát kevésnek találja a dologhoz.

A bérleti szerződést meg valami bérbeadók azaz landlordok szervezetétől szerezte és azt állítja, hogy standard.

Na sebaj majd utánanézek...
Esetleg jövőre több biztosítási ügynököt is megkérdezek.
Kösz a tippet!
;)
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
A mi bérleti szerződésünkben szó szerint a következő áll:

"INSURANCE:
The tenant shall, during the entire period of his tenancy and any renewal thereof, at his sole cost and expense, obtain and keep in full force and effect, fire and property damage and public liability insurance in an amount equal to that which a reasonably prudent Tenant would consider adequate.
The Tenant expressly agrees to indemnify the Landlord and save it harmless from and against any and all claims, actions, damages, liability and expenses in connection with loss of life, personal injury and/or damage to property arising from any occurrence in the Rented Premises, the use thereof by the Tenant, or occasioned wholly or in part by any act or omission of the Tenant, or by anyone permitted to be in the Rented Premises, or the building by the Tenant."

A szerződésünk elején ez áll:
"Tenancy agreement, dated the..... day of... made pursuant to the provisions of the Short Forms of Leases Act and the Landlord and Tenant Act."

Hát igaz ami igaz, én sosem ellenőriztem ezekben a törvényekben, hogy mi az ábra, tehát kinek a sara a biztosítás........
De talán az van, hogy természeti katasztrófa meg hasonló esetére a landlordunk biztosította a vityillót, mi meg arra az esetre ha valamiért felgyújtatnánk vagy tönkrevágnánk (liability insurance).
Nem zárnám ki, hogy ő egy másik biztosítást fizet ugyanerre az ingatlanra, ami más okból keletkezett károkat fed.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Phoonix baratom haztartasi biztositast lehet kotni minden lakasra sot sok biztositasi ugynok egyben arulja ugymond "jo deal" az auto es lakasbiztositas egyben.
Valoban ha utana szamolunk az auto biztositasi ajanlatnak foleg nagy varosokban lakasbiztositas nelkul sokszor tobb maga az autobiztositas.
A tuljdonosnak is van biztositasa maga a hazra es a benne levo lakasokra.
A berlo kothet + biztositast a lakason beluli ertekeire.

Nem lehet egyertelmuen kijelenteni ,mert nagyon sok biztositasi ceg van es megtobb ajanlatuk , nagy a szoras az arakban nagy varos vagy kisebb stb.

Pl Hamilton es Toronto kozotti auto biztositas ar min .$100/ho felett van ua. annak az emberkenek.

A berlo a szerzodes utan kell hogy menjen amit alairt.
A tulaj biztos mar rafazott parszor azert ovatos.
PL az emeleti lako elaztat es a festes tonkre megy + esetleg szonyeg vagy butor.
A tulaj logikusan azt mondja nekem ehhez mi kozom? miert az en biztositasom menjen fel? /mert minden ugynel ami a biztositonak penzbe kerul felmegy/mert az egyik lako elfelejtette elzarni a csapot.
MAsik pelda
Vendeged jon es pityokasan fenekre ul a lepcson ahogy jon le a fordoszobabol eltorik a laba.
A tulaj ennek a koltsegeit se akarja a biztositasan.
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
nekünk is azt mondta az ügynök, hogy kevesebbet fizetünk ki biztosításra, hogyha kötünk egy lakásbiztosítást is a bérleményre.
Tehát a csak autóbiztosítás több lenne mint az autó és a bérlemény együttes biztosítása. Jó dealnek hangzott. Erre a bérleményre meg úgyis kötelező fizetni (az előzőre nem volt, de ott csak átmenetileg laktunk és rövid ideig, az ideérkezésünk után).

Ja, a biztosítási ügynök azt is mondta, hogy nagyvárosokban mint pl. Toronto, sokkal magasabb a kocsira a biztosítás, mert ott több a baleset, rosszabb a baleseti statisztika v. mi.
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
Phoonix baratom haztartasi biztositast lehet kotni minden lakasra sot sok biztositasi ugynok egyben arulja ugymond "jo deal" az auto es lakasbiztositas egyben.
Valoban ha utana szamolunk az auto biztositasi ajanlatnak foleg nagy varosokban lakasbiztositas nelkul sokszor tobb maga az autobiztositas.
A tuljdonosnak is van biztositasa maga a hazra es a benne levo lakasokra.
A berlo kothet + biztositast a lakason beluli ertekeire.


Nem lehet egyertelmuen kijelenteni ,mert nagyon sok biztositasi ceg van es megtobb ajanlatuk , nagy a szoras az arakban nagy varos vagy kisebb stb.

Pl Hamilton es Toronto kozotti auto biztositas ar min .$100/ho felett van ua. annak az emberkenek.

A berlo a szerzodes utan kell hogy menjen amit alairt.
A tulaj biztos mar rafazott parszor azert ovatos.
PL az emeleti lako elaztat es a festes tonkre megy + esetleg szonyeg vagy butor.
A tulaj logikusan azt mondja nekem ehhez mi kozom? miert az en biztositasom menjen fel? /mert minden ugynel ami a biztositonak penbe kerul felmegy/mert az egyik lako elfelejtette elzarni a csapot.
MAsik pelda
Vendeged jon es pityokasan fenekre ul a lepcson ahogy jon le a fordoszobabol eltorik a laba.
A tulaj ennek a koltsegeit se akarja a biztositasan.
Melitta baratnem
mintha ugyanezt irtam voooona EN IS ...
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
MIkor atjelented a biztositast majd mikor elkoltoztok, akkor az uj lakasra is szol ugyan ugy, de fontos atjelenteni a cim valtozast.
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
nekünk is azt mondta az ügynök, hogy kevesebbet fizetünk ki biztosításra, hogyha kötünk egy lakásbiztosítást is a bérleményre.
Tehát a csak autóbiztosítás több lenne mint az autó és a bérlemény együttes biztosítása. Jó dealnek hangzott. Erre a bérleményre meg úgyis kötelező fizetni (az előzőre nem volt, de ott csak átmenetileg laktunk és rövid ideig, az ideérkezésünk után).

Ja, a biztosítási ügynök azt is mondta, hogy nagyvárosokban mint pl. Toronto, sokkal magasabb a kocsira a biztosítás, mert ott több a baleset, rosszabb a baleseti statisztika v. mi.
TEHAT a BERLEMENYRE NEM AZ INGATLANRA !!! >>>
NAGY DIFFERENCIA !!!
DE eddig te az ingatlan biztositasarol regeltel ...
akkor MIRE IS KOTOTTED ??? >>> valoszinuleg az ingosagra es a lakashasznalatabol eredo karra !!!
az azeeeeee ket kulon fogalom !!!
 

phoonix

Kitiltott (BANned)
Nem mert nincs megvezetve.
IGY tenyleg NINCS megvezetve
IGY csak mi voltunk MEGVEZETVE a NEM TISZTA KEPPEL ...
az alabbi szoveggel , ami TENYKENT LETT ITT KOZOLVE ...
[FONT=&quot]Érdekes, hogy a lakásra nem lehet úgy biztosítást kötni, hogy csak az épületre, hanem muszáj vele együtt a benne található dolgokra is. Mi a saját cuccainkra nem akartunk biztosítást kötni csak a bérelt házra, de itt nem tudtak ilyen opciót ajánlani.[/FONT]
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
IGY tenyleg NINCS megvezetve
IGY csak mi voltunk MEGVEZETVE a NEM TISZTA KEPPEL ...
az alabbi szoveggel , ami TENYKENT LETT ITT KOZOLVE ...
[FONT=&quot]....[/FONT]

