ÉRDEKESSÉGEK...

Georgina Bojana témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2016 Július 7.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ide várjuk/várom, mindazon érdekességeket, amelyekre bármi módon rábukkantunk,vagy a tudomásunkra jutott. Osszuk és másoknak is okozzunk így örömet.
  Rátaláltam egy oldalra, ahol a kihalt, ma már elfelejtett szakmákat sorolják fel, képekkel, leírásokkal. Érdekességként ajánlom. No igen, voltak olyan szakmák, amelyekben dolgozókkal még én is találkoztam, anno' :cool:

  [​IMG]
  Kihalt szakmák

  Szerző: Andrassy Gabor
  Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót.

  Villamoskalauz

  Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok utaztak, akiktől a felszállók jegyet válthattak.

  [​IMG]


  A villamoskalauzról még csasztuskát is írtak:


  1969 június 1-én mégis leparancsolták a kalauzokat a BKV járműveiről. A hivatalos indoklás szerint "szocialista társadalmunk már oly mértékben öntudatos, hogy tagjai efajta ellenőrizgetés nélkül is megváltják majd és kilyukasztják jegyüket".  Pákász

  Pákásznak nevezték azokat a lápvidék környékén élő embereket, akik kimondottan a rétből, mocsárvidékből szerezték jövedelmüket. Földműveléssel, iparral egyáltalán nem foglalkoztak, de ezen kívül mindennel.

  [​IMG]

  Ha a pákászra gondolunk, sokunk szeme előtt Matula bácsi jelenik meg a Tüskevárból

  A halat szigonnyal, varsával, hurokkal fogták meg. A vízimadarakat is különböző maguk készítette hurkokkal ejtették el. A nagyvadaknak, mint például a farkas, csapdát készítettek, vermet ástak, a repülő madarakat íjjal, hajítófával próbálták elejteni. Vadméhek mézét, ehető- és gyógynövényeket, orvosi piócákat, szóval mindent begyűjtöttek, amit csak találtak, majd amikor "kiélték" a területet (ez kb. 5-6 hét volt) továbbálltak.

  A lápok lecsapolása után eltűnt az ezerszínű vízi világ, az ötvenes évek végére ez az ősi foglalkozás teljesen kihalt.  Töltőtollas

  Ez a rövid életű szakma a húszas években született. A magyar töltőtollas kisiparosok többnyire Mittenwaldból hozták a szebbnél szebb, gyöngyházas, mintás műanyag rudakat és a legfinomabb amerikai tollhegyeket. Kis műhelyükben a tolltesteket kiesztergálták, menetelték, réz gyűrűkkel, csíptetővel, szivattyúval látták el, majd pedig az elkészült tollat eladták.

  [​IMG]

  Magyar, kisipari gyártású töltőtollak
  (a szerző gyűjteményéből)


  A harmincas-negyvenes-ötvenes években a töltőtoll, csakúgy mint a zsebóra vagy a szemüveg, nagy becsben tartott személyes használati tárgynak számított. Tulajdonosaik többször javíttatták őket, és évtizedekig is használtak egy-egy darabot. A tárgy személyes jellegét mi sem mutatja meg jobban, minthogy sok darabba a tulajdonos nevét is belegravíroztatták. (Egy ilyen, jelölt toll esetében nyilvánvaló, hogy tulajdonosának nem állt szándékában belátható időn belül megválni a tőle.)

  Egy ideig még a golyóstollak is hasonló becsben voltak, de a hatvanas évek végére elterjedtek az olcsó, eldobható darabok, és ezzel a tollas ipar kihalásra ítéltetett. Budapest utolsó töltőtoll készítő manufaktúrája a Kiskörúton állt, a Babaklinika mellett. A tulajdonos Marosán József, egy jócskán nyolcvanon túl járó bácsika volt. A fekete celluloid töltőtollat 1000 Ft-ért, az ezüst csíkost 3500 Ft-ért árulta. Az elromlott szivattyúk javítása pár száz forintba került. Valamikor az ezredforduló környékén számolták fel az üzletet.

  Ezután már csak a Tollklinika nevű javító műhely maradt, ahol új tollak ugyan nem készültek, de a még közkézen forgó darabokat szervizelték. 2012 karácsonyáig működött a Kossuth Lajos utca és a Szép utca sarkánál. Amióta bezárt, ez a mesterség - életre hívása után alig három emberöltőnyivel - hivatalosan is kihaltnak nyilvánítható.

  Kár, mert igazán szépen (és gyorsan) csakis töltőtollal lehet írni, és e téren a magyar kisipar csakugyan ott volt a világ élmezőnyében, Azt a minőséget, amelyet a magyar kisiparosok töltőtollai képviseltek, ma már a legdrágább presztízsmárkák sem érik el.


  Rákász

  A folyami rák vagy nemes rák a felsőbbrendű rákok osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjéhez, ezen belül az Astacidae családjához tartozó faj.

  [​IMG]

  A parasztok úgy tartották, hogy az volt a legbátrabb ember, aki a rákot először megette. Maguk nem is nagyon fogyasztották, hisz nem volt rajta mit falni. A rákleves viszont az urak asztalán gyakori és kedvelt csemege volt. Már a XVI. század elején keletkezett Szent Margit legendában is említés történik róla, és még Krúdy Gyula korában is általánosan elterjedt volt a rákfogyasztás szokása.

  A rákászok egyes vidékeken puszta kézzel dolgoztak, de a legelterjedtebb eljárás az volt, hogy kissé megbüdösödött májjal csalták hálójukba az ollós jószágot, majd a hálóval együtt emelték ki.

  [​IMG]

  Vizeink rák állománya a múlt század elejére jelentősen megfogyatkozott, így rákászat, mint foglalkozás teljesen kiveszett

  (Folytatjuk)
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2016 Július 7
  Melitta kedveli ezt.
 2. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kihalt, feledésbe tűnő szakmák

  Kalapos

  Nem kell részletezni. Ugyan ki hord manapság kalapot? Már a nők sem. Inkább nézzetek meg egy riportot:

  <iframe title="indavideo video player" allowfullscreen scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-bab6164557" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/bab6164557/" frameborder="0"></iframe>  Vándorüveges

  [​IMG]

  Amikor még az üveggyárak még nem nagyon tudtak 60 x 80 centisnél nagyobb üvegtáblát csinálni, vándorló üvegesek jártak faluról falura, és a hátukon cipelt táblákból kivágott darabokkal beüvegezték a parasztházak kitört vagy frissen készült ablakait. Akadt köztük, akik befőttes üvegeket, ivópoharakat, üvegkancsókat és palackokat is árult, utóbbi portéka általában a csehországi üveggyárak kissé szépséghibás, másodosztályú darabjai közül került ki.

  A II. világháború után faluhelyen is divatba jöttek a bauhaus stílusú, három szárnyas ablaktáblák, és mivel ekkora üveglapokat hátizsákban cipelni lehetetlen, ez a vándoripar ellehetetlenült.

  De még most, bő 50 évvel az utolsó vándorüveges eltűnése után is mondogatjuk ha baj ér: "Úgy kellett ez nékem, mint üveges tótnak a hanyatt esés!"

  (Szerző: Andrássy Gábor)
   
  Melitta kedveli ezt.
 3. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Mesés - varázslatos - falfreskók!

  A tehetséges francia utcai művész Patrick Commecy falfestményei egyediek.
  Új ruhába öltözteti a sivár, szürke falakat. Élethűre sikeredtek művei, hogy sok embert valóban megtévesztettek a távolról a valóságosnak tűnő freskók.


  [​IMG][​IMG]

  [​IMG]

  Ilyen csodákat mi is szívesen látnánk a budapesti és más városokban még meglévő üres és "vak" tűzfalakon.
  G.B.
   
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Már elfogyott….
  :o

  A szlovén fővárosban Szeptember 19. és 21. között a szlovén fővárosban, Ljubljanában, a Bécs-napok záróeseménye és egyben legjobban várt közönségattrakciója volt a 3,5 méter átmérőjű gigantikus Sacher-torta felvágása. Az Original Sacher-Torten Manufaktur cukrászai Bécsből érkeztek, hogy helyben készítsék el Franz Sacher 1832 óta töretlen sikernek örvendő tortáját, a legnagyobb változatban.
  A 3,5 méter átmérőjű tortán összesen 24 órán át dolgoztak, ám ekkor még mindig hiányzott róla a 200 kg-nyi csokoládé bevonat.
  Ezt ugyanis csak szeptember 21-én este, a nagyközönség szeme láttára csorgatták rá a szlovén főváros híres Hármas hídja előtt kiállított süteményre.

  [​IMG]

  Az eredeti receptet használták, ami elvileg a kezdetek kezdete óta titkos, de azért annyit megtudtunk, hogy az ilyesmi süteményóriáshoz végy: 2.000 tojást, 50 kg lisztet és vajat, 40 kg cukrot, 45 kg jó minőségű csokoládét és 80 kg sárgabaracklekvárt.

  A sok ügyes cukrászról, mérhetetlenül sok munkáról nem is szólva. Amit nem tudtam meg, hogy hol sütötték? Miben? Ez azért izgatta a fantáziámat.
   
 5. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Közeleg a tél, s a hideg is
  az autónk szélvédője bejegesedik
  akkor nem, ha ezt teszed.
  Indulni kell munkába, de még a kocsid szélvédőjét vastagon belepte a jég.
  Mit kell ilyenkor tennünk?
  Kapirgálni, kapirgálni és kapirgálni, hogy kilássunk a szélvédőnön elől is, no meg tükörből, hátul is.
  Spóroljuk meg ezt a kellemetlenséget.
  Ehhez nem kell más, mint egy szórófejes flakonba töltsél kétharmad részt tiszta alkoholt, egyharmad részt vizet és kb. egy evőkanálnyi mosogatószert.
  Rázd össze és ezzel fújd be a szélvédőt, nem kell a jeget kaparnod.


  upload_2017-9-16_18-30-55.jpeg
   
 6. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Izgalomra vágysz?
  :o

  De valami olyasmire, amit a "fotőjből" is elérhetsz? No most Neked és Nektek áthoztam egy "kis" izgalmat. Nosza, akkor üljünk a HULLÁM VASÚTRA és élvezzük ki a veszedelem suhintását... Visításra készülj fel!  :eek:
   
 7. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ezt a képet azért hoztam be, mert több dimenziós, több módon is látható, érdemes tüzetesebben megnézned. Az egyik az szembe-fotó, a másik pedig profil-fotó. Nagyon érdekes! Itt tapasztaljuk meg, hogy "megcsal" a szemünk, vagy a látásunk?

  [​IMG]
   
 8. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Van itt Magyarországon egy "Esernyős Ember", aki mérhetetlen nyugalommal mászik fel irdatlan magasságokban lévő veszélyes helyekre. Mindenfajta biztonsági kötél nélkül. Személy szerint ezért dühös vagyok, mert nem szabadna a Halál bajszát megráncigálni, Ő mégis megteszi. A videóban, a Debrecenben lévő óriáskerékre mászott fel és egyetlen esernyőjét a kezében tartva, sétált is rajta. A lélegzetem is elállt, bombasztikus cirkuszi attrakció, de a helyett, hogy örömködnék, hogy lám, lám, ilyet is láthatok... dühös, mérhetetlen dühös vagyok. Miért teszi ezt? A nevét nem tudatja, semmiféle adat nem lelhető fel róla. Ő csak mászik és teszi a produkciót, amitől a szavunk is eláll... Ugyanakkor láttatja velünk azt, amit Ő lát, onnan a mérhetetlen magasságból...  *
  Jól nézd meg, ott van, igen, ott a torony legtetején, a fotón, kezében az esernyőjével:
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  (Fotók áthozva: Kalló Péter blogjából)
   
 9. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Védd meg adataidat, fotóidat, levelezésedet - személyiségedet!
  Amikor úgy döntesz, a birtokodban lévő telefonod, számítógéped, s egyéb olyan eszközödet eladod, előtte lementetted, letörölted azon lévő dolgaidat? Tedd meg, - saját jól felfogott - érdekedben! Egy amerikai biztonsági tanácsadó szerint sokan ezzel, egyáltalán nem törődnek vele, hogy az eladásra szánt készülékeikről rendesen töröljék az adatokat, és ez nagy veszélyeket rejt magában.
  Bizonyára többen is döntöttek már úgy, hogy lecserélik laptopjukat, telefonjukat, az új eszköz vásárlásához szükséges tőkét pedig a korábbi eladásával tornázzák fel. Ilyenkor általában töröljük az adatokat a régi készülékről, és csak azután bocsátjuk áruba a megunt holmit. Egy új jelentés szerint ez azonban sok emberre egyáltalán nem jellemző.
  A Rapid7 egyik biztonsági tanácsadója, Josh Frantz 600 dollárért vásárolt használt eszközöket, köztük több tucat számítógépet, laptopokat, memóriakártyát és pendrive-ot. Emellett több merevlemezt és okos telefont is beszerzett. Fontos, hogy ezek a termékek nem újonnan vásárolt készülékek voltak, azaz egy második féltől kerültek a kezébe.
  Frantz egy Python-alapú optikai karakterfelismerőt használva mindegyiket átvizsgálta, mert kíváncsi volt, hány eszközön talál majd személyes adatállományokat. A helyzet lesújtó volt, ugyanis nem volt olyan készülék, amelyiken ne tudott volna valamit visszakeresni. Frantz ezután tételesen is felsorolta, mi minden akadt a kezébe a használt eszközök vizsgálatakor: mint blog jegyzésében írta, az eszközökön születési adatokat, több hitelkártya- és útlevélszámot, de több ezer képet, dokumentumot, és emailek-et is talált.
  Frantz külön hangsúlyozta is, nem arról van szó, hogy az egykori tulajdonos nem próbált meg ezektől megszabadulni, hanem arról, hogy valószínűleg nem jó megoldást választott. Ez pedig azért veszélyes, mert soha nem tudhatjuk előre, hogy az eladott eszköz végül nem rossz kezekben fog kikötni – épp annak reményében, hátha találnak valamit rajta.
  A szakember azt is hangsúlyozta, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy az eladott elektronikai eszközről biztosan eltüntettük az adatállományokat. Az ugyanis, hogy a lomtárba helyezzük őket, még nem megoldás.
  (Forrás: HVG.hu.Tech.)
   
 10. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ez az ábra megmutatja, milyen lelki állapotban vagy :o


  [​IMG]
   
 11. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  16 kört rejtettek el a képen: sokan tíz perc nézés után sem találják őket.
  Neked milyen gyorsan sikerül rájönni a megoldásra?

  [​IMG]
  *
  [​IMG]
  *
  A feladvány alaposan próbára tette és meglepte az internetezőket. Voltak, akik elsőre meglátták a köröket, ám a legtöbben több perc után sem tudták megmondani, pontosan hol helyezkedik el a 16 korong. Ha rajtad is kifogott a kép, és feladtad, görgess egy kicsit lejjebb, és itt a megoldást!

  [​IMG]
  Pirossal bekarikáztuk a köröket, amelyek a színek és a minták ügyes kombinálásával jöttek létre. A rafinált optikai illúzió megtornáztatja a szemet és az agyat is, de a megfejtéséhez mindössze látásmódot kell váltani.
   

Megosztás