Balaton mindenes

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Balatoni Évadzáró Vitorlás Verseny

Balatonfüred (2011-10-22 - 2011-10-23)

Az őszi Balaton hangulata semmihez sem hasonlítható. Bár vége a strandszezonnak, egy meleg pulóverrel felszerelkezve érdemes néhány órát eltölteni a vízparton. Minden évben október utolsó hétvégéjén zajlik az Évadzáró Vitorlás verseny a Balatonon.

A nemzetközi és minősítő vitorlás versenyen több hajóosztályban lehet nevezni. A versenyre látogatókat nemcsak a díjak vonzzák, hanem a rendezvény keretében szervezett érdekes programok és közösségi élmények is. A Balatonfüreden rendezett Évadzáró Vitorlásverseny nemcsak a hajósoknak élmény, hanem azoknak is, akik a partról figyelik a dagadó vitorlákat.


picture.php
1050_e.jpg
balatoni-evadzaro-vitorlas-verseny-2011-balatonfured-2-m.jpg
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Királyné gyertyája (genyőte) (Asphodelus albus VILL.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti park védett növénye

Királyné gyertyája (genyőte) (Asphodelus albus VILL.)
vedett_novenyek_17.jpg

Liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó 80-100 cm magas, koloncos gyökerű, levélrózsás évelő védett növényfajunk. A tőlevélrózsa levelei szálasak, -60 cm hosszúak, 1-2.5 cm szélesek, háromszögletűek, sötétzöldek. A kb. 1 m magas tőkocsány levéltelen. A végálló virágzat tömött fürt, A lepellevelek 15-20 mm hosszúak, keskeny- elliptikusak, fehérek, hátukon 2 cm-es barna hosszérrel, tövükön összenőttek. A porzók a lepelből kiállnak, a murvalevelek sötétbarnák. Termése tojásdad tok.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kosztolányi Dezső: Milyen sötét - sötét a Balaton

Kosztolányi Dezső: Milyen sötét - sötét a Balaton

Milyen sötét-sötét a Balaton,

s a nyár után hogy véreznek a fák.
Tündér Tihany, felelsz-e énnekem,
ha azt mondom még egyszer: ifjuság?

Nem szól a visszhang és szivem se szól,

csak ők kacagnak még, a gyerekek.
Trillás örömük az eget veri,
én hallgatom, de már nem nevetek.

Esőköpeny lóg fáradt vállamon,

a lábaimnál targally és göröngy.
A gyógyszalonba sápadt nő figyel
a gyertyalángnál és a foga gyöngy.

Ábrándozik lehangolt zongorán,

múlt bánatánál csöndesen időz.
Egy hangot üt meg. Újra megüti.
Elsápadok. Azt mondja, itt az ősz

image.aspx


Egry József: Őszi Balaton
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Siófok, tojásfesztivál

Ezen a hétvégén Nemzetközi Tojásfesztivált tartanak Siófokon a megújult Fő téren.

siofok_tojas.jpg


A Tojás Világszövetség 1999-ben határozott úgy, hogy minden év októberének második péntekjén ünneplik a tojás világnapját, és az egész hetet kinevezik a tojás világhetének. Céljuk a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és az egészséges táplálkozásban betöltött fontos szerepének tudatosítása.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Varga Imre szobrászművész alkotásai Siófokon

Varga Imre 1923. november 1-jén született Siófokon. Már gyermekkorában - a siófoki elemi iskolában - rendkívül jó rajzkészségével tunt ki. 13 évesen szerepelt egy képével Párizsban. Középiskoláit a budai ciszterciták, majd végül a szombathelyi premontreiek gimnáziumában fejezte be.
1956-ban diplomázott Pátzay Pál és Mikus Sándor növendékeként Képzomuvészeti Foiskolán.
Elso egyéni kiállítására 1967-ben került sor. 1969-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki. 1972-es tihanyi kiállítása egy csapásra ismertté tette nevét. 1973-ban nyerte el a Kossuth-díjat, két évvel késobb az Érdemes Muvész, 1977-ben - fovárosi köztéri alkotásaiért - a Pro Arte kitüntetést, 1979-ben a Kiváló Muvész címet, s 1982-ben kitüntették a Herder-díjjal. 1984-ben SZOT-díjat kapott. Számos köztéri szobrát állították fel szerte a hazában és külföldön; legutóbb Tel Avivban Roul Wallenbergrol készült alkotását.

A képzomuvészet terén elért kimagasló érdemeiért, mellyel Magyarország és Siófok város hírnevét is öregbítette, Siófok Város Tanácsa elsoként ot választotta Siófok Város Díszpolgárává, 1985-ben.


