Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
3 ev meg jo vagy mar elavult? :)

Megkerdeztek, hogy mennyi penzem van, (nem kertek semmi papirt errol.) hogy valtozott-e a csaladi allapotom, meg hogy mi lesz a cimem (ha esetleg tudom). Majd elkertek es kitoltottek azt a nyomtatvanyt, amit vittem magammal (imm 5292, confirmation of permanent residence). Ez kb. 10 percig tartott. Majd atiranyitottak a Customs officerhez, ahol kitoltottem egy masik nyomtatvanyt arrol, hogy milyen vagyontargyam van. (Amit erre a papirra rairsz, tokmindegy hogy mi az, azt barmikor vammentesen hozhatod be) Ez ismet kb. 10 perc volt.
Kicsit hianyoltam a voros szonyeget meg a fuszoknyas lanyokat, es a procedura hossza is meltatlanul rovidnek tunt az esemeny sulyahoz kepest. :)
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Majd atiranyitottak a Customs officerhez, ahol kitoltottem egy masik nyomtatvanyt arrol, hogy milyen vagyontargyam van. (Amit erre a papirra rairsz, tokmindegy hogy mi az, azt barmikor vammentesen hozhatod be)

Ez utobbira nagyon vigyazzatok! Elmeletileg CSAK azt hozhatod be vammentesen, ami ezen a papiron szerepel. Ha nem irtad be, tokmindegy hogy pld. csak nehany regi Delfin-sorozatos konyvet vagy nagyi csorba porcelansotartojat akarod e utana behozni, teljes joguk van megvamolni erte...:mad: Igaz, a hataron altalaban ritkan kekeckednek az ilyesmivel, de hivatalosan ha felhivod oket mindenert elore vammal fenyegetoznek!
 

anikoo

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszonon a valaszaitokat!:) Ha szemelyes ruhanemunket, /nyari,teli cucc, hat lesz eleg sok:) /par konyveinket visszuk,azokat is fel kell irnunk? Gondolom azert nem kell megneveznem egyenkent hogy mi micsoda es hany db.?! :confused:
 
Hi, Van egy barátom, aki 25 évet élt Torontóban, és 5 éve hazajött. Az állampolgársága nem volt meg, gondolom a hanyagsága miatt, mert fel ajánlották neki, és mégsem tette le. Most viszont honvágya van, de álítólag van egy olyan törvény, hogy aki menekült státuszban él és fél évnél hosszabb időre hagyja el az országot, már nem fogadják vissza. Milyen eséllyei vannak a "hazautazásra"? Kérem aki tud valamilyen infót, írjon! Előre is nagyon szépen köszönöm!
 

csacsi76

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A párommal nagyon szeretnénk kijutni Kanadába nem csak dolgozni hanem ott letelepedni is. Régóta olvasgatjuk a fórumot de még elég homályos hogyan is fog sikerülni a dolog. Nagyon szeretjük Magyarországot de sajnos úgy érezzük nem sok jövője lesz itt a fiunknak és szeretnénk még több gyereket de itt nem tudjuk bevállalni, mert még a két fizuból is nehezen jövünk ki. Én állattenyésztő mérnök vagyok a párom nemsokára végez mint Közlekedésmérnök (főiskolai szint). Én most végzem kiegészitőben a környezetgazdálkodási agrármérnökit (egyetemi szint). Sajnos az angol tudásunk még sehol sincs bár járunk tanfolyamra de csak a legolcsóbbra futja (hitelből) és az sajnos nem sokat ér. Párom unokatestvére Petrás Balázs Ausztráliából ott él kint most Kanadában és ha esetleg olvassa a fórumot légyszi vegye fel velünk a kapcsolatot:)
Én most egy rákkutató intézet állatházának vagyok a vezetője, a párom csatorna búvár és teherautó vezető. Mindketten már kb 10 éve dolgozunk 28 és 30 évesek vagyunk a kisfiunk 3,5 éves.
Ha a nyelvizsgát ami kell, megszerezzük szerintetek van esélyünk? Plusz gond hogy édesanyám rokkant nyugdijas és semmiképp nem hagyhatom őt itt. erre van-e valami tippetek? Ha szerzünk munka meghívást vajon dolgozni kimenni lesz esélyünk ( és akkor a gyereket vihetem-e)?
Bocs a hosszadalmasságért, válaszotokat előre is köszönöm!
Moncsi
 

csacsi76

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocs még annyit kérdeznék, hogy szakmának az számít amit suliban végeztél vagy amiben dolgoztál már? Amikor a szakma listáról beszéltek mire gondoltok? hol lehetne megnézni? Ha már írtátok bocsánat de még nem mindent sikerült átolvasni, és minél többet olvasom kezd annál érthetetlenebbé válni a dolog :-(
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Hi, Van egy barátom, aki 25 évet élt Torontóban, és 5 éve hazajött. Az állampolgársága nem volt meg, gondolom a hanyagsága miatt, mert fel ajánlották neki, és mégsem tette le.

Az elso problema az, hogy ilyen nem letezik. Az allampolgarsagot senkinek nem ajanljak fel; arra onkent lehet jelentkezni, 3 (esetekben 2) eves allando rezidencia utan. Baratod maximum allando rezidens statuszt kaphatott, marpedig azt csak jelentkezesre adjak, tehat vagy megkapta vagy nem - olyan nincs hogy 'visszautasitotta' azutan hogy 'felajanlottak'.

Most viszont honvágya van, de álítólag van egy olyan törvény, hogy aki menekült státuszban él és fél évnél hosszabb időre hagyja el az országot, már nem fogadják vissza. Milyen eséllyei vannak a "hazautazásra"?

Ez sem stimmel igy, de nyilvanvaloan nem all rendelkezesedre elegendo megbizhato informacio ahhoz, hogy a kerdest helyesen tedd fel (nem a te hibad, de attol ez meg igy van), tehat erdemi valaszt sem tudunk adni.

Egyebkent ezt az esetet oszinten nem ertem. Ha a baratod annyira vagyik vissza ide hogy majd belepusztul, es 25 eves allando rezidens statusza volt/van, akkor hogy lehet, hogy a baratjat kerte meg hogy kozvetve, egy vadidegen, nem szakavatott internetes forumon tegyen fel egy kerdest, ahelyett hogy egyenesen felhivja a budapesti kanadai konzulatust es 5 perc alatt 100%-ig biztos, hivatalos informaciot kapjon? Vagy annyira azert nem fontos neki...?:rolleyes:
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Hi, Van egy barátom, aki 25 évet élt Torontóban, és 5 éve hazajött. Az állampolgársága nem volt meg, gondolom a hanyagsága miatt, mert fel ajánlották neki, és mégsem tette le. Most viszont honvágya van, de álítólag van egy olyan törvény, hogy aki menekült státuszban él és fél évnél hosszabb időre hagyja el az országot, már nem fogadják vissza. Milyen eséllyei vannak a "hazautazásra"? Kérem aki tud valamilyen infót, írjon! Előre is nagyon szépen köszönöm!

Azert van olyan eset is ahol az ok hogy nem volt 50 itt leelt ev alatt 5 olyan ev egy embernek hogy ne lett volna valamiert a bortonben.Hol ezert hol azert de folyamatason nem volt 5 tiszta eve,hogy megszerezze az allampolgarsagot.
O is hazament.
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindketten már kb 10 éve dolgozunk 28 és 30 évesek vagyunk a kisfiunk 3,5 éves. Ha a nyelvizsgát ami kell, megszerezzük szerintetek van esélyünk?
Moncsi, most oszinten: erre te tulajdonkeppen milyen valaszt varsz?

Gondolj bele: a jelentkezesi forma 6 kulonbozo kategoriaban biralja el a jelentkezot, reszletes dokumentacio alapjan, osszesen mintegy 80-100 tenyezot es adatot figyelembe veve, tobbhetes felulvizsgalat utan. Ehhez kepest te adtal nekunk kabe 6 adatot. Szerinted mi az eselye annak, hogy megbizhato valaszt kapsz?

Rovid valasz? Talan. Hosszu valasz? Talan nem.

Plusz gond hogy édesanyám rokkant nyugdijas és semmiképp nem hagyhatom őt itt. erre van-e valami tippetek?

Megint: milyen tippet adhatnank anelkul, hogy akar rolad akar edesanyadrol BARMIT - pld. anyagi helyzet, forldrajzi hely, kor, egeszsegi allapot, rokoni/ismerosi kornyezet, csaladi kotottseg, szemelyes jellemzok stb. stb. stb. - is tudjunk?

Ha szerzünk munka meghívást vajon dolgozni kimenni lesz esélyünk ( és akkor a gyereket vihetem-e)?
Igen es igen. Mindez azonban reszletesen le lett mar irva - s hozza mind angolul mind magyarul - ebben a fonalban.

Moncsi, anelkul hogy TE MAGAD elolvasd a kitoltesi utmutatot es annak szabalyait, senki de SENKI az egadta vilagon kerdeseidre megbizhato valaszt nem fog tudni adni. Ha pedig nincs energiad, turelmed, vagy idod arrad hogy Te ezt most, itt, magyarul megtedd, gondolod hogy arra lesz majd, hogy atverekedjed magad 3-5 eves kuszkodesen egy vadi uj orszagban, aminek meg a nyelvet sem beszeled?
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
"édesanyám rokkant nyugdijas és semmiképp nem hagyhatom őt itt."

Ennek is olyan furcsa baja van, hogy jonni tud, csak menni nem???
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Angoltanulas Olcson

A nyelvtanulassal kapcsolatban had jegyezzek meg valamit.

Higgyetek el, megertjuk, hogy az angolt megtanulni nehez - hisz meg az ittszuletett kanadaiak is kuszkodnek a sajat anyanyelvukkel, hatmeg az emigransok tobbsege!

Azt viszont fel kell fogni, hogy az angoltanulas lenyege nem egy kethetes vagy keteves kurzus (akarmilyen draga vagy olcso is legyen az), amit leteszel es utana '<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:City w:st=
minden</st1:City> <st1:State w:st="on">OK'</st1:State></ST1:p. Ha angol nyelvteruleten fogod leelni az eleted, eleted vegeig kell hogy tanuljad a nyelvet, csakugy ahogy eleted vegeig tanulod a magyart (vagy <ST1:p<st1:City w:st="on">minden</st1:City></ST1:p mas nyelvet) is.

<O:p</O:p
A nyelvtanulas nem egy alkalmi tett, hanem egy folyamat, egy hozzaallas a korbevevo vilaghoz. Egy atlagos, egyetemi (tehat NEM a legmagasabb) szintu angol szotar minimum 170,000 szot tartalmaz; mit gondolsz, ezekbol melyikre nem lesz soha szukseged?
<O:p
Megertem, hogy sokan megprobaljak elmagyarazni hogy miert nem tudnak angolul. Szimpatizalunk veletek, de! Azt is meg kell erteni, hogy egyreszt nincs szuksegetek 'mentsegre' vagy 'magyarazatra' hogy nektek miert nincs ez meg - masreszt hogy Kanadat mocskosul nem erdekli az indok; csupan a tenyekre koncentralnak.
<O:p</O:p
Emellett az angoltudas megszerzese nem a kurzus minosegetol, hanem a tanulo akaratatol fugg. Mert mi is kell hozza?
<O:p</O:p
Ad 1: Egy angol nyelvtankonyv
Antikvariumokban kaphato:
* Dr. Budai Laszlo/Radvanyi Tamas, Angol Nyelvtan a kozepiskolak szamara (ISBN 963 17 65903), fillerekert (kb. Ft900) megveheto.
* Konya Sandor/Orszagh Laszlo, Rendszeres Angol nyelvtan (ISBN 963 205 208 0), megintcsak fillerekert (kb. Ft900) kaphato.
Yeah, mindketto van vagy 20 eves (a masodik - a jobbik - eloszor 1957-ben volt kiadva...), de a nyelvtan azert nemigen valtozott az utolso nehany evtizedben.
<O:p</O:p
Ha frissebbet akarsz, az egyik legolcsobb (es megis a legjobb):
* Gyorine Kontor Eva, Angol Alap/os/ Nyelvtan - Kezdoknek, ujrakezdoknek, fiataloknak es idosebbeknek (ISBN 963 214 357 4), megintcsak Ft2,000 alatt.
<O:p</O:p
Ad 2: Egy magyar-angol ill. angol-magyar szotar
Antikvariumokban (is) kaphato:
* Magay-Orszagh, Magyar-Angol ill. Angol-Magyar keziszotar (ISBN 963 05 6668 00). Regebbi (mondjuk, 1994 koruli) kiadasaidarabonkentFt800-Ft900 korul jarnak, ha nem olcsobban.
<O:p</O:p
Ad 3: Egy munkafuzet.<O:p</O:p
Ebbol rengeteg van, tehat meg ajanlasra sem vallalkozom. Atlagar (antikvariumokban) Ft1,000-Ft3,000.
<O:p</O:p
Ad 4: Egy ketnyelvu konyv.<O:p</O:p
Peldaul Sir Arthur Conan Doyle, Black Peter/Fekete Peter (ISBN 963 9563 30 7), ujonnan Ft250.
<O:p</O:p
Ad 5: Egy angol nyelvu konyv<O:p</O:p
Barmelyik kedvenc irod barmelyik mufajban megteszi, atlagar Ft3,000 ujonnan, vagy Ft1,000 antikvariumban.
<O:p</O:p
Ad 6: Angol teve vagy radioadas<O:p</O:p
Ha van radiod, a BBC ingyenes. Ha van kabelteved, a BBC News bejon, es mind a Discovery mind a Travel mind szamos mas ado naponta orakat sugaroz angolul. Ha felveszed videora vagy magnora, az ara csupan a kazetta ara, azaz elhanyagolhato.
<O:p</O:p
Ad 7: IELTS anyagok<O:p</O:p
Nemreg toltottem fel valami 7 kulonbozo linket weboldalakhoz ahol ezek ingyenes formaban rendelkezesedre allnak, csak le kell toltened oket.
<O:p</O:p
Ad 8: NAPI 1 ora tanulasra forditott ido, <ST1:p<st1:City w:st="on">MINDEN</st1:City></ST1:p nap, 5 napot egy heten.<O:p</O:p
Ezt sajnos nem aruljak...;^)
<O:p</O:p
Osszkoltseg (kozeparakat figyelembe veve): Ft7,000, azaz minimumoraber eseten kevesebb mint 20 orai (kb. haromnapi) ado utani kereset...
 

Laci268

Kitiltott (BANned)
Helló Mindenkinek !
Hahalman tudnál segíteni egy linkel hol az IELTS anyag ?
Előre is köszönöm.
Hallotátok a British Council bezár Mo.-n (is) ?! Mi lesz az IELTS vizsgákkal...
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
http://www.ielts.org/default.aspx

Masik orszagba mesz vizsgazni. Pl. Ausztria, Szlovakia kozel van.

Hajdan en is mindig Becsbe mentem vizsgazni informatikai okossagokbol, mert Mo-n egy nemzetkozi vizsga (Prometric) pontosan 2x annyiba kerult, mint a vilag bermely civilizalt orszagaban, es ezert meg a vonatjeggyel egyutt is olcsobb volt Becsben, mint Budapesten.
 

oma

Állandó Tag
Állandó Tag


Hahalman, mindig meglepsz frappans, es tenykozeli beirasaiddal. :)
Egeszen biztos, hogy sosem fogok tudni angol szinten beszelni angolul, de arra igenis "kicsit" buszke vagyok, hogy 50 evesen magamtol tiz konyv/szotar/munkafuzet segitsegevel, 7 x 4-5 orai tanulassal egy ev alatt olvastam, irtam (ugy-ahogy..eleg jol) angolul. S azota is tanulgatom az angolt...

Rajta, Mindenkinek ajanlom, csak neki kell ulni komolyan!!:4:
<o> </o>
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Egeszen biztos, hogy sosem fogok tudni angol szinten beszelni angolul, de arra igenis "kicsit" buszke vagyok, hogy 50 evesen magamtol tiz konyv/szotar/munkafuzet segitsegevel, 7 x 4-5 orai tanulassal egy ev alatt olvastam, irtam (ugy-ahogy..eleg jol) angolul. S azota is tanulgatom az angolt...
Rajta, Mindenkinek ajanlom, csak neki kell ulni komolyan!!:4:

Koszonom, Oma!

A peldadra csak azt tudom mondani: gratulalok - es ditto. Mo-n 7 (HET) evet jartam angol tanfolyamokra (Arany Janos, British House, stb.). Minden evben a kezdovel kezdtem, szoszerint az ABC-vel, es soha tovabb a folyamatos jelenidonel nem jutottam. Nem azert, mert a programok rosszak voltak, hanem mert en b*&tam tanulni. Amikor kijottem es felmertek a tudasom, a lapomra azt irtak hogy NIL (ez nagyjabol annyit jelent hogy 'nuku' :5:).

Becsben vegre leultem, es bemagoltam a nyelvtankonyvet. Alkalmazni persze abszolute nem tudtam, de ez legalabb eljuttatott oda, hogy vegre megertettem hogy miert mond az angol valamit igy vagy ugy, pld. hogy miert mondja azt hogy 'in 1963, as Castro would write it years later...', vagy hogy 'he told me he did not see his wife today...' (future in the past, reported speech, etc.)

Megerkezesem utan rajottem, hogy az itteniek ra tudnak kenyszeriteni az angol tarsalgasra, es ki tudnak javitani a helyes formara (tobbnyire...;)) de elmagyarazni nem tudjak hogy miert. Nem baj, ott volt a nyelvtankonyv!

