Szép festmények, műalkotások

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Márffy Ödön: Nyergesi lány

Nyergesi%20l%C3%A1ny%2088,5%C3%9762cm%20o_k%20Mag%C3%A1ntulajdon.jpg
 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Tihanyi Lajos: Nagy sárgaterítős csendélet

T_L%20csend%C3%A9let.jpg


A Nyolcak

1909-ben forradalmi művészcsoport született Magyarországon. Stílusa az első világháború előtti időszak egészére rányomja bélyegét, és szemléletmódja a további stílustörekvések egyik kiindulópontjává vált.


A csoport tagjai: a polgári, radikális eszméket valló Kernstok Károly; a csoport legmerészebb alkotója Berény Róbert; Pór Bertalan, aki elsősorban monumentális, sokfigurás vásznaival tűnik ki; a kitűnő portréfestő, Tihanyi Lajos; Czigány Dezső, aki klasszikus nyugalmú, puritán felfogású önarcképeket és csendéleteket festett; Czóbel Béla és Márffy Ödön, akik a "fauve"-ok festészetének iskolázott mesterei; és Orbán Dezső, aki az erőteljesebb formák felé vonzódott.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Járitz Józsa (1893-1986) Pihenő lány

Járitz Józsa

1914-ben a kecskeméti művésztelepen tanult Iványi Grünwald Béla mellett, majd a háború alatt mestere budapesti magániskolájába járt. 1919-ben Berény Róbert mesteriskoláját látogatta, 1920-ban a Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait. 1924-ben Párizsba ment, tánctanításból élt, így ismerkedett meg Mondriannal, de kapcsolatba került Picassóval is. Rendszeresen szerepelt a Függetlenek Szalonjának kiállításain, a Société des Artistes Indépendants tagja lett, és mecénása is akadt, aki támogatta olaszországi, svájci, algériai tanulmányútjait. 1925-ben csatlakozott a KUT-hoz, 1930-ban hazatért és Kiskunmajsán telepedett le. 1931-ben a Képzőművésznők Új Csoportjának alapítói közé tartozott.

jaritz09.jpg

Járitz Józsa: Pihenő lány

jaritz06.jpg

Járitz Józsa: Merengő hölgy (1917)

1.h500.jpg

Járitz Józsa: Akt szabadban
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Márffy Ödödn: Ticharich Zdenka és Csinszka

Ady Endre özvegyével, Csinszkával kötött házassága Márffy anyagi és társadalmi helyzetét erősen javítja: Márffy számára többé nem gond a megélhetés. Így idejét nyugodtan a festésnek, a művészeti életben való részvételnek szentelheti. Ennek az időszaknak a legnagyobb közös erőfeszítéssel létrehozott eredménye a KÚT (Képzőművészek Új Társasága) 1924-ben. A KÚT megszervezésében, fenntartásában Márffy Ödönnek igen nagy szerepe volt. (...) A KÚT-at a Művészház régi igazgatója, Rózsa Miklós szervezte, Rippl-Rónai, Vaszary, majd 1927-től Márffy volt az elnöke.

Márffy Ödön művészete a harmincas években teljesedik ki igazán: színei áttört, egységesen irizáló atmoszférát teremtenek, amelybe a szép fiatal nők, hamvas gyümölcsök, a fehér tarajos kék víztükör egyaránt beleillenek. Több vásznán megörökíti Csinszkát.

A Csinszka-képek mellett legszebb műveit egy különös, titokzatos tekintetű zongoraművésznőről, Ticharich Zdenkáról festi. Már-már az a benyomásunk, hogy Zdenka iránti rajongása vetekszik a felesége iránti érzelmekkel. Csinszka érezte ezt: "tegnap itt volt a sötét zongorilla nő - írta 1933-ban Bárczy Istvánnak, az egykori főpolgármesternek -, a végén ugy voltam vele mint falusi gyerek a kismacska kölykökkel. Vízbe vele - mielött a szemét kinyitja. Borzasztó egy szépség." Mégis, Márffy együtt is megörökítette a két nőt (Ticharich Zdenka és Csinszka). Csinszka kicsi, madárcsontú, de asszonyos alakja, szőke bubifrizurája, pisze orra, bohókásan kifestett orcája kiáltó ellentétben áll a magas, karcsú, keskeny arcú, titokzatos, fekete femme fatale-lal. E páros képen Csinszka leplezetlen kihívással fürkészi vélt vetélytársát, aki nem néz vissza rá, révetegen fordítja el a fejét. Talán volt rá oka.
(Rockenbauer Zoltán: Márffy életmű katalógus)


zdenkcsinszk.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Márffy Ödön-Csinszka

Márffyt a Nyolcak művészcsoport tagjaként szokták említeni, bár más iskoláknak is kiemelkedő tagja volt. Művészetében az ember és természet egyaránt megjelenik.
Az itt látható képen megjelenő ablak melyben a festő önmagát helyezi háttérbe keretet ad a műnek, mely ezáltal kettős jelentést nyer el. A belső tér sötét, a kinti világ világos és a kettő határán helyezi el Csinszkát.

csinszka.jpg
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
eletrajz.jpg


Zalán 184 éve a mai napon megszületett Zichy Mihály festőművész, grafikus, a magyar romantikus festészet jelentős alakja.
Madách Imre A ember tragédiájának és Arany János 24 balladájának illusztrátora. Ritka rajzkészséggel és drámai erővel elevenítette meg Lermontov, Gogol, Puskin és Petőfi műveit. Alkotásainak mély politikai, filozófiai és erkölcsi mondanivalója biztosított rendkívüli és maradandó hatást.


Zichy Mihályt “nemzeti festőjükként” tisztelik a grúzok, mivel ő illusztrálta Sota Rusztaveli középkori művét, a grúz nemzeti eposznak tekintett, A tigrisbőrös lovag című verses elbeszélést.
 

szmájli

Állandó Tag
Állandó Tag
Marlene Healey, British/American (1952 - )
She describes her original paintings on paper and canvas as textural pieces with abstract designs. Using layers upon layers of paint, she builds up textures in a spontaneous way.
 

Csatolások

  • Levitating Sphere.jpg
    Levitating Sphere.jpg
    36.2 KB · Olvasás: 8
  • Point of Light.jp.jpg
    Point of Light.jp.jpg
    43.8 KB · Olvasás: 7
  • Sections of My Destiny.jpg
    Sections of My Destiny.jpg
    33.6 KB · Olvasás: 7
  • Waiting for You.jpg
    Waiting for You.jpg
    54.4 KB · Olvasás: 9
  • Morning Florals.jpg
    Morning Florals.jpg
    46.1 KB · Olvasás: 9

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Tihanyi János Lajos: Dunabogdányi part

Tihanyi János Lajos
Pécs, 1892 - 1957, Kiskunhalas

M%E1solat%20-%20Tihanyi%20J%E1nos%20Lajos%20%28P%E9cs,%201892%20-%20Kiskunhalas,%201957%29%20Dunabogd%E1nyi%20part.jpg


Dunabogdányi part


Festő, grafikus. Első munkáin az impresszionista hatás érezhető, ezek közül állított ki néhányat 1917-ben és 1918-ban. A világháború befejeződése után kezdte újra tanulmányait először Iványi Grünvald Bélánál és Réti Istvánnál, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Olgyai Viktor grafikai osztályában. 1925-től csoportos kiállításokon vett részt a Nemzeti Szalonban és az Ernst Múzeumban. Grafikái mellett táj- és életképeket festett, melyek közül több a Nemzeti Galériában található.

 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Rauscher György: Zenész testvérek

Szeretném bemutatni az egyik kedvenc festményem. Mivel nem találtam a neten lefotóztam, hogy ide feltehessem. Éppen ezért nem a legjobb minőségű kép.
Szeretem a hangulatát és témáját. Az egymás mellett ülő fáradt zenészeket, akik a partiturára koncentrálnak, de közben érezni, hogy a szemük a kottára, a fülük a zenére figyel. Különböző szólamot játszanak. Az egyik fiatalabb, valószínű zenész dinasztia. A melankolikus hatás fokozása végett a művész gyakran saját mandulavágású szemeit kölcsönözte az ábrázoltaknak.
Rauscher György nagyon fiatalon hunyt el tüdővészben.

Rauscher György 1902 és 1930 között élt komáromi (Észak-Komárom) származású festőművésznek az 1920-as években divatos új tárgyiasság, ill. az art deco szellemében festett képei az 1998-ban elhunyt fivér, Rauscher László örökségeként kerültek a komáromi Klapka György Múzeumba.
A húszas évek budapesti és berlini társasági életének számos képviselőjét festményein, rajzain örökítette meg, a szemek festője.
 

Csatolások

  • Rauscher György Zenész testvérek.JPG
    Rauscher György Zenész testvérek.JPG
    739.4 KB · Olvasás: 7

zdanko

Új tag
Cezanne

Hello, e szép kollekciót szeretném gazdagítani

Z


Nagyon szeretem Cezanne-t, a fényei miatt, és amiatt, hogy közel áll ahhoz, ahogy észleljük a körülöttünk lévő világot.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kunffy Lajos: Somogyi vasárnap, Betakarítás, Naplemente abrakoló lovakkal

Kunffy Lajos

Kunffy Lajos a századforduló és a XX. század első fele magyar festészetének jelentős és kitüntetett alakja. Művészeti törekvéseivel, akárcsak a vele egy időben alkotó nagybányai festőink, a plein-air, azaz a napfénnyel és levegővel átitatott természeti látvány igazságait, szépségeit kutatta. Művészetének főbb állomásai: Kaposvár, München, Párizs, Somogytúr, Budapest és ismét Somogytúr. Kunffy a Párizsi Szalon zsűri mentes kiállítóművésze volt a XX. század első évtizedében. Képeinek színesítéséért, a mind tüzesebb, egzotikus, festői motívumokért beutazta Madridot, Taorminát, Tuniszt, s végül Somogytúron találta meg a számára megfelelő ihlető forrást.
 

Csatolások

  • 372187.jpg
    372187.jpg
    105.2 KB · Olvasás: 6
  • Kunffy Lajos, Betakarítás.jpg
    Kunffy Lajos, Betakarítás.jpg
    104.9 KB · Olvasás: 7
  • 372741.jpg
    372741.jpg
    131.4 KB · Olvasás: 7
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére