Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései

mojo68

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Calbrével konvertálok a méta adatokban benne van a könyv boritója de, a Kindle touchom nem jeleníti meg az adott boritót. :( Mit ronthatok el a konvertálásnál? A válszt előre is köszönöm.

Ha az eredeti mobi/prc fájlban nincs borító és utólag adod hozzá a calibre metaadat szerkesztőjében akkor az még nem kerül bele a könyvbe, csak a calibre "látja". Ahhoz hogy a kindle is megjelenítse újra kell konvertálni.

Üdv: MoJó
 

hampidampi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Calbrével konvertálok a méta adatokban benne van a könyv boritója de, a Kindle touchom nem jeleníti meg az adott boritót. :( Mit ronthatok el a konvertálásnál? A válszt előre is köszönöm.

A borító csak akkor kerül bele a könyvbe, ha beleforgatod, azaz a metaadatokhoz való hozzáadás után kell elvégezni a konvertálást.
 

Armani68

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm, de nem akarja az igazat... Tehát, Calibre, könyv betallóz-méta adatok szerkesztése-borító csere-törlés, betallóz az új borító... szuper megjelenik leokézom... calibre látja az új borítót... majd konvertálás. A borító ott figyel... konvertálás után is látom a calibrében,felmásolom a kindlére és nem adja a borítót....:mad: Valamivel nagyon mellényúlok...
 

hampidampi

Állandó Tag
Állandó Tag
A kindlén cover view módban ,valamint ha hosszan nyomom a könyv címet ugyi felugrik hogy Add collection,Go to... stb ott se mutatja , viszont ha a go to coverre megyek ott már megvan a borító.

Azt hiszem van egy olyan probléma a Kindle-ökkel, hogy a túl kicsi/nem megfelelő formátumú képeket nem tudja megjeleníteni. Próbáld meg azt, hogy a Calibe-ben a metaadatoknál generálj hozzá egy saját borítót a "Borító létrehozása" gombbal. Konvertáld újra és azt nézd meg, hogy látja-e a Kindle. Ha a Calibre által generált borítót látja a Kindle is, akkor az eredeti kép volt a rossz.
 

Armani68

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm a segítséget de akárhogy konvertálom a képet 590X750 - 300X400, sehogy nem látja a Kindle konvertálás után sem.. Feladtam ,azért még egyszer köszönöm!!!
 

yocc1331

Állandó Tag
Állandó Tag
helló
egy buta kérdés, hogyan lehet működő könyvjelzőt tenni egy prc file-ba? A word-del készített könyvjelzőt be lehet adni a mobipocket creator-nak?, vagy ő maga kreál egyet? hogyan?
Válaszotok előre is köszönöm
 
C

Chalamade

Vendég
Az elterjedt e-olvasók által támogatott formátumok közül szvsz pont a prc-be megcsinálni a legbonyolultabb.
Jómagam, annak ellenére, hogy nincs saját olvasóm, AZW3 ePub és prc formába szoktam konvertálni a birtokba vett könyveimet a doc és pdf-en kívül.
Mindnek alapja a már leellenőrzött és hibátlannak vélt doc formátum. pdf-be simán átthető a dokumentumtérkép.
Én a következőt szoktam tenni. Beolvastatom a doc file-t a creátorral, ami ebből a word-nél letisztultabb html-t generál.
Ezt a html-t olvastatom be a calibrével és megcsinálom az ePub verziót.
Ezt az ePub-ot beolvasom a Sigillel és ott állítom be a tartalomjegyzék különböző szintjeit, illetve itt szúrom be azokat az eredetiben is meglevő szövegelválasztó üres sorokat, amik konvertáláskor eltűnnek.
Sigilben legenerálom a tartalomjegyzéket és mentem.
Az ePub ekkor már kész. (Tartalomjegyzékkel) Ebből a Calibre már szintén tartalomjeggyzékkel együtt megcsinálja a hibátlan AZW3-at.
A Sigil html file-jait szoktam ezután a creatornak beadni és prc-t generálni. (Ebben már benne lesznek az üres sorok is.)
prc-be nem rakok tartalomjegyzéket (nem volt igény rá) , de mivel a Sigil jól tageli, classzozza a html-t, nyilván a creatort opcionálva korrektül legenerálná prc-ben is.
 

Imolalime

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

Az ABC-sorrendhez lazán kapcsolódó kérdésem lenne. Van-e annak működő módja, hogy akár gépről TC-rel, akár Calibréből ha könyvet pakolnék át az olvasómra (Kindle Touch, tavaly nyár óta van meg, sajnos nem emléxem, de tán 3-as verzió), akkor megoldható-e, hogy létrehozok bármelyik programban egy új mappát, amit az új kollekciónak szánok, abba másolom át a fájlokat (vagy mentem Calibréről), és az olvasón egyből kollekcióba pakolva jelenik meg? Vagy mindenképpen csak felpakolás után tehetem bele kollekcióba, addig csak úgy "szabadon" lifeg a könyv a istában? Próbálni próbáltam, nem sikerült, de nincs kizárva, hogy én vagyok a béna.

Köszönöm!
 

Imolalime

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyéb beállítások

Illetve keresgélés közben találkoztam egy régebbi kérdéssel, és hátha aktuális még valakinek. A megjelenítésről volt szó a Calibrében, a névelős címek esetében.
Én nem nyúltam túl sok mindenhez a finombeállításoknál, de valamit tennem kellett, mert ez a felcserélgetés engem is rendkívüli módon felbosszantott. A gépen a könyveket én Szerző - Cím.kiterjesztés formában tárolom, és szerettem volna, ha konvertálás után is így marad meg (alapból felcserélte a sorrendet, plusz a névelőt tette a végére), mert számomra így átláthatóbb.

Becsatolok pár képet az én beállításaimról, remélem, segít azoknak, akik hasonló problémával küzdenek.
Calibre szerzo rendezesi forma.jpg
Calibre cimek es sorozatok beallitasa.jpg
Calibre nevelok beallitasa.jpg
Calibre sorozatok rendezesi forma.jpg

:*
 

Imolalime

Állandó Tag
Állandó Tag
Amire nem találtam választ: amikor lementem Calibréből gépre a mobi formátumúra konvertált könyvet, csinál mellé egy másik fájlt is, .opf kiterjesztéssel. Ez a második fájl mennyire fontos, pl ha pendrájvon elviszem valakinek a könyveket? Elég csak a mobit átmásolni, vagy ez is feltétlenül kell?

Köszönöm!
 

Yag

Állandó Tag
Állandó Tag
Fórum üzenet

connection to localhost:9312 failed (errno=111, msg=Connection refused)


nektek is küld ilyen üzeneteket a fórum ? Vagy csak nálam nem müxik ?
(keresés a témában)
 
Oldal tetejére