Rengeteg életet menthet meg egy iskolás fiú találmánya

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A jelenleg 16 éves Jack Andrakát 13 éves korában kezdte el foglalkoztatni a hasnyálmirigyrák azt követően, hogy nagybátyja ebben a betegségben hunyt el. A fiút megdöbbentették a statisztikai adatok: a rákos betegséget az esetek 85 százalékában későn mutatják ki, ekkor a túlélés esélye alig 2 százalék.

Jack minden tudásával azon volt, hogy egy olcsóbb és hatékonyabb tesztet fejlesszen ki, mint az addigi, amelyet már hatvan éve alkalmaztak, és amely az esetek harmadát nem képes észrevenni. A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásának kulcsa a vér számos fehérjéje közül az egyik, a mezotelin, amelynek eltérése jelzi a betegséget.

A tinédzser a Google és a Wikipédia segítségével szerezte meg a számára szükséges adatokat. Az egyik biológiaórán aztán megfordult a fejében, hogy egyesíteni kellene a fehérjékkel kapcsolatba lépő antitestekkel azt, amelyik szintje magasabb a hasnyálmirigyrákos betegeknél.

Innen már egyszerű volt a módszer kidolgozása. Egy kis vízbe nanocsöveket injektált, ezekhez antitesteket adott, majd összekeverte. A folyadékba egy papírcsíkot mártott, amelyet megszárított. A művelethez laboratóriumra volt szüksége, ezért 200 professzornak írt az ügyben levelet. Közülük csak egy hívta meg magához, és hét hónap múlva sikerült kifejleszteni a teszt végleges verzióját. Az orvosi díjakkal jutalmazott tesztcsík 3 centbe kerül, és öt perc alatt közel 100 százalékos pontossággal kimutatja a korai stádiumban lévő hasnyálmirigyrákot. A túlélés esélye ekkor közel 100 százalékos.

A teszt ugyanakkor a petefészek- és tüdőrák diagnosztizálásakor is hasonló hatékonysággal működött, Andraka szerint pedig más antitestek használatával a világ összes betegsége könnyebben diagnosztizálható. A tinédzser hangsúlyozta: az internet segítségével minden lehetséges, hisz általa ötleteket lehet megosztani, amelyek értékeléséhez nem kell sokdiplomás professzornak lenni. Az internet nemcsak arról szól, hogy vicces képeket töltsünk fel magunkról, hanem arról is, hogy megváltoztathatjuk a világot – mondta Jack Andraka a TED egyik konferenciáján.

jack-and-beaker.jpg
 

Nikodemus 13

Állandó Tag
Állandó Tag
nagyon szereném ha nem tűnne el a süllyesztőben... egyszerű és nagyszerű lenne a rákszűrés és nem tűnik drága eljárásnak. drukkolok ennek a fiúnak
 

Lacika69

Állandó Tag
Állandó Tag
"A művelethez laboratóriumra volt szüksége, ezért 200 professzornak írt az ügyben levelet. Közülük csak egy hívta meg magához, és hét hónap múlva sikerült"
Biztos van még sok ilyen kis nagypenge,csak 199-nél feladják. Talán nekik is segít ez a történet.
 

kocsismari

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos Ö is elfog tűnni a süllyesztőben a gyógyszergyáraknak nem érdeke, nekik az a jó ha minél több ember beteg. Az én férjem is rákban halt meg amit a professzor asszony szerint korai állapotában vérvételből is kilehetett volna mutatni, de ez az eljárás a magyar egészségügy szerint drága. Pedig ha minden évben alanyi jogon járna egy ilyen vérvétel sok embert meglehetne menteni. De akkor " éhen halna a gyógyszeripar".
 

GulyiBogee

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratulálok:hurra: a kitartásához és az eredményeihez csak így tovább! Nagyszerű, hogy egy ilyen fiatalt más is érdekli nem csak a buli és a pia...
 

Vicus71

Új tag
Mennyire egyszerű, és milyen nagyszerű!!!
Remélem nem engedik meg a gyógyszergyáraknak, hogy süllyesztőbe kerüljön ez a találmány, mely létfontosságú számunkra.
Minden elismerésem a tinédzseré. Sok ilyen lángelme kell nekünk... :dr_33:
 
Oldal tetejére