A gazdasági világválság okai és hatásai

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Soros György: hamarosan eldől, mi lesz a válsággal

image

Soros György amerikai üzletember szerint a globális piacok szempontjából vízválasztó lesz az április 2-i londoni G20 csúcs.

"Hacsak nem születnek gyakorlati intézkedések a globális pénzügyi rendszer perifériáján levő országok támogatására, a piacok újabb visszaesést fognak elszenvedni" - figyelmeztetett, s megjegyezte, hogy ugyanez történt február 10-én, amikor az amerikai kormány nem tudott gyakorlati lépéseket tenni az Egyesült Államok bankrendszerének újratőkésítésére.

Hangsúlyozta: közös nevezőre kell jutni, meg kell védeni a periféria gazdaságait a pénzügyi csapástól, amelynek kiváltásához semmi közük.

A befektetési szakember a kongresszus külügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: Barack Obama amerikai elnök sikeressé tehetné a G20 találkozót, ha olyan megoldást javasolna, hogy a kelet-európai és afrikai fejlődő országok nagyobb összeget kölcsönözhessenek a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

Megítélése szerint a világgazdaság feltőkésítésének sürgős feladatát elsősorban az IMF-nek kell végrehajtani; akármennyire is tökéletlen és sokan bírálják, ez az egyetlen rendelkezésre álló intézmény.

Rámutatott, a londoni találkozón várhatóan megduplázzák az IMF eszközállományát, de ez nem nyújt rendszerszintű megoldást a fejlődő világ számára. Úgy vélte, ilyen megoldást nyújthatna az IMF 1969-ben létrehozott úgynevezett különleges lehívási joga (SDR, a pénzintézet elszámolási egysége), amely szerinte nemzetközi tartalékvalutaként működhetne. Elképzelése szerint az IMF tartalékának egyszeri növelésén túl, évente jelentős SDR-t kellene kibocsátani, mondjuk 250 milliárd dollár értékben, amíg a recesszió tart.

Soros szerint a G20 csúcson már nem lehet egyetértésre jutni az SDR kibocsátásról, ám ha személyesen Obama elnök javasolná, akkor ez élénkítené a piacokat, miáltal a találkozó jelentős siker volna.

A befektető figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok nem lesz képes a várakozásoknak megfelelően megoldást találni a globális krízisre, akkor megszűnik domináns pénzügyi hatalom lenni. S ha a globális pénzügyi rendszer szétesik, valószínűleg Kína tör az élre.

A 78 éves magyar származású befektető azon kevés üzletember közé tartozik, akik előre jelezték a nemzetközi hitelválságot. Mint elmondta, a válságot előrelátva jobban fel tudta készíteni Quantum nevű befektetési alapját a vihar átvészelésére. Soros azon néhány tucatnyi Wall Street-i üzletember egyike, akik a hitelválság, a tavalyi nagy veszteségek közepette is jelentős profitra tettek szert. Soros tavaly 1,1 milliárd dollár jövedelmet szerzett, őt csak hárman előzték meg a sorban.



<!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------>
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
A Soros Fund Management állt az OTP Bank 2008. október 9-én történt megtámadása mögött.
Akkor az alap a részvények esésére játszva hatalmas megbízást adott az OTP-részvények eladására, „shortolt”,
ezzel a részvények 22 százalékot estek egyetlen napon.
Másnap le is zárták a pozíciót, hatalmas nyereséget kaszálva.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ügyleten realizált árbevételt 675 ezer amerikai dollárban állapította meg.
A kiszabott félmilliárd forintos bírságot 30 napon belül kell megfizetni.


A cég ugyan Soros Györgyé de ő már visszavonult és sajnálatát fejezte ki az ügylet miatt.

Nagyon szépen köszönjük az ügyletet !

Valaki tudja mi az a shortolás és hogy keletkezik itt haszon?
 

harzol

Állandó Tag
Állandó Tag
Shortolás gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha esésre számítasz, akkor "kölcsönkérsz" részvényt, mondjuk a brókercégedtől és azt eladod azonnal.
Ha bejön a számításod és valóban csökken az árfolyam, akkor sokkal olcsóbban visszavásárolod a részvényeket és visszaadod annak akitől kölcsönkaptad.
Ebből könnyű kiszámítani, hogy ha 6000 Ft-os árfolyam mellett adta el az OTP-t és 3000 Ft körül vette vissza, akkor pár nap alatt megduplázhatta a kockára tett pénzt.

