Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

P.Ági

Új tag
Ielts

Sziasztok,

Most kaptam meg az IELTS vizsgaeredményt (overall: 7 :D ), gondoltam megosztom veletek a friss tapasztalataimat. (és örömömet)

Eddig egy tizenx éve letett Rigó utcai középfokúval rendelkeztem és már vagy 6 éve nem használom az angolt. Kb. 2-3 hónapot készültem a vizsgára, elsősorban a British Council könyvtárában található anyagokból (most már a Szabó Ervin könyvtárban lesz) és a neten is vannak jó oldalak. Vizsgaelőkészítő tanfolyamra nem mentem, mivel ugyanannyiba került, mint a vizsga. Gondoltam az árából inkább még egyszer elmegyek vizsgázni, ha elsőre nem lesz az eredmény megfelelő.

Listening: nem vészes, de gyakorolni kell, hogy egyszerre két helyre kell figyelni. Általában elég szépen, érthetően beszélnek a magnón. Pár válaszról azért lemaradtam, mivel még az előző kérdés válaszát írtam. (eredmény: 7 pont)
Reading: számomra elég könnyűnek tűnt, de már évek óta angolul olvasgatok regényeket (na, nem szépirodalmat) így ettől féltem a legkevésbé. Valamit még így is elrontottam. (eredmény: 8,5 pont)
Writing: úgy gondoltam, ebben jó vagyok, aztán, mikor itthon megpróbáltam egy óra alatt befejezni a két topicot, rájöttem, hogy még ugyancsak gyakorlásra van szükségem. A vizsgán két ,számomra könnyűnek tűnő helyzetről kellett írni, úgy éreztem, viszonylag jól sikerült, mégis "csak" 6 pontot kaptam rá. Szóval, szerintem a fő nehézséget az időkorlát jelenti, nincs idő átgondolni, nyelvtanilag helyesen írom-e a mondatokat (és valószínűleg sokszor hunglishul is). Érdemes néhány formulát előre begyakorolni, hogy legalább azokra ne menjen el az idő.
Speaking: hát, őszintén megmondom, ezt nem sikerült egyáltalán gyakorolnom. Mondjuk, én magyarul sem vagyok egy szószátyár alak, így számomra ez a modul tűnt a legnehezebbnek. Vizsga után úgy éreztem, egyetlen épkézláb mondatot sem tudtam kinyögni és teljesen hülyét csináltam magamból, úgyhogy el voltam keseredve rendesen. Valamilyen csoda folytán mégis 6 pontot kaptam, ma sem értem hogyan.

Összegezve, nem olyan vészes a vizsga, de mindenképpen gyakorolni kell rá. Mindenki maga tudja, mire kell jobban ráfeküdnie, érdemes tényleg arra fordítani az időt. A kölcsönözhető könyvekben lévő tesztek nagyon hasonlóak az igazihoz, reálisan fel lehet mérni belőlük, hol tartasz. Ez alól egyedül a reading a kivétel, az a könyvekben sokkal nehezebb volt.

Ezúton is szeretném megköszönni Hahalmannak a segítséget és a jó tanácsait az argument-íráshoz.
Most pedig imádkozom, hogy egy éven belül kérjék tőlem a vizsgaeredményt.

Szép napot mindenkinek!
 

Puszedliufo

Állandó Tag
Állandó Tag
P.Ági, gratulálok! :)
Ha viszonyítanod kéne egy rigós közép vagy felsőfokhoz az IELTS-t, melyiket mondanád nehezebbnek?
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezúton is szeretném megköszönni Hahalmannak a segítséget és a jó tanácsait az argument-íráshoz.

Aranyos vagy, Agi! A legnagyobb orom azonban az, hogy sikerult atvagnod magad az akadalyon. Es koszi, hogy elmenyeid megosztottad velunk!

ORIASI GRATULA!!!

A nyelv elsajatitasa a bevandorlas legkinzobb, legnehezebb resze; amint 'uton vagy' benne, az osszes tobbi nehezseg el fog torpulni mellette.

