Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

szomory

Állandó Tag
Állandó Tag
...a vízitúrát egy tanár szervezte, vezényelte minden évben.
Két katonai csónakunk volt, 16-16 fő fért el bennük. Hetekkel a túra elött már tervezgettünk, pakolgattuk a cuccokat, csinosítgattuk a csónakokat, evezőket. Minden túrázó kapott egy kék-fehér csíkos pólót, és egy tengerészsapkát. Mondanom sem kell, szinte mindig az volt rajtunk... büszkén viseltük,mert mi hajósok voltunk. A legénység úgy állt fel, hogy volt a Parancsnok (az említett tanár) és hajónként két-két régebben végzett diák. Ez éppen öt fő. A többi 27 diák elosztva a csónakokban. Általános iskolásokról van szó, tehát 13-14 éves gyerekekről (kisebbek nem mehettek). A csónakokat teherautó felvitte Dunaalmásra, mi vonattal mentünk utána. Egy hétig táboroztunk a Duna partján sátrakban. Villany semmi, vizet hordani kellet messzebről, főzni kellett ránk/nekünk... Egy hét után pakolás a csónakba, indulás lefelé a folyón. Első nap leeveztünk, lecsorogtunk Esztergomig, a Szigeten újból tábort vertünk, stb, a szokásos. Négy napig táboroztunk Szentendrén, jártuk a várost, ismerkedtünk a környékkel, sportoltunk... vidámak voltunk. Aztán táborbontás, pakolás a kocsira ( a sátrakat, nagyobb dolgokat egy Csepel fuvarozta utánunk), indulás tovább. Evezés lefelé... irány a Szentendrei sziget. Néha kikötöttünk valahol, ha úgy kívánta a társaság. Volt, hogy sötétedés után kötöttünk ki, és egy katonai területen találtuk magunkat. Ne zavartak el, de nem hagyhattuk el a partot.Sátrat már nem vertünk... a csónakban és a parton aludt mindenki... nyár volt, elég volt egy pléd is. Reggel indulás tovább, irány Budapest, Lágymányos.
Háromszor vettem részt a túrán: kétszer diákként, egyszer ifistaként, de senki nem panaszkodott, senki nem lett beteg, senki nem fogyott le a kaja miatt.
Máig tartó élmény .
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A nyári táborozások, úgy látszik, sokaknak kedves emlékei közé tartoznak.
Az, hogy most nem kedveltek, több okra is visszavezethető. A diákok nem vállalják a „gyűrődést”, azt is nehezen tudják elképzelni, hogy a civilizációtól távol is jól érezhetk magunkat. (Hallottam olyan kifogást is többször, hogy „nem áldozom fel a szünetem”.) A tanárok közül is többen pénzkereső elfoglaltságot keresnek a tanítási szünetben, az iskola által szervezett táborért a kísérőknek nem fizetnek, vagy csak nagyon keveset. A szülők közül sokan nem szívesen engedik gyermeküket ilyen helyzetbe. Sokaknak még az iskola által szervezett program is drága. A vállalkozásban szervezett nyári programok tényleg drágák.
Bár a pénzre való hivatkozás sokszor csak kifogás. Ha azt az összeget nézzük, amit a gyerekek közül sokan csipeszre, kólára, édességre (hogy mást ne is mondjak) költenek, az évi összeg 10%-a bőven kifutná a táborozás költségeit sokaknál.
Nem tudják felmérni, miből maradnak ki!
Ha bekövetkezik az, amit terveznek, hogy a nyári szünetet megrövidítik, még tovább csökken az ilyen lehetőség.
 

Kidman79

Állandó Tag
Állandó Tag
Emlékszem gyermekkorom boldog pillanataira, a táborozások a sok játék és csatangolás a szabadban.A maihoz képest zsúfolt játszóterekre. A lakótelepi barátokra,és még annyi minden ,hogy per pillanat elfog valami számomra szívbe markoló érzés. A felismerés,hogy gyermekkorom a múltba vész s csak emlék csupán.
Nosztalgikus érzés ez ,de nem baj ez van, az idő sajnos nem áll meg.
Inkább azt bánom, hogy a mai fiatalság annyi mindenről lemarad a természet megismerésétől kezdve sok másról amit nem is sejtenek. Mert ebben a rohanó világban ha van egy kis szabadidejük.Inkább itt ülnek a gép előtt ahelyett, hogy elpazarolják azt ami csak egyszeri és megismételhetetlen élményeket nyújt a gyermekévek és a fiatalság.
 

klavikord

Állandó Tag
Állandó Tag
emlekszem a felsoroltakra, de oregnek nem erzem magam :)


egyszer en is kezdtem egy listat irni magamnak:
rollós toltartó
tantusz
lyukas kétfilléres
rózsaszín térdig éro bundabugyi
mackóruha
indigo kek klott iskolaköpeny
sultgesztenye
strand
Sabin cseppek
délelott-délutános tanítás
vas gyüjtés
tejcsarnok , kannába a tej
tejjegy
töltotoll késobb a golyóstoll
IKKA
Flora mosószappan
lekváros kenyér
TESLA magno
porcukorral kikevert tojássárgája
finom kiflik
iskolában: síri csöndben ültünk hátra tett kézzel
Egy a jelszónk a béke..
Bambi
Csim-bum cirkusz
cserépkályha
Korfu

Budapest: Szeneskocsi, szódás, szemetes, jeges mind lovaskocsival
meg az ószeres, (óószereeeeees!!!), idönként a köszörüs, verklis

Zizi cukor. bocskor szíj.:)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor gyerek voltam még járták az utcát a vándor iparosok.
Az üveges, köszörűs rendszersen. Időnként a "drótos tót" is megfordult a környéken. "Drótóóznyi való, fódóóznyivaló" kiáltással kínálta a szolgáltatását. Én, mint gyermek nagy érdeklődéssel figyeltem, mit csinál. Nálunk lyukas lábast, fazekat javított. Két mostani 5Ft-os méretű bádog vagy alumínium lemezt fogott össze egy nyitszöggel, lisztből-vízből kevert csirízt is kent alá, ezzel takarva le a lyukat. Így még sokáig használhatóvá téve a már használhatatlan edényt. Repedt, törött cserepet nálunk nem javított, pedig az, számomra, még érdekesebb lehetett volna. Drótozott köcsögöt a faluházakban, néprajzi kiállításokon most is lehet sokat látni, de foltozott lábast, fazekat még nem láttam.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Régebben írtam a jégszekrényről, a jegeskocsiról. (Keresztapámék jégszekrényében egy fél tábla egy hétre biztosította a hideget.) Akkor kértem, hogy ha a jegesekről talál valaki képet, tegye fel. Most találtam egyet:
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem emlékszem ezekre a dolgokra, persze hallottam róla már, de nem tapasztaltam. \\m/

Akkor még fiatal vagy!
Én emlékszem arra, hogy édesapám hajnalban indulva kerékpáron ment "külszolgálatba", hogy a félárú vonatjegy árát megkapja (ami akkor nem volt sok), édesanyám éjszaka kötött másoknak pulóvert, úgy hogy oda volt készítve egy hidegvízzel teli lavor, ha elálmosodik beledugja a lábát, mert fontos volt, hogy időben elkészüljön, és szükség volt arra a kis pénzre, amit érte kapottt, hogy a körzeti orvos hozott egy liter tejet -ellenszolgáltatás nélkül- hogy legyen a gyerekeknek, mert a húgom beteg volt. Hogy mennyi zsíroskenyeret, lekváros kenyeret, rátott levest, grízes, vagy lekváros tésztát, paprikás krumplit (kolbász nélkül) ettünk. És más, az '50-es évek egyéb nehézségeire.
De ezt nem azért mondom, hogy panaszkodjak, anyagilag rossz helyzetben voltunk, de békében, szeretetben éltünk.
Most is úgy emlékszem, hogy szép gyermekkorom volt.
Az, hogy az emlékek szépek-e, nem az anyagiaktól függenek. Hogy a család mennyire figyel egymásra, hogy szertnének örömet szerezni a velük élőknek, mennyire érezzük, hogy a többiek érdeklődnek azután, hogy velünk mi történik, az sokkal többet számít.
Szerintem ez nagyon hiányozhat sok gyermeknek most, hiába sok a zsebpénzük, nem érezhetik olyan jónak az életüket, mint én akkor (és azóta is).
Fontosabb, hogy szeretet adjunk, mint pénzt, jólétet a gyermekeinknek!
 

Bombikem

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy aprócska megjegyzés...lehet, hogy furcsa, lehet hogy nem igazán idevág de gondolom elmondom.

Van egy 2 éves kislányom. S lehet az én hatásomra nem tudom, de sokkal jobban szereti azokat a mesekönyveket, amiket anno az én szüleim nekem olvastak. :)

Pöttyös Panna, Kisvakond (ez újra divatba jött), Boribon (szintén újra felkapott a férjem anyja nem is ismeri), Kipp-Kopp jaj de sok gesztenyebabát készítettem apukámmal. :)


Nagy nagy kedvencem pedig a Futrinka utca volt! Imádtam, egy nagyképernyős fekete-fehér tévénk volt távirányító talán a holdban...s mindig találóskérdéseztünk a testvéremmel, hogy vajon melyikük milyen színű lehet. :) Meg arra is emlékszem, hogy hétfőnként nem volt adás, kedden pedig a Derrick volt az esti műsor, de ez már a 80-as évek végefelé ...azt hiszem. (Ma milyen gagyinak tűnik, akkor meg hajaj :D)

Meg volt üdítő por, műanyag üveg alakú, pici, pezseg a nyelven :D Sose csináltunk belőle üccsit. Meg mikor búcsúkor a szülők mentek tekézni meg sörözni, mi meg rohantunk hozzájuk, hogy had vegyünk fagyit, amolyan jó vízezett valami volt és húúú 20? fillérbe került.
Amikor péntek délután órákig álltunk sorba a kenyérért (8 ft volt) mert 2 kor jött a kenyeres, utána már csak hétfőn reggel volt nyitva a bolt.

Nagyon szerettem a május 1-ét, mindig elmentünk felvonulásra, kaptam zászlót (ezt úgy osztogatták, gondolom ezzel kötelező lett volna integetni én a kötelezőn kívül is imádtam lengetni) meg lufit a szüleimtől. :)

Nagyon szerettem táborozni én is. Voltam kisdobos, úttörő, nagyon sokat segítettünk az időseknek. Kaptunk érte matricát egy kiskönyvbe (nem a kisdobos-úttörősbe) és év végén pedig a matricák értéke ellenében kaptunk ajándékot. Könyvet stb. Mókus őrs zászlóvivője voltam :D

Mindig arra gondolok, hogy annak idején nem volt márkás többtízezer sőt még többezer forintos ruhánk, cipőnk. Sokat dolgoztam már gyerekként is. 6 éves koromtól már hordtam be a fát (még nem volt gáz, csak kályha meg később központi) úgy húztam magam után. 10 évesen mentem a földekre már hajnalban és este úgy vetettem rá magam a kacsazsíros kenyérre és mindig könyörögtem a nagymamámtól egy kis kovászos uborkáért hozzá....a mai fiatalok el sem tudják képzelni, hogy bizony annak idején bár a porban játszottunk és nekünk a ház körüli munka is játék volt bizony nagyon nagyon sokat dolgoztunk már hajnaltól estig a nyári szünetben. Kellett a segítség...s mégis életem talán legboldogabb időszaka volt.

Ja és nem érzem magam őskövületnek, még "csak" 34 éves vagyok. De nagyon nagyon sok szép és fájdalmas emlékem van. Utóbbi a munka miatt, és megmondom őszintén amióta panelpatkány lettem a férjem által nagyon elpuhultam :)
 

Bombikem

Állandó Tag
Állandó Tag
Húúú sorba jönnek elő az emlékek :)

Pedálos Moszkvicsunk nekünk is volt, és a lányomnak is szerettem volna, de sajnos még egy lepukkant változatnak is csillagászati az ára :( Így kénytelenek voltunk beérni a "modern" fröccsöntött változattal. Pedig a régi pléhmoszkvicsknak volt ám hangulata :)

Láttam valaki berakta képbe a régi kék átlátszó "bakelit" lemezeket, nekünk is volt. :) Jújj most már befogom, pedig vigyorogva írok és annyit tudnék még...
 

tkrisz8

Állandó Tag
Állandó Tag
bár én panelban nőttem fel, emlékszem nagymamámnál a tanyán kannával hordtuk a vizet a kútról mint mindenki, ott nagy szó volt a bépített fürdőszoba, és milyen más íze volt a víznek!!! és különleges alkalmakkor kaptunk üdítőt, volt citromos meg narancsos :) és fémből volt a búgócsiga, a csatos négykerekű, méretre állítható görkorit meg egyszerűen imádtam.....és még mennyi mindent!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Bár én város szélén nőttem fel, emlékszem hogy az artézi kútról kannával hordtuk a vizet. Nagyon nem szerettem a nagymosást, mert sokszor kellett fordúlni. A fürdés is fakádban, a sparhelten melegített vízben történt. Már nincs meg a "mosófazék", amiben melegítettük a vizet, a fakád sem, amiben fürödtünk. Később egy alumínium kádat használtunk, de már az sincs meg.
Amikor az udvarra bevezették a vizet (nem a lakásba), már nagy könnyebbséget jelentett.
De hajat a gyűjtött esővízben mostunk, vagy egy kis ececetet öntöttünk az öblítővízbe. Nálunk a víz nagyon meszes.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy aprócska megjegyzés...lehet, hogy furcsa, lehet hogy nem igazán idevág de gondolom elmondom.
...
Van egy 2 éves kislányom. S lehet az én hatásomra nem tudom, de sokkal jobban szereti azokat a mesekönyveket, amiket anno az én szüleim nekem olvastak. :)

Pöttyös Panna, Kisvakond (ez újra divatba jött), Boribon (szintén újra felkapott a férjem anyja nem is ismeri), Kipp-Kopp jaj de sok gesztenyebabát készítettem apukámmal. :)


A gyermekeim, most már unokáim is szívesen hallgatják a régi meséket, verseket, amiket annak idején szüleimtől. nagyszüleimtől hallottam.
A számítógép, CD, internet sem csábítja el őket az ilyen meséktől.
Nem szabad kihagyni ezeket a lehetőségeket! Ez nem csak a szülő-nagyszülő és a gyerek kapcsolata szempontjából fontos, hanem a gondolkodás, a szemléletrmód kialakakítása miatt is is fontos.
Szeretnénk átadni az utódainknak átadni tapasztalatainkat, hogy az általaunk elkövetett hibákat ők ne kövessék el. Ezt meséken keresztül a legkönnyebb elmondani.
A közös tevékenység sokat segít a kapcsolat kialakításában. Mindenkinek ajánlom!
Egy csutkababa, fűzfasíp, vadgesztenyéből, makkból, nádszálból készített játék kedvesebb -különösen, ha együtt készítjük- mint egy drága bolti játék.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Most nézük vissza a Szomszédok 2. részét (1987-ből).
Taki bácsi (Zenthe Ferenc 1987–1999) és Bőhm bácsi (Máriáss József 1987–1991) egymás mellett daráták egy élelmiszer boltban a mákot és a kávét. Már nem is emlékszem mikor láttam utóljára mák- és kávédarálót az üzletekben, pedig ezek valamikor az élelmiszer boltok tartozéka volt, sőtt szemes kávét sem látok már jó ideje. Gyermekkoromban még a kávé pörkölése is otthoni munka volt, ha véletlenül sikerült babkávéhoz jutnunk.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A Szeszélyes Évszakokra emlékezett egy műsor a „királyi TV”-n most. Mutattak egy részletet az első adásból, ami a fiatal Antal Imrét mutatta. Eszembe jutott a Halló fiúk! Halló lányok! című műsor, amire már tényleg csak az idősebbek emlékezhetnek.
Lassan eljuthat Antal Imre is arra a sorsra, amire az egykor népszerű TV sztárok eljutottak. Emlékszem egy TV jubileumi vetélkedőjére, Vitray Tamás vezette, amelyiken Antal Józsefet senki sem ismerte fel képről, pedig az egyik legnépszerűbb bemondó volt, a Parabola sikere is neki volt köszönhető nagy részben, sokan Savanyú Jóska néven emlegették, mert látszólag érzelem nélkül olvasta be a humoros, tragikus híreket is. Vitray meg is jegyezte akkor, hogy azt hiszik, hogy népszerűségük nagy, de néhány év elég, hogy elfelejtsék őket.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyot hibáztam, Varga József helyett Antal Józsefet írtam!

A Szeszélyes Évszakokra emlékezett egy műsor a „királyi TV”-n most. Mutattak egy részletet az első adásból, ami a fiatal Antal Imrét mutatta. Eszembe jutott a Halló fiúk! Halló lányok! című műsor, amire már tényleg csak az idősebbek emlékezhetnek.
Lassan eljuthat Antal Imre is arra a sorsra, amire az egykor népszerű TV sztárok eljutottak. Emlékszem egy TV jubileumi vetélkedőjére, Vitray Tamás vezette, amelyiken Antal Józsefet senki sem ismerte fel képről, pedig az egyik legnépszerűbb bemondó volt, a Parabola sikere is neki volt köszönhető nagy részben, sokan Savanyú Jóska néven emlegették, mert látszólag érzelem nélkül olvasta be a humoros, tragikus híreket is. Vitray meg is jegyezte akkor, hogy azt hiszik, hogy népszerűségük nagy, de néhány év elég, hogy elfelejtsék őket.
Elnézést kérek! De az egykor híres bemondó nevét elhibáztam. Talán az volt az oka, hogy Antal Imre volt az eszemben, amikor írtam. Ezért írhattam Antal Józsefet, Varga józsef helyett.
Tőle, sajnos, már nem kérhetek bocsánatot, mert 1981-től már nincs köztünk. Talán nem véletlen, hogy munka közben - ahogy lekeverték a képet - lett rosszul. Infarktust állapított meg az orvos, szervezete nem sokág állta a betegség ostromát.
Amikor észrevettem a hibámat, már a rendszer már nem engedte, hogy az üzenetemet módosítsam.
 

naivbalek

Állandó Tag
Állandó Tag
Elnézést kérek! De az egykor híres bemondó nevét elhibáztam. Talán az volt az oka, hogy Antal Imre volt az eszemben, amikor írtam. Ezért írhattam Antal Józsefet, Varga józsef helyett.
Tőle, sajnos, már nem kérhetek bocsánatot, mert 1981-től már nincs köztünk. Talán nem véletlen, hogy munka közben - ahogy lekeverték a képet - lett rosszul. Infarktust állapított meg az orvos, szervezete nem sokág állta a betegség ostromát.
Amikor észrevettem a hibámat, már a rendszer már nem engedte, hogy az üzenetemet módosítsam.

Én értettem kire gondoltál.
 
Oldal tetejére