Január 22. A Magyar Kultura Napja - A himnusz születésnapja

eddy56

Állandó Tag
Állandó Tag
kolcsai.jpg

1823-ban ezen a napon tisztázta le és irta alá Kölcsey Ferenc a Csekén a Himnuszt!

 
Utoljára módosítva:

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos ma már nem lehet úgy ünnepelni hogy fentről ne mondják meg hogyan tegyük ezt...ha szóvá teszem brüsszel cinkosa vagyok.
Biztos vannak akiknek fontos hogy elmagyarázzák hogy mit kell ilyenkor érezniük. Nekem érdekes módon nincs ilyen problémám.
 

Lucan0

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Kí nem álltam Darvas Ivánt sosem
De kivételesem azt ott fent jól csinálta.
Annál jobban csak A walesi bárdok tetszik Sinkovits ImrétőlA walesi bárdok Arany János 1857 júniusában elkezdett és valószínűleg 1861 körül befejezett, majd 1863-ban publikált történelmi balladája. A költőt a Magyarországra látogató Ferenc József osztrák császár és magyar király köszöntésére kérték fel. A császári és királyi vizitre a hatalom lelkes ünnepléssel készült.
Aranytól dicsőítő üdvözlő-verset kívántak, ő azonban betegségére hivatkozva elhárította a lehetőséget, de később megírta A walesi bárdokat. Arany az alkotás középpontjába a bűn és a bűnhődés gondolatát állította. A költemény burkolt, allegorikus jelentést tartalmaz: a költőknek sohasem szabad megalkudniuk a kegyetlen, gőgös zsarnoksággal, el kell azt ítélniük, és helytállásukkal mindenkor példát kell mutatniuk.
Ez a vers a magyar emberekben a remény ébrentartását szolgálta, mely az 1848–49-es szabadságharc bukása és az azt követő időszakban történt megtorlások miatt elveszettnek látszott. Sokan a szabadságharc leverése után kétségbeestek, kilátástalannak látták a helyzetet. A szerző őket akarta felrázni, nekik akart példát mutatni a bátor helytállásra.

Haynau, az 1848 utáni megtorlás vezetője.
A ballada 1863-ban a Koszorú című lapban jelent meg először. A verset Arany János a cenzúra miatt nem saját nevén, hanem az óangol ballada fordítójaként írta alá. A ballada valós eseményeket dolgoz fel, I. Eduárd angol király 1277-ben valóban meghódította a korábban önálló, a kelták által irányított Walest.

És még ha nagyhatásút akartok
Ott van
Mácsai Pál: Dicsőséges nagyurak (Petőfi Sándor verse)
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére