Balaton mindenes

dabo46

Állandó Tag
Állandó Tag
A Balaton egyik legszebb panorámája Fonyódon.

A fonyódi Várhegyen épült meg a Balaton part egyik legszebb körpanorámájú kilátója, mely idén június 18-tól várja a látogatókat. A korábban Berzsenyi-kilátó névre hallgató szebb időket is megélt fatákolmány helyén EU-s támogatással húztak fel egy impozáns tornyot. Tetejéről páratlan látványban lehet részünk: ellátni Keszthelytől Tihanyig, de Észak-Somogy dimbes-dombos, lápvidékes tájait is megcsodálhatjuk.



Régészeti feltárással kezdődött meg a fejlesztés, majd 2010 őszén a kilátó torony és a hozzá tartozó tanösvény építési munkálatai. Épült parkoló, mosdó, és olyan gyalogút is, melyen egészen apró gyerekekkel is fel lehet sétálni. A Dr. Szaplonczay Manó nevét viselő tanösvény kialakítása során megújult az erdei földút és a lépcső, ráadásul táblákat is kitettek, melyek bemutatják a helyi természeti kincseket - a fejlesztés hozzájárul Fonyód és a Balaton élővilágának megőrzéséhez.



A piros jelzésen felfelé baktatva a Várhegy kilátó felé vezető Panoráma sétányon elhaladunk a villasor mellett, a domb ugyan meredek, de nem kell megijedni: lefelé menet találkoztunk egy hősiesen fújtató nagymamával és volt, aki babakocsival is próbálkozott - a nagyon lusták számára pedig a torony autóval is megközelíthető. Minél magasabbra mászunk, a kilátás egyre lenyűgözőbb: a tetejére érve elénk tárul a Badacsony, Szigliget és a Szent György-hegy, majd a Keszthelyi-hegység lapos hegytömege. Ezt követik a berényi dombok, a keresztúri part, Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves villái, majd a Tóti-hegy, a boglári domb, mögötte a somogyi part egyenes vonala, a Tihanyi-félsziget, Balatonkenese, délnyugatra pedig a Nagyberek mocsármaradványai. A kilátó egész évben látogatható.



Egy kis ízelítő: a fonyódi származású Gajcsi László elkészítette a Várhegy kilátó 360 fokos körpanorámáját, tükörreflexes géppel. Katt!

Szólj hozzá!
[HIDE]http://balaton.blog.hu/2011/08/20/a_balaton_egyik_legszebb_panoramaja_fonyodon[/HIDE]
 

Csatolások

  • Fonyódi kilátónál 002.jpg
    Fonyódi kilátónál 002.jpg
    71.2 KB · Olvasás: 5
  • Fonyódi kilátónál 005.jpg
    Fonyódi kilátónál 005.jpg
    58.8 KB · Olvasás: 5

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Gajcsi László fotója a fent említett fonyódi kilátóból

<small>„Ott áll veled szemben a jóború Badacsony, csapott tetejével; balra a Szigligeti várrom kandikál elő, némán beszélve a múlt szép idők letűnt századairól. Ott van a nyerges hátú Szent- György hegye, melynek bora vetekedik a Badacsonyéval. Badacsonytól jobbra láthatod a szabályos kúpalakú tóti hegyet, melynek tövében oly sok szép magyar nóta született meg, diadalmasan bódítva meg ezt a szép országot.”

Tihanyi Barna
Balatonvidék, 1899.július 30

fonyod4.JPG



</small>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Megkezdődött a nádaratás a Balatonon

2011.dec.30. Vigmond Erika, Sonline

Vágják a nádat a Kis-Balatonnál, Balatonszentgyörgy közelében. A nádvágók karácsony előtt álltak neki a munkának, két speciális kombájnnal.

A terület kétezer hektárnyi nádasában négyszáz hektáron tervezik az aratást. Azonban ha nem lesz jég, akkor ennek csak a felét tudják levágni. A hosszú ideig tartó csapadékhiány miatt tudnak a sekélyesebb, kisvizes területeken is aratni, mert egy részükről, vagy teljesen eltűnt a víz, vagy negyven centiméternél kisebbre apadt, ahol még dolgozhatnak a speciális kombájnok. Azonban azokon a részeken, ahol magasabb a víz, csak akkor tudnak aratni, ha legalább húsz centiméter vastag jégréteg képződik, ami elbírja a munkagépeket.

A terület kétezer hektárnyi nádasában négyszáz hektáron tervezik az aratást. Azonban ha nem lesz jég, akkor ennek csak a felét tudják levágni. A hosszú ideig tartó csapadékhiány miatt tudnak a sekélyesebb, kisvizes területeken is aratni, mert egy részükről, vagy teljesen eltűnt a víz, vagy negyven centiméternél kisebbre apadt, ahol még dolgozhatnak a speciális kombájnok. Azonban azokon a részeken, ahol magasabb a víz, csak akkor tudnak aratni, ha legalább húsz centiméter vastag jégréteg képződik, ami elbírja a munkagépeket.



images


<center>

Bár megérett a nád az aratásra, Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre azt mondta: még több helyen előfordul, hogy fennmaradtak a levelek a nádon, mivel nem volt annyira hideg, hogy mindet ledobja. Ennek ellenére, az eddigi tapasztalatok alapján az látszik: több és jobb minőségű nádat tudnak levágni, mint tavaly. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre azt is felügyeli, hogy csak az engedélyezett területeken dolgozzanak a nádaratók, és a jó minőségű tetőfedő nád mellett a felújító vágásokat is elvégezzék.
</center>​

168784_nadaratas.jpg

Vágják a nádat a Kis-Balatonnál (Fotó: MTI)



A jó minőségű, kemény, vékony szálú nádat a magyar piacon, Németországban, Dániában és Hollandiában értékesítik.
A nádaratásra február 15-ig szól a minisztériumtól kapott engedély, azt követően már a korábban érkező fészkelő madaraké az elsőség, amelyeket nem zavarhatnak a munkával.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Megmártóztak a Balatonban

Szokatlan módját választották az új év köszöntésének Szigligeten: orvosi felügyelet mellett harminc bátor jelentkező mártózott meg a két Celsius-fokos Balatonban az év első napján, a fürdőzőknek több száz fős tömeg szurkolt a partról.

Összesen harmincheten jelentkeztek a hideg fürdőzésre, de az orvosi vizsgálatot követően csak a harmincfős csapatnak engedélyezték azt. A legidősebb résztvevő egy 67 éves tapolcai asszony volt.
A szigligeti strandon idén első alkalommal szerveztek újévi csobbanást a Balatonban, de a terveik szerint a következő évet is hasonlóan köszöntik majd. A szemerkélő esőben a hideg fürdő után lencsegulyást és forralt bort kínáltak a résztvevőknek.
A szervezők szerint aki kibírta a “jeges” fürdőzést, az utána egész évben egészséges lesz.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
MTI Foto: Varga György
 

Csatolások

  • D__VG20120101016_1200x800.jpg
    D__VG20120101016_1200x800.jpg
    76.8 KB · Olvasás: 4
  • D__VG20120101007_1200x800.jpg
    D__VG20120101007_1200x800.jpg
    123.1 KB · Olvasás: 5

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Rendhagyó pezsgődugó-célbalővés

Az év utolsó napján rendhagyó pezsgő-túrát szerveztek a Csere-hegyi kilátóhoz.
Szilveszter napján, szikrázó napsütésben gyalogoltak fel a résztvevők a kilátóhoz, ahol a torony külső homlokzatán elhelyezett fonott kosárba kellet beletalálni, a pezsgő bontását követően a dugóval. A rendhagyó, vidám pezsgőzéssel egybekötött túrát a jövőben minden évben, óévbúcsúzatóként szeretnék megtartani - tájékoztatta hírportálunkat Both Gábor szervező.


Forrás: balaton.wehir.hu
 

Csatolások

  • 9890.jpg
    9890.jpg
    114.6 KB · Olvasás: 3
  • 9891.jpg
    9891.jpg
    103.4 KB · Olvasás: 3
  • 9888.jpg
    9888.jpg
    69.1 KB · Olvasás: 3

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Szilveszteri vitorlázók

December 31., szilveszter délutánja van, Alsóörsön ücsörgünk a teraszon. Napozunk.
icon_smile.gif
A hőmérő 12 fokot mutat, a nap kellemesen melegít, akár le is vehetnénk a kabátot. A gyerekek katicákkal játszanak a kertben, tényleg ez a Balaton mediterrán Riviérája, no.

De hogy „ott egy vitorlás”??? Na ne! Pedig hallottam, tényleg ezt mondta valaki…
A kerítés mögött népes szilveszterező csapat zúdul le a csendes hegyoldalban a tó felé, hangosak, jókedvűek, biztos túl vannak már a bemelegítésen. Ők mondták.
Odanézek, beköszönnek a kertbe, boldog újévet kívánnak, én pedig kérem, mutassák már meg, hol az a hajó. És csakugyan: a tél kellős közepén a keleti medencében, közel a déli parthoz, Aliga felé csapat egy nagytestű vitorlás, hófehér vitorlázata kivehető folt a nagy kékségben!
Mondják is a kirándulók irigykedve, hogy biztos van a legénységnek elég védőitala, a fene a jó dolgukat, ezek a vitorlázók mind ilyenek!
Én meg vigyorgok magamban, arra mérget vehetnek. De azt a mindenit! Ezek tényleg vitorláznak! Nincs konkurencia, övék az egész Balaton!


Forrás: moco.hu ; Vitorlás blogoldal


De jó lehetett !!!!:D
 

Csatolások

  • C7113B.jpg
    C7113B.jpg
    72.7 KB · Olvasás: 5
  • 392281_244789068925645_156411341096752_621860_1968701093_n.jpg
    392281_244789068925645_156411341096752_621860_1968701093_n.jpg
    54.6 KB · Olvasás: 5

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kékszalag 1955 Balatonfüred

Kékszalag 1955 Balatonfüred pgerlo feltöltése a You Tube-ra,
Kádár Gábor filmjeiből, elnézném tovább is, a zene is remek választás...


<iframe src="http://www.youtube.com/embed/YdqFcINuJuA" allowfullscreen="" width="320" frameborder="0" height="280"></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Retro felvételek

Szintén pgerlo munkái, Kádár Gábor filmjeiből:

Jégvitorlázás 67-68; Tihany, 50-es évek, kikötő



<iframe src="http://www.youtube.com/embed/1N9MR2ekex4" allowfullscreen="" width="250" frameborder="0" height="210"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/egdUeb1U5-4" allowfullscreen="" width="250" frameborder="0" height="210"></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
V. Dér Kupa 2010.

Az elmúlt négy év tapasztalatai igazolták, hogy még
novemberben is lehet nagyhajós vitorlásversenyt
rendezni a Balatonon. V. Dér kupa a BFYC-ben.


<iframe src="http://www.youtube.com/embed/V-rc0BcW_c8" allowfullscreen="" frameborder="0" height="310" width="360"></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Nincs ok a pánikra: a Balaton megmarad

Látványosan csökkent az utóbbi hetekben a Balaton vízszintje, jelenleg hetven centiméter körüli az állás, ami tavaly 120 felett is volt. A szakemberek szerint nincs ok pánikra.

2012. január. 03. kedd | Szerző: Sámel József; zalaihirlap.hu

Klimatológusok kutatásai alapján olyan hírek jelentek meg a közelmúltban, miszerint a Balaton az elkövetkezendő tizenöt esztendőben akár ki is száradhat. Ezzel egy időben több tíz centivel csökkent a vízszint. E két dolgot sokan párosították, így újra napirendre került a tó vízállásának mértéke, illetve jövője. A szakemberek szerint azonban nem kell félni, hiszen a helyzet a jelenleginél sokkal rosszabb is volt már, ráadásul a természet mindig megoldotta a problémákat. A mesterséges vízpótláson nem kell gondolkodni - mondják.

- Tény, az elmúlt évben a 300 millimétert sem érte el a Balaton vízgyűjtőjén a csapadék éves mennyisége, holott a sokéves átlag 650-700 milliméter közötti - válaszolt érdeklődésünkre Laki István, a keszthelyi székhelyű Kis-Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve: évtizedek óta nem történt ilyen. - Ha azonban a kétéves átlagot vesszük, akkor ezer milliméter feletti a csapadék mennyisége, ami már egyáltalán nem kevés. De tény: valóban nagy szükség lenne esőre, hóra. Kétségbeesni azonban nem kell, egy csapadékos január és február könnyedén helyre teheti a tó vízszintjét. Amúgy ebben az időszakban nincs párolgás, vagyis minden lehullott víz a Balatonba jut.

A kérdésre, miszerint mi történik, mire lehet számítani, ha bejönnek a jóslatok, s mégsem lesz elegendő csapadék, elmondta: bízik a természet rendező képességében.

- Ha nem lesz elég csapadék, s a Balaton szintje fokozatosan csökken, augusztusra valóban kritikus mértékre csökkenhet a vízállás, de ez sem lenne tragédia. S bár előre nagyon nehéz jósolni, az egészen biztos, hogy a csapadék egyszerűen, csak úgy nem tűnhet el, s az értékek idővel kiegyenlítődnek. Ezt korábban a tó esetében már többször bizonyította a természet. Vagyis a Balaton megmarad...



300px-Balatonm%C3%A1riaf%C3%BCrd%C5%91,_Hungary.jpg
300px-Balaton_on_a_rainy_day.jpg
300px-Si%C3%B3_sluice_gate.JPG


Megjegyzésem: 2003-ban kétségbeesve néztük a focipályányi kiszáradt dűnéket a déli-parton, hosszasan gyalogoltunk a ragacsos iszapban egy kis fürdőzés kedvéért, vitorlázni nem lehetett, mert a kikötőnkből nem tudtunk kiállni. Egy esős tél után minden rendeződött. A természet csodája volt. Egy évvel ezelőtt az volt a baj tél vége felé, hogy kiloccsan a Balaton a medréből, elárasztja az alacsonyan fekvő partszakaszon a nyaraló épületeket, 120 fölött volt a vízszint. TÜRELEM!
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kormoránok zsákmányolják a halakat a Balatonon

Kormoráncsapatok dézsmálják a Balaton halállományát

A halgazdálkodók tapasztalatai szerint nőtt az egyedenként akár napi egy kilogramm halat is elfogyasztó kormoránok száma a Kis-Balaton és a Balaton környékén.
A cégnek a szárazság és az orvhalászok is nehézségeket okoznak.

A kormoránok télen könnyebben zsákmányul ejtik a hideg vízben inaktívvá váló halakat, így ellenük a jégborítás lenne a legjobb védelem. A BHNp így már nemcsak csapadékot remél az új esztendőtől az aszály miatt szárazon maradt halastavaiba, hanem mielőbbi jégpáncélt is a Balatonra – fogalmazott az MTI-nek az állami tulajdonú Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója, Füstös Gábor.


51cbb8ebcd5f558545ce30ca46789c26_normal.jpg
 

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Lisztes kankalin (Primula farinosa L.)

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett nővénye

Lisztes kankalin (Primula farinosa L.)

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó, 3-25 cm magas, tőlevélrózsás, évelő fokozottan védett növény. Levelei 1-10 cm hosszúak, 0,3-2 cm szélesek, visszás-lándzsásak vagy elliptikusak, fiatalon begöngyölt szélűek, a fonákon - főleg fiatalon – „lisztesek”, a színoldalon zöldek. Gyakran a csésze és a virágkocsány is lisztes bevonatú. Az április és július között megjelenő, 8-16 mm átmérőjű virágok sokvirágú ernyőben nyílnak, színük a ciklámen lilától a vörösesliláig változik, de előfordulnak fehér virágú példányai is. A párta öttagú, cimpái kicsípettek, torka sárga. A csészelevelek zöldek, 3-6 mm hosszúak. Termése 5-9 mm hosszú tok. Mészkedvelő, tőzegjelző, nálunk hidegkedvelő reliktum faj. Üde és kiszáradó láprétek növénye. Hazánkban már csak két biztos előfordulási helye ismert, mindkettő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, így méltán lett a nemzeti park címernövénye. Rendkívül veszélyeztetett!
 

Csatolások

  • lisztes kankalin.jpg
    lisztes kankalin.jpg
    8.5 KB · Olvasás: 3
Oldal tetejére