Keresztenyzene ,vers, hit, Biblia

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
39%20kesz.jpg


Életmentő kenyér

<HR width="100%">
"Mikor pedig a tizennegyedik éjszaka eljött, amint ide s tova hányatánk az Adrián, éjféltájban észrevevék a hajósok, hogy valami szárazföld közelget hozzájok.

Addig pedig, míg nappal lenne, inti Pál mindnyájokat, hogy egyenek, mondván: Ma tizennegyedik napja, mióta folyton étlen várakoztok, semmit sem véve magatokhoz. Azért intelek benneteket, hogy egyetek, mert ez a ti javatokra szolgál: mert közületek senkinek nem esik le egy hajszál a fejérôl. Mikor pedig ezeket mondá, és kenyeret vett kezébe, hálákat adott Istennek mindnyájok elôtt, és megtörvén, kezdett enni. Felbátorodván pedig mindnyájan, szintén vettek magukhoz táplálékot." ApCsel 27,27. 33-36
<HR width="100%">

Urunk köszönjük, hogy áldhatunk és magasztalhatunk, mert szóltál hozzánk. Köszönjük, hogy életünk kormánykerekéhez akartál ülni. Segíts Úr Jézus, hogy ez valósággal megtörténhessen. Kérünk áldd meg együtt hajózásunkat továbbra is. Segíts, hogy ígéreteid valóságok maradjanak. Kérünk szólj és cselekedj továbbra is dicsôségedre. Ámen.

Míg ezen a földön vagyunk, együtt hajózunk sok-sok olyan emberrel, akinek semmi köze nincs Isten dolgaihoz, és Isten embereihez. Olyan nagy áldás, hogy Istennek vannak emberei ebben a világban. Még inkább jó lenne, ha mindnyájan azok lennétek és Istentôl küldött emberekké válhatnátok, ahogyan Keresztelô Jánosról is mondja az Ige: Volt egy Istentôl küldött ember, János. Ha igazán átadtad az életedet, akkor most a te nevedet is mondhatja.

A hajón egyre nagyobb a sötétség. Gondolhatjátok, mit jelentett félelemben, gyötrelemben a tizennegyedik éjszaka. Ebben a világban egyre nagyobb a sötétség. A technika halad elôre, kibeszélhetetlen vívmányai vannak. Ki gondolta volna 50-100 évvel ezelôtt, hogy léteznek olyan dolgok, amiket már átélünk. És nem vesszük észre, hogy mellette egyre nagyobb az erkölcsi, lelki sötétség. Fogorvosi rendelôben került kezembe az Élet és Tudomány, azt hittem nem jól látok, amikor olvasom, hogy a homoszexualitás a legjobb megoldás a szexuális életre. Hát ennyire nagy már a sötétség? Az okkultizmus terjedése, Amerikában Sátán egyházak vannak, ahol komoly Sátán imádás folyik. Nem tudom hányadik éjszaka már ez, de olyan jó, hogy azt mondja az Ige: "Addig pedig, míg nappal lenne, intette Pál mindnyájokat." 1Ján 2,8 mondja: "A sötétség szünni kezd, és az igaz világosság már fénylik." Eljön a pillanat, amikor egyszer csak feljön az Isten napja, és mindent látni fogsz, még magadat is. Engem mindig megdöbbent, hogy az ítéletkor egyetlen kecske sem mondja: bocsánat, én juh vagyok. Akkor már világos lesz, ki tartozik az Úrhoz, és ki nem. A királyi menyegzôben, mikor bement a király, hogy megtekintse a vendégeket, arra az emberre, akinek nem volt menyegzôi ruhája csak ennyit mondott: kötözzétek meg, és vessétek a külsô sötétségre. Így mondja az Ige: az pedig hallgatott. Egy szava sem volt, mert látta önmagát, látta a többit is, ott már nincs tévedés, bizonytalankodás.

Gondolj arra, ha most jönne fel a nap, nem volnál-e az, akit ki kellene dobni az övéi közül, mert nem mostad és nem fehérítetted meg ruhádat a Bárány vérében?

Pál intette mindnyájokat. Ha még nem tartozol az övéi közé, neked is szól az intés. Engedj teljes szívvel, amíg nem késô! Pál intése azoknak szól, akik együtt hajóznak. "Intelek benneteket, hogy egyetek, mert ez a ti javatokra szolgál." Szeretném ezt az Igét, mint utolsó intést nagyon a szívetekre kötni, el ne felejtsd, ha majd otthon együtt hajózol a tieiddel, azt mondta az Úr: egyél, mert ez javadra szolgál. A lelkednek úgy kell enni, mint ahogy testednek szüksége van táplálékra.

Nagyon örültem annak, amit utána mond: "Mert közületek senkinek egy hajszál sem esik le a fejérôl." Lehet, hogy közben sok hajszál leesett ott, de a Biblia lelki könyv, a belsô dolgaidról beszél. Annyit jelent, hogy legkisebb dolgodra is gondja van az Úrnak. Tudta, akarata nélkül egy hajszál sem eshetik le fejemrôl. Isten olyan Atya, akinek anyai szíve van. Sokszor gondolok arra: Ô az apa-anya Isten, az erôs, a hatalmas. Ahogy egy anyának gondja van gyermeke legkisebb dolgaira, úgy nézz az Úrra, neki mindig gondja van rád. Nekünk gondtalan életünk lehet az Úrban, az apa-anya Isten szárnyai alatt. Mert "azoknak, akik Istent szeretik, minden javokra van." (Róma 8,28). A bajok, a nehezek, minden ami történik velem.

Egyszer világosan megértettem, a hatalmasságokról szóló Igét: Isten szolgái ôk a javadra. A sarki rendôr is az Isten szolgája, tiszteld a hatalmasságot, mert javadra van. Ami körülötted van javadat szolgálja, eredeti szöveg szerint összemunkál a te javadra. Pál arról beszél ezeknek az embereknek: egyetek, mert az néktek javatokra szolgál. "Mikor pedig ezeket mondta, kenyeret vett kezébe." Az Ige lélekmentô kenyér! Kezedbe veszed-e majd minden reggel az Istennek Igéjét? Olyan áldott dolog, hogy van Bibliánk, és kezükbe vehetjük a lélekmentô kenyeret.

Illés ott fekszik a bokor alatt, és felébred arra, hogy pogácsa van mellette, és azt mondja az Ige: Kelj fel, és egyél! Jó volna minden reggel hallanod ezt a mondatot, hogy tudnád, erre nekem szükségem van, a javamat szolgálja, enélkül nem lehet járni az Úr útján. Bár kezedbe vennéd ezt a kenyeret egyre többször, amire a Biblia így mondja: életnek beszéde. Jézus maga a testté lett Ige, Ô maga a kenyér. Jézus a Miatyánkban is megtanította, hogy kérjük ezt a mindennapi kenyeret. Nemcsak a testi kenyeret, hanem a lélekmentôt a lelked számára. János evangéliuma 1 része ezzel kezdi: "Kezdetben volt az Ige, és az Ige volt az Istennél, és Isten volt az Ige." Úgy olvasod az Igét, hogy maga az Isten van benne, és Isten maga az Ige? Azt írja a 14.vers: "És az Ige testté lett". Tehát Jézus maga az Ige! Ha befogadod az Igét, Jézust fogadod be. Hogy lehet Jézusban maradni? Ha benne marad az Ige a szívedben, gondolatodban, emlékezetedben, akkor Benne maradsz, és Ô is benned. Jó volna ha a reggel olvasott és szívedbe fogadott Ige benned maradna és munkálkodhatna. Ahogy a gyomor emészti a kenyeret, és életté lesz számodra, ugyanúgy engedd, hogy a szíved, lelked eméssze az Igét. Akiben már nem marad meg az étel, annak kevés reménye van az élethez. Jézusnak ez a komoly vádja ellenünk: "Az én Igém nincs meg maradandóan bennetek." (Ján 5,38). Boldogok akik hallgatják, és megtartják az Istennek beszédét. Maradjon szívedben az Ige egész napon át. Vannak Igék, amik heteken keresztül forognak szívemben, és életté válnak.

Nem tudjuk az Igét megtartani, az tart meg minket. Ha szíved emészti, erôvé, cselekvéssé válik. Amikor az efézusi vénekkel beszél Pál, akkor így szól: "ajánlak titeket az Istennek, és az Ô kegyelmessége Igéjének, aki felépíthet, és adhat néktek örökséget minden megszenteltek közt." (ApCsel. 20,32). Az Ô kegyelmessége Igéje Valaki, - Jézus. Az Ige amit bevettél, az életnek kenyere. Amit megettél felépíthet, a szervezetedbe jutva táplál. Hadd mondjam most Pállal együtt: "Intelek titeket", - hosszú az út, ki tudja mikor érünk haza az Úrhoz, - "egyetek." Az utolsó intés hangzik felétek az Igén keresztül. "Mikor pedig ezeket mondta, és kenyeret vett kezébe, hálákat adott Istennek mindnyájok elôtt, és megtörte." Pál nemcsak mondta, megtette.

Az Ige másik formája az úrvacsora. Egyik ahogyan táplál az Úr bennünket: az olvasott és hallgatott Ige, a másik, amit így mond az Ige: ízleljétek, hogy jó az Úr. Tehát a szádba vett, testedbe befogadott Ige. Isten szemléltetô oktatást adott az Ô tanítványainak, az úrvacsorában megmutatta, mit jelent bevenni Jézust, befogadni az Életet.

Aki ma osztja az úrvacsorát, szintén kenyeret vesz kezébe, és megtöri. Gondoljatok Jézusra, Aki tanítványai között megtörte a kenyeret. Az emmausiak errôl a mozdulatáról ismerték fel Jézust. Az utolsó vacsoránál azt mondta Jézus: "Kívánva kívántam a húsvéti bárányt megenni veletek, mielôtt én szenvednék." (Luk 22,15). Jézus, amikor veszi a kenyeret és megtöri, a jellemzô mozdulat mellé egy soha nem hallott mondatot mond: "Vegyétek, egyétek! Ez az én testem." (1Kor 11,24). A zsidók vitatkoztak Jézussal, hogy adhatja nekünk testét? Hogy mondhat ilyet: "Én vagyok az életnek ama kenyere"? (Ján 6,35). A tanítványok is nyilván tág szemekkel néztek, hogy mit jelenthet ez most? Ma neked és nekem fogja mondani az Úr: egyél ebbôl, ez az én testem, igyatok ebbôl mindnyájan, ez az én vérem. Ott az utolsó vacsoránál még mindig csak kép volt, aztán történt meg a nagy kenyértörés a Golgotán, amikor valóban magát adta.

A Gecsemáné kertbe jönnek a katonák, hogy Jézust elfogják, és senki nem meri megfogni. Jézus kérdezi: "Kit kerestek? A názáreti Jézust. Felele Jézus: Mondtam néktek, hogy én vagyok az. Mikor azért azt mondá nékik, hogy: Én vagyok; hátra vonultak és földre estek." (Ján 18,4-6). Senki nem tudja elvenni az életét, Ô maga adja. Amikor majd látod a kenyeret, jusson eszedbe: Ô maga adja.

A fôpap elôtt is összezavarodnak a tanúk, nem tudnak semmi okot találni, a vádak érthetetlenek, megkérdezik: "Te vagy-é a Krisztus, az áldott Isten Fia? Jézus pedig monda: én vagyok." (Márk 14,61-62). Nem tudták volna elítélni, ha Ô maga nem adja a vádat. Hátát Ô maga adja oda a verôknek. Kérhetné az Atyát, hogy küldjön tizenkét sereg angyalt, de nem teszi. Amikor adja az úrvacsorában a kenyeret és bort, mindig arra emlékezz, Ô maga adta magát. A vér töröl, múltadra vonatkozik. A kenyér erôt, életet jelent, a jövôre nézve. Kelj fel, egyél, mert utad erôd felett való lesz. Kicsit tudod már, az a körülmény amibe visszamégy, erôd felett való. Jézus benned levô élete ad neked erôt. Az úrvacsorát emberi kézen keresztül veszed, de mindig az Ô kezébôl vedd. Senki nem oszthatna úrvacsorát, ha Ô nem adja magát a kereszten.

Együtt hajózásunknak vége, ma partot érsz. Jó volna ha nem te érnél haza, benned a Krisztus! Elválaszthatatlanul eggyek vagyunk, összetartozunk Krisztussal, és az övéivel. A mennyben mindnyájan együtt leszünk az Úrral és egymással kibeszélhetetlen örömben. Már elválaszthatatlanul eggyek vagyunk örökre az Úr Jézus vére és teste által. Senkivel a földön nem tartozunk úgy össze, mint az övéivel, és a Fiúval, aki mindnyájunkon keresztül munkálkodni fog az Atya Isten dicsôségére.

Imádkozzunk! Uram, Igéd olyan sokszor lett már életmentô kenyér számunkra. Életünk legnehezebb pillanataiban egy-egy Ige tartott meg. Áldunk azért, hogy az úrvacsora is életmentô kenyér, megtisztító vér. Segíts bizalommal járulni a kegyelem királyi székéhez. Töröld el életünk minden bűnét, adj erôt az elôttünk levô úthoz. Kérünk, hadd indulhassunk azzal a mély gyermeki bizalommal, hogy egy hajszálunk sem vész el, hisz megígérted. Köszönjük, hogy kész vagy mindent megadni, hogy megmaradhassunk Benned, és bennünk és általunk dicsôíttessék neved. Hadd tudjunk úgy eggyek lenni, hogy gyönyörködhess bennünk. Áldj, és bocsáss el minket. Ámen.

Biatorbágy, 1985. augusztus 11-16.


40%20kesz+.jpg
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi elmélkedés

Törvény a tisztaság érdekében
"1Azután így beszélt az ÚR Mózeshez: 2Parancsold meg Izráel fiainak, hogy küldjenek ki a táborból mindenkit, akinek kiütése vagy folyása van, vagy holttest miatt tisztátalan. 3Akár férfi, akár asszony, küldjék ki. A táboron kívülre küldjék őket, hogy tisztátalanná ne tegyék táborukat, ahol én közöttük lakozom. 4Izráel fiai így cselekedtek: kiküldték őket a táboron kívülre. Úgy cselekedtek Izráel fiai, ahogyan az ÚR meghagyta Mózesnek." (4Mózes 5,1-4)

Amikor leszedjük a gyümölcsöt a fáról, és valami miatt néhány napig állni hagyjuk, teljesen természetesnek tartjuk, hogy átválogatjuk a kosár tartalmát, hogy az erjedt szemeket kidobva a még jót megoltalmazzuk a romlástól. Amikor valakiről bebizonyosodik, hogy fertőző beteg, evidensnek érezzük, hogy a többi egészséges embertől el kell különíteni a gyógyulásig. Hívő emberként viszonylag könnyen ráállunk arra, hogy elzárkózzunk a ránk rossz hatást kifejtő világi emberektől, bár ez sem mindig zökkenőmentes. Mi történik azonban, ha a probléma a közösség tagjai között, vagy még közelebbről, a családban jelenik meg? Számítunk egyáltalán ilyen eshetőségre? Képesek vagyunk szembesülni a ténnyel, hogy közülünk egy, akivel együtt nőttünk fel, netán együtt merítkeztünk be, rossz irányt vett fel és veszélyt jelent az egész közösségre nézve? Végül képesek vagyunk megtenni az utolsó lépést, a kapcsolat felszámolását? Ez már ugye nem olyan könnyű? Pedig néha szükséges. Az ókori ember szemében minden, ami a halállal kapcsolatba kerül: tisztátalan. Ezért veszélyes lehet az életre. Az életet pedig minden eszközzel védeni kell. Ha másként nem lehetséges, a kapcsolat végleges vagy időleges megszüntetésével. Ezt jelentette a tisztátalanná váltak kiűzése a táborból. Tudunk ennyire következetesek lenni a romlás elkerülése érdekében? /KM/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/LoxYLCqD-N/"><img src="http://media.imeem.com/p/LoxYLCqD-N.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>



Zsoltárok könyve 21. rész

1. Az éneklőmesternek; Dávid zsoltára.
2. Uram, a te erősségedben örül a király, és a te segítségedben felette örvendez.
3. Szívének kivánságát megadtad néki; és ajkainak kérését nem tagadtad meg. Szela.
4. Sőt eléje vitted javaidnak áldásait; szín-arany koronát tettél fejére.
5. Életet kért tőled: adtál néki hosszú időt, örökkévalót és végtelent.
6. Nagy az ő dicsősége a te segítséged által; fényt és méltóságot adtál reája.
7. Sőt áldássá tetted őt örökké, megvidámítottad őt színed örömével.
8. Bizony a király bízik az Úrban, és nem inog meg, mert vele a Magasságosnak kegyelme.
9. Megtalálja kezed minden ellenségedet; jobbod megtalálja gyűlölőidet.
10. Tüzes kemenczévé teszed őket megjelenésed idején; az Úr az ő haragjában elnyeli őket és tűz emészti meg őket.
11. Gyümölcsüket kiveszted e földről, és magvokat az emberek fiai közül.
12. Mert gonoszságot terveztek ellened, csalárdságot gondoltak, de nem vihetik ki;
13. Mert meghátráltatod őket, íved húrjait arczuknak feszíted.
14. Emelkedjél fel Uram, a te erőddel, hadd énekeljünk, hadd zengedezzük hatalmadat!
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag



<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Ckata%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><link rel="Edit-Time-Data" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Ckata%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_editdata.mso"><!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:1; font-size:24.0pt; font-family:"Times New Roman"; font-weight:bold;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> NAPI ÁHÍTAT
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]--><o></o>
AZ Ő SZEMÉLYES HATALMÁNAK LENYŰGÖZŐ FENSÉGE<o></o>

"Krisztus szeretete szorongat minket" (2Kor 5,14)<o></o>
Pál elmondja, mennyire legyőzte, lenyűgözte, szinte satuba szorította Krisztus szeretete. Kevesen tudják, mit jelent, ha Isten szeretete megragad valakit. Minket inkább csak saját megtapasztalásaink kényszere tart fogva. Pált egyedül az az isteni szeretet ragadta meg, úgy hogy nem is volt semmi más az ő látóhatárán: "Krisztus szeretete szorongat." - Amikor egy ember életéből ezt hallod kicsendülni, félreérthetetlenül tudod, hogy annak az életében Isten Szelleme szabadon munkálkodik.<o></o>
Amikor Isten Szent Szelleme újjászül valakit, bizonyságtételében azt hangsúlyozza, amit Isten adott neki, és ez így is van rendjén. De a Szent Szellem keresztsége örökre kitörli ezt és akkor kezdjük megérteni, mit értett Jézus ezen: "Lesztek nekem tanúim!" (Csel 1,1 - Nem arról tanúskodunk, amit Jézus tehet - ez elemi fokú bizonyságtétel -, hanem neki tanúskodunk. Bármi történjék velünk, úgy tekintjük, mintha vele történnék, ha dicsérnek vagy szidnak, üldöznek vagy elismernek, mindent vele együtt fogadunk el. Senki más nem állhat így kí Jézusért, csak akit az Ő személyes hatalmának fensége kényszerít erre. Ezen múlik minden; különös, hogy erre jön rá legutoljára a keresztyén munkás. Pál megvallja, hogy őt Krisztus szeretete megragadta, mindent ezért tesz; akár bolondnak, akár okosnak tartják az emberek: nem törődik vele. Azért az egyért él, hogy meggyőzze az embereket Isten ítélőszékének valóságáról és Krisztus szeretetéről. Egyedül az hoz gyümölcsöt Istennek, ha így átadom magam Krisztus szeretetének. Ez sohasem a mi szentségünket, hanem mindig Isten szentségét és hatalmát bizonyítja az emberek előtt.<o></o>
<hr align="center" color="red" size="1" width="100%" noshade="noshade">
Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből<o></o>
<o></o>
KRISZTUS ELVETTE BŰNÖMET !<o></o>
Krisztus elvette bűnömet, a keresztre vitte fel.
Ő hordozta el az összes betegségemet,
Sebeivel gyógyultunk mi meg !
/: Az Ige él és működik bennem,
Hatalmasan működik bennem
Hitben járok, s nem nézek a körülményekre
Az Ige él és működik bennem ! ://
Elhagyott volt és megvetet
A fájdalmak férfia.
Ő hordozta el az összes betegségemet
Sebeivel gyógyultunk mi meg ! Refr.
Hallásból jön az igaz hit,
Úgy növekszik, mint egy mag,
Hatalmat vesz szívemben és gyümölcsöt terem
Az ige él és működik bennem ! Refr.
<o></o>​
<o>
</o>​
havastaj051.JPG
<o>
</o>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
42%20kesz.jpg


A mai nap igéi




De neked nem vetek véget. Megfenyítelek igazságosan, mert nem hagyhatlak büntetés nélkül. (Jer 30,11)
Péter kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment. Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "URam, ments meg!" Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" (Mt 14,29-31)
Olvasmányok: Jel 1,(1-2)3-8 és Lk 8,26-39

<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra

<CENTER>Csütörtök

Legyen meg a te akaratod!</CENTER>

Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben úgy a földön is.
Máté 6, 10.

Szoktuk mondani, hogy hiszen mégis csak szabad akaratot adott nekünk Isten. Úgyvan: szabad akaratot. De hát akkor mért akarsz belőle saját akaratot csinálni? Mért nem hagyod meg szabadnak?! Ha azt teszed vele, amit te akarsz, akkor nem szabad akarat, hanem a te akaratod. Isten pedig se neked, se másnak nem adott saját akaratot. A saját akarat az ördögtől és Ádámtól származik, akik Istentől vett szabad akaratukat saját akarattá tették. Az a szabad akarat, amely nem a magáét akarja, hanem csakis Isten akaratára néz és éppen azzal marad szabad, hogy nincs kötve semmihez, senkihez, csak Istenhez.
Vegyük észre, hogy Isten a miatyánkban mimagunk ellen imádkoztat. Meg akarja értetni velünk, hogy nincs nagyobb ellenségünk, mint saját magunk. Mert a magunk akarata mindennél erősebb bennünk és éppen ez ellen kell könyörögnünk: Atyám, ments meg engem attól, hogy az én akaratom szerint legyen. Törd össze az én akaratomat, - állj ellene. Történjék velem akármi, csak ne az én, hanem egyedül a te akaratod legyen. Mert így van a mennyben is: ott nincs önös akarat. Legyen ugyanígy a földön is. Az ilyen imádság, ha igazi, bizony fáj az ó-embernek. Mert az önös akarat a legmélyebb és legnagyobb gonosz bennünk. Ez a legdédelgetettebb kedvencünk.