Siófokon látható szobrai: Kopernikusz, II. Rákóczi Ferenc, Vénusz születése, Múló ido, Mártírok szoborcsoport, Kálmán Imre, Golgota, A professzor, Czóbel, Memento a II. magyar hadseregért, Esernyősök, La Charonge, Krúdy, Sarlós madonna, Szent Flórián


Legújabb alkotása a megújult Fő teret díszíti: Gróf Széchenyi István és a Kisfaludy gőzhajó.


15680_%28f4ig%29_szechenyi_istvan_grof_siofok_varga_imre_2011_3.jpg
15680_%28slv1v%29_szechenyi_istvan_grof_siofok_varga_imre_2011_3.jpg

Széchenyi szobor


 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Fonyód - Bélatelep, vasútállomás anno, 1928.

"A mai bélatelepi állomás helyén egykor volt bakterház örökre beírta magát Fonyód történetébe, hiszen az 1880-as évektől kezdődően itt zajlott Fonyód tulajdonképpeni fürdőélete „a maga vadságában és elhanyagoltságában akkoriban annyira hangulatos Balaton partján”. A Lengyeltótiból kiránduló uradalmi jószágigazgató és családja, valamint a velük tartó értelmiségiek kibérelték az épületet Novosánszky Mihálytól, aki az őrházban lakott feleségével. „Az őrház szobácskája volt a fürdőkabin, az előtte elterülő, árnyas fákkal szegélyezett terecske pedig - hol egy bevert, hosszú faasztal állott, - a fürdés utáni étkezőhely” - tudjuk meg egy korabeli beszámolóból.

A bélatelepi vasútállomás mind a mai napig a Balaton-part egyik legszebb, eredeti állapotában megmaradt állomásépülete. 1928-ban épült az egyemeletes, nyugati oldalán tetőteraszos kiképzésű, részben alápincézett, terméskő lábazatú épület, amelynek emeletén lakás helyezkedik el.

Az állomás falán – Fonyód-Bélatelep létesülése után 50 évvel, 1944. augusztusában – emléktáblát helyeztek el. „E félszázados évforduló alkalmából Bélatelep Közönsége, az ősvillatulajdonosok, a fonyódi ősfürdőzők és ezek leszármazottjai a mai bélatelepi állomás épületén, amelynek helyén az egykori 103-as számú vasúti őrház állott egy emléktáblát és a régi fonyódi időkre vonatkozó dokumentumokat helyez el.” – állt az egykori meghívóban.
A tábla szövege: „Ennek az állomási épületnek helyén állott az egykori Déli Vasút Társaság 103-számú őrháza., amely központja volt a Bélatelep létesülése előtti időszak Fonyód fürdői és társadalmi életének, ahonnét Bélatelep létesítésének eszméje is kiindult. Ezt az emléktáblát hálás emlékezésük jeléül Bélatelep alapításának 50 éves évfordulója alkalmából Bélatelep közönsége, a fonyódi ősfürdőzők és ezek leszármazottjai állították az Úrnak 1944-ik esztendejében.”
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kunffy Múzeum, Somogytúr

Kunffy Múzeum, Somogytúr

A Bosnyák-kúriában élt és alkotott a nagy magyar festő, dr. Kunffy Lajos. Egykori lakhelyén ma a művész számos értékes festménye és személyes tárgyaiból összeállított kiállítás látható. Kunffy Lajos előbb jogot végzett, majd államtudományi...
A Bosnyák-kúriában élt és alkotott a nagy magyar festő, dr. Kunffy Lajos. Egykori lakhelyén ma a művész számos értékes festménye és személyes tárgyaiból összeállított kiállítás látható.

Kunffy Lajos előbb jogot végzett, majd államtudományi doktorátust szerzett, de ezzel párhuzamosan a budapesti képzőművészeti főiskolára járt. Kiállított Münchenben, Párizsban, ahol a Becsületrend lovagkeresztjét is megkapta.
Művészeti törekvéseivel a plein air, azaz napfénnyel és levegővel átitatott természeti látvány igazságait szépségeit kutatta.

Megörökítette a magyar táj képeit, hangulatait, híresek a cigányokat ábrázoló művei. 1913-tól 1962-ben bekövetkezett haláláig Somogytúron élt.
A parkban található a festő és felesége végleges nyugvóhelye.

