Farkas

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
@ Fagyis Szent !

Mi a fentebb említett film címe ? Vagy egy az egyben az eredeti címet kapta ?

Üdv: V.Z.
Szia V.Z.!

Nem vagyok bizots abban, melyik filmre gondolsz. A topic legelején volt szó a The Legend of Lobo cimű filmről. Később pedig az Underworld trilógia filmjeiben (Underworld, Underworld 2: Evolution, Underworld: Rise of the Lycans) szereplő farkasemberekről.

Üdv.
 

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy csodaszép film a prérifarkasokról a National Geographictól: Yellowstone - A prérifarkas birodalma.
Érdemes megnézni! Egy fiatal farkas életét követi, akit a falkája elzavar, túléli a zord telet, társat talál és legyőzi volt falkája vezérét. Csodálatos!
 

Csatolások

  • coyote.jpg
    coyote.jpg
    170.8 KB · Olvasás: 9
  • Coyote on ice.jpg
    Coyote on ice.jpg
    220.6 KB · Olvasás: 8

gyutacs

Állandó Tag
Állandó Tag
Több farkas is jár a bükki települések közelében
Dátum: 2010. október 27.
Forrás: |heol Szerző: Magyar Krisztián
Heves megye | Augusztus végén még csak egy farkas bolygatta meg a Szilvásvárad környékén élők nyugalmát, mostanra több ragadozó is nyomot hagyott maga után.

– Több Heves megyei településen is észlelték már a Bükkben élő farkasokat. A korábbi híradások még csak egy vadállatról szóltak, de a nyomok alapján már biztossá vált, hogy többen is tizedelik a környék gazdáinak állatait – tudtuk meg Gombkötő Pétertől, a Bükki Nemzeti Park zoológusától. A szakember elmondta, hogy munkatársaival folyamatosan felügyelik a Bükk térségét. A farkasok leggyakrabban Bélapátfalva, Mikófalva és Szilvásvárad környékén bukkannak fel, a legutolsó nyomot két nappal ezelőtt rögzítették.

125842_farkas-wolf.jpg


A Bükkben élő farkasok ürülékéből kimutatták a szakemberek, hogy leggyakrabban házikecskét fogyasztanak a vadak. Képünk illusztráció. Fotó: AS-Archív​
A Nemzeti Park szakemberei előző héten előadásokat is tartottak az érintett települések polgármestereinek és állattartóinak. Ismertették az alapvető védekezési szabályokat, és felhívták a figyelmet arra, hogy a nyomok észlelése során minden esetben gyorsan értesítsék a szakembereket. A lakosság számára ismeretterjesztő filmet is készítenek, amelyben ismertetik, hogy mi is a teendő, ha találkoznak egy farkassal.
Gombkötő Péter kiemelte, hogy a nagyragadozó alkalomszerűen előfordult már belterületen is, de az állat általában nem veszélyes az emberre. Persze kerülni kell a velük történő érintkezést, és tanácsos figyelni arra, hogy étellel vagy hulladékkal ne szoktassa senki lakott terület közelébe. Az állattartók pedig hatékony villanypásztorral vagy egyéb körbekerítési módszerekkel, illetve nagy testű kutyákkal is hatékonyan védekezhetnek.
Fényes nappal is látott farkast Erdélyi István a bélapátfalvi tanyája közelében. Eddig valószínűleg 11 állat elhullásáért felelősek a ragadozók – mondta a gazda. Többször látott farkast napközben is a legelő állatai közelében, kiabálással és csapkodással ijesztette el az embert amúgy kerülő nagy testű fenevadat. A támadások óta fél kiengedni az állatait. Attól tart, hogy újabb támadásokkal több bárányát is elveszíti. Nyáját, ha teheti, inkább az udvarában eteti. Erdélyi István kártalanítási kérelmet is benyújtott az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez.
Az ősmagyar kuvasz védheti meg igazán a nyájat
A farkasok távoltartásának és a nyáj megvédésének egyik kiváló segítője a kuvasz. Az egyik legősibb magyar pásztorkutyát ajánlja a Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Programjának vezetője, Puskás Ferenc is. A farkasok támadása óta több helyi gazda is beszerzett már néhány kuvaszt, birtokukon nem történt azóta támadás.
Bartha Attila, a nemzeti park munkatársa először június elején észlelt jeleket, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy farkas él a Bükkben. Azóta október közepéig összesen 116 nyomot rögzítettek az erdészek, a gazdálkodók, a vadászok és a lakosság segítségével. Az Eger–Szilvásvárad–Putnok vasútvonalon a sínek között találtak több ürüléket is a Bükki Nemzeti Park munkatársai, amely arra utal, hogy a farkasok előszeretettel használják ezt az útvonalat.
– A Bükki Nemzeti Park szakemberei minden segítséget megadnak a lakosoknak és az állattartóknak, hogy a minden bizonnyal csak néhány itt élő farkas ne jelentsen veszélyt senki számára – hangsúlyozta Gombkötő Péter. Kérik, ha bárki találkozik a vadállattal vagy a jelenlétére utaló bármilyen nyommal, értesítse a nemzeti parkot.
 
Oldal tetejére