Te szent akaratod legyen
E földön miként mennyekben.
Ha szenvedünk, türelmet adj,
Jó s balsorsban velünk maradj.
Irtsd ki a rossz indulatot,
Mely megszegi akaratod.


43%20kesz.jpg

 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
46%20kesz.jpg


Csütörtök [2009.02.05.] Az Úr Jézus az én megmentőm és megtartóm!



2009.02.05. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN
http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato


<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Csütörtök [2009.02.05.]


</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right></TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>



</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Jer 30,11

</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>Mt 14,29-31



</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Én veled leszek - így szól az ÚR -, és megszabadítalak. Véget vetek minden népnek, akik közé szétszórtalak, de neked nem vetek véget. Megfenyítelek igazságosan, mert nem hagyhatlak büntetés nélkül.

</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mire ő így szólt: „Jöjj!” Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vizen, és Jézus felé ment. Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „URam, ments meg!”
Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: „Kicsinyhitű, miért kételkedtél?”
</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mert veled vagyok én, azt mondja az Úr, hogy megtartsalak téged: mert véget vetek minden nemzetnek, a kik közé kiűztelek téged, csak néked nem vetek véget, hanem megfenyítelek téged ítélettel, mert nem hagylak egészen büntetés nélkül.

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ő pedig monda: Jövel! És Péter kiszállván a hajóból, jár vala a vizeken, hogy Jézushoz menjen.
De látva a nagy szelet, megrémüle; és a mikor kezd vala merülni, kiálta, mondván: Uram, tarts meg engem! Jézus pedig azonnal kinyújtván kezét, megragadá őt, és monda néki: Kicsinyhitű, miért kételkedél?

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mert én veled vagyok, hogy megszabadítsalak, igen, megsemmisítem mind a nemzeteket, amelyek közé szétszórtalak. De téged nem semmisítlek meg, csak megfenyítelek, ahogy igazságosságom kívánja, mert nem engedhetem, hogy teljesen büntetlen maradj.

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>„Gyere!” - felelte. Péter kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen. Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: „Uram ments meg!” Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű - vonta kérdőre -, miért kételkedtél?”</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Ez a megtapasztalalás nem csak a vizen járó, kicsinyhitű Péteré, de minden, Krisztusban hívő keresztyén emberé is lehet, aki hozzá kiált s a nagy mélység felett is Jézus kezében tudhatja életét!


</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>


47%20kesz.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
48%20kesz.jpg



BÁLÁM

Amiképpen szól nékem az Úr
<HR width="100%">
"És tovább mentek Izráel fiai, és tábort ütöttek Moáb mezôségén a Jordánon túl, Jerikó ellenében. És mikor látta Bálák, a Cippór fia mindazokat, amelyeket cselekedett Izráel az Emoreussal: Igen megrémült Moáb a néptôl, mivelhogy sok volt az, és búsult Moáb Izráel fiai miatt. Monda azért Moáb Midián véneinek: Most elnyalja e sokaság minden mi környékünket, amiképpen elnyalja az ökör a mezônek pázsitját. (Bálák pedig, Cippórnak fia, Moáb királya volt abban az idôben. Küldött azért követeket Bálámhoz, a Beór fiához Péthorba, amely volt a folyóvíz mellett, az ô népe fiainak földére, hogy hívják ôt, mondván: Ímé nép jött ki Egyiptomból, és ímé ellepte e földnek színét, és megtelepszik én ellenemben. Most azért kérlek jöjj el, átkozd meg érettem e népet, mert erôsebb nálamnál; talán erôt vehetek rajta, megverjük ôt, és kiűzhetem ôt e földbôl, mert jól tudom, hogy akit megáldasz, meg lesz áldva, és akit megátkozol, átkozott lesz. Elmentek azért Moábnak vénei, és Midiánnak vénei, és a jövendômondásnak jutalma kezeikben volt, és jutottak Bálámhoz, és megmondták neki Bálák üzenetét. Ô pedig monda nékik: Háljatok itt ez éjjel, és feleletet adok néktek, amiképpen szól nékem az Úr. És Moábnak fejedelmei ott maradtak Bálámnál.

Eljött pedig az Isten Bálámhoz, és monda: Kicsodák ezek a férfiak tenálad? És monda Bálám az Istennek: Bálák, Cippór fia, Moáb királya, küldött én hozzám, ezt mondván: Ímé e nép, amely kijött Egyiptomból, ellepte a földnek színét; most azért jöjj el, átkozd meg azt érettem, talán megharcolhatok vele, és kiűzhetem ôt. És monda Isten Bálámnak: Ne menj el velök, ne átkozd meg azt a népet, mert áldott az. Felkelt azért Bálám reggel, és monda a Bálák fejedelmeinek: Menjetek el a ti földetekre: mert nem akarja az Úr megengedni nékem, hogy elmenjek veletek." 4 Mózes 22,1-14.
<HR width="100%">

Hálát adunk Uram, hogy megint "új lapot kezdhetünk". Áldunk, hogy szabad mindent Rád figyelve, érted, veled tenni. Kérünk, beszélj velünk, értesd meg, mire van szükségünk, hogy valóban végbemenjen az akaratod életünkben. Mutasd meg mindazt, ami ezt akadályozná. Segíts, hogy életünk örömben, szeretetben békességben telhessék. Ámen.

Izráel népe közel van a bevonuláshoz. Az ígéret földje elôtt állnak, amit Józsué idejében elfoglalnak. Mi is olyan nép vagyunk, amely közel van a bevonuláshoz. Nem tudjuk mikor jön el a pillanat, amikor egyénileg átlépünk a határon. Utolsó idôket éljük, az Úr visszajövetele közel van! Minden nap úgy kell járnunk: lehet hogy ma, lehet, hogy holnap. Isten nem akarja, hogy az idôt számítgassuk, de közel vagyunk a bevonuláshoz.

Ez történik a Moábiták földjének közelében, és az egész környéket félelem szállja meg. Izráel hatalmmal járt, mert az Úr járt velük. Néki adatott minden hatalom mennyen és földön. Együtt járhatok a földön ezzel a hatalmas Istennel, aki a te Urad is. Mi félnivalónk van, ha Vele járunk?

A környezô népek félelme teljesen jogos, de olyan nagy szégyen, ha Isten népe fél. Ha a lelki fegyverzetrôl szóló igerészt elolvassuk, láthatjuk: minden testrészre van fegyver, csak a hátra nincs. Mellvéd van, a fejre sisak, lábra van, karra van, de hátra nincs. Nincs beszámítva, hogy Isten népe hátat fordítson az ellenségnek, hogy féljen és meghátráljon, megfutamodjon. "Mi nem vagyunk a meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk." (Zsid 10,39). Isten népe elôremenô, bátor nép, akitôl félnek. A sötétség hatalmának van oka arra, hogy féljen Isten népétôl, ha jön.

Egy nyaramnak ez volt a központi Igéje, amikor Pál apostolról megállapították, hogy ez az ember veszedelmes ember. Komoly kérésem volt: Istenem segíts, hogy olyan veszedelmes ember legyek az ördög számára, amilyen veszedelmes egy ember lehet ezen a földön. Vajon rólad hogy gondolkoznak a pokolban? Úgy, hogy a légynek sem árt, akár van, akár nincs tökéletesen mindegy, senkinek nem árt?

Veszedelmes népnek veszedelmes lánya, vagy fia vagy? Ahogy jött Izráel, az egész környék félt, mert látták, tapasztalták, hogy velük van Isten. Elmondja az Ige, mikor látta Moáb fejedelme, hogy jönnek, igen megrémült, mivelhogy sok volt, és búsult Moáb Izráel fiai miatt. Miattad búsul az ellenség? Úgy van-e az ördögök birodalma, hogy csak ez ne jöjjön ide, mert akkor végünk van. Jó volna, ha mindannyiunkra így gondolnának a sötét hatalmak, és nem mi reszketnénk attól, hogy jaj mi lesz?

Amikor Bálák meghallotta, mit cselekedett Isten népe Emóreussal, búsult. Persze nem cselekevés nélkül búsul, mert rögtön követeket küld Bálámhoz, ô is cselekszik. Ki is ez a Bálám? Semmi köze Isten népéhez. Egy pogány jövendômondó, varázsló, akihez Bálák követeket küld. Olvastuk: kezükben volt a jövendômondás jutalma.

Minden nép a maga papjához megy. Nagyon sokszor mikor valaki bajban van, odaküld a varázslóhoz, jövendômondóhoz, ördög szolgáihoz. Ott is van erô, hatalom. Hihetetlen erô, hatalom van az ördög szolgáiban. Nagyon sokszor megmondanak szóról-szóra mindent, csak nem Isten erejével.

Bálák elküld Bálámhoz, jöjjön el, és átkozza meg a népet. Pár résszel késôbb meg fogjuk látni, Bálám kimondja akarata ellenére: nem fog a varázslás Izráelen. Ha igazán Övé vagy, ha Isten népéhez tartozol, nem fog a varázslás, csinálhatnak amit akarnak, nincs hatalma a varázslásnak. Amikor ezt észreveszi Bálám, kimondja világosan: sajnos itt semmit nem tehetek. Milyen jó, hogy így nézhetünk Isten népe ellenségeire. Isten népét hihetetlen védelem veszi körül. Isten népének nagy ajándéka ez a védettség tudat, hogy velem semmi nem történhet Isten akarata nélkül.

Valaki mondotta: most jön a nukleáris háború. Tôlünk jöhet akármi, védett néphez tartozom, Övé vagyok, szégyen volna, ha félnék. Világosan, érthetôen elmondja az Ige: nép, akit az Úr véd.

Jön a nép, akit az Úr véd, és Bálák elhívja Bálámot, hogy ártson ennek a népnek. Így mondja: "Kérlek jöjj el, és átkozd meg érettem e népet...mert jól tudom, akit megáldasz meg lesz áldva, és akit megátkozol átkozott lesz." Szeretném kérni, ne vegyük semmibe a Sátán erejét. Van ereje! Fog az átok, csak nem Izráelen. Veszedelmes dolog az ördög hatalma, ne játsszunk vele. Gondoljunk arra, mennyi mindent el tud érni, és tönkre tud tenni embereket. Van ereje, csak ezt a szegény Bálám nem tudja még.

Kérdésem: Isten felhasználhatja-e Bálámot valamire, mikor ilyen kapcsolata van? Nagyon komoly dolog, Isten felhasználhatja. Gondoljunk az endori javasasszonyra. Saul hozzámegy, és választ kap. Megjelenik Sámuel. Az asszony megijed, és hangosan kiáltozik. Nem látott még Isten emberét soha. A nagyobb hatalmat nem ismeri. A szellemvilágot ismerte, amivel kapcsolatban van. Azt mondja: látok valami istenfélét feljönni a földbôl. Micsoda rémületbe eshetett, mikor az erôsebbet látta.

Isten sok mindent felhasználhat, ha övéihez szólni akar, és útba szeretné igazítani. A szamarat is felhasználta. Isten sokszor hitetlen ember egy-egy mondatán keresztül is beszélhet velem. Ha Isten beszél, mindenen keresztül beszélhet. Virágokon, madarakan keresztül, Siloám tornyának összedôlésén keresztül, mindenen keresztül beszél Isten, csak nincs fülünk arra, hogy halljuk. Ha igazi kapcsolatod volna Vele, úgy lennél mint Jézus, aki azt mondotta: Szüntelen hallom az Atyát.

Bálák emberei elmennek Bálámhoz, kezükben van a jövendômondás jutalma. Miért vitték elôre a jutalmat, ismerték Bálámot? Talán nagyon sokszor úgy mégy valahova, viszek valamit, hogy másképp fogadjanak.

2Péter levele beszél Bálámról, mikor a tévtanítókról ír, és azt mondja róla: "Akik elhagyván az egyenes útat, eltévelyedtek, követvén Bálámnak, Bosor fiának útját, aki a gonoszságnak díját kedvelte." Bálám egész történetének titka ebben a mondatban van. Kedvelte a gonoszság díját. "De megfeddetett az ô törvénytelenségéért, egy igavonó néma állat emberi szóval szólván megakadályozta a próféta esztelenségét." (2Pét 2,15-16). A Biblia önmagát magyarázza. Itt megtudjuk, miért volt kezükben a jövendômondás díja. Lehet, hogy elôre mutogatták, amit majd adni fognak. Ezzel tették tönkre szegény kapzsi, pénzszeretô Bálámot.

Milyen rettenetes, ha Isten szolgái ilyenek. Izráel bíróinak ez volt az egyik legkomolyabb megszabása, hogy nem fogadhattak el ajándékot. "Az ajándék megvakítja a szemeseket, és elfordítja az igazak ügyét." (2Móz 23,8). Ha elfogadok valamit, már nem tudok tiszta szemmel nézni az illetôre, és nem mondhatok meg halálos komolyan valamit, ha már ilyen kedves volt, hogy ajándékot adott.

Ha egy kicsit megértitek, milyen veszedelmes dolog, hogy a jövendômondás bére kezükben volt, akkor az egész történet titkát értitek. Péter levele elmondta Bálámról: "a gonoszság díját kedvelte". Már nem volt érdekes, mit fog csinálni, csak az: mit fog kapni?

A követek megérkeztek, Bálámhoz jutnak, és elmondják Bálák üzenetét. Bálám szabályszerűen jár el. Végig ezt fogjuk látni, nem ad semmi választ, azt mondja: "Háljatok itt ez éjjel és feleletet adok néktek, amiképpen szól nékem az Úr." Milyen jó volna ezt megtanulni Bálámtól. A világ fiai sokszor eszesebbek és bölcsebbek Isten fiainál.

Emlékezzünk Dániel történetére, amikor az összes bölcset ki akarják írtani, és Dániel elmegy a testôrök fejedelméhez, hogy idôt kérjen az álom megfejtéséhez. Megtanultad már, hogy döntéseid elôtt idôt kérj? Bálám is ezt kéri: "Háljatok itt ez éjjel...és Moábnak fejedelmei ott maradnak Bálámnál."

Most az a megdöbbentô, hogy Isten eljött Bálámhoz. Az Igében kiemelten ott van. "Eljött pedig az Isten Bálámhoz...". Eljött, mert népérôl volt szó, az Övéirôl, akikkel senki nem tehet semmit engedélye nélkül. Gondoljunk Jób könyvére, még az ördögnek is engedélyt kellett kérni, mit cselekedhet, és mit nem Jóbbal. Elôbb minden az Úr elôtt megy el, csak aztán érhet hozzám.

"Eljött pedig az Isten Bálámhoz és monda: Kicsodák ezek a férfiak tenálad?" Nem tudta Isten, kik azok, hogy Bálámtól kérdezi? Isten nem azért kérdez, mert valamit nem tud, hanem hogy tudd meg és gondolkozz rajta, nézz szembe vele, - tudom, hogy kicsodák ezek a férfiak? Isten féltôn szeretô Isten! Kik azok az emberek, akik hozzád járnak? Hányszor kellene elhangozni ennek a kérdésnek, mikor nem olyan emberek jönnek hozzád, akiket az Úr küldött, akikkel üzletelsz, akikkel barátkozol. Kicsodák ezek a férfiak, vagy ezek az asszonyok nálad?!

Nem mintha Isten nem tudná, de azt akarja, hogy világosan kimond: ezért jöttek, ezért voltak, hogy üzletet kössek velük, hogy megvesztegessenek. Vajon minden kapcsolatod az Úr színe elôtt van? Ki mernéd mondani, ki miért van nálad, és kivel mit akarsz? Hány ember nem szakít meg olyan kapcsolatokat, amit már rég meg kellett volna szakítania. Valaki megtérése után is benne maradt a kártyapartikban, és annyira megrázó volt számára, mikor egyszer Isten megkérdezte: mit csinálsz? Illik ez Isten gyermekéhez? Bár ítélne meg most az Úr mindent életedben, ami nem egyeztethetô össze az Ô szolgálatával.

"Kicsodák ezek a férfiak?" Bálám megmagyarázza az Úrnak, elmondja miért jöttek, és elmondja azt is, mit kér tôle a király. "Bálák, Cippór fia, Moáb királya küldött hozzám ezt mondván: Ímé e nép, amely kijött Egyiptomból, ellepte a földnek színét, most azért jöjj el, átkozd meg azt érettem, talán megharcolhatok vele, és kiűzhetem ôt." Mivel Bálám ôszintén elmond mindent, megkapja a választ Istentôl.

Milyen jó volna, ha elmondanál mindent ôszintén az Úrnak. Elmondanád, azért teszem, mert üzlet, és pénz jön rajta keresztül a családnak. Azért teszem, hogy a gyereket felvegyék az egyetemre. Azért járok hozzájuk, mert...és akkor el lehet mondani. Ôszintén mondd el, ne mesélj ilyeneket, hogy az Úrhoz akarom vezetni. Vannak szentesített dolgaink. Bizonyságot teszek. Az Úr tudja, hogy nem ezért. Tudja igazi okát, célját.

Az Úr útján járni csak szent céllal, tiszta céllal, és tiszta úton lehet. Bálám kimondja, miért jöttek ezek az emberek. " És monda Isten Bálámnak: Ne menj el velük, és ne átkozd meg azt a népet, mert áldott az." Isten válaszai nagyon rövidek, és világosak. Ne menj, ne átkozd, áldott az! Két komoly "ne" szó egymás után. Nem tudom komolyan veszed-e Isten "ne" szavát? Isten nem véletlenül mond nemet. Gondolj az elsô megszegett nem-re az Édenben. Ne egyél! Aztán jött az ördög, jött az okoskodás, miért ne? Nem árthat ez nekem. Ha Isten azt mondja ne, akkor ne! Isten soha nem tesz ott kerítést, ahol nincs veszedelem. Isten ott kerít, ahol le lehet zuhanni. Ne lépd át Isten "ne" szavát. Egy lépést se menj ott tovább, ahol veszedelmes az út.

Bálám rettenetes dolgot csinál. Már itt megpecsételôdött sorsa. "Felkelt azért Bálám reggel, és monda Bálák fejedelmeinek: "Menjetek el a ti földetekre, mert nem akarja az Úr megengedni nekem, hogy elmenjek veletek." Miért nem azt mondja, amit Isten mondott? Miért nem mondja meg, hogy áldott az a nép? Nem átkozhatom meg, mert áldott. Miért nem beszél világosan? - Mert még mindig kedveli a gonoszság díját. Hátha mégis elmehetek? Mondom hogy nem, de azért nem vágom el az egésznek az útját.

Iszonyú veszedelem ez. Most beszélgettem valakivel, akinek parázna kapcsolata volt valakivel. Jött, és mondta: megszakítottam, de azért néha felhív telefonon. Az Ige azt mondja: vágd el, és vesd el magadtól, ha nem teszed meg visszanô. Hagyok egy kicsi útat, nem találkozunk, csak beszélgetünk néha telefonon. Ha Isten azt mondja valamire: "ne", akkor ne változtass. A Biblia azt mondja: ne tégy az Igéhez, se el ne végy belôle. Éva is ott ment tönkre, hogy hozzátett. Isten azt mondta: "abból ne egyetek", Éva hozzátette: "azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok." (1Móz 3,3).

Éva hozzátesz, Bálám pedig elvesz, nem mondja meg, hogy áldott az a nép. Nem mondja meg világosan: kár itt bármit is csinálni, ha Isten azt mondta áldott, nem átkozhatom meg. Nem akarja az Úr megengedni nekem. Látjátok fejedelmek, én szívesen mennék, de nem akarja az Úr megengedni nekem, és nem is értem, miért nem akarja megengedni. A hamis sáfárnál is ugyanez történik, ott is elvesz a sáfár. Mennyivel tartozol? Írj harmincat. Írj ötvenet.

Te sem mered világosan mondani az Igét, nem is olyan komoly az, hogy mindent el kell adni. Az ember megtarthat magának sok mindent. Nem olyan veszedelmes a Krisztus követés. Nem kell azért gyűlölni az anyagiakat, jó, ha van az embernek valamije. Hamis sáfár! Igazán hiszed, és igazán éled az Igét? Vagy csak felében, harmadában? Lehet, hogy el fogok menni, csak még az Úr nem akarja megengedni.

A fejedelmek is változtattak, nem azt mondják: Isten nem akarja megengedni, hanem: "Nem akart Bálám eljönni velünk." Már teljesen kimarad, hogy Isten mondott valamit, hogy az a nép áldott, hogy nem lehet megátkozni. A lényeg már kimaradt. Mondasz valami vallásos dolgot, ájtatos szöveget, leadsz valahol, csak Jézus nevét nem mondod ki, mert furcsán hangzik. Szépeket tudsz mondani: a jó Isten megsegített, mikor beteg voltam, - de Jézusról, bűnrôl, bünbocsánatról hallgatsz.

Valaki kórházba került, rettenetes állapotban feküdt ott, régen hívô volt már. Aztán egy kislánynak látogatója jött, és hallom ahogy mondja; - tudod az Úr Jézus...Abban a percben úgy éreztem, mintha valaki megsimogatna, mintha hazataláltam volna. Valaki ki merte mondani a kórház csendjében ilyen szépen, tisztán, csengôn: mert tudod az Úr Jézus.

Ki mered mondani a nevét, vagy ilyen bálámos szövegeid vannak?! Jézus neve kiöntött drága kenet. Ha elhangzik a leglehetetlenebb helyen, nem tudod ki hallja. Az a valaki sem tudta, hogy valaki reménytelenségének utolsó pillanatában Jézus nevét hallva, megújult rajta.

Mennyire kopik Isten szava, mire odajut Bálákhoz. Nem akar eljönni Bálám, ki tudja miért, talán kevés neki a pénz? Talán nagyobb fejedelmeket, több ajándékot kell küldeni. Milyen rettenetes, így kerül el az ember egészen hamis, idegen útra. Szeretném ha belenéznénk az Igébe, és látnánk magunkat, Istentôl elfordult felemás életünket, amelyik talán mond valamit, csak a lényeget nem.

