Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
A B9-vitamin (Folsav)
A folsav, a jókedv garanciája
folsav.gif

Folsav
A leggyakoribb vitaminhiány a folsavé. Alig van ember, akinek a szervezetében elegendő volna ebből a B-vitaminfajtából. Pedig éppen ennek a bioanyagnak oly fontos a szerepe örömhormonjaink termelésében. Ha megfigyeljük a városi járdán özönlő gyalogostömeget, azt a sok komor, gondterhelt arcot, a sok siető férfit és nőt, óhatatlanul felmerül a kérdés: talán azért nem derűsek, mert folsavhiányuk van. A folsav vitamint elsősorban a növényi táplálékból szerezhetjük be, de van belőle a májban is, hiszen az állatok ott raktározzák el a folsavat és más tápanyagokat. Nagyon érzékeny vitamin ez: a fény, a meleg, még a szobahőmérsékleten való hosszas tárolás is elpusztítja.

A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzésénél. Szükség van folsavra a nukleinsavak felépítéséhez is, amelyekben tárolódnak öröklődési anyagaink, ezért nélkülözhetetlen mind a 70 billió sejtünk növekedése, karbantartása és pótlása szempontjából. Ez a vitamin idézi elő az étvágyat az étel megpillantásakor, és eközben a gyomorsavképződést is serkenti. Még igen kevéssé ismert probléma az, hogy 40 év fölött a legtöbb ember savhiányos, vagyis a gyomornedveiben kevés a sósav. Ennek következménye, hogy nincs, ami elpusztítsa az élősködőket és az élelem mérgeit, a fehérje feldolgozása pedig valósággal katasztrofális lesz. Sokan tudnának ezen egy kis folsavtöbblet fogyasztásával segíteni. Nem kellene hozzá más, mint hogy egy héten át naponta bőségesen egyenek zöldfőzeléket és salátát.

Több életöröm a folsav segítségével
A neurotranszmitter molekulák a teljes idegrendszerben, minden irányban közvetítik az ideg- és agyi ingereket. A mentális, vagyis a lelki-szellemi tartományban ők gondoskodnak a jókedvről, örömről, lelkesedni tudásról, bátorságról, önbizalomról, optimizmusról, vidámságról, vagyis mindazokról a tulajdonságokról, amelyekre annyira vágyunk.

A folsav szorgalmasan dolgozik az életörömünk megvalósításán, főleg a metionin idegfehérje anyagcseréjében. Ekkor keletkezik ugyanis két idegátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonin az agyunkban és az idegrendszerünkben csillapító-megnyugtató, boldogító szerepet tölt be, örömteli gondolatok édeni tájaira visz, és esténként egészséges álomba ringat. A noradrenalin az aktív nappali örömgyártó, aki lelkesen vezet bennünket harcba astresszproblémák ellen - vagy legalábbis ezt kellene tennie. Mindkét anyag a folsav segítségével szintetizálódik .

A folsavhiány első jelei:
  • fáradtság
  • nyugtalanság, csüggetegség
  • szorongás
  • alvászavar
  • az életöröm hiánya
  • szórakozottság, emlékezetgyöngeség
  • emésztési zavarok
  • nyelvgyulladás
  • gyulladás az ajkak nyálkahártyáján
  • korai őszülés
  • vérszegénység
Van egyébként egy ikertestvére is a folsavnak a vitaminok közt: a B12. Szinte mindig együtt találhatók, szinte elválaszthatatlanok. Ha az egyik hiányzik, a másik csak hiányosan és kelletlenül teljesíti feladatát az anyagcsere körül. Ahhoz tehát, hogy elegendő legyen a folsavunk, mindig elég B12-vitamint is magunkhoz kell vennünk.

A vitaminhiány gyakran azért okoz fáradtságot, mert így védekezik a testünk, pontosabban az idegrendszerünk, a szervezet takaréklángra áll át, hogy kevesebb tápanyagra legyen szüksége. Ha aztán megjön a pótlás, mondjuk a folsav, rögtön friss életerő hatja át a testet, az idegek ujjongani kezdenek.

Hogyan jut a folsav a testsejtekbe?
A folsav szinte mindig glutaminsavhoz vagy annak sóihoz kötődik. Ezektől csak a vékonybélben kell leválasztódnia, azért, hogy a vitamin a továbbutazáshoz felszabaduljon. Bizonyos fehérjék, így a tejé, kizárólag a folsavmolekulákkal törődnek és azokat szállítják a nyálkahártyába. Ily módon megóvják az érzékeny vitamint az örökké éhes bélbaktériumoktól.

A folsavmolekulák felét a máj tárolja, eközben ismét glutamátokhoz kötődnek. Ez a kötődés a szervezet sejtjeiben is bekövetkezik, így aktivizálva igazán a vitamint. B12vitamin-hiánynál ez a bioaktív „feltöltődés" megakad, és a folsavmolekula bizonyos mértékben kihasználatlanul raboskodik a sejtben.

Hogyan hat a folsav?
Ez a vitamin elsősorban az agyban és az idegrendszerben működik, a hátgerincvelő folyadékának alkotórészeként. A pszichiátriai betegeknek kerek 30 százalékánál megállapítható a vér túl alacsony folsavszintje. A folsavnmennyiség növelése megszünteti a panaszokat.

Igen fontos a pszichénk számára a folsav, a B12-vitamin és a metionin fehérje kölcsönhatása. Ezek együtt központi szerepet visznek jó közérzetünk kialakulásában. A B12 átalakítja a homocisztein fehérjeanyagot metioninná, amely viszont segít a folsavmolekuláknak a nukleinsavak beépítésében a sejtmagba. Ez az eljárás másodpercenként százezerszer játszódik le vérképző csontvelőnkben. Itt éjjeli és nappali műszakban folyamatosan termelődnek a vértestecskék, így az állandó sejtosztódás elengedhetetlen.

A B12 gondoskodik arról, hogy a sejtekben mindig megfelelő folsavtartalék legyen. B12-vitamin nélkül a sejtek nem tudják megtartani a folsavukat, kiürülnek, ami pszichikai és idegzavarokat okoz. Ilyenkor ezekben a sejtekben a sejtosztódás rendje felbomlik vagy lelassul. Különösen veszélyes a kihatása a terhesség idején a magzatra, hiszen az egészséges sejtosztódás biztosítja a normális növekedést.

Hogyan jutunk elég folsavhoz?
Az egészséges ember emésztési rendszerében a felvett folsavmolekulák fele kárba vész. Sok más körülmény is hozzájárul a folsav pusztulásához vagy kiválasztódásához, így például az alkoholfogyasztás, a gyógyszerszedés, a B12-vitamin hiánya, a fogamzásgátló pirulák, a májbetegségek stb. Sok metionin ugyanakkor sok folsavat emészt fel, így egy metioninban gazdag étkezés folsavhiányt okozhat. A növényi élelmiszerekben alig található metionin, leginkább a hús és a sajt tartalmazza.

Többletadag folsavra van szüksége annak, aki szeret hosszan napozni, vagy szoláriumba jár, mert a napsugár elégeti a folsavmolekulákat. Végül minden pajzsmirigytúltengéses embernek, vagyis mindenkinek, aki túl élénk, állandó izgalmi állapotban van, kiegészítő adag folsav jár. Áll ez a gyakran túlságosan aktív gyermekeinkre is, akik szüntelenül ficánkolnak, az energiáikat lehetetlen visszafogni, és ráadásul növőfélben vannak.

A valódi napi szükséglet, amelyet a táplálékkal kell magunkhoz vennünk, körülbelül 400 mikrogramm. Egy esetleges hiány megelőzésére az anyagcsere-kutatók napi 600 mikrogramm elfogyasztását javasolják.

Folsavban különösen gazdag élelmiszerek:
Búzacsíra, máj, paraj, szójabab, tojássárgája, endívia, fejes saláta, spárga, lencse, teljes őrlésű gabonafélék, brokkoli, karfiol.
(azonos mennyiségre vetített folsav tartalom szerint csökkenő sorrendben)

Mire ügyeljünk?
A folsav élelemvitaminnak csak a fele (néha csak a 30 százaléka) találja meg az utat a vérbe és a sejtekbe. Akinek olyan panasza vagy betegsége van, amely hányással vagy hasmenéssel jár együtt, még ennél is kevesebb folsavat tud hasznosítani. Stresszes állapotban rendkívül magas a szükségletünk ebből a B-vitaminból.

Lehetőleg minél frissebben fogyasszuk a folsavban gazdag élelmiszereket: a zöld salátákat vagy főzelékféléket, mert a tárolás és feldolgozás során sok kárba vész ebből az idegvitaminból. Ideális formában kapja a szervezetünk a folsavatnyers kosztban, apróra vagdalt főzelékfélékben. A biokémikusok javaslata: a gyönge, fiatal leveleket együk meg egyszerűen nyersen (pl. galambbegysaláta, paraj). Az állatok is ily módon fedezik folsavszükségletüket. Értékes kiegészítés ehhez a sörélesztő.

Minek használ a folsav?
  • Vérképzés
  • Növekedés
  • Agy
  • Ideg
  • Étvágy
  • Gyomorsav
  • Májfunkció
  • Gyomor-bél működés
  • Hajnövés
http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/folsav.html
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Galandférgek lepték el a testét a szusi miatt
A középkorú kínai férfi kis híján belehalt a legnagyobb szenvedélyébe.

Amikor néhány héttel ezelőtt kínzó bőrviszketéssel és hasfájással kórházba sietett, a neve elhallgatását kérő kínai férfi még csak nem is sejtette, hogy életveszélyben van. „Azt gondoltam, vaklárma az egész. Egyszerű allergiát tippeltem, de mert a tünetek meglepően kitartónak bizonyultak, úgy döntöttem, megnézetem magam egy orvossal is."

A kelet-kínai Guangdong tartományban élő férfi ennél jobb döntést nem is hozhatott volna, a vizsgálat ugyanis nem sokkal később kimutatta, tüneteit galandférgek okozzák, melyek addigra szinte minden porcikájában jelen voltak. „Ha eljutnak az agyamig, minden bizonnyal meghaltam volna" - tette hozzá a férfi, aki azt is elárulta, orvosai azt gyanítják a férfi nem mindennapi fertőzéséhez annak a sok szusinak is köze lehet, amit időközben elfogyasztott.
kínaiférfifereg.jpg
„Azt gyanítják, hogy az egyik étteremben fertőzött halat szolgáltak fel, és így kerültek a peték a szervezetembe" - mondta el a férfi. Az orvosok szerint egyébként az ilyen és ehhez hasonló esetek idővel, és a szusi terjedésével egyre gyakoribba válnak majd, lévén a szusi elkészítéséhez nyers halat használnak. „Ha a húst nem főzzük, vagy sütjük meg fogyasztás előtt, megvan a veszélye, hogy szemmel nem látható élősködőkkel együtt fogyasztjuk el" - írta Nancy Craig, aki a közelmúltban publikált terjedelmes tanulmányt a nyers húsfogyasztás veszélyeiről a Canadian Family Physician című lapba.

Érdemes odafigyelni ha nyers ételt fogysztunk,és ha lehet csak olyan helyen együnk ahol biztosan tudjuk,hogy tiszta ételt szolgálnak fel vagy árulnak az utcai árusok.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Már megint ijesztget a média...
Mit tehetünk az
"influenza-járvány" ellen?

Ez egy lelkiismeretes, magyar orvos házaspár levele barátaihoz és pácienseihez

"Kedveseim!
Rémisztő hírek minden évben a médiában: ÚJ INFLUENZA TAROL! ENNYI ÉS ENNYI HALÁLESET... stb., de ez mindig is volt!
De kik halnak meg? Akik már eleve betegek, csökkent immunitással, védekezőképességgel rendelkeznek, egyszerűen nem képes a szervezetük legyőzni a vírust! Ez tény!
Mit tehetünk? Hát készüljünk fel időben, erősítsük védekezőképességünket minden lehetséges módszerrel, védjük gyerekeinket, szüleinket, szeretteinket!
Nem véletlen ez a levél, mi már megtaláltuk a módját, és bár nem a mi érdemünk, de orvosként küldetésünk ezt elmondani, mondjátok ti is tovább: a mikroalgák bizonyítottan vírusellenes hatással bírnak (biológiai labor in vivo és in vitro bizonyítékot szolgáltatnak), még a HIV-vírusnak is megállj-t parancsol japán kutatások szerint, de más vírusok sejtbe hatolását is képesek gátolni! A vírusok csak sejten belül képesek tarolni, hát adjatok esélyt magatoknak és készüljetek fel ti is, meg szeretteitek is! Egyétek "nagykanállal" a mikroalgát, a magyar nemzet nem pusztulhat el, erősödjetek!
Csak zárójelben súgnám meg, nem ámítás, aki a télen az ismerettségi körünkben fogyasztotta ezeket a mikroalga-készítményeket, még csak náthás sem volt, kis pácienseink immunrendszere, vérképe, étvágya, stb. egyszerűen csodálatos módon rendeződött, betegségnek árnyéka sem jelent meg...
A többi pozítiv eredményről pedig órákon keresztül mesélhetnénk (sclerosis multiplex-es, diabetes-es, allergiás, daganatos, refluxos, stb. beteg), de most az influenza közelít, erre vértezzük fel magunkat és szeretteinket.
Mindenkinek szíve-joga a döntés, nekünk orvosoknak pedig az információ továbbadása a kötelességünk, ezt meg kell tennünk (mert megfelelő oltóanyag még nincs....)
Okos döntést és emberi hozzáállást remélve ölelünk mindenkit!
Mindenki küldje tovább, ha valaki fontos életében!"

- Dr. Ilyés Gabriella, orvos
Az immunerősítés védőszentje: mikroalga »
Kérlek, oszd meg, mert másnak is fontos lehet ez az információ! Köszönjük!

Én saját tapasztalatom, hogy télen ha valaki elég gyümölcsöt eszik, és eleget mozog, pl. söpri a havat, nagyon kicsi az esélye, hogy lebetegszik. Ha nincs gyümölcs, nagyon egyszerű savanyú képosztát gyalulni, és pár nap alatt kész. A C vitamin legjobb segítsége az immunrendszernek.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 
Utoljára módosítva:

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönet az orvos házaspárnak,hogy időben felhívja a figyelmet a szervezet ,az immunrendszer megerősítésére.

Ezért írtam a vitaminokról,hogy időben fel tudjuk készíteni a szervezetünket a télre.
Magyarországon is van nagyon sok gyógynövény,gyümölcs,savanyúság ami hozzásegít az immunrendszer megerősítéséhez.
A déli gyümölcsök:citrom,narancs,mandrain,gyömbér,kiwi
Hazai gyümölcsök:alma,körte,szilva;csonthéjasok közül dió,mogyoró,lenmag,pisztácia,mandula
Zöldségek zöldségekletöltés.jpg magok.jpg hanitaszilva.jpg körte.png

fokhagyma,a savanyúkáposzta,
A cékla a cékla.jpg gyömbér.jpg zöld tea.jpg Savanyú-káposzta-házilag1.png
céklabefőtt.jpg
A paprika paradicsom,cukkini,kelkáposzta mind -mind tele vitaminokkal ami erősíti a szervezetet.
Mindezek csak javaslatok az immunrendszer erősítésére,és aki algával akar erősíteni próbálja ki.Nem helyettesítik az orvost,betegség esetén forduljunk orvoshoz.
 
Utoljára módosítva:

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Íme egy másik gyógyulási lehetőség, egy gyógyíóval, aki meg sem szólal, csak áll, és néz, sugározza az isteni energiát:

Braco, a Horvát gyógyító ki a szemével egyszerre több száz embert gyógyít
2014.09.20. 10:59 Istengyermek

Áldás,
Horvátországban létezik egy gyógyító, ki a puszta nézésével gyógyít. Nem beszél, cselekszik, jobban mondva néz. Neve Braco, úgy ejtsd ahogy látod, ez egy becenév. Horvát nyelven fiatalabb fiútestvért vagyis "öcsi"-t jelent.Nincs más feladat, mint belenézni a szemébe. A szemén keresztül érkező "Erő" komoly betegségekből hozott gyógyulást.Többször jött már Magyarországra is, Bécsben rendszeresen lehet találkozni Vele, így most November 16.-án is.A technika vívmányait használva kínál segítséget most interneten keresztül 2014. szeptember 19. és október 1. között minden nap 16:00 – 22:00 óra között óránként nézhetőek.
Ilona
Íme a hívás teljes szövege:
Kedves Mindannyian!
Újabb lehetőség nyílik arra, hogy kapcsolódjunk Braco által közvetített energiához az interneten keresztül. Ez az energia sokaknak hozott már pozitív változást számos országban az élet különböző területén. Ezeket a személyes élménybeszámolókat a Braco DVD-ken láthatjuk és hallhatjuk. De saját életünkben és környezetünkben is tapasztalhatjuk ennek az energiának a rendező, segítő hatását.
Legközelebbi élő internetes közvetítések:
2014. szeptember 19. és október 1. között minden nap 16:00 – 22:00 óra között óránként nézhetőek.
A közvetítés Horvátországból az Adriai tengerpartról történik 13 napon keresztül.
Minden közvetítés ingyenesen nézhető sokak adományának köszönhetően.
Link: http://www.braco-europe.tv
Miután megnyitottad a kék linket a “Live stream” gombra kattintasz, s már követheted is a nézést.
Az óra egészkor kezdődő közvetítések időtartama kb. 35-40 perc. Maga a nézés időtartama 5-7 perc. A nézés előtt információkat, beszélgetéseket hallhatunk és videobejátszást nézhetünk, mely segít bennünket a nézésre hangolódni.
Ráadás: az utolsó nézés után, mely minden este 22:00 órakor kezdődik, meghallgathatjuk Braco hangját is felvételről, melynek során Braco horvátul mond el egy szöveget, mely angol felirattal olvasható is.
Fontos információ az otthoni nézéshez:
-A nézést 18 év felett szabad igénybe venni; valamint nőknél terhesség esetén: 3 hónap alatt
- Az internetes nézés idejére javasolt nyugodt körülményeket kialakítani (lehetőleg ne zavarjon meg bennünket senki a nézés ideje alatt)
- A nézés idejére kérni szokták, hogy álljunk fel (mint a rendezvényeken)
- Mindenki saját felelősségére vesz részt a közvetítéseken
- A hangfelvétel meghallgatásakor nem az elhangzott szavaknak van jelentősége (ezért akár be is csukhatjuk a szemünket, hogy jobban befogadhassuk azt, amit csak érezni lehet a hang lejátszása alatt).
Vali


Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Világít a gyümölcslégy, ha rákot szimatol
http://www.legendavadasz.hu//tudomany/vilagit_a_gyumolcslegy_ha_rakot_szimatol


A rákkutatás egyik legizgalmasabb felfedezése, hogy a daganatokat az általuk kibocsátott szag alapján is észre lehet venni - ezt a szagot egyébként érzik a kutyák, de természetesen az erre kialakított gépek is.
glowfruitfly.jpg
Nemrég a specialisták közé bekerültek a gyümölcslegyek, mivel "orruk" még a jelenleg elérhető legjobb technológiánál is érzékenyebb.

A dél-német Konstanzi Egyetem kutatói azt tehát tudták, hogy az apró rovarok szagreceptorai elég jók ahhoz, hogy különbséget tegyenek a rákos és az egészséges sejtek között, azonban tekintettel arra, hogy a gyümölcslegyek nem tudnak ugatni, más jelzőmechanizmust kellett kidolgozniuk.
Sőt, mint az később kiderült, a különböző daganatos megbetegedések más és más típusú villogást váltottak ki.
"Még a mellrák fajtái között is különbséget tudnak tenni" - nyilatkozta lelkesen Alja Lüdke, a projekt egyik kutatója.
Éppen ezért olyan módosítást végeztek a génállományban, melynek köszönhetően a rákos sejtektől világítani kezdenek a legyek antennái.
S bár az onkológiai osztályokat egyhamar nem lepik el gyümölcslegyek hadai, a tudósok szerint a rovaroknak hála a diagnózishoz hamarosan a jelenleginél sokkal pontosabb gépeket lehet alkotni.

Forrás: hir24

Szerkesztő: Zavatszki Milán
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A fehér kendő
A vonat lassan közeledett az állomás felé. Mindenki izgatottan várta, hogy hazaérkezhessen. Feltűnt nekem egy fiatalember, aki idegesen tekintett ki az ablakon. Miután szóba elegyedtem vele, feltárult előttem szomorú élettörténete.
Fiatalon szülei ellen lázadva megszökött otthonról. Nem bírta a szülői ház légkörét. Új barátaival mindent kipróbált, amitől otthon óvták, intették. Hamarosan börtönben találta magát, ahol nagyon megbánta addigi életét. Éppen ma szaba...dult. Nem volt hová mennie, ezért írt a szüleinek, hogy bocsássanak meg neki, és fogadják vissza a szülői házba. Azt is megírta, hogy megérti, ha nem tudnak neki megbocsátani. A délutáni vonattal fog érkezni.
Ha szülei készek visszafogadni, kössenek a kert végén lévő diófára egy fehér kendőt, amit ő a vonatról láthat, különben tovább utazik.
Amikor a vonat a kanyarhoz közeledett, a fiún egyre nagyobb feszültség lett úrrá. Arra kért, hogy nézzem meg, ott van-e a fán a megbocsátást jelentő kendő. A kanyarban feltűnt a vén diófa. Felkiáltottam a látványtól. A fa tele volt kendőkkel, sőt lepedőkkel, nehogy a fiú tovább utazzon.
Akik megérhették, hogy szülők, esetleg nagyszülők lehessenek, sokan megélhették már a "tékozló fiú" eltávolodásának és visszatérésének az esetét. A Kegyelem nekem is megadta ezt a lelki próbatételt, amelyben hála az Istennek sikerült nagyobbik fiammal együtt sikeresen levizsgáznunk.
Mindhárom fiam, sőt a lányom is spirituális beállítottságúak, de főleg a nagyobbikkal még fiatalabb korában, nagyon erős spirituális kötöttségben voltunk. Nem is álmodtam volna, hogy eljön egy olyan időszak, amikor a köztünk lévő őszinte szeretet keményen próbára lesz téve. A mi esetünkben is, mondhatni "keresd a nőt", helyzet merült fel. Összejött valakivel, aki se Istent, se embert nem ismerve ki akarta teljesen sajátítani. Annyira irritálták a spirituális dolgok, hogy hazugságokkal, intrikával szép lassan ellenem fordította fiamat. Észrevettem, hogy valami megváltozott. A fiam követelőzővé és anyagiassá vált. A belé oltott hazugságok alapján vádaskodni kezdett, előszedett gyermekkorabeli fájó élményeket hánytorgatott fel. Szóval egy adott pillanatban úgy éreztem magam mint egy elítélt, aki a vádlója előtt áll.
Sokáig rágódtam, mit tegyek, majd meditációban megsúgták a választ, hagyjam elmenni a tékozló fiút, de szeretetem soha ne apadjon iránta és türelemmel várjam visszatérését. Végül elküldtem neki egy atyai levelet, melyben tudattam vele, hogy nem bírom elviselni a bántásokat és a szeretetnélküliséget, ezért megszakítok vele minden kapcsolatot, de mindig szeretettel várom, hogy megváltozzon és visszaforduljon.
Talán három év se kellett, amíg őrlődő viharos kapcsolata véget ért. Ezután a kísértések békjójából megszabadult fiam visszatért. Feledhetetlen élmény, amikor elmondhatod visszatért gyermekednek, hogy most is változatlanul szereted és ő is kimondja őszintén," én is szeretlek apám".
Írta: Bíró László
 