0586_intro01_maxi.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Benedek Jenő: A Badacsony látképe a déli partról, Paizs-Goebel Jenő, Csopak

Paizs - Goebel Jenő (Budapest, 1898 - Budapest, 1944), Csopak, 1931.

Benedek Jenő, id. (Kecskemét, 1906 - Budapest, 1987)
A Badacsony látképe a déli partról
 

Csatolások

  • 371216.jpg
    371216.jpg
    105.6 KB · Olvasás: 2
  • 372099.jpg
    372099.jpg
    126.5 KB · Olvasás: 2

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Református templom-Település: Balatonalmádi

Balaton-felvidék egyetlen megmaradt erődtemploma

Református templom-Település: Balatonalmádi
9k=

images

2Q==


A középkori eredetű épület elődjét 1297-ben említik először. A román-gótikus templomot a XVIII. században barokk stílusban átépítették. Ez a Balaton-felvidék egyetlen megmaradt erődtemploma.
A templomot déli oldalán mellékhajóval bővítették, így alakult ki a két egymás melletti szentéllyel rendelkező templom, amely elé zömök tornyot emeltek. A XVIII. századi átépítés során új ablakot kapott a templom, 1789-ben pedig csehsüveg-boltozattal látták el. Az 1960-as években végzett helyreállítás során visszanyerte eredeti formáját. Lőréses, támpilléres erődfal veszi körül.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Szent Anna Kápolna, Badacsonytomaj

Szent Anna Kápolna, Badacsonytomaj



A kápolnát 1789-ben kezdte el építtetni Horváth Zsigmond balatonfüredi földbirtokos. (A balatonfüredi Horváth-ház is az ő tulajdona volt, ahol 1825-től évente megrendezték a híres Anna-bált).
Az 1800-as évek közepétől a Kisfaludy, majd később egészen 1945-ig az Ányos család tagjai gondozták a kis kápolnát.
1884-ben kriptát alakítottak ki az épületben, ahol a Kisfaludy és az Ányos család tagjai nyugszanak.
1997-2005 között közadakozásból újították fel az épületet.


Ha sokáig téblábolunk a környékén, egyszer csak honnan, honnan nem, valószínű a szőlőből előbukkan egy kulcsos ember és megnézhetjük belülről is.

 

Csatolások

  • Szent Anna kápolna.jpg
    Szent Anna kápolna.jpg
    5.9 KB · Olvasás: 2
  • 36742982.jpg
    36742982.jpg
    39.9 KB · Olvasás: 2
  • 36742939.jpg
    36742939.jpg
    33 KB · Olvasás: 2
  • 36742928.jpg
    36742928.jpg
    39.7 KB · Olvasás: 2
  • 36742859.jpg
    36742859.jpg
    40 KB · Olvasás: 2
  • 36742917.jpg
    36742917.jpg
    27 KB · Olvasás: 2

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Balkán Fanatik: Repülj madár, repülj...videó a Balatonról

Balkán Fanatik: Repülj madár, repülj...videó a Balatonról.
Készítette Szalay Richárd. Szívet melengető képek.


<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Xbdq3MRKI1k" allowfullscreen="" frameborder="0" height="220" width="260"></iframe>
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Kis holdruta-(Botrychium lunaria (L.) SW.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti park védett növénye

Kis holdruta-(Botrychium lunaria (L.) SW.)

vedett_novenyek_18.jpg

Kígyónyelvfélék (Ophioglossaceae) családjába tartozó 3-35 cm magas, évelő holdruta-féle. Föld alatti gyöktrözséből hajt ki a kígyónyelvfélékre jellemző asszimiláló (meddő) és spóratermő karéjra (sporofillumfüzér) tagolódott levele, amelynek karéjai egyaránt 1-2-szeresen szárnyasan összetettek. A meddő levélkaréj 3-9 számú, félhold v. ferde legyező alakú, ülő levélkékből áll, ezek ép szélűek, esetleg helyenként bemetszettek, bőrneműek. A spóratermőrész a meddő karéjhoz hasonlóan tagolt, amelynek ágain két sorban ülnek az éretten barnássárga spóratartó tokok.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Fenyő Andor Endre: Balatonszepezdi táj

Fenyő Andor Endre (1904-1971)

Szentendrén és később a Balatonnál dolgozott. Expresszív stílusát megtartva az 1950-es évektől elsősorban tájképeket festett. Alkotókedve az 1960-as években újult meg, amikor Balatonudvariba költözött.