Milyen jól kezdte Bálám: "amiképpen szól nékem az Úr." Figyelsz arra, mit mond az Úr? A múlt héten annyira szívemig ért, amikor erre a hétre gondoltam: amit az Úr számba ad, csak azt fogom mondani, sem többet, sem kevesebbet.

Milyen jó volna, ha bennünk ott élhetne az engedelmes Fiú, aki semmit sem tehet magától, csak ha hallja az Atyát. Engedelmes volt a Gecsemáné harcáig, és azon túl engedelmes volt halálig.

Eldöntötted-e valaha magadban, szívedben, - Uram kicsi és nagy dolgokban, veszedelmes útakon, engedelmes gyermeked kívánok lenni. Fiad nyomában szeretnék járni. A Biblia így mondja Péter levelében: "Az Ô nyomdokait kövessétek!" - ne Bálám nyomdokait.

Imádkozzunk! Uram, tisztítsd meg gyermekeidet és szolgáidat minden hamisságtól. Tisztíts meg mindentôl, ami nem szerintedvaló életünkben. Haszonleséstôl, érdekeinknek féltésétôl. Tísztíts meg mindattól, ami engedetlenségben tönkretehetné Igédet számunkra. Taníts meg Úr Jézus azt mondani, amit mondanál. Hadd áldjunk azért, hogy meg szeretnél tanítani követésedre bennünket. Meg akarod láttatni velünk a veszedelmeket. Segíts, hogy ne játsszunk szavaddal. Ne csak olvasgassuk, hanem cselekedjük az Igét, ahogyan tetted Úr Jézus. Köszönöm, hogy Neked eledeled volt, hogy Annak akaratját cselekedd, aki elküldött. Áldj meg így bennünket, mutasd meg minden hamis útunkat, gondolatunkat, érzésünket. Tisztíts meg, hogy megáldhass, hiszen ezért jöttünk ide. Ámen.


49%20kesz.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
50%20kesz.jpg


Mindazonáltal ismét

<HR width="100%">
"Elküldött azért Bálák ismét több fejedelmet, amazoknál elôkelôbbeket. És eljutottak Bálámhoz, és mondának néki: Ezt mondja Bálák, Cippórnak fia: Kérlek ne vonakodjál eljönni hozzám! Mert igen-igen megtisztellek téged, és akármit mondasz nékem, megcselekszem. Jöjj el azért kérlek, és átkozd meg értem e népet! Bálám pedig felelt, és monda a Bálák szolgáinak: Ha Bálák az ô házát ezüsttel és arannyal tele adná is nékem, nem hághatom át az Úrnak, az én Istenemnek szavát, hogy valamit míveljek, kicsit, vagy nagyot. Most mindazonáltal maradjatok itt kérlek ti is ez éjjel, hadd tudjam meg, mit szól az Úr ismét nékem? És eljött Isten Bálámhoz éjjel, és monda néki: Ha azért jöttek e férfiak, hogy elhívjanak téged, kelj fel, menj el velök; de mindazáltal azt cselekedjed, amit mondok majd néked." 4Móz 22,15-20
<HR width="100%">

Szeretnénk áldani Uram az újrakezdés lehetôségéért. Köszönjük, hogy van új kegyelmed, új szabadításod. Kérünk újíts meg minket. Köszönjük, hogy hallottad eddigi kéréseinket. Uram eleveníts meg bennünket egészen mélyen, egészen szívünk mélyéig. Ámen.

Bálám tulajdonképpen varázsló volt. Csoda az, hogy Isten azokkal is beszélhet. Mindenkit megszólíthat, mindenkin keresztül beszélhet, még egy szamáron át is, mert Neki semmi sem lehetetlen.

Bálámban a kettôs ember képét látjuk. Jó volna felismerni: én vagyok ez a kettôs ember. Keresem Isten akaratát, de szívemben ott van saját akaratom, vágyam. Pál apostol a Róma 7-ben leírja, tudom Isten akaratát, helyeslem is, de van egy másik törvény, amely rabul ád a bűn törvényének. Tagjaimban van egy másik törvény, és azt cselekszem amit nem akarok, amivel elmém, és Isten törvénye ellenkezik. Sajnos legtöbb hívô embernek ilyen kettôs élete van.

Bálám megérti Isten szavát, csak nem úgy mondja tovább. Az engedelmesség csak akkor engedelmesség, ha azonnal, egészen, és szívesen teszem, amit megértek. Az azonnal meg volt Bálámban, megtette, csak nem egészen. Nem mondta világosan Isten üzenetét, hogy ez a nép áldott. A követek a lényeget nem mondták meg Báláknak. Az üzenetbôl ennyi maradt: nem akart eljönni velünk.

Lehet változtatni Isten üzenetén? Lehet, - csak nem tanácsos. Ha Bálák meghallja a teljes üzenetet, hogy ez a nép áldott, és nem lehet megátkozni, nem küldött volna el ismét. Nem üzent volna újra: "Kérlek, ne vonakodjál eljönni hozzám." Szeretném ezt a szót aláhúzni: "vonakodni". Amikor Potifárné ostromolta Józsefet, hogy hálj velem, ott is ez a szó volt, hogy "vonakodott". Megkérdeztem testvéreket, hányasra vizsgázott József? Mindenki mondta: ötösre. Dehogy, - legfeljebb kettesre. A vonakodása nem volt határozott "nem". Benne van a lehetôség, hátha mégis.

Sajnos, a világgal való kapcsolatunk is ilyen vonakodás. Tudom, hogy nem szabadna valamit megtennem, azért mégis. Rengeteg szenvedést von maga után. Szegény Bálám, miken ment keresztül, mire végre kidobja Bálák, és semmit nem kap a jutalomból. Vigyázzunk arra, hogy életünk a bűnnel szemben ne legyen vonakodás.

Bálák azt gondolja, mindennek árfolyma van, többet kell adni Bálámnak. Ezért küld elôkelôbb fejedelmeket és többet ígér. Elolvastam egy indiai szent embernek, egy gurunak a történetét. Ott ül a bálvány ünnepélyen, emberek szórják a pénzt az ölébe. Egy szegény asszony utolsó pénzét is odadobja, hogy áldást kapjon. Ez a guru már olvasta az evangéliumot, kezdte látni, ismerni Jézust, és egy percig végig fut rajta: Istenem, minden üzlet? Isten is üzlet? Azt hisszük, egy kicsit ilyen adok-veszek dolog az Istennel való kapcsolat. Adok Istennek templombajárást, imádságot, vallásoskodást, és helyébe áldást kapok. Hány ember azért nem meri abbahagyni a vallásos életet, nehogy baj legyen. A félelem tartja ott. Ez üzlet! Istennel való üzlet a legpiszkosabb üzlet. A világ úgy nézi: kár neked templombajárni, nem jól imádkozol, mennyi bajod van, hát így áld meg az Isten?

Bálák is így gondolja, ennek az embernek megvan az árfolyama, többet kell ígérni, majd akkor eljön. Egy professzornak is megvan az árfolyama, az a kérdés, kihez megyek a bajommal, mennyit tegyek zsebembe. Istennel szemben is így gondolkozom.

Bálám gyalázatot hozott Isten nevére vonakodásával, mert ez csak annyit jelentett Báláknak: adj többet, elôkelôbb fejedelmeket, több pénzt. Jön a másodszori üzenet: "Ezt mondja Bálák, Cipórnak fia, kérlek ne vonakodjál eljönni hozzám!" Mennyire nagy ez az ember önmagában. A nagy "én", amelyik azt hiszi, Istent is meg lehet fizetni. "Kérlek ne vonakodjál eljönni hozzám. Mert igen-igen megtisztellek téged, és akármit mondasz nékem, megcselekszem. Jöjj el azért kérlek, és átkozd meg értem ezt a népet."

Elôzôleg csak ígért, most már igen-igen, és akármit mondasz megteszem. Annyit jelent, megfizetek mindent, megér nekem mindent, csak átkozd meg ezt a népet. Bálám tudta, hogy ez a nép áldott, megmondta neki Isten. Amit nem mert megmondani, és megüzenni Báláknak, azt ô tudta.

Megint hangzik a kívánság: átkozd meg értem. Milyen rettenetes ez az út, amire ez a szegény ember rákerül, hogy hátha mégis megtehetném. Hátha mégis megkaphatnám ezt az igen-igen nagy ajándékot.

"Bálám pedig felelt, és monda a Bálák szolgáinak: Ha Bálák az ô házát arannyal és ezüsttel tele adná is nékem, nem hághatom át az Úrnak, az én Istenemnek szavát, hogy valamit műveljek, kicsit, vagy nagyot." Hogy nem rendült meg a föld ez alatt az ember alatt? Hogy meri ezt elmondani, amikor tudja, mi az Isten akarata? Milyen rettenetes a szép szöveg. Hány hívô embernek jó szövege van: mikor az Urat elfogadtam...mikor az Úré lettem...A Lélek mondja: soha nem voltál az Övé, magadé voltál, a pénzedé. Hazug beszéd! Olyan szép szöveg, az ember szemébôl kiszökik a könny: ha arannyal teleraknád akkor sem. Nekünk olyan hívô szövegünk van, mindenkivel elhitethetem, milyen imádkozó életem, milyen kapcsolatom van az Úrral. Vigyázz Bálám, kettôs életű ember! Emberek mondják: mindent átadtam az Úrnak. Nekem már semmim sincsen. Isten nem a szöveget, a szívet nézi.

Nem tudom Bálák fejedelmei elhiszik-e Bálámnak, hogy "nem hághatom át az Úrnak, az én Istenemnek szavát, hogy valamit cselekedhetnék, nagyot, vagy kicsit. Most mindazonáltal mégis maradjatok itt ti is ez éjjel, hadd tudjam meg, mit szól az Úr ismét nékem?" Hajlandó vagyok újra megkérdezni, hátha közben megváltozott Isten, és megengedi, hogy megátkozzam azt a népet. "Most mindazonáltal" annyit jelent: hadd mondja ismét az Úr. A szív mélyébôl fakad ez a kérés, hátha mégis lehet, hátha mégis megkaphatnám ezt az ajándékot.

Nagyon vigyázz a második kérdéssel. Kérdezhetsz háromszor is, - ha szíved egyenes. De nem kérdezhetsz kétszer, ha a szíved hamis. Az elmúlt héten olvastam, aki egyszer befogadta Jézust, az soha ne mondja: nem tudom Isten akaratát. Tudja, csak nem akarja. Ha benned van a Szentlélek szava, tudnod kell, mi Isten akarata. A Szentlélek figyelmeztetése bennem van, csak sajnos elhallgattatom.

Veszélyes dolog történik Bálámmal, mikor ismét kérdez, mikor az Úr világosan megmondta: ne átkozd meg, áldott az a nép. "Nem ember az Isten, hogy hazudjék, és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mondd-é ô valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?" (4Móz 23,19).

"És eljött Isten Bálámhoz éjjel, és monda néki: ha azért jöttek e férfiak, hogy elhívjanak téged: kelj fel, menj el velök, de mindazonáltal azt cselekedjed, amit mondok majd néked." Elôször azt mondta Isten Bálámnak: ne menj el. Most már látja az Úr, hogy nem lehet megspórolni Bálámnak ezt az útat. Nem tudja feladni kívánságát, nem tudott engedni Isten szavának, most végig kell járni az egész útat.

Egy asszony elmondta, megígérte a férfi, meg fogok térni, csak gyere hozzám feleségül. A fordítottja történt. Elmondta, mikor a templomba mentünk, egy hang kiabált bennem: állíts le mindent! Féltem a szégyentôl, botránytól, ott voltak a vendégek, nem volt bátorságom. Végig kell járni a szenvedésnek útját. Így mondja Ézsaiásnál az Ige: "Megtisztítottalak, de nem mint ezüstöt, megpróbáltalak a nyomor kemencéjében." (48,10). Nemcsak házassággal, hanem sok mindennel kapcsolatban, amire tudtad, hogy nem, nem, és mégis megtetted. Elindult egy eljárás, és ez most már végig fog menni. Miért nem hallgattál az Úr szavára? Elindultál egy úton, amin rengeteg könny, megaláztatás vár rád.

Hallja Bálám: "Ha azért jöttek ezek a férfiak, hogy elhívjanak téged, kelj fel, menj el velök." Az ember soha nem érti ezt meg, csak akkor, ha megérti, Isten a szívet nézi. Téged másképp nem lehet megtisztítani, megszabadítani, csak a nyomor kemencéjében. Járd végig az útat, de közben ne kiálts: Istenem, miért? Te akartad! Ha azért jöttek ezek a férfiak...menj el velök. Bálám elindul, mintegy az Úr engedélyével. Egy rettenetes út kezdôdik. Majd meglátjuk, mennyi szégyen, mennyi gyalázat éri. Semmit nem kapott abból, amit kapni szeretett volna.

Isten az Ô szava által szeretne minket megtisztítani. Nem akarja, hogy végigjárd a kettôs útat, életet. Nézz ma szembe ezzel, - ez vagyok én? Szép szöveg, megható bizonyságtétel, és szívem nem egészen, és nem igazán az Övé.

Amikor Jézustól megkérdezik: szabad-e a császárnak adót fizetni, Jézus megkérdezi Pétert: kié a pénz, és kié az írás. Milyen az életed, és milyen a szöveged? Hasonlítsd össze a kettôt. A szolgáló életedet, a képet amit mutatsz, és a szöveget, amit mondasz. Ha a kettô nem egyezik, hamis pénz az életed. Senki nem fogadja el fizetési eszköznek.

Németszországi unokaöcsém elmondta, nemrég magyar vendégek voltak náluk, és három nap múlva az asszony azt kérdezte: mondjátok, hogy tudjátok ezt csinálni, ilyen családi életet én még nem láttam, ennyi szeretetet, kedvességet, mint ami nálatok van. Azt mondották: nem mi csináljuk, bennünk Jézus. Mi ugyanolyan emberek vagyunk, mint ti, de Jézus él bennünk.

Amikor Pétert és Jánost megkérdezik a sánta gyógyítása után, ôk azt mondják: "mit néztek mireánk, mintha tulajdon erônkkel, vagy jámborságunkkal műveltük volna azt, hogy ez járjon? Az Ábrahámnak, Jákóbnak, és Izsáknak Istene, a mi Atyáink Istene megdicsôítette az Ô Fiát, Jézust, akit ti elárultatok, és megtagadtatok...kit az Isten feltámasztott a halálból." (ApCsel. 3,12-13; 15). Mi mindig saját kegyességünkre mutatunk vissza: megtértem, átadtam életem, megszentelt ember vagyok. "Mint a varázslásnak bűne olyan az engedetlenség, és bálványozás és bálványimádás az ellenszegülés." (1Sám 15,23). Mindig magadat mondod? Jó volna egyszer odajutni, pont olyan vagyok mint ti, csak Jézus él bennem. Jó volna, ha kicsit meglátnád a hamispénz életedet. Ezért nincs gyümölcs! Hányan sírnak itt, egyik gyermekemnek sem kell az Úr. A gyerekeknek jó szeme van, világosan lát, a hamis pénzt visszadobja. Nem egyezik a szöveg és az életed. Így soha nem fognak megtérni, hiába várod. Múltkor mosolyogtam valakin, aki azt mondta: a fiam olyan vágyódó, most a menyem a hibás. Szegény menyét hibáztatja, ahelyett, hogy azt mondaná, - én vagyok a hibás.

Vigyázz Bálám! A kettôs életnek nincsenek igéretei. Hány ember mondja: hiszek abban, hogy üdvözül a házamnépe. Ne higgy benne, ha nem úr Jézus az életedben. Ha nem egyezik a pénz kétoldala. Sem Isten, sem ember nem fogadhatja el. Isten ma azt mondta, nagyon jó szöveged van, megható bizonyságtételed. Bálám is azt mondja: ha Bálák a házát ezüsttel és arannyal tele adná is nékem, akkor sem hághatom át az Úrnak szavát.

Egy gyülekezetben többen tettek bizonyságot. Felállt egy férfi, és kezdte volna mondani. Egy asszony hátul megszólalt: úgy beszélj, hogy én is itt vagyok! A felesége volt. Abban a pillanatban leült a férfi, egy szava sem volt tovább. Nem merte elmondani a szép szöveget, mert ott volt, aki ismerte az életét. Ha férjed, gyermekeid itt volnának, mi maradna a szép szövegedbôl?

Bálámot senki nem kérdôjelezte meg, csak Isten. Menj el Bálám! Járd végig a keserves útat. Lásd meg magad a nyomor kemencéjében. Milyen jó, hogy Jézus a nyomor kemencéjében is ott van. Onnan is van kiút, abban a pillanatban, ha igazán megalázkodsz, ha igazán fájnak bűneid.

Olvastam a ruandai ébredésrôl. A misszionáriusok szolgálata nyomán felébrednek a bennszülöttek, és folynak a könnyeik, ahogy mondják, vallják a bűneiket. Egyszer csak megszólal egy bennszülött a misszionáriusok felé és azt kérdezi: ti mindnyájan ujjászülettetek? Lélegzetük elállt a misszionáriusoknak, hát rajtunk keresztül ismerték meg Jézust. - Soha nem láttunk titeket sírni, és nem hallottuk, hogy vallottátok volna bűneiteket. Annyira megrendített, mikor olvastam. Régi hívôknek annyira avas, megszokott minden. Nem fájnak már a bűneik. A misszionáriusok egyrésze elment, nem bírták ki a kritikát. Ezek mondják nekünk? Néhányan, akik ottmaradtak, eljutottak oda, hogy ôk is tudták vallani bűneiket, és a nagy afrikai ébredésben ôk is benne voltak. Feketék, fehérek együtt a kereszt alatt.

Nem tudom, ha idejönnének ezek a fiatal hívô törzsek, nem azt kérdeznék-e, hogy ezek hívôk?! Lehet, hogy neked már nem fáj a bűn, már minden csak szép szöveg, és nem tudsz igazán örülni, ahogy ezek örültek, és egymás nyakába borultak. Ahol igazi a bűnbánat, ott igazi öröm is van. A mű-keresztyénség már csak vallásosság. Ôszintén szeretném megkérdezni, mit jelent a kereszt számodra? Mikor fájt utoljára, hogy Jézus érted szenvedett? Mikor tudtál a kereszt alatt sírni, úgy szívszerint igazán? Vigyázz Bálám, mert az Úr majd végigvezet azon az úton, ahol tudsz sírni.

Kénytelen vele. Isten nem szívszerint szomorítja az embert, de ha másképp nem lehet...?

Imádkozzunk: Uram! alvó, megavasodott gyermekeidet, akik itt ülünk közömbösen, keményen, unottan, kérlek ébressz fel igazán. Hadd kiáltsunk Urunk kegyelemért. Ha lehet, most az Ige által ébressz fel. Ne kelljen azt mondanod: most menj, és járd végig azt a keserves utat, ami elôtted van. Könyörülj rajtunk, legyen elég nekünk a szavad. Adj bűnlátást, igazi megtérést, és örömöt. Hadd dicsôíttessék Bennünk a neved! Ámen.


51%20kesz.jpg
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Törvény az adósság rendezése érdekében
"5Azután így beszélt az ÚR Mózeshez: 6Mondd meg Izráel fiainak, hogy ha férfi, vagy asszony bármilyen vétket követ el, egy másik ember ellen, az az ÚRral szemben válik hűtlenné, és így adós lesz, 7az ilyenek vallják meg vétküket, amelyet elkövettek, térítsék meg adósságukat teljes értékében, és tegyék hozzá még az ötödrészét, úgy térítsék meg annak, akinek tartoznak vele. 8De ha nincs annak az embernek örököse, és így nincs kinek megtéríteni az adósságot, akkor az ÚRé, vagyis a papé lesz a megtérítendő adósság, az engesztelési koson kívül, amellyel engesztelést végeznek érte. 9A szent adományokból minden felajánlás, amelyet Izráel fiai a paphoz visznek, azé legyen. 10Aki szent adományt visz, az övé legyen. Amit a papnak ad, az a papé legyen." (4Mózes 5,5-10)

Adós az a személy, aki pénzt, vagy más értéket kap valakitől, aztán egy ideig vagy egyáltalán nem tudja visszaszolgáltatni vagy az értékét megtéríteni. De vajon adósságnak érezzük-e azt is, amikor valaki megfontoltan vagy csak hebehurgyaságból félrevezet valaki mást, amivel sok anyagi vagy lelki kárt okoz? Egyszer valaki azzal áltatott egy gyermekét épp elvesztett anyát, hogy "az Úr rövid időn belül feltámasztja azt", ami aztán nem következett be. Később elintézte annyival: "Félreértettem az Urat, ő az utolsó napon való feltámadásra gondolt." Vajon ez a mi vallási fenoménunk érezte, hogy adós? Érezte, hogy (talán jóvátehetetlen) kárt okozott? Vajon rájött arra, hogy ezzel a félrevezetéssel nemcsak embert károsított a lelkében, de Isten ellen vétkezett? Érezzük, hogy az anyagi vagy lelki természetű károkozás kompenzálásra, jóvátételre vár? Legalább a beismerés szintjén. Így szól az Úr törvénye: "ha egy férfi vagy asszony bármilyen vétket követ el egy másik emberrel szemben, az az Úrral szemben válik hűtlenné, és így adós lesz... vallják meg vétküket és térítsék meg adósságukat". Amire mindez figyelmeztet bennünket: legyünk tudatában tetteink, szavaink súlyának! Fontoljuk meg jól azokat, hogy vajon mit fognak okozni másnak! Éljünk felelősségünk tudatában! Istenünk ebben látja a hívőség mibenlétét. /KM/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/9uGTcXeVZo/"><img src="http://media.imeem.com/p/9uGTcXeVZo.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
4968579.gif



<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Ckata%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><link rel="Edit-Time-Data" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Ckata%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_editdata.mso"><!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-outline-level:1; font-size:24.0pt; font-family:"Times New Roman"; font-weight:bold;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> NAPI ÁHÍTAT
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]--><o></o>
KÉSZ VAGY-E ÁLDOZATTÁ LENNI?<o></o>

"De ha kiontatik is vérem italáldozatként hitetek áldozatánál és papi szolgálatánál, örülök és együtt örülök mindnyájatokkal" (Fil 2,17).<o></o>
Akarsz-e áldozattá lenni a hívők szolgálatára - kész vagy-e kiontani véred italáldozatként mások hite oltárán? Vagy ezt mondod: Most még nem adom oda magam áldozatul, nem óhajtom, hogy Isten válassza meg a munkámat, majd én magam választom ki saját odaszentelésem színfalait, szeretném, ha lenne arra méltó közönségem, akik felfigyelnek rám és ezt mondják: Jól csináltad!<o></o>
Más a magad magános útját járni méltóságteljes hősiességgel, de megint más, ha az Isten által kijelölt úton jársz, ahol mások talpa alatt lábtörlő leszel. Ha talán Isten arra akar megtanítani, hogy ezt mondd: "Tudok megaláztatni is" (Fil 4,22) - kész vagy-e így is odaáldozni magad? Kész vagy-e kisebb lenni, mint egy csepp víz a vederben? Hajlandó vagy-e olyan reménytelenül jelentéktelen lenni, hogy elvégzett szolgálatoddal kapcsolatban még csak nem is emlékeznek rád? Kész vagy-e adni, felemésztődni és nem várni, hogy neked szolgáljanak, hanem hogy te szolgálj? Sok szent nem "tud" megalázó munkát végezni, azt gondolja: akkor marad szent, ha a méltóságán aluli munkát nem vállalja.<o></o>
<hr align="center" color="red" size="1" width="100%" noshade="noshade">
Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből<o></o>

<o></o><o></o><o></o>
NE FÉLJ, CSAK HIGGY! <o></o>
<o></o>
Ha éjszaka vesz körül és sötétség,<o></o>
s nem látsz utat a pusztaságon át,<o></o>
Valaki ott van veled és vezérel<o></o>
hűségesen, átszegezett kezével.<o></o>
Ne félj, csak higgy! Neki gondja van rád!<o></o>
<o></o>
Bízhatsz benne! Mért csüggednél, remegnél?<o></o>
Engedj néki, ha próbál, tisztogat!<o></o>
Ismer! Elmondhatsz mindent. Érti, hallja.<o></o>
Ha elfáradtál, hordoz erős karja.<o></o>
Ne félj, csak higgy, és vesd rá gondodat!<o></o>
<o></o>
Veled az Úr a szenvedés tüzében.<o></o>
S ahogy az ötvös perceket figyel,<o></o>
hű tekintete őrködik feletted:<o></o>
drága aranya tűzben el nem veszhet.<o></o>
Ne félj, csak higgy! Idején kiemel.<o></o>
Dora Rappard<o></o>
<o></o>


14-19_6_142222.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
eljegyezlek%20magamnak.jpg



A mai nap igéi




Az igazságosság felmagasztalja a népet, a bűn pedig gyalázatukra van a nemzeteknek. (Péld 14,34)
A gonosz minden fajtájától tartózkodjatok. (1Thessz 5,22)
Olvasmányok: Jn 8,12-20 és Lk 8,40-56
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Péntek

Isten hatalma a kicsinyekben
</CENTER>


A csecsemők és csecsszopók szájával erősítetted meg hatalmadat a te ellenségeid miatt, hogy a gyűlölködőt és bosszúállót elnémítsd.
8. zsoltár 3.

Miért éppen ilyen hatalommal létesíti birodalmát a Krisztus? Mért nem égi szellemeket, fejedelemséget; angyalokat állít hadba; akik kemény ellenállással meg tudnák törni az ellenséget. Mert bizony "a gyűlölködő és bosszúálló" erős szellemi hatalmasság, e-világ fejedelme, akinek szilárd és tartós birodalma van és sok szellem-alattvalója, akiknek mindegyike erősebb valamennyiünknél.
Íme a felelet: A mi Urunk Királyunk nem akarta erre az angyalokat felhasználni, hanem a csecsemők és csecsszopók szájával akarta megerősíteni az Ő hatalmát. Az ellenség gonoszsága nagy, dühe izzó, de a mi Urunknak éppen ezért úgy tetszett, hogy ezt az ádáz, büszke hatalmat így csúfolja meg. Hatalma megerősítésére ezért veti magát oly mélyre, hogy emberré lesz. Sőt a 22. zsoltár szerint embernél is kisebbé: "Féreg vagyok s nem férfiú; embereknek csúfja és a nép utálata." Testi erőtlenségben, szolgai formában támad az ellenségnek. Keresztre engedi feszítetni magát s keresztjével, halálával emészti el az ellenséget.
Isten tehát takarékoskodik az ég angyalainak felséges hatalmával. Ehelyett veszi az együgyűeket, tanulatlanakat, gyengéket s ezeket veti e világ ördögének fennhéjázó bölcsesége és hatalma ellen. Ilyen az Isten műve. Mert az az Isten ő, aki megeleveníti a halottat és létrehívja a nemlétezőt. Isten az Ő felségét és erejét a semmiben és az erőtlenségben bizonyítja meg. A mi Urunk így alapítja országát. Erőtlenségben végeztetik el, de a vége - erő.


Dicsérnek téged még a csecsemők is,
Ajkukon hordják nagy nevedet ők is,
Kikkel megejted az ellenséget
S a bosszúállót megszégyeníted.


aldjon%20%20az%20Ur.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Bekesseg%20neked%201.jpg


Ne verd a szamarat


<HR width="100%">
"Felkelt azért Bálám reggel, és megnyergelte az ô szamarát, és elment a Moáb fejedelmeivel. De megharagudott Isten, hogy elment ô. És megállott az Úrnak angyala az útban, hogy ellenkezzék vele; ô pedig üget az ô szamarán, és két szolgája volt vele. És meglátta a szamár az Úrnak angyalát, amint áll az úton, és mezítelen fegyvere a kezében; letért azért a szamár az útról, és ment a mezôre; Bálám pedig verte az ô szamarát, hogy visszatérítse azt az útra. Azután megállott az Úrnak angyala a szôlôk ösvényén, holott innen is garád, onnan is garád volt. Amint meglátta a szamár az Úrnak angyalát, a falhoz szorult, és a Bálám lábát is odaszorította a falhoz, ezért ismét megverte azt. Az Úr angyala pedig ismét tovább ment, és megállt szoros helyen, ahol nem volt út a kitérésre, sem jobbra, sem balra. Amint meglátta a szamár az Úrnak angyalát, lefeküdt Bálám alatt, azért megharagudott Bálám, és megverte a szamarat bottal. Azért megnyitotta az Úr a szamárnak száját, és monda a szamár Bálámnak: Mit vétettem néked, hogy immár háromszor vertél meg engem? Bálám pedig monda a szamárnak: Mert megcsúfoltál engem! Vajha volna fegyver a kezemben, nyilván megölnélek most téged. És monda a szamár Bálámnak: Avagy nem a te szamarad vagyok-é, amelyen járni szoktál, amióta megvagy, mind e mai napig? Avagy szoktam volt-é veled ekképpen cselekedni? Az pedig felele: Nem. És megnyitotta az Úr a Bálám szemeit, és látta az Úr angyalát, amint áll az útban, és mezítelen fegyverét az ô kezében, akkor meghajtá magát és arcra borult.

Az Úrnak angyala pedig monda néki: Miért verted meg a te szamaradat immár három ízben? Ímé én jöttem ki, hogy ellenkezzem veled, mert veszedelmes ez az út én elôttem. És meglátott engem a szamár, és kitért én elôttem immár három ízben; ha ki nem tért volna elôlem, most meg is öltelek volna téged, ôt pedig életben hagytam volna. Monda azért Bálám az Úr angyalának: vétkeztem, mert nem tudtam, hogy te állasz elôttem az útban. Most azért, ha tetszik ez néked, visszatérek. Az Úrnak angyala pedig monda Bálámnak: Menj el e férfiakkal, mindazáltal amit én mondok majd néked, azt mondjad. Elment azért Bálám a Bálák fejedelmeivel." 4Móz 22,21-35
<HR width="100%">

Köszönjük Uram, hogy újra itt lehetünk Elôtted. Hadd áldjunk azért, hogy szólni akarsz hozzánk. Szeretnénk kérni Urunk, hogy mindenben engedhessünk szavadnak. Áldj meg minket azzal, hogy megértsük akaratodat és cselekesszük. Szeretnénk igazán engedni. Végezd ezt el bennünk javunkra, és neved dicsôségére. Ámen.

A 21. vers azt mondja: "Felkelt azért Bálám jó reggel és megnyergelte a szamarat." Alig várta, hogy mehessen. Elsô dolga, hogy megnyergelte szamarát és indult. Saját akaratomat nem tudom letenni, ahogy Bálám sem tudta. Alig várta, hogy engedélyt kapjon, hiszen azt mondta az Úr: mehetsz. Jaj de jó, senki nem akadályoz, végre nincs korlát, gondolta Bálám.

Vigyázzunk, mi van a szívünkben, amelyik meggyôzhetetlen és csalárd, mindig keresztülviszi akaratát. Az Úr sokszor megcsendesít, és mégis újrakezdem, hátha megtehetném? Különösen a külföldi utazásokkal kapcsolatban látok embereket, akik mindenáron menni akarnak. Mondják: beadtam az útlevelet és most kérdezem az Urat. Minek? - kár kérdezni, mikor már mindent elintéztél. Nem tudta megvárni azt sem, hogy kérdezzen és választ kapjon, elôbb cselekedett.

Bálám engedelmesebb volt, megvárta a mondatot: "menj el velük". És akkor már ment is. "Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?" (Jer l7,9). Sokszor azt gondolom, egy kicsit ismerem már a szívem, aztán legközelebb megint becsap. Bálám alig várta, hogy mozdulhasson. Látjuk, hogy mi van a szép szöveg mögött: azt fogom csinálni, amit az Úr mond. A hamis hívô életben más a szöveg, és más a valóság. Mindenki látja, tudja ezt körülöttünk, csak mi nem. Bálám alig várta, hogy indulhasson Moáb fejedelmeivel.

Minden, ami történik, Isten gondoskodó, figyelmeztetô, óvó szeretetébôl történik. Azt mondja az Ige: de megharagudott Isten, hogy elment. Miért, mikor Isten azt mondta: menj el? Isten még mindig reménykedik engedelmességünkben, hátha mégsem megy el, emlékszik még arra, amit elôször mondtam. Istennek hite van hozzám, várja, hogy jól döntsek.

Isten megharagudott, de abból is szeretet fakadt. Sokan mondják: Jézus is indulatos volt, kötélbôl ostort csinált. De ott van egy mondat: "A te házadhoz való féltô szeretet emészt engem." (Ján 2,17/b). Indulata nem harag volt, féltô szeretet. Bálámnál is minden féltô szeretetbôl történik. Isten látja, hogy Bálám rossz útra megy, és elküldi angyalát. "És megállt az Úrnak angyala, hogy ellenkezzék vele." Emlékeztek erre az Igére: "Isten a kevélyeknek ellene áll." (2Pét 5,5/b). Mit csinálhatok, ha Isten ellenáll? Ismeritek az Igét: "Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?" (Róm 8,31). De ha Isten ellenem van, akkor semmi nem segíthet. Jó volna belül csendben lenni, nincs Ô ellenem?

Isten elküldi angyalát, hogy szembe menjen Bálámmal, és ellenkezzen vele. Kicsit próbáljatok belülre figyelni. Mi sokszor értelmünkkel figyelünk, és nem a szívünkkel. Nem áll ellenem Isten angyala sok mindenben? Nem azért van sok nehézség az életemben, mert Isten angyala ellenem áll, és ezért van sok minden keresztben?

Túróczy Zoltánnak van egy könyve: Bálám görbe útja. Egy fejezetnek ez a címe: Tiltó piros lámpák. De önfejű, akaratos énünk sokszor keresztülmegy mindenen, aztán mondjuk: nem tehetek róla, nem vagyok oka. Így fut Bálám.

Nagyon sokszor a Sátán is keresztbe tesz mindent. Össze ne tévesszük a kettôt, amikor a Sátán áll ellenem egy Istentôl való útban, és mikor Isten áll ellen a magam útján. Mindkettô egyforma lehet, de szívem mélyén tudnom kell, mit mondott az Úr a legelején, mi volt a szava. Sokszor mondjuk: ki ismeri itt ki magát? Ha az Úré vagy tudnod kell, melyik Isten szava és melyik a Sátáné. Tiltó piros lámpák között ne fuss tovább, állj meg! Istennek van utolsó figyelmeztetése. Ha egy kicsi kapcsolatod van az Úrral, megérted. Gondolunk-e arra, miért van így, hogyan van ebben benne az Úr? Amikor minden keresztben van, meg kellene állni.

Assisy Szent Ferenc írásában a testét így nevezte: szamár testvérem, akin lovagolok. Amin az élet, ami bennem van születéstôl koporsóig, lovagol, jár rajta. Jó így is megnézni ezt a történetet: szamaram a testem, amibe belehelyezett az Úr. Szoktam-e figyelni a testemen keresztüli figyelmeztetésekre, mert ott is figyelmeztet az Úr. Három figyelmeztetést szeretnénk megnézni, amit kap Bálám, a maga útján menô ember.

Az elsô: meglátta a szamár az Úrnak angyalát. Gondoljunk arra, az állatvilág nem olyan mélyen romlott meg, mint az ember. A bűn az emberen keresztül jött be. Az állatvilág sokszor érzékenyebb, és megéreznek dolgokat, amiket mi nem látunk. Kicsoda olyan vak, mint az én szolgám? Vakok tudunk lenni. A szamár jobban lát, mint Bálám. Az állat megáll, ha veszélyt érez. "És meglátta a szamár az Úrnak angyalát, amint áll az úton, és mezítelen fegyvere a kezében, letért azért a szamár az útról, és ment a mezôre."

A mi szamarunk, a testünk is sokszor nem akar már menni az úton. Voltatok már úgy, olyan fárasztó ez a mindennapi egyforma robot. Már szeretne kimenni a mezôre, kicsit kitérni. Ne mindig ugyanazok a nehézségek, bajok, jó volna egy kis kikapcsolódás, könnyebbség, egy kis pihenés. Észrevetted már, hogy szamarad a mezôre akar menni? Talán így kezdôdik, hogy kedvetlen, örömtelen vagyok, nehéz hozzákezdeni a munkához.

Figyelj a szamárra, és ez a komoly mondanivaló: ne verd a szamarat! Sokszor próbáljuk kényszeríteni magunkat, ahelyett hogy meglátnánk, az Úr áll elôttem. Sokszor, amikor türelmetlen vagyok meg kell állnom: Uram miben vétkeztem, mi az oka, hogy ilyen vagyok? Mi ez a kedvetlenség, türelmetlenség? Nem szokott az én szamaram ilyeneket csinálni.

Végül megérdezi, - mióta vagyok a szamarad? Ezen a szamáron kezdted a földi ügetést. Nem ismered? Nem szokott ez így csinálni. Figyelj egy kicsit, talán nem jó úton jársz. Sokszor amikor ilyet érzek, az van bennem, megbántottam valakit.

Aztán jön egy komolyabb figyelmeztetés. "Bálám pedig veri az ô szamarát, hogy visszatérítse az útra. Azután megállt az Úrnak angyala a szôlôk ösvényén, holott innen is garád, onnan is garád volt. Amint meglátta a szamár az Úrnak angyalát, a falhoz szorult és Bálám lábát is odaszorította a falhoz."

Nekem a karom szorította oda. Nem az Úr szerint jártam, úgy voltam mint valaki mondta: egy a szüséges: a dolog. Hadd csináljam még egy kicsit. Pedig belül egy hang mondta: menj már be, legyél csendben, csendeshét elôtt állsz, keresd az Urat, imádkozz!

Nem tudom, téged hol szorít testileg. Jó volna figyelned, talán nem lehet már úgy, mint ahogy eddig csináltam, mert valahol odaszorított. Jó volna gondolkoznom, hol nem értettelek meg, milyen szolgád vagyok, ha már a szamárnak kell megszólalni?

Mikor bejöttem a szobámba még nem tudtam, hogy eltörött a karom. De azt tudtam, hogy tíz perccel elôbb kellett volna abbahagynom a munkát. Akkor már többszörösen figyelmeztetett belül a lélek. A szamárnak kellett odaszorítania. Sokszor, amikor beteg valaki, megkérdezem, tudod mirôl van szó? Nem, fogalmam sincs. Hát emberi módon tud a tested beszélni, hogy megértsd. Nem szabad ennyire süketnek lenni!

Bálám megint veri a szamarat. Csak azért is tovább csináljuk. Jön a harmadik figyelmeztetés. Itt már lefekszik a szamár. Mienk is sokszor lefekszik, talán ágyba, talán kórházba hosszabb idôre. Fekszik a szamár, - és akkor is verem. Miért kellett ennek pont most lenni, a legnagyobb munkaidôben? Éppen olyan bolondok vagyunk mint Bálám, aki veri a fekvô szamarat. Nem tudom hogy fogsz egyszer azért felelni, amit a testeddel csináltál? Isten azért adott nekünk testet, hogy Ôt szolgáljuk vele. Vajon mire használod, mire hajtod? Amire kaptad? Hány ember a több pénz miatt hajtja a szamarát. Isten nagyon világosan megmondja: "A ti testetek a bennetek lakozó Szentléleknek temploma. Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten." (1Kor 3,16,17).

Vigyázz, mit csinálsz a testeddel, meg ne rontsd, mert Isten is meg fog rontani. Ez a felindult ember a szamarat akarja megölni. Isten angyala pedig azt mondja: "ha most ki nem tért volna elôlem meg is öltelek volna téged." Figyelj, a szamár beszél. Neked még nem szólalt meg a tested? Vagy süketebb vagy Bálámnál és nem érted meg? Halljuk mit beszél a szamár. Miért csúfoltál meg engem? - mondod talán testednek, pont most a legrosszabb helyzetben.

"És monda a szamár Bálámnak: Avagy nem a te szamarad vagyok-é, amelyen járni szoktál, mióta megvagy mind e mai napig?" Nem a tested vagyok-é, amelyben jártál kicsi tipegô gyermekkorod óta mind e mai napig, és amin járni kell majd végig? Szoktam-e így cselekedni? Bálám ôszintén megmondja, nem, nem hagytál még cserben. Az Úr megnyitotta Bálám szemeit. Ennek kellene megtörténni velünk is. Elôször nyitott fülre, hogy halljam beszélni a körülményeket, dolgokat, testemet. Hogy megértsem szavát, miért vagyok beteg? Mert egy életen keresztül visszaéltél erôddel, képességeddel. Bár tudnál most csendben lenni, hogy az Úr beszélhetne veled a szamáron keresztül.

Aztán megnyitná szemedet, hogy meglásd, az Úr angyala áll veled szemben. Nem dolgok, nem emberek ellenkeznek velem, hanem az Úr áll ellen. "És megnyitá az Úr Bálám szemeit, és látta az Úr angyalát, amint áll az útban, és mezítelen fegyverét az ô kezében, akkor meghajtá magát és arcra borult." Isten nagyon régen várja, hogy végre meghajtsd magad, a makacs, önfejű szívedet. Mi mérhetetlen vakok vagyunk. Gondoljunk Elizeus szolgájára, aki berohan amikor a fegyvereseket látja: Jaj Uram, jaj édes Uram! Elizeus csak ennyit kér: Uram nyisd meg szemeit. Akkor látja a szolga, hogy többen vannak velünk, mint ellenünk.

Ha látnád azt a hatalmas védelmet, ami az övéi körül van, ha látnád, hogy házunk körül ott vannak Isten angyalai, a tűzfal, amin nem mehet keresztül senki, csak az Úr engedélyével. Ilyen vakon járunk mi is a világban, mint Elizeus szolgája, jaj édes Uram mi lesz most? Bár megláthatnád Isten angyalát, amikor nem az Úr szerint való úton jársz.

Ha átélnéd elôször életedben, hogy igazán megnyithatná szemeidet az Úr, akkor igazán leborulnál. Figyeld meg az Igében, aki Jézussal találkozott, aki az Ószövetségben az Úrral találkozott, az egy perc alatt arcra esett, nem kellett körülményesen letérdelni, arcra borulni. Péter a hajóban, János Páthmosz szigetén, amikor Jézus ott áll vele szemben, föl sem tud kelni. Odaborul lábai elé. Ézsaiás amikor az Urat látja maga elôtt, csak annyit tud mondani: Jaj nekem! elvesztem, tisztátalan ajkú vagyok.

Ha igazán láttad volna az Urat lelki szemeiddel, leestél volna elôtte. Bálám is meghajtotta magát és arcra borult. Akkor nagyon világosan azt mondja az angyal: "Miért verted meg a szamaradat immár három ízben? Ímé én jöttem ki, hogy ellenkezzem veled, mert veszedelmes ez az út elôttem ... ha ki nem tért volna elôlem, most meg is öltelek volna. Monda azért Bálám az Úr angyalának: Vétkeztem, mert nem tudtam, hogy te állasz elôttem az útban. Most azért, ha tetszik az néked, visszatérek." Most már engedelmeskedne, de nem lehet visszatérni.

Hány férfi, vagy asszony mondta már: tudom hogy vétkeztem, hitetlennel kötöttem házasságot, - elválok. Nem lehet! Végig kell járni az utat. Micsoda szeretet van ebben a megállításban, csak azért, hogy elmondhassa az utolsó intést. "Az Úr angyala pedig monda Bálámnak: Menj el e férfiakkal, mindazáltal amit mondok néked, azt mondjad. Elment azért Bálám a Bálák fejedelmeivel." Újra azt mondja, amit elôször, mikor látta, hogy nem lehet megôrízni Bálám szívét. Ha most visszamehetett volna, nyilván nem történt volna meg vele, aminek meg kellett történnie.

Valaki azt mondta: nem értem a tékozló fiú történetében, miért engedte el az apa, miért nem zárt be minden ajtót, miért engedte a disznók vályújáig? Nem lehetett mást tenni. Ha otthon marad, egy keserű szívű fiú maradt volna otthon. Mindig ez lett volna: miért nem mehettem el, miért nem élhettem úgy, ahogy akartam. Sok hívô szülô gyermeke van így, nem engedték, és azután vadul széttör minden korlátot, és belemegy a világba.

A tékozló fiút elengedte az apja, és visszakapott egy boldog, szabad gyermeket, egy megtérô fiút. Végig kell járnunk az utakat, ha az Úr nem tud megtörni igéjével, szeretetével, Szentlelkével. Bálám most már járd végig az utat. Csak az Úr tudhatta, mi mindenen fog itt keresztülmenni.

"Amit mondok majd néked, csak azt mondjad." Utolsó figyelmeztetés útravalónak. Az egész megállításban Isten mentô szeretete volt benne. Majd egyszer meglátod, - ahogy én is azonnal megláttam, hogy Isten mentô szeretete volt abban a törésben. Arra a hétre azt az Igét kaptam: "Az imádságban állhatatosak legyetek, vigyázván abban hálaadással." (Kol 4,2). Ebben nem álltam meg, mert fontosabb volt a munka.

Isten szól, és cselekeszik. Hallod-e szavát körülményeiden keresztül? Az eseményeken keresztül hallod-e figyelmeztetô mondatait? Jó volna, ha látnád, értenéd, Ô áll veled szemben, ha oda tudnál esni a lábaihoz és meglátnád, úgy szeretett, hogy még azt is el tudja viselni, ha keményen azt mondod: Isten nem szeret. Hány ember mondta már, akinek szamara lefeküdt, ha szeretne Isten, nem engedte volna meg ami velem történt. Ne legyél ennyire süket, lásd meg, minden ami veled történik szeretetbôl van. Sajnos veled nem lehet másképp bánni, beszélni, csak így.

Az engedetlen szolgával és prófétával szemben lássuk meg most az engedelmes Fiút az Ô küldetésében, és az egész utat, amire elindult. Isten Lelke mindig erôsítette Ôt abban az útban, ami Isten útja volt. Megkeresztelkedésekor, és a megdicsôülés hegyén is újra hangzik Isten szava: "Ez amaz én szerelmes fiam, akiben én gyönyörködöm." (Mt 3,17; 17,5). A kereszt elôtt még megszólal egy hang: "Meg is dicsôítettem, és újra megdicsôítem." (Ján 12,28). Utolsó erôsítés, amikor küzd a Gecsemánéban, hogy ha lehetséges, az Atyától ne kelljen elszakadnia. Az Ige így mondja: Isten angyalai erôsítették Jézust, amikor élet-halál harcott vívott, amikor vért verejtékezett. Gondojunk arra, ettôl kezdve egyedül volt Jézus. Nincs erôsítés, most már el lehet fogni, meg lehet korbácsolni, arcul lehet köpni, mindent lehet vele csinálni, - elhagyta Isten. Végül maga mondja ki: "Én Istenem! Én Istenem! Miért hagyál el engemet?" (Mt 27,46/b).

Válaszoltál-e valaha az Úrnak erre a kérdésére, - Istenem, érettem, miattam.

Az engedelmes szolga mindig megkapja az erôsítést. Majd ott az utolsó úton az utolsót is. "Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek...mert Te velem vagy." (Zsolt 23,4).

Imádkozzunk! Urunk, nagyon kérünk, vizsgáld meg életünket, nem vagyunk-e hamis úton, nem csapjuk-e be magunkat talán évek óta, hogy rendben van minden. Nem csukjuk-e be szemünket, fülünket figyelmeztetésed elôtt. Nem hajtjuk-e szamarunkat továbbra is rossz úton. Kérünk, angyalod hadd álljon ma elôttünk, segíts, hogy mindenképpen megálljunk, hogy megvizsgálhassuk útjainkat. Vezess minket az élet útjára, arra az útra, ahol Te fogsz erôsíteni napról-napra, ahol örömöd és békességed mindig velünk van. Ne engedj senkit továbbmenni, bolondul hajtva önmagát. Adj értelmes szívet, hogy megelégíthess, hogy Veled folytathassuk majd az utat. Köszönjük Úr Jézus, hogy idehoztál, köszönjük az Igét amit adtál. Köszönjük szereteted, ami az utolsó figyelmeztetés mögött is ott van. Urunk áldunk érte. Ámen.

szerelem.jpg

 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Mert%20ugy%20szeretette.jpg


Mit átkozol, ha Ő áld


<HR width="100%">
"És elkezdé az ô példázó beszédét, és monda: Sziriából hozatott engem Bálák, Moábnak királya, kelet hegyeirôl, mondván: jöjj, átkozd meg nékem Jákóbot, és jöjj, szidalmazd meg Izráelt; Mit átkozzam azt, akit Isten nem átkoz, és mit szidalmazzam azt, akit az Úr nem szidalmaz? Mert sziklák tetetjérôl nézem ôt; ímé oly nép, amely maga fog lakni, és nem számláltatik a nemzetek közé. Ki számlálhatja meg a Jákób porát, és Izráel negyedrészének számát? Haljon meg az én lelkem az igazak halálával, és legyen az én utolsó napom, mint az övé." 4Móz 23,7-10

"Mert nem ember az Isten, hogy hazudjék, és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é Ô valamit, hogy meg ne tenné? Ígér-é valamit, hogy azt ne teljesítené? Ímé, parancsolatot vettem, hogy áldjak; ha Ô áld, én azt meg nem fordíthatom. Nem vett észre Jákóbban hamisságot, és nem látott gonoszságot Izráelben. Az Úr, az ô Istene van ôvele, és királynak szóló rivalgás hangzik ôbenne. Isten hozta ki ôket Egyiptomból, az Ô ereje, mint a vad bivalyé. Mert nem fog a varázslás Jákóbon, sem jövendômondás Izráelen. Idején adatik tudtára Jákóbnak, és Izráelnek: mit mívelt Isten?" 4Móz 23,19,23

"Mikor pedig látta Bálám, hogy tetszik az Úrnak, hogy megáldja Izráelt, nem indult, mint azelôtt, varázslatok után, hanem fordította az ô orcáját a puszta felé. És mikor felemelte Bálám az ô szemeit, látta Izráelt, amint letelepedett az ô nemzetségei szerint; és Istennek Lelke volt ôrajta. Akkor elkezdte az ô példázó beszédét és monda: Bálámnak, Beór fiának szózata, a megnyílt szemű embernek szózata. Annak szózata, aki hallja Istennek beszédét, aki látja a Mindenhatónak látását, leborulva, de nyitott szemekkel: Mily szépek a te sátoraid óh Jákób! a te hajlékaid óh Izráel! Mint kiterjesztett völgyek, mint kertek a folyóvíz mellett, mint az Úr plántálta áloék, mint cédrusfák a vizek mellett! Víz ömledez az ô vedreibôl, vetését bô víz öntözi; királya nagyobb Agágnál, és felmagasztaltatik az ô országa. Isten hozta ki Egyiptomból, az Ô ereje mint a vad bivalyé, megemészti a pogányokat, az Ô ellenségeit; csontjaikat megtöri és nyilaival általveri. Lehever, nyugszik, mint a hím oroszlán; ki serkenti fel ôt? Aki áld téged, áldott lészen, és aki átkoz téged átkozott lészen. És felgerjedt Báláknak haragja Bálám ellen, és egybeüté kezeit, és monda Bálák Bálámnak: Azért hívtalak téged, hogy átkozd meg ellenségeimet; és ímé igen megáldottad már három ízben. Most azért fuss a te helyedre. Mondottam volt, hogy igen megtisztellek téged, de ímé megfosztott téged az Úr a tisztességtôl." 4 Mózes 24,1-11.
<HR width="100%">

Uram, hadd köszönjük meg, hogy nem fogyatkozott el még kegyelmességed. Hadd köszönjük meg mindazt, amit most akarsz mondani. Adj engedelmes, Rád figyelô szívet, szólíts meg most Igéden keresztül. Ámen.

Az elôzô részekben újra és újra leírja az Ige, mit kellett csinálnia Báláknak, amikor Bálám azt mondta: Építs hét oltárt és áldozzál egy-egy tulkot, és egy-egy kost. Mennyibe került ez, és mi mindent megcsinált ez az ember, mindig más helyre vitte Bálámot, hogy hátha onnan megátkozná Izráelt. Háromszor végzik el a szertartást, jön Bálák, a fejedelmek ott várják, hogy megtörténik végre, amiért idehívták Bálámot, amiért oltárokat állítottak, amin tulkokat és kosokat áldoztak. Semmi nem történik.

A vallásos ember azt hiszi, cselekedeteivel: templombajárással, adakozással kényszeríteni tudja Istent, hogy azt tegye, amit ô szeretne. Adjon, és áldjon. Bálák annyira akarja, kívánja, amire vágyik, amit elgondolt, hogy mindent hajlandó ráfizetni. Istent nem lehet kényszeríteni, még éjjel-nappali imádkozással, adakozással sem. Bálák hiába tesz meg mindent. A magam választotta istentisztelet semmire nem jó, csak az óemberem hizlalására. Böjtölök, látogatok, szolgálok, de nem az Úr mondta, magam kezdeményeztem, saját dicsôségemre. Sokszor mondják emberek: nem azért mondom, de tôlem még senki nem ment el üres kézzel. Hát miért mondod, ha nem a dicséretért?

Látjuk ezt a szegény embert fejedelmeivel együtt az oltárokon feláldozott tulkok és kosok mellett állni. Várja, hogy Isten meghallgatja. Illés történetében a Baál papok még vagdossák is magukat és úgy kiáltozzák: Baál, hallgass meg minket! De nincs se szó, se felelet, se meghallgattatás. (1Kir 18,26-29). "Mert kegyelembôl tartattatok meg hit által; és ez nem tôletek van: Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekbôl, hogy senki ne kérkedjék." (Ef 2,8-9). Az egész vallásosság sokszor varázslás jellegű, mintha imádsággal cselekedettel rábírhatnád Istent valamire.

Megdöbbentô lehetett nekik, amikor elsô alkalommal elkezdte Bálám az ô példázó beszédét. "Szíriából hozatott engem Bálák...mondván: Jöjj, átkozd meg nékem Jákóbot, és jöjj, szidalmazd meg Izráelt. Mit átkozzam azt, akit Isten nem átkoz, és mit szidalmazzam azt, akit Isten nem szidalmaz...Haljon meg lelkem az igazak halálával, és legyen utolsó napom, mint az övé." Mint Isten gyermekeié, népéé. Világosan elmondja: erre vágyik, és szeretne ilyen lenni.

Nagyon sokszor a varázslásnál a Sátán világosság angyalának ruhájában jön. Azt gondolom, Istennel van kapcsolatom, mikor a magam szertartásait csinálom. Azt hiszem: Isten meghallgat, cselekedni fog, áldást kapok. És nem jön az áldás!

Jön a második hely, ahol ugyanazt végigcsinálja Bálám. Ô is várta, hátha sikerül ez a varázslás, amit megszokott, hátha el tud érni valamit okkult erejével. Harmadszor is elkezdi. Második alkalommal már mondja: "Nem ember az Isten, hogy hazudjék." Ezt már magának mondja. "És nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ô valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?" Akkor miért kérdezte újra az Urat? Miért várta, hogy másnapra megváltozik üzenete, mondanivalója? Sokszor az ember magának mond dolgokat, amikor mással beszél. Sokszor visszahallom szavamat, amikor Isten üzenetét közvetítem, végigfut rajtam, - és te?!

Tovább mondja: "Nem vett észre Jákóbban hamisságot, és nem látott gonoszságot Izráelben." Azért ez nem lehet igaz. Hát vak az Isten? Ha végigolvassuk a pusztai vándorlást, tele volt hamissággal Izráel. Hányszor engedetlenkedtek, lázadtak, megkeményedtek. Isten ellen cselekedtek, Mózes ellen, már úgy volt, megölik Mózest, amiért kihozta ôket Egyiptomból. Tüzes kígyókat kellett rájuk küldeni, annyi volt bennük a bűn, hamisság, önfejűség, élvezetvágy. Isten vak, hogy nem lát bűnt Jákóbban, övéiben?

Milyen megdöbbentô mondat ez az Ószövetségben. Rád, és rám is vonatkozik! Ha Övé vagy és népéhez tartozol, Jézuson keresztül, kegyelmen át látja övéit. Ezért nem látja a bűnt. Annyira elgondolkoztam egyszer, amikor Dávidnál, gyilkossága, házasságtörése, hamissága után olvastam, amikor már odajutott, hogy: vétkeztem, bűnbocsánatot kapott és azt mondja az Úr: Az én igaz szolgám Dávid, nem látok benne bűnt. Ugyanezt mondja itt: népemben nem látok bűnt.

Isten nem vak, csak a kegyelmen át, Jézuson át látja népét. Vasárnapi iskolában a tanító a gyerekeknek magyarázta: Isten mindent lát, azt is amit éjjel csinálsz, azt is, amit gondolsz. Megkérdezte: tudtok-e valamit mondani, amit Isten nem lát? Egy kislány jelentkezett, - bűneimet, amik Jézus vére alatt vannak, nem látja Isten. A megvallott, a vér alá vitt bűnt nem látja Isten. Jákób, és az Ô népe kegyelmet nyert, és Isten nem lát benne hamisságot. Örültél-e már annak, hogy Istenem, tényleg nem látod, milyen vagyok?

Ember azért nem tudja a bűnt elfelejteni, mert Isten sem felejti. Ô egyetlen helyen felejt, a kereszt alatt. Ott csak az Ô Egyszülött Fiát nézi, ott nem látja az embert hamisságával, hazug életével, bűneivel. Olyan nagy az Evangélium, amit Isten most belekiált a szívünkbe. Isten népéhez tartozol? Nem azt kérdeztem, mi a neved, - valóban odatartozol? Ha igen, rád is vonatkozik: "Nem vett észre Jákóbban hamisságot, és nem látott gonoszságot Izráelben. Az Úr, az Ô Istene van ôvele." Jézus neve azt jelenti: Immánuel, Velünk az Isten!

Valaki azt mondotta, ha sakarlátpiros folt van valahol papiron, és piros üvegen át nézzük, nem látszik a folt. A piros üveg kioltja a piros szint. Aki egy kicsit ért a szinekhez, az tudja, fehérnek látszik. "Ha bűneitek skarlát-pirosak, hófehérek lesznek." (Ézs 1,18). Skarlát-piros bűnöd Jézus vérén át nézve hófehér. Odavitted igazán bűneidet? Mondhatja-e igazán, - nem azt, hogy nincs benned bűn, hanem hogy nem látok, mert Jézuson keresztül nézem.

"Isten hozta ki ôket Egyiptomból." Téged is Isten hozott ki, ha kihozhatott. És nem fog a varázslás Jákóbon, sem Izráelen. Honnan tudta ezt Bálám? A 24. rész 1 verse azt mondja: "Mikor pedig látta Bálám, hogy tetszik az Úrnak, hogy megáldja Izráelt, nem indult mint azelôtt varázslatok után." Elsô két útján varázslatok után indult. Meg akarta rontani Izráelt, Isten népét. Saját maga tapasztalta, itt hiába csinálom varázslatom, nem fog, ezt a népet nem lehet megrontani.

És amikor "fordította orcáját a puszta felé, és mikor felemelte Bálám az ô szemeit, látta Izráelt, amint letelepedett az ô nemzetségei szerint; és Istennek Lelke volt ôrajta." Szeretném ha látnátok ezt a csodálatos rendet, ami Izráelben volt: Isten rendje. Az ördög az összedobáló, ô csinálja a zürzavart, összedobálja külsômet, belsômet. Isten a rend Istene.

Izráel nemzetségei szerint telepedett le. Ahogy föntrôl nézte Bálám, látta az Isten szerint való rendet, mindenki a helyén volt. Olyan csodálatos, amint látja most Izráelt, az Urat látja, Isten Lelke volt a letelepedett Izráelen. Isten népén ott van az Ô Lelke. Ahogy Bálám nézi, egyszer csak rajta is ott van. Míg beszélt, nem fogtak a varázslatai, mindig azt mondta, amit nem akart, mert biztos vagyok benne, meg akarta átkozni Izráelt, szerette volna a pénzt, de nem tudta, mert Isten nem engedi.

Amikor elkezdi példázó beszédét, már nem varázslatok után ment, szívszerint mondja amit mond: "Bálámnak, Beór fiának szózata, a megnyílt szemű embernek szózata." Bálám helyesen lát, mert Isten szerint lát.

Megnyílt szemű ember vagy? Vagy csak a láthatókkal vagy tele? Így mondja az Ige: "...a megnyílt szemű embernek szózata. Annak szózata, aki hallja Istennek beszédét, aki látja a Mindenhatónak látását, leborulva, de nyitott szemekkel." Annyiszor bennem van ez a mondat, amikor igazán leborulok az Úr elôtt: "leborulva, de nyitott szemekkel." Nyitott testi, és nyitott lelki szemekkel. Amikor Istvánt kövezték, a megnyílt eget látta. Látod a megnyílt eget? Bár eljutnál oda, hogy nyitott szemű ember lennél, és Isten Lelke lenne rajtad.

"Mily szépek a te sátoraid óh Jákób, és a te hajlékaid, óh Izráel." Amikor Sába királynô eljött Salamonhoz, látta az ô szolgáit, a csodálatos rendet és életet ami ott volt, azt mondotta: Boldogok ezek a te szolgáid. És ekkor mondja: felét sem mondták el annak, ami itt van. Ha Isten megadja egyszer, hogy belelátsz az Ô rendjébe, kegyelmébe, szeretetébe, azt fogod mondani: felét sem mondták el nekem. Milyen boldogok ezek a te szolgáid, akik szolgálnak Neked éjjel és nappal.

Elmondja ez a megnyílt szemű varázsló: "Mily szépek a te sátoraid, óh Jákób, és a te hajlékaid, óh Izráel. Mint kiterjesztett völgyek, mint kertek a folyóvíz mellett, mint az Úr plántálta áloék, mint cédrusfák a vizek mellett." Más helyen azt mondja az Ige: Aki az Úrban bízik, olyan lesz, mit a folyóvíz mellé ültetett fa, idejében megadja gyümölcsét, szárazságban sem hervad el, mindig zöldel. Ha kinyitod a szádat, ömölhet-e belôled élô víz, élô Ige, Isten szeretete? Ehhez a néphez tartozol már?

Elmondja itt az Ige: "Isten hozta ki ôket Egyiptomból, az Ô ereje, mint a vad bivalyé." Isten ereje a legnagyobb erô! "Megemészti a pogányokat, az Ô ellenségeit; csontjaikat megtöri, és nyilaival általveri. Lehever, nyugszik mint hím oroszlán, és mint nôstény oroszlán." Bementél már abba a nyugalomba, ahol meg tudsz nyugodni erôlködésedtôl, cselekedeteidtôl?

"Aki áld téged áldott lészen, és aki átkoz téged átkozott lészen." Aki az övéit bántja az Ô szemefényét bántja. Vissszahullik rá az átok. Bálám már tudja: nem merek átkozni, visszahull rám az átok. Csak áldani merek. Minden, amit az övéi ellen mondtál rád fog visszahullni. Minden, amivel szidtad Isten népét, választottait, a te fejeden teljesedik be. Jó volna meghallani ezt a csodálatos szózatot, amit elmond ez a megnyílt szemű ember.

Bálák nem engedi tovább beszélni. Haragja felgerjed Bálám ellen. Összeüti kezeit, most már elég, fuss innen. Azt mondja Bálák: "Azért hívtalak téged, hogy átkozd meg ellenségeimet: és ímé igen megáldottad immár három ízben. Most azért fuss a te helyedre. Mondottam volt, hogy igen megtisztellek téged; de ímé megfosztott téged az Úr a tisztességtôl." Amiért elment Bálám, - amiért megszegte Isten szavát, - nem kapta meg. Sem pénzt, sem anyagiakat, sem gazdagságot. Ha az ember engedetlen úton jár, mindent elveszít. Ezért ôrültség kívánságaim, önfejűségeim útján járni.

Olyan közel jött ma hozzám ez a két szó: áldás, és átok. A bűneset után kezdôdött az átok. A bűn átka, és utána folytatódott a törvény átka. Mózes könyve írja: átkozott minden, aki nem cselekszi meg a törvény minden szavát. Születésedtôl kezdve rajtad van a bűn átka, amit örököltél, aztán a törvény átka, amit nem teljesítettél. Csak a Tízparancsolat átka, a szeretet törvényének átka. Vagy teljesítetted? Kettôs átok van minden emberen. Valaki mondta: úgy érzem magam, mint akit elátkoztak. Mondom, úgy is van, rajtad van a bűn és törvény átka. Aki a bűnt cselekszi, szolgája a bűnnek. Haragudnom, veszekednem, sértôdnöm kell; muszáj. Pletykálnom, hátmögött kell beszélnem, pedig megfogadtam, soha többé nem teszem. Látjátok, mi a törvény átka? Törvény szava a "kell". Az ember akaratával harcol a törvény ellen, és semmit nem ér. Ismered már a természeted törvényeit, amibôl nem tudsz kijutni ezer elhatározással, fogadkozással sem? Mert gyôz a törvény. Ôrültség kicsi erônkkel harcolni a bűn és halál törvénye ellen. Erôsebb a törvény. Semmi más nem gyôz fölötte, csak egy másik törvény.

A Római levél mondja nagyon világosan: "A Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és halál törvényétôl." Ha új élet van benned, annak külön törvénye van. Krisztus Lelkének törvénye: a szeretet, megbocsátás, alázat törvénye. Benned van ez az új törvény? Isten új életet akar neked adni, amelynek mások lesznek a törvényei. Krisztus él benned. Jézus meghalt bűneinkért, de feltámadt megigazulásunkért, hogy élhessen bennünk. Isten azért adta Szentlelkét, hogy Jézus élhessen benned.

Imádkozzunk! Uram, bocsásd meg, hogy a dicsôséget mindig magunknak akartuk, hogy mindig extra hívôk szerettünk volna lenni. Szerettük volna az "én" bálványt tisztává, tökéletessé tenni. Szerettük volna, ha mindenki meghajol az arany állókép elôtt. Segíts, hogy egészen átadjuk életünket, hogy élhess bennünk. Tegyél minket megnyílt szemű emberekké, akik látják csodálatos erôdet, hatalmadat. Kérünk, Uram, add meg nekünk ezt a kegyelmet, hogy lássunk. Ámen.


eljegyezlek3.jpg
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi elmélkedés

Törvény a házastársi bizalom érdekében
"11Azután így beszélt az ÚR Mózeshez: 12Szólj Izráel fiaihoz, és mondd meg nekik: Ha valakinek a felesége eltévelyedik, és hűtlenséget követ el ellene, 13és valaki vele hál, és közösül vele, de férje előtt titokban marad, hiszen az asszony titkolja, hogy tisztátalanná vált, tanú pedig nincs ellene, mert nem érték tetten, 14de a férjben féltékenység támad és féltékeny a feleségére, hogy tisztátalanná lett; vagy ha féltékenység támad benne, és féltékeny a feleségére, holott az nem lett tisztátalanná, 15akkor vigye el a férj a feleségét a paphoz. Vigye el az érte járó áldozatot is: egy tized véka árpalisztet, de olajat ne öntsön rá, se tömjént ne tegyen rá, mert féltékenységi áldozat az, emlékeztető áldozat, bűnre emlékeztet. 16Vezesse oda a pap az asszonyt, és állítsa az ÚR színe elé. 17Vegyen a pap egy cserépedénybe szent vizet, azután vegyen a pap a hajlék földjén levő porból, és tegye a vízbe. 18Állítsa a pap az asszonyt az ÚR színe elé, bontsa ki az asszony haját, és tegye annak a tenyerére az emlékeztető áldozatot: féltékenységi áldozat az. A keserű, átokhozó víz azonban maradjon a pap kezében. 19Azután eskesse meg őt a pap, és mondja ezt az asszonynak: Ha nem hált veled senki, ha nem tévelyedtél el tisztátalanul férjedtől, ne ártson neked ez a keserű, átokhozó víz, 20csak akkor, ha eltévelyedtél férjedtől, és tisztátalanná váltál, mert férjeden kívül más is hált veled. 21Eskesse meg a pap az asszonyt az átokhozó esküvel, és ezt mondja neki a pap: Tegyen téged az ÚR esküvel elátkozottá néped között! Tegye az ÚR medencédet koraszülővé, méhedet dagadttá! 22Hatoljon be ez az átokhozó víz a belső részeidbe, dagadjon meg a méhed, és legyen koraszülővé a medencéd! Az asszony pedig mondja rá: Ámen! Ámen! 23Azután írja föl a pap ezeket az átkokat egy lapra, mossa bele a keserű vízbe, 24és itassa meg az asszonnyal a keserű, átokhozó vizet, hadd hatoljon bele az átokhozó víz, keserves fájdalmat okozva. 25Azután vegye ki a pap az asszony kezéből a féltékenységi áldozatot, mutassa fel az áldozatot az ÚR színe előtt, és vigye az oltárhoz. 26Vegyen a pap egy marokkal az áldozatból az asszony emlékeztető áldozatául, és füstölögtesse el az oltáron. Azután itassa meg az asszonnyal a vizet. 27Miután megitatta vele a vizet, az történik, hogy ha az asszony csakugyan tisztátalanná vált, mert hűtlenséget követett el férjével szemben, belehatol az az átokhozó víz, keserves fájdalmat okozva, megdagad a méhe, és koraszülővé válik a medencéje. Az az asszony átkozott lesz népe között. 28De ha nem vált tisztátalanná az asszony, hanem tiszta maradt, akkor a víz nem árt neki, és képes lesz gyermeket szülni. 29Ez a féltékenység törvénye. Ha egy asszony eltévelyedik férjétől, és tisztátalanná válik, 30vagy ha valakiben féltékenység támad, féltékeny a feleségére, és ezért az ÚR színe elé állítja az asszonyt, akkor hajtsa végre rajta a pap ezt az egész törvényt. 31A férj mentesül a bűntől, az asszonynak pedig bűnhődnie kell, ha bűnös." (4Mózes 5,11-31)

Vannak helyzetek az életünkben, amelyek homályosak vagy egyenesen átláthatatlanok, és a sejtések nem igazolhatók. Ezek előfordulhatnak az élet minden területén, de leginkább a mélyebb emberi viszonyokra és a lélekben lejátszódó dolgokra érvényesek. Ha valami nyilvános helyen, sok ember előtt zajlik, ez sokkal inkább megragadható, mint ami egy családon belül, csak férj és feleség között hangzik el. Egy konkrét cselekvés mögötti hajtóerőket sokkal könnyebb értelmezni és bizonyítani, mint egy arckifejezésben megnyilvánuló érzést vagy gondolatot. Ugyanakkor a bizonyíthatatlanság nem jelenti azt, hogy nem létezik valami. Hogyan járhatunk el ilyen helyzetekben? Ha leszámítjuk az áldozati szertartás elemeit és az átokformulákat, a következő eljárási alapelvre bukkanunk: ha nem bizonyítható, de a gyanúja felmerülhet annak, hogy egy asszony csalja a férjét, ezt a problémát ebben az esetben csak Isten tudja kezelni. A gyanút ki kell mondani, végül Isten elé tenni, tőle várva megoldást. Ha ezt valaki hittel teszi, a segítség sem marad el. Az eset általános tanulsága alkalmazható minden nem bizonyítható gyanú ügyére. Vagyis ha valami fontos ügyben gyanúnk van, de bizonyítékunk nincs, tegyük Isten kezébe a rendezést! Legvégső esetben nyilvános keretek között vállalva tegyük ezt! /KM/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/cKfgjrdQgj/"><img src="http://media.imeem.com/p/cKfgjrdQgj.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>

Horváth Imréné: Az Isten előtt állok

Illés próféta
Milyeneknek kell lennünk a szent életben és a kegyességben?

Sok ember életútja meg van örökítve a Bibliában. Megírattak, mégpedig a mi tanulságunkra írattak meg. Isten akarja, hogy figyelemmel kísérjük életüket, példát vegyünk jó cselekedetükről, okuljunk hibáikból és lássuk meg életük végét. Amilyen úton jártak ők akkor, manapság nekünk is hasonló utakat kell megtennünk. A szolgálatunk nem ugyanaz, de bizonyos lépcsőfokokat nekünk is meg kell járni a megszentelődésben, ugyanazokat meg kell tanulnunk éppoly nagy mértékben és teljességben, mint Isten ószövetségi szolgáinak.

Illés Akháb király idejében szolgált. Nagy gonoszságban, szellemi, erkölcsi válságban élt Izrael népe ebben az időszakban. A hitehagyás a tetőpontra jutott. A kettészakadás után hét király volt Izraelben Akhábig. Jeroboám bevezette a bálványimádást Izraelben, mert Jeruzsálem, a főváros, a templommal együtt Júdában volt. Nem akarta a király, hogy népe minden ünnepkor az elszakadt országrészbe zarándokoljon. Felállított Baál-szobrokat és azt mondta: Ezek hoztak ki téged Egyiptomból, Izrael! Jelzi a lelki sötétséget, hogy nem volt senki, aki felemelje szavát ez ellen.

Fia, Nádáb, gonoszul cselekedett az Úr előtt és apja utálatosságaiban járt. Uralkodása nem hozott semmi változást. Majd Baása lett a király, aki megölte Jeroboám egész házanépét. Azonban a bálványimádást meghagyta és ugyanolyan gonoszságokat cselekedett, mint elődei. Az ő fia, Ela, iszákos ember volt, két évig uralkodott csupán, mert Zimri, egyik főembere pártot ütött ellen és megölte. Ő sem lett különb. Éppoly gonoszul élt és kormányzott, mint elődei. Aztán jött Omri, aki katonai erőkkel vette át a hatalmat és gonoszság meghaladta az előző királyokét. Az ő fia volt Akháb és ha még lehet fokozni a gonoszságot, akkor ő megtette. Pogány lányt, Sidon királyának a lányát vette el, Jézabelt, aki mindenféle pogány istent behozott a meglevőkhöz. A bálványimádás olyannyira eluralkodott, olyan kultuszok épültek ki, hogy az élő Isten neve már el sem hangzott. Nem volt helye sem a szívekben, sem a gondolatokban.

Ebben az erkölcstelen, hitetlen, gonosz időben jelent meg Thesbites Illés. Előjött az ismeretlenségből, Gileád lakói közül. Semmit nem tudunk neveltetéséről, elhívásáról. A nép számára is ismeretlen ember egyszercsak odatoppan a király elé egyenesen. Az Úr küldte őt. Isten felkészítette őt erre a hatalmas szolgálatra. A király elé áll:

- Él az Úr, az Izráel Istene, aki előtt állok, hogy ez esztendőkben sem harmat, sem eső nem lesz; hanem csak az én beszédem szerint.

Micsoda bátorság! Csak az én beszédem szerint… Miért, ki volt ez az ember? Isten prófétája, aki ki merte mondani: „Él az Úr, az Izrael Istene!” Ennek az embernek kapcsolata volt Istennel! „… aki előtt állok.” A nagy elszakadás, bálványimádás közepette megmaradt az Úr mellett, meghallotta Isten szavát és elindult követségében. Mikor átadta a súlyos üzenetet, Isten utasítására elrejtőzött.

Van ideje a felkészülésnek, a tanulásnak, van ideje az előállásnak és az elrejtőzésnek. „Menj el innét, és menj napkelet felé, és rejtezzél el a Kérith patakja mellett, mely a Jordán felé folyik. És a patakból lesz néked italod; a hollóknak pedig megparancsoltam, hogy tápláljanak téged ott…. És a hollók hoztak néki kenyeret és húst reggel és este, és a patakból ivott.” (1 Kir. 17.3-6.) Holló? Nahát! A holló tisztátalan állat… Mégis felhasználja Isten, hogy Illésről gondoskodjon. Nem fordult már elő velünk, hogy olyan ember segített rajtunk, aki nem szerette Istent? Az Úr előtt nincs lehetetlen!

Illés engedelmes. Hisz és imádkozik. A holló rendszeresen táplálja, a patakból van itala. Igen ám, de néhány nap múlva kiszáradt a patak. Sok ember talán azt gondolná, hogy becsapta őt az Isten. Azt mondta, hogy lesz étele és itala és most kiszáradt ez a patak. A mi életünkben is előfordulhatnak ínséges, hitet próbáló idők, amikor kiapadnak a források. Lehet, hogy egyszer kiapad a jövedelemforrásom, amelyen most két lábbal állok? Tönkremehet az egészségem, ami biztonságot ad? Mit teszünk olyankor? Zúgolódunk? Kétségbeesünk? Isten ellen fordulunk? Vádoljuk Őt? Egyet tudnunk kell! Isten nem hagyja éhen halni a szolgáját, ha az hisz Benne és Rá támaszkodik. Illés szeme előtt nem volt más, csak a küldetés! Kezdetektől tudta, hogy mi a feladata. Te tudod? Ha nem, kérdezd meg az Urat, hogy mivégre is vagy te ezen a világon? Azért, hogy Isten mentő eszköze legyél! Mindenkinek van szolgálata, amit be kell töltenie! Ha restek vagyunk, eltunyulunk, elcsüggedünk és nem várunk hittel az Úrra, akkor baj lesz…

Illés arcát Istenhez emeli és vár az Úrra. Az Úr nem várakoztatja szolgáját, hanem továbbküldi. „Kelj fel, és menj el Sareptába, amely Sídonhoz tartozik, és légy ott; ímé megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjék rólad.” (1 Kir. 17.9) Pont Sidonba? De hát az Jézabel egyik székhelye, a bűn tanyája! Lehet ott valami jó? Milyen csodálatos az Úr! Már előkészített mindent! Parancsolt valakinek… De nem valami előkelő helyet készített Isten a szolgájának! „Megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak…” Abban az időben özvegynek lenni nagy nyomorúságot jelentett. Ha a fia nem gondoskodott az édesanyjáról, más nemigen törődött vele… Ennek az özvegyasszonynak még otthon volt a fia, róla is ő gondoskodott. Pont egy ilyen szegényes helyre küldte az Úr a prófétát.

Illés a város szélén találkozott vele, ahol az asszony fát szedegetett. Ahogy megpillantja, szól hozzá:
- Kérlek, hozzál nekem egy kis vizet!

Az asszony nem szól semmit, szó nélkül vízért indul. Illés utána kiált:
- Hozzál, kérlek, egy kis kenyeret is!
Az asszony szomorúan megáll.

- Él az Úr, a te Istened, hogy nincs semmi sült kenyerem, csak egy marok lisztecském van a vékában, és egy kevés olajam a korsóban, és most egy kis fát szedegetek, haza megyek, és megkészítem azt magamnak és az én fiamnak, hogy megegyük és azután meghaljunk.
Él az Úr, a te Istened… Nem az én Istenem, a tiéd…

Illés mond neki egy csodálatos próféciát. Neked hányszor szólt az Úr életed során? Kaptál próféciát? Ugye, boldog voltál? Olvastál egy Igét, hallottál egy prédikációt, üzenetet kaptál… tudtad, hogy az Úr szava! Az mindig csodálatos! „Ne félj, menj el, cselekedjél a te beszéded szerint; de mindazáltal nékem süss abból először egy kis pogácsát, és hozd ide; magadnak és a te fiadnak pedig azután süss! Mert azt mondja az Úr, Izráel Istene, hogy sem a vékabeli liszt el nem fogy, sem a korsóbeli olaj meg nem kevesül addig, míg az Úr esőt ád a földnek színére!”

Látja ez az asszony, hogy az Úr emberével áll szemben. Látja rajta a próféták szőrköntösét, lényén a méltóságot. Tudja, hogy Izrael élő Istenének a küldötte. Arra gondol, hogy megteszi, amit mond a próféta. Mert hát az az egy kis pogácsa már annyira nem számít… egy nappal előbb vagy később jön a halál… De ha igaz, amit mond Illés, akkor nyert! Akkor az az életet jelenti neki és a fiának!

Teltek a napok, Illés ott lakott az asszonynál, aki újra és újra összekapargatta a lisztecskét és az olajat, sütötte egyik pogácsát a másik után… Ám egy napon megbetegedett, majd meghalt az egyetlen fia…
- Mit vétettem ellened, Istennek embere? Azért jöttél hozzám, hogy eszembe juttassad álnokságomat, és megöljed az én fiamat?

Látjátok, hogy nem véletlen küldetett ide a próféta? Maga az asszony mondja ki. „hogy eszembe juttassad álnokságomat”. Ez az asszony soha nem jött volna rá, hogy vannak bűnei, mint a próféta közelségében. Rájött: Én vétkeztem, ezért halt meg a gyermek…

A gyermeket az Úr vette el. Azért tette, hogy ennek az asszonynak megnyíljon a szeme. Ne csak azt mondja: „a te Istened”…

Illés imádkozik. Egyszerű az imádság, nincsenek benne szóvirágok… Szomorú a próféta. Remélte, hogy az asszony engedelmessége, az ő jelenléte áldás lesz a házon…
- Én Uram, Istenem, nyomorúságot hozol erre az özvegyre is, akinél én lakom, hogy az ő fiát megölöd? Én Uram, Istenem, térítsd vissza e gyermek lelkét ő belé! – majd háromszor ráborul a gyermekre és az megelevenedik. Illés örömmel, egészségesen adja vissza anyjának.
Az asszony reménysége most érik hitté.
- Most tudtam meg, hogy te Isten embere vagy, és hogy az Úrnak beszéde a te ajkadon: igazság.

Ekkora nyomorúságnak kellett történnie ahhoz, hogy az asszony hinni tudjon. Oda kellett kerülnie az éhhalál küszöbére, el kellett veszítenie mindent, a legdrágábbat is, hogy kinyíljon a szíve Isten felé. De akit az Úr megsebez, azt be is kötözi, meg is gyógyítja! Az asszony életében is minden helyreállt. Most már azt is látja, meg van róla győződve, hogy Illés Isten embere.

Rajtunk vajon meglátják-e az emberek, akik nyomorúságban vannak, hogy Isten szolgái vagyunk? Illés függőségben élt az Úrtól. Ma is minden kegyelemben élő embernek függőségben kell élnie az Úrtól! Minden nap újra az Úrra kell nézni és Tőle várni a segítséget. Az Úr nem azt mondta az asszonynak, hogy majd egy egész zsák lisztje lesz és sok liter olaja, hanem naponta a maroknyi liszt és a kevéske olaj a korsó alján… Ez minden nap megvolt. Nem lehetett ezt a függőséget kikerülni…

Nekünk is naponta kell magunkhoz venni a lisztet, mely az Isten Igéje! És az olajunk? A Szent Lélek! Kell, hogy naponta megújuljon bennünk és megtápláljon! Isten Igéje a Szent Lélek erejétől áthatva – ez tart minket életben! Ha valaki nem veszi magához naponként, ne csodálkozzon, ha elfogy az ereje, ha a Sátán nem fut el tőle, hanem kísértései győznek felette. Aki nem táplálkozik az Igével a Szent Lélek által, az elgyengül és meghal.

Három esztendő is elmúlt így. Három évig nem volt eső. Kiszáradt minden, éhínség volt az országban. Egy napon szól az Úr Illésnek: „Menj el, mutasd meg magadat Akhábnak, és esőt adok a föld színére.” Súlyos küldetés! Amíg Illés az elrejtőzés éveiben az Úr gondviselésében élt, addig a király halálra kereste őt. Nem volt az országnak olyan pontja, amit fel ne kutatott volna. Ezek után kellett Illésnek megjelenni előtte, mert az Úr szava szólt: „Menj el, mutasd meg magadat Akhábnak, és esőt adok a föld színére.” Miért? Ki volt Illés? Nélküle nem küldhetett volna esőt az Úr? Ha egy ember az Úr küldetésében jár, Isten nem fogja őt megkerülni, hanem általa dicsőíti meg nevét! Isten nem rombolja le szolgái hitelességét, tekintélyét, hogy lássák az emberek, hogy Isten küldte őket és náluk van az Úr beszéde.

Illés azonnal elindul. Kinn a mezőn szembetalálja magát Abdiással, aki Akháb király házának gondviselője. Abdiás igen féli az Urat. Ez az életén is tükröződik. Egy merész, ám az Úr előtt kedves dolgot cselekedett. Elrejtette az Úrnak száz prófétáját két barlangban és naponta táplálta őket a király asztaláról. Abban az időben tette ezt, amikor Jézabel halálra kereste az Úr prófétáit és megölte az összeset, akit megtalált. Abdiás naponta kockára tette az életét ezért a száz emberért.
Most éppen a vizek forrásait kereste, hátha valami zöld füvet tudna gyűjteni a lovaknak és öszvéreknek, hogy ne pusztuljanak el ebben a nagy szárazságban. A közeledőben felismeri az Úr prófétáját és leborul előtte, így tiszteli.
Illés feladatot bíz rá:
- Menj, mondd meg Akhábnak, hogy itt van Illés.
Megijedt Abdiás. Pedig cselekedetei mutatják, hogy bátor volt és merész. De most mégis megrémült.
- Mit vétettem ellened, hogy a te szolgádat Akháb kezébe akarod adni, hogy megöljön engem? Él az Úr a te Istened: nincs sem nemzetség, sem ország, ahova el nem küldött volna az én uram, hogy megkeressen téged. Most ha elé megyek és bejelentem, hogy itt vagy, de közben téged az Úrnak Lelke elragad, megöl engem.
- Él a Seregeknek Ura, aki előtt állok: e mai napon megmutatom magamat néki. - … aki előtt állok… Ez nem csak egy szólás volt Illés életében. Valóban az Úr jelenlétében élt….
Abdiás átadta az üzenetet és az a gonosz király elébe megy Illésnek.
- Te vagy az? Te, az ország megháborítója? – kiáltja Akháb.
- Nem én vagyok Izrael megháborítója, hanem te! – áll szálegyenesen, bátran a próféta. – Elhagytátok te és atyád az Úr parancsolatait és a Baál után jártatok és a népet is magatokkal vontátok. Ezért van Isten haragja rajtatok. Most azért küldj el, gyűjtsd hozzám az egész Izráelt a Kármel hegyre, - parancsol Illés - és a Baál négyszázötven prófétáját, és az Aserának négyszáz prófétáját, akik a Jézabel asztaláról élnek.
Csodák csodája, a király engedelmeskedik. Az elmúlt három évben láthatta, hogy igaz az Úr szava. Nem lett eső, de még harmat sem, mióta Illés ezt kimondta. Most reménykedik, hogy végre történik valami…

A Kármel hegyén Illés beszél a néppel. Talán ma is van üzenete az Úrnak ezáltal…
- Meddig sántikáltok még kétfelé? … Meddig vetitek meg az Úr szavát? Meddig őrizgetitek szívetekben az idegen isteneket? Itt az ideje, hogy a bálványoltárokat leromboljuk és kivessük a szívünkből és a berkeket felégessük! Két isten nem fér el a szívben! A Szentlélek-Isten nem osztozik hamis istenekkel, megtűrt bűnökkel! Ha az Úr az Isten, kövessétek őt; ha pedig Baál, kövessétek azt! Isten ma megmutatja, hogy Ő igaz Isten! Akinek az áldozatára istene tűzzel felel az égből, az az igaz Isten!

A hamis próféták hiába hajlongtak napestig, hiába vagdalták be magukat, istenük nem felet, hiszen nem is tehette. Csak kőből volt… Amikor pedig eljött az esti áldozás ideje, Illés közel hívta a népet, és elkészítette az oltárt. Még vízzel is lelocsolta… Imádkozott… a nép lélegzetvisszafojtva várt… a próféta imádkozott…
- Óh Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izráelnek Istene, hadd ismerjék meg e mai napon, hogy te vagy az Isten az Izráelben, és hogy én a te szolgád vagyok, és hogy mindezeket a te parancsolatodból cselekedtem. Hallgass meg engem, Uram, hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és te fordítod vissza az ő szívüket!

Abban a pillanatban hatalmas tűz szállt alá az Úrtól és megemésztett mindent. Az oltárt, az áldozatot, a köveket, még a vizet is. A nép rémülten borult arcra és kiáltotta.
- Az Úr az Isten! Az Úr az Isten!
Ha valaki egy lelket az Úrhoz vezet, életet ment! Milyen csodálatos küldetés, egy népet visszatéríteni az Úrhoz! Akháb nem szól semmit. Illés szólítja meg:
- Eredj fel, egyél és igyál, mert nagy esőnek zúgása hallatszik!
Akháb megint szót fogad. Illés felmegy a hegyre és küldi a szolgáját:
- Menj fel, és nézz a tenger felé! Mit látsz?
- Semmit… - jelenti a szolga.
- Menj vissza hétszer!

Illés imádkozik. Arcra borult az Úr előtt, fejét térdei közé teszi és úgy könyörög esőért.
- Ímé egy kis felhőcske, mint egy embernek a tenyere, jő fel a tengerből. – jelenti hetedszerre a szolga.
Az Úr küldi az esőt, szolgája szava szerint.
- Menj fel, mondd meg Akhábnak: Fogj be és menj le, hogy meg ne késleljen az eső. - Akháb megint engedelmeskedett, elindult Jezréel felé. Isten felövezte Illést, és még Akháb előtt ért Jezréelbe.

Milyen csodálatos Illés élete már eddig is! Egyetlen titka van, amit többször is kimond: „Az Úr előtt állok.” Élete példakép a számunkra! Bár volt egy mélyvölgye, amivel legközelebb foglalkozunk, annak is nagy tanulsága van. Isten különösképpen használta Illést egy nehéz történelmi helyzetben, nagy hitehagyás idején. Illés engedelmes volt az Úrnak, bármi is volt a küldetés. Egyetlen titka van, az Úrral való szoros kapcsolat.
Kívánom, hogy mi is így álljunk az Úr előtt, mégha csak a magunk kis környezete számára is.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
4968579.gif





NAPI ÁHÍTAT
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]--><o></o>
KÉSZ VAGY-E ÁLDOZATTÁ LENNI?<o></o>

"Kész vagyok kiontatni... italáldozatként" (Fil 2,17).<o></o>
"Mert én immár megáldoztatom" (2Tim 4,6). Ez az akarat és nem az érzelem cselekvése. Mondd meg Istennek, hogy kész vagy áldozatul adni magad, aztán ne törődj a következményekkel; panaszkodásnak nincs helye többé, bármilyen utat választ is Isten neked. A válságon egyedül vele kell átmennünk, ebben senki sem segíthet. Külsőleg talán ugyanaz marad az életed; de az akaratod megváltozik. Menj át az akarat válságán; akkor - amikor külső életedben is beköszönt a válság. - Nem törődsz többé azzal, hogy mibe kerül. Ha ez az akaratodban nem dől el Isten előtt, akkor a végén sajnálni fogod önmagadat. "Kötelekkel kössétek az ünnepi áldozatot az oltár szarvához" (Zsolt 118,27). Az oltáron tűz van - s ez elégetést és megtisztulást jelent. Elkülönülést egyetlen egy célra és minden olyan hajlam vagy érzékenység elpusztítását, ami nem Istentől indul ki; minden olyan kapcsolat felszámolását, amely nem tőle való. Nem te rombolod le: Isten teszi meg; te csak odakötözöd az áldozatot az oltár szarvához. Meglásd, ne kezdd el sajnálni magad, amikor a tűz égni kezd! Az ilyen tűzpróba után nem marad már benned semmi, ami rád nehezednék vagy elkedvetlenítene. Amikor bekövetkezik a válság, észreveszed, hogy a dolgok nem érintenek már olyan mértékben, mint azelőtt. Mi a te tűzpróbád?<o></o>
Mondd meg Istennek, hogy kész vagy áldozatul adni magad, és Isten bebizonyítja, hogy Ő mindaz lesz neked, akinek legmerészebb álmaidban sem láttad.<o></o>
<hr align="center" color="red" size="1" width="100%" noshade="noshade">
Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéból



<o></o>
Balassi Bálint (15541594) verse: <o></o>
Melyben bűne bocsánatáért könyörgött akkor, hogy házasodni szándékozott
Akrosztikon Balassi Bálint nevére<o></o>

Bocsásd meg, Úristen <o></o>
Bocsásd meg, Úristen, ifjúságomnak vétkét,
Sok hitetlenségét, undok fertelmességét,
Töröld el rútságát, minden álnokságát, könnyebbítsd lelkem terhét!<o></o>

Az én búsult lelkem én nyavalyás testemben
Tétova bujdosik, mint madár a szélvészben,
Tõled elijedett, tudván, hogy vétkezett, akar esni kétségben.<o></o>

Látja magán való számtalan nagy sok jódat,
Miért, tudja, téged nem tisztelt, jól tett urat,
Háládatlanságát látván, hamis voltát, ugyan szégyenli magát.<o></o>

Akarna gyakorta Hozzád ismét megtérni,
De bûnei miatt nem mér elõdben menni,
Tõled oly igen fél, reád nézni sem mér, színed igen rettegi.<o></o>

Semmije sincs pedig, mivel elõdbe menjen,
Mivel jóvoltodért viszont téged tiszteljen,
Vagy alázatossan, méltó haragodban tégedet engeszteljen.<o></o>

Sok kísértet éri, mindenképpen rettenti,
Veled ijeszgeti, kétségre sietteti,
Mi miatt majd elvész, ha vele jól nem téssz; magát Pokolra ejti.<o></o>

Jajgatván nagy sokszor említi szent Nevedet,
Mondván: Vajha az Úr hozzá venne engemet,
Bizony kedvét lelném, mert õtet követném, mint édes Istenemet!<o></o>

Bátorítsad, Uram, azért bíztató szóddal,
Mit használsz szegénynek örök kárhozatjával?
Hadd inkább dicsérjen e földön éltében szép magasztalásokkal.<o></o>

Az te szódat, tudom, mihelyen meghallhatja,
Ottan szent Nevedet, mint atyját, úgy kiáltja,
Kiterjesztett kézzel, sûrû könnyes szemmel magát reád bocsátja.<o></o>

Legörögvén könnye orcáján, úgy megkövet,
Magad is megszánnád, látván, mely keseredett,
Mert zokogásokkal, siralmas szép szókkal kér fejének kegyelmet.<o></o>

Irgalmasságod is annál inkább kitetszik,
Az mennél több vétkem nekem megengedtetik,
Inkább kegyelmedben, mint büntetésedben te irgalmad tündöklik.<o></o>

No, nem tartod, tudom, tovább haragod rajta,
Mert az békességre te jobb kezed kinyújtva,
De csak olyanoknak, kik utánad járnak, mert vagy mindennek Ura.<o></o>

Térj azért, én lelkem, kegyelmes Istenedhez,
Szép könyörgésekkel békéljél szent kezéhez,
Mert lám, hozzáfogad, csak reá hadd magad, igen irgalmas Úr ez.<o></o>

Higgyünk mindörökké igazán csak Őbenne,
Bûntül õrizkedjünk, ne távozzunk el Tõle,
Áldott az Ő neve örökké mennyekbe, ki már megkegyelmeze.<o></o>

Éneklém ezeket megkeseredett szívvel,
Várván Úr kegyelmét fejemre szent lelkével,
Té-tova bujdosván, bûnömön bánkódván, tusakodván ördöggel.




<o></o>
<o>Pintér Béla
</o>

<o>Énekei

</o>
<o></o><o></o>

<o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o>

<o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o>
<o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o>

<o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o><o></o>





Jeremiás
Bétellett a harag kelyhe,
És eljött a bosszú napja.
Asszú porban sírván sírok,
Árva templom árva papja.
Feleletképp a romok közt
Sivatag szél búgva repdes.
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Hová lettél, Sion lánya!
Szép aranyszín be megromlott!
Porba torpad büszke szarvad,
Tűz emészti beteg csontod.
Lettél, mint a megriadt kos,
Futsz elapadt kútfejekhez.
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Siránkozik Sion útja:
Ünneplő láb nem tiporja.
Ül a földön, zsákban, szőrben,
Tisztes vének néma sorja.
Ősz szakálluk szél cibálja,
Hamvas fejük földet verdes.
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Tapsol minden ellenséged,
És süvítve tátja száját.
Nézd, fejüket hajtogatják,
"Eljött a nap!" - ezt kiáltják.
Hamisságot prófétálnak:
Látóidhoz nem menekhetsz!
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Sírva jöttem a világra
És meghalni sírva vágyom.
Van-e bánat, mint az enyém,
Van-e bánat a világon?
Mondjátok, kik általmentek,
Van-e jajszó méltó ehhez?
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Jajveszékelj, puszta város,
Ordíts kapu, kiálts bástya!
Elfordult az Isten tőled
És orcádat megalázta.
Megvonta rád bosszús ívét,
S vesszejétől sírva reszketsz!
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Hisz tudjátok: hű az Isten,
Nem taszít el mindörökre.
Él az ige, áll a Kötés,
Áll apáink szent örökje.
Jelet látok a jövőben,
Amelyet még fátyol leplez.
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
Jelet látok a jövőben:
Bontakozik a nagy fátyol,
A Megígért fényessége
Villan elő homályából.
Virradati szelek szárnyán
Diadalmas ige repdes...!
Jeruzsálem, Jeruzsálem,
Térj meg a te Istenedhez!
















05%C3%A9%C3%A9.jpg





















4970450.gif






P1010374.jpg



Nem jól írtam a képet Bence az Unokám:)

<o>
</o>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Te%20voltal%20....jpg



A mai nap igéi




Boáz azt mondta az aratóknak: Az ÚR legyen veletek! Azok így feleltek neki: Áldjon meg az ÚR! (Ruth 2,4)
Mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek. (1Pt 3,9)
Olvasmányok: 4Móz 6,22-27 és Lk 9,1-9
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Szombat

Ura a tengernek is
</CENTER>


Monda nékik: Mit féltek, oh ti kicsinyhitűek? Ekkor fölkelvén, megdorgálá a szeleket és a tengert és lőn nagy csendesség.
Máté 8, 26.

Úgy nézzen hited az Üdvözítő Krisztusra, hogy Ő a viharnak is ura. Ha akarja, az ördög dühöngő hullámait is meg tudja fékezni. Szorongatott egyháza gonosz, mérges ellenségével szemben azzal vígasztal, hogy hiába tombol az ördög: a kicsi hajónak nem árthat. Mert Krisztus Úr, aki az efféle vihart évezredek óta mindig legyürte és elnémította. S Ő ma is tud parancsolni, háborgásnak gátat vetni. Az ördög évezredek óta mindig kudarcot vall, - ezután sem sikerülhet álnok szándéka. Urunk, ki a hajóban szunnyad, könyörgésünkre idején felébred s megmutatja, hogy parancsolni tud a viharos tengernek. Akkor aztán pusztul minden ellenség, amely a kis hajót rettegtetve szorongatja.


Szivárvány születik
A felhő síráson,
Reménység, reménység
Sűrű könnyhulláson.
Kínom éjjelére
Elhozod te végre
Én szabadulásom.



orizz%20engem....jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
saskeselyu.jpg


Péntek [2009.02.060.] Szabadulás a bűn, halál s gonosz hatalmából




2009.02.06. 00:03 Andreas
*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN
http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato
<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Péntek [2009.02.060.]


</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right></TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>



</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Péld 14,34

</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>1Thessz 5,22



</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Az igazságosság felmagasztalja a népet, a bűn pedig gyalázatukra van a nemzeteknek.

</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Az igazság felmagasztalja a nemzetet; a bűn pedig gyalázatára van a népeknek.

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mindentől, a mi gonosznak látszik, őrizkedjetek!</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>A népet emeli az igazságosság, hanem a bűn a népek gyalázata.

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mindenféle rossztól óvakodjatok.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Egyetlen megoldást készített Isten; a szabadulás útját, Fia által, aki megszabadít minket örökre vére árán a bűn, halál és gonosz hatalmából, s az ő igazsága által igazulunk meg Isten színe előtt!


</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>

sasszarnyon%20hordozlak.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
hadd%20lakjam....jpg


Csillag származik

<HR width="100%">
"Most pedig én elmegyek, ímé az én népemhez; jöjj, hadd jelentsem ki néked, mit fog cselekedni e nép a te népeddel a következô idôben. És elkezdé az ô példázó beszédét és monda: Bálámnak, Beór fiának szózata, a megnyílt szemű ember szózata. Annak szózata, aki hallja Isten Fiának beszédét, és aki tudja a Magasságosnak tudományát, és aki látja a Mindenhatónak látását, leborulva, de nyitott szemekkel. Látom Ôt, de nem most, nézem Ôt, de nem közel. Csillag származik Jákóbból, és királyi pálca támad Izráelbôl; és általveri Moábnak oldalait, és összetöri Sethnek minden fiait. És Edom más birtoka lesz, de hatalmasan cselekszik Izráel. És uralkodik a Jákóbtól való, és elveszti a városból a megmaradtat." 4Móz 24,15-19

"Újra kezdé az ô példázó beszédét és monda: Óh, ki fog még élni, amikor véghez viszi ezt az Isten? És Kittim partjairól hajók jönnek, és nyomorgatják Assúrt, nyomorgatják Ébert is, és ez is mindenestôl elvész. Felkelt azért Bálám, és elment, hogy visszatérjen az ô helyére. És Bálák is elment az ô útján." 4Móz 24,23-25
<HR width="100%">

Urunk, szeretnénk hálát adni megújító kegyelmedért. Áldunk, hogy nem fáradtál bele, és nem untad meg a velünk való bajlódást. Köszönjük Igédnek, szavadnak minden ajándékát. Kérünk add meg még, amire szükségünk van, hogy valóban úgy mehessünk tovább, hogy "röpül a víg madár." Áldd meg hátralevô életünket, hogy dicsôíthessen Téged. Ámen.

Érdekes mai Igénknek elsô két szava: "Most pedig". Ez a búcsú. Utolsó alkalomhoz érkeztünk, és az Ige összefügg azzal, amit Isten cselekszik. Reggel Útmutató szerint olvashattuk az Igét: megtörték a kenyeret, - mi is ezt fogjuk ma tenni.

Pál apostol így kezdi búcsúbeszédét az efézusi vénektôl: "Most pedig ajánlak titeket az Istennek, és az Ô kegyelmessége Igéjének..." (ApCsel.20,32). Ideérkeztünk, az Úr ajánl bennünket Isten Igéjének, Ônéki magának. Isten az egész útra adta nekünk ezt az Igét: "Most pedig én elmegyek népemhez." Mielôtt még elmégy azt mondja: "Jöjj, hadd jelentsem ki néked, mit fog cselekedni e nép a te népeddel a következô idôben."

A Kijelentés mindig a következô idôre szól, és mindig Jézusról beszél. Személyes életünkre lehet kijelentés, de az egész Biblia Jézust jelenti ki. Ez a varázsló, ez a próféta elmondja a Jézusról szóló kijelentést. "Bálámnak, Beór fiának szózata, a megnyílt szemű embernek szózata." Szavad a megnyílt szemű ember szózata, aki most már lát? Lehet, vakon jöttél ide. Úgy vagy-e már mint a vakonszületett, akit vallattak és forgattak össze-vissza, de ô azt mondta: "egyet tudok, noha vak voltam, most látok." (Ján 9,25/b). A megnyílt szemű ember tudja: ezelôtt nem így volt, nem láttam, nem hallottam, és most látok.

Jó volna, ha szavad otthon mindig a megnyílt szemű ember szózata lehetne, "aki hallja Isten beszédét, és aki tudja a Magasságosnak tudományát, és aki látja a Mindenhatónak látását." Ha megnyílt a szíved és szemed, akkor látsz, hallasz, tudod mit mondott Isten. Jó volna ezt komolyan végiggondolni, de csak így: "leborulva, de nyitott szemekkel." Ne felejtsd el, hallani csak leborulva lehet, amikor már nem vagy senki és semmi. Ha már megaláztad magad Isten elôtt, és leborulva alárendelted magad. Akkor nemcsak hallod, tudod is, mit mond Isten. Jó volna mindig tudni: reggel mit mondott az Úr.

Egy lelkipásztor gyermekeit istentisztelet után mindig megkérdezte: mit mondott az Ige? Egyik megszólalt, - azt, hogy ne veszekedjem Jancsival. Biztos, hogy édesapja nem így prédikálta, de ô lefordította saját körülményeire.

A napi Ige elolvasása után mindig tudod, mit kell, vagy mit nem kell tenned? Aki leborul az Úr elôtt, annak minden érzékszerve megnyílik hit által. Thornwaldsennek, az északi híres szobrásznak van egy Krisztus szobra, amire azt mondották, hogy a legszebb szobor. Valaki arrajárt, megnézte és azt mondta: nem tudom miért mondják ezt a szobrot szépnek, inkább azt mondhatnám: csúnya. A teremôr hallotta és azt mondta: Kérem térdeljen le, ezt a szobrot csak onnan lehet látni.

Jézust csak leborulva, csak onnan lehet látni. Nem testi helyzetedet gondolom, belülrôl leborulva. Kicsivé, semmivé lenni Elôtte, hogy valóban láthasd Ôt. Szeretném ha ez a két szó örökre szívedben maradna: "Látom Ôt". Nagy baj, hogy mi nagyon sokszor önmagunkat látjuk. Ha beszélünk is, magunkat mondjuk. Egy Ady vers írja: Megvakultak szemeim a világ számára. Jó volna így mondani: Megvakultak szemeim a magam számára. Nem kell mindig magamat látni.

Aki csoportképet kap, azonnal magát keresi rajta. Ha azt látom jól nézek ki, minden rendben van. A Biblia azt mondja: "Az Úr letekint a mennybôl az emberek fiaira, hogy meglássa, ha van-é értelmes, Istent keresô?" (Zsolt 14,2). Ha az Igében nem látod Ôt, nincs mondanivalód, és megint csak magadat fogod mondani. A Biblia azt mondja: Ôt nézvén változunk el. Nem azáltal, hogy magadat nézed és próbálsz más lenni. Ha Ôt nézem akkor leszek más emberré, új emberré.

Ezt mondja most Bálám utolsó mondatában, amikor búcsúzik: "Látom Ôt...nézem Ôt". "Látom" csak annyi, hogy egy pillanatra meglátom. De a "nézem" egy hosszú, tartós szemlélés. Az ördög ettôl akar elszakítani, hogy ne tudjam nézni. Nagyon sokszor figyelem csendességem, imádságom, amikor már az van bennem: most menj, nem lehet ennyi idôt itt tölteni. Már az ördög nem akarja, hogy nézzem Ôt. Ha egy pillanatra meglátod, nagyon nagy öröm, de nézd tovább, mert ezáltal fogsz megváltozni. Azáltal lesz az Ô képe rajtad, minél hosszabban nézed. Napközben is lehet Ôt látni eseményeken keresztül. Jó volna mindenen keresztül Ôt látni. Ezt megint Jézus tette. Vajon az a foglalkozásod, hogy nézed Ôt?

Valaki megkérdezte tôlem: mi szólt a reggeli Igébôl. Az, hogy a kert közepén volt az Élet fája. Ismerôs az ének: "Paradicsomnak te szép élô fája, Ó kegyes Jézus Istennek Báránya." Az élô fa a kert közepén: Jézus! Errôl lehetett volna enni. De az embert mindig a "tudás fája" érdekli, hogy legyek valaki. Ma reggel így értettem meg: akkor lesz nálatok Paradicsom, ha Jézus van középen. Ha senki más nincs ott, egyedül Ô. Olyan sokszor veszekszik férj, feleség, kinek az akarata legyen meg, ki legyen középen. Munkahelyen azért van versengés, ki az ügyesebb, okosabb, ki álljon a középen?

Húsvét után amikor a tanítványok együtt voltak, középen üres volt a hely, azért tudott Jézus odaállni. Se Péter, se János, nem mert már odaállni senki, mindnyájan bukott tanítványok voltak.

Nálatok üres a hely középen, vagy még mindig ott állsz? majd én elintézem. Hány asszony mondja: nekem kell intézkedni mindenben, a hatóságokhoz is nekem kell menni. Ezzel már középre is állt. Egyszer annyira a szívemig ért, amikor Jezabel mondta Akhábnak: "én majd neked adom a jezréelbeli Nábót szöllôjét." (1Kir 21,7/b). Ezzel már középre állt. Nagyon kérlek lépj el onnan, hadd állhasson oda Jézus.

Bálám azt mondja: "Csillag származik Jákóbból". CSILLAG! Nappal a nap világít, éjjel a csillagok. Most éjszakában vagyunk ezen a földön. Észreveszed, hogy milyen sötét éjszaka van a földön? Tudod, hogy akkor van a legsötétebb, amikor már közeledik a hajnal? Jézus visszajövetelének ideje közel van. Ilyen sötét talán még soha nem volt. Az erkölcsi életben csak szexuális vonalon, anyagi vonalon. Nézz körül, milyen koromsötét van.

Jézus Krisztus ama fényes hajnali csillag. Bálám évszázadok távlatából mondja: "Látom Ôt, de nem most, nézem Ôt, de nem közel, Csillag származik Jákóbból". Honnan tudta ezt Bálám? A Csillag amelyik Jákób népébôl származik, Isten népébôl származik. Az Ószövetség lapjain már látod Ôt? Jézus azt mondja, amikor Mózesrôl beszél: Rólam írt ô.

Jézus Krisztusnak fénye az Atyától volt, Ô mindig látta az Atyát. Kapcsolata volt Vele. Isten azt szeretné elérni, hogy belôled csillag legyen. Akkor egy CSILLAG volt, de mindenki, aki befogadja Jézust, csillaggá kell, hogy legyen. Így mondták egyszer a bennszülöttek a misszionáriusra, aki mindig ragyogott, - nem tudjuk mi van vele, olyan mintha villanykörtét nyelt volna, belülrôl állandóan világít valami.

Ennek a világnak éjszakájában a benned levô Jézus Krisztus világít. Ne gondold, hogy más fény lehet Isten gyermekének arcán. Szemébôl, lényébôl Jézus Krisztus áradhat ki. Akarsz-e csillag lenni? Gyermekekkel beszéltünk errôl, hogy jönnek a napkeleti bölcsek, csillag vezeti ôket. Mikor az Úrral találkoznak csillaggá lesznek. Más úton térnek vissza. Így mondtuk a gyerekekkel: csillag-úton.

Más úton fogsz elmenni? Csillag-úton, Isten útján? Addig maradsz csillag, ameddig csendességedben Ôt nézed, és úgy jössz elô, mint Mózes, akinek ragyogott az arca, mert Istennel beszélt. Semmi más oka nem volt ragyogásának, minthogy az Úrral volt. Ezért akarja az ördög elvenni csendességed, nehogy csillagként járj a családban, nehogy elkezdj ragyogni.

Lehet, hogy egyre rövidebbek csendességeid, talán el is hagyod már, és akkor csodálkozol, miért nem csillag már a csillag? Jó volna kérni: Uram segíts, hogy csillag maradjak, ha most megfényesíthetted szívemet, életemet. Olyan sokszor mondja Pál: öltözzétek fel a Krisztust! Mindennap felöltözheted, mindig ott lehet életedben a ragyogás.

A másik, amiért fényes lehet egy csillag: a használattól. Az a kapa fényes, amivel kapálnak, az a kés fényes, amivel vágni szoktak. A használattól fényes. Engedd magad használni, ne gondold, hogy elkopsz. Valaki azt mondta: azért ez már sok. Semmi sem sok! Sose félj, persze hogy elkopik, de nem baj. Milyen jó lenne, ha életed ahogy kopik, egyre inkább fényesedne. Míg egyszer felkerül Isten országába, és ott örökké fénylik. Bár éjjel-nappal használhatna az Úr. Ne ess kétségbe, ha éjjel nem tudsz aludni, csak azért ébresztett fel az Úr, hogy imádkozz, hogy Ôt dicsérd.

Mit ér a hosszú élet, ha az Úr nem használhat? Ha csak terhére vagy azoknak, akik között élsz. Jó volna úgy élni utolsó lélegzetig, hogy mindig a kezében vagy. Azt mondja az Ige: Mindig kezénél vannak az Ô szentjei. Legyél kezénél az Úrnak minden percben.

Érdekes és megdöbbentô az utolsó pár mondat, amit még mond nekünk az Úr: "Óh, ki fog még élni, mikor véghez viszi ezt az Isten?" Mikor Isten ígéreteire nézek, amit csak ezzel a hellyel kapcsolatban adott, - ki fog élni még, mikor ezek beteljesednek? Amit Isten kezdett annak nincs vége, csak az örökkévalóságban. Ki tudja, mit fog még tenni az Úr, amiket megígért, és azon felül, amirôl sejtelmünk sincs. Sajnálom a testvéreket, akik a házuknépe üdvösségén kínlódnak. Lehet, aztán teljesedik be, amikor már hazamentél. A mennyben is örömöd lesz, ha meglátod, hogy minden igaz. Hát muszáj nekem még akkor élni? Isten az örökkévalóságra nézve végzi dolgát. Hogy fogunk majd csodálkozni, hogy mindent megtett, sokkal jobban, mint elképzeltük. Isten minden ígéretét beteljesíti, csak ne légy annyira önzô, hogy mindenáron látni akard.

"Felkelt azért Bálám, hogy visszatérjen az ô helyére." Mennyire aktuális minden, mintha nekünk írták volna. Pedig nem éltünk akkor, amikor ezt leírták. Ilyenkor láthatjuk, mennyire örökkévaló az Ige. Ma felkelsz és elmégy a helyedre. Tudod, hogy az a helyed, ahová Isten állított? Akármilyen nehéz hely is, az a tied. Tudsz-e örömmel visszamenni a helyedre? Oda, ahol mnden bajtól, nehézségtôl, szenvedéstôl, csak fényesedik az új életed.

Bálám visszamész-e a helyedre? Tudsz-e most innen örömmel nézni a helyedre, minden bajával, nehézségével együtt? A jó kertész minden növényt, vagy virágot a neki kijelölt helyre tesz, ahol legjobban kifejtheti pompáját. Némelyiket napra kell tenni, mert ott virágzik csodálatosan, másikat árnyékba, ismét mást sötétbe. Isten jelölte ki a helyedet, és Ô tudja, hogy ott azok között a körülmények között tudsz legjobban világítani.

Olyan sokat jelentett nekem egyszer ez a mondat: "Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad." (Jn 12,24). Látod bele kell esni, mert ha nem, egymagad maradsz. Láttál-e már olyan magot, ami a föld színén maradt, és aratáskor meg lehetett találni? Megkeményedve egymaga maradt, mert nem esett bele a földbe.

Ismered körülményeidet, nehézségeidet, földedet, - beleesel most? Elfogadod-e, beleadod-e magad azokba a dolgokba, amik otthon várnak? Lehet, soha nem estél bele, menekülni akartál, nem rothadni. Pedig csak akkor terem a mag, ha elrothad. Isten most visszatesz helyedre. Elfogadod-e?

Bálám elment, hogy visszatérjen az ô helyére. Egy másik mondat: Bálák is elment a saját útján. Nem csillag úton, nem új úton, - saját útján. Maga feje szerinti úton, maga igazában, jogaiban. Milyen rettenetes volna ugyanazon az úton visszamenned, sérelmeidbe, körülményeidbe, nyakasságodba, ahol eddig éltél.

Elmégy-e az Úr útján saját helyedre, hogy gyümölcsöt teremhess harminc, hatvan, sôt százannyit? Olyan sokszor mondtam az Úrnak, - úgy szeretnék százannyit teremni. De olyan jó, hogy a mennyben ugyanazt a jutalmat kapja az is, aki harmincannyit terem. Csak azzal ez eggyel van baj, aki elásta a tálentumot, aki nem adta magát oda, aki nem engedett az Úrnak.

Hogy mégy tovább, ahogy Bálám ment, - a magad helyére, vagy mint Bálák, - a maga útján?

Jó volna, ha úgy mennél, mint ahogy a Bibliában van, amikor Filep talákozott a komornyikkal, és az tovább ment az ô útján örömmel.

Imádkozzunk! Uram, köszönöm a helyemet. Áldalak, hogy elplántáltál, és nagyon kérlek, taníts meg igazán beleesni a földembe. Kérlek könyörülj rajtam, olyan sokszor nem akarok elhalni. Segíts magamat egészen beleadni, hogy gyümölcsöt teremhessek dicsôségedre. Uram, segíts minket csillag-úton járni. Ne engedd, hogy az ördög elvegye az idôt és alkalmat, hogy Veled lehessünk mindennap, minden reggel. Áldd meg csendességünket, és segíts, hogy soha ne féltsem és féltsük magunkat a használattól. Szeretnénk kezed ügyében lenni, egészen közel Hozzád, hogy amikor akarod kézbevehess, cselekedhess rajtunk keresztül. Úr Jézus ébressz bennünk mély vágyat az igazi élet után, az egyetlen hívô élet után, a Te életed után. Ámen.

Biatorbágy, 1985. szeptember 15-20.


sastoll.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
nyisk%20ki%20a%20szad....jpg



A SZERETET MÉRLEGÉN

Szeress
<HR width="100%">
"Ha embereknek, vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengô érc, vagy pengô cimbalom. És ha jövendôt tudok is mondani, és minden titkot, és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükrôl, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból. A szeretet hosszútűrô, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel." 1Kor 13,1-4
<HR width="100%">

Egy lekész testvérem mondta el egy öregotthoni élményét. Az ágyon egy idôs bácsi ült, és nézett maga elé, mint aki a levegôbe néz. Karácsony utáni napok voltak, a lelkész odalépett hozzá és megkérdezte; Károly bácsi, nem örül? Karácsonyra semmit nem kapott? A válasz: dehogynem, a lányomtól egy csomagot. - Mi volt benne? Elôvette, és kivett belôle mindent, ami egy idôs embernek örömöt szerez. Meleg alsóneműt, meleg pulóvert, papucsot, kesztyűt, és egyre szomorúbb lett. Károly bácsi, - hát nem örül? - kérdezte. Ebben minden benne van, amire magának szüksége van. Igen-igen, - csak szeretet nem volt benne!

Ha szeretet nincsen bennem, semmi hasznom abból. Leírta az Ige, hogy szólhatok csodálatosan, lehetnek olyan igehirdetések, hogy mindenki felfigyel, beszélhetsz gyönyörűen. Lehet mindenféle tudományod, lehetsz a legokosabb ember, adakozhatsz, lehet hatalmas hited, és Isten ezt mondja rá: semmi. A legnagyobb emberi érték is semmi.

Szeretnénk a héten kicsomagolni az életünket, mi van hát benne, és van-e benne szeretet. Mert ha egyszer odaállsz majd Isten elé, kiderül, hogy az egész Ôelôtte semmi. Az adományaid, a munkád, - semmi.

Istennél egyetlen érték a szeretet. Megértettük, mert egyetlen parancsa van. Amikor Jézus a parancsolatokról beszél, akkor egy parancsba foglalja össze. Ez a parancs így hangzik: Szeress! Kettôs ez a parancs. "Szeresd a te Uradat Istenedet teljes szívedbôl, és teljes lelkedbôl és minden erôdbôl, és teljes elmédbôl, és a te felebarátodat, mint magadat." (Lk 10,27).

Kettôs parancs. Isten ezt keresi most bennünk. Jó volna, ha mi is megvizsgálnánk az életünket, van-e bennünk szeretet? Lehet, azt mondod, - igen, hát bűnt követek el, de azért annyi bennem a szeretet. Nem biztos, hogy ami benned van, amire azt mondod, hogy szeretet, az Isten szeme elôtt is az.

Együtt csomagolunk majd, együtt állunk rá a szeretet-mérlegre, hogy kiderüljön, ami bennem van, szeretet-e?

Jézus elmondja a szeretet ismertetô jeleit "A szeretet hosszútűrô." Az újfordítás szerint "türelmes, jóságos". "A szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel." A szeretet nem viselkedik bántóan. Szeretném, ha mind a két vonatkozásban megnéznénk a szeretetünket. A felebarát iránti szeretettel kezdjük, mert az közelebb van.

Nagyon szeretnék most mindenkit arra kérni, hogy gondoljon valakire, akit a világon a legjobban szeret. Nem az ellenségre, bár a Biblia szerint azt is kellene szeretni. Nem is a szomszédra, aki kárt okozott neked, nem az anyósra, aki tönkretette az életedet. Nem olyanra, akit nehéz szeretni. Gondolj olyan személyre, akit a világon a legjobban szeretsz, hogy igazán mérhessünk. Mondjuk az anyádra, a testvéredre, a gyermekedre, akirôl úgy érzed, hogy igazán szeretem. Gondolj az unokádra, akirôl elmondhatod, hogy ôt igazán a legjobban szeretem a világon. Ha gondoltál, akkor kezdhetünk mérni.

Gondolj a szüleidre, akár élnek, akár nem. Hadd nézzük meg, mint gyermek, igazán szeretsz-e? Nem is öreg szülôket nézek, fiatal szülôket. Mostanában a gyerek sokszor többet tud, mint a szülô. Okosabb, tanultabb, értelmesebb. Kérdezem, mindig türelmes voltál, amikor olyat mondott az anyád, vagy az apád, amire azt mondod, ó, elavult. Micsoda nevetséges, ezen rég túljutottunk már. Vajon türelmes voltál, és szeretô? Nem voltál fölényes? A szeretet nem kérkedik. Nem fuvalkodik fel, nem fölényes. Nem beszéltél sokszor úgy, hogy sem türelem, sem szeretet nem volt benne? Nem voltál-e ideges velük szemben, nem utasítottad-e vissza ôket. Nem mondtad-e, hogy régimódi?

Menjünk tovább. Jó volna, ha most elôtted állna az öreg édesanyád. Kérdezem, hogy mindig türelmes voltál vele, amikor ügyetlen volt, amikor valamit tönkretett, amikor nem úgy mozdult, ahogyan kellett volna, amikor valamit leejtett? Testvér, szeretet az, ahogyan bántál vele? Kérlek, hogy ôszintén mérjél most. Gondolj csak arra, amikor úgy ítélted, hogy már nem olyan tiszta, nem lát jól. Éppen a napokban mondta valaki: a gyereknek a szűrôjét elmosta az anyám, és visszavittem neki, hogy mi ez benne? "A szeretet nem kérkedik." Testvér, ez szeretet? Nem viselkedik bántóan. Lehet, hogy annak az anyának a könnycsepp kiszaladt a szemébôl.

Emlékszem édesanyámra, hogy nem jól hallott. Sokszor, amikor másodszor, vagy harmadszor kérdezte, már kiabáltam. Akkor azt mondta: nem vagyok süket. Aztán egyszer csendesen azt mondta: lehet, hogy majd egyszer te is rosszul fogsz hallani, és akkor tudod majd, hogy milyen rossz. Nem tudom, nem volt-e valaki a családban, aki nagyot hallott, és olyan türelmetlenül modtad, hogy hányszor mondjam még?! Ez szeretet? A szeretet türelmes azzal a valakivel, aki egyszer veled nagyon türelmes volt kicsi csecsemô korodban? Nagyon kérlek, mérjél most, - szereted? Amikor talán már beteg lesz, - vagy talán ne is mondjam tovább? Bár most igazán megfordulna a kés a szívedben, hogy voltam erre képes?

Olyan sokszor elmondják nekem gyerekek, ápoltam, mindent megcsináltam vele. Biztos?! Senki úgy nem gondozta a szüleit, mint én. Igazán? Akkor is, amikor feldöntött valamit, amikor nem tudott megenni valamit? Hányszor mondják: ne válogasson! Ez sem jó, az sem, jó, magának semmi nem jó? - Hát nem tudja megrágni. Testvér, emlékezz!

Hányszor mondták el, amikor nem tudott idôben felkelni, és megtörtént a baj: hogy nem tud vigyázni, hányszor tegyem tisztába egy nap?! Hát ha nem tud. Hogy tudsz ilyen szívtelen lenni? Persze, aztán visszük a virágot a sírra, csináltatjuk a síremléket. Valaki azt mondta: vigyázz, a krizantén a rossz lelkiismeret virága. Viszik a sírra. Mert - mikor kellett volna - nem volt szeretet. Szeretném, ha ma azt a képet látnád, ami a szívedbe vésôdött, és amit szeretnél elfelejteni. Szeretném, ha azt a hangot hallanád, ahogyan szóltál szüleidhez, és látnád a rengeteg múlasztást, amit elkövettél velük szemben.

Valaki elmondta, hogy nála halt meg az édesanyja. A bátyja ritkán jött el meglátogatni. Egyszer azt momdta édesanyám: a fiam egy kicsit többször is meglátogathatna. Órákon keresztül nézte az ajtót, mikor lép már be a fia. Ez szeretet?

Szeretném, ha most csendben, komolyan mérnél Isten színe elôtt a szeretet mérlegén. Vajon mindig szeretô voltál, mint testvér? Már kicsi korban elkezdjük az irigykedést. Mindig a másikat szerették, - mondták nekem. Ô volt a kedvenc, aki mindig többet kapott, én is - több pofont. Az osztozkodásnál is övé volt a nagyobb rész, a ház, a jobb kert. "A szeretet nem irigykedik." Mint testvér, mindig szeretô voltál? Nem úgy van, hogy soha többé nem megyek hozzájuk? Nagyon kérlek, mérjél.

Vajon mint házastárs, mersz-e még mérni? Az úrasztala elôtt ígérted: szeretem. Isten engem úgy segéljen! Holtomiglan - holtáiglan! Aztán jöttek a rigolyák, a furcsaságok, és azt mondottad: nem gondoltam, hogy ilyen. Valaki így mondta: nem bírom a férjemet, még azt sem, ha köhög, vagy szürcsöl az ebédnél.

A házastársadnak megvannak a furcsaságai, rigolyái, - türelmes vagy, kedves vagy hozzá? Ha rendes, vagy rendetlen. Nem úgy van, hogy túl rendes, mindig mindent elrak? Vagy az a bajod, hogy mindent szétrak, én rakodjam utána? A szeretet hosszútűrô, türelmes, kedves, jóságos. Mit nem tudsz elviselni a másikban? Hogy folyton beszél? Valaki elmondta: megyek a felségem elôl egyik szobából a másikba, jön utánam, és beszél, beszél, addig, amíg nem bírom tovább. Vagy az ellenkezôje, hogy mindig hallgat. Nem is ismered igazán, mert nem szól hozzád semmmit. Türelmetlen vagy, mert sáros cipôvel jön be, már megint, még mindig, pedig százszor mondtam már. Kemény szavak. Sok házasságban más sem hangzik, csak kemény szavak. Ez szeretet? Isten színe elôtt kérlek - mérj!

Ebben a légkörben nônek fel a gyermekek, - csak kemény szavak. Hátmögött is, szemben is. Hány asszony mondja el,- soha nem engem szeretett, csak az élvezeteit. Nem is ismer engem. Nem is érdeklem, nem is kérdez. Ami nálatok van, az házastársi szeretet? A szeretet nem viselkedik bántóan.

Mint szülô, milyen vagy a gyermekeddel? Hányan mondták el: amikor kicsi voltam, futottam az anyám után. Tele voltam kérdéssel. S azt mondta: nem érek rá, megint nem érek rá, sok a dolgom. Mint apa, anya ráértél vele beszélgetni? Amikor az 5-6 éves gyerek tele volt kérdéssel, amikor sok minden nyiladozott elôtte, amikor kellett volna valaki, aki a kérdéseire válaszol, - ott voltál? Lehet, hogy rászorult a barátoknak, az iskolában a rossz társaságnak a válaszaira. Egy gyerek mondotta: mindent megad az anyám, amit csak kívánok, vagy pénzen meg lehet venni, - csak anyám nincs.

Lehet, hogy lerázod a saját gyermeked, nincs rá idôd. Ez szeretet?! Amikor kicsi volt, nem értél rá. Most hiába kérdezed, hogy hol voltál, mit csináltál ma délután? Haggyál! - válaszol. Amikor gyermekkorban felébredhetett volna a bizalom egymás felé, amikor olyan kapcsolat kezdôdhetett volna közöttetek, ami soha nem múlik el, nem értél rá. Olyan goromba a fiam, mondta valaki. Próbáljak csak valamit kérdezni, rám vágja az ajtót. Mered-e mondani, hogy szereted a gyermekedet, hogy kicsi korától kezdve volt rá idôd, mert szeretted. Mérjél! Elhiszem, hogy értük dolgozol, hogy mindenük megvan. Mindent ôk örökölnek majd.

Igaz-igaz. Minden van a csomagban, - csak szeretet nincs. Az nincs benne.

Olyan jó volna most igazán megnézni minden viszonylatát az életednek, és egyszer komolyan meglátni és megbánni Isten elôtt. A koporsónál már késô lesz. Akkor késô!

A szeretet türelmes, nem irigykedik, nem kérkedik. Hány férj mondja az asszonynak, - látod, mindent nekem kell csinálni, még fôzni is jobban tudok. Én az ügyes, én a nagy. A szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem viselkedik bántóan. Hadd kérdezzem meg - van benned szeretet? Az ellenséget, a rosszakaratút nem is kérdezem.

Térjünk át az elsô parancsolatra: "Szeresd a te Uradat, Istenedet!" Óh, nagyszerű, Ôt igazán szeretem. Szereted Istent? Akit az ember szeret, azzal sokat szeret együtt lenni. Egy napon hány órát töltesz Vele, mennyit beszélgetsz Vele? Mennyi idôd van a Számára? Talán vasárnap sincs rá idôd. Nem kívánsz Vele együtt lenni. Valaha akartál-e Neki örömet szerezni? Akit szeret az ember, azzal kapcsolatban mindig azt keresi, mit tehetnék, aminek örül. Életedben tettél valamit azért, hogy Isten örüljön? Jutott-e valaha eszedbe, hogy örömöt szerezz Neki? Lesed a parancsait? Ha valakit szeretek, minden percben lesem, mit tehetnék érte. Vajon nem az a helyzet, hogy lábbal tiprod parancsait semmibe veszed, amit mond? Mit érdekel téged.

Talán most mondod, hogy mindig itt vagyok a templomban. Ézsaiás könyvében olyan élesen mondja Isten: "Ki kívánja azt tôletek, hogy pitvarimat tapossátok?" (1,12b). Hiszen oda sem gondolsz, amikor énekelsz. Nem imádkozol énekléskor. A munkádnál jár az eszed. Ez a nép csak a szájával közelget hozzám, és csak ajkaival tisztel engem, szíve pedig távol van tôlem". (Ézs 29,13). Tudsz-e egyáltalán imádkozni? Jó volna kicsit belenézni abba a hideg szívbe, amelyik jéghideg Istennel szemben.

Hányszor hallgattad végig nagypéntek történetét kôkeményen? Hányszor vettél úrvacsorát anélkül, hogy megrendült volna a szíved, hogy mibe került ez Istennek, Jézusnak? Jön a karácsony, úrvacsorát veszek, mert így szokás. Jézussal mindent lehet csinálni - mert a szeretet hosszútűrô. A szeretet türelmes! Azt mondja a Biblia: hosszan tűr érettünk, mert nem akarja, hogy egy is elvesszen közülünk.

Nézzük meg Jézus szeretetét, nem a legjobbal, - Júdással. Jézus tűrte, hogy lopja az erszényt, soha nem szólt neki. Tűrte az árulását. Senki nem tudta, ki az áruló. Minden tanítvány azt kérdezte, amikor Jézus mondta, hogy egy valaki elárul, - csak nem én? Nem úgy volt, hogy mindenki rámutatott, - persze, Júdás. Ilyen tapintatos volt a Jézus szeretete. Jézus még az utolsó vacsorakor is neki adja a bemártott falatot, ami mindig a kedvencé. Annyit jelentett - Júdás, most is szeretlek! Tudom, hova mégy, mégis szeretlek. A szeretet hosszútűrô.

A falat után - így mondja a Biblia - bement a Sátán Júdásba. A szeretetet lehet elfogadni, és lehet visszaélni vele. Lehet itt ülni a templomban, és lehet visszaélni vele. De jaj akkor, ha bemegy egy idegen lélek, vagy idegen erô. Peregnek az események egymás után. Jön az áruló csók! Lehet csókkal elárulni Jézust, Bibliával a kezedben, énekkel, templommal? Csókkal árulod el?

Jön a Gecsemáné - elviszik Jézust. Júdás megy tovább. Jaj, hová visz az út? Megbánta, - csak késôn. Az út végén egy akasztófa.

Jó volna ma a másik útra menni, aminek végén ott van a kereszt. Isten hosszútűrô szeretetének a bűnbocsátó szeretete. Menj Hozzá ma este!

Imádkozzunk! Köszönöm, hogy engem mértél, Uram. Hadd mondjam nagyon mélyen, és nagyon ôszintén, hogy senkit nem szeretek, csak magamat. Hadd köszönjem meg, hogy megismerhettem a minden értelmet felülhaladó szeretetedet. Hadd áldjalak, hogy betöltötted a szívemet önmagaddal, és ezzel a szeretettel. Könyörülj rajtunk! Hadd menjünk ma csak egy lépéssel közelebb Hozzád. Segíts mindent megvallani, amit megértettünk. Segíts elfogadni a bocsánatot a megfeszített Jézusért. Ámen.


Zsoltart%20zengek....jpg
 
Top