Nahat !!!

amiser

Állandó Tag
Állandó Tag
Hat igen. Igazabol nagyon sok fugg attol, hogy a szulo mit ad a gyermeke ele.
En is (mi is) probaljuk a leheto legegeszsegesebb dolgokat a kislanyunknak adni, csak ugyebar az ilyen finom, egeszseges, nemmuanyag dolgokat nehez es koltseges megvenni. :S


Ez igaz, de ha néha kerülne az ilyen gyerek elé édesség helyett gyümölcs, lehet már az is segítene, nem?
 

Zo10

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért egy jól elkészített, és fűszerezett főtt étel se rossz. Állítólag pl. jobban segíti az epeürülést, ami a koleszterin ürítés módja. Valahol olvastam, de nem értek hozzá. Mivel évezredek óta főzzük is az ételeket...
 

Bors Máté

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyors éttermek szerintem turistáknak valók. Ha a gyerekek divatból rászoknak, az nagy baj. De errefelé megyünk, mert a csülkös bablevest hiába reklámozom, ha a gyermekem barátai a McDonaldsba járnak. :(
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Hogyan termesszünk egy négyzetméteren sok burgonyát?
Írta: Dudás Jenő

„Kísérletezők”szerint egy négyzetméternyi területen egy négytagú család éves krumpli szükséglete megtermelhető. De vajon mi a kulcsa e technikának?

Kezdjük az elején. A kísérlethez speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükség, amivel jó másfél méter magasságig építhetjük a krumpliágyást.

Helyezzünk sűrűn mintegy 20 cm vastag földre már csírázó, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot(aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt), majd erre újabb 5-10 cm vastagságban földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd erre újabb 5-10 cm földet.

Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, ésszórjuk rá újabb mulcsot, majd földréteget. Ezt az építkezést egészen a krumpli-felszíntől számított jó 1,5 méteres magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában krumpli gumókat hozmajd.

A módszer nagyon érdekes, mivel kis helyen lehet sok, a haj egészségében nagy szeperet játsszó krumplit termeszteni,elmarad a gyakori kapálás és a krumpli feltöltése. A termesztés végére melléktermékként ráadásul érlelt komposztot is kapunk.

Ha Pí vízzel locsolunk, az még jobban elősegíti a gumók növekedését.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A nyári, ízes uborka - KRUMPLIVAL kovászolva - és nem kenyérrel
Elkészítéséhez a hozzávalók:

2 kg uborka - vásárlásnál viszont, semmiképpen ne a dagikat válaszd, hanem a vékonyabbakat, 5 dkg (ha kevés a só - ízetlen, ha sok- ehetetlen. Ezért meg kell kóstolni a vizet, amikor beízesíted. Tudod, hogy a só sem mindig egyformán sós. 4 db közepes méretű krumpli, ha kisebb, akkor 5 db szükséges, mindenképpen - hasábba vágva, - de ne új, hanem régebbi krumplit és hámozd meg. Tudom, hogy július végén már nem lehet vásárolni régit, de ez a recept arra az időre vonatkozik, amikor már van uborka, de új és régi krumpli is. Ezért írtam, hogy a régi krumpli a jó. 1 csokor kapor (friss). 5 gerezd fokhagyma.
Így készítsd el:
A fa spatulákat – első körben! - tedd meleg vízbe, hogy megpuhuljanak, s amikor az üvegbe leszorítod majd az uborkát, a krumplit, ne roppanjanak ketté , hanem hajoljon, görbüljön meg és szorítsa le az üvegbe berakottakat.
*
Az uborkákat alaposan mosd meg. A burgonyát hámozd meg és vágjad hasábba, folyó víz alatt ezeket is mosd meg. A kaprot folyó víz alatt öblítsd le és a fokhagymát tisztítsd meg gerezdenként. A tiszta üveg aljára tedd a fokhagyma, burgonya, és a kapor felét. Az uborkának a két végét vágd le és kóstold meg, nehogy keserű legyen. Ha nem keserű, akkor rakd, sorjázd bele az üvegbe. Felesleges az uborkákat a „hasukon” bevágni, mert ettől megpuhulnak és gusztustalanok lesznek. Rakd az üvegbe, szépen sorba és a tetejére tedd a megmaradt fokhagymát, kaprot és dugjad be a burgonyát az uborkák közé. Szorítsd le az uborkát, a krumplikat - a fa spatulával.
FONTOS: a vizet mindenképpen forrald fel, úgy ízesítsd be a sóval, hogy a só mindenképpen olvadjon el. S amikor már a víz, erősen langyosra hűlt, de már nem forró, akkor öntsd rá az üvegbe sorjázott uborkára, krumplira, kaporra. Az erősen langyos sós vízzel amikor leöntötted, akkor egy darab alufóliával takard le az üveg tetejét. FONTOS, hogy tégy a tetejére egy kistányért (fordítva, úgy biztosabban „megül” a kistányér az üveg száján). De olyan kistányért válassz, amit nem sajnálsz, ha leesne és eltörne. Ez azért fontos, mert a Nap melege a kistányért is felforrósítja és felülről is így kapja a meleget az üvegben lévő kovászolni való uborka. Az üveget, ezek után tedd ki a napra és már a 2. napon nézd meg, ha érettek az uborkák, akkor kissé sárgább a színük. Kóstold meg, de semmiképpen nem szabad löttyedtnek lennie. Ha löttyedt, akkor már túlérett és az pocsék. Azt nem szabad megvárni. Ha jól süt a Nap és meleg van, max. 2-3 nap és már jó is az ubid. Mindenképpen figyeld. Ha borús az idő, nem érik be és akár krumplival, akár kenyérrel, de bepenészedhet. Tehát kovi ubit csak napsütésben lehet készíteni. Ha készen van, ízre is finom, akkor szedd át egy zárható tálba és tedd a hűtőbe. A levét szűrjed át, s úgy öntsd rá az uborkákra. A spatulákat dobd ki, minden alkalommal újat és ismét újat használj.
Ha szereted, akkor már az elején bele dughatsz az üvegbe megtisztított tormát, sőt erős paprikát (csöves, zöldet). Ez utóbbit a 2. napon viszont ki kell emelned, mert tovább nem maradhat a lében. Addig viszont a paprika bele engedi csodás ízét és aromáját.

kovaszos-uborka-burgonyaval01.jpg


Egészségetekre!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kovászos uborka - ÖREG KRUMPLIVAL készítve - és nem kenyérrel!

Többen el sem képzelik, sőt el sem hiszik, hogy krumplival kovászolva sokkal ízesebb az uborka, mint a megszokott kenyérrel. Ráadásul a lé is tiszta marad, nem lesz morzsás. Igaz, ha a kenyeret tüllbe tekerjük, s úgy tesszük az uborka mellé, akkor nem lesz zavaros a lé, de akkor is, ezt a módszert ajánlom. Gyerekkoromban is így ettem, felnőttként így készítettem és készítem. Alig várom, hogy megtölthessem az 5 literes üvegemet. S, rájárhassak.

Kovászos uborka krumplival elkészítése
  • az uborkát jól megmossuk, bevagdossuk hosszában 4 felé, ügyelve arra, hogy a két végénél ne vágjuk el, egybe maradjon,
  • az üveg aljára betesszük a kaprot, a fokhagymát és egy szál csombort (ez el is maradhat)
  • erre karikázzuk megmosott, tavalyi krumplit,
  • belehelyezzük az uborkákat,
  • sós, langyos vízzel felöntjük, hogy teljesen belepje az uborkákat,
  • tetejére rakjuk a többi krumpli karikát és kaprot,
  • alufóliával letakarjuk, és kitesszük a napra,
  • pár nap múlva fogyasztható,
  • ilyenkor az uborkákat átrakjuk egy másik edénybe,
  • ráöntjük a leszűrt levet és a hűtőben tároljuk.
Hozzávalói
  • 2,5 kg uborka
  • 2 csomag kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • torma megtisztítva 1 db
  • (szeretem a hegyes-erős paprikát - de ez természetesen ízlés függő)
  • 3-4 db öreg krumpli
  • só (ahány liter a víz, annyi kanál só kell)
Egészségetekre!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Karácsonyi vásárok - ételek - sütemények - lakmák Budapesten

A két videó igaz, tavalyi, de az ételek u.olyanok, a választék is, csak az árak még kissé feljebb kúsztak.

Minden évben ilyenkor már mentünk ki a lányommal a belvárosi, a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba. Ez sok évvel ezelőtt volt, de az is, hogy ott vásároltunk, némi apróságot, de volt, hogy sült kolbászt is, no meg egy-egy bögre forralt bort. Ma már olvastam a különféle kommenteket, hogy oda csak tele hassal érdemes kimenni, mert az árak magasabbak, mint a Hiltonban. Rendben.
No, de a Zserbó árain? Van min pislognunk. - hangsúlyozom, tavalyiak az árak, azóta már az ottani sütemények és kávék is drágábbak.

Ez pedig az idei karácsonyi vásár:

*

*
Ez a videó pedig MÉG 2014-es. Ez már "történelem", de a szépsége, u.az.

*
 
Oldal tetejére