Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

Csabius

Állandó Tag
Állandó Tag
Épp most olvastam végig fórumot az elejétől, és nagyon elgondolkoztató volt. Egyrészt jól mutatja, hogy mennyire változik körülöttünk az anyagi világ, mennyire mások a körülmények, és e miatt mások lettek a szokásos emberi reakciók. (Csak egy gyors példa: ez előtt 15-20 évvel a magában beszélő embert nem nagyon tudtuk volna hova tenni, de nem tartottuk volna normálisnak Budapesten, ma meg nem is törődünk vele, mert biztosra vesszük, hogy mobilozik. Bár ettól még lehet nem normális... Bocsi a csapongó stílusért!) Szóval emberi reakciók, emberi hozzáállás: viszont az emberek alapjában nem változtak, csak mindig új és új generációk is színre lépnek, akik már más környezethez alkalmazkodnak, mint amihez az időseknek kellett (kiváló példa erre b.p. hozzászólása Ur városáról...) A trükk talán ott lenne, hogy miként őrizzük meg és adjuk át azt, amit értékesnek vélünk, és miként fogadjuk be, ami jó újítást, ötletet a fiatalabbak létrehoztak. És hogy ez nem is olyan könnyű, azt jól példázza a világirodalom: a "ma emberének" az Iliászban és az Oduszeiában leírtakhoz bizony nagyon hasonló problémákkal kell megküzdenie. Mintha csak egyénileg tudnánk fejlődni, és sose tanulnánk semmit közösségi szinten...
 

alberth

Állandó Tag
Állandó Tag
A 60-70 es évek szocialista realizmusa a teljesítmény fokozására és a találmányok gazdasági hasznára volt büszke. A környezeti ártalmakat sohasem emlegette. A műtrágyázásra is nagyon büszkék voltak, no meg hogy a tápszerektől milyen gyorsan fúvódnak fel a baromfik.
Hogy milyen zöldséghez, gyümölcshöz és milyen minőségű húshoz, táplálékhoz jutunk, az nem érdekelte az ideológia fenntartóit. Sem a környezeti ártalmak. És a II. világháborúban az embereket a túlélés foglalkoztatta, a nagyhatalmakat a győzelem kivívása. Közben sohasem készült arról azóta sem statisztika, hogy milyen maradandó, vagy tartós környezetszennyezést idéztek közben elő. Ez vonatkozik a hidegháborúra és a fegyverkezési versenyre is. Bezzeg a békés lakosság hűtőszekrényfreonjai és dezodorhasználata; ez aztán óriási ózonlyukat generált... A harci gépek számtalan kondenzcsíkja az kék égen, nem rongálja a bioszférát? Ezt hol elemzik?
 

alberth

Állandó Tag
Állandó Tag
Emlékszem rá a 70-es évek elejéről. Nagyon jól állt a lányoknak, szinte megvesztem a látványtól...:D
 

Bözse

Állandó Tag
Állandó Tag
Hat szem gesztenye a sarkon 1 Ft.
Másik sarkon kiabálta az árus: "Friss meleg a tököm"! Sült tök árára már nem is emlékszem....
 
Oldal tetejére