Spórolási tippek, ötletek

Miniduck témája a 'Dumcsi' fórumban , 2012 Június 16.

 1. Miniduck

  Miniduck Állandó Tag

  Sziasztok!

  Nem találtam spórolással kapcsolatos témát, így szeretném ezt most elindítani. Nagyon örülnék, ha gyűjtenénk ide hasznos tanácsokat, praktikákat, esetleg könyveket, amik a spóroláshoz nyújtanak segítséget! :)
   
 2. öreganyám

  öreganyám Vendég

  Bevétel kiadás pontos meghatározása
  Ha a számlámon megjelenő összeg (jövedelem) a kiadás felét is meghaladja, akkor bizony nagyon oda kell figyelni, hogy mikor mire költ az ember. Első sorban arra kell figyelni, hogy csak arra költsünk, ami létfenntartásunkhoz szükséges. Étel és ruházat. No de itt is az van, hogy ki kell számolni, hogy havonta mennyit költhetek ennivalóra, és mennyit ruházatra. Amikor még kézhez kaptuk a fizetést, akkor ezt úgy oldottam meg, hogy borítékoztam. Kiadások közüzemi számlák, lakás törlesztés, közös költség, iskola óvodai befizetés. Ami maradt, elosztottam 30 felé, és azt raktam félre / egy napra jutó 1 boríték/ Ha a napi kiadásból megmaradt, azt egy perselybe raktam. Csak hó végén költöttem ruhára, vagy más kiadásra. Így soha nem voltam mínuszba. Nem volt könnyű, de bevált. Sose léptem át a napi kiadható összeget, mert nem volt kire támaszkodni. Inkább igyekeztem minden nap valamennyit megspórolni
   
  Okorporkolt és Nagy Ibolya Zsófia kedveli ezt.
 3. GadMar

  GadMar Állandó Tag

  Én pl. úgy szoktam spórolni a meggylekvár készítésénél, hogy
  2,5 kg cseresznyéhez 0,5 kg meggyet teszek, így nem olyan savanyú az egész, nem kell olyan sok cukrot hozzáadni, lehet spórolni a pénzzel, és ugyanolyan ízű lesz attól a kevés meggytől is, mintha csak meggy lenne benne.

  Üdv.
   
 4. Miniduck

  Miniduck Állandó Tag

  Én hetente és kézhez kapom a fizetésem. Nehéz így beosztanom a pénzt, de kaptam egy ötletet (amit már alkalmazok is). Egy füzetbe felírom a fizetés dátumát és az összegét, valamint hogy mi az, amire költöttem az adott héten (bérlet, számla, élelmiszer - ezek állandó kiadások, egyébre egyenlőre nem kell költenem). Utána felírom azt is, hogy mennyi maradt. Ami megmarad pénz, azt egy dobozba teszem vagy befizetem a számlámra és ahhoz nem nyúlok. Természetesen nem költök mindenre, igyekszem úgy csinálni, hogy ne egyszerre kelljen mindent, mert akkor az egy heti fizetésemből nem maradna sok. Jelenleg nem kapok valami nagy összegű fizetést, de meghatároztam egy X összeget, amit havi szinten szeretnék összegyűjteni. Emellett nem vásárolok meg bármit, amit azelőtt igen. Remélem, beválik ez a módszer.
   
 5. bozsofia

  bozsofia Állandó Tag

  Esetleg az energiafelhasználással is lehet spórolni. Meg a vízhasználattal, és akkor havi alap kiadásokat le lehet faragni.
   
 6. Miniduck

  Miniduck Állandó Tag

  A spórolás 25+1 trükkje: energia és pénz megtakarítási tippek

  Kis odafigyeléssel is spórolhatunk a családi büdzséből jó pár ezer forintot, ráadásul sokat tehetünk környezetünk megóvásáért is.
  I. Takarékoskodjon az energiával! 1. Szellőztetésnél tárja ki az ablakokat, s lehetőleg csináljon huzatot. A rövid ideig tartó intenzív szellőztetés takarékosabb, mint ha hosszú ideig engedi ki a lakásból a meleget. 2. A gázkészülékek rendszeres karbantartása nem csak a biztonságos üzemeltetés miatt fontos. A tisztítással akár 20%-kal is növelhető a gázkészülékek hatékonysága. 3. A hűtés gyakran több energiát fogyaszt, mint a fűtés. Megfelelő árnyékolással minimálisra csökkentheti a légkondicionálók üzemidejét. 4. A fűtésszámla csökkentésének leghatásosabb eszköze a megfelelő hőszigetelés. Hőszigetelt nyílászárókkal a negyedére csökkentheti az energiaveszteséget. Ha nincs pénze a cserére, redőnyökkel és vastag függönyökkel is szigetelheti ablakait. 5. Növelheti a fűtés hatékonyságát, ha hővisszaverő anyagot tesz a radiátorok mögé. 6. A túlfűtött otthon nem csak egészségtelen, de drága is, ezért érdemes lecsavarni egy picit a termosztátot. A hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentése akár 6%-kal is csökkentheti a fűtésszámlát.
  7. Érdemes beruházni egy programozható termosztátba. Ezek az eszközök már pár ezer forinttól beszerezhetők. Ennél jóval többet spórol a gázszámlán, ha a távolléte alatt nem fűti teljes gázzal az üres lakást. 8. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó, és saját kezűleg megoldhatjuk. Az így kiküszöbölhető jelentős hőveszteséggel akár évi 15-20 százalék körüli energiát is megtakaríthatunk. De a télen, sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő is sokat számít.
  II. Áramszámla csökkentése 9. Áramtalanítsa az elektromos készülékeket! A tévék, dvd-lejátszók, hifi-k kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot. A régi készülékek készenléti állapotban is majdnem annyi energiát fogyasztanak, mint működés közben, de az újak is „megeszik” a normál üzemmód 5-15 százalékát. Ne hagyja stand-by módban a készülékeket. 10. Csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor, ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben érdemes lekapcsolni a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak a helyi világítást használjuk. 11. Húzza ki a telefontöltőt! A töltő akkor is fogyaszt áramot, amikor nincs rádugva a telefon. 12. Ne hagyja jégbe fagyva a fagyasztót! A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót! 13. Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt. 14. A hűtő hőmérséklete ne legyen kevesebb Celsius-foknál, és a fagyasztót is elég a –18 Celsius-fokra állítani. Ennél alacsonyabb hőmérséklet már jelentősen növelheti a fogyasztást. 15. Olyan hőmérsékletre állítsa a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.
  III. Spóroljon a vízzel!
  16. Zárja el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mos fogat, körülbelül 8 liter vizet pocsékol el. 17. Csökkentheti a vízfelhasználást, ha a konyhai csaptelepbe perlátort szereltet. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.
  IV. Süssön-főzzön energiatakarékosan! 18. Vízmelegítésre a leghatékonyabb megoldás a vízmelegítő. 19. Főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! 20. Kevesebb energiával megfő az étel, ha fedőt tesz az edényekre. 21. Az edény mérete is fontos. Akkora edényt használjon, amely passzol a főzőlap méretéhez. 22. A sütő előmelegítése legtöbbször teljesen felesleges energiapazarlás. 23. Spórolhat az energiával, ha az étel elkészülése előtt pár perccel lekapcsolja a sütőt vagy a főzőlapot. Ezek ugyanis 5-10 perccel a lekapcsolás után is melegek maradnak. 24. Mivel nem a levegőt, hanem közvetlenül az ételt melegítik, a mikrohullámú sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél. ű
  V. Takarítson takarékosan! 25. Ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás). +1 Nem feltétlenül kell az előírt mosópormennyiséget beleöntenie a mosógépbe, a kevesebb mosópor is tisztára mossa a ruhákat. A bolti tisztítószereket helyettesítheti természetes anyagokkal: citromlével, ecettel, szódabikarbónával.

  Ezt a neten találtam, szerintem ebben is van valami. :) Bár nem mindennel értek egyet.
   
 7. Wisi

  Wisi Új tag

  Spórolni csak azt tud akinek van miből. Bérből fizetésből élő ember takarék lángon ég.
   
 8. KjAndi89

  KjAndi89 Állandó Tag

  Nagyon egyszerűen megoldottuk a spórolást párommal. Nem egy helyen vásárolunk be, hanem mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbb. Élelmiszert nagyáruházban, vegyiárut pedig euros-jellegű üzletekben.. igazából havonta akár 20000ft-t is tudunk igy spórolni.
   
 9. zolibor

  zolibor Új tag

  Nehéz dolog spórolni, hiszen az ember mindig tol maga előtt vagy egy adósságot, vagy egy olyan vásárlást, amit mindenképp meg kell tennie.
   
  Nagy Ibolya Zsófia és kifiu25 kedveli ezt.
 10. timarsz

  timarsz Állandó Tag

  Mi több hónapra előre megtervezzük a havi kiadásokat: fix-rezsi, bolt, bérlet, stb, plussz összeírjuk a tervezett nagyobb vásárlásokat, amit ennek tükrében osztunk szét a hónapok között. Így el lehet érni, hogy minden hónap plusszos maradjon.
   
 11. gumelig

  gumelig Állandó Tag

  Volt feleségem alkalmazott egy remek spórolási szisztémát drágára sikerült szabadságok után.

  Egy hétig paprikáskrumplit és borsólevest ettünk.
  Ez megnyugtatta a lelkiismeretét.:p
   
 12. Bbandi90

  Bbandi90 Állandó Tag

  Édesanyám ugyanezt a logikát követi :)
   
  Nagy Ibolya Zsófia kedveli ezt.
 13. Murmilla

  Murmilla Állandó Tag

  Nálunk a hipermarketek hétvégén 10 százalékos engedményt adnak a vásárlás teljes összegére. Tehát amit csak lehet, akkor. Egyébként nem esik nehezemre, természetemnél fogva elég spórolós vagyok. Általában akaratlanul is rákérdezek magamra: "Valóban szükséged van erre?" Az energiával, vízzel is igyekszem takarékoskodni, de azt inkább azért, mert szeretem azt képzelni magamról, hogy környezettudatos vagyok, bár ez enyhén túlzás lenne állítani.
   
 14. Erdei Brigitta

  Erdei Brigitta Új tag

  Igaz en most nem dolgozok es nincs bevetelem ,de a sok penzszoras utan megtanultam sporolni ha megegyszer dolgozhatnek biztos hogy megneznem mire koltokn es mennyit!!!!
   
 15. samuray2

  samuray2 Állandó Tag

  az a baj hiába akarsz sporolni sajna senki nem jövőbelátó :( a helyzet meg olyan akár óránként változhat valami ára
  tehát az 5 let oké éppen csak szinte kivitelezhetetlen
   
  Nagy Ibolya Zsófia kedveli ezt.
 16. yoda2012

  yoda2012 Állandó Tag

  Sajnos csak az ételen tud szinte mindenki spórolni.
   
  Nagy Ibolya Zsófia kedveli ezt.
 17. Sun9us

  Sun9us Állandó Tag

  Egyszerűen tudni kell, hogy meddig ér az a bizonyos takaró. Azon belül pedig csak azt vásároljunk, ami a legszükségesebb. Ennyi, nem nagy ördöngösség.
   
  Nagy Ibolya Zsófia és Hannoka kedveli ezt.
 18. katimama2

  katimama2 Állandó Tag

  Én spórolni csak úgy tudok, hogy ami nem feltétlenül szükséges, azt nem veszem meg!
   
  Nagy Ibolya Zsófia és Hannoka kedveli ezt.
 19. mecse

  mecse Állandó Tag

  Spórolni ugy lehet, ha csukott szemmel jársz- nekem ez nem megy, így inkább itthon ülök:D
   
  Nagy Ibolya Zsófia és RókaTomi kedveli ezt.
 20. Ranunculaceae

  Ranunculaceae Állandó Tag

  Nem kell csukott szemmel járni, csak hagyd otthon a pénztárcádat, vagy csak az utazásra elegendő pénzt vigyél magaddal.
   

Megosztás