Kertünk madarai

Georgina Bojana témája a 'Háziállatok' fórumban , 2018 Január 8.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A hideg tél a kis tollasok életében is nagy megpróbáltatást jelent. Segítsünk nekik, tegyünk ki etetőket, hogy egészségben vészelhessék át a telet.
  A saját kezűleg gyártott madáretetőkkel nemcsak, hogy segítünk a kertjeinkbe, erkélyünkre látogató szárnyas kis kosztosainknak, de az etetők elkészítése remek családi kikapcsolódást is nyújthat hideg téli napokra. Egy a fontos, hogy minél előbb készítsük el és gondoskodjunk az etetők folyamatos feltöltésére. Jó, ha tudjuk, ha a madarak megszokták, hogy itt meg ott biztos élelem forrásra találnak, számítanak rá, visszatérnek és ha nincs élelem éhen is veszhetnek. Lelkiismerettel kezeljük ezt a dolgot, a kis tollasok életben tartását. Az alábbi ötletadó praktikákkal legyen tele legyen a bendőjük.


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Forrás: Juno.hu
   
 2. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Bojana , nagyon szép a Csonttollú madarad .
   
  Beka Holt, Georgina Bojana és Melitta kedveli ezt.
 3. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Áh, nem az enyém. Csak feltettem, mert nekem is nagyon tetszett. Ami a madaraknak készített faggyú golyókat illeti, életveszélyesek! Méghozzá azért, mert a szerencsétlen madaraknak a lábán lévő karom bele is akadhat és akkor ott pusztul el. Amikor megveszem, leszedem ezt az idiótaságot, a műanyag hálót és csak úgy teszem bele a madáretetőbe. De sokan nem gondolnak erre, de sokan.
   
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  A faggyú gombócról - szépen kérlek, vedd le a műanyag hálót - mert abba bele is akadhat a madaraknak a lába, a körme és ott pusztulnak el. Sőt meg is sebezheti! Nem is értem, miért csináltak ilyet, életveszélyes! Én mindig leszedem és magában teszem az etetőbe. Úgy is megeszik, boldogan, no meg feltört dióbelet is szórok a kis tollasoknak.
  Nézd meg, mit küldtem neked itt és most, no igen, nemcsak Neked, de minden olvasónknak, tagunknak és érdeklődőknek. Élő mókus és madáretető a budapesti állatkertből. Itt valóban web kamera van és folyamatosan közvetít. Nagyon érdekes:
   
  napsugár7127, Katuskámnak és Melitta kedveli ezt.
 5. prominor

  prominor Állandó Tag

  Na akkor én leszek az ünneprontó..
  Most, hogy enyhébb az idő kevesebb a madaram, de ha leesik a hó, akkor jönnek hozzám, s én etetem őket , miközben a rókicám figyeli őket..

  rókica 001.jpg  S ha Ő a gyorsabb van egy kis húsos szendvicse....

  rókica007.jpg

  Szerencsére kölyök még, s nem is tud repülni...
   
  1958 és varázsdoboz kedveli ezt.
 6. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Nincs itt semmi ünneprontás! A ragadozóknak is enni kell, pusztán csak az erősebb győzött.
  Ez gyönyörű szép róka. Hogy került hozzád, mióta neveled?
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 7. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Nagyon jó ember Vagy! Megköszönöm. :dr_24:El tudom hinni, milyen megható és szép pillanat volt a tudat, hogy megmentettél egy fecskét. Hidd el, ez olyan tett, ami szép emlékké szelídül, hogy még hajlott korodban is eszedbe fog jutni. Ez a fecske hálája...
   
 8. prominor

  prominor Állandó Tag

  Kicsit nagyképüen hangzik, hogy az állataimról sajátjaimként beszélek, de ők szabadon élnek, sok időt töltenek a házam körül, s én inkább csak bepótolok a kosztjukba.... Fenn lakom a hegyen két kilométerre a legközelebbi falutól, s a kerítésem csak jelzés értékű, inkább csak dekoráció. Vannak őzeim is, nekik is építettem etetőt . A vaddisznók önellátóak, a tölgyeim környékét alaposan feltúrják, de ők nem túl barátkozóak.. Ha lustaságom legyőzöm a madaraimról, melyek több mint fele ritka is és védett is, majd teszek fel pár képet... Az a baj, hogy Magyarországon egyre nagyobb teret hódít a vadászat, s számomra érthetetlen hogyan lehet megengedni ezt egy Nemzeti Park területén...
   
 9. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Nem kekeckedésképen , de a "Természet védelmi területen" szoktak is mindig és mindenhol még a müvelt nyugat Europában is vadászni . Az nemjellenti azt , hogy a erdö és vadgazdálkodás teljesen leáll ! Csak ott nem olyan méretü mint a "gazdasági" területeken és ez inkább a "turistáknak" szól !
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 10. CasaLoma

  CasaLoma Állandó Tag

  Ennyi erővel az Állatkertbe is kiadhatnák a vadászengedélyt. :(
   
  Georgina Bojana és prominor kedveli ezt.
 11. kishenceg

  kishenceg Kitiltott (BANned)

  Azt hittem, legalább innen kihagyjátok a politikát. Sajnálom, hogy idáig süllyedt ez a magát politikamentesnek valló oldal. Tiltakozásképpen törlöm a hozzászólásaimat innen.
   
