Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

TrafficLight

Állandó Tag
Állandó Tag
Neduddghi, én meg úgy látom, hogy nem tudsz beletőrődni mások előrelépésében, magad hibáit másban keresed, és ezzel nem bántani akarlak... Én (még) Mo.-n vagyok de azért megkockáztatom azt a kijelentést, hogy: Kanada azért nem így működik.
Szerintem MO-i helyzetekből sokaknak ismerős lehet Neduddghi helyszíni tudósítása. Habár itthon másképp-, nem (feltétlenül) rassz alapján tagozódnak a dolgok.
Mégis annyira jellemző síma modorú, minden gátlás nélkül seggnyaló ÉS emellett hozzá nem értő vezetők előretörése, miközben a jó szakemberek sorra elmennek. (Ezt a legutolsó három munkahelyemen szerzett összecsengő tapasztalat alapján mondom.)
Az egészben az a legfurcsább, hogy mindez piacgazdaságban történik, ahol elméletileg elég egyetlen rossz döntés...
Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy az egész világ lassan így működik.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Amig masokat okolunk sajat sikertelensegunk miatt adig sikertelenek is maradunk.

Szereny velemenyem szerint, Ha valaki jo "szakmunkas" az nem jelenti azt, hogy jo "vezeto" is lehet.
A ketto, eg es a fold. ;)
 

Tündy

Új tag
:..: Neduddghii!
A reagálásod számomra lenyűgöző,és iszonyatosan felkészült.Azonban nem biztos,hogy azt adtam le a külvilágnak amit szeretem volna.Gondold végig: egyik héten a kosz legnagyobb közepén fekszel, a másik héten pedig kereskedő vagy, A A6-os Audiban ülsz, és 30 milliós lakásban élsz.Szerinted nem lenyűgöző,hogy ilyen összetartóak, tudják hova kell fordulni,hogy büntettlenül be tudják hozni ezt a töménytelen mennyiségű árút? Ők miliárdokat visznek ki az országból,mert a nyereségüket természetesen nem hagyják az országban.Azonban ,nem lehet ennyire lesarkítani, mert a multik is majdnem ugyan ezt csinálják, csak Ők más nemzetiségűek.
Szívesen beszélgetek erről még (eltéva ha van kedved) Veled,mert nagyon szeretem a politikát kiskorom óta. :88:
 

Tündy

Új tag
:..: Scarboro!
Köszi az őszinteséged!Nem tudom,hogy hogyan lesz, de keresem a megoldást,azt hiszem ez valóban csak rajtam múlik.Más nem fog helyettem megtanulni angolul.Azért jó, hogy összehozott Veletek a sors,mert sokat tanultam már Tőletek,és jól érzem magam köztetek. :ugras:
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Amig masokat okolunk sajat sikertelensegunk miatt adig sikertelenek is maradunk.
Szereny velemenyem szerint, Ha valaki jo "szakmunkas" az nem jelenti azt, hogy jo "vezeto" is lehet.
A ketto, eg es a fold. ;)

Ki az ördög beszél itt személyes sikerekről?!! És igenis, csak az, aki jó szakmailag, LEHET jó vezető, ha megvannak a manager skilljei is. (NEM azonosak a "soft skillekkel'')
Mielőtt még jobban félresiklik a ''dolog'' és más is ilyeneket kezd hozzászólni, tisztáznék néhány alapkérdést:

Az ideális (kompetens)világban szakértők vannak összegyüjtve egy feladat/project létrehozására, az ennek során felmerülő problémák optimális megoldására, akik ISMERIK az adott terület szakmai megoldásait, KREATIVAK, MOTIVÁLTAK és (legalább néhányuknak) van GYAKORLATA hasonlókban. A különböző megoldás-javaslatok VITÁKON ütköznek, ahol a szakmailag megalapozott résztvevők a megvalósitási ÖTLETEről, NEM SZEMÉLYEKRŐL vitatkoznak. A megoldási javaslatok a vitákon ütköznek, csiszolódnak és lehetőség kerül a project szempontjából OPTIMÁLIS megoldás kiválasztására.
A team/terület managere szakmailag LEGALÁBB ennyire megalapozott, önállóan is képes megoldásokat kidolgozni. Az ő dolga és EGYSZEMÉLYI FELELŐSSÉGE, hogy eldöntse, melyik a legmegfelelőbb megoldás, mert amellett, hogy képes ügyelni a megoldás szakmai minőségére, ismer más, néha ''politikai'', felső-management, stb. szempontokat is. A terület szakmai ismeretén TÚL rendelkezik MANAGER SKILLS-ekkel, mint pl képes KIVÁLASZTANI a terület számára megfelelő szakértőket, a kiválasztott gárda számára REÁLIS TERVEKET tud késziteni, képes MOTIVÁLNI a team-et, hogy a legjobb teljesitményt hozzák, és 'jó kedvvel' dolgozzanak.
ELLENŐRZI a területen dolgozók tevékenységét, nyitottan FOGADJA a FEEDBACK-et a team tagoktól és FEEDBACKet AD nekik saját munkájukról.

A soft-skills dominálta (inkompetens) világban: a team tagok többsége nem szakértő, hanem ''könnyen kezelhető'' soft-skill-es (''behavior monkeys''), nem ismerik a területet, nincs tapasztalatuk. Vannak meetingek, de a viták kerülendőek, mert soft-skilljeink meggátolnak, hogy okvetetlenkedő szakbarbárnak tünjünk... A semmitmondó, eredménytelen meetingeken főleg egyéni előadóképességünket, éles eszünket csillogtatjuk. Legfőbb célunk saját személyiségünk, nagyszerűségünk előtérbe tolása személyes karrierünk még magasabb szintű megalapozása végett. A jó személyes image fenntartása végett napi több órát kommunikálunk, járunk emberről-emberre, a ranglétra minden szinjén, mindig arról dumálunk amit a másik hallani szeret(többnyire nem a szakmai problémák...)és jópofa dumákkal, meg egyébb, könyvekből tanult módszerekkel sulykoljuk mindenkibe, hogy milyen jó érzés velem dolgozni. Ha a szakmai problémák égetővé kezdenek válni, roppant elfoglaltságunkra hivatkozva (kompetens) segitőt(ket) kérünk, akik a mi ''irányitásunk'' alatt dolgoznak. A 'kompetensek' eredményeiért mi aratjuk le a babérokat és emelkedünk följebb a létrán. A project végeztével a 'kompetenseket' kirugatjuk, vagy jó távolra helyeztetjük, hogy ne maradjanak tanuk... A létra bizonyos fokán elérjük, hogy (többnyire szintén inkompetens) családtagjaink, ismerőseink bekerüljenek a céghez. Még magasabbra emelkedve managereket csináltatunk belőlük...
Az inkompetens team manager nem hoz szakmai döntéseket, nem vállal a területért felelősséget, a kudarcot/hibás döntéseket a team-re háritja. Tevékenységére leginkább a tűzoltás jellemző. Nem tervez, nem mutat irányt, általában túlméretezi a teamet, mert nem tudja milyen szakmai feladatra mennyi/milyen ember kell. Vezetési stiusa diktatórikus, imádja a seggnyalókat, biztositja számukra a munkamentes, mégis sikeres életet. Nem ereszkedik vitákba, őt ne merje senki kioktatni... A felsőbb szint/'client' felé roppant készséges, a fenti (többnyire könyvből tanult) módszerekkel eléri, hogy minden fontos ember szeresse. Cserébe vita/figyelmeztetés nélkül efogadja a tőlük érkező leghülyébb ötleteket, határidőket, esze ágában sincs képviselni a team érdekeit...

Az én kanadai környezetemben (olaj-gázipari enginnering, project design CGY-ban) az inkompetens stilus teret hódit... Nem biztos, hogy másutt is... Mivel megfigyelhető, hogy a soft-skill based avagy az inkompetens stilus a tényleges értékek és a minőségek versenye helyett a verseny kiküszöbölésére törekszik (egy talán ismerős fogalom: kontraszelekció... úúúgy áááám...), remélhető, hogy a világpiaci verseny (későbbi) élesedésével a tendencia terét vesziti...
 

Pedroh

Állandó Tag
Állandó Tag
Idézet George Meldrum lordtól a You rang m'lord-ból: "Nem kell ismernünk valamit ahhoz hogy irányítsuk!"

Gondolj bele, nálunk (nem tudom máshol hogy van ez) a miniszterek jó része olyan aki életében nem dolgozott az adott területen. Azért van az n+1 segítője, hogy legalább fogalma legyen a dolgokról. Egyszóval nem hiszem hogy a vezetőnek feltétlenül jó szakembernek kell lennie.

Egy családi példa: jóapám állítólag jó szerelő volt - mégsem lett belőle sikeres ember, ehelyett lecsúszott (aztán eltávozott), és egy korábbi kollégája, aki nem értett annyira a gépekhez, saját céget alapított és a mai napig kellemesen éldegél belőle.

Nincsenek illúzióim, szerintem az általad megfogalmazott ideális világ képzeletbeli, a gyakorlatban kivitelezhetetlen, mert gyarló, irigy és olykor bunkó emberekből vagyunk.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
És igenis, csak az, aki jó szakmailag, LEHET jó vezető, ha megvannak a manager skilljei is.

Ha megvannak a manager skilljei, eppen nem kell szakmailag kitunonek lennie.
Szakmailag kituno emberekell kell korbevennie magat es azokat iranyitani.
 

z0tya

Új tag
Sziasztok!

Igaz csak most regisztraltam, de nagyon regota olvasom a forumot.
Egy-ket dolog tisztazatlan elottem. A helyzetem: tavasszal diplomazok
informatikus kozgazdasz szakon (ez meg a regi rendszeru foiskola nem a bolognai (bsc), mellette van egy penzugyi-szamviteli ugyintezo vizsgam (ami megfelel egy "szakmanak"), illetve angol-nemet nyelvet kozepfokon, franciat alapfokon beszelem. 24eves vagyok.
A kerdesem pedig az, hogy igy szinte 0 munkatapasztalattal (foiskola ideje alatt dolgoztam mindenfelet, kobanyatol kezdve grafikus munkan at tenyleg szinte mindent, de gondolom ez nem szamit bele a munkatapasztalatba, valamint a 3honapos szakmai gyakorlat sem) erdemes nekivagni? vagy nincs ertelme? Milyen lehetosegeim lennenek?
Koszonom szepen a valaszt (felteve ha valaki elovassa :) )
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Dilettánsoké a jövő

Halló Pedroh,
Én most egy kicsit gonosz leszek, bocs:555:

Idézet George Meldrum lordtól a You rang m'lord-ból: "Nem kell ismernünk valamit ahhoz hogy irányítsuk!"

Akkor én holnaptól repülőgépirányító leszek a Transatlantik járaton. Ha az utat Isten segedelmével túléljük, utána kiveszem a vakbeled. Ezt már nem biztos, hogy túléled. Egy költő mondhat bármit. Az eredeti téma arról szólt, hogy Nyugaton ma már előtérbe helyezik a szociális kompetenciákat a szakmai tudással szemben és így hozzá nem értők kapják meg a pozíciókat, akik általában jól tudnak helyezkedni és egyre feljebb jutnak a ranglétrán különböző fokozatú vezetői poziciókba.

Gondolj bele, nálunk (nem tudom máshol hogy van ez) a miniszterek jó része olyan aki életében nem dolgozott az adott területen. Azért van az n+1 segítője, hogy legalább fogalma legyen a dolgokról. Egyszóval nem hiszem hogy a vezetőnek feltétlenül jó szakembernek kell lennie.

Meg is látszik az ország állapotán, hogy a posztokat sógor, koma, jóbarát, elv-társ kapják meg, akik legfontosabb ismertetőjele elsősorban a dilettáns jelző, de ez mindig is így volt, nem tegnap óta. Az ilyen embereknek szinte mindnek az az alapvető problémája, hogy kisebbségi érzéssel viseltetnek a "segítő"-vel, szóval a tanácsadóval szemben, bármekkora is legyen a hatalmuk és ritkán fogadják meg a tanácsot. Általában mennek a saját fejük után, fatális következményekkel. Nyugaton azért nem lehet meglátni rögtön a fatális következményeket, mert nekik vannak tartalékaik és húzóágazataik a kompenzációra, nem úgy mint otthon és van általában össznépi szolidaritás is, ha szorít a cipő.

Egy családi példa: jóapám állítólag jó szerelő volt - mégsem lett belőle sikeres ember, ehelyett lecsúszott (aztán eltávozott), és egy korábbi kollégája, aki nem értett annyira a gépekhez, saját céget alapított és a mai napig kellemesen éldegél belőle.

Ez nem a témához tartozik. Apád nem azért csúszott le, mert jó vagy rossz szerelő volt és ki tudja milyen manager lett volna belőle? A kollégája meg nem lett vezető ember, hanem vállalkozó. Nem tudom, hogy ott mit csinál, de nagyon nem mindegy, hogy egy gépet szerelni kell vagy eladni. Pont itt van a kutya elásva.

Nincsenek illúzióim, szerintem az általad megfogalmazott ideális világ képzeletbeli, a gyakorlatban kivitelezhetetlen, mert gyarló, irigy és olykor bunkó emberekből vagyunk.

Szerintem Nedugghii elsősorban leírta a valós helyzetet, amit a bőrén is érez, nem csak lát és csak a reakciók után ecsetelte az "ideális világ"-ot, ami nem hiszem, hogy kivitelezhetetlen, mert ez a szemlélet, amiről ír, nem olyan régóta uralkodik, de azért tényleg kivihetetlen, mert mint te is leírod milyen emberekből áll a világ. Nem tudom, hogy éltél-e Nyugaton, de ha kijutsz, kevésbé a gyarló, irigy és bunkó tulajdonságokat fogod nap mint nap látni. Egyáltalán nem. Sőt általában az lesz az érzésed, hogy ezek milyen kedvesek, mosolygósak és segítőkészek. Ez stimmel is, amíg csak az utcán botlasz el, ott biztosan felsegítenek. A munkahelyen, bár ez sem mindegy hogy milyen kategória, mert minél "alacsonyabb" a kategória, annál kevésbé problémás, meg majd megtanulod a magyarok istenét. Merthogy a lelkük az borzalmasan sebezhető és mi képesek vagyunk naponta több sebet ejteni rajta. Ízelítő a legnagyobb problémákból: 1. túl sokat tudunk, úgy értem általában nagyobb ismeretanyaggal rendelkezünk több területen, 2. a rossebbnek sem vagyunk képesek felfogni, hogy nem ők szarták a spanyolviaszt, ebből kifolyólag nem vagyunk se alázatosak, se úgy nem tudunk tenni, mintha azok lennénk, 3. rosszul tudjuk imitálni, hogy nagyon szorgalmasak vagyunk, ha elvégezzük a munkát és 4. nem tudjuk kimutatni örök hálánkat, hogy befogadtak. Ez persze függ tőled is és nagyon meghatározó, hogy hány éves korban kerültél ki és otthon mit éltél és értél meg. Aki már ebbe nő bele, az észre sem veszi azt, ami másnak katasztrófát jelent. Az idő bebizonyítja, hogy Nedugghii sorai mennyire valósak.
Üdv. Hanga:..:
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Hmmm

Ha megvannak a manager skilljei, eppen nem kell szakmailag kitunonek lennie.
Szakmailag kituno emberekell kell korbevennie magat es azokat iranyitani.

Szerintem ha kitűnőnek nem is, de legalább jónak. Ha nincs fogalma, honnan tudja megállapítani ki a kitűnő szakember? Tán a referenciából? A szakmailag kitűnő emberek meg általában nem olyan butácskák, hogy szükségük legyen egy dilettáns által való irányításra.
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
És igenis, csak az, aki jó szakmailag, LEHET jó vezető, ha megvannak a manager skilljei is. (NEM azonosak a "soft skillekkel'')
(...) megfigyelhető, hogy a soft-skill based avagy az inkompetens stilus a tényleges értékek és a minőségek versenye helyett a verseny kiküszöbölésére törekszik (egy talán ismerős fogalom: kontraszelekció... úúúgy áááám...), remélhető, hogy a világpiaci verseny (későbbi) élesedésével a tendencia terét vesziti...

Egyetértek a fent röviden idézett (amúgy hosszabb) hozzászólással.
Az előző hozzászólásomban említett német cég sorsa szerintem elég jól példázza, hogy hova vezet a soft skillek túlértékelése.
Egy kvalitatív (nem statisztikával hanem mélyinterjúkkal dolgozó) piackutató cégről van szó. A cég egy - szerintem - szuper módszert kezdett eladni 20 éve. Kis, hátsó udvari cégként indult és nagyon szépen növekedett. Eleinte alighanem a szaktudást értékelte az új munkatársak kiválasztásakor, mert amikor én kb. 9 éve odakerültem kitanulni a szakmát akkor kiváló minőségű munkát végeztek. Volt mit eltanulni tőlük.
(Tehát bármi történt is a végén, emiatt nem bántam meg, hogy dolgoztam nekik. Túl sokat tanultam tőlük ahhoz, hogy ne érte volna meg.)
Szóval a cég jól megérdemelten felfutott.
És akkor elkövettek egy hibát. Kineveztek valakit, aki - most finoman fogalmazok - a soft skilleket kedveli, egy olyan döntéshozói pozícióba, amibe nem kellett volna. Ő dönt arról, hogy kit vesznek fel fix állásba a céghez.
A következmények rövid távon:
- a cégnek dolgozó szabadúszók egy része (és nem a rosszabbik) igyekszik inkább másoknak dolgozni ha tud (nem mindig könnyű mert egy speciális módszert használnak és az emberek szeretnének máshol is azzal dolgozni)
- kb. 2 éven belül felmondott és saját céget alapított a cég legjobb munkatársai közül 3. Tehát megjelent a konkurrencia. Ezek közül az emberek közül az egyik azért ment el mert kevesellte a fizetését (ő termelt de valamiből az inkompetens nyalizókat is fizetni kell), a másik akkor mondott fel mikor alá tettek nyalizókat akik helyett ő dolgozhatott volna mert azok képtelenek voltak elvégezni a munkát.
- a cég néhány megbízója, akik egy magasabb színvonalhoz voltak szokva nem igazán akartak a sz... munkáért fizetni. Ugyanis a soft skillesek sajnos nem hozták a színvonalat.
- a fent említett folyamat kezdete óta rendszeresek a cégvezetés és a szabadúszók közt a problémák. Állandóan mindenféle tárgyalások vannak a csoportok közt.
Ezek csak a rövid távú következmények. A cég egyébként most még viszonylag jól tartja magát, mert a más módszerekkel dolgozó cégek annyival gyöngébben produkálnak. DE: a 3 volt munkatárs, akik mindhárman szorgalmasak és szakmailag kiválóak, ugyanezzel a módszerrel dolgozik. Tehát a cég nem egyedül van már a piacon és adja el a módszert. Az új kis cégek vezetői természetesen nem engedhetik meg magunknak a soft skilles kollegákat, mert ők még nem a kiváló múltjukból és az imidzsükből hanem mindenek előtt a teljesítményükből kell, hogy megéljenek.
Mellesleg: a 3 kivált projektvezetőből kettőnek abszolút rendben vannak a soft skilljei. Csak éppen nem szeretnek mások helyett dolgozni és nem csípik a diktatórikus vezetési módszereket sem. Én sem - többek között ezért is hagytam ott a céget.
Nagyon remélem, hogy Kanadában fogok olyan munkaadót találni, aki többet vár el a beosztottjaitól mint a soft skilleket. Mert azért szerintem nagyobb élvezet egy olyan főnöknek dolgozni aki ért is a szakmájához.
Egyébként az én fix állásomat a fent említett cégnél a főfő soft skillesek fúrták meg. Mint utóbb kiderült. Gondolom nem tetszett nekik, hogy nekem más skilljeim is vannak.

Szóval szerintem igenis nagyon fontos, hogy egy vezetőnek többje legyen mint a kiváló modora. Hogy azért legyan fogalma arról, hogy mit ad el.
Ezzel NEM azt szeretném mondani, hogy a soft skillek feleselgesek. Csak a gyakorlatban volt alkalmam megfigyelni, hogy mit érnek szaktudás nélkül, egy piacgazdaságban. Mert a piackutatókat bizony ott megversenyeztetik a kuncsaftok. És ha van kínálat, akkor a jobbat választják.
Mármint a szakmailag jobban teljesítőt.
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Remény

Nagyon remélem, hogy Kanadában fogok olyan munkaadót találni, aki többet vár el a beosztottjaitól mint a soft skilleket.
Ginger

Ismétlem magam. Olvasd el www.thecanadianimmigrant.com májusi száma 8. oldalán lévő cikket, de azon weboldalon több másikat is.

"Knowing how to communicate confidently, without arrogance is an example of what Canadian employers call "soft skills". Survey after survey show that soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."

:..:Üdv. Hanga Sajnos fogalmam sincs, hogy működik a részleges beidézés. Sorry
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
:..: Hanga!
Egy kicsit lemaradtam, de csak pillázom,hogy mennyi iformációval bírsz! Egyszerűen le vagyok nyűgözve! :656:
Ehhez csak azt tudom még hozzáfűzni,hogy olyan emberből kéne több Mo.-on mit Te, akkor talán előrrébb juthatna ez az ország!
Tundynek

Köszönöm a megtisztelő szavakat. Az egész annyi, hogy ha elolvasom a bejegyzést, megpróbálom felmérni az illető problémáját, igényét meg amit még úgy ki lehet olvasni a sorokból. Aztán ha a téma engem is megszólít, szólok hozzá (vagy sem).

A tapasztalatom az, hogy aki már régóta ott van, az általában úgy ír, hogy az, aki még otthon ül, nemigen járt külföldön és azt sem tudja hirtelen hol kezdje, egyszerűen nem érti meg, mit ajánlgatnak neki. Ezen kívül más igénye van annak, akiről épp most beszéltem, mint annak aki már beadta a papirokat, a repülő ül vagy már Kanadában munkahelyi vagy bármilyen gondjai vannak. Annak, aki aludni sem bír a gondolatoktól és reggel 6-ra munkába kell mennie, nem segít a gyakran kapott válasz, hogy ezt már itt meg ott x alkalommal megírtuk, mert itt a keresgélés félnapokat is igénybe vesz. Ezért próbálok meg konkréten és áttekinthetően válaszolni az ilyen "segélykérő" írásokra, mert nem mindegyik az.

Szerintem majd az út végén meglátod, hogy nem minden rajtad múlik, de az első lépést neked kell megtenni és azok az idők már elmúltak, hogy 0-ról rögtön révbe érjünk. Ahogy a képedet megláttam, rögtön az jutott eszembe, hogy Kanadában nagyon keresik a kamionsofőröket, bár nem tudom, hogy nőket is alkalmaznak-e. Még nem hülyültem meg egészen. Érdeklődj a PapaBoss-nál.

Az a piac azért nem egészen úgy működik, de ebbe most nem kezdek bele.

Üdv. Hanga
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem ha kitűnőnek nem is, de legalább jónak. Ha nincs fogalma, honnan tudja megállapítani ki a kitűnő szakember? Tán a referenciából? A szakmailag kitűnő emberek meg általában nem olyan butácskák, hogy szükségük legyen egy dilettáns által való irányításra.

Nezd,
en mar lattam tobb eloleptetet embert aki szakmailag kituno volt, de par het alatt kiderult, hogy emberek iranyitasara keptelen volt.
Igy a ceg nemcsak, hogy elveszitett egy dilettans vezetot, de egy szakmailag kituno szakembert.
Tehat csak azt szeretnem hangsulyozni, hogy csupan a szakmai kitunoseg nem jelenti azt, hogy az eloleptetes automatikus.
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Hello Pedroh,
Jók a példáid....

Idézet George Meldrum lordtól a You rang m'lord-ból: "Nem kell ismernünk valamit ahhoz hogy irányítsuk!" Ez még igaz is lehet, ha oda akarsz jutni, ahova, a sorozat által örökre kicsúfolt, idióta angol nemességnek sikerült...
Gondolj bele, nálunk (nem tudom máshol hogy van ez) a miniszterek jó része olyan aki életében nem dolgozott az adott területen. Azért van az n+1 segítője, hogy legalább fogalma legyen a dolgokról. Egyszóval nem hiszem hogy a vezetőnek feltétlenül jó szakembernek kell lennie. Megint jó a példa... Mivel a miniszter dolga a minisztérium politikai irányitása, ill a kormány pokitikájának a minisztérium általi megvalósittatása/keresztül verése, a miniszternek SZAKÉRTŐNEK jell lennie a POLITIKÁBAN... Ha nem az, akkor egy Torgyán lesz belőle... A minisztérium szakmai irányitására ott van (kellene, hogy legyen...) az egyik államtitkár...

Amit a Spanky mond, "Ha megvannak a manager skilljei, eppen nem kell szakmailag kitunonek lennie. Szakmailag kituno emberekell kell korbevennie magat es azokat iranyitani." gyakori érv főleg az inkompetens managerek szájából... Hanga-val egyetértve ki az ördögnek van szüksége egy dilettáns irányitására?!! A manager dolga, hogy 'sikerre vigye' a teamet, hozzájáruljon azokkal a funkciókkal, amiket az alap hozzászólásban már részleteztem (kiválasztás, tervezés, motiváció, ellenőrzés, feedback, stb.) (Ugye, Spanky, veszed, hogy a kiválasztás még ha valami szerencse folytán sikeres is szakmai hozzáértés nélkül, rohadtul kevés a kompetens managementhez...). Arra a managerre, aki ezeket nem hozza, egyszerűen NINCS SZÜKSÉG...
Nincsenek illúzióim, szerintem az általad megfogalmazott ideális világ képzeletbeli, a gyakorlatban kivitelezhetetlen, mert gyarló, irigy és olykor bunkó emberekből vagyunk.
Egyetértek, ha az embereken múlna, akkor nem lenne sok esélye a dolognak...
Az a szerencsénk, hogy az a sokak által utált és köpködött Nyugati Kultúra néhány száz év alatt kitalált egy dolgot, amit az összes despotikus ázsiai kultúra ezer évekig nem volt képes még csak megközeliteni se: a VERSENYT. A verseny önmagában képes volt korábban soha nem tapasztalt technológiai fejlődést és az anyagi javak bőségét adni az emberiségnek. A verseny kiköveteli a termék/szolgáltatás a többiekénél magasabb minőségét és emellett az alacsonyabb árat. Hozzá nemértő (inkompetens) managementtel nem lehet hatékonyságot és szakmai minőséget produkálni. Az inkompetenciát toleráló cégek idővel kiesnek a piacról. Az inkompetens managerek fizetése kidobott pénz, nem fér bele a hatékonyság fogalomkörébe...
Hangának megint igaza van, én ezeket saját bőrömön tapasztalom, próbálom magyarázni, ideologizálni. Sokan vannak, akik kompetensként szenvednek, az inkompetenciát toleráló/favorizáló stilus előretörésétől, nekik azt lehet javasolni, hogy találják meg a fiatal, feltörekvő cégeket, mert ők még nem engedhetik meg a (szakmailag) hülyéket maguk közt, vagy a piacvezető cégeket, mert ők bizonyitottan a kompetencia utját járják...
Sokak (tehetséges emberek) úgy gondolják, hogy a kompetencia megszerzése hosszú, fáradságos, keserves dolog, egyszerűbb a 'soft skilleket' felszedni, az emberek imádják, ha nyalogatják a hátsójukat, még ha egy kicsit érdes is az a nyelv... Számukra az lehet az üzenet, hogy vigyázzanak, mert Kanadában az ő műfajukban az ázsiaiak részéről komoly konkurrencia van és az évről évre erősödik...
 

Tündy

Új tag
:..: Hanga!
Aranyos vagy,de nem vagyok kamion sofőr,a gépmadár egy barátomé, és mikor megvette beültem megnézni és lefényképeztek.Bár a kamionok és a teherautók az életem és a munkám része, sajnos nem tudom vezetni ezeket a hatalmas monstrumokat. Ha ez a kép zavaró, inkább teszek fel másikat,mert nem szeretnék olyat mutatni, ami nam vagyok. A témára visszatérve, nem tudom képes lennék-e mindezt végig csinálni!? :00:
Azonban bárhogy is lesz,szívesen beszélgetek Veled!
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismétlem magam. Olvasd el www.thecanadianimmigrant.com májusi száma 8. oldalán lévő cikket, de azon weboldalon több másikat is.

"Knowing how to communicate confidently, without arrogance is an example of what Canadian employers call "soft skills". Survey after survey show that soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."

Often az nem always. Szerencsére.
Azért majd elolvasom a fent említett linken található dolgokat.

Spanky egyetértek azzal amit írsz, annyiban hogy tényleg sok olyan ember van, aki szakmailag kitűnő de vezetésre nem alkalmas. De sajnos, mivel már mindenkit előléptettek, akkor őt is előléptetik, mert különben megsértődne és ezzel aztán el is kezdődnek a bajok.....

Az egyik barátnőm mesélte, hogy ahol ő dolgozik (Luxemburgban az EU-nak), ott kommunikációs tanfolyamokat látogatnak ő meg a munkatársai, amiket a munkahely rendez nekik (munkaidőben). Őket kőkemény, anonim, írásbeli versenyvizsgán választották ki fordítónak, nem volt protekció meg hasonlók. Most, hogy bekerültek, van soft skill képzés. Ez szerintem egy elég tuti ötlet. Aki nem teljesen antitalentum, annak segít abban, hogy jobban tudjon teamben dolgozni meg később főnökként és szupervizorként működni. De az első szűrő a szakmai volt.
Mikor mesélt az új munkahelyéről nekem nem az jött le, hogy nyalni kell. Viszont az igen, hogy elvárják, hogy fejlessze magát (beleértve a soft skilljeit is) és ebben segítik is. Ez végül is nem hangzik rosszul.

üdv
Ginger
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasd el www.thecanadianimmigrant.com májusi száma 8. oldalán lévő cikket, de azon weboldalon több másikat is.
"Knowing how to communicate confidently, without arrogance is an example of what Canadian employers call "soft skills". Survey after survey show that soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."

Nos elolvastam a cikket és nekem nem egészen az jött le belőle, hogy Kanadában a nyalizás jött divatba. Mármint általánosságban. (Sajnálatos kivételek nyilván vannak)
Hanem az, hogy nem szeretik a sértődős és alkalmazkodni nem tudó alkalmazottakat, akik elvárják, hogy a hard skilljeiktől elájuljon a főnök.
Szerintem akit érdekel a téma, olvassa végig maga is a cikket, az archívumból le lehet tölteni a Canadian Immigrant újság májusi számát és ott van "Extreme Canadian makeover - etiquette and attitude" cím alatt.
Ítéljen mindenki saját maga.
Én sokkal rosszabbra számítottam ami a tartalmat illeti.

Van viszont valami amit aggasztóbbnak találok mint a soft skilles témát:
http://www.thecanadianimmigrant.com/index.php?option=content&task=view&id=807

Ezt olvastátok már...?
 

Genovese33

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos elolvastam a cikket és nekem nem egészen az jött le belőle, hogy Kanadában a nyalizás jött divatba. Mármint általánosságban. (Sajnálatos kivételek nyilván vannak)
Hanem az, hogy nem szeretik a sértődős és alkalmazkodni nem tudó alkalmazottakat, akik elvárják, hogy a hard skilljeiktől elájuljon a főnök.
Szerintem akit érdekel a téma, olvassa végig maga is a cikket, az archívumból le lehet tölteni a Canadian Immigrant újság májusi számát és ott van "Extreme Canadian makeover - etiquette and attitude" cím alatt.
Ítéljen mindenki saját maga.
Én sokkal rosszabbra számítottam ami a tartalmat illeti.

Van viszont valami amit aggasztóbbnak találok mint a soft skilles témát:
http://www.thecanadianimmigrant.com/index.php?option=content&task=view&id=807

Ezt olvastátok már...?

Hát ez a jövőbeli SW vízumosoknak nem jó hír, tovább fog lassulni az ügyintézési idő. Pedig a jelenlegi is húzós... A work permit-esek és a student visa-soknak pedig jó, hiszen gyorsabban jutnak PR státuszhoz.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos elolvastam a cikket és nekem nem egészen az jött le belőle, hogy Kanadában a nyalizás jött divatba. Mármint általánosságban. (Sajnálatos kivételek nyilván vannak)
Hanem az, hogy nem szeretik a sértődős és alkalmazkodni nem tudó alkalmazottakat, akik elvárják, hogy a hard skilljeiktől elájuljon a főnök.

Kedves Ginger,
ezt ennel jobban nem is tudnam megfogalmazni.
Termeszetesen vannak kivetelek, DE tobb mint 30 eves kanadai munkatapasztalatom utan, nekem pontosan ez a meglatasom.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére