bevándorlás

QQC

Állandó Tag
Állandó Tag
...bocs OFF , de en anno mindig csodaltam az amerikai nehezfiuk erejet, hogy tudnak filmeken falakon athatolni...
hat igy 80 kg felett mar nekem is erosen kell koncentralnom, hogy eltalaljam az ajtot, es ne mellette induljak neki a "falnak" ;) :D

:mrgreen:


Köszi az ötletet a vízelvezetésre, tanultam vagy jó párat, de én épületgépész vagyok nem építész. Nem tervezek házat, csak tanultam. Egyébként nálunk inkább a földön rohad a kalász, minthogy traktorral húzzanak egy árkot az elvezetőig... szóval.<O:p</O:p
A mértékegység pedig hát igen. Átváltani SI-re, majd vissza. Fura, de megszokható. Amerikai berendezésekben vannak trükkös (nem metrikus) csavarok, és 110V/60Hz, de nem vészes. Mindenki bután születik, utána tanuljon.
<O:p</O:p
<O:p</O:p
Ja és hogy csinálsz 220V-ból 110V-ot?



<O:p</O:p
<O:p</O:pCsak az egyik végét dugod be.<O:p</O:p
(villagyásztól halottam)
 

QQC

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk meg a coll és a withwort menet. Bár ezt használjuk, néha jó mikor egy berendezés alkatrésze 16*1,5-1/2". Mindezt bárhogy berakható módon hollandival nem látható helyen este esőben....
 

QQC

Állandó Tag
Állandó Tag
maaa bocsi de a Gigi nem igazan errol beszelt ;)
ket kulonbozo malomban jartok:rolleyes:

A vigyor az ajtónak szól. Vagyis inkább a falnak, ami akár átjárható is lehet.
A termény elrohadása pedig a talajban felgyűlt víz szakszerű elvezetésével van kapcsolatban. A tudás és a szakember megvan. Árvízvédelemben, belvízmentesítésben profi lenne az ország, csak a mentalitás rossz, ráadásul nincs motiváció, stb..
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
ja, meg valami, a sok megtanulni utananezni valohoz: gyakorold a kanadaban hasznalatos mertekegysegrendszereket.. jol johet meg..
:``:
Hat igen... es akkor mi (ti. Kanada) meg 'fejlettnek' szamitunk az USA-hoz kepest, mert mi legalabb (tobbnyire) mindket mertekegysegben megjeloljuk a dolgokat.

Mind a mai napig megall az eszem azon, amikor az egyik tobbmillio dollaros (azt hiszem, Mars?) szonda eluszott a fenebe nehany evvel ezelott, mert az amerikai-europai kooperacio kereteben az amerikai mernokok birodalmi, az europaiak pedig SI egysegekben adogattak at egymasnak az adatokat, es a projektben senkinek nem jutott eszebe, hogy talan ellenorizni kene a mertekegyseg azonossagat...:(;)
 

QQC

Állandó Tag
Állandó Tag
Bezzeg az oroszok. Ott nincs szabvány. Át is kábeleztek egy fél űrállomást néhány csatlakozó miatt.
 

szil76

Állandó Tag
Állandó Tag
Szil, eppen azert probaltam minden ellenerzes-eloitelet nelkul leirni amit en MOST itt tapasztalok magam korul, plusz ujsag, tv, stb. kicsit segiteni a tisztanlatashoz, a tervezeshez.

Nem akartalak megbántani véletlenül sem. Köszönöm is szépen a segítséged.
Az elbocsátottak számszerűségében nem fogunk tudni vitatkozni, mivel pontos számadatok nem állnak rendelkezésünkre, és nem is fognak. Ugyanis sok cég kissebb szériákban ereszti szélnek az alkalmazottait, mert így nem kell bejelenteniük a csoportos leépítést (pl: havonta 30 ember).
Azt a véleményed, miszerint a magyar rendszer követi a kanadait, sajnos nem tudom osztani. Legújabb találmányuk a mieinknek az adócsökkentés. A baj vele, hogy valójában megint nem csökkentenek adót. Egy nagyon szűk réteget érint csupán csökkenő mértékben, a nagytöbbséget inkább ismételten mégjobban megterhelik.
Csak azt nem értem, hogy amennyi adót, járulékot és újabb adókat és adókat beszednek tőlünk, miért nem szárnyal az országunk. Itt már a falvak közt is autópályának kellene lennie, és ingyenes belföldi repülőjáratnak.
A feleségem tanár. Már majdnem sztrájkoltak januárban, de a rettentő erős szakszervezetük valahogy mégis kielégítőnek találta, hogy megvonják a 13. havi bért. Szerintem nem is akarnak sztrájkolni, mert kielégítő nekik a havi 95-110E Ft-os bér. Hiszen vannak akik sokkal kevesebből élnek.
A vasutat nem kell megszüntetni, mivel a szinte szüntelen sztrájktól amúgy sem járnak. Ott van erős szakszervezet, csak az meg a legtöbb esetben értelmetlen célok eléréséhez, és erőfitogtatás végett mozgósítja legtöbbször a tagjait.
Az oktatás itt tényleg nem drága, főként kanadához, vagy ausztráliához képest. Inkább csak a régi megszokott ingyenes rendszerhez képest. Meg ahhoz képest, hogy a legtöbb intézmény mennyire semmit nem érő.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja és hogy csinálsz 220V-ból 110V-ot?
<o>:p</o>:p
<o>:p</o>:pCsak az egyik végét dugod be.<o>:p</o>:p
(villagyásztól halottam)
Nagyon jó!