b3ec9112.jpg
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm azt a sok információt, amely a Balaton és környékének megismerését szolgálja Mindannyiótoknak! Most hirtelen idő hiányában is, nem tudok érdemben hozászólni, de igyekszem bővíteni az ismereteket pótlólag. Sok záróverseny zajlik ezen a hétvégén, van, amit szponzorálnak, van amit nem, de a vitorlás sport és a balatoni programok sora kifogyhatatlan. Drukkoljunk Pomutz Tamáséknak, akik az önkormányzat támogatása nélkül is megrendezik az évadzáró versenyt Siófokon.
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Balatoni lendületes-kasza béla verse

Ezt a levelet kapta ma Kasza Bélától akinek feltettem egy versét ebbe a topikba. [FONT=&quot](#595) <o:p></o:p>[/FONT]
Sajnos a régit ami nem teljes nem tudom sem törölni sem hozzátenni a hiányzó versszakokat ezért ide teszem levelét amelyben benne van a teljes vers.

Kedves kukta!

Nagy nehézségek során sikerült regisztrálnom, de ez fontos volt számomra. Nagy megtiszteltetés számomra és öröm is, hogy a Balatoni Mindenes oldalon több versemmel is találkozhatok. Sajnos az egyik, a "Balatoni lendületes" című valamikor és valahol egy rejtélyes hiba miatt nem teljességében került közönség elé, csak részletében. Szeretném kérni, hogy a vers teljes egészében szerepeljen, természetesen, ha egészében is tetszik. Ezért leírom e levélben ezt a versemet úgy, ahogyan megírtam, és ahogyan szándékaimnak megfelelően többet is mond, mint a hibás, megrövidített állapotában.

BALATONI LENDÜLETES

Micsoda pompás csemege,
Balaton összes szelete!
Lehet Szárszó, Keszthely, Szemes
vagy éppenséggel Kenese.

Balaton, szívem szerelme!
Akarattya, Zánka, Lelle.
Szigliget, Szepezd, Révfülöp,
mindig veletek szédülök.

Ezernyi csoda, Balaton!
Hullámzó fény a habokon.
Vulkáni csókok serege
ébred szeles hajnalokon.

Ez a táj édes mágia,
Örvényes, Füred, Mária.
Aszófő, Földvár, Badacsony,
lelkem úgy szárnyal szabadon!

Nappali és esti fények,
minden napon visszatérnek.
Fenyves, Boglár, Tihany, Fonyód,
értük remegek és égek.

Vonyarcvashegy, Gyenesdiás,
ezüst szárnyú sirály kiált.
Illata van színes szónak.
Hazája ez álmodónak.

Kis verset írtam, nem nagyot,
szerelembe belehalok.
Tanúm Isten, vágyam tiszta,
élni addig itt akarok!

Nem vagyok kanadai magyar, nem tudom, van-e jogom ezen az oldalon regisztrált tag lenni. De ebben a helyzetben nem tehettem mást, mint beregisztráltam, mert ez volt a feltétele az üzenetküldésnek.
Köszönöm, hogy verseimet viszontlátom a Balatoni Mindenes oldalain, és azt is, hogy a Balatoni Lendületest is úgy láthatom majd, ahogyan teljességében létezik.

Tiszteletteljes üdvözlettel: Kasza Béla
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kasza Béla versei megtalálhatók a Balatoniwiwen, Ő maga pedig legszívesebben az északi parton, a Káli-medencében, valahol az aprócska falvak között bolyongva hegynek föl, völgynek le, amerre a széplelkek járnak, minden apróságra rácsodálkozva, ahogy a szél gyermeke teheti....spontán, örömmel, életkedvvel.;)
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Köd kupa, Dér kupa

Köd Kupa Szezonzáró Vitorlás Túraverseny - Balatonalmádi


2011-10-29 - 2011-10-29

Az év utolsó vitorlásversenye, amely a nagyhajósok és az amatőrök által igen közkedvelt esemény.


Ezt a nagyhajós túraversenyt 10 éve újították fel, azóta is minden évben egyre nagyobb számban indulnak a résztvevők.

Nem hasonlítható egyetlen vitorlás versenyhez sem, mivel a rajt előtt a tó ünnepélyes koszorúzása, majd a beérkezés után az esti fogadás is hozzájárul a rendezvény színvonalához, fényéhez.



Nem az év utolsó versenye, annyit mondok:


Amatőr verseny

V. Dér Kupa

Balatonkenese - BFYC [2011. 11. 05] - [2011. 11. 05]
Hajóosztály: Yardstick I., Yardstick II., Yardstick III.
Rendező egyesület: LVE
túraverseny

DSCN2667-300x225.jpg
DSCN2676-300x225.jpg




 
Oldal tetejére