Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez ‎

Fényház

Állandó Tag
Állandó Tag
Életünk és a stressz


Rohanó korunkban az embereknek egyre kevesebb idejük és energiájuk jut önmagukra és szeretteikre. Szaporodnak a napi stressz hatások, és az egyén egyre kevésbé tudja felvenni ezek ellen a harcot, egyre kevesebben tudják teljessé tenni életüket. A problémák viszont jelentkeznek, ha nem megfelelően reagálunk, ha megtagadjuk őket, ha elnyomjuk negatív érzéseinket. Ennek ellenére az emberek többsége még a legkorszerűbb, leghatékonyabb stressz kezelő módszerekkel sincs tisztában. Ehhez tehát szükségünk van némi tudásra a stresszről.
Mi a stressz? Mi az értelme? Mi történik, ha túlzottan felhalmozódik?Hogyan előzhetjük meg a kialakulását és hogyan szüntethetünk meg néhány olyan stresszt, aminek jelenleg is ki vagyunk téve?

A stressz napjaink betegsége. Testünk és lelkünk számára természetes a bennünk és körülöttünk történő változásokhoz való alkalmazkodás. A problémák viszont jelentkeznek, ha nem megfelelően reagálunk, ha megtagadjuk a problémát, ha rajtunk kívül álló dolgok miatt aggódunk, ha elnyomjuk negatív érzéseinket, ha tehetetlennek érezzük magunkat a cselekvéshez. A mi saját kis világunkban-otthonunkban vagy munkahelyünkön-rengeteg gondolat és szituáció van, ami alkalmazkodásra kényszerít bennünket. Ha sikeresen alkalmazkodunk, akkor az élet izgalmakkal teli kaland. Ha ez nem sikerül, akkor a „stressz korának” áldozatai lehetünk. Bár már számos könyv jelent meg, amely a stressz különböző aspektusaival foglalkoznak, ennek ellenére az emberek többsége még a legegyszerűbb stressz kezelő módszerekkel sincs tisztában. A hatékony stressz kezelés feltételei magukba foglalják: mi a stressz, mi az értelme, mi történik, ha túlzottan felhalmozódik, hogy előzhetjük meg, és hogyan szüntethetjük meg.
Az emberek más- más érzést táplálnak, és máshogyan reagálnak ugyanabban a helyzetben. Tehát nem a szituáció a mérvadó, hanem az, ahogyan megéljük. Reakciónk egy részét belső, más részét külső szabályozó tényezők határozzák meg.
 

Fényház

Állandó Tag
Állandó Tag
  • Mi a stressz?
  • Hogyan ismerhetjük fel a stresszorokat?
  • Hogyan módosíthatjuk és csökkenthetjük a stresszt?
  • Mi történik, ha stresszei megoldatlanok maradnak?
  • Hogyan robban le a test?(a stressz fizikai jelei)
  • Hogyan robban le a lélek?(a stressz érzelmi jelei)
  • Hogyan robban le az aktivitás? (a stressz jelei a viselkedésben)
  • Hogyan okoznak az érzelmi stresszorok feszültségből eredő fejfájást?
 

Fényház

Állandó Tag
Állandó Tag
Fizikai jelei:

Magas vérnyomás, érelmeszesedés, fertőzések, cukorbetegség, különböző fejfájások, fekélyek, álmatlanság, allergiák és bőrgyulladás ,fizikai kimerültség, étvágy változás, fogyás, hízás, szexuális problémák, székrekedés stb.
 

Fényház

Állandó Tag
Állandó Tag
Érzelmi jelei:

Múltbeli traumák,aggodalmak.,félelmek,fóbiák,depresszió,apátia,kimerültség,alacsony önértékelés, szorongás, ingerlékenység, a problémák tagadása, viselkedés jegyei, halogatás, a tökéletesség hajszolása, aktivitás elvesztése ,hajlam a balesetekre, fokozott alkoholfogyasztás,dohányzás,gyógyszerfogyasztás,halogatás,munkába menekülés ,kiégettség.
A felsoroltakból csupán egy tünet is sok –kellemetlenséget, testi-lelki egyensúlyvesztést képes okozni. Természetesen a stressz okozókat nem minden esetben tudjuk kiiktatni az életünkből ,de megváltoztathatjuk a hozzáállásainkat, másképp értelmezhetjük és kezelhetjük .Ezáltal megbirkózhatunk félelmeinkkel, kiterjeszthetjük tudatosságunkat és elérhetjük maximális teljesítőképességünket.
 

Fényház

Állandó Tag
Állandó Tag
„Ha ma csökkentjük a stresszt ,megelőzhetjük a holnap betegségeit !”

Számos úgynevezett pszichoszomatikus betegség eredete a stressz. Olyan tényező, amely ott van a mindennapjainkban. Megszoktuk és mivel nem fordítunk rá kellő figyelmet , hatását alattomos módon fejti ki a tudatos és tudatalatti szinten is. A végeredmény szempontjából mindegy , hogy a stresszor valódi vagy képzelt veszély , ezért a felfogásunk átalakításában játszanak fontos szerepet a különböző stressz oldó technikák , hiszen nem mindegy melyik állítással azonosulunk.
 
Oldal tetejére