Kabe 9 honapra ra leultem, es elhataroztam hogy elolvasom Jonh LeCarre The Spy Who Came in From the Cold konyvet - szotar nelkul. Erdekes volt - meg akkor is, ha ra 2 ev mulva (amikor ujraolvastam) rajottem hogy tok masrol szol, mint amit en eredetileg ertettem...:p Azota meg nem alltam.

Az olvasasnal semmi a vilagon a szokincset jobban nem fejleszti; a beszed pedig a passziv szintrol felcibalja tudasod az aktiv alkalmazasra ill. -ba. A tobbi csak gyakorlat kerdese - mint a vezetes.:p

Apropo, akit erdekel, itt toltheto le a vilag legjobb (es ingyenes!!!) angol-angol software szotara, WordWeb: http://www.download.com/3000-2079_4-10003201.html . Minden programmal kompatibilis (meg az Explorer-rel is!), egybeepitett szinonima es ertelmezo szotar, es meg a kiejtest is megmondja.

Jelenleg tobb mint 30 angol-angol 'fizetos' szotaram van konyv ill. software formajaban, megis allandoan ezt hasznalom - a tobbi csak a port gyujti. Es ha nagyon jot akarsz, $20-ert megkapod a profi valtozatat is (de az alig 15%-al tobb anyagot tartalmaz, igy kezdoknek nem is kell).
 

oma

Állandó Tag
Állandó Tag
Most rajtam a sor a koszonettel; Koszi Hahalman. (voltak kiejtesi kazettaim is, azt elfeledtem irni):)

Van egy konyvem, cime: WHY DON'T WE SPEAK AS THEY DO? Nagyon jo kis tarsalgasi konyv.

Egy alkalommal megmutattam egyik ismerosomnek itthon egy tea mellett beszelgetve. Rogton ramkerdezett: "What do you mean? You speak well." - "I might, but not as you do", mondtam. .....
Szoval a kis diszkurzusunk vege az lett, hogy elismerte, hogy itt mindenki maskent beszel, de -mint irtad Te is- meg nem tudott volna egyetlen mult ido, vagy folyamatos mult, vagy jelen, vagy akar a "would" hasznalat miertjet es mikorjat magyarazni. :p
Mi akik, eros akarattal tanuljuk meg az angol nyelvtant, megha nem is mindig tudjuk tokeletesen alkalmazni azt, meglehet, tobb nyelvtani ismerettel rendelkezunk, mint akik anyanyelvileg, termeszetesen adodoan beszelik a nyelvet. ;)
 

oma

Állandó Tag
Állandó Tag
...a 2 ev mulva ujraolvasas elmenyeben teljesen azonos a tapasztalatom. Fantasztikusan jo ezt mastol is hallani, legfokeppen toled, Hahalman. :D
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi akik, eros akarattal tanuljuk meg az angol nyelvtant, megha nem is mindig tudjuk tokeletesen alkalmazni azt, meglehet, tobb nyelvtani ismerettel rendelkezunk, mint akik anyanyelvileg, termeszetesen adodoan beszelik a nyelvet. ;)
Ez tuti! Hisz mi meg a regi iskolarendszerbol jottunk, ahol a nyelvtan a masodik altalanosban kezdodott. Itt gyakorlatilag, ha nem szakosodsz nyelvre, el tudsz jutni az egyetemi diplomaig ugy, hogy talan ha 1-2 evet tanultal nyelvtant (vagy megkevesebbet).

A masik oldalon viszont, ha megnezed a nagy irokat, hiresen es hirhedten kozismert jelenseg hogy sokan egy-egy nyelv kiemelkedo mesterei kozul NEM az anyanyelvukon irva lettek mesterek (pld. Erich Maria Remarque, hogy csak egyet emlitsek). Amikor idegen nyelven irsz, mindig jobban odafigyelsz a pontossagra, pontosan azert mert nem akarod hogy 'tudatlannak' tekintsenek. En is trehanyabb vagyok magyarul mint angolul - s amint latom, szerencsere nem vagyok egyedul ezzel ezen a forumon.;)

Ennek nagy am az elonye! Mert igaz, hogy a legkisebb hibat is jobban eszreveszik egy ESL beszelonel - viszont ha pontosan beszelsz, akkor meg (nem utolso sorban az akcentus kontrasztja miatt) sokkal pontosabbnak hangzol, mint egy 'bennszulott'. En is sokkal okosabbnak tunok mikor angolul irok...;)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére