"pöttyös" és "csíkos" könyvek

muzikati

Állandó Tag
Állandó Tag
Thury Zsuzsa - Angela
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1961
epub

thury-angelath.jpg

A regény cselekménye 1954-ben játszódik. Főhőse Valenta Guszti, aki vergődve keresi a gyermekközösségbe vezető utat, melyet apja disszidálása talán örökre elzárt előle. Egy zalai táborozás után kerül közel Bodnár Angélához, a csepeli munkáscsalád lányához. Thury Zsuzsa kitűnő lányregénye – amelynek első kiadása Zalai nyár címen látott napvilágot – kettőjük bontakozó szerelmének, Guszti magára találásának és egy kis közösség összekovácsolódásának finom művű rajza.
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1961
 

Csatolások

  • Thury, Zsuzsa - Angela.epub
    961 KB · Olvasás: 315

May113

Állandó Tag
Állandó Tag
Az 1. nem lehet a Csukott könyv? H. Lányi Piroska. Nem albérletben élnek, hanem saját lakásban, Amerikából jön meg a halottnak hitt nagymama és állandóan az IKKA-csekket várja.
Nem lehet, mert ez Halasi Mária A lépcsőháztól balra c. könyve, annak idején fel is tettem. Ahogy később a Csukott könyvet is.
 
Sziasztok,
Nagyon szeretem Thury Zsuzsa könyveit, de sokat nem találok meg se könyvtárakban, se a neten. Nincs meg esetleg valakinek valamelyik? Előre is köszi. :)
Üdv: Éva

Ezek azok:


Rigó utca 20–22 (1941)

Két asszony (1942)

Botrány Körösváron (1942)

János doktor két menyasszonya (1942)

A könnyelmű Balogh-lány (1942)

A világ legjobb embere (1942)

Az ügyetlen asszony (1943)

A titokzatos ismeretlen (1943)

A professzor lánya (1943)

Második házasság (1943)

Magda titka (1943)

Anya nem megy férjhez (1943)

Katit visszalopják (1944)

A nagy riport (1944)

Rejtelmes mosoly (1944)

Az áruló (1946)

Szerelmes idegenek (1947)

Válás után (1947)

Virradat előtt
 

Mcili

Állandó Tag
Állandó Tag
 

Csatolások

  • 1-Cilike rovid ruhaban.epub
    2.4 MB · Olvasás: 165
  • 2-Cilike menyasszony lesz.epub
    2.4 MB · Olvasás: 155
  • 3-Cilike matkasaga.epub
    2.4 MB · Olvasás: 154
  • 4-Cilike ferjhez megy.epub
    2.4 MB · Olvasás: 151
  • 5-Cilike mint asszony.epub
    2.4 MB · Olvasás: 149
  • 6-Cilike bajtarsai.epub
    2.4 MB · Olvasás: 149
  • 7-Cilike bucsuja.epub
    2.4 MB · Olvasás: 149

May113

Állandó Tag
Állandó Tag
Keresem Székely Júlia Az ötödik parancsolat című könyvét. Már nagyon régóta, sajnos sikertelenül. Arra emlékszem, hogy a borítójának az alapszíne zöld volt, és nem csíkos vagy pöttyös regény volt, de ifjúsági. Ha valaki tudna segíteni ebben, hálám örökké üldözné!
Székely Júlia Az ötödik parancsolat

Nemere Karcsiban, a neves pécsi sebészorvos kamasz fiában egy régi fénykép láttán szörnyű balsejtelem támad: eddig feddhetetlennek ismert szülei eltüntették, talán meggyilkolták ikertestvérét.
„Mindig vártam, hogy egyszer még kitör valami nagy családi balhé. Hát most kitört. No de bennem emberükre találtak! Végére járok én ennek a dolognak! Olyan leszámolás lesz itt, amilyen még nem volt! Nekem ne hazudjon, ne alakoskodjon senki, mert semmit se utálok jobban, mint a mellébeszélést!”
Agatha Christie-n nevelkedett barátjával, Skultéti Gabival elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot, a végsőkig folytatják a nyomozást.
Hogy milyen eredményre jutnak, azt nem áruljuk el, de megnyugtatjuk az olvasót: a krimibe illő történet végére minden rendbe jön, s Gabi kis szégyenkezéssel jelentheti ki:
„Azért a szülő is ember.”
 

Csatolások

  • ötödikparancsolat.jpg
    ötödikparancsolat.jpg
    60.5 KB · Olvasás: 53
  • ötödik.pdf
    1.9 MB · Olvasás: 250
Utoljára módosítva:

May113

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusztok! Keresem Kántor Zsuzsa: Hajszesz és bolondgomba című könyvét. Ha esetleg valaki fel tudná tölteni, nagyon megköszönném. Andrea

Még egy könyvet szeretnék: Malgorzata Musierowicz: a karfiol virága. Köszönöm!
Malgorzata Musierowicz A karfiol virága

"Hogy milyen a karfiol virága? Olyan, mint a regény főszereplője, Gabriella, akit udvarlója illetett ezzel a korántsem hízelgő, de igen találó hasonlattal. A fiús természetű, magas, kosárlabdás, szúrós modorú leány a fiú szerint inkább karfiolra hasonlít, mint virágra. És hogy a karfiol is virág, és Gabriella is egyre nőiesebb, lágyabb és megértőbb lesz, arról meggyőződhetünk, ha elolvassuk Malgorzata Musierowicz magával ragadó leányregényét. A történet Poznanban játszódik az 1970-es évek végén, a lengyel társadalom nehéz időszakában. A regény fő erénye az életszerűség, a természetes humor és közvetlenség, amellyel a neves írónő a családot és annak életmódját ábrázolja. A szórakoztató, kedves olvasmány derűs perceket szerez majd olvasóinak."
 

Csatolások

  • karfiol.jpg
    karfiol.jpg
    52.7 KB · Olvasás: 43
  • karfiol_virága.pdf
    826.7 KB · Olvasás: 253

jozsefnesch

Állandó Tag
Állandó Tag
Én Bársony Ottília: Hol bujkálsz Cinege? című könyvét keresném.
Bársony Ottília - Hol bujkálsz Cinege?

1630510573337.png

A második világháború borzalmairól könyvtárnyi irodalom és műalkotás jelent már meg, s ez főként a felnőttek szenvedéseiről, megaláztatásairól, harcairól és ellenállásairól szól.
Nem foglalkozott azonban a magyar irodalom még azzal a csaknem háromezer fős gyermekcsoporttal, amelyet annak idején, 1942-ben a magyar kormány utasítására a külföldi magyar konzulátusok Magyarországra szállíttattak. Ezeket a gyermekeket „kismagyarok”-nak nevezték.
Ők a Tanácsköztársaság megdöntése utáni időben az országból politikai okok miatt kimenekült vagy a munkanélküliség elől gazdasági kényszer hatására hazát cserélt munkások gyermekei voltak, akik már külföldön születtek és éltek. A magyar kormány arra törekedett, hogy megmentse ezeket a háborús veszélynek kitett, általában sokat nélkülöző másodnemzedéki gyermekeket.
A magyar konzulátusok a jelentkezők közül a hat- és tizenhat éves korú gyermekeket 1942 nyarán Magyarországra hozatták. Megindultak a vonatok Budapest felé. Bár a szülők nem tudták, milyen lesz gyermekeik elhelyezése, mégis maguk tették föl kicsinyeiket a vonatokra azzal a reménnyel, hogy a meg nem szállt Magyarországon nagyobb a túlélési lehetőség. Némelyeknek még rokonaik, hozzátartozóik éltek az óhazában, és ezért nagyobb bizalommal választották gyermekeiknek ezt a lehetőséget. A német megszállás, a fasizmus Magyarországot sem kerülte el, ezek a gyermekek mégis mind megmenekültek.
Nagy részük a háború befejezése után visszakerült külföldön élő szüleihez, kisebb részük azonban itt maradt Magyarországon, és alkotó tagja lett az új társadalomnak. Nem egyből magas rangú diplomata lett, felső szintű gazdasági vezető, tudományos munkatárs vagy becsülettel dolgozó szakmunkás.
Ebben a könyvben megismerkedhettek a kis Ottival, aki nagyon különös körülmények között kerül Magyarországra 1942-ben. Ez bizony már történelem, mégpedig egy kislány sorsán keresztül ábrázolva s az ő szavaival elbeszélve.
A szerző személyes visszaemlékezése gyerekkorára, arra, hogyan élte át több társával együtt a második világháborút Magyarországon, s miként térhettek vissza szüleikhez a háború vége felé. A lebilincselőn izgalmas, közvetlen hangú emlékirat elbeszéli nektek az egykor „kismagyaroknak” nevezett gyerekek mindennapi életét s azokat a történelmi eseményeket, amelyek sorsukat alakították.
 

Csatolások

  • Bársony Ottília - Hol bújkálsz Cinege.pdf
    962.8 KB · Olvasás: 209
Kevés szó esett még Kertész Erzsébet életrajzi könyveiről, többnyire ezek is csíkoskönyvek voltak: Az első Gertrudis, Teleki Blanka, Szendrey Júlia, Szonya professzor, Harriet regénye, Vilma doktorasszony... Nekem az iskolában is sok előnyöm származott belőlük pl. irodalomórákon. Mai napig nagyon szeretem őket, többször is újraolvastam/olvasom őket.
Én keresem Kertész Erzsébettől a Jenny, Laura, Tussy és a Kossuth Zsuzsanna könyveket pdf-ben.
 

jozsefnesch

Állandó Tag
Állandó Tag
Én keresem Kertész Erzsébettől a Jenny, Laura, Tussy és a Kossuth Zsuzsanna könyveket pdf-ben.

Kertész Erzsébet - Jenny, Laura, Tussy

1632468361572.png
Számos fényképet ismerünk Marxról és családjáról, köztük talán a legismertebb, amely Marxot barátjával. Engelsszel és három lányával ábrázolja. A kép 1864-ben készült. Jenny húszéves volt, Laura tizenkilenc, a középen ülő Eleanor kilenc. A kislány vékony lábait lógázva azon igyekszik, hogy rátaposson nővérei krinolinjára. A kép szereplőiről és még sok, hozzájuk tartozó személyről, a tizenkilencedik század második felének izgalmas koráról szól ez az igaz történet, amelynek - az író őszinte fájdalmára - nincsen hepiendje.
 

Csatolások

  • Kertész Erzsébet - Jenny, Laura, Tussy.pdf
    1.4 MB · Olvasás: 199

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Anauta
Alea az eszkimó lány Pdf


1644654142062.png

köszönet a készítőnek

„Engedjétek meg barátaim, hogy bemutassam nektek a legjobb aiviktoki vadászunkat, régi pajtásomat, Aleát. Tudom, hogy ti is álmodoztok ilyesmiről titokban, hát úgy nézzetek erre a lányra, hogy nagyvadakra vadászik, mióta fel tudja emelni a puskát.” – Így mutatják be a század elején a Londonba látogató eszkimó lányt. Mert Alea, a regény hőse olyan országban él, ahol a nők a természet erőivel ugyanúgy harcolnak, mint a férfiak. Az eszkimó kislány részt vesz a veszélyes vadászatban, halászatban, mint apja vagy fiútestvére. Csak tízéves, amikor anyját tragikus körülmények közt elveszti, és ez a szomorú esemény még nagyobb önállóságra kényszeríti. Viszontagságos életének megpróbáltatásait, örömeit tárja elénk a regény, amelyben az eszkimó származású írónő állít szüleinek emléket. A gazdag ismeretanyagot tartalmazó könyvet G. Beke Margit fordításában, Fekete Mária illusztrációival ismeri meg a magyar olvasó.
 

Csatolások

  • Anauta - Alea az eszkimó lány.pdf
    832.7 KB · Olvasás: 137
A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem az eddig általatok keresett, kedvenc könyvként felsorolt ifjúsági könyveket, történeteket, melyek továbbra is kutatásra, és feltöltésre várnak:
Alice Vieira - Rosa, kis hugom, Rosa
Altay Margit - Leánysors
Altay Margit - Az amerikai lány
Altay Margit - Béke a szívekben
Altay Margit - Judit diadala
Altay Margit - A négyesfogat
Altay Margit - Mókuska
Altay Margit - Tavasz a télben
Altay Margit - Rózsaszínű felhők
Altay Margit - A porcelánbaba
Altay Margit - A legszebb élmény
Altay Margit - Érdekes találkozás
Altay Margit - Csipkerózsa kisasszony
Altay Margit - Daisy gyámja
Ana Maria Matute - Paulina
Angela Nanetti - Valeria! Szerelmem!
Annelise Felsenstein - Hétköznapi varázslat
Bakó Ágnes - Fekete szivárvány
Balázs Ágnes - Feladó: Fekete szivárvány
Balázs Ágnes - Lufi és a hajmeresztő szerelem
Balázs Ágnes - Lufi és a zűrös vakáció
Balázs Ágnes - Lufi és az elcserélt születésnap
Balázs Ágnes - Lufi és Szamóca
Bálint Ágnes - A repülő dívány
Bálint Ágnes - Madárfürdő
Bársony Ottilia - Hol bujkálsz, Cinege?
Benedek Elek - Anikó regénye
Betty Cavanna - Mintha nővérek lennénk
Christa Grasmeyer - Hármunknak kevés a hely
Cili Wethekam - A varázsszemüveg
Colette - Zsendülő vetés
Demény Ottó - Ki látta Erzsit?
Dénes Gizella - Császármadár
Edith Klatt - Rénszarvasok pásztora
Emmy Von Rhoden - Makrancos fruska
Ernst Joseph Görlich - A fehér rabszolga
G. Szabó Judit - Különös sziget
Gergely Márta - A mi lányunk
Gerti Tetzner - Maxi
Halasi Mária - Kölcsönkért szülők
Ignácz Rózsa - Torockói gyász
Ingrid Bredberg - Katrin professzor
Irena Jurgielewiczowa- Minden másképp van
Irina Korschunow - Halló! Sebastian?
Iva Hercíková - Andersen kisasszony
Jankó Olga - Az elmaradt tánc
Jaqueline Wilson - A kofferes kislány
Jens Bahre - Nicky és a szerelem
Jólesz György - Zsófi és a Zokninyúl
Jólesz György - Zsófi és az elfelejtett barátság
Jólesz György - Zsófi és az elvarázsolt varázsló
Karl Bruckner - Szadako élni akar
Kántor Zsuzsa - Anonymus diplomatatáskával
Kántor Zsuzsa - Ballada egy márványtábláról
Kőszegi Imre - A fellegvári Vénusz
Kőszegi Imre - Szerelmetes Orsikám
Krystyna Boglar - Százlábúnak hívják
Krúdy Gyula - Primadonna
Laura Ingalls Wilder - A farm, ahol élünk
Laura Ingalls Wilder - Ház a patakparton
Laura Ingalls Wilder - Erdei kunyhó
Lányok fényben és árnyékban (Elbeszélések)
Lev Kasszil - Az egyetlen szerep
Magyar Katalin - Ének a küszöb előtt
Magyar Katalin - Hej, Krisztina!
Malgorzata Musierowicz - A karfiol virága
Marie Majerová - Robinson kisasszony
Márton Klára - Elment a vonat
Márton Klára - Gyorsan szállj fel a buszra!
Mikszáth Kálmán - Az eladó birtok/Prakovszky, a siket kovács
Mira Lobe - Anni és a film
Mohás Lívia - Kölykök a júdásfa alatt
Molnár Géza - A tizennyolcadik születésnap
Molnár Kata - A mandarinkalap
Móricz Virág - Mexikói szerelem
Nagy Franciska - Macska a zongorában
Nagy Katalin - Szív a kerítésen
Nagy Lajos - Három boltoskisasszony
Nathalie Charles - Első pizsamapartim
Pálosy Éva - Hat lány villája
Peter Brock - Nelli
Petrovácz István - Lány a Wiktorskán
Petrovácz István - Nevelem a családom
Ruth Morris - Szökevény
Ruvim Frajerman - Két regény az első szerelemről
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 1] - Padszomszédok
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 2] - Smaragdmedál
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 3] - Merész tervek
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 4] - Négy jó barát
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 5] - A két detektív
Schuster, Gaby - [Nina & Nicki 6] - A titok
Selma Lagerlöf - Arne úr kincsei/Helga
Sharon Stewart - Anasztázia
Sohonyai Edit - Macskaköröm
Sohonyai Edit - Szerelemlék
Stefano Bordiglioni - Piroskák összeesküvése
Szalay Lenke - Hoztam három gyereket
Szántó György - A boszorkány
Tadeusz Zimecki - Vakáció a kenguruk földjén
Thury Zsuzsa - Az amerikai nagynéni
Thury Zsuzsa - Anya nem megy férjhez
Thury Zsuzsa - Bányai Júlia
Thury Zsuzsa - Második házasság
Thury Zsuzsa - A professzor lánya
Thury Zsuzsa - Rejtélyes mosoly
Thury Zsuzsa - Szerelmes idegenek
Thury Zsuzsa - A világ legjobb embere
Thury Zsuzsa - Tű a lemezen
Thurzó Gábor - A Moll lányok
Tornai Helga - Randi a Török kávéházban
Tornai Helga - Szerelem made in Italy
Tutsek Anna - Cilike mátkasága_03.
Tutsek Anna - Cilike, mint asszony_05.
Tutsek Anna - Judit
Tutsek Anna - A hegyek között
Tutsek Anna - Viola története
Tutsek Anna - Szélvész kisasszony
Vanna Cercená - Tükörnapló
Varga Katalin - A zöld torony
Vera Ferra-Mikura - Barátnőm Rozina
Veronica Robinson - A Fogoly sziget
Vidor Miklós - Galambposta

KERTÉSZ ERZSÉBET REGÉNYEI:
A lámpás hölgy
Bettina három élete
Csipkebolt Brüsszelben
Harriet regénye
Jenny, Laura, Tussy
Szonya professzor
Teleki Blanka
Úrilányok (elbeszélések, 1929)
Gyönyörű nyár! (regény, 1935)
A családi panzió (regény, 1937)
Júliusi szerelem (regény, 1938)
Kislányok a nagyvárosban (ifjúsági regény, 1938)
Nagylányok (ifjúsági regény, 1938)
A ligeti nagytanács (gyermekregény, 1939)
Kandi és Bandi az állatkertben (mese, 1939, 1950)
A szabadság angyala (regény, 1940)
Testvérke (ifjúsági regény, 1941)
Afrikai éjszakák (regény, 1941)
Cowboy csapda (regény, 1941)
Visszahív a préri (regény, 1941)
Zsuzsi vakációja (ifjúsági regény, 1941)
Négylevelű lóhere (ifjúsági regény, 1942)
Utazás Játékországban (meseregény, 1942)
Zsuzsi az intézetben (ifjúsági regény, 1942)
Nincs hozománya! (regény, 1942)
Zsuzsi Virágospusztán (ifjúsági regény, 1942)
Riport és szerelem (regény, 1942)
Zsuzsi a Vadrózsa Szövetségben (ifjúsági regény, 1943)
Zsuzsi menyasszony lesz (ifjúsági regény, 1947)
Zsuzsi férjhez megy (ifjúsági regény, 1947)
Zsuzsi pénzt keres (ifjúsági regény, 1947)
Csévi utca 11/d (ifjúsági regény, 1947)
Mint fűszál a réten… (ifjúsági regény, 1950)
Szonya professzor (ifjúsági regény, 1962)
Úttörő asszonyok (ismeretterjesztő, elbeszélés, 1979)
Kossuth Zsuzsanna (életrajz, 1983)
A fejedelemasszony (életrajz, 1986)
Fiút vártak, lány született (regény, 2000)


HÁLÁS KÖSZÖNET MINDEN EGYES KÖNYVÉRT, AMI EDDIG FELTÖLTÉSRE KERÜLT.
Érdeklődöm, Halasi Máriától az Utolsó padban és a Kölcsönkért szülők van-e pdf-ben?
 

titineni

Állandó Tag
Állandó Tag
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony (1965)
Az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma életregénye
borito.jpg
A zürichi Phönix Panzióba 1872 szeptemberében új lakó költözött. Fiatal, rövid hajú, szőke lány, svédnek vagy németnek gondolták a panzióbeliek. Amikor elfogódottan bemutatkozott, furcsa neve is gondolkodóba ejtette lakótársnőit. „Frau Gräfin Vilma Hugonnai aus Ungarn” – a bőröndjén felejtett névjegy elárulta, hogy a fiatal teremtés magyar, és nem is lány, hanem asszony. Ettől fogva Hugonnai Vilma ugyanolyan diáklány, mint a többi. Csak a kitartása, az akaratereje szokatlan. Tanulni akar, orvosi diplomát szerezni mindenáron, aztán hazájába visszatérve betegeket gyógyítani, mint férfi kollégái. Hosszú, keserves évek, évtizedek küzdelme, nélkülözés, megaláztatás az osztályrésze. A férfitársadalom a kiváltságait félti tőle. A svájci diploma nem elég, itthon még ahhoz is vizsgát kell tennie, hogy bábaasszonyként praktizálhasson. „Rettenetesek ezek az emancipált nők! – háborog a kultuszminiszter. Fel akarják forgatni a világot! Hiába, nem teremthetünk precedenst. Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, ezután is meglesz!”

Köszönet a néhány éve felrakott PDF-ért.
Itt a javított változat.


EPUB itt
MOBI itt
 

Csatolások

  • Kertesz_Erzsebet_-_Vilma_doktorasszony.pdf
    3.8 MB · Olvasás: 171
Oldal tetejére