én (saját példámon) tudom, hogy néha jólesik a szavakon lovagolva, a pontos fogalmazást
kikövetelve vitatkozni, (kvázi gurigázni a nullát), -- de ebben a specifikus esetben a részletek cizellálása közben észre köllene venni, hogy itten egy darab nyers gyémántra bukkantunk:

ez a gyömbér nevű hölgyemény itten GONDOLKODIK...nem kápráztatódik el a hűdenagyszerű-kanadában-élni feeling által, nem próbál önigazoló tirádákkal lelkendezni, hanem SZÁMOL. ÉSZREVESZ dolgokat, mint pl. mi az ótvarért köll iitten a 2-3 hét alatt összelapátolt, 30-40 évre szóló "papundekli" házakért a hazai 200 évre szóló tégla-beton-fa épületeknél 3 szor magasabb árat fizetni.

jaaa... okos... mindenki, aki erre fele készül (és nem rócsild a vezetékneve), ilyesmi stílusban kell(ene) kezdjen.
Idővel maj' ő is csiszolódik -- rájön, hogy a bevétel oldalra IS nagyon oda kell figyelni.
Nem kihagyni semmi ingyenes, "newcomer" nyeltanfolyamot, beruházni némely helyi, olcsó szakmai tanfolyamba, mindig "üzletre nyitott" szemmel közlekedni (észrevenni, ha esetleg lenne igény a környéken bármiféle vállalkozásra: dog-walking, home daycare, house-sitting, pet-sitting, services for elderly folks, stb.)

Oda költözni, ahol a munka van, ha kell 4-5 évente új városba költözni. Mindig figyelni a piacot és változtatni már 10-15% különbségért is, nem leragadni 1 helyen. Hasonlóan a pályakezdőhöz, a tapasztalat (és az érték) növekszik, minél több
forrásból származik.

Első pillanattól építeni a "NETWORK"-öt keresni az ismeretséget mindenkivel, megszeretteni magunkat, "összejárni", ha erre van igény: a kanadai sógor-koma-jóbarát jellegű poszt-kommunisztikus viszonyok közepette, amik néha felülmúlják az otthoni "átkos" hagyományait (ott legalább családtagokat nem engedtek ugyanott dolgozni...) egy jó ismerősi hálózat életet menthet...

néhány ötlet a "kiadási-oldal" csökkentésére:

Albertában nincs PST -- minden vásárlás 8-12%-kal óccsóbb. Házárak elviselhetők és amig nincs általános válság, az olajiparban sok munka van...

Az ingatlanadó város-függő, de pl. calgaryban évi 2000 dezső körül van egy 3 bedroom-os 1800 sqft körüli attached double garage-os igen "díszent", 420 k-ra értékelt ház adója kertestül (igaz, hogy évente emelik, de mégse 3-6000, ahogy mondtad) spóroltál évi nehány ezret.

Autó-biztosításra a magyar közlekedésben képzett és legalább néhány évet abban baleset mentesen túlélő vezetőnek az alap-biztosítást javaslom (liability -- másban okozott kár fedezete plusz elemi kár, lopás, tűzkár, vandalizmus stb. fedezettel Legalább 1000 dollár önrészt vállalva. SEMMI comprehensive!! önhibás kárt NEM CSINÁLUNK.)
A bizt. összeg függ az autó árától/értékétől, ezért újoncként TILOS új autót venni. Calgaryban 2007-es Ford Escape V6 4WD havi biztosítása 2x15 km napi munkaábajárással 37 dollár (6+ év balesetmentességgel).

Öreg autó/új autó: még az amerikai márkák is kb azonos műszaki állapotban vannak 3-4 éves koruktól 9-10 éves korig. EZ a korosztály, aminek jóval laposabb az amort. görbéje, amit újoncként érdemes használni.
Az új autók első 3 évük alatt képesek 30-40%-ot veszíteni értékükből(8-10k dollár). Mire teljesen kifizeted az 5 éves 0%-os
részletre vett autód árát, már csak a felét éri az árnak, amit fizettél érte...Amortizálódjon ezreket inkább másnak évente...
9-10 év fölött garantáltan rozsdásodnak, ami miatt nem könnyű eladni őket.
Import autók alkatrész ára min. 2-szerese az amerikai márkáknak.
Nem belátható pl. hogy egy mexicoban, helyi alkatrészekből összeszerelt Mazda mennyivel lenne megbizhatóbb/tartósabb, mint a megfelelő ontarioi Ford/Chevy márka (tudjuk, hogy a Mazda a Ford tulajdona, mint ahogy a suzuki, a nissan meg a GM-é)...
Azt se tudja nekem senki megindokolni, mér került néhány éve egy 6 éves mexikói mazda hátső fék munkahengere (caliper) több, mint 110 dolláromba, miközben egy hasonló chevy ára 40 körül lett volna...

Pl. egy 5-6 éves 4WD Ford Escape kiválóan megfelel első autónak bármely kanadai útviszonyokra, 2 gyerekkkel, kisebb költözéseket is kivállóan kiszolgálva... Fogyasztása nyáron 11 alatt, télen 12 alatt városban--visszajön a biztosítás és a javítás alacsony költségein.

Házat VENNI könnyű ügynök nélkül is -- Gingert pl nemigen lehetne csőbe húzni -- másoknak egy JÓ, ismerősök számára bevált INSPECTOR aranyat érhet -- messze többet, mint egy ügynök-- és messze olcsóbb... Ismeretségi alapon érdemes bevált, olcsó és jó ügyvédet is alkalmazni. Alkudni kötelező (legutóbbi ház-eladásomnál 3000 dollárnyi különbségen látszott meghiúsulni az üzlet. Mit tesz isten, a két ügynök összedobta a különbséget saját jutalékuk kárára...). Nem szégyen felállni az eladó asztalától, elhagyni a helységet, majd az ajtóból visszafordulni. (Colombo módszer). Csak így lehetsz biztos, hogy a legkedvezőbb áron vásárolsz...

ELADÁSNÁL az ügynök érdeke NEM az, hogy minél magasabb legyen az eladási ár (hogy jutaléka magasabb legyen), hanem az, hogy az eladás minél GYORSABBAN menjen végbe. Ha te engedsz 10000 dollárt, ő csak 3-400-at veszít de biztosabban létre jön az üzlet.
Az első 2 hét után rá fog beszélni, hogy engedj 5-10%-ot, utána hetente fogja bizonyítani statisztikákkal, hogy újabb engedményekre van szükség.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Amirol en irtam az Torontora vonatkozott.
Itt a hazak aranak kb 1% koruli az adoja.
Lanyomek most adtak el a hazukat, nov.ben volt a closing $460ezerert /volt rajta hitel/ es a haz tax evi $4200 volt.
Amit vettek annak is hasonloan 1% koruli az evi adoja.

Alkudni erdemes mint irod, mert en is mikor a hazat vettunk annyira akartam olcsobban mert sok felujitas kellett ra ,hogy nem birta az ugynok az en kitarto alkudozasaimat es lemodott a % egy reszerol csak irjam mar ala az egeszet.
Igy lett azonnal uj konyhabutorom , kialkudtam az arat.:D
 

sixtybi

Új tag
Jövőbeni bevándorlás, mostani intézéssel

Sziasztok,

elnézést a duplázásért, pár hete már bedobtam ezt a témát, de csak utólag vettem észre, hogy egy durva cigányozás áradat közepette sikerült, és attól tartok, aki esetleg tudna segíteni, át is pörgette pont azt a részt.

Erről lenne szó:

Sziasztok,

pár év múlva valószínűleg szeretnénk családostól kivándorolni. Azért csak pár év múlva, mert még nagyon kicsik a gyerekek, meg egyelőre jó itthon, de már látom a végét, kéne egy B terv.

Addig pedig szeretném elintézni a kanadai állampolgárságot (vagy akár csak PR-t).
Arra gondoltam, hogy csak kamura vándorolnék ki egyelőre, és majd akkor mennénk igazából, ha megvan az állampolgárság vagy PR.

Itthon ez úgy működik, hogy elég egy lakcím, meg pl egy munkáltató, aki fizeti a minimálbér után a járulékokat.
Kanadában a munkavállalói vízum megbonyolítja a dolgot.
De szerintetek lehetséges ez egyáltalán?

Van most itthon egy vállalkozásom, de arra gondoltam talán jobb lenne, ha Kanadában csinálnék egyet, és kiküldetném magamat magyarországra dolgozni. Persze lehetne távmunkában is csinálni, és csinálhatnám onnan is, vagy akár magyarországról.

Néztem a skilled worker-t, de nem olyan szakmám van, ami hiányszakma, az arranged employment-et meg elég bonyolult elintézni.

Szerintetek van más mód arra, hogy papíron ott dolgozhassak?

Nem baj, ha időnként ki kell menni, meg az se hogy fizetnem kell az adót ott.

Lehet fura, hogy ilyen terveim vannak, de gondoltam biztos tudtok segíteni, mert ha itt nem, akkor hol máshol lelhetnék segítségre.

Köszi.

Tibi
 

Anthony71

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez még 10 éve működött,ma már IGY nem.Több példa volt,hogy "régi"állampolgároktól vették vissza az útleveleket.

Persze vannak lehetőségek-természetesen itt nem áll módomben leirni-de nagyon sok pénz kell hozzá magyar mércével mérve.

Pénztárcádat nem ismerem,de egyszerűbb közép-dél Amerika:panama,Nicaragua,Paraguay...esetleg diplomata státusszal vegyitve,esetleg Afrika,ott 20e dollárért meg tudod oldani(kivéve D-Afrika),vagy Israel.

Az azonban igaz,a Kanadai útlevél sokkal jobb-nem véletlen az amerikai Secret Service ügynökei is azt használják-mint a fennti államoké...
 

kovijani72

Új tag
Sziasztok!
Pár éve már megfogalmazódott bennünk a Kanadai kivándorlás, letelepedés kérdése. Mára ez teljesen beérett . Hetek óta gyűjtöm az infókat, és minél többet olvasok, annál zavarosabb az egész. A lényeg, hogy megkapjuk a bevándorlási engedélyt, szinte egyenlő a nullával. Olyan munkahelyen dolgozok több mint 15 éve,amit Kanadában nem tudok elfogadtatni. Több szakmám is van, ezekből viszont gyakorlati igazolást nem tudok felmutatni. Az angol csak 5-6 sör után megy  ,persze ehhez olyan társaság is kell. Szóval hivatalos ügyek intézésére alkalmatlan az angol tudásom. A párom még ennyit sem tud. Ekkor jött a nagy ötlet, tanuljunk Kanadában nyelvet. Információim szerint a magyarok 6 hónapig tartózkodhatnak Kanadában, és mielőtt lejár lehet kérni a hosszabbítást . Pénzünk van, a 7-8 hónapi ott tartózkodásra, tanulásra. Úgy gondolom hogy ezután már ott is kérhetem a letelepedési engedélyt, és a munkavállalóit.
A kérdésem a következő:
Jól tudom-e ezeket a dolgokat? Esetleg lenne valaki aki segítene jelentkezni nyelviskolába, és szállási lehetőségek is érdekelnének.
Ne haragudjatok ha olyat kérdeztem amire már volt korábban válasz, de egyszerűbb leírni a kérdéseimet mint elolvasni végig itt a fórumon ezt a pár ezer oldalt.
 

king146

Új tag
Sziasztok! Engem is a bevándorlás foglalkoztat, de nem tudom végigolvasni a fórumot sajnos. (Új vagyok)
11 éve voltam már kint, akkor 20 éves voltam, nagyszüleimet látogattam meg meghívólevéllel. Sajnos azóta ők meghaltak, viszont 3 nagybácsim kint él, de nem tartjuk a kapcsolatot. Apám is amúgy kanadai állampolgár, de csak a születésem után kapta meg, így én csak magyar vagyok. Vele sem tartom a kapcsolatot, így elég nehéz az elindulás.
Van 3 gyermekem, angolul jól beszélek, a férjem is. Több diplománk van, nekem 2 főiskolai (biológus laboratóriumi operátor és közgazdász), jelenleg orvosi egyetemre járok. Férjem humánszervező-személyügyi szervező-közgazdász, jelenleg marketinges állásban van közalkalmazottként. (egyik hazai egyetemen dolgozik).
Ami a legjobban érdekel, hogy kint be tudnám fejezni az orvosi egyetemet? Hogy induljunk el, hogy minél hamarabb kijuthassunk? Itt már a létfenntartásunk forog kockán, ezért szeretnénk innen kivándorolni, nem utolsósorban megbecsült állásra vágyom, a gyermekeimnek biztos jövőt szeretnék nyújtani.
Köszönöm ha vki válaszol
 
Hsaonló cipőben...

Egy ideje már olvasgatom a fórumot és ezúton is küldöm gratulációmat a fenntartóknak - nagyon hasznos!!!

Mindenesetre, ami érdekes számomra, hogy ahogy észreveszem egyre többen olvassák és egyre több kivándorlással kapcsolatos bejegyzés van. Én sem teszek másképp és emígyen a segítségeteket (hozzászólásotokat) szeretném kérni:

Mit jelent az, hogy a permanent residence vízumhoz Franciából az '5-ös' szintet kell tudni? Milyen elbírálási rendszerben? (DELF/TEF?) Ezt hogyan ellenőrzik a vízum elbírálásakor?

Egy ügynökkel már egyeztettem, de ő csak a fenti kritériumot tudta szajkózni, viszont arra nem tudott választ adni, hogy mit is jelent ez.
Esetleg tudnátok támpontot adni?

Angolból IELTS7,5-em van, a szakmai múlt alapján meglenne a pontom, de ez a francia nyelv - az életben nem tanultam még, így nem tudom pontosan, hogy a kívánt '5-ös' szint mi alapján és mit is jelent,..., s hvaj megtanulható-e számomra egy év alatt...

Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm: AmerigoVespa

Ui.: amennyiben ez korábban már kérdés volt, úgy elnézést - linket is örömmel veszek!
 

kovijani72

Új tag
Sziasztok! Engem is a bevándorlás foglalkoztat, de nem tudom végigolvasni a fórumot sajnos. (Új vagyok)
11 éve voltam már kint, akkor 20 éves voltam, nagyszüleimet látogattam meg meghívólevéllel. Sajnos azóta ők meghaltak, viszont 3 nagybácsim kint él, de nem tartjuk a kapcsolatot. Apám is amúgy kanadai állampolgár, de csak a születésem után kapta meg, így én csak magyar vagyok. Vele sem tartom a kapcsolatot, így elég nehéz az elindulás.
Van 3 gyermekem, angolul jól beszélek, a férjem is. Több diplománk van, nekem 2 főiskolai (biológus laboratóriumi operátor és közgazdász), jelenleg orvosi egyetemre járok. Férjem humánszervező-személyügyi szervező-közgazdász, jelenleg marketinges állásban van közalkalmazottként. (egyik hazai egyetemen dolgozik).
Ami a legjobban érdekel, hogy kint be tudnám fejezni az orvosi egyetemet? Hogy induljunk el, hogy minél hamarabb kijuthassunk? Itt már a létfenntartásunk forog kockán, ezért szeretnénk innen kivándorolni, nem utolsósorban megbecsült állásra vágyom, a gyermekeimnek biztos jövőt szeretnék nyújtani.
Köszönöm ha vki válaszol


Szia!
Egy kis segítség. Szerintem a lényeg benne van.

http://hellokanada.blogspot.com/2009/02/bevandorlas-kanadaba-1-szakkepzett.html

http://www.cicic.ca/en/page.aspx?sortcode=2.19.19

http://www.cic.gc.ca/english/index.

Előttetek nyitva áll Kanada kapuja. Ha véletlenül nem így van majd a többiek megcáfolják. Ismereteim szerint, amit leírtál simán meglenne a 67 pontotok. (Nekem csak 56, a nyelv miatt) Majd el felejtettem a pontokat itt tudod meg nézni:
http://www.migrationexpert.ca/immigration_canada/

A te helyedbe biztos hogy felkutatnám régen látott rokonaim, hátha a 4 közül valaki írna egy befogadó nyilatkozatot. Ez csak szigorúan magán vélemény, remélem nem haragszol.

Üdv: kovijani72
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére