Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos!

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Látom a hitelesség kérdésével vagytok elfoglalva :)
Tudjátok, hogy Platon legkorábban fennmaradt kézirata és Platon élete között mennyi az időbeli eltérés? kb 1500 év.
Az Újszövetség legkorábbról fennmaradt kéziratai és A cselekmény között pedig kb 30-100 év eltérés van.
Miért mégis mindenki a Biblia iratainak hitelességét kérdőjelezi meg, s nem mondjuk Platon, Aristoteles és a többiek munkáiét? azokat mért fogadják el hitelesnek jóllehet nagyságrendekkel nagyobb az időbeli eltérés a legkorábbról fennmaradt irat és a szerző élete között?
Mert ez is egy magyarázkodási forma, egy kiskapu amivel az ember ki akar térni a lényeg elől. Megtérés? A bűneim elrendezése Istennel? Újjászületés? Á, nem is hitelesek azok az iratok! Míg pl Platon nem szembesít önmagaddal, nem mutat egy döntéshelyzet felé, ott nem kell keresni a "kiskapukat" tehát.
(és csak egy apróság. Az Ószövetség kéziratai olyannyira hiteles másolatokban maradt fenn, hogy a másolók, az un. masszoréták betű szerint emgszámolták a másolás után a szöveget, megkeresték a középső mondatot, középső szót, részleteiben pontosan betű szerint "elszámoltak" azzal amit leírtak, s ha nem stimmelt, újra kellett dolgozniuk. Rögzítették is a szövegvizsgálati eredményeiket a lemásolt iraton. Ez a világon egyetlen egy fennmaradt ókori kéziratnál nem működött ennyire alaposan.)
Szóval ha létezik könyv, ami másolatokban maradt fenn és szóbakerül a hitelesség kérdése, hát, a Biblia iratai azok, amelyekkel kapcsolatban a legkevesebb kérdés merülhet fel. Mondjuk nem tenném tűzbe a kezem Buddha és a többi vallás képviselőivel kapcsolatos iratok hitelességéért, ott lényegesen nagyobb az eltérés is, és közel sem voltilyen alaposság. De nem csak náluk, mondom, még az ókori történetírók dokumentumaiban sem amelyek hitelességének kérdése fel sem szokott merülni.

Platon nyomán nem születtek szervezett és uralkodó egyházak, akik a Biblia szövegét kényük-kedvük szerint alakították át és hatalmaskodtak az emberiség felett karöltve az éppen regnáló hatalommal.
 

Chris58

Állandó Tag
Állandó Tag
Emesztek es olvasok, a valszokat a bibliamagyarazoinktol, es az irodalmat a ketkedoktol.
Vajon mi lenne, ha az egyezosegeket neznek a velemenyekben es az irasokban, a vallasok kozott? Ha nem a kulonbsegeket hordanank ossze, hanem most megprobalnank az egyezo dolgokat kimutatni? Vagy ez nagyon utopisztikus?
Hitem szerint ez Istennek jobban tetszo dolog lenne.......
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem válaszoltál arra, hogy lehet ezeket az egyértelmű próféciákat "erőltetni" bárki életére is.



Ez valami összeesküvés-elmélet?



Bocs, de ez megint súlyos tájékozatlanságra vall.
Az evangéliumok keletkezési ideje (amit ma már senki sem vitat):
Máté: i.u. 40 és 70 között
Márk: i.u. 40 és 70 között
Lukács: i.u. 61-63 között
János. i.u. 70 és 100 között.

Az időpontok alapján egyértelmű, hogy az evangéliumok megírásakor és elterjedésekor még sokan éltek azok közül, akik ugyancsak szem és fültanúi voltak Jézus életének, a Jézus tanításainak, a Jézussal kapcsolatos eseményeknek. Könnyen szaván foghatták volna az evangélium szerzőit, ha valótlanságokat állítottak volna. De a világon senki, még Jézus ellenfelei sem támadhatták meg ezeket a beszámolókat, mivel túl sok volt a szemtanú, akik igazolhatták. Tehát abszolút téves a felfogásod, hogy valami fiktív forrásból eszkábálták volna össze. Egyébként borzasztóan el is vagy maradva vele, mert ma már semmilyen bibliakritika nem érvvel ezzel.

