Hogyan iktassuk ki az egónkat?!

oliyboty témája a 'Agykontroll' fórumban , 2010 Január 22.

 1. tibya

  tibya Állandó Tag


  Tudod az, hogy kinek van igaza, csupán az egó részéről fontos. Szerintem az, hogy a csecsemők gondolkodnak-e vagy sem, valójában nem igazán számít.
  Szerintem ami igazán számít és ami a világot megváltoztatná az, hogy mi váljunk jelenlevőbbé.
   
 2. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Ügyesen kibújtál! Ezzel jelenlevőbb vagy? Ha nem tudod alátámasztani állításod, már valójában nem igazán számít? Az ego játéka az is, amit most művelsz, vedd már észre! Attól még szerethető vagy!... ha az egos játékaid játszod is... éld meg, ha most ezt szeretnéd, de kár tagadnod, csak azért mert a tanok szerint így vagy emelkedett ha magad előtt is letagadod, elnyomod...
   
  Utoljára módosítva: 2014 Június 29
  evapatocs, V.T. és Tavaszi Kikelet kedveli ezt.
 3. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  az élet, ami benned áramlik, itt és most van...egyetlen pillanat kell, hogy észre vedd....szavak....nem kellenek hozzá....ismeretek...tudás...a létezés nem kéri önmagát számon....nem papagályokra van szükség...nem arra, hogy ismételjünk bármit is...az élet nem kell, hogy megszabott mederben áramoljon...minden felismerés, az élettel kapcsolatban, azé akiben épp zajlik...nem adhatunk semmit, amivel más, már eleve ne rendelkezne....csak gondolatokat, amik által épp, hogy mássá leszünk...ki így, ki úgy gondolkodik...de nem foghatod meg a gondolatokat....ahhoz, hogy a másikat tisztán érezd...nem a gondolkodását kell látni...az változik, egyetlen egy gondolat se képes veled maradni, áramlik, mint ahogy az élet....a szem lát, az a dolga....hogy épp mit figyel, a figyelőtől függ....de nem az vagy, amit figyel...és ez a lényeg....látni, megélni...és elengedni...minden pillanat erről szól....így értelmezni, azt ami most épp nincs itt, teljesen haszontalan...nem állíthatunk semmit bizonyosságal, hisz még azis, ami jelen pillanatban bennünk zajlik...máris múltidővé válik...csecsemő, gyermek...pillanatnak él..ahogy kinyílik a szeme lát....ahogy lát figyel...a figyelő és a megfigyelt ketté válik, majd csak a megfigyelt marad...majd mikor tudatára ébred....a figyelő és a megfigyelt ismét ketté válik...és ha tovább mélyed benne...csak a figyelő marad...akiben egyszer csak, mások nézőpontjával szemben, már csak a teljes elfogadás marad...hisz ismeri az utat és tudja mindez lényegtelen...ismeretek, tudás, egyiksem visz közelebb ahhoz, aki valójában vagy...mások nézőpontja...pedig tudaja, ahhoz a "máshoz" tartozik...meggyőzni másokat, saját igazáról....hát....csak nevet egyet és azt mondja...tudod mit: IGAZAD VAN!!!!...:)
   
  evapatocs és Tavaszi Kikelet kedveli ezt.
 4. Tavaszi Kikelet

  Tavaszi Kikelet Állandó Tag

  Boniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  Úgy hiányolom írásaidat, néha azt érzem, hogy szükségem van arra, hogy fogd a kezem és vezess a jó irányba. Megint iszonyatosan sokat ugra bugrálok az időkben, de a jelenben nem tudok megragadni a csuda vigye el :) Mindig akaratlanul a jövőben elveszem, vagy a múltba megyek vissza és nem akarok már ott lenni, vagy ha ott vagyok, ahol nem kéne, akkor meg úgy legyek már ott, hogy azonosulás mentesen.
  És azt is megfigyeltem, hogy az elmúlt 3 hétben csak nyávogok, mi nem jó, mi hogy kéne legyen, mi nem kéne legyen, milyen legyen, hogyan lenne jó, stb... és abba kell hagynom a nyávogást, mert felesleges és elviszi a figyelmem és energiám mindenhová, csak oda nem ahol lenni kéne, a jelenben.
   
 5. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  Szióka...:)

  fogadd el!!!!....fogadd el, hogy gondolkodó érző ember vagy....ne akarj más lenni....ne kelts magadba ellenállást....jó nem jó...ki dönti el....ha épp a múltban voltál...sebaj...nincs senki aki ezért számonkérne...ne légy önmagad bírája...csak engedd el...ha már megtörtént nevess rajta egyet...és csak emlékezz ezek is mind csupán gondolatok...ahogy jöttek úgy mennek...és máris megint a jelenben vagy...csak a MOST számit...most épp mizajlik benned....:)
   
  evapatocs és Tavaszi Kikelet kedveli ezt.
 6. Tavaszi Kikelet

  Tavaszi Kikelet Állandó Tag

  Tudom, hogy most is panaszkodom, meg megint elméből jön, de.......
  - jelen lenni szeretnék, észre venni az élet ezerannyi szépségét, pillanatát, átélni, megtartani és benne lenni az egység állapotában
  - kidobni az összes felesleges dolgot, ami visszahúz és nem enged kibontakozni, teljes életet élni (ami már most is az, csak nem tudom észrevenni, felismerni mélyen és rájönni...)
  - szeretnék nyugiban, harmóniában lenni belső és külső világommal, a környezetemmel, boldogságot, békét, szeretetet sugározni, közvetíteni
  - szeretném Önvalóm úgy igazából felfedezni, megtalálni és élni azt, aki vagyok
  - szeretném, ha az akarás nem akarás lenne, erőlködés nélküli lenne
  - szeretném, hogy meglássam azt, aki vagyok és megéljem a Vagyok-ot
  - s mindezt úgy szeretném, hogy csak történjen magától, akarat, szándék nélkül, csak a csendben elveszve lenni és igazán mélyen felismerni mindazt, ami vagyok és nem vagyok

  Hát ennyi lenne :D
   
  evapatocs kedveli ezt.
 7. Tavaszi Kikelet

  Tavaszi Kikelet Állandó Tag


  Drága Boniiiiii :)

  Kezdem észre venni, hogy amiket idáig hittem, véltem, vagy valaminek gondoltam, hogy mi az, vagy definiáltam, az nem is az, vagy csak én akartam valamilyen formát adni neki és a kis világomra formálni, aztán most megint lett egy jó nagy káosz bennem és nem igazán tudom, hogy mit jelent azt, hogy jelen lenni. Mit érez ilyenkor az ember, milyen állapot lesz benne jelen, milyen érzés van a szívben, elmében. Azt érzem, hogy még ennyire sose csúsztam vissza, hátrébb vagyok, mint mikor a rajt vonalnál lennék :D Keverednek, mosódnak a felcímkézett fogalmak, definíciók, megint elmésen próbálom érteni, de nem értem, hiszen nem érthetek egy olyat, ami sokkal mélyebbről jön, más helyről. Aztán kicsit meg vagyok kavarodva.
   
 8. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  ezek...kívül vannak...ezek csupán gondolatok...most nézz magadba...te már az vagy....ne kösd gondolathoz...csak engedd, hogy legyen...most is minden magától történik...az elvárás a jelen pillanattal, maga az akadály, hogy csak megéld....MOST csak lélegezz....Most csak figyelj a belső csendedre...szíved dobbanására..és csak Légy Hálás, hogy a létezéssel együtt dobban...:)...ne akarj semmit...csak érezni, hogy LÉTEZEL....máris a Vagyok állapotában vagy...:)
   
  evapatocs és Tavaszi Kikelet kedveli ezt.
 9. Tavaszi Kikelet

  Tavaszi Kikelet Állandó Tag

  Tehát, figyelek a lélegzésemre, a szív dobbanására és ha feljönnek gondolatok (mert jönnek közben ám, hogy ne legyek a csendben) , akkor nem ragadok bennük meg és hagyom, hogy legyenek, csak figyelmen kívül hagyom őket és közben hálát adok a Létezésnek, hogy vele együtt dobban és ennyi? :) Ezt mindig megcsinálom, mikor érzem, hogy elvisznek a gondolatok és kibillentenek a jelenből, a vagyokból? :)
   
  evapatocs és Bonaona kedveli ezt.
 10. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  ne gondolkodj rajta...ne tervezzd meg csak éld meg, mikor épp elkapod a jelen pillanatot...:)...ezért veszélyes minden útmutatás...mert az elme rögtön feladatnak fogja fel...és a lélegzet vétel könnyed...nem igényel figyelmet...csak történik minden pillanatban...ehhez sem kell más csak engedni, hogy történjen...
   
  phoenyx, evapatocs, V.T. és 1 másik tag kedveli ezt.
 11. tibya

  tibya Állandó Tag

  Ha ironikusan kinevetjük a másikat és azt mondjuk: "Oké, igazad van", akkor ez nem az egó?
  Én nem látok benne együttérzést.
  Valójában, szerintem akkor vagyunk önmagunk, ha fontosabbnak tartjuk a másik embert, mint azt, hogy igazunk legyen.

   
 12. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag


  "meggyőzni másokat saját igazáról"....gondolatsorhoz kapcsolódik az a másik gondolatsor, ami így hangzik: IGAZAD VAN!!!....mert a létezésben egyetlen egy igazság van...hogy mindenkinek igaza van...ketté választani valamit, ami épp te magad vagy...teljesen haszontalan...ha tudod ki vagy az ego csupán eszköz lesz számodra...miért is kéne ezt túl misztifikálni...a kettő sose volt kettő...mindig is egy volt....együtt érzés pedig csak is ott van, ahol az egység érzés.... "fontosabb" is csupán egy gondolat az egónak, nem értheti, még nem éli....és még az "igazad van"...és "IGAZAD VAN" gondolata között is látható a különbség...ki és éppen honnan nézi...lehet más a hemüvegünk...ki tudja?...:)
   
  evapatocs, V.T. és phoenyx kedveli ezt.
 13. tibya

  tibya Állandó Tag

  Természetesen, mindenkinek a saját nézőpontjából igaza van, viszont az nem mindegy, hogy milyen belső állapotból nyilvánulunk meg, amikor ezt a másik személyel közöljük.
   
 14. tibya

  tibya Állandó Tag

  Erre utaltam, hogy az irónia az elkülönülést erősíti és nem az együttérzést.
   
 15. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Gondolkodtál már azon,hogy ami neked irónia,az a másik embernek nem,de ez forditva is igaz...
  akkor kinek a belső állapotát kell megvizsgálni...nem-e a sajátunkét,mert ami rossz érzést kelt bennünk,azt magunkban kell meglelnünk..
  szerintem igen.Nekem rohadt nehéz volt ez a felismerés!
   
  hannah22, phoenyx és V.T. kedveli ezt.
 16. tibya

  tibya Állandó Tag

  Szerintem lehet látni, érezni a másik emberen amikor komolyan beszél és azt is amikor gúnyosan beszél hozzánk.
  Természetesen az nem a címzett személyről szól, hanem a kezdeményező személy tudati állapotáról árulkodik.
   
 17. tibya

  tibya Állandó Tag

  Természetesen, mindenki a saját belső állapotáért a felelős.
  Belső változás nélkül nincs is igazi külső változás, mivelhogy a világunkat a tudati állapotunk teremti meg minden pillanatban...
   
  tomi6789 és evapatocs kedveli ezt.
 18. evapatocs

  evapatocs Állandó Tag

  Ami téged negativan érint meg 1-1 beszélgetésből,az nem a másik tudati állapotát tükrözi,hanem benned nincsen feldolgozva valami ezzel kapcsolatosan.
  Pl,ha te embereket tanitol mondjuk reiki-re,és mint tanitó azt képzeled,hogy te vagy a spirituális ász,akkor bizony mélyen megérinthet egy olyan ember gondolatmenete,aki Tudja,mert éli,amit tud,nem pedig szajkózza,amit mások tanitottak neki.
  Megjegyzem,akitől valójában tanulhatunk,azoknak az embereknek isszuk szavait!! Aki nem,még mindig az elme fogságában van!

  A hitelesség mindig a tapasztalattal kezdődik!

  Bocsi,most magamról beszélek,ha nekem kb: 7 éve valaki az önvalóról,vagy az egoról beszélt volna,azt hiszem valami mentális zavarokkal küszködő valakinek kiálltottam volna ki.Akkor azon a tudati-szinten voltam.Ez volt természetes.
   
  V.T. kedveli ezt.
 19. Bonaona

  Bonaona Állandó Tag

  elgondolt gondolatok...olybá lesznek, ahogy azokhoz viszonyulunk...egyetlen gondolat sem képes önmagában áldást vagy ártást hozni...ahhoz kell egy befogadó....ha van még ott valaki...lehet a gondolatokat felcímkézni, körbejárni, méregetni, érzéseket tenni hozzá...ha nincs, hát a jelentőségük se lesz több...a külsővilághoz a gondolatok a kapocs...a belsőhőz nincs szükség rájuk...amint éli ezt az ember...a gondolatok csupán csak eszközök lesznek ahhoz, hogy a létezés vissza vezessen önmagadhoz...:)
   
  V.T. és evapatocs kedveli ezt.
 20. most

  most Állandó Tag

  mindketötöknek igazavan vagy mégsem .. :p
  gondolkodik.. a gondolkodásunknak számos összetevője van...
  a gondolkodás része
  -pl a hosszutávú memória h a legközismertebbet emlitsem ..
  6-7 éves kor környékén alakul ki ...és érdekes módon hasonló jellemzői vannak mint a régi akumlátoroknak... amennyire mélyen formázzás ..
  elő töltés... annyira lessz mély .. ennek okán magoltattak anno a gyemekkel olyan litániákat ! (nevük .. jelzi is h hosszu mint a litánia)
  igy a hosszutávő memória bizony sokkal nagyobb tárteületel birt

  -gondolkodásunk jobb agyféltekés számbavevő.. számoló ...
  eleme, már az ujszülötteknél is megmutatkozik .. egyes kisérletek szerint ...
  az ujszülöttek is csodálkoznak ha két elemet teszünk be egy dobozba és hármat veszünk ki.. észreveszik...
  gondolkodik.. ...biztosan hiszen nem jönnének létre azok a bizonyos idegi kapcsolatok amit a mozgását is koordinálják..
  de ezek hozzák léltre a hang fellismerést a látvány rögzitését is...
  jól megfigyelhető ...ahogyan a kisbaba már nem véletlen szerüen néz.. vagy ez nem gondolkodás ? ez csak néhány elelme a gondolkodásnak..
  és valószinüleg nem is ismerjük mindet...

  h nincs róla véleménye ... nem is lehet .. viszont kiváncsi ...
  felnöttként ezt beálitodottságként..-hangulat, éljük meg .. .. ez gondolat ????
  nem cselkvő hanem elfogadó állapotot eredményez.. (mint maga a baba lét..)
  talán ebben kell harmóniát tartani
  sztem ami megkeseriti az életünket az a hiedelmeink .. amit tudni vélünk.. és igaznak gondolunk..
  aztán vagy ugy van vagy nem ... szenvedünk mert nincs új a nap alatt... pedig reménykedünk...
  vagy addig piszkáljuk mig igazzá lessz... tudtam h rossz lessz ez...

  ergo nem az egoval ....hanem az igazsággal küzködünk ami nincs .. .
   

Megosztás