Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Dehogy nem volt, kedves pajtások. Voltak gyümölcslevek: jaffa, pezsgőpor, almuska, rostos meggylé, birslé. Málnaszörp, tróbiszóda, stb.
Ki emlékszik arra a reklámra:
,,Tróbit akarunk!" ,,Tróbit akarunk!"
vagy
,,Flórián! Üzletközpont Óbudán.."
,,Skála, legnagyobb áruház, legnagyobb választék..."
,,Müszi..."

Na jó, de azok sokkal később lettek, a Bambi volt a legelső és több, mint egy évtizedig az egyetlen üdítő:

Magyar márkák története
Bambi - Sztár - Traubisoda - Márka
2005. március 25. 15:56
Utolsó módosítás: 2005. március 25. 16:05
Az ötvenes-hatvanas évek egyik jelképévé vált a szintetikus alapanyagból, kevés széndioxid hozzáadásával készült "narancsízű" Bambi, "a gyerekek kedvence".

A két és fél decis csatos üvegben árult nedű sokáig az egyetlen üdítőital volt a magyar piacon. A Bambit 1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, mely az államosítás után a Fővárosi Ásványvíz és Szikvíz Üzem kezelésébe került. Gyártását az ötvenes években áthelyezték a X. Halom utcai üzembe, majd 1960-tól az akkor már Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) névre hallgató cég Döbrentei téri palackozójába, ahol a megugrott kereslet miatt NDK-gépsorokat állítottak be. A hatvanas évek elején újdonság erejével hatott a hasonló alapanyagokból készült, de citromízűre kevert, szintén csatos üvegben, a FÁJIV által forgalomba hozott Utas üdítő, valamint a gyümölcsízű Erdei Bambi.

Jóllehet a licenc alapján, külföldről behozott sűrítményből gyártani kezdett amerikai üdítők közül elsőként a Coca-Cola jelent meg Magyarországon (1968, Kőbányai Likőrgyár), a Bambi "halálát" a Pepsi okozta. A FÁJIV ugyanis a margitszigeti üzemben 1970-ben hozzálátott a Pepsi Cola palackozásához, ezért néhány hónappal korábban leállította a Bambit gyártó gépsorokat. A FÁJIV-nál 1972-től görög alapanyagból megindult az Olympos Orange üdítő palackozása is.

Szintén külföldi - holland - licenc alapján indult 1970-ben a Budapesti Szeszipari Vállalat (Buszesz) Óbudai Szeszgyárában a Sztár üdítőcsalád készítése. A Sztár üdítőket később több vidéki üzemben is palackozták. A Sztárt 1987-ben a Buszesznél a Queen üdítőcsalád váltotta fel, melyet - az 1992-es privatizáció során az osztrák Mauthner-Markhof tulajdonába került cégnél - ma is gyártanak.

Az első korszerű magyar üdítőként emlegetik az osztrák aromával, de már itthoni mustsűrítményből készült Traubisodát, melyet a Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) balatonvilágosi üzemében kezdtek gyártani 1971-ben a Lenz Mosercéggel kötött megállapodás alapján. A Traubinak becézett, két évtizeden át rendkívül sikeres üdítő iránti kereslet a megerősödött konkurencia miatt a 90-es évek elején megcsappant, az eladósodott BÁG a felszámolás sorsára jutott, s a balatonvilágosi üzemet - a Traubi licencjogával együtt - a debreceni Centráls Kft. vette meg 1993-ban. A Centráls az üzemet és a védjegyet 1995-ben eladta a Traubi Hungária Rt.-nek, mely gyártani kezdte az üdítőt. Ugyanakkor a debreceni Ráthonyi Kft. is gyártja 1995 óta a Traubit, amihez a jogot - a Lenz Moser csődbemenetele után az aromát szállító - osztrák Warimpex AG-tól vette meg. A Ráthonyi Kft. által indított, évekig tartó pereskedés után 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a Traubi Rt. nem használhatja nevében a Traubi szót, s több bírósági döntés szerint is védjegybitorlást követ el a Traubisoda jelenleg is folyó gyártásával.

Hazai gyümölcsalapanyagból készült magyar szabadalom alapján 1973-ban az első - szőlő ízű - Márka üdítő a Délalföldi Pincegazdaságban, s a következő években az ország több üzemében is megkezdték a különféle ízű Márka üdítők gyártását. A nyolcvanas évek közepére a Márka népszerűsége megcsappant, több helyen is leállt a termelése, a Badacsony-vidéki Pincegazdaság győri üzemében 1988-ban például a gépeket átállították a - néhány évvel korábban a Budapesti Likőripari Vállalatnál (Buliv) gyártani kezdett - brit Schweppes üdítők palackozására. A nyolcvanas évek végén már csak a Pest-megyei Pincegazdaság szentendrei egysége gyártott Márkát, az 1990-es privatizáció után az üzem a Promontorvin Rt.-é lett, melyet 1997-ben felszámoltak, azóta a Promontorbor Rt. palackozza a Márkát.

http://hvg.hu/magyarmarka/20050325bambisztartraubimarka.aspx

Bár ez az almuska, amit emlegetsz alberth... hát most elbizonytalanodtam. Meg volt valami szürkés-üledékes rostos meggylé is valóban, meg birslé is, de ezek is inkább később, talán inkább a 60-as évek végén.
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Pancsoló kislány

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő,
Az ember strandra jár, mert azért van itt ő,
Míg anyu öltözik, az apu ideges,
Mert olyan lassan készül el, hogy addigra este lesz.

Jaj úgy élvezem én a strandot,
Ottan annyi a szép és jó,
Oly sok vicceset látok, hallok,
És még Bambi is kapható !

A strandon az is jó, hogy van még sok gyerek,
És van homokozó, és labdázni lehet.
Csak azt nem értem én, sok néni miért sikít - jujj !
Ha véletlen egy labda épp egy bácsira ráesik ?

Az apukára is én azért ügyelek,
Mert mindíg odavisz a lelkiismeret,
Ha fekszik a napon, és izzad már szegény,
Kis vödröm vízzel megtöltöm, és rálocsolom mind én.

De este szomorú a hazafelé út,
Mert otthon az anyu a fürdőkádba dug.
Már volt vele ez'ét már nagyon sok vitám,
Mert ki hallott még ilyen dolgot, fürdeni strand után.

Otthon nem szeretem a strandot,
Abban semmi sem szép, sem jó.
Gyorsan mosdani, mást sem hallok,
És még Bambi sem kapható.

Pancsolo kislany farsangi videoval
 
L

lassuagyu

Vendég
esküvő...vőfély...stb

Erről röviden tudok, mesélni ezért megteszem. Az esküvő eredeti szertartása, a fiú a "vőfellyel" együtt elmegy a lányos házhoz kikérni a manyasszonyt .Mert mindíg a lányos háztól indul az esküvői menet (régen a templomba, ma az anyakönyvezetőhöz, vagy gyalogosan vagy járművekkel régen lovashintóval) A közös bennük a férfiak több üveg, vagy demizson borral felszerelkezve.
A aszonyok pedig szakajtó kosarakkal a kezükben süteményeket visznek az úton.És mivel egy esküvői menettel zenészek is mennek így igen hangos és vidám az egész. Nem csoda, hogy a falu összes lakosa kitódul az utcára bámészkodni és integetni, ekkor perdülnek oda a férfiak és az aszonyok a borral és a süteményekkel. Akit csak érnek, kinálgatnak étellel-itallal. A Hintós esküvőnél több hintó volt és egy lovaskocsi. A lovaskocsin a cigány"banda" húzta a muzsikát .
A kísérő hintókon pedig a bor és a kínálnivaló étel volt. És az akkor még házilag készített sós perec! Megálltak néha a kocsik leugráltak az asszonyok és a férfiak és beszaladtak a tömeg közzé kínálgatni mindenkit.Közben a cigányok húzták a talpalávalót és már az utcán táncoltak az emberek.
Amikor a menet továbbment . A kocsiról dobálták a bámészkodók, de főleg a gyerekek közzé a sóspereceket.
Na ilyen esküvő városon már ritkán van (inkább nincs ).
Most autókkal , virággal feldíszítve , és folyamatosan dudálva lassan megy a gépkocsioszlop az anyakönyvi hivatal felé.
De épp a napokban volt itt a házunk hátsó féligzárt park részében, egy lánykikérés. volt itt sok meghívottember és bámészkodó is.Rezesbanda volt és tangóharmonika zeneszó.
Kínálgattak is sokakat étellel itallal. A zene is szólt, a vőfély is kurjongatott. .De másnap az eldobott műanyag flakonokból úgy láttam cola volt sok, de szerintem azért bor is akadt jócskán.


Ez itt a házilag készült kisperec
1.jpg




ez medig a nagy perec a mozikban árulta a "pereces"(Az Anita Ekberg játszotta édes élet c. filmben, megjelenik
5.jpg
 

Koroknay bela

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem ma reggel valamiért egy mesefilm jutott az eszembe, amit gyerekkoromban még a kis kékes tv-nken láttam. Sajnos nem emléxem a címére, arról volt benne szó, hogy az angolok küldtek egy robot bolhát az oroszoknak, azok meg megpatkolták és visszaküldték. Erre az angolok meghívták a mestert aki a patkolást végezte. Erre amondatra nagyon emlékszem:" Mondjátok meg a cárnak, hogy angliában nem téglaporral tisztítják a fegyvert! Mi se tisztítsuk azzal....."
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Skála reklámok

Dehogy nem volt, kedves pajtások. Voltak gyümölcslevek: jaffa, pezsgőpor, almuska, rostos meggylé, birslé. Málnaszörp, tróbiszóda, stb.
Ki emlékszik arra a reklámra:
,,Tróbit akarunk!" ,,Tróbit akarunk!"
vagy
,,Flórián! Üzletközpont Óbudán.."
,,Skála, legnagyobb áruház, legnagyobb választék..."
,,Müszi..."

Volt, hogyne lett volna rostos meggylé, szűrt meggylé és békéscsabai sütőtöklé is volt. Csak kinek mikor kezdődik az időszámítás... Mert ugye nekem, már a Bambi is nagy gyermekségem idején lett. Utána bizony sokáig semmi, majd jött a Márka (itta már ma?) meg a Tróbi. De akkor én már nem voltam gyerek... :( Meg lett rostos lé. Meg végül megkaptuk a CocaColát is, mert nem ettük meg a spenótot rendesen.:mrgreen:

Még az emlegetett szlogen előttról Skála reklámok. ;)
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Na jó, gyújtsunk rá (én 1970-ben Filtol-lal kezdtem, majd Porti-val folytattam), de emlékszem a Munkás-ra, a Kossuthra, meg az ezüst Kossuthra, a Tervre, a rövid Fecskére is. Meg volt egy olyan kunsztos is, ami duhánylevélbe volt tekerve, de annak a nevét már elfelejtettem.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Na jó, gyújtsunk rá (én 1970-ben Filtol-lal kezdtem, majd Porti-val folytattam), de emlékszem a Munkás-ra, a Kossuthra, meg az ezüst Kossuthra, a Tervre, a rövid Fecskére is. Meg volt egy olyan kunsztos is, ami duhánylevélbe volt tekerve, de annak a nevét már elfelejtettem.
:mrgreen: 1967-ben, Fecskével kezdtem. Az ezüst Kossuth rövid időre vendégszerepelt nálam is, Porti, na azt hosszan szíttam, meg azt a duhánylevélbe tekert kunsztosat, aminek a nevén immár én is töröm az agyamat. Flancos ciginek az ember szítta a Camelt meg a Marlborot, már ha jobb helyen volt jelenése.
Apukám Nikotex Munkást szívott. Na, annak volt ám messzehangzó szaga!:mrgreen: És nem lehetett lebeszélni róla! Kínáltam mindenfélével, de ő makacsul kitartott...
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem ma reggel valamiért egy mesefilm jutott az eszembe, amit gyerekkoromban még a kis kékes tv-nken láttam. Sajnos nem emléxem a címére, arról volt benne szó, hogy az angolok küldtek egy robot bolhát az oroszoknak, azok meg megpatkolták és visszaküldték. Erre az angolok meghívták a mestert aki a patkolást végezte. Erre amondatra nagyon emlékszem:" Mondjátok meg a cárnak, hogy angliában nem téglaporral tisztítják a fegyvert! Mi se tisztítsuk azzal....."

:mrgreen: És a cár válaszára nem emlékszel?
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről röviden tudok, mesélni ezért megteszem. Az esküvő eredeti szertartása, a fiú a "vőfellyel" együtt elmegy a lányos házhoz kikérni a manyasszonyt .Mert mindíg a lányos háztól indul az esküvői menet (régen a templomba, ma az anyakönyvezetőhöz, vagy gyalogosan vagy járművekkel régen lovashintóval) A közös bennük a férfiak több üveg, vagy demizson borral felszerelkezve.
A aszonyok pedig szakajtó kosarakkal a kezükben süteményeket visznek az úton.És mivel egy esküvői menettel zenészek is mennek így igen hangos és vidám az egész. Nem csoda, hogy a falu összes lakosa kitódul az utcára bámészkodni és integetni, ekkor perdülnek oda a férfiak és az aszonyok a borral és a süteményekkel. Akit csak érnek, kinálgatnak étellel-itallal. A Hintós esküvőnél több hintó volt és egy lovaskocsi. A lovaskocsin a cigány"banda" húzta a muzsikát .
A kísérő hintókon pedig a bor és a kínálnivaló étel volt. És az akkor még házilag készített sós perec! Megálltak néha a kocsik leugráltak az asszonyok és a férfiak és beszaladtak a tömeg közzé kínálgatni mindenkit.Közben a cigányok húzták a talpalávalót és már az utcán táncoltak az emberek.
Amikor a menet továbbment . A kocsiról dobálták a bámészkodók, de főleg a gyerekek közzé a sóspereceket.
Na ilyen esküvő városon már ritkán van (inkább nincs ).
Most autókkal , virággal feldíszítve , és folyamatosan dudálva lassan megy a gépkocsioszlop az anyakönyvi hivatal felé.
De épp a napokban volt itt a házunk hátsó féligzárt park részében, egy lánykikérés. volt itt sok meghívottember és bámészkodó is.Rezesbanda volt és tangóharmonika zeneszó.
Kínálgattak is sokakat étellel itallal. A zene is szólt, a vőfély is kurjongatott. .De másnap az eldobott műanyag flakonokból úgy láttam cola volt sok, de szerintem azért bor is akadt jócskán.


Ez itt a házilag készült kisperec
1.jpg




ez medig a nagy perec a mozikban árulta a "pereces"(Az Anita Ekberg játszotta édes élet c. filmben, megjelenik
5.jpg
A lakoldalmas szokások izgalmas téma! Ahogyan látom, hallom, a módosabbak próbálják élesztgetni a régi szépséges rítusokat. Persze néha több, néha kevesebb sikerrel. Azután vannak vadonatúj szokások is, a tüzijáték, ami néha vetekszik az augusztus 20.-i állami tüzijátékkal... :mrgreen:

Melyik tájon volt szokásban ez a hintós menet? Kedves szokás az utca népének, a meg nem hívottaknak a megvendégelése. Máshol olyat hallottam, hogy a lakodalmas házból vittek ki az utcára a bámészkodóknak egy kis ezt meg azt.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma a Halgatag Ember cimu amerikai filmre gondoltam vissza amit meg gyerekkoromban lattam a Dozsa moziban.
Szomoruan olvastam, hogy a film foszereploje Paul Newman elhunyt ma, 83 eves koraban.
Isten nyugosztalja. :(
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php3


Nem tudom miért nem jeleníti meg a képet. A lényeg, hogy ez egy 1987-es Coca-Cola reklám.
Ha rákattintok, akkor látszik. Olyan igazi amerikai fííling. :mrgreen: Részemről nem szeretem a CocaColát, de eleinte ittam, mert sikkes volt. Mígnem...
Mígnem egy házibulin letettem a pohár kólámat, majd kimelegedve a tánctól felkaptam, felhajtottam. Kár volt. Nem az én kólám volt, jó sok rum volt benne. Reggel arra ébredtem, hogy felébredtem. :mrgreen:
Azóta a szagát sem bírom. Brrrrrr
 

Dinus76

Állandó Tag
Állandó Tag
A lakoldalmas szokások izgalmas téma! Ahogyan látom, hallom, a módosabbak próbálják élesztgetni a régi szépséges rítusokat. Persze néha több, néha kevesebb sikerrel. Azután vannak vadonatúj szokások is, a tüzijáték, ami néha vetekszik az augusztus 20.-i állami tüzijátékkal... :mrgreen:

Melyik tájon volt szokásban ez a hintós menet? Kedves szokás az utca népének, a meg nem hívottaknak a megvendégelése. Máshol olyat hallottam, hogy a lakodalmas házból vittek ki az utcára a bámészkodóknak egy kis ezt meg azt.

Szerintem ez sok felé "divat" volt. A nagymamám mesélt erről. A hugomék hintó és vendégelés kivételével ugyanígy csinálták. Végig sétáltak a házunktól a templomig és a kápolnáig. Sajnos tényleg eléggé ritka ma már ez. Mindenki beteszi a nagy sejhaját a kocsiba aztán nyomja a dudát. Kényelem.:(

A becsület kosárról hallottatok? (ha jól emékszem a nevére) Nekem az teljesen új volt nyárig. Akkor mesélt róla egy ismerősöm, hogy Kőszeg környékén ez még most is dívik. El sem tudom hinni. Anyóka, apóka kiteszi a háza elé a kosarába a portékáját és aki elvesz belőle kifizeti.
 

Dinus76

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha rákattintok, akkor látszik. Olyan igazi amerikai fííling. :mrgreen: Részemről nem szeretem a CocaColát, de eleinte ittam, mert sikkes volt. Mígnem...
Mígnem egy házibulin letettem a pohár kólámat, majd kimelegedve a tánctól felkaptam, felhajtottam. Kár volt. Nem az én kólám volt, jó sok rum volt benne. Reggel arra ébredtem, hogy felébredtem. :mrgreen:
Azóta a szagát sem bírom. Brrrrrr

Anyum lagziján jártam így! :) 9 éves voltam, mikor újra férjhez ment, s ott lehettem egy darabig a lagziban. Elvitt táncolni a nevelőapám, ezalatt a helyemre ült beszélgetni anyummal valamelyik újdonsült rokon a vadászával. Aztán távozáskor az én kólám vitte magával. Furcsállottam az ízét, de megittam, aztán persze ugyanott távozott...:p
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
2 éve voltam egy falusi lagziban. Nekem az első ilyen élmény volt. Na szóval ahogy írtátok is a lányos háztól indult gyalog a templomba. Elöl a menyasszony, vőlegény, meg a család, utána a násznép, legvégén a zenekar. Mindenki kijött nézelődni a házakból, amerre elhaladt a vidám és hangos menet. De kínálgatás itt nem volt és a menetben se láttam, hogy ittak volna, talán a templomi szertartás miatt. Utána mindenki kicsődült egy kis térre, a templom elé, itt dobta el a menyasszony a csokrát, a lány önjelölteknek, majd legnagyobb megrökönyödésemre a fiúk sorakoztak fel. Ekkor a menyasszony kicsit felhúzta a földig érő fehér ruháját, matatni kezdett alatta, majd egy égszínkék csipkés harisnyakötőt halászott ki onnan, melyet háttal állva a fiúcsoport közé dobott. Namármost a csokordobás célját azt értettem, ezt viszont nem mertem megkérdezni. :)
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Na jó, gyújtsunk rá (én 1970-ben Filtol-lal kezdtem, majd Porti-val folytattam), de emlékszem a Munkás-ra, a Kossuthra, meg az ezüst Kossuthra, a Tervre, a rövid Fecskére is. Meg volt egy olyan kunsztos is, ami duhánylevélbe volt tekerve, de annak a nevét már elfelejtettem.

Rendben gyujtsunk, de elobb termeljunk kicsit :)
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
2 éve voltam egy falusi lagziban. Nekem az első ilyen élmény volt. Na szóval ahogy írtátok is a lányos háztól indult gyalog a templomba. Elöl a menyasszony, vőlegény, meg a család, utána a násznép, legvégén a zenekar. Mindenki kijött nézelődni a házakból, amerre elhaladt a vidám és hangos menet. De kínálgatás itt nem volt és a menetben se láttam, hogy ittak volna, talán a templomi szertartás miatt. Utána mindenki kicsődült egy kis térre, a templom elé, itt dobta el a menyasszony a csokrát, a lány önjelölteknek, majd legnagyobb megrökönyödésemre a fiúk sorakoztak fel. Ekkor a menyasszony kicsit felhúzta a földig érő fehér ruháját, matatni kezdett alatta, majd egy égszínkék csipkés harisnyakötőt halászott ki onnan, melyet háttal állva a fiúcsoport közé dobott. Namármost a csokordobás célját azt értettem, ezt viszont nem mertem megkérdezni. :)

A harisnya koto is valoszinu hasonlo dolgot akart kifejezni, hogy talan aki elkapja az a ferfi fog eloszor nosulni. Szerintem ez nem hagyomany, hanem a moka kedveert csinaltak inkabb.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Rendben gyujtsunk, de elobb termeljunk kicsit :)
Azta... Hát a dohánytermesztés az tudomány! Ugyi ki gondóta vóna, hogy a ló- és marhatrágyát keverni kő. Meg hogy pótlás, meg hogy csipesszel kell a sűrűn kelt palántokat..., meg a bugázás, meg a fattyazás azannya... Na, ha még emelik a cigaretta árát, csak elgondolkozom én azon, hogy itt a kert, megtermelem én a magam kis szűzdohányát. Csavarva szedem le a levelet, oszt béteszem a hónom alá. Meg csinálok én olyan pórét, hogycsakna! Meg górét is!
Kedves Romesz Pajtás! Köszönöm a továbbképzést!
Pálinkafőzős anyagod nincs véletlenül? :mrgreen:
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
A harisnya koto is valoszinu hasonlo dolgot akart kifejezni, hogy talan aki elkapja az a ferfi fog eloszor nosulni. Szerintem ez nem hagyomany, hanem a moka kedveert csinaltak inkabb.

Igen, így logikus, csak hát ott tolongtak a fiúk, akikre nem jellemző ez a nagy nősülhetnék azé. Persze mókából lehet. Később a vacsora után nagyon jó játékok is voltak, a vőfély irányította. Meg persze menyasszonytánc, ennek a bevétele a fiataloké, de volt bolond menyasszony is (egy fiú beöltözve, kifestve), neki is volt menyasszonytánca, ennek a bevételét pedig a zenekar kapta.
 
Oldal tetejére