  Georgina Bojana és udvarfy kedveli ezt.
 12. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Most felétek a törpék is gyöngytyukon lovagolnak , vagy azzok is az "Istenek eledetéböl" ettek és megnöttek mint a lovak ??
  Amugy egy miniszteri utasitásban az áll , hogy a nemzeti parkok vadászterületén a vadászat nem cél , hanem a természet védelem eszköze ! A vaaszat csak állományszabályozás céljából , vadkár csökkenés érdekében történik , de tartalmaz nagyon fura részt is a vadkárral kapcsolatban a fentnevezett parkokban .
  Amugy nagyon nagy "gond van" , ha a vadászatott sportnak minisitik !! Értem ott a felsöbb testrészen , a Vadászat az nem sport !! Az egy életmód , egy elhivatotság !! Aki ezt sportnak nézi az téves terepen jár !! Az vegyen magának gummi nyuszit vagy menjen a lötérre és ott lödözzön !!:rolleyes2:
   
  Utoljára módosítva: 2018 Január 9
  1958, varázsdoboz és prominor kedveli ezt.
 13. prominor

  prominor Állandó Tag

  Én kitöröltem az enyémet... Nem pontosan értem a felháborodásod. Én ugyanis nap mint azzal szembesülök, hogy számos dolog tiltva vagyon ami 21. századi életem fontos része lenne, de mivel Nemzeti Parkban lakom ez tiltott. S nem üdülőként, hanem lakóház, udvarként van megjelölve... De a vadászati törvény a lakott területtől, és nem a lakóháztól méri a távolságot... A házamtól 100m-re !!!!! van a magasles, ahonnan azokat az őzeket(is esetleg) melyeket etetek lődözik ki. A vaddisznóknak rönkökkel eltorlaszolták a vágatot, hogy legyen dagonyázó, odaszokjanak, s kukoricával feltöltött önetető bővíti a csábítást.... Én ezért minden fórumon, csak sajnos egyre kevesebb van tiltakozok az urizáló politikusok vérengzése ellen. Mert bizony a zömük politikus s azok pereputtya.
  De elnézésed kérem, hogy rossz helyen háborogtam.. Én jöttem később, nem fogok előfordulni többet...
  Legyen szép napod...
   
  varázsdoboz kedveli ezt.
 14. cat34

  cat34 Állandó Tag

  Én is szerencsésnek mondhatom magam, hiszen Budapesten a XVII. kerületben lakom az elején, erdő választja el a X. kerülettől. Rengeteg madár van nálunk is és tavaly tavasszal fedeztem fel ezt a madárkát:


  [​IMG]

  Addig még élőben nem láttam. Sajnos viszont a fecskék tulajdonképpen eltűntek. Gyerekkoromban még fészket is raktak a házunk eresze alá. Feltűnt még az is, hogy a rozsdafarkúak is elszaporodtak. Olyan cukik, ahogy "kattognak".
  Imádok ott lakni. Nyáron minden nap kb. hajnali 4-kor kelek. Amikor a rigók és a többi madárka is felébred. Olyan rajcsúrt csapnak, hogy nem lehet tőlük aludni :). De inkább erre, mint a gépkocsi zúgásra.
   
 15. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Rendben. Értettem.
   
 16. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Cat , ez egy Stiglic illetve Tengelice a pinty félék családjába tartozik . Általában csapatostól szokott megjelleni !
   
  varázsdoboz kedveli ezt.
 17. cat34

  cat34 Állandó Tag

  Hát nagyon remélem jönnek is csapatostul! Eddig csak egy-két példányt fedeztem fel, de jó lenne, ha ugyanúgy sokan lennének, mint a rozsdafarkúak. Pár évvel ezelőtt még csak egy pár volt a szomszédunk teraszán kiépített fészkükben, mára már jóval többen vannak.
  Van egy picike zöld madárka is, akinek olyan "torka" van, hogy amikor nyitva van az erkélyajtó és rázendít, a TV-t fel kell hangosítani, mert a trillázástól nem hallom. Nagyon nehéz meglesni, de azt hiszem így nézhet ki:

  [​IMG]
   
  varázsdoboz és udvarfy kedveli ezt.
 18. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Tavaly nagyon sok felkereste az etetömet , de sajnos az idén a cinkéken kivül csak 1-2 veréb volt mert a fránya szarkák mind elverik innét . Vagyis a kicsik nem is mernek elöjönni , ha szarkák itt rendetlenkednek .
   
 19. cat34

  cat34 Állandó Tag

  Érdekes, nálunk nem tudom mit történt, de egy időben ugyanez volt a helyzet. Voltak a cinkék, meg a verebek és rengeteg szarka. Aztán pár év elteltével a szarkák száma lecsökkent, alig lehet látni nálunk, az énekes madarak pedig elszaporodtak. Még egy ilyen is feltűnt párban.

  [​IMG]
   
 20. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Cat , igen a nagy fészekrabló és áruló a Szajkó vagy Mátyásmadár , de nagyon szép a szárnytolla a kalap mellett :rohog:
   

Megosztás