Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez - új tagoknak.

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
Allport szerint a személyiség azon pszichofizikai rendszerek dinamikus szerveződése az egyénen belül, amelyek meghatározzák jellemző viselkedését és gondolkodását.
A pszichofizikai kifejezés azt hangsúlyozza, hogy a személyiség lelki és testi összetevőkből áll, amelyek rendszereket alkotva működnek.
Testi rendszer: keringési, emésztési, kiválasztó rendszerek összetevő rendszerekből áll.
Lelki: érzelmi, megismerő, motivációs rendszer, viselkedési stílus, szokások.
 

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
A rendszerek lehetnek:
Zártak: fizikában, élettelen környezetben léteznek, mivel csak önmagukat tartalmazzák, gyakran elhasználódnak, megsemmisülnek.
Nyílt: sajátosságai: Anyagokat, energiákat vesznek fel és adnak le.
Homeosztázisra törekszenek (egyensúlyra).
Fejlődőképesek.
Folyamatos interakcióban állnak környezetükkel.
 

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
Alkalmazkodás = adaptáció
Piaget szerint az értelmi fejlődés nem más, mint a környezethez való minél magasabb szintű alkalmazkodás képessége, amely két folyamat segítségével történik.
- Asszimiláció: A külső környezet igazítása önmagunkhoz, saját szempontjainkhoz. (pl.: ha fázik befűt.)
[FONT=&quot]- Akkomodáció: A világhoz való igazodás, idomulás. (pl.: leüléskor a testemet a szék formájához igazítom)[/FONT]
 

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyílt: a személyiségen belül az egyén és másik által is jól megismerhető részterület. (beszéd, viselkedés, öltözködés, érzelmek kifejezése, stb.)
Zárt: Csak az illető számára ismerős dolgok. (érzelmek, vágyak, feszültségek, motivációk).
Vak: Területét maga a személy nem ismeri, mások viszont ilyennek látják, és ítélik meg őt. (irigynek, erőszakosnak, gyengédnek, stb.).
Sötét: Olyan szféra, amely önmaga és a külvilág számára sem ismert.
 

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
A szubjektív megismerés: A mindennapi élet során zajló megismerési törekvéseket sorolhatjuk ide, amelyek nem használnak tudományos módszereket, inkább intuíciókra, előítéletekre alapozódnak.
Az emberek nehezen tudják egymást teljes egészében átlátni: részeket, elemeket, kisebb rendszereket fedeznek fel a másikban. Véleményük van annak viselkedéséről, érzelmi állapotáról vagy öltözködéséről. A másik ember megismeréséhez különböző tulajdonságokat gyűjtünk róla, ennek a tulajdonságoknak a súlya nem mindig egyforma.
Az észlelt információk sorrendje is befolyásolhatja véleményünket:
 

flowerkiss

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsőbbségi hatás: ilyenkor hajlamosak vagyunk arra, hogy az elsőnek megszerzett információt súlyosabban vegyük figyelembe az összkép kialakításához.
 
Oldal tetejére