Persze ez a valóságban automatizálva van, tehát a "kölcsönkérés"-t ne szó szerint értsétek.

Ami ezt az esetet különlegessé teszi, hogy ők annyi tőkével csinálták mindezt, hogy saját maguk befolyásolták az árfolyamot.
A piacon csak azt látták, hogy valaki töménytelen mennyiségű OTP-t akar eladni és nincs az a vevő aki ennyit hajlandó lenne megvenni. Ez piszkosul vitte le az árfolyamot, amitől más részvénytulajdonosok is elkezdtek pánikolni és ők is eladtak.
Mindez persze azt jelenti, hogy mikor Soros alapja visszavásárolta az OTP-akkor vevőként jelentkezett a piacon. Valószínű az volt az egyik nagy felfelé megindulása az OTP-nek.

Akit részletesebben érdekel, annak hogy ajánljam a megfelelő fórumtémát a Tőzsde Fórumon: Short itthon
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
A kisembereket húzta le Soros!

Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a Soros Fund tavaly októberi támadása az OTP papírok ellen sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhatott, az ügylet fényében érdemes lenne alaposan megvizsgálni a forint elleni akkori támadásokat is.

soros.jpg
Az október 9-ei esemény valószínűleg széles kisbefektetői körnek okozott jelentős vagyonvesztést. Feltételezhetően azoknak különösen, akiknek hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, ezért azonnali értékesítésre kényszerültek - mondta Hamecz István.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem fél milliárd forintra bírságolta :``:a Soros Fund Management LLC-t tavaly október 9-i, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzletei miatt, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták. Az erről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé.

A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy a Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára.

Az alap 390 ezer darab OTP-részvényt vett kölcsön és adott el a piacon a kereskedés utolsó részében, illetve a kereskedés záró szakaszában, olyan feltételekkel, amelyek hatására a bankpapír árfolyama nagyot esett - az egész napi kereskedésben több mint 20 százalékot, amelyből mintegy 9 százalékot a zárásban. Az alap másnap zárta az ügyletet, amikor az árfolyam még tovább esett.
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Remélem rajtam kívül még sokan betartottátok a tegnapi napra vonatkozó felhívást!
És remélem azt is, hogy több embert érdekel itt a környezetbarát és a takarékosabb életmód, mert ezek mind valamilyen szinten kapcsolódnak a világ több válságban lévő ágaihoz.
Ezért másolom be a következő weboldalt és bízom abban, hogy minél többen, minél többször mentek majd rá és megszívlelitek az ott olvasottakat.
http://www.origo.hu/365/index.html
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Remélem rajtam kívül még sokan betartottátok a tegnapi napra vonatkozó felhívást!
És remélem azt is, hogy több embert érdekel itt a környezetbarát és a takarékosabb életmód, mert ezek mind valamilyen szinten kapcsolódnak a világ több válságban lévő ágaihoz.
Ezért másolom be a következő weboldalt és bízom abban, hogy minél többen, minél többször mentek majd rá és megszívlelitek az ott olvasottakat.
http://www.origo.hu/365/index.html

Nalunk szigoruan bevolt tartva. Gyertyafeny melett szurcsoltuk a borocskat.;) :)
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Nalunk szigoruan bevolt tartva. Gyertyafeny melett szurcsoltuk a borocskat.;) :)
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Végre valakit hallok, hogy érdekelte a felhívás és tett is érte.
Gratulálok és örülök, hogy ha kevesen is, de vagyunk egy páran!
Sajnos itt Magyarországon az emberek túlnyomó része butaságban szenved, és ez párosul az érdektelenséggel és a nemtörődömséggel is, majd mindezekhez jön a tájékozatlanság.
Így nehéz eredményeket elérni, de a remény hal meg utoljára! :(
 

Canis

Állandó Tag
Állandó Tag
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Azonban némi kiegészítéssel!
A tájékozatlanság sokszor félretájékoztatást jelent! S talán ez a nyitja sok mindennek!
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
A tájékozatlanság sokszor félretájékoztatást jelent! S talán ez a nyitja sok mindennek!
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Ezt nem osztom, mert a tájékozatlanságnak maga az adott ember az egyedüli oka.
Félretájékoztatni csak azt lehet, aki …....
A "nyitja" pedig a mentalitásban és a hozzáállásban van, legalábbis itt Magyarországon biztos.
 

Canis

Állandó Tag
Állandó Tag
A félretájékoztatás az sokkal magasabb érdekeket szolgál, mintsem tudjuk, mi az igazi valóság, kicsiny hazánkban! Hányszor derülnek ki olyan dolgok, ami korábban félrevezette a lakosságot. De nem kívántam politizálni és nem szerettem volna senkit sem megbántani, tájékozatlanságommal! :) Remélem senkit sem sértettem meg! Ha igen, elnézését kérem!
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Hányszor derülnek ki olyan dolgok, ami korábban félrevezette a lakosságot. De nem kívántam politizálni és nem szerettem volna senkit sem megbántani, tájékozatlanságommal! :) Remélem senkit sem sértettem meg! Ha igen, elnézését kérem!
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Ezért nem nagyon érdekel engem pl. a történelem, mert abban amit össze-vissza hazudnak és találgatnak, az kiábrándító.
Amúgy politizáljál nyugodtan és nem sértettél meg senkit.
Üdv!
<o></o><o></o><o></o><o>
</o>
 

aghirua

Állandó Tag
Állandó Tag
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSZAKID%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Ezért nem nagyon érdekel engem pl. a történelem, mert abban amit össze-vissza hazudnak és találgatnak, az kiábrándító.
<o></o>

Ha regénynek tekinted, akkor szórakoztató. :)
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdemes olvasgatni!

E pár évet 2000 után történelmi időként értékelik majd azok, akik túlélték őket. A fogyasztói társadalom csődjéről fognak majd beszélni azok a szerencsések, akik megmaradnak.

2007 őszén néhány felelősségteljes kutató úgy döntött, hogy még több erőfeszítést tesz azért, hogy tájékoztassa az embereket az előttünk tornyosuló erőforrás- és környezeti válságról.

http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK.html

És ennek is érdemes pár percet szentelni : http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=7850
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Nehéz helyzetbe kerülhetnek a külföldön dolgozó magyarok is

Nehéz megjósolni a válság hosszabb távú hatásait, de az bizonyosnak tűnik, hogy a munkaerő áramlásának mértéke és iránya változni fog miatta. A nyugati államokban is fokozódik a verseny a munkahelyekért, és a külföldi munkavállalókat mindig könnyebb leépíteni, mint a helyieket, miközben szigorodik a szabályozás is. Mindez nehezíti a külföldi munkavállalást, és mélyítheti a válságot a szegényebb országokban.

A jelenlegi gazdasági világválság hatásai globálisak, de minden bizonnyal eltérőek lesznek a következmények a különböző országokban, régiókban és szektorokban. Lesznek olyan területek, amelyek rosszul és olyanok is, amelyek még rosszabbul járnak majd - egyelőre ez tűnik a szomorú realitásnak.

Konkrét adatok még nem állnak rendelkezésre, de arra mindenképp fel kell készülni, hogy a világgazdaság szerkezete jó eséllyel átalakul, ami a migrációt sem hagyja érintetlenül - derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legutóbbi jelentéséből.

Logikus következménye lehet ennek az átalakulásnak, hogy a nehéz helyzetbe került országokba nem annyira mennek majd a munkát keresők, hisz ott nagyon komoly verseny alakulhat ki minden egyes állásért, és a külföldiek egyértelműen hátrányból indulnak. Számítani lehet arra is, hogy bár sokan szeretnének külföldre menni, de ezt vagy saját pénzügyi helyzetük, vagy pedig a fogadó ország közhangulata, illetve bevándorlási szabályozása teszi nehézzé.



Menni vagy maradni?
Az a legnagyobb probléma, hogy amennyiben valaki a válság hatására otthon elveszíti a munkáját, akkor logikus lépés lehet ugyan a külföldi munkavállalás, de egyáltalán nem biztos, hogy az országhatáron kívül talál majd munkát, illetve, hogy van pénze megfinanszírozni a munkakeresés időszakát.


A már most is hazájukon kívül dolgozó külföldi munkavállalók is nehéz helyzetbe kerülhetnek. "Nekik azt kell eldönteniük, hogy maradnak-e egy olyan országban, ahol nem szívesen látják őket, az élet drága, de egy kiterjedt szociális rendszer védelmét élvezhetik, vagy pedig hazamennek a családjukhoz és a barátaikhoz, akiket a félretett pénzükkel legalább egy kis időre fel tudnak vidítani" - fogalmazta meg a dilemmát a BBC-nek Demetrios Papademetriou, egy washingtoni migrációs kutatóintézet szakértője.




Nem minden magyarnak van erre pénze
"A válság miatt Magyarországról is többen mennének ugyan külföldre, de csak keveseknek van most arra pénzük, hogy nekiinduljanak a nagyvilágnak" - fejtette ki több szakértő is az [origo]-nak. A pénzügyi nehézségek sokszor szintén a krízisből adódnak, a pénztelenség elsődleges oka ugyanis épp a munkahely elvesztése és az esetlegesen korábban felvett hitelek megléte és a megemelkedett törlesztőrészletek.


A magyarok - főleg a fiatalok - körében az Egyesült Királyság és a szomszédos Ausztria a sztárcélpont, és mivel az angol és a német a leginkább tanult nyelv Magyarországon, így ez várhatóan a gazdasági válság ellenére sem változik a következőkben. A vendéglátóipar és az idénymunkák a slágerek, és szakképzett orvosokra, illetve ápolókra jó eséllyel mindig lesz igény - főleg, ha egy kicsit kevesebbet kérünk, mint a helyiek.


Fontos lehet figyelembe venni a várható árfolyamváltozást is, ha ugyanis a magyar devizával szemben jelentősen leértékelődik az a pénz, amiben a fizetést adják, akkor az veszteséget jelent a munkavállaló szempontjából. Egyes vélemények szerint a magyarok (és más kelet-európaiak) angliai munkavállalása azért kezdett el visszaesni tavaly nyáron, már a krízis előtt, mert az angol font komoly mélyrepülésbe kezdett az euróval és így az akkor még kifejezetten erős forinttal szemben.


A szárazföldi munkák nem mennek
Egy kifejezetten angol nyelvterületre, Angliára, Írországra, Skóciára és Ciprusra specializálódott társaság, az ETC irodavezetője, Halmosi Ákos az [origo]-nak elmondta, hogy náluk az óceánjárókon vállalható munkák szerepelnek az elsők között a népszerűségi listákon.


"Az országhatárok megnyíltak ugyan az uniós csatlakozással, a pénz ugyanakkor nem lett több, a szárazföldi munkák esetében viszont szükség van indulótőkére, mindenekelőtt a lakhatáshoz, a rezsihez és a megélhetéshez" - fejtette ki a szakértő.

A válság hatására Halmosi szerint megduplázódott a külföldi munkavállalás iránt érdeklődők száma. A cégnél van egy átfutási idő, és a krízis még nem érzékelhető az emberek fejében - pontosította a képet az irodavezető. "A szárazföldi munkákról hazatérők több leépítésről számoltak be, míg a hajózás nem lesz kevésbé népszerű; óceánjárók épülnek és indulnak világszerte" - tette hozzá Halmosi.




Veszélyben az alacsony képzettségűek
Az IOM az [origo] kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy az Európai Unió tagállamai közül az Egyesült Királyság, Írország, Németország és Ausztria, míg távolabbi desztinációk vonatkozásában az Egyesült Államok a magyar munkavállalók kedvencei.


A felmérések szerint a magyarok elsősorban a

munkabér/különböző egyéb juttatások, a biztonság, az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonala miatt mennek külföldre dolgozni - ez utóbbi a velük utazó családjuk miatt kiemelten fontos.
A gazdasági recesszióval kapcsolatban az IOM magyarországi képviselője kifejtette, hogy a jellemzően alacsony képzettséget igénylő munkakörök - ahol túlnyomó a külföldiek foglalkoztatása - nagy arányban, rohamosan szűnnek meg, ezzel növelve a munkanélküliek számát.

Elbocsátás, bércsökkentés, diszkrimináció
A várható hatások közül kiemelkedik a munkanélküliség emelkedése, a szakértők szerint mindenekelőtt az építőiparban, a feldolgozóiparban, a pénzügyi szektorban, a kiskereskedelmi, illetve idegenforgalmi ágazatban kell elbocsátásokkal számolni. Márpedig ezen szegmensekben hangsúlyos a külföldi munkavállalók jelenléte.


Számolni kell a munkakörülmények romlásával és a bérek csökkenésével is, a vállalatok ugyanis a kereslet és a bevételek csökkenése miatt ott próbálnak meg spórolni, ahol csak tudnak. A migránsok életminőségére hatással lesz az is, hogy a nehezebb helyzetbe került államokban a szociális juttatások visszafogására kell felkészülni.