Sok szerencset!
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratula! :)

En meg folytatom a beigert tortenetet, csak hogy tisztan lassatok, hogy mit kepes a veletlen muvelni a terveitekkel. :)
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Ennyi emelkedett filozofia utan szinte szegyen folytatni azt a foldhozragadt tortenetet, hogy en (mi) hogyan keveredtunk ide.

A mierten tulajdonkeppen en is sokat toprengtem, es miutan igazan nem tudtam semmi jo valaszt talalni arra, hogy miert akarok kivandorolni, sok ember miertjet meghallgattam, de egyetlen igazan meggyozot sem talaltam azok kozott sem. A gazdasagi helyzet nem igazan jo ok - hiszen mindenkit sujt, megis csupan nehanyan vandorolnak ki. A politikusok mindenhol korruptak. Annak a lehetosege, hogy valaki Mo-n hulyere gazdagodja magat eppugy megvan, mint annak, hogy itt meggazdagszik, egy jo szakmaval pedig mindenhol a helyi atlag felett lehet keresni.

Szoval ha valaki arra keres valaszt, hogy miert is akar kivandorolni, vagy azt probalja meg megerteni, hogy masok miert vandorolnak ki, az tolem nem lesz okosabb. En csupan azt tudo leirni, hogy hogyan vandoroltam ki.


Az azonban biztos, hogy aki kivandorol, annak van lehetosege arra, hogy visszamenjen, ha ugy gondolja kiprobalas utan, hogy ott jobb neki, mig az, aki nem vandorol ki, nem valaszthat, Mo-n kell elnie, ha tetszik neki, ha nem. Es a valasztas lehetosege ertekes dolog, talan az egyik legertekesebb dolog a vilagon.
<o></o>
Ott tartottam a tortenetemben, ahol sokan masok most az eletben: kerelem beadva, mar csak a rettentoen hosszu varakozas van hatra. Nekem annyival volt jobb a helyzetem, hogy 1 ev ugyintezest igertek, es annyival volt rosszabb, hogy nem tudtam, hogy mindenki gyakorlatilag automatikusan megkapja a vizumot, aki az eloirt ponthatar felett van, igy a varakozas izgalommal volt terhes.
<o></o>
Persze az elet nem allt meg. Mire tenyleg kivandoroltam, mar tul voltam meg 3 munkahelyen, egy asszonycseren, eltapsoltam a bevandorlashoz szukseges toke jo reszet, meg egy gyerekem is szuletett. Mindez a keveredes azert tortent, mert nem tudtam, hogy hogyan is folyik a bevandorlasi procedura. (Akkor meg nem tudtam errol a forumrol, ahol megkerdezhettem volna Hanalmantol)
<o></o>
Egyik reggel valamikor 2002 tavaszan eppen ballagtam a munkahelyemre, amikor megcsorrent a telefonom. Valaki ekes angolsaggal kozolte velem, hogy a kovetkezo heten faradjak be a becsi nagykovetsegre az interjura. (akkor meg nem volt kovetelmeny a nyelvvizsga, gyakorlatilag egy 10 perces beszelgetes szolgalt a nyelvtudas fermeresere.) Erre nem szamitottam. A tajekoztato szerint valami levelet kellett volna kuldeniuk. Mivel a megadott heten eppen kulfoldre kellett utaznom dolgozni, azt talaltam valaszolni, hogy hat ez nagyszeru hir de nem erek ra, kuldjenek szepen egy levelet az idoponttal.
Na arra aztan varhattam. Mint kesobb kiderult, a hivatalos proceduraban emlitett level gyakorlatilag nem letezik, mindenkit csak felhivnak. Fel evvel kesobb probalkoztak velem ismet, valamikor szeptemberben, akkor persze mar okulva a gyalazatos tevedesembol azonnal elfogadtam a meghivast.
A beszelgetes a hivatalnokkal kb. 10 percig tartott a becsi nagykovetsegen. A vegen kozolte, hogy boven elegendo a pontszamom, es kb. 3 honap mulva megkaphatom a vizumot. Juheeee!!
<o></o>
Akkoriban kemenyen dolgoztam egy projecten. A sok, jol fizetett, igenyes es elvezetes munka jot tesz az ember onbizalmanak, ha ezek nelkulozhetetlenseggel otvozodnek, az meg az ember stilusat teszi erdekesse. (ami talan egyebkent sem makulatlat:) ) Fonokeimet gyakran elkuldtem a p*csaba. Azt sem tudtam megbocsatani nekik, hogy Pragaban az egyik 40 oras muszak kozepe tajan ugy ejfel korul vacsora cimen ket doboz sort meg egy zacsko chipset loktek be nekem a szerverszobaba. Ok meg azt nem tudtak megbocsatani, mikor kozoltem veluk Belgradban, hogy azonnal felmondok, ha nem a Hiltonban szallasolnak el. (gyozott a jozan esz, a Hiltonban kaptam szobat) A cegkozpont recepciosleanyaval masfel napig tarto heves baratsagunk csak tovabb fokozta azt az erzesemet, hogy ideje lesz tovabballni attol a cegtol a project vegeztevel, mert utalok lopakodva belogni a munkahelyemre. Az akkori baratnommel is szakitottunk vagy 5 ev utan. Valoszinuleg nem gondolta komolyan hogy lapatra tesz, az eloszobaba kipakolt ruhaimmal csupan az elegedetlenseget szerette volna kifejezni. Csak hat hajnali haromkor a kocsmabol hazaterve amikor az ember atesik a csomagokon, akkor nem nagyon van kedve azon toprengeni hogy ez mit is jelent tulajdonkeppen, es a ferfiemberek kulonben sem ertenek a burkolt jelzesekbol. Az Unicum meg sertodekennye tesz, igy amint fel tudtam allni masnap del korul, elkoltoztem.
