Nagyanyáink praktikái

Georgina Bojana témája a 'Dumcsi' fórumban , 2016 Július 26.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Köszönöm a tanácsot. Nem olyan régen használom, és nagyon jól bevált. Ágynemű, fehér (nem színes) törölközők, fehér ruhák mosásához - a mosógépbe beleteszem a szokásos mosószert (gélt) és rászórok Trisót. Csodálatosak lesznek a ruhák, nemcsak tiszták, de olyan frissek, hogy ihajja!
  Igaz, ez már nagyon, de nagyon régen volt, amikor Trisóval mosogattunk, majd öblítettük az edényeket. Zsírtalanít, de most már ezt nem tenném. Akkoriban még nem voltak mosogatószerek. Hangsúlyozom, ez már nagyon régen volt. Mármint a Trisóval való mosogatás és utána természetes volt a többszöri erőteljes öblítése az edényeknek.
  Időközben módosítottam a dolgon. Ágy- és asztalnemüt (nem étkezési) de szódabikarbónával+mosógéllel mostam tisztára. Csodásan fehérít, éppen ezért ezt színes ruhákhoz nem ajánlanám. A Trisót viszont igen. Mértéket be kell tartani, a gélre szórom rá.
  [​IMG]
   
 2. Brutyma

  Brutyma Állandó Tag

  Szúnyog ellen legjobb a szúnyogháló
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 3. Csaba 82

  Csaba 82 Állandó Tag

  A levéltetvek elleni mosogatószeres védekezésről már hallottam korábban is, bár nem próbáltam még. Lehet jobb, mint egyből vegyszerekkel támadni, és plussz előnye, hogy mindig van a háznál.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kipróbáltam, működik. De nem szabad túl sokat a növényre priccelni, figyelj az adagolásra, mindenképpen!
   
 5. Csaba 82

  Csaba 82 Állandó Tag

  Remélem erre nem lesznek rezisztensek. Köszönöm a tanácsot.
   
 6. Csaba 82

  Csaba 82 Állandó Tag

  Pár éve papírbriketteket készítek tüzelni. A papírhulladékot beáztatom, majd formába teszem, és kipréselem. Egy hét alatt kiszárad. Télen parázsra teszem, és sokáig izzik, kiválóan fűt.
   
 7. medvegy

  medvegy Állandó Tag

  Nagyon sokáig fűtöttünk cserépkályhával. A papírbrikett, vagy nagyon szorosra tekert és lekötött papír(újságpapír) henger mellett a metszéskor félredobott és nyáron a halomban kiszáradt ágakat, szőlővesszőt is használtam. Egyszerűen 30/40centis darabokra kell csapdosni tuskon baltával, majd nyalábra kötni. Begyújtáshoz is jó, csomós tuskó vagy vizesebb fa mellé téve is jól szolgál. Megspórolhatja az aprófázás jó részét, mert mikor csinálod, fél nap alatt komoly mennyiségű nyalábot lehet felhalmozni, ami akár hónapokat kibír.
  A másik, amit jól épített cserépkályhánál nyugodtan meg lehet csinálni, csak sokan nem merik vagy nem tudják - ha szépen ég a tűz a cserépkályhában, és már szépen parázslik a hasábfa, közé lehet szórni pár németbrikettet, vagy tojásbrikettet. A kályha kibírja, mert miért ne bírná, viszont jobb hőtartó és sok fát meg tud spórolni a kályha melegen tartásakor.
   
  udvarfy és Georgina Bojana kedveli ezt.
 8. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kedves Medvegy! Most "vadásztam le" a YouToube-ról.
   
  medvegy kedveli ezt.

Megosztás