A négy evangélium négy tanúvallomás, amit a korabeli emberek igazoltak. Az evangélisták természetesen ismerhették egymás evangéliumát és tudatosan kiegészítették további részletekkel, illetve olyan nézőpontból írták meg saját beszámolójukat, amellyel figyelembe vették, kiknek szánják: Máté pl. a zsidóknak, Lukács a nem zsidóknak. Soha sehol sem mondanak egymásnak ellent.
A négy evangélium együtt adja tehát ki Jézus életét és szolgálatát.
A Biblia kimondja, hogy két vagy három tanúvallomásra megáll egy igazság:

5. Móz 19.15.
Ne álljon elő egy tanú senki ellen semmiféle hamisság és semmiféle bűn miatt; akármilyen bűnben bűnös valaki, két tanú szavára vagy három tanú szavára álljon a dolog.

A Biblia hű önmagához: nem három, hanem négy evangélium tesz bizonyságot Jézusról.



Van neked. Mert nem fogadod el az igazit.



A soraid elárulják, hogy Te Chris-szel ellentétben nem keresed az igazságot, Te meg vagy győződve a magad igazáról, és ebből a téves alapállásból irányulsz a dolgokhoz. Honnan veszed, hogy "utólag" készítettek Józsefnek táblát?
Még ha így lenne is, ezzel azt akarod elismerni, hogy a nemzetségtábla igazolja Jézus messiási igényét? Akkor mi bajod van az ószövetségi próféciákkal?

A nemzetségtáblákat szigorúan vezették a zsidók, mivel fontos jelentősséggel bírt. Pl. csak lévita lehetett pap. Tehát a Lévitől való származást igazolni kellett. Zsidó csak zsidóval házasodhatott. Tehát a származást ehhez is igazolni kellett.
A nemzetségtáblákat a templomban őrizték, nem lehetett csakúgy rittyenteni egyet, mint egy érettségi bizonyítványt.

Jézus nem Józseftől származott, de a titkot, hogy Istentől született, akkor még nem tudta mindenki. (Bár történik rá célzás Jézus ellenfelei részéről.)
Ezért Máté, akik a zsidók számára írta az evangéliumát, József nemzetségtábláját is beletette az evangéliumba. Mária nemzetségtáblája, az igazán lényeges, amely igazolja, hogy Jézus Dávid leszármazottja, Lukács evangéliumában található. Lukács 3,23-38.



Mondjál már egyet!



Ez badarság, mindenesetre még ezzel is csak az bizonygatod, hogy Jézust még a káldeusok is előre megprófétálták. De még mindig csak a Jézusról szóló próféciáknál tartunk.

Ettől függetlenül a napkeleti bölcsek nem káld prófécia sem nem asztrológia alapján követték a csillagot, hanem ószövetségi prófécia alapján. Ugyanis arra hivatkoznak:

Mát.2.
Hol van a zsidók királya, a ki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki.

4 Móz. 24.17
Látom őt, de nem most; nézem őt, de nem közel. Csillag származik Jákóbból, és királyi pálcza támad Izráelből; és általveri Moábnak oldalait, és összetöri Sethnek minden fiait.



Mondj már még egyet, akinek az egész életét megprófétálták, aki Istennek állította magát, akiről azt állították a kortársai, hogy abszolút bűntelen, aki azt mondta, hogy az emberiség bűeiért kell meghalnia, de fel fog támadni, és akiről több százan tanúsították, hogy halála után fel is támadt...
Ha nem tudsz ilyet mondani, de még csak hasonlót se, ne példálózz a levegőbe.



Az igazi vakság nem ismerni fel, hogy az egész ószövetség Jézusról beszél:

Ján. 5.39
Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam;

Ján. 5.46
Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is hinnétek; mert én rólam írt ő. Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, mimódon hisztek az én beszédeimnek?

Ha tehát nem értesz egyet Jézus "redukálásával az Ószövetségbe" erről ne velem vitatkozzál, hanem Vele. Ő "redukálta" oda Magát.

Kedves Jászladány!

Gratulálok a hozzászólásodhoz.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
amiota itt vagyok, motoz bennem, miert valasztotta Asperrimus ezt a nevet?
ASPERRIMUS
asperrimusasper, aspera, asperumérdes, rögös, durva, zord, kemény; mostoha, szigorú, maró, bősz

Azért, mert hobbiállatokat is tartok, mert többek között ez a hobbim. Az aretaon asperrimus egy bizarr kinézetű, rücskös, tüskés botsáska. Ha beírod a keresődbe, akkor a képeken megláthatod, hogy valóban bizarr, amúgy teljesen ártalmatlan, szereti a szeder levelet, az eperfa levelét és általában a rózsaféléket. Még akkor volt ilyenem, amikor Budapesten laktam. Sajnos, nekem fogalmam sincs a latin nyelvről, bár sok állatnak tudom a latin nevét, de a jelentését nem értem. Amikor regisztráltam, akkor ez jutott eszembe. Később, megnéztem a jelentését, de már nem lehetett változtatni rajta. De még mindig szerencsésebb, mint a Furcifer volt egy másik helyen, ami mellesleg egy kaméleon nemzetség neve Madagaszkáron. Egyikkel sem akartam azonosulni, csupán nick nevet választottam és mellé nyúltam. Van ilyen.
 

PaterBrown

Állandó Tag
Állandó Tag
A szöveghitelességet illusztráltam, hogy gyakran nem ott kérdőjelezik meg ahol valójában indokolt lenne, hanem ott, ahol kényes kérdések elől keresik a kiskapukat.
Akkor térjünk át ezekre a kényes kérdésekre, fentebb volt egy ilyen hozzászólás, hogy a lényegről beszéljünk. beszéljünk hát a Biblia tanításának lényegéről. felismeritek-e azt, hogy a bűntől szabadulni kell, felismeritek-e a Megváltót aki Isten és ember között az ember bűnét mint akadályt saját áldozata által megoldotta, elfogadjátok-e a szívetekbe Jézus Krisztust mint Isten Egyszülött Fiát, megváltóként, átadjátok-e neki az életeteket aki az Övét adta az életetekért, akartok-e az Ő dicsőségére az Ő kegyelméből élni, elfogadjátok-e az örök életet a Krisztusban? vagy vannak további "kiskapuk" is különféle biblián kívüli iratokról, okos emberekről, tanításokról, csak, hogy ne kelljen a lényegről beszélni?
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Eredeti szerző furrier75
Kedves Asperrimus!
Leírnád nekünk az Üdvfolyamatot!

Ezek szerint ez elkerülte a figyelmedet.
Megjegyzem nem csak a tiedet, mert választ azóta se olvastam.

Valóban megfeledkeztem róla.
Mit értesz üdvfolyamat alatt? Azt, hogy az ember hogyan kerülhet kapcsolatba Istennel? Hogyan részesülhet a megváltás áldásaiból?
Ha igen, azt már leírtam egy négy oldalas írásban, Mi az Evangélium címmel. Ha az üzenetem alján levő linkre kattintasz, akkor oda kerülsz, de már jártál ott a program szerint. Vagyis, vagy nem olvastad el, vagy nem erre gondoltál az üdvterv alatt. De ha nem erre, akkor mire?
 

Chris58

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért, mert hobbiállatokat is tartok, mert többek között ez a hobbim. Az aretaon asperrimus egy bizarr kinézetű, rücskös, tüskés botsáska. Ha beírod a keresődbe, akkor a képeken megláthatod, hogy valóban bizarr, amúgy teljesen ártalmatlan, szereti a szeder levelet, az eperfa levelét és általában a rózsaféléket. Még akkor volt ilyenem, amikor Budapesten laktam. Sajnos, nekem fogalmam sincs a latin nyelvről, bár sok állatnak tudom a latin nevét, de a jelentését nem értem. Amikor regisztráltam, akkor ez jutott eszembe. Később, megnéztem a jelentését, de már nem lehetett változtatni rajta. De még mindig szerencsésebb, mint a Furcifer volt egy másik helyen, ami mellesleg egy kaméleon nemzetség neve Madagaszkáron. Egyikkel sem akartam azonosulni, csupán nick nevet választottam és mellé nyúltam. Van ilyen.


koszi, tudod en orok kereso vagyok, most eppen magyarazatot kerestem erre. Nem szemelyeskedes akart lenni, csak vizualis tipuskent a valaszokbol elkepzelem a szemelyt es valahogy nem akart osszejonni. Demiurgoszt mar kezdem erteni, meg az A betuvel van gondom, de ez nem lenyeg. Most rendben a lelkem.....:)
 

Chris58

Állandó Tag
Állandó Tag
A szöveghitelességet illusztráltam, hogy gyakran nem ott kérdőjelezik meg ahol valójában indokolt lenne, hanem ott, ahol kényes kérdések elől keresik a kiskapukat.
Akkor térjünk át ezekre a kényes kérdésekre, fentebb volt egy ilyen hozzászólás, hogy a lényegről beszéljünk. beszéljünk hát a Biblia tanításának lényegéről. felismeritek-e azt, hogy a bűntől szabadulni kell, felismeritek-e a Megváltót aki Isten és ember között az ember bűnét mint akadályt saját áldozata által megoldotta, elfogadjátok-e a szívetekbe Jézus Krisztust mint Isten Egyszülött Fiát, megváltóként, átadjátok-e neki az életeteket aki az Övét adta az életetekért, akartok-e az Ő dicsőségére az Ő kegyelméből élni, elfogadjátok-e az örök életet a Krisztusban? vagy vannak további "kiskapuk" is különféle biblián kívüli iratokról, okos emberekről, tanításokról, csak, hogy ne kelljen a lényegről beszélni?

Mondhatom, hogy elfogadom, de az nem valtoztat azon, hogy a kerdes minden cselekedetemben benne van, mert igazabol tul misztikusnak hangzik az egesz. nem lehetne egyszerubben? Hogy elek az O dicsosegre? Hogy elek az O kegyelmebol? Hogy fogadom el a orok eletet Krisztusban?
Nekem nem Istennel van bajom, mi jol megvagyunk. Mar nem is perelek vele, habar gyerekkoromban lelkesz nagyapam azt mondta, az jo kezdet, mert tudom, hogy van. Az en bizalmam nagy. Nekem a megfogalmazasokkal van bajom, a magyarazatokkal es az atlathatatlan es erezhetetlen szoveggel, ami allandoan kepes bizonytalansagban es ketsegek kozott tartani azt illetoen , hogy amit csinalok, jol csinalom e. Es mert gondolkodom, kozben rajovok osszefuggesekre, errol irok itt ebben a topikban. Es nekem sokkal tobb tunik kozosnek a Biblia uzenete es a tobbi vallas konyvei kozott, sot a spiritiszta irodalom kozott is, mint amennyi kulonbseg van. Ezenkivul en is ugy erzem, hogy a Biblia egy eletvezetesi utmutato, -csak nem eleg egyertelmu, es az Oszovetseg szabalyszeruen hemzseg Isten emberi tulajdonsagaitol, ezert nem tudom magameva tenni, - am ha az, akkor valtoznia is kell, mivel az elet is folyamatosan valtozik. (elorefele)
Ha elkepzeljuk azt, hogy egy olyan helyzetbe kerulunk, olyan elmenyunk van, amit nem tudunk szavakba foglalni, mert nincs ra szavunk, ugyanis a technikank meg nem erte el azt a fejlettsegi szintet, hogy arrol az esemenyrol, vagy dologrol ismereteink lennenek, akkor megprobalnank valahogy korbeirni, es hasonlitani az altalunk ismert dolgokhoz. Ez tortenhetett az Oszovetsegben, a legjobb indulattal. Ez nem jelenti, hogy nem igaz, csupan azt, hogy maskepp magyaraztak, es ezaltal nekunk nem a megfelelo kepunk van az Oszovetsegrol.
Erdemes elolvasni a Zakar konyvet, Demiugrosz belinkelte korabban. Sokminden van, ami takarva van elottunk, es nem is fogunk ra valaszt kapni, mert a valasz nem a szavakban, hanem a szivben, az erzesek szintjen van. Es ezt mindenki sajat maga tudja csak megtapasztalni, ezt en igy gondolom.
 

PaterBrown

Állandó Tag
Állandó Tag
A biblia és a többi vallás könyvei. A hamisít gyűrű is hasonlít az eredetire, különben nem lehetne eladni. És ez nem azon múlik, melyik mikor készült, hanem, hogy miből van. Összefüggéseket is fogsz találni persze. A Biblia azt mondja erre: "VAn út amely egyenesnek látszik, de végül a halálba vezet" Sok ilyen "egyenesnek" látszó út van. De a célba egy visz közülük. Mit tett érted Sziddhárta herceg? Mit tett érted Zoroaszter? Mit tett érted Mohamed? Mit tett érted Lao Ce? ÉS Jézus? Nos Ő az életét adta érted. Miattad - helyetted - érted.
Emellett van sokféle emberi okoskodás és bölcselkedés. lehet azokra is hallgatni. Kinek-kinek ahogy az izlése diktálja. De talán arra kellene hallgatni és azt követni, Aki a legtöbbet tette érted, mielőtt egyáltalán megismerhetted volna...
Mit jelent, hogy élsz az Ő kegyelméből? Az életed, mármint hogy egyáltalán te mint egyén létezel és felteheted ezeket a kérdéseket - már az Ő kegyelme. Az Ő kegyelme, hogy újra és újra megszólít embereken keresztül, talán a lelkész nagyapádra tekintettel, hogy az áldásvonal a családodban tovább mehessen rajtad keresztül is a gyermekeidbe. Az Ő kegyelme, az is, ha ezt megérted.
Mit jelent élni az Ő dicsőségére? Hogy az életeddel Róla teszel bizonyságot. Az életedet mint ajéndék fogadod el és úgy mutatod fel, mint ajándékot, azzal az örömmel éled és azzal a felelősséggel vigyázol rá és ha megkérdezik, hogy mért vagy ilyen boldog és mért látják a te életeden, hogy egész más mint a sok belefásult emberé, akkor mesélj nekik az Ajándékozóról, aki ma pl. ezt a mai napot adta neked ajándékba.
(Persze van ennél cirkalmasabb, teológiaibb fejtegetés erről is de gondolom az nem érdekel annyira, mint a Lényeg.)
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
koszi, tudod en orok kereso vagyok, most eppen magyarazatot kerestem erre. Nem szemelyeskedes akart lenni, csak vizualis tipuskent a valaszokbol elkepzelem a szemelyt es valahogy nem akart osszejonni.
Én is keresek. Többek között él egy kaméleon nemzetség a Dél-Afrikai Köztársaság területén, máshol nem. Azt hallottam, hogy onnan nem lehet kihozni semmilyen állatot. Viszont nincs senki, aki ezt meg tudná cáfolni, vagy erősíteni. Te nem tudsz erről valami konkrétumot? Úgy rémlik, mintha valahol azt olvastam volna, hogy Te arrafelé vagy.
 

PaterBrown

Állandó Tag
Állandó Tag
Tényleg nem lehet kihozni onnan azaz nem lehetett pár éve még. Az egyik leghitelesebb forrásból tudom. Azóta nem tudom az ottani törvények megváltoztak-e (nem hiszem hogy enyhültek volna) mert az ismerősöm aki ott élt már meghalt.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Tényleg nem lehet kihozni onnan azaz nem lehetett pár éve még. Az egyik leghitelesebb forrásból tudom. Azóta nem tudom az ottani törvények megváltoztak-e (nem hiszem hogy enyhültek volna) mert az ismerősöm aki ott élt már meghalt.
Köszönöm, és bocs, hogy nem idevágó dolgot kérdeztem, de az említett állatokból egy növendék pár több mint ezer euró volt tavaly valahol Nyugat-Európában.

Vannak azonban ennél fontosabb dolgok is, például a Biblia.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Christ idézve: "Igen, felismerem es akarom! Olyan nagy baj, hog nem az egyhaz keretein belul, hanem kozvetlenul es a tetteimen at szeretnem???"
én annyival vagyok csupán ennél vadabb, hogy nem az egyház(ak) interpretációjában, és nem is a válogatott nyugati kánon tükrében szeretném megismerni, hanem a bennem lévő iránytű, ha úgy tetszik istenképmásiság, és a mindenkori ember és kultúrájának tanúságán keresztül, mert véleményem szerint az isteni fény nem kizárólag a zsidókra vetült. A mindenkori emberiben ott van a mindenkori isteni szikra.

Az iránytű szerepét a Szent Szellem tölti be, a Szentírás pedig a térkép. Ezek hiányában a Te iránytűd nem a Menny felé mutat.
 

Medim

Állandó Tag
Állandó Tag
Az iránytű szerepét a Szent Szellem tölti be, a Szentírás pedig a térkép. Ezek hiányában a Te iránytűd nem a Menny felé mutat.

Ha ez igaz lenne, akkor el kellene fogadnom azt a tényt, hogy azok - az általam igen tisztelt - régi öregek, akik még nem hogy Bibliát nem láttak közelről sohasem, de még olvasni sem tudtak,
nem a Menny felé haladtak ?
 

Chris58

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is keresek. Többek között él egy kaméleon nemzetség a Dél-Afrikai Köztársaság területén, máshol nem. Azt hallottam, hogy onnan nem lehet kihozni semmilyen állatot. Viszont nincs senki, aki ezt meg tudná cáfolni, vagy erősíteni. Te nem tudsz erről valami konkrétumot? Úgy rémlik, mintha valahol azt olvastam volna, hogy Te arrafelé vagy.

sajnos nem arrafele, illetve, en nem banom....En kozep-nyugat afrikaban vagyok....;ez lenyegesen kellemetlenebb....de ne a jot nezem ebben is. :) Meggyozodesem, hogy az ember sajat maga valasztja az utjat.
Am talan tudok Neked segiteni, van otthon egy kedves baratnom, akinek vannak delafrikai kapcsolatai, eleg jok. ha elerem, jelzem!
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha ez igaz lenne, akkor el kellene fogadnom azt a tényt, hogy azok - az általam igen tisztelt - régi öregek, akik még nem hogy Bibliát nem láttak közelről sohasem, de még olvasni sem tudtak,
nem a Menny felé haladtak ?

Te magad mondtad. Én nem tudom, hogy kikre gondoltál. Az írástudatlanság nem kizáró ok. A korai egyházban is sok ember volt, aki nem tudott olvasni, ezért tartottak felolvasásokat, hogy ők is megismerkedhessenek az Írásokkal. Az általad feltett kérdésben nem akarok állást foglalni, mert nem ismerem a részleteket.

Azt viszont tényként tanítja a Biblia, hogy az ember születésétől fogva a bűn és a halál törvénye alatt van. Amikor az ember enged ennek a törvénynek, ami nem kérdés, hogy enged-e, csupán az, hogy mikor, akkor a bűn elkezd benne megnövekedni és leuralja az életét. Ezek által a bűnös cselekedetek által pedig a Sátán egyre nagyobb befolyást szerez az emberek élete felett, amely befolyást semmi más nem képes megtörni, mint a Názáreti Jézus Vére, és a Szent Szellem kenete. Az örömhír éppen az, hogy meg lehet szabadulni a Sátán igájából Jézus által. Próbálkozni lehet mással is, de a Biblia szerint minden egyéb reménytelen.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére