A BBC és a WP is beszámolt a meztelen magyar egyetemistákról

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Október 4.

Melitta - 2013 Október 4, 09:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A BBC és a The Washington Post érdeklődését is felkeltette a Kaposvári Egyetem rektora által jegyzett szigorú dress code, és az azt követő tiltakozó akció. A külföldi lapok a betiltott flip flopokról, és a meztelen diákokról írnak.

  A BBC és a The Washington Post is beszámolt arról, hogy a Kaposvári Egyetem rektora, Szávai Ferenc új dress code-ot vezetett be októbertől az intézmény "polgárai" számára. A lapok röviden, tárgyilagosan tudósítanak a történtekről.

  "Kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát" – olvasható az irányadó öltözködési szabályokat összefoglaló rendeletben.

  Nyári időszakban a rendelkezés szerint el lehet tekinteni férfiaknál a zakó és a nyakkendő, nőknél pedig a harisnya és a zárt cipő viseletétől, de az ápolt haj, köröm és arcszőrzet mindig alapkövetelmény.

  [​IMG]
  Fotó: AFP
  A külföldi lapok nem csak a kódex tartalmáról számoltak be, hanem arról a performanszról is, melynek keretében a művészeti kar harmadéves színészhallgatói és tanáruk, Csapó Virág is meztelenre vetkőztek.

  meztelen.jpg
   
  Kriszti215 és demonn kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Október 4.

  1. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Mondjuk, abban egyetértek a rektorral, hogy a túlzott parfümözés kerülendő. Igazán rém zavaró tud lenni. Ráadásul némelyek még rosszul is lehetnek egy efféle bűzfelhőtől. Volt olyan hogy a buszban mellém került egy efféle hölgy, és nagyobb gáztámadás ért, mintha egy szénapadlásra mentem volna fel. Inkább le is szálltam a buszról.

   Az öltözködésnél én csak azt tiltanám be, amikor egyes fazonok olyan nadrágot viselnek, melynek a feneke a seggük alatt lóg. Az iszonyú undorító, úgy néz ki mintha beszart volna. Az azonban nem zavar ha egy nő félig (vagy teljesen...) pucér, én szívesen nézek meztelen csajokat... Aki meg olyan ronda mint egy bányarém, az úgyse vetkőzik le mert szégyelli.
   alex55555, BUBUKA78, yamiga és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. mustakissa
   mustakissa
   Lehet, hogy a véleményemet befolyásolja az életkorom, azaz a hatvanas - hetvenes évek sok tiltása a diákok öltözködésére, de nekem az a véleményem, hogy mindenki öltözzön úgy, ahogy akar, ha felnőtt fiatalokról van szó. Ennek megszabása, iskolai tiltása, stb. nagyon rossz korok emlékét idézi fel bennem. Arról nem is beszélve, hogy a fiatal diáklányok csinosak, akárhogy öltözzenek. Azt meg ők döntsék el, hogy mit akarnak magukból láttatni.
   Nem akarok külföldi példákkal előhozakodni, de Boszniában - ahol a nyáron jártam - nagyon meglepett, és érdekesnek találtam, hogy egymás mellett, karonfogva sétáltak lányok, az egyiken muszlim öltözet volt (kendő, stb.), a másikon zártabb ruha, a harmadikon teljesen kivágott ruha, és ez nem zavarta őket sem a sétálásban, sem a barátkozásban. Ez nekem a szabadságot, lehet hogy csak az illúzióját, keltette. A muszlim kislány szerintem a világ semmi pénzéért nem vett volna fel kivágott ruhát, de az nem zavarta, hogy a barátnője, vagy osztálytársa, stb. másképp van öltözve.
  3. Pete White 77
   Pete White 77
   Sokszor járok 3 városban, ahol felsőoktatással is foglalkoznak. Szerintem nincs sem a fiatalok viseletével, sem az ápoltságukkal probléma. Ahogy elnéztem őket, csinosan, az épp aktuális évszaknak megfelelően, trendin, vagy épp önkifejezően öltözködnek, ( punkok, rockerek, RAPerek /ugye? tisztelt Zoli_USA, kedves mogorva ember vagy/ ) az illatuk pedig nem tünt tolakodónak, légtechnikával, és fűtéssel is foglalkozunk, van példa rá, hogy egy teremben, két előadás között kell gyorsan egy érzékelőt, vagy szűrőt cserélni, szóval "helyből" szerzett tapasztalattal állíthatom, az ápoltságnak, és az igényes megjelenésnek ugyanúgy része a nőknél a smink és az illatfelhő, mint a férfiaknak a dezodor, a tusfürdő, és az after shave. Nem értem miért kell egy ilyen szinte már flusztrálóan szigorú illemszabályzattal gúzsba kötni őket. Ott nem csak tanúlnak, hanem üzleti, és párkapcsolatokat is építenek ( fiatalok, ez természetes része az életüknek ) nagyon jó ötletnek tartom ezt a performance-t, remélem a meztelen diákok és óraadójuk látványa kellő fényt irányít erre a diktatórikus butaságra, és elérik, hogy visszavonják. Sok sikert Kaposvár Egyetemi polgárai :) remélem szélesebb körben is támogat majd titeket a korcsoportotok :)
   pacisi, sivecste és mustakissa kedveli ezt.
  4. pacisi
   pacisi
   Ha van egy kivételes tehetségű például atom fizikát tanuló vagy biológus hallgató.
   A strandpapucs vagy rövid nadrág stb nem lehet akadály, majd ha fázik a lába felvesz cipőt és hosszú nadrágot magától. Elég nagy baj lenne ha emiatt akár egy tehetség is elveszne,viszont ha nekik lehet a többieknek miért nem. Ítélni az alapján kell ami a fejükben van és nem az alapján amit viselnek vagy nem.

   Tisztelettel
   Pete White 77, sivecste és mustakissa kedveli ezt.
  5. Kyra_
   Kyra_
   Végre valami vicces és könnyed dolog a magyarokról, amihez egy mosoly jár. Milyen jó, hogy vannak olyan fafej rektorok, akikkel szemben érdemes ilyen módon fellépni. Bátor kis nő ez a Csapó Virág. Csakhogy a mi fiataljaink is tettek valami világra szóló dolgot. :)
   Pete White 77 és mustakissa kedveli ezt.
  6. Jaszladany
   Jaszladany
   Nem tiltással, hanem neveléssel kéne megértetni a fiatal lányokkal, hogy ne öltözzenek úgy, és ne nézzenek úgy ki, mint az országutak szélén kuncsaftra váró szerencsétlen ribik.
  7. Csillagözön
   Csillagözön
   Ilyen esetekben a legtöbbször szimpla emberi irígység van a tiltakozó személyeknél....
   Utoljára módosítva: 2013 Október 4
   Betti1979 és mustakissa kedveli ezt.
  8. Zoli_USA
   Zoli_USA
   Én? Már mer' méér'?! Asszem világosan kisötétlik a hozzáröfögésemből, hogy alapvetően én se értek egyet a rektorral, szerintem is túl szigorú az álláspontja.

   Tudtommal csak a bűzfelhők és a "beszartam-stílusban" hordott gatya ellen emeltem kifogást.

   Na és azért hát szóval egy határ mégis kell. Például, én még azt is tolerálom ha akár anyaszült meztelenül járna be minden lány órára. Oké. De ezt is csak akkor, ha nincs tetoválva. Vagy legalábbis nem akármivel. Mert voltam én már strandon, nem is nudista strandon, s láttam ám ott olyan csajt aki rendesen fel volt öltözve bikinibe, de attól a hasa azért pucér volt ugye, s rá volt tetoválva egy ló, iszonyatos méretű hímtaggal, amiből ondó csepegett, s volt ott egy nyíl is a csaj ivarnyílása felé (amit a bikini eltakart), s ez volt odapingálva:
   "GECITARTÁLY".

   Na hát azért, szóval... De értem, persze, én vagyok a fosszilis vénember, nem haladok a korral...

   Vagy egy másik csaj, akinek ez volt a bőrdzsekijére írva:

   "Inkább szopok, azt úgyse tudsz magadnak!"

   De tudnék ennél durvábbakat is idézni, csak amiatt nem teszem, mert félek hogy kimoderálnának...

   Vagy most akkor a "másság tolerálása" címén azt is meg kéne engedni hogy irokézfrizurával járjanak be a fiatalok az egyetemi órákra, s úgy fessenek ettől mint valami agresszív, génsérült kakas?!

   De van annál is rosszabb. Ha mindent megengedünk, látom már hogy holnap majd szegekkel kivert bőrdzsekiben mennek be oda, amikre halálfejeket pingáltak. Bocs de bevallom az effajta "másságot" én nem tudom, és nem is akarom tolerálni, inkább felvállalom a maradi és ókonzervatív címkét. Engem az ilyesféle fazonok inkább félelemmel és viszolygással töltenek el, és ha meg se szólalnak akkor is irritálna a jelenlétük az órán, nem tudnék a tananyagra figyelni.

   Nem, ne mondjátok hogy aki egyetemre jár az nem esik le az efféle alja színvonalra. Hülyeség. Igenis sokan kacérkodnak ezzel a "stílussal", pláne mert jópáran nem is szívesen tanulnak fősulin, csak a szüleik erőltetik őket.

   Szóval oké, éljen a liberalizmus, rendben, élni és élni hagyni, oké, de akkor is KÖZÖSSÉGBEN ÉLÜNK, s nem egy lakatlan szigeten van az a másik pasi/csaj se aki bejön az órára, egy minimális alkalmazkodás tőle is elvárható.

   Ismétlem, a rektor szerintem is túl szigorú. Nem értek egyet vele. A tiltakozókkal értek egyet. De azokkal se értek egyet akik itt a fórumon a túlzott végletbe esve azt hangoztatják hogy minden megengedhető.
  9. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Pont a BBC? --- Számtalan Angol (és amerikai) iskolában hordanak forma ruhát a tanulók. Ezzel senkinek nem sérülnek a jogai. Templomba sem megyünk bikinibe.
   Olyan ruhában járnak a lányok iskolába, hogy a csöcsük kint van előttük a padon, és kifestve, mint az indiánok. Megy a magamutogatás, és akinek nem telik a legmenőbb cuccokra, azt meg kicikizik. Minden intézmény előírja a tisztességes ruházatot. De azt előírás nélkül is tudni kellene. Nemrégiben, egy közeli faluban egy szülő bepanaszolta a papot, mert egy esküvőn, a nyilvánosság előtt hangosan rászólt a fiára, hogy az isten házában vegye ki a szájából a rágógumit. Sírunk, hogy a sok böszme behatással ( filmmel, számítógépes programmal...) félre van nevelve az ifjúság, csak a rosszat, az agressziót látják, tapasztalják. Most valaki egy enyhe lépést tett, és ezért a fejét veszik. Szomorú.
  10. Pete White 77
   Pete White 77
   szerintem akkor mellettem állva sem éreznéd magad komfortosan, mert én is nyiltan vállalom ruházatomban, és tetoválásaimmal, hogy gengszter Rap, és gengszer mániás vagyok, kopasz vagyok, nagydarab, beszartam nadrágokban, kosaras cipőkben, és bőrdzsekiben járok. Mindamellett háromgyermekes család apa, férj és vállalkozó is vagyok. Mások szerint a kűlsőm mögött vajszívü ember van. Nem értem honnan ez a nagy ellenszenved az érdeklődésüket vállaló emberek ellen. Rengeteg jófej ember ismeretségét veszted el emiatt a zárkózottság miatt. Az általad említett dolgok tényleg obszcének, de azt hiszem ez már köztörvényes bűntett, közerkölcs ellenj büncselekmény ha jól tudom, és én sem helyeslem
  11. igazmondó
   igazmondó
   Hogy helyes vagy sem ezt mindenki döntse el saját maga. Még csak annyít, hogy Ádám és Éva is sokáig mezitelen járták az Édent. Na és ide még bátórság is kellett, ahoz, hogy levetközzenek, egymás előtt.
   Pete White 77 és mustakissa kedveli ezt.
  12. mustakissa
   mustakissa
   Egyetértek pacisi hozzászólásával, szerintem különbséget kell tenni az élet különböző elvárásai között, és nagyon fontos az önkéntesség. Amit a papról és a gyerekről írt, ott egyetértek hg1dmt.-vel is. Az egyetem és a templom között az a különbség, hogy a templom teljesen önkéntes és szabadon választott (kellene, hogy legyen). Pacuha öltözetű tudosók vannak, és lesznek, ezt nem szabad azzal megakadályozni, hogy öltözködési előírásokat írunk elő. A világ járna rosszabbul. A templom az más. Én jártam egyetemre is és templomba is, pedig akkor még az egyetemen nem jó szemmel nézték az utóbbit. Akkoriban ugyan még másképp öltöztek a lányok, de szívesen elnézegettem volna őket kivágottabb ruhában. A templom az más. Az én időmben a hosszú haj cirkusz ment. Az-e a jó tanuló, aki tanul, de hosszú haja van, és így kilóg a sorból, vagy az-e, aki ugyan közepes színvonalú, közepes szorgalmú, de tanárai minden rezdülésére figyel. Ha rászólnak, azonnal rohan fodrászhoz - és aznap délután már nem is tanul többet, mert nyugodt a lelkiismerete, hogy eleget tett tanárai elvárásának. Akkor tudnék egyet érteni az egyetemi, főiskolai öltözködés ilyen mértékű szabályozásával, ha valaki bebizonyítaná, hogy azért bukik meg sok fiú diák, mert a kevésbé öltözött lányokat figyelik az atomfizika rejtelmei helyett.
   Pete White 77 kedveli ezt.
  13. nyuszu
   nyuszu
   Én azt gondolom, hogy ez a probléma nem csak egyetemeken, és a középiskolákban, hanem már általános iskolákban is jelen van. Sőt olyan szinten, hogy a 4.-5.-osztályos lányok már magassarkúban és a legújabb divat szerint, de nem mindig az időjárásnak megfelelően vannak felöltözve! Persze ez nem mindenkire jellemző, de sajnos az a pár "Grácia" olyan öntudattal rendelkezik, amit némely 20 éves hölgy is megirigyelhetne. A baj csak az, hogy ehhez az öltözködési stílushoz egészen más viselkedési forma társul, mint amit az ember elvárna egy korabeli társától..- és itt most az ált. iskolásra gondolok! Ami még fontos szerintem, az a szülők által közvetített minta- és még mindig csak az ált. iskolásról beszélek.....- innen indul minden későbbi attitűd!
   Pete White 77 kedveli ezt.
  14. mustakissa
   mustakissa
   A tiltással semmiképp nem tudok egyetérteni, és véleményem szerint nem is vezet eredményre. Sem kiskorban, sem nagykorban. Az eredeti cikk színészhallgatókról szólt, nekik meg teljesen igazuk van.
   Tudom, hogy ehhez a cikkhez szólok hozzá, de bizonyára már mindenki olvasta a következőt, a cigarettáról. Ezt mégis azért hozom szóba, hogy amióta a cigarettás dobozokon elrettentő szövegek és képek vannak (legalábbis annak szánták), rák, stb, azóta a fiatalok vagányabb csoportja nemhogy nem szokik le a dohányzásról, hanem még gyűjti is ezeket a gusztustalan, betegségeket ábrázoló dobozokat. Sőt versenyeznek kinek van több rákos, impotenciával, stb. fenyegető doboza. És ezt nem elítélésként írom, hanem a tiltás ellen. Én sem voltam különb, sőt általánosabban fogalmazva, a mi nemzedékünk sem. Az más kérdés, hogy akkor még kevesebb volt a tényleges veszély. Akkor még kábítószer például nem volt. Legalábbis a 60-as, 70-es évek Magyarországában nem, legalábbis nem a tömegek által elérhetően.
   Véleményem, ami nem veszélyes, nem kell tiltani (megint az öltözködésnél tartok). Úgyis megunják, ahogy mi is meguntuk a hosszú hajat, aztán a rövid hajat, aztán a szakállt, stb. A lányok pedig az öltözködési "kilengéseket". A hölgyek egyidőben megunták a melltartó viselését (régi szép idők), aztán a melltartó hiányát. Azóta néhánynak a hátsó fertálya látszik ki. Ezt is megunja a közvélemény, és lesz újabb. De ha tiltanák, akkor holnapután fél Budapest így öltözne.
   Pete White 77 és zarabaro kedveli ezt.
  15. Szalmavirág
   Szalmavirág
   Szerintem egy egyetemi előadásra azért normálisan fel lehet öltözni. Voltak lányok akik azt gondolták, hogy a rövid szoknya + kivágott blúz jó jegyhez fogja segíteni őket a vizsgán, de volt olyan tanár ki már azértis bevágta a karót! Szerintem nem teljesíthetetlenek a feltételek "lázadjunk mindenért" jeligével. Amúgy az ilyesmit legtöbb helyen inkább útmutatásként, mint kényszerként kezelik.
  16. mustakissa
   mustakissa
   Az előző hozzászólóval egyetértek, ha a rektori utasítás útmutatás lett volna. Nekem ugyan nincs kapcsolatom Kaposvárral, de az általam ismert szöveg az keményen utasítás. Egyébként itt jönne be a pozitív nevelés. Ha Szalmavirág hozzászólásában érintett hölgy viselkedésnek - rövid szoknya, kivágott blúz - mindig az lenne a következménye, hogy a vizsgáztató nem veszi figyelembe (nem mondom, hogy ellenkezően járjon el, tehát egyest adjon), csak azt, hogy ne vegye figyelembe, ez lenne a jó értelemben és nem sértően alkalmazott nevelés. A csinos, és kicsit kivágottabban, stb. öltözött hölgy 5-öst kapna a vizsgán, amikor szerencsés tételt húzott, vagy nagyon tanult, és a legközelebbi vizsgán 1-est, amikor nem tudott semmit, hiába volt ugyanúgy öltözve. Én tanár nem voltam, viszont voltam főnök 10 - 15 hölgyet foglalkoztató osztályokon, főosztályokon. Mindig meg tudtam különböztetni, hogy melyik hölgy tetszik, és melyik a jó szakember. A csinos és esetleg kivágottabban öltözött lányokat, asszonyokat kétszer is megnéztem (na nem sértőn!), de a prémiumot a jó szakemberek kapták. És ezt szerintem mindenki tudta is az én területemen.
   Ezen hozzászólásomban és az előzőekben is gyakorlatilag nem az öltözködéshez igyekeztem hozzászólni, hanem ahhoz, hogy a kényszer az élet ezen területein nem vezet sehova, sőt nem vezet jóra, hanem az ellenkezőjére.
   Az utasítás arra való, ahol nincs és nem lehet döntési lehetősége az érintettnek. Egyszerű példa: a munkaidő reggel hét órakor kezdődik, ez utasítás és nem útmutatás. Útmutatás tényleg az lehet, hogy az egyetem vagy főiskola milyen öltözködést vár el. Utasítás az is, hogy a kötelező tanórákon részt kell venni, útmutatás az lehet, hogy az egyetem vezetősége milyen külön továbbképzést, tudományos diákköri tevékenységet javasol a hallgatóinak.
  17. Libretom
   Libretom
   Ha már mindenáron szabályozni akar a Rektor Úr, akkor azt egyértelműen kellene megtennie...:confused:. Az olyan kifejezések, hogy "túl" rövid, "túlságosan" kivágott, nem egyértelműek, nem világosak, és gyanúsak, mert visszaélésekre adhatnak lehetőséget, jó magyar szokás szerint. A "renitens" diáknál a kicsit hosszabb is túl rövid lehet. Egy szabad országban nem helyes ilyen szabályokat "alkotni". Az EGYETEM mint intézmény mindig a szabadság jelképe (kéne legyen), az ilyen korlátok rontják a imázsát is! Mindenesetre a tiltakozó akció "formája" tetszik!;)
   mustakissa kedveli ezt.
  18. Szalmavirág
   Szalmavirág
   Pontosan, mivel nem egyértelmű, mindenki szabadon értelmezheti a "túl kíhívó öltözet" kifejezést. Szóval nincs semmi konkrétum csak mondtak valamit hogy kéne öltözködni normális helyen. Most ez miért baj? Ja, pucéron jobb? Bocs, szerintem kretén.
  19. Libretom
   Libretom
   Az a baj, hogy nem csak "mondanak valamit", hanem szabályt alkottak arra, hogy nem lehet így, vagy úgy öltözni. A szabályt pedig (gondolom) be akarják majd tartatni,és aki nem tartja be, azt valahogy "büntetik". Szóval épp az a gond, hogy ezek részben gumi-szabályok, és lehet értelmezni a szabályt, de AZ SZÁMÍT majd, hogy a rektor hogyan értelmezi.
   mustakissa kedveli ezt.

Megosztás