Penzem volt, dolgom meg egy szal se, es volt egy olyan gyanum, hogy ha vegre Kanadaba jutok, akkor esetleg sokaig nem fogok tudni nyaralni menni. Igy aztan 2002 szeptember vegen elhuztam Angliaba. Jartam elotte egy parszor Londonban csavarogni meg sorozni, es nagyon tetszett a varos. Hogy az utolso nyaralas ne muljon haszontalanul, beiratkoztam egy londoni nyelviskolaba, igy tanulovizumot kaptam, ami 4 oras munkavallalasra is feljogositott. Persze a munkabol eppen elegem volt, de azert volt egy olyan hatso szandekom, hogy felprobalom az angol munkaeropiacot a kanadai elott, csak ugy gyakorlaskent. Az elso nehany heti aktiv pihenes utan rendszeresen bejarkaltam a helyi munkaugyi kozpontokba es IT munkakra jelentkeztem. Akkor jottem ra, hogy kulfoldikent barmilyen fenyes is az ember oneletraja, bizony rohadt nehez elhelyezkedni, es a tenyleges munkakeresesnek teljesmunkaidos tevekenysegge kell valnia, anelkul nem fog menni. Szerencsere nem voltam a munkara raszorulva, csak a vizet teszteltem. Az eredmenyt (ill. eredmenytelenseget latva) sokat toprengtem azon, hogy vajon Kanadaban hogyan fogom ezt csinalni.
<o></o>
Londonban jol telt az ido. Kilenctol delig iskolaban voltam, deltol estig meg kocsmakban. Az iskolaban osszeismerkedtem egy csomo magyarral, akik baby-sitterkent, takaritokent es pincernokent dolgoztak ott a tanulovizumukkal. Akkor kezdett bennem kikristalyosodni az a felismeres, hogy az, aki felnottkent elhagyja a szuloorszagat, az mind egy szalig egy kicsit furcsa. Nem rosszabb, nem jobb, de mas, mint az atlag.
<o></o>
Valamikor november elejen az osztalyteremben ucsorogtem ora elott, amikor bejott az egyik ilyen furcsa. A baratnojet kereste, akinek valami fenykepeket hozott mutogatni. Az illeto aznap nem jott iskolaba, ugyhogy elozekenyen felajanlottam neki, hogy majd en megnezem a fenykepeket, ha mar idecipelte oket a formas labain. Kb. 10 honappal kesobb megszuletett a kislanyunk, Laura. :)
Ez azert tortent, mert akkor mar mindennap vartam az ertesitest a kovetsegtol, hogy menjek orvosi vizsgalatra aztan irany Kanada. Ehelyett egy olyan level jott, hogy koszonik szepen a jelentkezesemet, a feldolgozas meg ugy 12 honap. Hat erre nagyon nem szamitottam, es duhomben ugy dontottem, hogy elmehet a francba egesz Kanada, inkabb csaladot alapitok az uj baratnommel, amibe rovid, de alapos megfontolas utan O is beleegyezett. :)
Csaladapakent meg mar nem henyelhet az ember, tehat munkat kellett keritenem, azt viszont be kellett latnom, hogy Mo-n IT rabszolgakent tobbet kereshetek, mint Londonban esetleg pizzafutarkent. Igy aztan 2003 Januarjaban visszahuztam Budapestre munkat keresni es feszket rakni. Miutan talaltam munkat meg bereltem egy lakast, marciusban megerkezett a parom is Londonbol a mar novekedo pocakjaval. Meg egy level a nagykovetsegtol, hogy kuldjem az orvosi vizsgalat eredmenyet, aztan postafordultaval kertek az utlevelemet, es par nap mulva kezemben volt a bevandorlo vizum. Kicsit hulyen neztem, es nagyon ugy tunt, hogy valasztanom kell a csalad meg Kanada kozott. Hogy ne bonyolitsam tovabb a helyzetemet, meg a lanyunk szuletese elott rendes, teljes jogu bevandorlova kellett valnom, igy augusztusban kiugrottam Torontoba egy par napra. A hataron fel ora alatt elinteztuk a papirmunkat, lakcimkent egy sosem latott, anyam egyik ismerosen keresztul szerzett, cigany menekultkent nehany evvel azelott erkezett hazaspar cimet adtam meg. Hozzajuk erkeztem, es mivel hazmesterkent dolgoztak, keritettek nekem kicsi, ures es lepukkant lakast arra a nehany napra. (Oket azota mar kiutasitottak Kanadabol, negy evi huzavona utan.) Elinteztem a SIN kartya kerelmet, kicsit korulneztem, aztan tuzes vissza Budapestre. A Permanent Resident es a SIN kartyak elmeletileg hozzajuk erkeztek volna, amit aztan tovabbitottak volna nekem, ezzel gyakorlatilag meg 2 ev haladekot kapva mar Permanent Resident-kent arra, hogy eldontsem, hogy hogyan tovabb. Ezek a kepek akkor keszultek: http://szpsz.rscon.ca/2003/01_Toronto/index.html (Imadom az itteni hotdog-ot. :)
<o></o>
Par hettel ezutan szuletett a kislanyunk. A Nok Lapjaban minden ujszulott rozsaszin, gombolyu es mosolygos, ez meg szurkes-lila, rancos, tojasfeju rondasag volt. Az volt az elso gondolatom, hogy megolom az orvost. A masodik meg hogy inkabb Kanada mint a csalad, es amint megerkezik a PR kartyam, lelepek. A tokfeju ize elso reakcioja az volt a vilagra, hogy tusszentett egyet a fenytol, aztan jot rohogott azon, hogy tuszentett. Ettol elkezdtem kicsit megnyugodni, hogy talan megsem teljesen testi/szellemi fogyatekos a gyerekem. A doki meg megnyugtatott, hogy minden csecsemo igy nez ki. Itt egy kep rola: http://szpsz.rscon.ca/2003/02_Baba/slides/L1.html Szoval az elso fel perc dobbenete elmultaval elkezdodott a normal kisgyerekes korszak.
<o></o>
Murphy pesze sosem pihen, es ha valami elcseszodhet, az el is cseszodik. A Torontoi ismerosokhoz a varva vart PR kartya helyett egy level erkezett, amiben arra kert a bevandorlasi hivatal, hogy kovetkezo heten faradjak be a St. Clair elejen levo irodajukba. Nagyon kurvaanyaztam, de az nem segitett. Aztan mikor rajottem lassacskan, hogy az immigrant visa egyszeri belepesre ervenyes es az enyem mar vastagon at van huzva, a csodalatos papirom, amit bevandorlaskor kaptam, utazasra nem hasznalhato, turistavizumot pedig PR-kent nem kaphatok, hamar szivinfarktus-kozeli allapotba kerultem. Azt hittem, hogy Kanadan kivul ragadtam vegleg. Masnap reggel beballagtam a budapesti nagykovetsegre, es elmeseltem a banatomat. Rettento dolgokra szamitottam, burokratikus megvesszozesre es pellengerre allitasra. Ehelyett kozoltek, hogy semmi gond, delutan menjek vissza a vizumert. Kaptam egy ujabb eselyt egy masik egy belepesre szolo vizum formajaban. :) Gyors repulojegy szerzes, (barmi aron), es szombaton mar ott is ultem a torontoi gepen. Hetfon delutan a CIC irodajaban percre pontosan a megadott idoben szolitottak, es csinaltak rolam egy fenykepet. Hat nem sikerult tul mosolygosra. Mint kiderult, az eredetileg beadott fenykeprol kozepen lepattant egy gombostufejnyi helyen a festek. Tul sokat nem ertem ra ezen buslakodni, mert indult vissza a gepem Budapestre.
A munkahelyemen persze nem tudtak az egesz kivandorlasosdirol, azt hittek, hogy videkre kellett utaznom 2 napra. Valoszinuleg keves ember tudja rajtam kivul, hogy mennyire megterhelo fizikailag es mentalisan elugrani a szomszed fordreszre egy szabvany igazolvanykepet csinaltatni. J
<o></o>
Vegul valamikor karacsony tajan kezemben volt a PR kartya. Csak meg azt nem tudtam, hogy vajon mit is kezdjek vele.
<o></o>
Sokat olvastam az interneten arrol, hogy milyen nehez a kezdet, de barhogy toprengtem, mindig arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy semmi sem olyan nehez, mint Mo-n elni. Mar csak nehany honapnyira volt Mo EU csatlakozasa, amit lehetove tette volna, hogy nehany europai orszagban ujra probalkozhassak munkakeresessel mindenfele burokratikus akadaly nelkul. Valahogy Kanada megis vonzobbnak tunt, mert Europaban az ember barhova megy, mindig magyar marad, mig Kanadaban rogton europaiva valik, es raadasul ez itt senkit sem zavar, hogy nem tosgyokeres kanadai. A masik ok, ami Kanada mellett szolt az a kis kartya meglete. Valahogy meghivonak ereztem, es meghivottkent erkezni valahova sokkal jobb erzes, mint csak ugy bepafatlankodni egy (igazi) europai orszagba, megha valojaban a PR status semmivel sem biztosit tobb jogot es lehetoseget, mint amennyit egy EU tagallam allampolgarsaga egy masik tagallamban.<o></o>
Nezegettem a kis csaladomat, a bankszamlamat, Kanada idojarasat meg a naptarat, es ezek alapjan marcius 14 tunt opimalis idopontnak az idulasra. Juditnak mar volt 6 honapja, hogy hozzaszokjon az anyasaghoz. Volt ismet annyi penzem, hogy egy par honapig gondtalanul kihuzzak nelkulem Mo-n, es en is megeljek egy par honapig Kanadaban. Marciusban mar szep ido van Torontoban, (ki a franc akar zimankoban munka utan kajtatni??) de a nyari pangasig meg azert van egy kis ido, es a 15.-i majomkodast is elkerulom.
A Vista-nal mar komoly kedvezmenyem volt korabbi repulojegy-vasarlasaim miatt, igy viszonylag baratsagos aron megusztam a nyilt vegu returjegyet. Ha augusztusig nem kaptam volna valami viszonylag normalis allast, addigra elfogyott volna a penzunk, ezert kellett a returjegy, ha kapok munkat, akkor meg latogatasra hasznaltam volna el. Ezzel ki is merult a jovorol alkotott minden elkepzelesem.<o>
</o><o></o>
Szoval ott alltunk a kis csaladommal Ferihegyen. Szoritott az ingem gallerja amikor elbucsuztunk, mert gozom sem volt rola, hogy mikor lathatom oket viszont. Ha jo embernek akarnek tunni, akkor azt mondanam, hogy az O erdekukben hagytam ott oket, de tudom, hogy nem vagyok az, es kizarolag magam miatt szalltam fel a repulore. <o></o><o></o><o>
</o>
 

Soockit

Új tag
?

Sziasztok!

Régen gondolkodtam én is azon, hogy elhagyom Magyarországot. Ez még akkor volt amikor az egyetemet elkezdtem. Most hogy végeztem és dolgozom már nem gondolkodom így. Jelenleg. Nem menekülés ez. Sok esetben olyanok mennek el (nagyrészt) akiknek nem mennek a dolgok ott ahol él. Amikor viszont elmegy, akkor sokkal több problémája van. Persze amikor hazajön akkror "messziről jött ember azt mond amit akar" alapon, elájul, hogy neki milyen jó.
 

Soockit

Új tag
Abban nem értek egyet, hogy aki kimegy az még vissza is mehet. Én mérnök végzetségű vagyok. Szerintem ha valaki kimegy egy kis időre és visszajön az oké. Ha viszont kimegy mondjuk 10-15 évre és utána jön vissza akkor, mint alkalmazott biztosan eltud helyezkedni és nem éri nagy kár, de ha vállalkozóként akar elhelyezkedni akkor nincs meg az a kapcsolati rendszer amit esetleg kiépített volna a 10-15 év alatt. A kinti kapcsolatrendszert pedig ott marad kint.
 

Maya1954

Új tag
Akarhol , akar melyik kontinensen akarmennyi idot eltolt az ember csak bovul a latokore, rengeteget tanul, uj ismeretet szerez. Akar hol telepedig le veglegesen ott biztos gyumolozo lesz az a tudas amit a tapasztalatok alapjan osszeszedett.

Rezso Gratula! Elvezetes olvasni irasod!
 

P.Ági

Új tag
Ha viszonyítanod kéne egy rigós közép vagy felsőfokhoz az IELTS-t, melyiket mondanád nehezebbnek?[/quote]


Mivel a rigós közepet több, mint 10 éve csináltam, nem igazán tudom összemérni a kettőt. Ráadásul a tematikája is más. Szeretném hinni, hogy azóta fejlődött a tudásom, mégha csak passzívan is. De az is biztos, hogy a nyelvtani apróságokat már nem tudom annyira, mint akkor. Szerintem itt komplexebb és biztosabb tudás kellett, a szóbeli kb. ugyanolyan, csak jóval kedvesebb/barátságosabb vizsgáztatókkal.
 

Puszedliufo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha viszonyítanod kéne egy rigós közép vagy felsőfokhoz az IELTS-t, melyiket mondanád nehezebbnek?


Mivel a rigós közepet több, mint 10 éve csináltam, nem igazán tudom összemérni a kettőt. Ráadásul a tematikája is más. Szeretném hinni, hogy azóta fejlődött a tudásom, mégha csak passzívan is. De az is biztos, hogy a nyelvtani apróságokat már nem tudom annyira, mint akkor. Szerintem itt komplexebb és biztosabb tudás kellett, a szóbeli kb. ugyanolyan, csak jóval kedvesebb/barátságosabb vizsgáztatókkal.[/quote]

Én is 6 éve csináltam a felsőt, nem emlékszem már rá:D Csak gondoltam, hátha :D
Köszönöm a választ Ági :D
És még egyszer gratulálok! :)
 

Scarboro

Állandó Tag
Állandó Tag
Most kaptam meg az IELTS vizsgaeredményt (overall: 7 :D ), gondoltam megosztom veletek a friss tapasztalataimat. (és örömömet)

Gratula Agi ! Ugyi vagy !!! Nagyon jo olvasni a jo hireket !! Kulon jo, hogy ilyen kedves vagy es megosztod velunk a teszt menetet. Sokunknak meg hasznunkra vallik majd. Koszi szepen es megegyszer Grutulallok ! Amugy ismered a kozmondast:? "Turelem sikert terem?" Hat csak nyugi es en szorittok neked, hogy minnel hamarabb kinn lehess!!
 

