Ember-kutya barátság

talpacska témája a 'Háziállatok' fórumban , 2007 Szeptember 13.

 1. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  :p
   
 2. romesz

  romesz Állandó Tag

  Tortent valami ma amit szeretnek megosztani veletek. Reggel megfurodtem addig "oszkar" okelme az agyunk kozepen hevereszett. Lesunyt fejjel mint aki tudja, hogy nem lenne szabad ott lennie. De valaki kell, hogy orizze a fonok helyet. Mikor kesz lettem, feloltoztem es lejottem a foldszintre oszi kovetett, mint ahogy egy huseges kutyus teszi. A konyhaban vettem eszre, hogy a "mamuszom" fent maradt az emeleten es mivel nem volt kedvem ujra lepcsozni. Szoltam oszinak, hogy jojjon es hozza le. A lepcso aljan felleptem az elso lepcsore ramutattam a labamra es mondtam neki, hogy hozd a papucsot fogta magat felszaladt a haloszobaba es nehany masodperc mulva megjelent a lepcso tetejen, szajaban a mamuszommal. Lehozattam vele es ujra felkuldtem a masikert is. Azt kell mondjam, hogy az ember nem mindig ismeri el, hogy mit ertenek a kutyak, de ma oszi nagyon erdekes dologgal bizonyitotta be, hogy az ertelmesebb joszagok koze tartozik.
   
 3. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Együtt élsz valakivel éveken keresztül, azt hiszed kutya az illető, azután történik valami és elbizonytalanodsz a dologban. ;););)
  Gondolom, Oszi kapott rendes simit, meg falatkát, meg mindent, ami ilyenkor dukál...
   
 4. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Őrületesen okosak azok a kutyák, akik együtt élnek az emberrel! Tapasztalatból tudom.

  Édesapámnak van egy szálkásszőrű tacsija, aki annak ellenére, hogy családi házban lakik, mindenhova követheti őt, a lakásba is. Imádja az apukámat. A testtartásán mindig pontosan látszik, hogy érti mit beszélünk, amikor olyasmiről van szó, ami őt is érinti.

  Utasítás nélkül is tudja, hogy hova megy az apukám: kertbe vagy boltba.
  Ha a kertbe akkor farok az égnek áll, boldog csóválással rohan előre. Ha a boltba, akkor lógó fülek, lógó farok és lassan bandukol a kiskapu felé az apukám előtt.:D

  Csodás lehetett, az amikor először tapasztaltad, hogy a kutyád ennyire megért téged. Remélem mutattad neki, hogy nagyon örülsz?
   
 5. romesz

  romesz Állandó Tag

  Megsimogattam es megdicsertem, de falatot nem kap, mert olyan formaja lesz mint nekem :)
   
 6. romesz

  romesz Állandó Tag

  Valoban jo dolog mikor az embernek ilyen kapcsolata van egy kutyaval. Oszirol mar rgen tudom, hogy kituno kepessegei vannak. Ha tudnam, hogy kell kihozni belole akkor oktatnam is. Igy sajnos csak egy-ket ilyen kiemelkedo pillnatunk van. Nem tudom, hogy azt meseltem e, mikor megjovunk a bevasarlasbol, akkor Oszi hordja be a torekenyek kivetelevel az osszes szatyrot. Felesegem kint a kocsinal odaadja neki es behozza nekem a dolgokat. Kifejezett boldogsag latszik rajta, hogy fontos munkat vegez. A posta ladabol is behozza a leveleket :) es a haz elott osszeszedi a szemetet es egyesevel odaadja nekunk.
   
 7. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Én néha látom, amikor az Animal Planet csatornán a kutyákat trenírozzák, a rossz tulajdonságaikat megpróbálják lefaragni. Nagyon érdekes, valószínűleg ez is egy komoly szaktudást igénylő terület, mert én magamtól sosem jönnék rá ilyen fogásokra. Egyszer ide (vagy egy másik kutyás topikba?) feltöltött valaki egy könyvet. Lehet, hogy meg kellene keresni, mert abban erről volt szó.
  Hihetetlen változásokat lehet elérni jó és következetes neveléssel (amire persze én képtelen lennék, mert túlságosan szeretem az állatokat:mrgreen:)
   
 8. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Éppen azért kell képesnek lennie az embernek a következetes nevelésre, mert szereti az állatot.
  Az első kutyám egy kidobott és befogadott utcai csavargó volt. Hallatlanul rám tudott hangolódni, érezte a búmat és a jókedvemet is, bármelyikben hajlandó volt résztvenni. Kis termetű volt, de hatalmasnak képzelte magát és aszerint viselkedett utcán más kutyákkal. Hatalmasan megszenvedtem, hogy akkor gőzöm nem volt a kutya neveléséről.
  A második kutyámat szintén olyan helyről szereztem, ahol nem kellett. Olyan 30 kg körüli jószág volt, hatalmas megkönnyebbülésemre békés természet, soha nem ő kezdte a verekedést, de ha belement, akkor többet osztott, mint amit kapott. Vele kerültem szembe azzal a problémával, hogy a kutya erősebb nálam. Egyszer amikor az ételét tettem le elé, boldog ugrándozásában ugy felcsapta az államat, hogy lyukat haraptam a nyelvemre. Ez volt az a lélektani pillanat, amikor elkezdtem a kutyák nevelésével foglalkozni. Az eredmény pont olyan lett, ami nekem megfelelt, nem volt tökéletesen engedelmes, de nem kerültem miatta kellemetlen helyzetbe. Néha nem azt tette, amit kértem tőle, de ha megértette, hogy mit szeretnék, akkor talált olyan megoldást, ami mindkettőnknek megfelelt.
   
 9. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  :mrgreen:

  Tudom, hogy igazad van. Sajnos én a gyerekeimmel sem tudtam elég következetes lenni, akkor miért sikerülne ez egy kutyánál. ;)
   
 10. romesz

  romesz Állandó Tag

  Sajnos angolul talaltam csak, de erdemes megnezni a "Dog Whisperer" cimu videokat a youtube-on. Ez az egyik es jo peldaja, hogy miert kell egy kutyat tanitani es torodni vele. Itt csak arra tanitja a kutyat, hogy hova nem mehet, mert veszelyes es kb 3-5 percen belul a kutya tudja mit akarnak tole.
  Olyan mint egy gyerek, ha nem torodnek vele akkor nem tudja mit varnak el tole es butasagot csinal.
  <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YzDJc7zZHaA&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YzDJc7zZHaA&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
   
 11. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  :D:``:
   
 12. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  De édes ez a kis foltos disznó. Bírom ahogy a lobogó füleivel is kifejezi a csodálkozását, mintha mondaná: "mi a fene bajotok van velem, én csak szeretnék egy kicsit futkározni itt ezen a nagy sima placcon:confused:"
   
 13. csizike

  csizike Állandó Tag

  Szeretnék segítséget ill.tanácsot kérni,bárkitől aki tud.Van egy Magyar Vizsla kutyusom, 10 hónapos. Már nem tudom mit csináljak vele.Kertes házban lakom,de ott,amit lehet mindent tönkretesz.A kis motoromnak az ülését szétrágta,a kisgyereknek a hintáját,lerágta az akasztóról.A fa korlátokat,kerítés elemeket szétrágja! Az udvarban állandóan lyukat ás, a rózsafákat szétrágja,az összes virágot kikaparja a helyéről.és még sorolhatnám bőven.Pedig a rágásra már vettem neki gumicsontot,labdákat stb.... Mindig volt kutyánk.Igaz nem Vizsla,de egy sem volt ilyen ,mindent tönkretevő!!!!
  Mit csináljak.Megkötni nem akarom. Valaki aki tud mondjon valamit!!!!!!
   
 14. mamo211

  mamo211 Állandó Tag

  A kutya nem érti, ha bolondságokat lotyogok és nem felesel vissza.
   
 15. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Nagyon megértem, hogy ez gond.
  1. Kölyök még, hatalmas energiája van. Lenne valakinek energiája/ideje a családban legalább naponta egyszer lefárasztani a kutyát?
  2. Valamilyen éltalános tiltó szót kell megtanítani neki, amire feltétlen engedelmességet követelünk meg. Amikor valami helytelent csinál, a tarkóján megmarkoljuk a nyaka bőrét és megrázzuk. (Kutyája válogatja, hogy ezt milyen erősen kell csinálni és meddig) Fontos, hogy közben többször elhangozzon a tiltó szó. Nekem a NNNEM vált be, de szokásos a fujj, nem szabad és még számtalan lehetőség van.
  3. Megint idő és energiaigényes, hogy meg kell lesni mikor ás, mikor rág és erősen rászólni a tiltószóval. Nem kell ragozni, nem kell prédikálni, csak, kizárólag a tiltószó. Ha abbahagyta, bármannyire dühösek vagyunk, meg kell dícsérni.

  Persze mindez kutyafüggő. Volt kutyám, akit le akartam szoktatni a zöldséges kertben való mászkálásról. Úgy helyezkedtem, hogy a legrövidebb út a felásott részen keresztül vezessen. Hívtam a kutyát. Ha belelépett a zöldségesbe, akkor megszidtam. Eleinte nem értette. Egyszercsak láttam, bevillan neki, azt a következtetést vonta le, hogy puha földre nem szabad lépnie. Onnan kezdve időnként meg kellett erősíteni a tiltást, a kuty felásott földre nem lépett.
  A másik kutya azt értette meg, hogy OTT nem szabad mennie. fél méterrel arrébb nyugodtan sétált. Szinte 10 centinként kellett letiltani a területet. Viszont rájött az utak jelentőségére és nem lépett be az ágyásokba, a köztük levő utat használta. Végülis a célnak tökéletes volt.

  Szóval valahogy így... Kaparásról nem tudtam teljesen leszoktatni a kaparós kutyámat, viszont kötöttünk kompromisszumot. A kert egyik nem túl exponált részén kaparhatott, a többi területet nagyon szigorúan vettem.

  Próbálj meg ügyes lenni! menni fog. ;)
   
 16. siriusB

  siriusB Állandó Tag

  Szegény kutyus. Valami jó nagy csontokat kellene venni neki, az igazán nem drága a boltban. Mire azt elrágosgatja, ne félj nem lesz kedve mást rágni. :p

  Itt van egy olyan oldal, ahol talán kapsz valami másfajta nevelési tanácsot is, esetleg a fórumban megbeszélheted.

  http://www.kutyapszichologia.hu/
   
 17. romesz

  romesz Állandó Tag

  100%osan egyetertek BP-vel. A kutyat kovetkezetesen kell iranyitani. Meg kell neki tanitani mi a tied es mi az amit szabad neki. A farasztasrol annyit, hogy ha birod akkor hosszu faraszto setakra kell vinni. Pl, tanitsd meg bringa mellett futni es akkor egy fel ora alatt ugy kifutja magat, hogy nem lesz kedve csak alvasra. Ha ragason kapod, akkor feltetlen probald meg azt amit ragott valami kedveltebb dologra cserelni vele. a kutyak szeretnek kereskedni, foleg ha jobbat kapnak cserebe. Persze vigyazni kell, mert hamar kitalalja azt is, hogy ha a rozsafat ragja, akkor mindig kap valami finomat. Szoval csak ugyesen. De ha idod engedi akkor figyeld mit csinal es iranyitsd mit szabad es mit nem. Amit nem szabad neki arrol tudnia kell, hogy az a tied. Mivel te vagy a falka vezeto, te szabado meg mit szabad es mit nem. A vizslak nagyon ertelmesek es 4-5. alkalom utan beugrik nekik mit szeretne a gazdi. De naponta kell foglalkozni veluk. Ha jot csinal akkor jutalom falattal kell dijazni.
  Csak egy pelda, a mi kutyank "oszkar" 7 hetesen kerult hozzank es masnap elkezdodott az iskola :) Konnyu dolgunk volt, mert szarazkajat kap a kutya. Igy a napi adagot kimertuk neki es avval oktattuk. Vagyis soha nem kapott tul sok enni valot. Csak a napi adagot szemenketn kapta meg. 8 hetesen tudott utasitasra ulni es fekudni. 10 hetesen minden alkalommal vissza jott ha hivtuk. Soha nem kapott igy tul sok ennivalot, viszont mindig jutalmaztuk ha valamit jol csinalt. Vizslat bantani nem szabad ( egyik kutyat sem) mert akkor felni fog es mindig karnyujtason kivul fogja jol erezni magat.
   
 18. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  A kerékpár mellett futtatás az jó tipp. Úgy le lehet fárasztani, hogy csak na!! :D
  Való igaz, hogy a kutyát bántalmazni nem szabad. Kézzel ütni pláne nem. DE minden eddig ismert kutya szakértő megengedettnek tartotta a tarkórázást. Ugyanis a kutyamama alapvető pedagógiai eszköze ez, nem okoz lelki sérülést a kutyának. Vannak, akik az összehajtogatott újsággal való rácsapást megengedik, lévén a hangja nagyobb, mint az ereje és nem a gazdi keze. Nekem jobban bevált a NEM. Nem kell keresni, haladéktalanul lehet alkalmazni és bármilyen távolságból. De a NEM-et abszolút tiltásnak csak úgy tudom bevezetni, hogy a tarkórázással kombinálva tanítom meg.

  A tiltás és a behívás az két olyan dolog, aminek minden körülmények közt engedelmeskedni kell. Az én 9 éves kutyámat már hívom úgy is, hogy döntse el ő, akar-e jönni... De ez egészen másképp hangzik, mint az, ami ellen nincs apelláta. ;)
   
 19. romesz

  romesz Állandó Tag

  Oszival egyszeru dolgom van, neki eleg ha ranezek es kicsit kihuzom magam. Egybol tudja, hogy valami fontos dologrol van szo es figyel. Neha csak biccentek, vagy halkan mondom az utasitast es csinalja, de az alap parancsokat hangnelkul kezjelbol is erti. Elozo kutyam egy fekete nemetjuhasz szinten olyan volt. Csak az ujjammal mutattam neki, hogy mit csinaljon es maris csinalta.

  Ez volt az elozo kutyam
   
 20. PEPO_01

  PEPO_01 Új tag

  a kutya az egyetlen elo leny aki mindig szeretni fogja a gazdajat
   

Megosztás