Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

TrafficLight

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm a válaszokat.
Jelenleg upper-intermediate nyelvkurzusra járok, és készülök az IELTS-re. Volt módom angolul dolgozni, így nem nagyon, hanem csak egy kicsit vagyok megijedve ettől a résztől. Jelenleg érzelmileg ott tartok, hogy a kezdeti remények pátosza szétfoszlott, és parázok az első év realitásától, amelyekről itt (is) olvastam.
A felvetett kérdésem lényege az idő. Kockáztathatok most, vagy késsek fél évet. 30-on túl vagyok, így sürget az új életünk kezdése. Nemcsak az enyém és a páromá, hanem a kisbabánké is. Mire iskolás lesz, stabil hátteret kell biztosítanunk neki.
Köszönet a válaszokért. Ha van még hozzászólás - hit me.
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia TrafficLight!

TrafficLight írta:
Több fórumon, többször olvastam, hogy az officer kiegészítheti a pontokat, és ezt főként a kisgyerekes családok esetében említették. Nekünk is van egy kisbabánk, így kimondottan érdekelne, hogy az esetleges 63 ponttal érdemes-e belevágni. Magyarán szóbeszéd-e, vagy tényleges és hivatalos valóság-e ez a pontszám kiegészítés?

Oszinten? Ez sajnos kiderithetetlen! Egyebkent pedig csak egyet tudok erteni azzal, amit Rezso irt a nyelvtudasrol/pontrendszerrol.

A problema az, hogy a probalkozok jelentos resze (a sikeresek csakugy mint a sikertelenek) iszonyatos mennyisegu feligazsagokat terjesztenek mind szemelyesen mind az Interneten keresztul. NEM hamis vagy gonosz hazugsagokrol beszelek (abbol is van eleg, de azok mas kategoriaba tartoznak :() hanem rosszul/felreertelmezett dolgokrol stb.

Sok olyan emberrel talalkoztam peldaul, akik szegyelltek hogy ezert vagy azert nem sikerult a probalkozasuk, vagy azt hogy megprobaltak 'sumakolni' (altalaban az iskolai vegzettseg es/vagy a munkatapasztalat kerdeseben) ilyen vagy olyan teruleten amivel megfogtak oket, es oriasi torteneteket szultek arrol hogy hogyan kaptak elutasitast 'pedig mar a 70 ponton is felulvoltunk' stb.

Olyanokat is ismerek, akik valamilyen modon kifiguraltak hogy hogyan tegyek le a IELTS-et Mo-n 'ismerosi segitseggel' (had ne ragozzam...) es az ismeros persze maskent allitotta be az altala elert eredmenyt mint ahogy azt a kozpont vegulis elbiralta... Tudtommal legalabb egy meghatarozott illeto (akinek egyebkent minimalis angoltudasa is alig van!) egesz jol megel peldaul ebbol Budapesten...

Megint masok viszont megfelelo angoltudas hianyaban sokszor teljesen felreertelmeznek hivatalos leveleket es/vagy utmutatokat, es az elutasitas utan megprobalnak maguk kiokomulalni egy magyarazatot mert a valodit nem ertettek vagy ertik meg. Emlitettem mar tobbszor is azt a kliensem peldaul akik duhongve hivott fel hogy megkapta az elutasito levelet, s amikor leforditottam neki telefonon keresztul az (egyebkent elfogado!) ertesitest egyszeruen nem volt hajlando elhinni.

A zurzavarhoz az is hozzajarul, hogy a IELTS-en elert eredmeny nem egyenesen fordithato at az emigracios pontrendszerre, ami sokaknak elkeruli a figyelmet (pedig mind a kitoltesi utmutatoban, mind az emigracios weboldalon van erre utalas; igaz, az egesz rendszer tudtommal sehol nincs reszletesen kifejtve).

A IELTS alapjan egy nyelvbol 4 kategoriaban kaphatsz egyenkent maximum 4 pontot (azaz 16 pontot osszesen), ez stimmel. DE! Az emigracio a vegosszeg megallapitasa idejen a nyelven beluli kulonbozo alkategoriakat (iras, olvasas, megertes, es beszed) egy 'osszetett sulyozassal' ertelmezi, azaz pld. elofordul hogy ha harom kategoriaban egyenkent 2 pontot kaptal es a negyedikben 4-et, akkor a vegso elbiralasod nem 2+2+2+4=10 pont lesz, hanem egyszeruen egy mindent atfogo Moderate Proficiency minositest kapsz - ami viszont csak 2+2+2+2=8 pontot jelent!

S akkor mar nem is beszelek arrol, hogy a jo szakemberek mellett sajnos rengeteg a hohanyo aki ezen a teruleten itt a honfitarsaibol megel, s ezeknek nincs gatlasuk olyan hulyesegeket mondani amilyet a kliens hajlando bevenni - s amit utana persze a kliens rosszindulat nelkul, sokszor oszinte segitokeszseggel terjeszt tovabb.

Mit jelent mindez? Kizarolag az SWC programrol beszelve:

1) Az emigracios rendszer - politikailag, jogilag, eljarasjogilag, stb. - az utolso hat evben legalabb hatszor valtozott. Sokaig peldaul a jelenlegi Factor 6 (Adaptability) joreszt diszkrecionalis dontesen alapult; mamar nem. Amikor egy probalkozo a tapasztalairol ir, fontos figyelembe venni hogy mikor tortentek azok a tapasztalatok; 1-2 honap kulonbseg a kivulallo szamara elhanyagolhato reszletnek tunik, de a jog szempontjabol akar egy evszazadnyi kulonbseget is jelenthet.

2) Az emigracios rendszer (megint, csak az SWC-rol beszelek) valoban magaban foglal (es mindig is foglalt) egy bizonyos diszkrecionalis dontesi tenyezot, de ez egyre kevesebb hangsulyt kap. Az uj rendszerben ez 'rejtett', s igy nem is kaphat donto szerepet, ami annyit jelent hogy ezt altalaban az adati/okirati hitelesseg/hiteltelenseg teruleten alkalmazzak. Szemely szerint az uj rendszer alatt en meg olyan emigransrol nem hallottam, akit 67 pontnal tobbel utasitottak volna el, s habar ez elmeletileg lehetseges (tehat nem kizart), a valoszinusege elenyeszo. Ugyanez az ellenkezojere is vonatkozik (kivetelek mindig vannak - hisz azok szulik a szabalyt...;)), tehat erre epiteni/szamitani nem szabad.

3) Amit ezen a tablan es fonalban az utolso mondjuk 10 honapban irtunk, az majdnem 100%-ig megfelel a jelenlegi valosagnak. Aprobb reszletek vagy tevedesek itt is becsusznak itt-ott - dehat meg a hivatalos papirokban is van hiba, s meg az allami ugyintezok is gyakran tudatlanok a sok gyors es allando valtozasok miatt!

4) Akarki akarmit mondjon, faji, nemi, vallasi, es borszini hovatartozasnak semmilyen szerepe nincs az eljarasban. A legelso dolog amivel itt (az USA-ban is, de foleg Kanadaban; ez szinte legendas jellegu vicc!) talalkozol ha bejutsz, az az, hogy gyakran pont a legfrissebb emigransok azok akik (hogy Jon Stewart komedia rutinjat idezzem) amint lelepnek a hajorol azonnal megfordulnak, es kozlik a mogottuk jovovel hogy 'OK, Amerika betelni lenni, tessek hazamenni, nekunk nem lenni mar szukseg tobb piszkos emigrans!'

Amikor valaki arrol beszel hogy 'az itteni fehereknek mar betelt a cipojuk a sargakkal stb.', akkor a sajat eloiteletet probalja legitimizalni ugy hogy azt az egesz tarsadalomra es kormanyra vetiti ra (psychological projection). Van eloitelet itt is? PERSZE! Van olyan emigracios alkalmazott aki megengedi maganak, hogy eloiteletei alapjan dontson? SAJNOS IGEN! De ez NEM a szabaly, es NEM eleg szeleskoru jelenseg ahhoz, hogy statisztikailag szamitson.

5) Mindettol fuggetlenul SEMMILYEN informaciot amit egy nemhivatalos tablarol (ugymint itt) es nemhivatalos szemelytol kapsz egy az egyben elfogadni nem szabad. Termeszetesen azt sem, amit en irok. Canadahun az Interneten az egyik legjobb hely arra hogy tajekozodj (vagy hogy csak eltolts egy kellemes idot!;)), de mielott barmit teszel, mindig ellenorizd le Kanada becsi konzulatusan keresztul (a cimet mar tobbszor feltettuk ebben a fonalban).

A felvetett kérdésem lényege az idő. Kockáztathatok most, vagy késsek fél évet. 30-on túl vagyok, így sürget az új életünk kezdése. Nemcsak az enyém és a páromá, hanem a kisbabánké is. Mire iskolás lesz, stabil hátteret kell biztosítanunk neki.
Köszönet a válaszokért.

Anyagilag stabil hatteret biztositani a mai vilagban sehol nem lehetseges - meg egy milliomos oregekotthonaban sem.:p

Ha sikerul idejutnod, meglatod majd hogy a kuszkodes itt is ugyanugy folytatodik mint Mo-n, csak eltero problemakkal, s eltero szinten. Az ember mindig a kozvetlen kornyezete alapjan formazza sajat biztonsagfogalmat: az a hatter amit mondjuk Angyalfoldon stabilnak tartanal, itt Torontoban el fog keseriteni ha 'atnezel a szomszed kertjebe'.

A tarsadalmi halo Kanadaban biztosabb es erosebb, de az itteni nagyobb stabilitast nem a hirtelen es gyokeres valtozasok illetve kihivasok hianya, hanem az azokkal valo megbirkozast elosegito lehetosegek szeleskoru valaszteka adja. Azaz ha van a) nyelvtudasod, b) 1-2 szakmad, es c) akaraterod, stabilitast fogsz elvezni - de attol sz@r lesz meg eleg, amivel meg kell birkozni.;)

Amig 40 alatt vagy (ami persze egy teljesen tetszes szerini - arbitrary - szam ;)) a lehetosegeid joforman korlatlanok, meg csaladdal egyutt is. Itt gyermekednek, ha torodsz vele, soha eheznie nem kell; ez viszont nem zarja ki, hogy akar neked akar kedvesednek ne kelljen ekkor-akkor, egy kicsit. Altalanos/kozepiskola es tankonyv joforman ingyenes (illetve... nagyjabol ugy, mint Mo-n... :(), minden mas megoldhato.

Nem ritka, hogy 2-4 evbe is beletelik az elozetes felkeszules, ugyintezes, es varakozas; ezt meguszni ritka embernek van szerencseje. Ha azzal az elvarassal indulsz azonban, hogy a kovetkezo 2-3 even belul teljes stabilitast akarsz nyerni, jobb ha elfelejted az egeszet! Hisz a legtobb Kanadaban szuletett embernek is legalabb 10-15 evig kell dolgoznia, mire egy viszonylagos 'rutint' tud az eleteben teremteni...

Sok szerencset!
 

kisfranci

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves fórumozók!
Köszöntelek benneteket.43 éves, családdal kitelepülni szándékozó vagyok.Immár pár hete redszeres olvasója vagyok a fórumnak, s párhuzamosan tallózom az eddigi hozzászólásokat, mivel igenis vannak értékes útmutatások, csak türelmesen végig kell böngészni.Nagyra értékelem pár rendszeres állandó tag útmutatását és bölcs tanácsát a kivándorlással és a kinti élettel kapcsolatban, s arra, hogy milyen nehézségek, buktatók várnak az indulókra.Az elmúlt napokban hahalman írása nagyon ahelyén volt, s megfontolandó számomra is.
reszo javaslatát úgy egészíteném ki, hogy magam is jelenleg küzdök egy check listán(step by step), mely a kivándorlással kapcsolatos teendőket, feladatokat foglalná össze.TI, mint odaát lévők ezt gyorsabban, s természetesen hitelesebben meg tudnátok oldani, ill. elkészíteni.Véleményem szerint ezt magam csak év végér ekészíteném el, de ezt követően mindenképp felvettem volna veletek a kapcsolatot lektorálás végett.
Amennyiben ez részetekről megoldható, vállalható, szerintem mindenki örülne ennek.
TrafficLifght, az élet amúgy is rövid, mostmár nem késtélel semmiről.Igen, egyetértek, a korábbi írásokkal, hogy a nyelv a fontos.Egy élmény, közel egy évvel ezelőtt Írországban jártam északi terület (Donegal), s gondjaim voltak az Angollal, s nagyon pánikoltam, mert nehezen értettem Őket.kb. hasonló, mikor a zalai nénike, a palóc bácsival összeakad(beszédbenn, nem másként).
A Mo-t elhagyni vágyakozókat a kintiek nem igazán értik, mivel nem iteljes mértékben érzékelil, hogy mi is történik az országban, egykori (jelenlegi)Hazájukban.Igen, van aki gazdasági(megélhetési remények)okok miatt, de a másik része s ennek is töredéke a jelenlegi politikai prostitúció miatt.Kedve honfitársaim ami 2006. júniusában kezdődött, az Oscar díjas film alapja és ötlete is lehetne.De sajnos a valóság.
Amennyiben a későbbiekben csöcsike engedi néhány érdekes dolgot megoszthatok veletek.
Magam is az Angol tanulást választottam kezdő lépésnek, s család többi tagját is erre ösztönzöm.
Bocs egy kicsit hosszúra sikerült.Elnézést.Várom a javaslatotok.

kisfranci

[email protected]
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Kisfranci,

Checklist? 1. nyelvtudas, 2. penz a kezdeshez, 3. egeszseges ketely. :)

Az ittlevoket tulajdonkeppen rohadtul nem erdekli, hogy mi folyik Mo-n, es nem tudsz olyan tortenetet eloadni, hogy megessen rajtad a szivunk. Ha valaki erzelmi supportra vagyik, az menjen kupiba. :)
Persze szomoru, hogy mi folyik Mo-n, de nem szomorubb, mint a Kanadaban elo tobb szazezer igazan a halal elol menekulo menekultek barmelyikenek a tortenete, es ha minden jol megy, pont annyi idot fogok hatralevo eletembol Mo-n eltolteni, mint pl. Ruandaban. Raadasul senki sem kerdojelezi meg a dontesedet, senki sem akar elitelni miatta, es nem kell szegyellned egy kicsit sem. A vilagot mindig is azok mozgattak, akik tobbet/jobbat/mast akartak, es szerintem mindenki csak pozitiv figyelmet erdemel, aki ezert tenni is hajlando valamit.
Te, aki angol tanulassal gyotrod magad, es checklistet keszitesz, jo uton haladsz. Ebbol azert legalabb 2 checklist lesz: az egyik a CIC honlapjan megtalalhato, a skilled worker class pontozasa. Ha ez OK, na akkor jon az a checklist, amit viszont senki sem tud osszeallitani helyetted, ami azt tartalmazza, hogy hogyan kezded itt az uj eletedet.
Errol igen ritkat szoktak emberek kerdezni, pedig bizony ott van a kutya elasva. Szinte mindenki azt hiszi, hogy az immigrant visa az utlevelben a vegcel, pedig bizony az csak a rajt, es erre a Pearson kijaratanal dobben ra.
Ennel a rajtnal elindulni viszont sosem keso. Ha most lemondasz rola, csak azert, mert oreg vagy, akkor 10 ev mulva rohadt rosszul fogod magad erezni, hogy 10 evvel azelott meg fiatalon nem indultal el. Majd azt kovetoen 10 evvel ismet csak ezt fogod gondolni. Es ha te mar vegkepp nem vagy fiatal semmilyen relativ mertekkel merve sem, akkor meg a gyereked fiatal, akinek szerintem nem tudsz nagyobb orokseget hagyni barmennyit is dolgozol Mo-n, mint egy civilizalt orszag allampolgarsaga.

Stabil jovo?? Hat az meg mi?? En kristalytisztan latom, hogy 2-5 even belul meg fog szunni a munkahelyem, pedig most sziklaszilardnak nez ki. Es ezzel semmi baj nincs, majd az addig hatralevo idoben igyekszem felkeszulni az azt koveto idore. :)
 

Calvan

Állandó Tag
Állandó Tag
Van esetleg valaki, aki március körül adta be Bécsbe a Skilled worker application- jét?
Lehet /sőt, biztos!/, türelmetlen vagyok, de június óta semmi hír a követségtől és én arra számítottam, idén már kint szilveszterezem... :(
Szerintetek, ha nem felel meg valaki, arról is értesíti őt a követség?
Nem értem, miért nem küldenek már dokihoz. pfff.


Szia Pickwick,

mi áprilisban adtuk be, de sajnos még nem jött válasz. Persze azt hozzá kell tenni, hogy az elbírálási idő a mi esetünkben "12 hónap vagy több." Nálatok mennyi elbírálási időt írtak?
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ittlevoket tulajdonkeppen rohadtul nem erdekli, hogy mi folyik Mo-n, es nem tudsz olyan tortenetet eloadni, hogy megessen rajtad a szivunk. Ha valaki erzelmi supportra vagyik, az menjen kupiba. :)

Nem akarok Rezso szavaiba semmit belemagyarazni (nincs is ra szuksege ;)) de azt hozzatennem, hogy ezt (ugy gondolom) a kanadai atlagallampolgarra es ugyintezore ertette, s termeszetesen nem itteni hofitarsaidra.:p

Ennel a rajtnal elindulni viszont sosem keso. Ha most lemondasz rola, csak azert, mert oreg vagy, akkor 10 ev mulva rohadt rosszul fogod magad erezni, hogy 10 evvel azelott meg fiatalon nem indultal el. Majd azt kovetoen 10 evvel ismet csak ezt fogod gondolni.

Ez olyannyira (szinte nevetseges modon) igaz, hogy en meg most is sokmindenben azert hibaztatom magam, mert 18 helyett 22 evesen indultam csak neki; baratom fia meg 16 evesen azon panaszkodik, hogy a szulei miert nem 10 eves koraban hoztak ide.

Persze csak azok gondolkodnak igy akik valamilyen formaban megtalaltak a helyuket - de azok kozul egyik haverom szerint mar az o keteves lanya is ezert sir annyit, pedig beszelni meg nemigen tud...:p :p :p
 

qwerty

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv mindenkinek!

Csatlakozom az előttem korábban kérdezőkhöz. Mit lehet tudni a skilled átfutási időkről (kb 72pont). Három hónapja adtuk be és még azt sem látni a neten, hogy feldolgozás alatt. Igaz egy ismerősömnek aki feleségül ment Kanadába két hónap alatt megvolt a papírja és amikor átvette az értesítést a kedvező elbírálásról a neten csak annyit látott, hogy feldolgozás alatt. Ezek szerint a bécsi követség algoritmusa az, hogy a pillanatnyi státuszod minusz egy lépés amiről elektronikus formában értesülhetsz?
 

pickwick

Állandó Tag
Állandó Tag
Calvan,
köszi a válaszod!

Igaz, nálam is 12 hónapot írtak, de időközben változott a "státuszom", mert 1 évet (bizonyítottan) együtt éltem a partneremmel = common law

Ezért (is) gondoltam, hogy meggyorsul a folyamat...
 

Tom

Állandó Tag
Állandó Tag
Skilled Worker Applications Processed at Canadian Visa Offices

<TABLE class=table-smallfont borderColor=#000099 cellSpacing=0 cellPadding=3 border=1><TBODY><TR vAlign=center align=middle><TD class=cell-blue-dark colSpan=5 height=30>EUROPE</TD></TR><TR><TD class=cell-grey-lt vAlign=top> </TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>30% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>50% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>70% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>80% of cases finalized in:
(months)
</TD></TR><TR><TD vAlign=top>Processing Times at Visa Offices in Europe</TD><TD>
28​
</TD><TD>
49​
</TD><TD>
57​
</TD><TD>
61​
</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=5> </TD></TR><TR vAlign=top><TD class=cell-grey-lt>Processing Times at Individual Visa Offices in Europe</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>30% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>50% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>70% of cases finalized in:
(months)
</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>80% of cases finalized in:
(months)
</TD></TR><TR><TD>Ankara</TD><TD width=64>
54​
</TD><TD width=64>
58​
</TD><TD width=64>
64​
</TD><TD width=64>
66​
</TD></TR><TR><TD>Berlin</TD><TD width=64>
14​
</TD><TD width=64>
16​
</TD><TD width=64>
18​
</TD><TD width=64>
20​
</TD></TR><TR><TD>Bucharest</TD><TD width=64>
55​
</TD><TD width=64>
57​
</TD><TD width=64>
60​
</TD><TD width=64>
61​
</TD></TR><TR><TD>Kyiv</TD><TD width=64>
44​
</TD><TD width=64>
61​
</TD><TD width=64>
71​
</TD><TD width=64>
74​
</TD></TR><TR><TD>London</TD><TD width=64>
26​
</TD><TD width=64>
29​
</TD><TD width=64>
48​
</TD><TD width=64>
54​
</TD></TR><TR><TD>Moscow</TD><TD width=64>
52​
</TD><TD width=64>
61​
</TD><TD width=64>
66​
</TD><TD width=64>
70​
</TD></TR><TR><TD>Paris</TD><TD width=64>
48​
</TD><TD width=64>
52​
</TD><TD width=64>
55​
</TD><TD width=64>
57​
</TD></TR><TR><TD>Rome</TD><TD width=64>
41​
</TD><TD width=64>
50​
</TD><TD width=64>
56​
</TD><TD width=64>
58​
</TD></TR><TR><TD>Vienna</TD><TD width=64>
5​
</TD><TD width=64>
9​
</TD><TD width=64>
16​
</TD><TD width=64>
39​
</TD></TR><TR><TD>Warsaw</TD><TD width=64>
52​
</TD><TD width=64>
63​
</TD><TD width=64>
68​
</TD><TD width=64>
69​
</TD></TR></TBODY></TABLE>

http://www.cic.gc.ca/english/department/times-int/02a-skilled-fed.html
 

kisfranci

Állandó Tag
Állandó Tag
Rezso,

Hát csak a kezed írja, hony "Az ittlevoket tulajdonkeppen rohadtul nem erdekli, hogy mi folyik Mo-n" a szíved egy picit más mondhat.
Az érzelmi "support" jó ötlet, valószínű másokon segít, de majd megfontolom a hasznosságát.
Köszi Halmahan, hogy jóindulatulag segítettél értelmezni a Resző fogalmazását.Semmi probléma.
Igen Rezso és is arra a checklistre gondoltam, mivel TI az érkezést követő nehézségek enyhítésében ezzel valami segítséget adtok.Engem pl.érdekel az érkezést követően a munkahely keresés, lakás bérlés, a gyerekek iskolába iratása, esetleg az Ők és feleségem nyelvi felzárkóztatása, a nagyobbik fiam frissen kikerülve az iskolából szakmájával mihez kezdhet, mennyi idő múlva van teljeskörű egészségbiztosítása az embernek, mennyi munkaidő elteltével, vagy milyen feltétellel jogosult nyugdíjra stb. hirtelen ezek jutottak most eszembe, mivel még nem gondoltam ennyire előre.
Valóban Halmahan, már megkérdezték a gyerekek, hogy MIÉRT csak most?!S ilyenkor igencsak nehéz az igazi okokat elmagyarázni, de legfőképp megértetni velük.
Segy apróka kérdés:mennyire kell a szakmai múltat viszzamenőleg részletezni a kérvény beadásakor?
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Hahalman, hagy meg az embereknek az ertelmezes szabadsagat. :)

Szerintem elkezdem a checklistet, amit aztan lehet boviteni vagy igazitani:

1. Lakasberles. Mindenkeppen tomegkozlekedesnel, mert az auto kotelezo biztositasa kb. $350/ho a friss bevandorlonak. Ez meg Mo-rol intezheto, az ittlevok tudnak segiteni benne.

2. Biztositas az elso 3 honapra. Szinten intezheto Mo-rol, de az erkezes koveto 10 napon belul itt is intezheto (pl. http://www.rbcinsurance.com/travel/visitor-insurance.html )

3. credit history. Elsore csak letettel kaphatsz hitelkartyat, altalaban a leteti osszeg 50%-aig, tehat minimum $1000 a bankban fog ucsorogni legalabb 1 evig es nem tudsz hozzanyulni, credit history nelkul azonban meg egy leveskonzervet sem fogsz tudni venni.

4. iskola. Minel elobb. A nyelvtanfolyamok egy vasat sem ernek, hiszen ott senki sem beszel angolul. Egy iskolaban sokkal tobbet tud tanulni, raadasul egyszerre a nyelvet es esetleg valami szakmat. Olvasgatni valo:
http://osap.gov.on.ca/
http://www.cdicollege.com

5. munkat (marmint rendes munkat, nem pizzakihordast) csak kozvetito cegen keresztul lehet kapni. Ebbol sok szaz van, erdemes osszegyujteni a cimeiket es oneletrajzokkal szorakoztatni oket. Nagyon kicsi eselyt jelentenek, de naponta nagyon sokat tudsz igy megtalalni. Ennel mar csak az jobb, ha osszegyujtod az internetrol a szakmadba vago cegek listajat, es egyenesen nekik kuldod az oneletrazokat. Ezeket a listakat is ossze lehet allitani meg indulas elott. Meg persze www.monster.ca es www.workopolis.ca (az ott meghirdetett allasok nem leteznek, csak a fejvadaszok gyujtogetnek)

6. Internet-hozzaferes otthonra. A munkakereses teljesmunkaidos tevekenyseg. www.rogers.com vagy www.bell.ca

7. Mobiltelefon. Egyetlen potencialis munkaltato sem probalkozik egynel tobbszor azzal, hogy elerjen. Credit history nelkul csak prepaid kartyas telefont fogsz tudni venni, a legjobb, ha meg Mo-rol hozod a kikodoltatott telefont, es itt csak a kartyat veszed meg nagyon gyorsan.

8. Otthoni kapcsolatok fenntartasa. Nem talaltam rola pontos statisztikat, de becslesek szerint a skilled worker bevandorlok 20-30%-a par even belul feladja es visszamegy ahonnan jott.

Lehet folytatni meg kiegesziteni.
 

Calvan

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=table-smallfont borderColor=#000099 cellSpacing=0 cellPadding=3 border=1><TBODY><TR vAlign=center align=middle><TD class=cell-blue-dark colSpan=5 height=30>EUROPE</TD></TR><TR><TD class=cell-grey-lt vAlign=top></TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>30% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>50% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>70% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt vAlign=top align=middle>80% of cases finalized in:
(months)

</TD></TR><TR><TD vAlign=top>Processing Times at Visa Offices in Europe</TD><TD>
28​




</TD><TD>49


</TD><TD>57


</TD><TD>61


</TD></TR><TR><TD vAlign=top colSpan=5></TD></TR><TR vAlign=top><TD class=cell-grey-lt>Processing Times at Individual Visa Offices in Europe</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>30% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>50% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>70% of cases finalized in:
(months)

</TD><TD class=cell-grey-lt align=middle>80% of cases finalized in:
(months)

</TD></TR><TR><TD>Ankara</TD><TD width=64>
54​




</TD><TD width=64>58


</TD><TD width=64>64


</TD><TD width=64>66


</TD></TR><TR><TD>Berlin</TD><TD width=64>
14​




</TD><TD width=64>16


</TD><TD width=64>18


</TD><TD width=64>20


</TD></TR><TR><TD>Bucharest</TD><TD width=64>
55​




</TD><TD width=64>57


</TD><TD width=64>60


</TD><TD width=64>61


</TD></TR><TR><TD>Kyiv</TD><TD width=64>
44​




</TD><TD width=64>61


</TD><TD width=64>71


</TD><TD width=64>74


</TD></TR><TR><TD>London</TD><TD width=64>
26​




</TD><TD width=64>29


</TD><TD width=64>48


</TD><TD width=64>54


</TD></TR><TR><TD>Moscow</TD><TD width=64>
52​




</TD><TD width=64>61


</TD><TD width=64>66


</TD><TD width=64>70


</TD></TR><TR><TD>Paris</TD><TD width=64>
48​




</TD><TD width=64>52


</TD><TD width=64>55


</TD><TD width=64>57


</TD></TR><TR><TD>Rome</TD><TD width=64>
41​




</TD><TD width=64>50


</TD><TD width=64>56


</TD><TD width=64>58


</TD></TR><TR><TD>Vienna</TD><TD width=64>
5​




</TD><TD width=64>9


</TD><TD width=64>16


</TD><TD width=64>39


</TD></TR><TR><TD>Warsaw</TD><TD width=64>
52​




</TD><TD width=64>63


</TD><TD width=64>68


</TD><TD width=64>69


</TD></TR></TBODY></TABLE>

http://www.cic.gc.ca/english/department/times-int/02a-skilled-fed.html

Erre már én is rátaláltam, de bevallom a felső részt matematikailag nem tudom értelmezni (30, 50, 70, 80 %) . Valaki elmagyarázná Bécs esetében?
 

ilves

Állandó Tag
Állandó Tag
Erre már én is rátaláltam, de bevallom a felső részt matematikailag nem tudom értelmezni (30, 50, 70, 80 %) . Valaki elmagyarázná Bécs esetében?
Pl. a statisztika szerint Becs eseteben az esetek 30%-at max 5 honap alatt, 50%-at (ebben benne van az elozo 30% is) max 9 honap alatt biraltak el es igy tovabb. Persze, mint a megadott oldalon is irjak, ez a mult, tehat semmifele garanciat nem jelent az aktualis atlagos elbiralasi idokre nezve. Foleg hogy, mint lathato, Becs nagysagrendekkel gyorsabb volt mint a legtobb masik kovetseg (feltelezem egy kicsit tulduzzasztottak a dolgozok letszamat mikor Belgradot odakapcsoltak a delszlav haboruk idejen, vagy csak egyszeruen a tersegbeli erdeklodok szama csokkent), tehat konnyen elkepzelheto, hogy elobb-utobb visszavesznek a kapacitasbol.
 

cszsm

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Ne, ezen meglepődtem, "leszúrt" a rendszer, hogy már hetek óta nem írtam. :)
Először kisfrancinak: Köszi a zseniális ötletet a checklist-tel kapcsolatban.
Másodszor: Rezsőnek köszi a választ, a megérkezés rögös útjával kapcsolatban.
Azt hiszem bátran állíthatom a többi fórumozó/és kivándorolni vágyó nevében is, hogy hasznát fogjuk venni. Mi a héten beadtuk a papírokat (simplified), most várunk. Vannak számomra érdekes dolgok, pl hogy miért írják a weblapon azt, hogy addig ne tegyük le a nyelvvizsgát, amíg nem értesítenek. Talán jóindulatból, hogy előre ne adjunk ki pénzt érte, vagy ez befolyásolhatja a döntést? Szóval nem tudom. És mivel ez a simplified dolog szept.1-től lépett életbe, itt a fórumon még nem írtak róla. Vagy csak én nem vettem észre?
Kicsit hosszúra nyúlt ez a hozzászólás, de szerettem volna megköszönni mindannyiótoknak a válaszokat. Ahogy mondani szokás, kaptunk hideget is, meleget is. És ez jó. :)
 

kisfranci

Állandó Tag
Állandó Tag
Sczsm,

Üdvözöllek, talán mint kolléga, mivel már több, mint egy éve jómagam is nyomdával, flexo-technológiával foglalkozom(gépgyártás).Ezzel talán már azt is tudod, hogy hol, mivel Mo.-n rajtunk kívül más nem gyárt gépet.
Látom te már jóval előrébb jársz az ügyintézés terén.A "list" nálam egy hagyományos dolog, mivel a bevásárlás is így megy, mert feledékeny vagyok, no meg ilyen téren kissé szétszórt.Remélem amint Rezso is, valamint a többi segítőkész Kanadai-M. tapasztalt fórumozó összeállítva feltesz, azt mindenki jól tudja hasznosítani.
Hát akkor böngésszünk...
 

cszsm

Állandó Tag
Állandó Tag
Sczsm,

Üdvözöllek, talán mint kolléga, mivel már több, mint egy éve jómagam is nyomdával, flexo-technológiával foglalkozom(gépgyártás).Ezzel talán már azt is tudod, hogy hol, mivel Mo.-n rajtunk kívül más nem gyárt gépet.
Látom te már jóval előrébb jársz az ügyintézés terén.A "list" nálam egy hagyományos dolog, mivel a bevásárlás is így megy, mert feledékeny vagyok, no meg ilyen téren kissé szétszórt.Remélem amint Rezso is, valamint a többi segítőkész Kanadai-M. tapasztalt fórumozó összeállítva feltesz, azt mindenki jól tudja hasznosítani.
Hát akkor böngésszünk...

Nahát, kicsi a világ. :) A flexotechnológiával akkor voltam kapcsolatban, amikor még egy levilágítóstúdióban dolgoztam, volt 3 ügyfelünk, aki flexózott. Mostmár "csak" grafikai terveket, digitnyomást csinálok, illetve ofszet nyomdával állok kapcsolatban. Na, de ennyit a munkámról, nem szeretnék nagyon OFFtopic lenni. :)
 

kisfranci

Állandó Tag
Állandó Tag
Rezso,

SZUPER, bocs de néha vissza, cissza kérdezek a pontosítás kedvéért(nézd el nekem).
1.OK.Mennyi a deposit(hónap)általánosan, s szerződést adnak-e a kiadók?Mi a költsége cca.egy két szobás átlag lakásnak, +rezsi?Mennyire jó a tömegközlekedés, esetleg peremkerületben lévő cégek is jój megközelíthetők?
2.Mi történik a három hónap után?Újból lehet hosszabbítani, vagy valami más procedúra kell a családtagoknak is, s mi a költsége/fő(gyerekeknek is kell, vagy csak a felnőtteknek?)
3.Az $1000-n kívül szükséges -e valami a bankszámla nyitásához, pl. Personal Public Service No., ill.ezt minden további nélkül megadják-e, minden családtagnak is?
4.A kölyök 10 éves.Tehát itt Mo.-n még ált.5. osztályos, a nagyobbik 17éves, s 2 év múlva végez szakmával.Ott milyen redszerbe tud bekapcsolódni az általános sulinak megfelelően? Nem értem, hogy, hogy nem beszélnek angolul a nyelvtanfolyamon?
5.Milyen típusú önéletrajzot preferálnak?A Monsteren észrevettem, hogy valami gáz van, mert adtam be önéletrajzot, pályázatot konkrét EU-s pozícióra, még válaszra sem méltattak.Vagy lehet, hogy ez a szokás.OK., tehát bombázni kell a szakmába vágó cégeket.Munkába állás időpontjára mit érdemes írni, mivel tisztában vagyok, hogy nem rám várnak x hónapon keresztül, mire kijuthatok?
Köszi a linket, át fogom nézni!
6.Internet könnyen elérhető, csatlakoztatható otthonra, vagy pl.Netcafé?

S már korábbi írásokban, javaslatokban szó volt, hogy a Mo.-i diploma, és szakma elgfogadásával vannak gondok, ez hogy áthidalható?
A tagállamok mennyire átjárhatóak, vagy szerintetek, melyik előnyösebb, a Mo.-ról érkezőknek.
Egyenlőre ennyi kérdés.
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
1, a deposit 2 honap. (elso honap + utolso honap) Ez a Tenant Protection Act-ban meghatarozott. Tomegkozlekedes belul igen jo, kivul altalaban turheto. Szerintem erdemes a belvarosban kornyeken kezdeni, mert onnan szinte barmi megkozelitheto. Aztan ha mar van valami rendes munkahely, akkor eldontheted, hogy erdemes-e ahhoz kozel koltozni. (az elso munkahelyem Mississauga volt, a masodik Markham. Ezeket kocsi nelkul meg lehetett uszni. A harmadik Brampton, na az egy kicsit huzos lenne innen a Bathurst-St. Claire kornyekerol.
Itt $800 nagyon kicsi lakas, $1300 nagy es szep lakas. Kulvarosban $1400 k. nagy haz.
2. 3 honap utan ervenybe lep az OHIP, ami alapjan kapsz alapellatast, tovabb nem kell ez a fajta biztositas. Ha lesz munkahelyed, akkor meg erdemes lesz kiegeszito biztositast kotni fogorvos/gyogyszer miatt. Ez kortol /nemtol fuggetlen.
3. Bankszamla nyitasahoz SIN (Social Insurance Number) kell, ez lesz az egyik elso dolog amit erkezes utan el kell intezned.

4. az altalanos/kozepiskolahoz nem tudok mit szolni, az en budos kolkom meg csak oviba jar.
Nyelvtanfolyam: ha beszelne angolul, akkor ugye nem ott lenne. Tehat egyszeru rajonni, hogy tokfolosleges egy nyelvtanfolyamon ucsorogni. Jobban jarsz, ha veszel egy tisztesseges konyvet (szerintem az egyik legjobb: http://www.amazon.com/English-Grammar-Use-Answers-Intermediate/dp/052143680X )
aztan meg keresni egy keresni egy helyet, ahol lehet gyakorolni.A nyevtanfolyamok csak nok felszedesere jok. (A paromat is egy nyelvtanfolyamon ismertem meg, amire csak azert iratkoztam be Londonban, mert a kocsmak csak delben nyitottak. )

A gyerekeidet valoszinuleg legalabbis a kisebbiket) rogton abba az osztalyba fogjak rakni, amibe a kora szerint valo. 3 honap mulva mar torni fogja a magyart.

5. Elso korben senkit nem erdekel az oneletrajz, mert senki nem olvassa el. Ha megjelenik valahol egy allashirdetes, arra tobb ezer oneletrajz erkezik. Ezeket begyujtik egy adatbazisba ahol rakeresnek a kulcsszavakra. Az elso par oneletrajznak amit feldob a program megnezik a contact details reszet, es dobnak egy emailt esetleg megprobalnak felhivni. Ha elernek es minden kerdesukre azt valaszolod, hogy "yes", akkor tovabbitjak az oneletrajzot a megbizojuknak, aki mar megerti, hogy mi szerepel benne. Ha idaig eljutottal, szinte nyert ugyed van, mert mar csak 3-5 ember van a kalapban.
Ebbol latszik, hogy hol cseszik el az emberek. (legalabbis az IT teruleten ez a tapasztalatom) Azt irjak az oneletrajzukba, hogy "nagyon-nagyon ertek a szamitogepekhez", amit aztan soha semmifele keresoprogram nem dob fel.

A munkabaallas idopontja mindig "azonnal". Ebbol adodik, hogy csak akkor erdemes elarasztani Kanadat az oneletrajzaiddal, ha mar itt vagy. A cegek felkutatasat viszont el tudod kezdeni Mo-n ulve is.

Internetkavazo rengeteg van, viszont eleg dragak. Az internetet kb. 2 nap alatt bekotik, nem kell alairni semmifele tobbeves szerzodest. kb. havi $20-nal kezdodik az ara, a 6Mbit/s kabeltv-s internet kerul $60-ba

A szakmak elfogadtatasa az bizony erdekes problema. Az a szakma, ami itt a a "regulated pofession" kategoriaba tartozik, egy vasat sem er, gyakorlatilag elolrol kell tanulni. (mernok, orvos) A tobbi szakma elfogadasa meg csak a munkaltaton mulik.

http://weatheroffice.ec.gc.ca/canada_e.html
Talan segit eldonteni, hogy hova is indultok. :) Calgary: -21, Toronto: +11
Persze ez csak egy szempont.
 

power

Állandó Tag
Állandó Tag
Rezso,

4.A kölyök 10 éves.Tehát itt Mo.-n még ált.5. osztályos, a nagyobbik 17éves, s 2 év múlva végez szakmával.Ott milyen redszerbe tud bekapcsolódni az általános sulinak megfelelően? Nem értem, hogy, hogy nem beszélnek angolul a nyelvtanfolyamon?
5.Milyen típusú önéletrajzot preferálnak?A Monsteren észrevettem, hogy valami gáz van, mert adtam be önéletrajzot, pályázatot konkrét EU-s pozícióra, még válaszra sem méltattak.Vagy lehet, hogy ez a szokás.OK., tehát bombázni kell a szakmába vágó cégeket.Munkába állás időpontjára mit érdemes írni, mivel tisztában vagyok, hogy nem rám várnak x hónapon keresztül, mire kijuthatok?
Köszi a linket, át fogom nézni!
6.Internet könnyen elérhető, csatlakoztatható otthonra, vagy pl.Netcafé?

S már korábbi írásokban, javaslatokban szó volt, hogy a Mo.-i diploma, és szakma elgfogadásával vannak gondok, ez hogy áthidalható?
A tagállamok mennyire átjárhatóak, vagy szerintetek, melyik előnyösebb, a Mo.-ról érkezőknek.
Egyenlőre ennyi kérdés.
Szia!
A kicsit a teruletileg oda tartozo iskolaba fogjak betenni, kotelezo, egyetlen valasztasi lehetoseged van, ha hozol otthonrol keresztelesi papirt akkor valaszthatod a katolikus iskolat. Sok kulombseg nincs, max a gyerekanyag. Mi egy evvel ezelott azt valasztottuk, nem bantuk meg.
A nagyot letesztelik az erre valo kozpontban, es azutan ajanlanak kozepiskolat. Meg egyszer ajanlom a keresztlevelet, persze katolikusat.
Angol nyelvtanfolyamra is jartam, allitolag jo is letezik, en nem azt fogtam ki, de arra jo volt hogy otthonrol kimozdulva kenytelen legyek angolul beszelni. Ugyanakkor a parom kifogott egy jot, sokat tanult, s csajt sem hozott haza, mint ahogy Rezso mondja.
Ha itt vagytok erdemes egy munkaugyi kozpontban mukodo allaskereso klubba bejarni, ott elmondjak az oneletrajzkeszites minden csinjat binjat. Gyakorlatilag meg az muxik, hogy tok mindegy mit irtal, ha ismeros viszi be elolvassak, kulonben a kukaban a helye.
Remelem segit.
Udv
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére