"Mindegy, csak hús legyen!" – a húsevés pszichológiája

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ha észérvekkel igazolható, szinte bármilyen állat húsát megesszük – derült ki egy kanadai kutatásból.

„Lehetséges, hogy kedvelünk egy állatot, de ha a húsából készült étel kerül a tányérunkra, érzelemnek nyoma sincs” – mondja Steve Loughnan, a Melbourne-i Egyetem pszichológus kutatója, aki húsevő embereken végzett kísérletekkel próbált meg közelebb kerülni a húsevés lélektanához.

Loughnan és kutatócsoportja két tesztet végzett el a fentiek igazolására. Az első kísérletben kúszókenguruk képét mutatták két csoportnak. Az egyik csoport tagjai egy sima képet láttak a kengururól, a másik csoport alanyainak viszont azt mondták, az egzotikus állat az ínyencek eledele. Azok, akik csak egy sima képet láttak, általában szimpatizáltak az állattal, míg a másik csoport magától értetődően elfogadta, hogy meg lehet enni a kengurut. „Ha egy állatra puszta táplálékforrásként tekintünk, a morális gátak egyből kikapcsolnak” – magyarázta az eredményt Loughnan.

A másik hasonló kísérletben ugyancsak két csoportba osztották a résztvevőket, akiknek természetes közegükben mutattak fotókat egy tehénről és egy juhról. A két csoport tagjai ugyanazokat a fotókat látták, csak a képaláírások változtak. Az egyik aláírás azt taglalta, hogyan jut el az állat húsa a legelőről a vágóhídon át a szupermarketbe. A másik felirat társaival békésen legelésző jószágokat mutatott be. A kísérletből kiderült, hogy a vágóhídra ítélt állatokat kevésbé sajnálták.

Loughnan a kutatások eredményeire támaszkodva megállapította, ha tettünk észérvekkel igazolható, akkor bármilyen állatot megeszünk: „Megeszem a húsát, tehát ennek az állatnak nincsenek gondolatai, vagy érzelmei. Viszont ha esetleg mégis vannak, akkor mégsem eszem meg” – vont mérleget a kutató.

boci.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudom, hogy a kínaiak még a kutyát is megeszik, én képtelen lennék rá. Amúgy is kicsi koromtól fogva csak minimlis húst fogyasztottam sok körettel. 11 éve meg már alig eszem húst. Tej, tejtermék, tojás, hal féle, legfeljebb virsli. A többi növényi táplálék. Ismerek olyan embereket, akik valóban húst hússal ennének. De ez nem általános, vagyunk akik alig, és vannak, akik egyáltalán nem esznek semmiféle húst.
Legyen nagyon szép,és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

kevdes

Állandó Tag
Állandó Tag
Pár éve kitaláltuk, hogy nyulat eszünk. Rendeltem egyet, egészben. Látott, fogott már valaki nyúzott nyulat? Olyan, min egy bébi (nekem 3 van) Nem részletezem a lelkiállapotomat a sütés alatt. Nem tudtam enni belőle. Azóta nyulat sem eszem.
 
0

075

Vendég
Tudom, hogy a kínaiak még a kutyát is megeszik, én képtelen lennék rá. Amúgy is kicsi koromtól fogva csak minimlis húst fogyasztottam sok körettel. 11 éve meg már alig eszem húst. Tej, tejtermék, tojás, hal féle, legfeljebb virsli. A többi növényi táplálék. Ismerek olyan embereket, akik valóban húst hússal ennének. De ez nem általános, vagyunk akik alig, és vannak, akik egyáltalán nem esznek semmiféle húst.
Legyen nagyon szép,és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.

A kínaiak nem a kutyaevésről híresek (bár valóban megeszik) hanem a bogarak megevéséről. A kutyaevés főként a vietnámiak „össznépi sportja”, náluk csemegének számít.

Na és most kövezzetek meg: bevallom, én is ettem már kutyát! És elárulom nektek: SOKKAL DE SOKKAL FINOMABB, mint a disznó- vagy marhahús! Azaz, szerintem igaza van a vietkongoknak... (nem is egyfajta kutyát ettem már, teljesen mindegy a fajta, meg hogy kicsi vagy nagy, mindnek egyforma az íze és tényleg, TÉNYLEG nagyon jó!)

Amúgy, macskát is ettem már, de az nem ízlett nagyon. A nyúlhúsra emlékeztet az íze, de a nyulat se nagyon szeretem.

Ettől azonban még én is azt mondom, hogy helyes, ha kerüljük a húsevést. Teljesen elegendő a tojás meg a tejtermékek (főleg a sajtok), MEG A HALAK és más tengeri herkentyűk. Azok kellenek, mert az emberi faj az újabb kutatások szerint átment egy nem befejezett vizi alkalmazkodási perióduson (ekkor vesztettük el a szőrzetünket is...), s így a szervezetünk olyan, hogy igényel egy csomó olyan anyagot amik nagy mennyiségben vannak a tengeri élőlényekben, másokban azonban csak alig. Sokáig megvagyunk ezek nélkül, de hosszú távon szükségesek az egészséghez.

A kutya meg valószínűleg egyszerűen azért finom, mert a többi állat már „nem az igazi”, hanem mindenféle vacakkal etetik és hízlalják őket mint a „tápos csirkéket”. Ezzel szemben a kutya ezekhez képest még aránylag természetes módon van tartva-nevelve-etetve, s így a húsának íze „vadas”.

Ami a húsevés etikáját illeti: Lehet felhozni érveket, miszerint nem helyes ha megeszünk olyan lényt, mely képes szenvedni. Én ezeket az érveket teljesen el is fogadom. Na de már bocs, amíg a SAJÁT FAJUNK egyedeivel úgy bánunk, ahogyan... gondolom nem kell példákat sorolnom... Addig én azt mondom, a könyörületet ne állatokon kezdjük gyakorolni és kifejleszteni, hanem embertársainkon! Az idős nénik a házukban ne ölebeket dédelgessenek, hanem az erre rászoruló árva gyerekeket. Ne a díszállataiknak vegyenek csemegét, hanem az éhező embereknek. És ne az állatok megevése, hanem más emberek legyilkolása ellen tiltakozzanak.

Ha majd az egész Földön béke lesz s az emberek közt szeretet uralkodik, akkor elkezdhetünk filózni azon, miféle jogokat is adjunk az állatoknak, és ezentúl szabad-e nekünk megenni azokat, vagy érjük be a tojással és az élesztővel, szójával, egyéb húspótlókkal...
 

pixyke

Állandó Tag
Állandó Tag
Végigolvasva a cikket és a hozzászólásokat, mindenkivel egyet kell hogy értsek...

A saját magam nevelgetett jószágot, akihez már érzelmek fűznek, tényleg én sem tudnám megenni.
De! Semmi szánalom, rossz érzés nem fog el, mikor a szupermarket polcáról leveszem a csomagolt húst, vagy a hentes kiméri a kiló combot.
Azt meg hogy a tojás, hal és tengeri herkentyűk fogyasztása elegendő lenne, nem hinném. És őket nem kellene sajnálni, ha már a négylábú és szárnyas sorstársaikért megszakad a szívünk? Kicsit ellentmondásosnak hat, nem?

Az a szép a természetben, hogy mindenhol más és más szokások, kultúrák alakultak ki az évezredek során. Míg keleten a rovarok, bogarak meg ki tudja mi más fogyasztása vált az elfogadottá, a normálissá, addig nyugatabbra ez másként alakult.
Egyszer olvastam, hogy dél-amerikában a tengeri malac is csemege. Nekem ők házi kedvenc. Bár kövezzetek meg, de egyszer megkóstolnám... Ugyanúgy, mint a szöcskét, sáskát, cápát, kígyót, kutyát, macskát...
És ha már a húsevésről van szó... Voltak (vannak?) bennszülött törzsek, ahol a kannibalizmus is elfogadott volt. Ott aztán voltak érzelmek az áldozatok részéről is...

Tehát szerintem csak nézőpont és hova-születés kérdése az egész. Meg hogy ki mennyire nyitott a világ dolgaira...

Viszont az tény, hogy mindenkinek saját szuvenír joga eldönteni, hogy megeszi-e a barit, a nyuszit, vagy sem. És nekünk többieknek nem lenne szabad ítélkeznünk felettük.
 

stencer

Állandó Tag
Állandó Tag
Ami a húsevés etikáját illeti: Lehet felhozni érveket, miszerint nem helyes ha megeszünk olyan lényt, mely képes szenvedni. Én ezeket az érveket teljesen el is fogadom.

Kutatások igazolták, hogy a növények is éreznek fájdalmat, és rettegnek a fizikai bántalmazástól.
Éljen a fényevés!
 

tengelice

Állandó Tag
Állandó Tag
Valóban: Ne ítélj, hogy ne ítéltethess!
Azért megjegyezném, attól, hogy valami általánosan elfogadott eleség, még nem szabadna elfogadni azt is, hogy szadista módon bánnak vele. Nem eszem húst már lassan 30 éve. (az utóbbi években kötöttem kompromisszumokat: pl. családi étkezéseknél a hal és a zsír használata) Azt azért látni kellene, hogy a nagyüzemi termelés rettenetesen szadista. A legkisebb megtakarításért is képesek a csak megbénított, de érző állatot élve megnyúzni. Hát ezért nem eszem húst. Ráadásul mennyi pocsékba megy....
A tengeri élőlények nagyon egészségesek mindaddig, míg a vizeket is véglegesen tönkre nem tesszük, a halászat visszaáll olyan szintre, hogy a számuk ne csökkenjen. Azt pedig, hogy egyszerűen azért pusztítsanak fajokat, mert ínyencség (lásd pl az énekesmadarak az olaszoknak), számomra mégis elítélendő.
 

Karminka

Állandó Tag
Állandó Tag
minimálisat .avagy nagy ritkán csirkét és halat, semmi négylábú állatot nem kostolok, állatbarát és állatvédő szervezet tagja vagyok, nem tudnám lenyelni......hamarosan egyaltalán, sem csirke sem hal....viszont sajt , joghurt, túró nélkül el nem tudom képzelni magam táplálozni... még a tojást is ki tudnám küszöbölni....
 
Utoljára módosítva:

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Természetes, hogy a tulzott husfogyasztás nem egészséges de igy van ez a mandulamaggal is, aki tul sok marcipánt eszik annak megárt.
-
Mérsékelt husfogyasztás kisebb riziko mind növényevés. Több ember szenved növény-okozta allergiába mind hus-alergiába (ilyen nincs is) ehez pedig meg sem kell ennünk a növényt, elég ha kimegyünk az utcára, a gabonák, fák, kerti virágok spermái (pollen) ugy orba... bennünket, hogy csak na.
-
A husban rengeteg ásványi anyag van, vas és cink. Egyetlen más tápanyag nem tartalmaz anyi vasat mind a hus. Az pedig fontos az oxygén-szállitáshoz, a vörös vérsejtek számára.
-
A hus egy kiválo fehérjeforrás, a fontos B12 vitamin a tetejében csak a husban találhato meg.
-
A vegetáriánusok azt állitják, hogy az ember nem husevö és ezt az emésztöszerveinkkel valamint a ragadozoktol eltérö szemfogakkal akárják igazolni.
-
Ezzel szemben igazolt, hogy az öseink igen is rendelkeztek korábban jelentös méretö szemfogakkal.
Számos rokonunk most sem veti meg a hust, még a békés bonobo is eszik alkalomadtán hust.
-
gerhard57_10860.jpg

-
A bonobo baby állatokat fogyaszt, ugy mind az ember borjuhust és sült-malacot, ahoz nem kellenek erös szemfogak, a pici állat nem védekezik. A bonobo szép lassan a puhább részekbe harapdál elöször, a lágyéknál kezdi az étkezést.
-
Jo az embernek nincsenek karmai mind a ragadozonak de a marokkövet már nagyon régota felfedeztük, a föt husevés is egy régi szokás ami az emésztési különbbséget is érthetövé teszi.
-
A husevés ezenkivül egy nagy élvezet. A husnak kellemes illata van. Ha a szomszéd bedurrantja a "barbecue-t" vagy a "grillt" akkor minden egészséges ember megszaggatná a keritést ha nem hivnák át.
-
Egyetlen élelmiszer sincs amelyik vetekedni tudna a husételek sokféle izével, a Sauerbraten, pekingi-kacsa, paprikáscsirke., rántotthus nem potolhato szojababbal.
-
Ki halott már olyat, hogy valaki meghivja a szomszédját szojababozni? Maga a tüzgyujtás egy ösi férfi feladat, melyikünk adná ki a kezéböl ezt a felelöséget?
-
A hustol hamar jollehet lakni, nem kell külön ásványok, vitaminok után szaladgálni.
A hus az ember testéhez a legközelebb állo tápanyag. Ezért is leszünk dagadtak tölle.

Jo a hatásfoka, mig a növények átszaladnak a testünkön, gázokat keltenek bennünk, csak a bakteriumoknak használnak.
-
A hus elökészitéséhez nem kell nagy felhajtás még egy férfi is képes az elökészitéséhez. Nem kell sok elökészület, nem kell sok ész ahoz, bedobni egy szelet hust, egy pár debrecenit, vagy "kettes-kolbászt" (aki még ismeri ezt a kifejezést) a sütöbe máris ott a felejthetetlen illat, a felejthetetlen izek.
-
En is ellene vagyok a tömeges állattenyésztésnek, az nemcsak állatkinzás hanem nem is hozza a kivánt eredményt. Ezen nem is érdemes vitatkozni, ha egy rántotthus összemegy a felére sütés közben akkor az ugy is fog izleni.
 
0

075

Vendég
Kutatások igazolták, hogy a növények is éreznek fájdalmat, és rettegnek a fizikai bántalmazástól.
Éljen a fényevés!

Bocs de ez egyszerűen babona. Semmiféle IGAZOLT és KOMOLY KUTATÓINTÉZETEK ÁLTAL ADATOLT vizsgálat nem támasztja alá, hogy a növények bármit is éreznének. Ez valami NewAge-os népbutító szamárság csak. A növények nem éreznek semmit, mert nincs nekik mivel: nincs agyuk, általában idegrendszerük!

Annyi igaz csak, hogy a megsérült növény különböző vegyületeket bocsát ki, ezeket a szomszédos növények érzékelik (nem tudatosan!), azaz úgy reagálnak rá hogy elkezdenek olyan vegyi anyagokat termelni például, ami miatt kevésbé lesznek ízletesek a növényevő állatoknak. És kész.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok,
magam kissé csodálkozom ezzen az iráson , na hogy nemely kommentáron is ahhoz kétség nem férhet . Most a tudosok olyan városi Bankár úrakkal végezték a kisérleteiket , vagy esetleg egy Borneói benszülöttel ?? Mert ugye mindegyiknek más és más a húsról való elképzelése . Mivel manapság az emberek nagyrésze nem is tudja hogy tulajdonkép az egy volt élölény része ami a hütöbe van kirakva , fogalma sincs erröl sajnos . Meg az is iritál , ha ma a divat diktálja sokszor a Vegánus étkezést , mondom én nem azzokra gondolok akik bármely más okból nem esznek húst ! Miért van annyi tej és túró ? Mert a Tehenek manapság nem mások mint turbó szülögépek , hiszen tejet bocsánat a hasonlatért csak akkor adnak mint egy Szoptató Anya is , ha Babája van . Tehát Borja , nem tudom látott e már valaki közületek csirke nevelöt , vagy tojó gyárakat ? mert ezek nem másak . Azt hiszem soknak elmenne az étvágya a tojástól , meg még a sokak által imádott Pulykahústól is . Na abba is hagyom mert vár a munka , csak csülköket kell elökészitenem ebédre , mert ha tovább itt irogatok akkor biztosan csak Bolonai szósz lesz az ebéd .
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Az állatokat nemcsak a hus miatt tenyészti az ember. Ha jol tudom a 7 milliard ember 10 milliard állatot tart, ha 10 milliardan leszünk ez a nemliáris összefüggés miatt 100 milliard állatot josol.
-
Az állatokbol nyert anyagok nagy részét az ipar használja fel. A müanyagot nemcsak azért találtuk fel mert jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. Azelött a kondomot állati belekböl készitették és latin használati utasitás állt melette. Elvis idejében még a farzsebböl kiálo fésü szarubol volt.
-
Bunda, krokodilbör táska még mindig nem ment ki a divatbol egyes országokban még mindig arrol állmondnak a nök, hogy a ferjük ilyennel lepi meg öket.
-
Szoval, az állattartás mögött csak részben áll a husfogyasztás. Europában sok kutya, macska van mégsem esszük meg öket csak barátkozunk velük. Indiában ahol sok a vegetariánus ott a tehénnek más feladata van, a keselyükkel olyan jol bánnak, hogy emberhussal etetik öket.
-
Ott a legnagyobb probléma, hogy olyan sok az ember, hogy a keselyük nem gyözik a halottakat elhordani a nagy városok háztetejéröl, néha megkell tiltani, hogy ily modon jusson egy halott a menyekbe. A vallásszabadság nyilvánvalo megsértése? :)
-
A hozzászolásom lényege, hogy egyedül a husfogyasztás mérséklése nem sokat változtat az állattartartáson. Nézzünk már utána mire használjuk fel az állatok többi részét amit nem eszünk meg? A libát nemcsak a mája és a husa miatt tömik anyira, a hogy a megdagatt máj minden mozdulatnál fájdalmat okoz az állatnak, hanem a tolla miatt.
-
A második világháboruban az orosz front miatt a libatoll aranyat ért, abol készültek a német katonák puffajkái. Minden háboru azzal kezdödött, hogy a cigányok életét biztosito lovakat elsö huzáskén "bevonultatták" az államok. Nem csoda, hogy ma üres kézzel állnak ott.
-
A japán Kobe környékén tenyésztet Wagyu-marháknak jo életük van, gondosan ápolják öket, etetik, simogatják még egy korso sört is kapnak ebéd után. Igaz az öröm nem tart soká, ezek a nagy komplexitással rendelkezö élölények, elöbb mind a vöröshagyma, már másfél évesen a vágohidra kerülnek. Ha ezt összehasonlitom egy olajfával ami 400 évesen még ragyogo termést hoz, akkor inkább olajfa szeretnék lenni.
-
A japán traditiot egy idö ota átvették a Franciák, a Coutancie nevü helységben a marhákat naponta kétszer megma-szirozzák, egy az automosohoz hasonlo épitményben sörrel locsolják, forgo hengerekröl logo rongyok maszirották a sört a testükbe mig a végén sima hengerek szaladnak a testükön elöre és hátra, hengerlik szárazra öket.
-
Ugy is lehetne mondani, hogy élve "marinálják", pácolják ezeknek az állatoknak a husát.
-
Az ilyen állatnak a böre is értékesebb. Talán nem olyan ellenállo, hogy jo cipöt, táskát, vagy derékszijat lehessen belöllük csinálni de egészen biztos nem láthato hiba a börkabáton.
-
Erdekes, hogy a vegetáriánusok megvetik a hust de ugyanakkor elöszeretettel hordanak "természetes anyagokbol", börböl készült dolgokat: cipöt, táskát, övet, zakot, kesztyüt, pénztárcát....
-
A gyapjubol készült pulover, a mozgalom szimboluma is állati eredetü. A bárányok sem örülnek neki ha megnyirják öket, a si-zakok, párnák, dunnák tollai valamikor tyukok, libák voltak.
-
Az sem zavarja az embereket, hogy 45-90 liter tejet ado tehenek, naponta menstruállo tyukok nem önkéntesek, egy rövid élettel fizetnek a teljesitményükért. A méhek sem önként adják a mézet, ugy vesszük el töllük védösisak mögé bujva.
-
A gelatine az epertortán, állati eredetü, mind az enyv, amit lassan kiszorit a müanyag ragaszto.
-
Na és ne beszéljünk a kozmetikai szerekröl, gyogyszerekröl, festékekröl, ragasztokrol, mososzerekröl, tisztitoszerekröl söt a fényképezök keskenyfilmjében is megtalálhatok állati eretü alapanyagok.
-
Most nincs idöm tovább irni, olvasom, a közelünkben, -75%-kal leértékelt "igazi-bör jackek" kaphatoak csak rövid ideig. Futok. Ma lemondok a fasirozottrol az állatok érdekében. ;)
 

hombárfej

Állandó Tag
Állandó Tag
Az idős nénik a házukban ne ölebeket dédelgessenek, hanem az erre rászoruló árva gyerekeket. Ne a díszállataiknak vegyenek csemegét, hanem az éhező embereknek. És ne az állatok megevése, hanem más emberek legyilkolása ellen tiltakozzanak.
A díszállat nem pofázik vissza. Az ölebek lélektana érdektelen - az öleb hörögve támad, mire a néni: Ólyan édi-bédi ilyenkor, nem? Az ölebet lehet túletetni, a gyerekeknek általában ízlése van. A kutyunak is, de ki nem sz... le?
Szóval először a díszállat tartókat kellene megnevelni.
 

hombárfej

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocs de ez egyszerűen babona. Semmiféle IGAZOLT és KOMOLY KUTATÓINTÉZETEK ÁLTAL ADATOLT vizsgálat nem támasztja alá, hogy a növények bármit is éreznének. Ez valami NewAge-os népbutító szamárság csak. A növények nem éreznek semmit, mert nincs nekik mivel: nincs agyuk, általában idegrendszerük!
Komoly kutatóintézetek nem foglalkoznak semmi olyannal, ami nem hoz pénzbeli hasznot. Pont.
Ha tudomásul vennék, hogy a növények is éreznek, az komoly veszteséget jelentene a gazdaságnak.
Pedig bizony érző lények, több (nagy kutatóintézetek által elhallgatott) kutatás bizonyítja.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
A bárányt nem kell nyírni, csak a felnőtt állatokat, azokat viszont muszáj, különben 1-2 éven belül belepusztul és a rühösségre is nagyobb az esélye.
Szervusz Jászladány ,

ezt most nemegészen tudom elfogadni , mert ugye Mi tenyésztettük ugy azt a szerencsétlen Birkát is hogy nyirni kelljen ! Mert nekünk szükségünk van , volt a gyapjúra . Amit manapság eldobálunk mert nincsen aki feldolgozza , se maszek sem pediglen ipar . Mert a gagyi olajtermék olcsobb !! Nem hiszem hogy belepusztulna az a birka , mert valamikor azt hiszem tavaly találtak Ausztráliában egy élö Birkát mely elkallodott és valami mit tudom én hany év után találtak meg . Igaz ugy nézett ki szerencsétlen jószág a sok gyapjutol mi rajta volt hogy netudd meg . Szóval , mi saját magunk formáljuk sajnos a természetett ugy ahogy minekünk tetszik , ha jó hanem jó .
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
"a növényeknek is van lekük, ök is éreznek"
-
Azt soha nem fogjuk megtudni mit érez egy asparágus amikor a csokor mellé kötik.

-
Kétségtelen, hogy az érzéseink alapja kémia, az örömérzés egyértelmüen az Oxytocin hormonnal van kapcsolatban. A testünk olcsobban elötud ilyesmit állitani mind az ipar. A kábitoszerezés egy költséges modja az euphoriához valo jutásnak.
-
Erdekes, hogy szeretett állatokat nem fogyasztunk el, az emberek többsége nem eszik kutyát, macskát, lovat, kanári madarat
-
Ha jol tudom Borneo környékén a benszülöttek élö majmoknak kikanalazzák az agyvelejét, ez valami brutális dolog. Ilyen állatokat nem szabadna még fogva tartani sem. Gondoljunk csak bele, az evolutio nagynehezen létrehoz ilyen komplexitást és mi egycsapásra végetvetünk az életüknek.
-
Ez olyan butaság mind városokat épiteni aztán lebombázni. (direkt kerültem az érzelmeket tartalmazo kifejezéseket mert nemcsak emotionális okbol nézve elitélendö a mészárlás)
-
Evente 286,2 millio tonna hust fogyasztunk , ez azt jelenti, hogy 9 tonnát másodpercenként.
-
Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, a vegetariánizmus szülöhazájában, Ázsiában a legnagyobb a husfogyasztás. Utána jön Europa. A hires magyar "gulyás" alatt pörköltött ért a világ.
-
A plakát szerint egy steak létrejöttéhez 10.000 liter vizet használunk fel, mig egy gyerek életbenmaradásához 2 liter viz elég lenne. Afrikában a husfogyasztás a legalacsonyabb. Hogyan kell ezt érteni?
-
wasser1.jpg

-
A disznot valoban a vizszenyezödés és nem a gyorsan romlando zsir, vagy egészségre ártalmas okok miatt kerülik a mohamedánok. A diszno belefekszik a patakba és a vizet nem lehet meginni.
-
A fenti plakát tuloz egy kicsit, ugy mind a beszélö-embriot mutato plakát.
-
A viz ugyanis amit az állat a száján keresztül magához vesz csak átszalad az állaton, a hátsorészén keresztül ujra szabaddá válik. Igaz a viz nem tiszta, sokáig tart amig ujra ihato lesz. A növényeket is kell locsolni.
-
Afrikában nemcsak itatáshoz kell a marhák számára viz hanem a mozsdatásukhoz is. A sok moszkitot ilyen modon távolitják el az állatrol. Ez nem elhanyagolhato, a tehén nem praktikus Afrikában.
 
Utoljára módosítva:

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusz Jászladány ,
ezt most nemegészen tudom elfogadni , mert ugye Mi tenyésztettük ugy azt a szerencsétlen Birkát is hogy nyirni kelljen !

Lehet, de ez ebből a szempontból mindegy, akkor is nyírni kell. Mondjuk, nekem még mindig humánusabb, mint megnyúzni. Sok kutyafajtát is nyírni kell, mert olyanra tenyésztettük, de ez még nem állatkínzás. Főleg ezekkel az elektromos nyíró izékkel semmi baja nincs tőle az állatnak. Évente egyszer vagy kétszer nyírják, megszokja, és a nyári melegben még jót is teszünk neki vele.
A többiben nagyrészt egyetértek Ernoe-vel.

Amúgy vállalom az aktivista szerepét, ha kilobbizzuk, hogy többé senki ne egyen húst.
 
Oldal tetejére