Nehéz gazdasági helyzetben szinte automatikus a külföldiekkel szemben alkalmazott diszkrimináció, illetve a bevándorlási politikák szigorodása és az idegenellenes hangok felerősödése. A képzetlen munkaerő esetében különösen erős lehet a helyi munkavállalók külföldiekkel szembeni fellépése, amiből az is következik, hogy fel kell készülni arra, hogy a külföldieket nagyobb arányban, illetve előbb küldik majd el a cégek, mint a belföldieket. A szabályok szigorodása miatt jó eséllyel egyre többen vállalják az illegális munkavégzés kockázatait is.


Beszédes adat, hogy a romániai vendégmunkások által kedvelt Spanyolországban a teljes népesség körében jelenleg 13-14 százalékos a munkanélküliség, miközben a bevándorlók között ez az arány a 20 százalékot közelíti.



Makrogazdasági problémát okozhat a hazatérés
A munkahelyüket elveszítő külföldi munkavállalók egyik lehetősége a hazatérés, akik a válság miatt otthon is gazdasági visszaeséssel kénytelenek szembesülni. A hazaérkező tömegek tovább emelhetik a munkanélküliséget, és élezhetik a társadalmi feszültséget. A hazatérés elsősorban azokból az országokból lesz jellemző, amelyekben a szociális biztonság szintje alacsony (azaz elsősorban nem az európai államok), de amennyiben a gazdasági helyzet hosszabb távon is rossz marad, akkor sokaknak nem nagyon lesz más választásuk.


A tömeges hazatérés makrogazdasági problémákat is okozhat, egyes fejlődő országokban ugyanis komoly bevételi forrás a külföldről hazautalt jövedelem: tavaly a becslések szerint 283 milliárd dollárnak megfelelő jövedelmet küldtek haza a külföldön dolgozók otthon maradt családtagjaiknak, aminek kiesése egyes országokban akár a külső egyensúlyi helyzet radikális romlását is okozhatja.


Kedvező jel mindeközben, hogy a Világbank előrejelzése szerint a hazautalások szintje feltehetően nem változik számottevően az idén tavalyhoz képest - szemben például a közvetlen tőkebefektetésekkel és a kereskedelmi bevételekkel. A hazautalások módja azonban változhat, a bankokkal szembeni bizalmatlanság miatt egyre többen vihetik haza közvetlenül a külföldön félretett pénzüket ahelyett, hogy egyszerűen hazautalnák azt.


Az IOM szerint a férfiakat jobban érinti majd a válság, mint a nőket, azokban a szektorokban ugyanis, ahol sok külföldi dolgozik, jellemzőbb a férfiak alkalmazása (például az építőiparban), míg a női ágazatokban (egészségügy, házimunka) a kereslet emelkedésére lehet számítani.
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Az oroszok már a spájzban vannak (ismét)!

Döbbenetes hétfő reggelre ébredhettünk: az OMV bejelentette, hogy a MOL-ban meglévő 21.2%-os részesedését eladta a negyedik legnagyobb orosz olajcégnek, a Surgutneftegaz-nak. A vételár 1.4 milliárd euró, ami 19,212 Ft-ot jelent részvényenként, szemben a 9,940 Ft-os pénteki záróárral.

Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke felvetette, ha az oroszok többségi tulajdont szereznek a Molban, akkor szélsőséges ellátásfüggőségi helyzetbe kerülhet Magyarország. Úgy vélte, mindez befolyásolhatja, megszüntetheti az ország diverzifikált ellátását, s például nem valósul meg a Nabucco projekt, s a horvát cseppfolyós terminállal való összeköttetés sem.

Kifejtette: nem úgy ismeri az oroszokat, hogy megállnának a tulajdonszerzésben, amit alátámaszt az is, hogy vertikális terjeszkedést terveznek. Véleménye szerint "Oroszország esetében is precedens nélküli", hogy úgy terjeszkedik egy orosz vállalat külföldön stratégiai iparágban, hogy előtte diplomáciailag nem egyeztet a másik érintett féllel.

Németh Zsolt úgy vélte, az orosz terjeszkedés most Magyarországra irányul, ezért kérdés, mit tud tenni a magyar kormány az agresszív gazdasági behatolás ellen. Szerinte itt érkezünk el ahhoz a kérdéshez, hogy a magyar kormány béna kacsa-e, vagy Oroszország ügynöke? Hiszen a magyar kormány szemmel láthatóan felkészületlen, nem védekezik, s az elnök szerint nem érthető, mit csinál a Nemzetbiztonsági Hivatal, hogy erről a kormány nem tudott, miközben a pakettet az osztrákok a hírek szerint hetek óta árulták.

Micsoda véletlenek!

Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő gyümölcsözőnek nevezte az orosz-magyar együttműködést. Megköszönték egymásnak a közös munkát és a kapcsolatok fejlesztését. kiss
20070320putyingyu3.jpg


Kellemetlen meglepetés a Kreml számára Gyurcsány Ferenc lemondása, amivel a Déli Áramlat egyik fontos európai támogatóját veszítette el. A lelépő magyar miniszterelnök – Gerhard Schröder német exkancellár nyomdokain – cégigazgató is lehet a Gazpromnál.
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
"Magyarország lassan leesik a szégyenpadról ......... "

Címlapon kezdődő hosszú cikkben elemezte Magyarország helyzetét szerdai számában az International Herald Tribune (IHT).
The New York Times európai kiadása - szerint Magyarország ostrom alatt áll.

Az OTP bank helyzete jól ábrázolja, "hogy mi romlott el, nem csak Magyarországon, hanem számos más kelet-európai országban is, amelyek egykor azt hitték, hogy kölcsönökből is boldogulhatnak a hidegháború utáni világ határtalannak tűnő globális gazdaságában" - áll a cikkben.

A lap említi egyebek között az IMF-hitelkeretből az OTP-nek a múlt héten juttatott kölcsönt is.

A lap szerint "a pénzt végül azért is utalták át az OTP-nek, mert a legaktívabb bankok közé tartozik Közép-Európában, és túl nagy ahhoz, hogy hagyják elbukni.

A magyar kisember viszont valószínűleg nem kap ilyen juttatást - folytatódik az írás, amely megszólaltatja Iványi Györgyöt, a Banki Hitel Károsultak Egyesülete nevű szervezet alapítóját - áll az IHT cikkében.

Iványi "minden erejét megfeszítve próbálja kezelni a forint összeomlása miatt jelzáloghitelük részleteit fizetni nem tudó magyarok sokaságát, akik az egyesülethez fordulnak tanácsért." Az egyesület alapítója szerint "a bankok felelősek, de felelős a kormány is. Nem lett volna szabad engedniük ezt a hitelezési gyakorlatot."

A Landon Thomas Jr. által jegyzett cikk bemutatja Bajnai Gordont is, akivel a múlt héten készített interjút a szerző.
"Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársát amikor megkérdeztük, hogy érdekelné-e a miniszterelnök poszt, csak mosolygott, a fejét rázta és azt válaszolta, hogy 'Nincsenek ilyen ambícióim. Üzletember vagyok'.
Egy hét azonban hosszú idő a magyar politikában" - olvasható a cikkben.

Most viszont úgy néz ki, hogy Bajnainak kell kezelnie a válságot. "Az új miniszterelnök-jelölt" - írja az IHT - "fájdalmas gazdasági programot ígér. Nem édesíti meg a keserű pirulát. Szigorú objektivitással és gyorsan sorolja országa problémáit. Az IMF-programról azt mondja, habozás nélkül fogják végrehajtani.

A lap egy Bajnai-idézettel zárja magyarorrszági helyzetelemzését. Az IMF hitel megkötésekor "azt mondták az emberek, hogy szégyenpadra került Magyarország, most viszont már olyan sokan ülnek azon a padon, hogy lassan leesünk róla." :,,:
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
USA: ez fájni fog Magyarországnak

Nincs fájdalommentes út Magyarországon a gazdasági válságból való kilábaláshoz - írta a csütörtöki The New York Times, amely terjedelmes cikkben ecsetelte az ország gondjait.


Kommunisták és dühös jobboldaliak
A The New York Times megjegyezte: Bajnai Gordon gazdasági miniszter, akit az "egykori kommunista" Gyurcsány Ferenc kormányfőnek jelölt, reform szemléletű kormányt szeretne, ebbéli törekvését azonban korlátozhatja az új választásokat követelő dühödt jobboldali ellenzék.


Az újság Bokros Lajost is idézte, aki szerint Magyarország lemarad Európától, s ez nem ad okot derűlátásra. A volt pénzügyminiszter attól tart, hogy a politikai bizonytalanság közepette tovább fog romlani a forint. Mint leszögezte, ha az ország nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalap feltételeit, akkor a csőd marad.
 
Oldal tetejére