Nálunk meg a coll és a withwort menet. Bár ezt használjuk, néha jó mikor egy berendezés alkatrésze 16*1,5-1/2". Mindezt bárhogy berakható módon hollandival nem látható helyen este esőben....
Kanada papiron a metrikus rendszert használja. De mivel az USA nem, és importunk-exportunk túlnyomó része az USA-val van, mindkét rendszer használatos.

Valóban jó gondolatnak látom én is, hogy kigyere körülszimatolni, és aztán a helyzet jobb ismeretében tudnál lépni.

Sok fantáziát látok egy épületgépészeti vegyes vállalkozásban. Bár a recesszió minden területet kezd már érinteni, mire beindulnátok, a gazdaság reményünk szerint már ismét fellendülőben lesz, készen ismét a felelőtlen költekezésre. A cégben, mint mindig, partnerek megválasztása és a bombabiztos alapitási szerződés lesz, amin áll vagy bukik minden.

Remélem, lesz módom sikereteket szemmel követni.
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
de har igy beszelgetunk, megkerdezhetem:
miert mondjuk otthon, hogy az otthoni oktatas draga?

miert nem sztrajkolnak a tanarok otthon, beremelest kovetelve?
(itt majdnem evente tanarsztrajk van. meg ebben a gazdasagi helyzetben is volt... beremeles miatt, egy atlagos tanari fizetes evi 70ezer korul mozog)

Szia Gigi,

Az, hogy az itthoni oktatás drága, vagy sem, relatív:
1) függ az adott ember jövedelmétől
2) függ attól, mit szeretnél tanulni + mi a múltad

Ez utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy pl. nekem már van egy diplomám, de most szeretnék mást tanulni, azt, ami gyerekkoromtól az álmom volt (csak külső tényezők miatt soha nem jelentkeztem erre az egyetemre). Viszont mivel pofátlan módon már szereztem egy diplomát, csak fizetős szakra jelentkezhetek. Ez azt jelenti, hogy az álmaim egyetemén (ahová amúgy felvettek, csak nincs pénzem elvégezni) évente 2 millió Ft-ot, azaz durván 10 500 kanadai dollárt kellene fizenem. (Az senkit nem érdekel, hogy a már meglévő diplomával együtt megszerzett tudás csak segítségemre lehet a jövőben, hogy az új tanulmányommal kapcsolatos ismereteket még jobban átlássam, és még jobb szakember lehessen belőlem). És Magyarországon ehhez SEMMILYEN segítséget nem tudok igénybe venni, mert:

1) aki fizetős szakon van, SEMMILYEN ÖSZTÖNDÍJRA nem pályázhat
2) a diák hitel egyrészt nevetségesen kevés, másrészt korhatára van (ez is nevetséges, ha egyszer az ember nappalin tanul, akkor életkortól függetlenül nyilván nem tud dolgozni, vagy legalábbis annyit biztosan nem, hogy ezt a tandíjat kifizesse)


A tanári fizetések: ha jól értettem, Kanadában 70 ezer dollár átlagosan a tanárok évi jövedelme, ami átszámolva kb 13 650 000 Ft évente, ezzel szemben Magyarországon átlagosan 2 millió Ft körüli a fizetésük!
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Az, hogy az itthoni oktatás drága, vagy sem, relatív:
Ez elkepeszto; errol peldaul nekem fogalmam sem volt. Koszonom, hogy megosztottad ezt itt, mert ez azert egy eleg uj perspektivat ad (legalabbis nekem) a mo-i oktatasi rendszerrel kapcsolatban.

A tanári fizetések: ha jól értettem, Kanadában 70 ezer dollár átlagosan a tanárok évi jövedelme
Csak ugy kettonk kozott szolva: ezt en is olvastam itt a tablan, s habar nem kivantam vitaba bocsatkozni ezzel kapcsolatban, azert ez - igy - nem feltetlenul igaz, legalabbis nem az en tapasztalatom szerint.

Eredetileg gimnaziumi tanarnak vegeztem itt Kanadaban, dolgoztam is egy keveset ezen a teruleten, most azonban mar tobbeve egy egyetemen es egy foiskolan tanitok. Altalanos es kozepiskolai tanarok az entapasztalatom ill. tudomasom szerint pld. Ontarioban valahol evi CAD$35-40k korul kezdenek (~5,500,000Ft), s az egyetemi/foiskolai professzorok/instruktorok indulo fizetese is inkabb csak CAD$60k korul van. Ennek tetejebe vedd, hogy:
a) az altalanos es kozepiskolai tanaroknak minden (ha jol emlekszem) 3 evben ujra le kell vizsgazniuk; teljesidos allast talalniuk evekig is eltart; es legalabb 1-2 evtized mire a fizetesuk eleri azt a magikus CAD$70k-t; s hogy
b) egyetemi/foiskolai teljesidos allast talalni nem csupan evekig de egyenesen evtizedekig is eltarthat, ezert az ezen a teruleten dolgozok tobbsegenek csak reszidos allasa van, ahol kizarolag az osztalyban eltoltott orakert fizetnek, mely egy kurzus eseteben atlagosan 42 ora minden 4 honapban; reszidoskent semmifele teljesidos juttatasban nem reszesulnek; stb.

Nem allitom, hogy - kulonosen figyelembe veve a majdnem azonos arakat - 5.5 millio nem joval tobb mint 2 millio, de azert maradjunk a realitasnal: tanarkent Kanadaban is kuszkodsz egy kicsit...
 

szil76

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez azt jelenti, hogy az álmaim egyetemén (ahová amúgy felvettek, csak nincs pénzem elvégezni) évente 2 millió Ft-ot, azaz durván 10 500 kanadai dollárt kellene fizenem.

Bocsánat hogy kérdés nélkül belekotyogok, de a tisztánlátás érdekében lenne hozzáfűznivalóm.

Azért a legtöbb főiskolán egyetemen nem jellemző az évi 2000000 Ft-os tandíj. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy évi 250000 és 1000000 Ft között vannak a tandíjak jellemzően. Természetesen nagy a szórás, mert függ az adott intézmény jó hírnevétől és az oktatás minőségétől. Vannak egyetemek, ahol arra megy ki a játék, hogy minél többen jelentkezzenek, és ezáltal növekedjen a bevételük, ezért nevetségesen alacsony ponthatárokat hirdetnek meg. A diákhitelből még épphogy fizethető, vagy kicsivel felette lévő összegű féléves tandíjakat állapítanak meg, hogy emiatt se maradhasson ki senki.
Az évi 2000000 Ft-os tandíjú egyetemek viszont (ha jól gondolom ezek főként orvosi vagy jogi képzést adók) igazán használható tudást is adnak. Ők a ponthatárokkal és a tandíjjal is szortíroznak a jelentkezők között.

Üdv:
Szilárd
 

szakidani

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne rójatok meg, hogy ez a hír hogyan illik ide a bevándorlás topikba, de az előzőekben taglalt oktatásos témához részben kapcsolódik.
Érdekes!

"Vágjunk egyből a közepébe: Tudtátok hogy az állami költségvetés szemszögéből nézve 26 egyetemi vagy főiskolai hallgató = 1 elítélt? Ugyanis a hallgatói normatíva 116.500 forint évente, még egy elítélt költsége napi 8.350 forint. Az 1 hónapban 250.200 forint.
1 évben az már 3.000.240 forint. Ha utánaszámolok, akkor szépen kijön, hogy az egész évi adóm nem fedezi mondjuk "K. István" elítélt éves "fogvatartását" ... ej, de szép!
Máris motiváltan dolgozok tovább ..."

Bővebben : http://vastagbor.blog.hu/2008/07/09/padlofuteses_luxusborton_vagy_tent_city
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat hogy kérdés nélkül belekotyogok, de a tisztánlátás érdekében lenne hozzáfűznivalóm.

Azért a legtöbb főiskolán egyetemen nem jellemző az évi 2000000 Ft-os tandíj. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy évi 250000 és 1000000 Ft között vannak a tandíjak jellemzően. Természetesen nagy a szórás, mert függ az adott intézmény jó hírnevétől és az oktatás minőségétől. Vannak egyetemek, ahol arra megy ki a játék, hogy minél többen jelentkezzenek, és ezáltal növekedjen a bevételük, ezért nevetségesen alacsony ponthatárokat hirdetnek meg. A diákhitelből még épphogy fizethető, vagy kicsivel felette lévő összegű féléves tandíjakat állapítanak meg, hogy emiatt se maradhasson ki senki.
Az évi 2000000 Ft-os tandíjú egyetemek viszont (ha jól gondolom ezek főként orvosi vagy jogi képzést adók) igazán használható tudást is adnak. Ők a ponthatárokkal és a tandíjjal is szortíroznak a jelentkezők között.

Üdv:
Szilárd


Szia Szilárd,

Hát, lebuktam, orvosira járok :oops: még 1 évig, amíg tart a GYES, így ezért nem fizetek, de utána??????? Nincs egy vasam se, sokszor még a havi diákbérletet is alig tudjuk kiizzadni (1 fizetésből 4 fős család, akik ostobán még anno lakáshitelt is vettek fel, hahaha...) És ráadásul aki most felvételizik, az már hiába van gyeden, gyesen, eltörölték ezt a jó kis jogszabály pontot.

A másik: írtad, hogy a tandíjak átlag 250 ezer - 1 millió Ft között vannak. Hát tudod, én még a 250 ezret sem tudnám kifizetni, és akkor mi van az 1 millióval???

Nem a tandíj önmagában a nagy baj, hanem a feltételek, pontosabban azok hiánya, az ilyen-olyan, tandíjat + megélhetést fedező, elméletileg bárkinek, tehát a költségvetéses képzésben résztvevők számára is megpályázható ösztöndíjak hiánya. Meg a normális diákhitel hiánya (ami van, azt én nem tartom normálisnak). Meg annak hiánya, hogy ha egy diák pl. az egyetemen dolgozik, pl. instruktor, akkor ne havi pár ezer Ft-ot kapjon, hanem kicsit "értelmesebb" összeget (tudom, az egyetemnek nincs pénze).

Hát ez van. És tudom, hogy nemcsak nekem okoz problémát, hanem nagyon sok embernek.
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, és még annyi, hogy a magyar szülők éves jövedelme azért - általában - messze nem éri el az átlagos kanadai szülők jövedelmét. Tehát a család terhelése sokkal-sokkal nagyobb itthon, általában.
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Dani!

Köszi, hogy beraktad! A cikk nagyon jó!! sajnos... Lehet, hogy ide is egy ilyen Joe bácsi kellene...És amúgy a rabokkal ledolgoztatnám azt a költséget, amiben kerülnek, de nemcsak a fogvatartásuk költségét, hanem a bírósági tárgyalások, ügyvédek stb. költségeit is. Igaz, állítólag a jó környezetnek pozitív hatása van a személyiségre, ezért próbálják a rabokat egyre inkább ilyen helyeken tartani. Azért kívácsi lennék, hogy pl. 50 év alatt hogyan alakul a (kiszabadult ) rabok élete a "luxusbörtön" után, egy Joe bácsi féle "sátortábor" után és egy "hagyományos" börtön után.
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Hahalman,

Örülök, hogy segíthetek :)

Persze Szilárdnak abban igaza van, hogy nem mindenkinek kell(ene) évente 2 millió Ft tandíjat fizetni. Csak azért írtam, mert úgy éreztem, hogy sokkal árnyaltabb és keményebb is a helyzet annál, amit esetleg onnan a messzi távolból gondoltok.

Több ismerősöm is van, aki éjjel-nappal dolgozik, és ezért a tanulmányaival nem halad, csak bukdácsol, pedig okos is és szorgalmas is, de kell a pénz a tandíjra, meg olyan ismerőseim is vannak, akik egyszerűen nem is jelentkeznek az egyetemre, mert már van egy diplomájuk, és a következő egyetemenen a "fizetős szak" tandíját kellene fizetni, amire meg nincs pénzük.

Tehát amíg Kanadában, USA-ban pozitívum, ha az embernek már van esetleg diplomája, és így tanulna tovább, Magyarországon ez büntetést érdemel.
 
Oldal tetejére