P.Ági

Új tag
A max. ponttól azért messze van (az 9), de nem elégedetlenkedem. Kösz a gratulációkat. Remélem a jövőben vizsgázóknak sikerült egy kicsit segítenem.
Kanadában is olyan bénák a sofőrök( a kínaiak tudom, milyenek:( ), mint itthon? Ilyenkor nyáron szinte elözönlik az utakat és lehetetlenség normálisan haladni. Mert nekik mindig a belső sávra szól a jogosítványuk, érdekes módon. Persze, még mindig jobbak, mint az agresszív vezetők.
 

Pedroh

Állandó Tag
Állandó Tag
ahogy az lenni szokott, megint menet közben ismerem meg a további lehetőségeket. beadtuk a papírokat az arranged employmenthez, a HSRDC már 8. hete vizsgálja lassan, remélem hamarosan döntenek. persze a PR elbírálása így is lesz 6-8 hónap...

most nézem azonban, hogy Labour Market Opinionnal work permitet kaphatnék kb. 2 hónap alatt, vagyis már szeptemberben kinnt lehetnék és ott adhatnám be a permanent resident cuccost. lehet hogy inkább ezt kellett volna kérnem?
 

Tancsi

Állandó Tag
Állandó Tag
ahogy az lenni szokott, megint menet közben ismerem meg a további lehetőségeket. beadtuk a papírokat az arranged employmenthez, a HSRDC már 8. hete vizsgálja lassan, remélem hamarosan döntenek. persze a PR elbírálása így is lesz 6-8 hónap...

most nézem azonban, hogy Labour Market Opinionnal work permitet kaphatnék kb. 2 hónap alatt, vagyis már szeptemberben kinnt lehetnék és ott adhatnám be a permanent resident cuccost. lehet hogy inkább ezt kellett volna kérnem?

Ez nem semmi! Csak nem mégis te fogsz várni minket a reptéren? Remélem mihamarabb elbírálják! :ugras:
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
most nézem azonban, hogy Labour Market Opinionnal work permitet kaphatnék kb. 2 hónap alatt, vagyis már szeptemberben kinnt lehetnék és ott adhatnám be a permanent resident cuccost. lehet hogy inkább ezt kellett volna kérnem?

Pedroh,

Ha ovatosan utanaolvasol, meg fogod latni hogy az AE a bevandorlasi vizumhoz kell, az LMO (legalabbis ha ugyanarrol beszelunk) viszont az ideiglenes munkavallalashoz - s az utobbi eseteben az HRSDC weboldal kifejezetten kihangsulyozza, hogy azzal NEM lehet emigralni, az csak munkara valo.

Ettol fuggetlenul persze, ha mar itt vagy mint ideiglenes munkavallalo, nyilvanvaloan lehet intezkedni a bevandorlasi ugyben is, de ahhoz ettol fuggetlenul meg mindig azok a papirok kellenek, amiket most intezel. Szoval nem valasztottal rosszul...;)

Csak vigyazz (ha adhatok egy szemelyes tanacsot) hogy nehogy elkezdj kapkodni! Nagyon sokan az utolso pillanatban vesztik el a turelmuket, es megprobalnak jobbra-balra valtani hogy valamilyen formaban felgyorsitsak az eljarast (a szomszed kertje mindig szebb - a melletted futo utsav mindig gyorsabban halad - alapon ;)) de helyette altalaban csak osszekavarjak az ugyuket...

Sok szerencset!

Oh, es forro gratula P.Aginak is a nyelvvizsgahoz! Aki meg soha nem nezett ilyesmivel szembe, elkepzelni sem tudja micsoda kemeny munkat es elszantsagot igenyel ez. Szerintem egy jo nyelvvizsga tisztan feler egy erettsegivel - sot, gyakorlati szempontbol gyakran joval hasznosabb is...;)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére