Víz nélkül maradhat a világ?

goyo témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Augusztus 10.

goyo - 2012 Augusztus 10, 02:36
 1. goyo

  goyo Adminisztrátor Fórumvezető

  A föld alatti vízkészletek kimerülése fenyeget, mert gyorsabban használja fel azokat a világ mezőgazdasága, mintsem újra tudnának töltődni – állítják kanadai és holland kutatók a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.

  A montreali McGill Egyetem és a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársai a világ minden részéből származó vízfelhasználási adatokat hasonlították össze a föld alatti vízkészletek számítógépes modelljeivel, hogy megállapítsák a vízfelhasználás és a vízellátottság viszonyát.

  Számításaik alapján a föld alatti vízforrásokra támaszkodó földterület nagysága körülbelül 3,5-szer nagyobb, mint az ellátó terület maga. A kutatók úgy vélik, hogy mintegy 1,7 milliárd ember – főként Ázsiában – olyan területeken él, ahol a föld alatti víztárolók és a rájuk épülő ökoszisztéma fenyegetésnek van kitéve.

  Tom Gleeson kutatásvezető elmondta, hogy az eredmények kijózanítóak, azt mutatják, hogy az ember túlhasználja a vízkészleteket Ázsia és Észak-Amerika számos területén. A világ fagyatlan édesvizének 99 százaléka a föld alatt helyezkedik el, a kutató szerint a készlettel megfelelően gazdálkodva ez a hatalmas vízmennyiség elegendő lehet a világ növekvő népessége számára.

  A számítások azt mutatták, hogy a föld alatti víztározók 80 százalékát fenntartható módon kezelik világszerte, ám néhány kulcsfontosságú területen súlyosan túlhasználják a vízkészletet. Ezek közé a területek közé tartozik Mexikó, az Egyesült Államokban a kaliforniai Central Valley és a High Plains fennsík, Szaúd-Arábia, Irán, India északi része és Kína egyes északi területei.
   
  eliza53 kedveli ezt.

Hozzászólás

goyo témája a 'Hírek' fórumban , 2012 Augusztus 10.

  1. Evicsku
   Evicsku
   minden csepp szamit, takarekoskodjunk ajovo gyermeki szamara
   eliza53 kedveli ezt.
  2. dragonn
   dragonn
   elképesztő, ahogy kizsakmányoljuk az anyatermészetet...
  3. máriatövis
  4. *Rya*
   *Rya*
   dragonn, egyetértek veled.
   Emellett hozzátenném, hogy sokszor merő kényelemből pazaroljuk... Én pl. pár éve már rászoktam, hogy zuhanyzás közben is elzárom a vizet, hogy ha nem muszáj, ne fogyasszam (pl. míg az ember lekeni magát tusfürdővel, addig igazán felesleges folyatni a vizet...). Csak kár, hogy sokan meg magasról tesznek erre a dologra, pedig tényleg nem játék...
   eliza53 kedveli ezt.
  5. Babi17
   Babi17
   Pazaroljuk a vizet,sok elfolyik hiába,és fizetjük.... és még mennyit fogunk majd fizetni.
  6. pLease
   pLease
   ...az ember a természet, s egyszersmind önmaga ellensége is...
  7. mjenoe
   mjenoe
   A probléma nem orvosolható egyedül azzal, ha elzárod a csapot. Be kell látni, és aszerint kell gazdasági döntéseket hozni, hogy a világ egyetlen ökológiai rendszer, amelynek egyensúlya nagyon érzékeny dolog. Sokkal alázatosabban kellene hozzáállnunk bizonyos kérdésekhez, mert gyanítom igen kevés konkrét összefüggés ismeretének vagyunk birtokában.
   Sokkal nagyobb problémát látok például abban a két trendben ami megfigyelhető az ökológiával és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi elgondolásokkal kapcsolatban.
   1. AZ "ÖKO-BUSINESS" megjelenése, amely gyakorlatilag arról szól, hogy szemetelj csak nyugodtan, csak fizess érte. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy mennyire cinikus ez az elgondolás.
   2. A "ZÖLD POLITIKA" - amely a fenti példának politikai megfelelője, azaz, amikor politikai és lobbiérdekek mentén jelentik ki egyes ágazatokról, hogy azok környezetszennyezőek, míg mások környezetbarátok. Természetesen aszerint hogy ki mennyit csengetett. Ez a vonal azért is veszélyes , mert a befolyásának mértékétől függően elérhetnek a törvényhozásig, ahol olyan törvények kerülhetnek elfogadásra, amelyek eredményeképp káros döntések születnek. Jó példa erre, az EU-ban elfogadott "energiatakarékos" vz wolframszálas izzó esete. Soha semmiylen tanulmányt nem végeztek arról, hogy az "energiatakarékosnak" kikiáltott izzó teljes életciklusában, a gyártástól a recycling -ig mennyi energiát emészt fel , szemben a "nem takarékos" nak kikiáltott wolfram szálas társával. Ugyanúgy hiányoznak az egészségügyi felmérések, amelyek felmérnék, hogy a folyamatos frekvenciamentes izzásból származó fény, vagy az 50/60Hz-es vákuumcsöves villódzás UV gazdag fénye rombolja-e jobban és mennyivel az emberi szemet... De ez csupán egy kiragadott példa , amely azt hivatott prezentálni, mennyire meggondolatlan és voluntarista "környezetvédelem" folyik ma a világban. Köszönöm a figyelmet!
  8. boatack
  9. gabika0131
   gabika0131
   vízre mindig szükség lesz!
  10. gabika0131
   gabika0131
   vízre mindig szükség lesz!
  11. gabika0131
   gabika0131
   vízre mindig szükség lesz!
  12. kevdes
   kevdes
   Ez egy nagyon fontos pedagógiai probléma. Ha azt mondom a gyerekemnek, hogy zárja el a csapot, míg szappanoz, megbélyegeznek, hogy túl spórolós vagyok. Komoly átnevelési programra van szükség 0-99 éves korig.
  13. SBe
   SBe
   A víz minden, mi jó helyen vagyunk, csak már nem a mi tulajdonunk! Ez a szomorú!
  14. gave
   gave
   Azért nem csak a mezőgazdaság használ fel túl sokat, a lakossági felhasználás is jelentős, amire mindenki odafigyelhetne.
  15. Orsa322
  16. hedvigj
  17. Alexis Texas
   Alexis Texas
   érdekes. és elszomorító.
  18. Bohémia
  19. boteee
   boteee
   én pl. agybajt kapok a folyóvízzel mosogató/borotválkozó/fogatmosó emberektől. tiszta pazarlás

Megosztás