M

magdusis

Vendég
Ezek a történetek nagyon szépek,de nem biztos ,hogy tanulságosak.Talán nem ilyen egyszerűek a dolgok.
A legfőbb problémám,hogy szerintem nem jó levélre,postára hagyatkozni igazán fontos dolgokban.Mert az első esetben,mi lett volna,ha a szülők nem kapták volna meg a levelet,vagy olyan hirtelen súlyos bajuk lett volna,hogy nem tudtak volna a fára kendőt tenni.Mondjuk,kórházban lettek volna éjjel-nappal.
A második esetre; szerintem a szülőnek soha nem szabad megszakítania a kapcsolatot a gyerekével,akármit is csinál.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek a történetek nagyon szépek,de nem biztos ,hogy tanulságosak.Talán nem ilyen egyszerűek a dolgok.
A legfőbb problémám,hogy szerintem nem jó levélre,postára hagyatkozni igazán fontos dolgokban.Mert az első esetben,mi lett volna,ha a szülők nem kapták volna meg a levelet,vagy olyan hirtelen súlyos bajuk lett volna,hogy nem tudtak volna a fára kendőt tenni.Mondjuk,kórházban lettek volna éjjel-nappal.
A második esetre; szerintem a szülőnek soha nem szabad megszakítania a kapcsolatot a gyerekével,akármit is csinál.
Kedves Magdusis!
Mi lett volna.... Nem számít, az a lényeg, hogy ez történt. A szülők megkapták a fiuk levelét, és így válaszoltak. Nem a szülők hibája volt, hogy a fiuk börtönbe került. Rossz társaság juttatta oda. Mivel szegények voltak a szülei, nem tudták meglátogatni a börtönben, ezt sehogy sem lehet annak nevezni, hogy eltávolodtak volna a fiuktól. Bizonyították azzal, hogy felszallagozták a diófájukat.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Nagyon sok szeretettel Erzsi.
 
M

magdusis

Vendég
Én csak azért mondom,hogy aki hasonló helyzetbe kerül,nehogy azt higgye,hogy a levele biztosan megtalálta a címzetteket.Az szerencse,ha igen,de számítani nem lehet,nem szabad rá annyira,hogy le se szálljunk a vonatról.
Egy levelet csak előkészítésnak lehet tekinteni,hogy valamivel esetleg lehessen kezdeni.de nem szabad rá építeni.Az írott szavak félre is érthetők,a tekintet,az arckifejezés soha.
Lényeges dolgot csak szemtől szembe szabad,közvetítő közeg nélkül.
Óriási szerencse,ahogy történt.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Én csak azért mondom,hogy aki hasonló helyzetbe kerül,nehogy azt higgye,hogy a levele biztosan megtalálta a címzetteket.Az szerencse,ha igen,de számítani nem lehet,nem szabad rá annyira,hogy le se szálljunk a vonatról.
Egy levelet csak előkészítésnak lehet tekinteni,hogy valamivel esetleg lehessen kezdeni.de nem szabad rá építeni.Az írott szavak félre is érthetők,a tekintet,az arckifejezés soha.
Lényeges dolgot csak szemtől szembe szabad,közvetítő közeg nélkül.
Óriási szerencse,ahogy történt.
Kedves Magdusis!
Én már nagyon rég nem hiszek sem a véletlenben, sem a szerencsében. Sem véletlen, sem szerencse nem létezik. A fiú, és a szülők szívből jövő vágyuk teljesült. Van olyan eset, hogy levéllel könnyebb megoldani a két fél között feszülő problémát, nézeteltérést. Nem vagyok mai csirke, de még nem fordult elő velem, hogy a levél ne érkezett volna meg hozzám, ha valóban feladták. A közvetítőben én sem hiszek, sem a szülő gyerek, sem az ember és a valódi Isten között. De visszatérve a történetre, egyikre sem volt szükség, a fiú, és a szülei is vágytak a kibékülésre, és össze is jött. Ez a lényeg, és nem kell más történeteket beleképzelni. Én azzal sem tudok egyet érteni, hogy csak azért ne örüljünk a jónak, mert mi lett volna ha....
Elég akkor törni az okos agyunkat, ha abba szituba kerülünk, és örüljünk annak, ha végre jól alakulnak a dolgaink.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha TV mellett alszik, ezt tudnia kell!
ha_tv_mellett_alszik_ezt_tudnia_kell.jpg

Gondolom sokan vannak azok, akik esténként bekapcsolt TV, számítógép, tablet vagy esetleg egy telefon kijelzőjén valamilyen műsort nézve hajtják álomra a fejüket. Az indok sok esetben az, hogy egy hosszú, fárasztó nap után segít kikapcsolni, sőt sokan azt állítják, hogy egyszerűen képtelenek elaludni úgy, hogy nem duruzsol valami a fülüknél. Azt viszont kevesen tudják, hogy a háttérben működő televízió meglehetősen rossz hatással van az alvásra.

Köztudott, hogy egy olyan alvási folyamat, melyet megzavarnak – például alszunk egy órát, aztán felkelünk, aztán visszaalszunk, és megint felkelünk – sosem lesz olyan tartalmas és megfelelőképpen pihentető, mint az, mikor ugyanezt az időt folyamatosan, zavartalan alvással töltjük.

Értelemszerűen a médiában gyakran használt figyelemfelkeltő praktikák – mint a hirtelen váltakozó hangok, illetve fényhatások – nem éppen arra lettek kitalálva, hogy álomba szenderítsenek bennünket. Mint ahogy a nevében is szerepel ezek „figyelemfelkeltő” média elemek, melyek komolyan befolyásolhatják alvásunkat. A fénysugarak hatására a szemünk retinájának receptorai – annak ellenére is, hogy a szemünk épp csukva van – tudatják szervezetünkkel, hogy ideje felkelni, így eleve megakadályozzák az álmosságot okozó hormon, a melatonin további termelődését. A hangokkal viszont nem lenne probléma, ha itt is nem a figyelemfelkeltés lenne a cél. Mivel a monotónia bizonyos szintig valóban segítheti az elalvást, egy relaxációs CD hallgatása jót tehet a tartalmas pihenésünknek, de a tévékben használt váltakozó hangerő sokszor ezt megszakíthatja, így reggel kialvatlanul, fáradtan ébredünk.

A technika fejlődésével már szinte minden televízióban megtalálható az időzítő funkció, amellyel beállíthatjuk, hogy a készülék mikor kapcsoljon ki automatikusan. Természetesen ezt a problémát már rég megoldották a számítástechnika oldalán is, így általában szoftveres segítséggel a különböző szórakoztató eszközökön már elérhetővé vált ez a lehetőség.

De vajon ez a kényelmi funkcióként elérhető fejlesztés valóban a nézők kényelmét szolgálja?

A váltakozó fényerő már eleve egy nyomós érv a készülék azonnali kikapcsolása mellett, ezt erősíti még az a tény is, hogy alvás közben a tudatalatti érzékeli a külső körülményeket, mondhatni negatívan manipulálja álmunkat a kikapcsolási idő alatt is. Bizonyára mindenkivel történt már olyan, hogy beépült az álmába egy-egy illat, dal, vagy mondjuk a vonaton elbóbiskolt, és azt álmodta, hogy leesik valahonnan. Mire felkelt, érezte, hogy csak a feje csuklott meg. Érdemes ilyenkor elgondolkodni azon, hogy a reklámok mennyire befolyásolhatják tudatalattinkat, és mennyire zavarhatják össze gondolatainkat miközben mi mindvégig azt gondoljuk, hogy a TV mellett jó aludni, mert segít, relaxál és kikapcsol.

A hatás-mellékhatás nagyon fontos tényező. Rengeteg relaxációs gyakorlat létezik, melynek eredményeképpen könnyebben elaludhatunk, mellékhatása pedig nincs. Az éjszaka nem a problémák megoldására való, hanem arra, hogy kipihenjük magunkat, és másnap újult erővel, egészségesen, és maximális koncentrációval vegyük az élet új akadályait, kihívásait.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a férfi 80 éves és minden reggel reggelit visz a feleségének. Kérdezték tőle: Miért van az Ön felesége öregek otthonában? Ő azt válaszolta: Mert Alzheimer kórban szenved. Ekkor azt kérdezték tőle: Az Ön felesége foglalkozna azzal, ha Ön egy reggel nem hozna reggelit neki? A férfi azt válaszolta: Ő nem emlékszik... Nem tudja azt sem, hogy én ki vagyok. Öt éve nem ismer már meg.
Meglepetten mondták neki: Milyen csodálatos dolog! Ön még mindig viszi a feleségének a reggelit annak ellenére, hogy ő már nem is ismeri meg Önt?
A férfi elmosolyodott, a szemeibe nézett, megszorította a kezét, aztán azt mondta: "Ő nem tudja, hogy én ki vagyok, de én tudom, hogy Ő kicsoda!"

öreg emberek.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a 4 veszélyes anyag kerül fogmosáskor a szervezetünkbe!

Ki ne szeretne ragyogóan fehér fogsort. A fogkrémgyártók éppen ezért mindent megtesznek a vásárló kedvéért, sőt még többet is, mint kellene, hiszen a hatás érdekében olyan kémiai anyagokat is beletesznek a készítményekbe, amelyek károsítják az egészséget.

1. A nátrium-fluorid a patkányméreg alkotóeleme
Nagyon sok fogkrém fluoridot tartalmaz, amely, egyes állítások szerint a fogszuvasodás megelőzésében játszik szerepet. Igazából a patkánymérgek előállításánál használják a vegyületet, de a csótányok kiirtására is jó. Ha nagyobb mennyiségben bekerül a szervezetbe, akkor émelygést, hányingert, hasmenést okozhat. Pár tanulmány már íródott arról, hogy a nátrium-fluorid rákkeltő is.
2. Trikolzán – megzavarja a fejlődést
Nagyon veszélyes vegyszer az emberi szervezetre nézve, amely szintén megtalálható a legtöbb fogkrémbe. A trikolzánnak antibakteriális hatása van, amely a fogakon megtelepedő baktériumokat hivatott elpusztítani, de az egereknél és patkányoknál csontrendellenességet okozott, hiszen egyszerűen felborítja a szervezet hormonszabályozását. Főként a belső elválasztású mirigyeknél (a pajzsmirigynél például) fejti ki igencsak káros hatását a triklozán.
3. Propilén-glikol – a máj és vese zavarát okozhatja
Ezt a vegyi anyagot földgázból és kőolaj-származékokból állítják el. Tulajdonképpen ez egy oldószer, amely nagyobb mennyiségben az idegsejteket károsíthatja, de vese- és májbetegségeket is előidézhet. Azok a munkások, akik ezzel a vegyszerrel dolgoznak, gumikesztyűt húznak, mi meg a fogainkat mossuk.
4. Nátrium lauril szulfát – rákot okoz
Elsősorban a habképzést köszönhetjük ennek az anyagnak, de egyes vizsgálatok szerint egy fogmosás után 5 napig is elraktározódhat a lauril szulfát, amely elsősorban a szív, az agy, a tüdők és a máj környékén gyűl fel. Más anyagokkal találkozva erős rákkeltő hatás alakulhat ki, de akár látási, légzési és bőrproblémákat is okozhat.
Viszont léteznek tiszta minőségi fogkrémek, amit az alábbi videóban is megtekinthetünk:
Készíts te magad otthon fogkrémet, ami nem drága, és az egészséged is megvédi.
Hozzávalók:
-4 csapott evőkanál kaolin (gyógyszertárból) – helyettesíthető az élettani szempontból hasznosabb hektorittal vagy zeolittal is (A.V. megjegyzése)
-2 csapott evőkanál szódabikarbóna
-1 csapott teáskanál finomra őrölt Himalája só
-1 teáskanál kókuszvaj
-2-4 csepp szegfűszeg illóolaj (vagy ízlés szerint borsmenta, zsálya, bazsalikom, ánizs, teafa, grapefruit, citrom, édes narancs, fahéj, mirha – vagy ezek keveréke)
-kb. 4-5 evőkanál desztillált víz (amennyit felvesz, hogy közepesen lágy krém legyen)
Elkészítés:
Az egészet jó krémesre kikeverjük, betöltjük a tégelybe és használható.
A végleges állagát másnapra éri el.
Ezt a változatot ajánlom mindazoknak akik hozzám hasonlóan szívesen fogyasztanak lila hagymát esetleg fokhagymát, mivel a szegfűszeg jól közömbösíti a szájban ezeket az ízeket.



 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Feldmár: „A legfájdalmasabb élmény a szégyen”
Megszégyenített gyermekek, szeretettől rettegő, mazochista felnőttek, és a meg nem élt pillanat: Feldmár András legutóbbi előadásán újra ébresztőt fújt.
„Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog értem kiállni? Ha én csak magamért fáradozom és állok ki, akkor mit érek én? És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor?”
Feldmár András az ókorban élt talmud mester, Hillél által megfogalmazott három kérdésére építette legutóbbi előadását, melyet Most vagy soha! címmel hirdettek meg. A terem zsúfolásig telt, ezerötszáz ember volt kíváncsi a kétestés előadására, ahol a megfoghatatlan idő, a félelmetes szeretet és az életet felemésztő szégyen került a kíméletlen őszinteségű terapeuta virtuális analízisének középpontjába.
Ki lehet értem, ha én nem vagyok magamért?
Feldmár egy fájó igazsággal indít: soha senki nem tudja, hogy mit érzel, ha én hozzád érek, nem fogom tudni, hogy közben te mit érzel. Egyedül vagyunk. Csakis a magunk élményeit tudhatjuk. Te mesélhetsz a saját élményedről, de én soha nem fogom érteni. Én magam lehetek az egyetlen, akit belülről ismerek. Komolyan kell hát vennem saját magamat.
Gyerekként az ember még tudja, mi jó neki, mi nem, mit akar, mit nem… Aztán idővel, a különböző társadalmi hatások, a szülők, később a tanárok fosztják meg ettől a képességétől.
– Meleg van itt! – mondja a gyerek.
– Hülye vagy? Itt nincs meleg – vág vissza a szülő.
Elég a legegyszerűbb mondat, és a gyermek elszégyelli magát, mindenható szüleinek elhiszi, hogy nincs is meleg, és tényleg hülye – és szépen elkezdi elveszíteni a kapcsolatát a valósággal. A gyerek megtanulja nem elmondani, hogy mit szeretne, elkezd hazudni, hogy megvédje magát.Azért hazudik, mert azt tanulja, hogy saját igazsága nem elég jó. Azt mondja, amit a környezete, a szülei hallani akarnak. Miért tesz ilyet? Azért, mert egy gyermek számára fájdalmas a felismerés, hogy a szülei nem a barátai. Nem is akar tudomást venni erről, a szülő védelmében inkább elhiszi, hogy ő a rossz. Ha elfogadná, hogy a szülei nem veszik komolyan, azzal szülei ellenségekké válnának. De a gyerek nem akar szembesülni azzal, hogy a szülei nem a barátai, inkább elfedi azt, ami nyilvánvaló.
Hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy megmondjuk, felvállaljuk, ami belül van. Legtöbbször inkább azt mutatjuk, amire a másik/mások vágynak, amit elvárnak tőlünk. Sőt egy idő után elkezdünk arra vágyni, és azt hisszük, hogy a másik vágya a mi vágyunk is. Ez vegytiszta őrület, hiszen még egy egysejtű organizmus is jobban tudja, hogy mit akar: a fényt keresi, mert tudja, neki arra van szüksége. Az ember számára vajon miért olyan nehéz felvállalni, ami neki jó, ami az az ő saját vágya?
Ha én csak magamért fáradozom és magamért állok ki, akkor mit érek én?
Hillél második kérdése arra világít rá, hogy emberi kapcsolatainkban mi magunk hol foglalunk helyet, a ranglétra hányadik fokára helyezzük saját személyünket? Előbb magunkra kell vigyáznunk, utána másokra! A sorrend fontos, előbb én, utána a többiek. Ha a sorrend megfordul, az ember soha nem talál rá a boldogságra. Hamupipőke például nem tudta beteljesíteni vágyait, kellett neki egy tündér (terapeuta), aki azt mondja: Menj és táncolj! Dögöljenek meg a randa nővéreid!
Feldmár: „Ha nem most, akkor mikor?”Fontos, hogy a másik segítését ne keverjük össze az önfeláldozással; attól ugyanis, hogy az ember jó önmagához, azt teszi, ami a saját vágya, még marad energiája, hogy a másikat támogassa, segítse. Nem kötelező feláldozni az életünket, de így tenni könnyebb. Milyen gyakran hangzik el emberek szájából a mondta: Én azért vagyok itt, hogy a vágyaidat beteljesítsem! – Ez nem más, mint színtiszta önfeláldozás, sőt mazochizmus. Kinek jó ez? Mit érünk azzal, ha halálunk után azt mondják rólunk, milyen jó ember volt szegény.
Mire jó, ha feláldozzuk magunkat?
Semmire!
Felelőtlen az, aki nem vigyáz magára.
Aki nem így él, az fél!
Ha nem most, akkor mikor?
Az ember azt hiszi, hogy ráér. De mi van, ha két perc múlva meghalunk? Márpedig a halál bármikor utolérhet. Miért olyan nehéz hát élni? Jól élni? Önmagunkkal jóban lenni? Mert félünk. Az ember éppen olyan mélyen fél az élettől és a szeretettől, mint a haláltól. Legtöbben attól rettegnek, hogy elfogadják; szeretik őket. A szeretetben ugyanis nincs kontroll. Ha egyszer átadjuk magunkat neki, onnantól minden attól függ, hogy a másik szeret-e:
– Még szeretsz?
– Igen!
– Még mindig szeretsz?
– Igen!
– És most? Most is szeretsz?
Ha szeretve vagyunk, rettegünk attól, ha már nem szeretnek. Ez egy függőségi állapot, a függés azonban nem negatív. Elvégre függünk a levegőtől, a víztől is. Függeni nem tragikus. A szeretettől sokszor azért is rettegünk, mert a Szeretlek! mögött gyakran érezzük, valamit akarnak tőlünk. A feltétel nélküli szeretet önzetlen, ha szeretlek, akkor adni akarok, azt akarom, hogy neked jó legyen, ezért cserébe nem várok semmit.
De nemcsak ettől félünk, félünk kimondani, mit akarunk valójában, félünk, hogy akkor már nem fognak szeretni. Nem lesz többé szükség ránk. Óriási különbség van aközött, hogy szeretetből vagy félelemből csinálok-e valamit. A szeretet nem bántja a másikat, a szeretet békén hagy, a szeretet nem vágy, a szeretet nem vágyik semmire, a szeretet önkéntes rabszolgaság…
Mindent időben kell tenni, s ez embertelen…
Férfinak és nőnek más és más a ritmusa, míg az egyik gyors, addig a másik lassúbb ütem szerint él. Míg az egyik lassan andalog, a másik gyorsabb iramban szereti a sétát. Ahhoz, hogy a párok egymásra hangolódjanak, egyiküknek „fel kell áldoznia” saját tempóját – vagy begyorsít, vagy lelassul. Persze ott van még a kompromisszum is, amikor mindkét fél picit „beáldozza” természetes és kényelmes ritmusát, kompromisszumot köt, hogy a másikhoz közelíthessen – de ebben az esetben is elárulja önmagát. A szexben sincs ez másképp, a felek gyakran egymás szemére vetik, hogy a másik nem kezdeményez; pedig lehet, hogy kezdeményezne, csak épp a gyorsabb tempójú ember nem tudja kivárni, az ő gyorsasága a másik kezdeményezésének gátja. Túl lassú!
„Andris okos, de kicsit lassú!”
A kis Feldmár András ellenőrzőjébe évről évre mindig ez a jellemzés került, ami miatt rosszul kellett éreznie magát. Az ő lassú tempója nem felelt meg a „normális” gyerekkel szemben támasztott követelményeknek, s bár eltelt azóta jó pár évtized, a kis Andrisból pedig őszbe hajló terapeuta lett, a gyerekeket azóta is bántják. Bántják őket azzal, hogy azt mondják rájuk, túl lassúak, netán hiperaktívak. Ez pont olyan, mintha azt mondanánk, hogy a fikusz túl zöld. Szégyellje magát a fikusz, meg az a kisgyerek is, akinek nem megy rajtszóra a pisi visszatartása.
Gondoljunk csak bele, mit érezhet az a gyermek, akinek azt mondja az édesanyja, hogy mostantól fogva nem szabad bepisilnie. Mit reagálhat erre egy kis ember? Lehet, ha az anyja nem erőlteti, pár hét múlva elhagyható lesz a pelus, de mégsem válaszolhatja azt; „Anya, ne kérj ilyet! Adj még 6 hónapot, lehet, hogy akkor meg tudom tenni!” Egy gyerek, akit sürgetnek, elszégyelli magát. Azt hiszi, aki őt sürgeti, tudja, hogy mi a tuti. A gyerek nem tudja megvédeni magát. Nem tudja azt mondani: „Menj a francba!”
Ha nincs szégyen, nem lesz beteg a lélek
Minden elmebetegség onnan származik, hogy az embert bántották; akiket nem bántottak, azok nem szenvednek. A legfájdalmasabb élmény: a szégyen. Olyan ez, mintha izzó vassal égetnék a bőrünket. Ha egy kisgyereket megszégyenítenek, isten tudja csak, hogy mit és kit fog elkerülni azért, hogy azt soha többé ne kelljen átélnie. Akit például megszégyenít a zenetanára – a kis Feldmártól azt kérte a zenetanára, hogy a kórusban csak némán tátogjon –, az soha többé nem fog énekelni. Mekkora vétek ez, hiszen mindent meg lehet tanulni, sok gyakorlással a legnagyobb botfülű is képes megtanulni énekelni vagy épp megkeresni az egyenletben az ismeretlen x-et.
Amikor Feldmár matematikából korrepetált gyerekeket, megfigyelte, hogy a matekkorrepetálásra kárhoztatott gyerekeknek nem is felzárkóztató órára, hanem terapeutára lett volna szükségük – a gyerekek ugyanis nem a matektól, hanem a szégyentől rettegtek, hogy nem tudják megoldani a feladatokat és megszégyenülnek. A gyerekeknek nem kell más, mint bátorítás, erősíteni kell bennük a hitet; képesek megcsinálni. Meg kell tanítani a gyerekekkel, beléjük kell vésni, hogy soha senkinek nincs joga ahhoz, hogy megszégyenítse őket. Ha ebben a szellemben nőnének fel a gyerekek, nem lenne szükség terapeutákra. „El tudom képzelni, hogy holnap megszületik egy generáció, amely már nem tudja, mi az a szégyen” – mondja Feldmár.
Amikor az embert bántják, az olyan, mintha a szégyenteljes pillanattól fogva az embert leszögeznék, odaszögeznék ehhez az élményhez. Attól a pillanattól fogva túlélésre játszik. A traumát otthagyja, megy előre, de a szeg, amikor bántották, ott fogja, ahol őt bántották. S hogyan lehet ezt a szeget kihúzni, a traumát feloldani? Vissza kell menni oda, ahol a trauma megesett, és valakinek a karjai közt újra át kell élni, el kell siratni, meg kell gyászolni akkori énünket. Szomorú, hogy amikor az embert bántják, a fájdalmat nincs kivel megosztani.
Forrás: nlcafe.hu/ CZVITKOVITS JUDIT
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok igazság van Feldmár András előadásában.
A gond csak ott van,hogy a szülő is ezt látta az ő szüleitől,és nem mer vagy nem akar változtatni,azt gondolja,hogy akkor kiközösítik.
Főleg ha egy vallásos környezetben él ,annak megfelelően kell viselkedni.
Szomorú,hogy még a mai "felvilágosult",intelligensnek mondott világban is bántják,megalázzák a gyermekeket,nem csak a fenőttek,hanem az ilyen szülők gyermekei is társaikat.
Szinte naponta lehetett olvasni tizenévesek tragédiájáról,akik már nem bírták elviselni társaik vagy a felnőttek bántalmazásait.
Valóban nagyon nagy ébresztő kellenne az ilyen felnőtteknek,akik úgy gondolják csak így vívhatják ki maguknak a "tiszteletet".
Nekem megadatott,hogy egy csodálatos környezetben nőjjek fel.
Mindig vállalhattam magam,az iskolában és később a munkámban is.
 
Oldal tetejére