Ide minden Katicát!

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
5472813996.jpg
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
7547215577.jpg
images
images

A katicabogár minden nemzet számára kedves állat, olyannyira, hogy ezt a bogarat a legtöbb nyelven igen bájos névvel látták el. Egy különös összefüggés azonban a legtöbb elnevezés között felfedezhető. Miben rejlik a katicabogár népszerűsége? Először is abban, hogy maga a katicabogár rendkívül hasznos állat, ugyanis kártevőkkel, konkrétan levéltetvekkel és pajzstetvekkel táplálkozik. Emiatt biológiai növényvédelem egyik kedvelt "eszköze" , hiszen úgy védi a kultúrnövényeket, hogy nem szennyezi a környezetet kemikáliákkal. Másrészt, a katica külsőre egy roppant elragadó bogárka ragyogó pirosas színével és pöttyeivel, melyek számolgatása minden kisgyerek számára szórakoztató mulatság. A magyar nyelvben a katica neve főként a Katalin névhez kötődik, ugyanis leggyakrabban katicabogárnak, katalinkának, katibogárnak, katalinbogárnak, vagy kiskaticának hívják.A népnyelvben viszont néhol a Bencéhez (bödebence), Péterhez (péterbogár) és az Ilonkához (ilonkabogár) kapcsolódik a bogár elnevezése. Hogy miért épp ezeket a neveket választották, azt nem tudni. Viszont tény, hogy nemcsak a magyarok szívéhez áll közel ez az apró bogárka. Az angolok például ladybirdnek hívják, ami a Lady’s Bird rövidítése. A kifejezésben használt Lady szó pedig egyértelműen Szűz Máriára utal. Vagyis az angolok számára a katicabogár nem más, mint Szűz Mária madara. Úgy tartják, hogy a piros szárnyfedő Mária köpenyét, míg a hét pötty Mária vallás szerinti hét örömét és fájdalmát jelképezi. A németeknél a katicabogár szintén Szűz Máriához kapcsolódik, hisz Mária bogarának (Marienkäfer) hívják.

Arthur Wallis Exell, egy ausztrál botanikus ezen felbuzdulva 55 országban gyűjtötte össze a katicabogár különböző elnevezéseit. Összesen 329 elnevezést gyűjtött össze, melyből kb. 80 Szűz Máriára utal, további 50-ben pedig Isten neve szerepel.
Forrás: farm.hu/articles.<wbr>php?act=view&artid=494
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD width="100%" colSpan=3></TD></TR><TR><TD width="1%"> </TD><TD width="98%">
an25_www.kepfeltoltes.hu_.gif
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 
Oldal tetejére