Varázslatos, különleges élmények és látványok - UTAZZUNK EGYÜTT !

vagotanulo témája a 'Utazzunk együtt!' fórumban , 2012 Szeptember 2.

 1. gob

  gob Állandó Tag

  Sziasztok!
  Itt külföldi utazáshoz társat is lehet keresni?
   
 2. vagotanulo

  vagotanulo Állandó Tag

  Szerintem nyugodtan próbálkozz, de aztán ne felejtsd el az élményeidet megosztani. ;)
   
 3. guszti9823

  guszti9823 Állandó Tag

  kinek mi a kedvenc külföldi városa? :) nekem Bécs :D
   
 4. guszti9823

  guszti9823 Állandó Tag

  mellesleg hallottam valami olyasmit, hogy kamionnal járják az országokat és utitársat keresnek. olyanról hallott már valaki?
   
 5. ratij

  ratij Állandó Tag

  A Görögországi Tolo. Mindenkinek ajánlani tudom, igazi gyöngyszem, valódi Görögország (annak ellenére is, hogy egyre felkapottabb üdülőhely).
   
 6. Kismacs50

  Kismacs50 Állandó Tag

  Április 8-13 között Toszkánába megyünk autóbusszal. Maradtak szabad helyek. Aki szeretne csatlakozni, az jelezze, küldök részletes programot, árat.
   
 7. KatiCa895

  KatiCa895 Állandó Tag

  Bali, az istenek szigete

  Nemrég jártam Balin, "az istenek szigetén". A név nagyon találó, mivel a 80 %-ban hindu vallású sziget szinte valamennyi házának udvarán ott állnak az áldozati oltárok, amelyekre a hindu lakók minden nap virágokat helyeznek. A szigeten csodálatos templomokat kereshetünk fel. Ajánlom mindenkinek, ha teheti, látogasson el ebbe a trópikus paradicsomba, ahol őserdő veszi körül a csodás rizsteraszokat és fűszer-kerteket. A kávé, a vanília, a durian, a zsinzseng is itt terem. A bali-i táncosok is fantasztikusak, az ujjaikkal és a szemükkel is táncolnak.Mindenképpen érdemes megnézni az ubudi királyi palotában egy legong tánc előadást, mind zeneileg, mind látvány szempontjából páratlan élményben lesz részetek. Igazából legalább két hetet érdemes rászánni az utazásra, mi csak 9 napot töltöttünk ott, és sok érdekességet hagytunk ki.
   
  vagotanulo kedveli ezt.
 8. Globalmind

  Globalmind Állandó Tag

  Nyaralásunkat tervezzük. Idén Törökország lesz az úticél. Van-e valakinek valami tapasztalata az országgal, az ottani emberekkel, hotelekkel kapcsolatban.
  Valószínűleg Marmarisba megyünk. Szeretném, ha leírná a tapasztalatait, aki már járt ott (vagy akár más török városban, nyaralóhelyen).
  Köszönöm előre is!
   
 9. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Két keréken, négy gyerekkel a föld körül

  Vincze Barbara


  Bő egy évig, 2011 májusától, 2012 nyaráig két biciklivel, egy utánfutóval és négy kisgyerekével utazta körbe a Földet egy angol-német házaspár. A legkisebb fiuk az induláskor féléves volt, a legnagyobb öt múlt. Julie és Martin [origo]-nak adott interjújából kiderül, hogyan finanszírozható, miképpen kivitelezhető, és mire jó egy ilyen extrém családi nyaralás.

  Miért éppen 2011 májusában indultatok el a világ körüli útra, amikor a legkisebb fiatok, Herbie még nem volt féléves? A gyerekorvos nem próbált meg lebeszélni benneteket erről a szokatlan vállalkozásról?
  Az utazás legelején a legkisebb gyerekünk valóban féléves volt, de mi már akár korábban is elindultunk volna, csak Herbie-nek be kellett adatni az összes szükséges oltást, ami eltartott néhány hónapig. Így aztán májusban indultunk útnak Vancouverből, ami ideális kezdési időpont volt, mert onnan aztán dél felé mentünk tovább, így fokozatosan haladtunk az egyre melegebb idő felé.
  ,
  [​IMG]
  Martin, Julie és négy gyerekük (A további fotókért kattintson a képre!)
  2010-ben három fiatokkal próbaúton voltatok Romániában. Ezt követően mennyi időt vett igénybe a világ körüli út előkészítése?
  Akkor kezdtünk erről álmodozni, amikor az első gyerekünk megszületett, tehát nagyjából négy évvel a világ körüli út megvalósulása előtt. A romániai teszttúra olyan jól sikerült, hogy Martin nekilátott szponzorokat keresni, a negyedik gyerek megszületése után pedig elkezdtük kidolgozni a részleteket. A legtöbb idő és energia a felszerelés beszerzésére ment el, az útvonal megtervezése, a biztosítások megkötése, az oltások beadatása gyerekjáték volt ahhoz képest. Julie szervezete mind a négy szülés után hamar regenerálódott, de még szoptatott, amikor elindultunk. Én (Martin) az utazást megelőző években lefutottam néhány maratont.
  Hogy nézett ki egy átlagos napotok az úton?
  Ha sátraztunk, nagyjából így telt a nap: átöltözés, a gyerekek összepakolják a macijaikat, a hálóruhákat és párnákat, mindenki segít mindenkinek a hálózsákok összepakolásában, a polifoamok felgöngyölítésében. Anya a gyerekek segítségével elkészíti a reggelit, (gyümölcsök megmosása, evőeszközök és tálak kipakolása). Apa lebontja a sátrat, a gyerekek botokkal és kövekkel pecáznak vagy sütögetnek. Reggeli, mosogatás, biciklik felmálházása, fogmosás, vécézés és indulás. Megtesszük az első kilométereket, sok szünetet tartunk, megállunk fotózni, megnézzük az érdekességeket, a szabadban elvégezzük a kis- és nagydolgokat, ebédidőben hosszasan piknikezünk.
  Ezután jön a csendespihenő az utánfutókban (alvás, hangjáték-hallgatás, iPodozás, festés, legózás, éneklés, szerepjátékok, kártyázás). Kiválasztjuk a sátorhelyet, apa felállítja a sátrat, az idősebb fiúk néha segítenek neki (a kampók leszögelésében, a polifoamok és hálózsákok kihengergetésében). Anya előkészíti a vacsorát, megesszük, megmosdunk, esti mesét mondunk, megbeszéljük a napi történéseket, a gyerekek elalszanak, a felnőttek fotókat válogatnak, blogot írnak, megtervezik az út további szakaszait, útikönyvet olvasnak, olykor egy kicsit lazítanak (masszázs, gitár, olvasás), aztán őket is elnyomja az álom.

  Amikor hostelben aludtunk vagy vendégeskedtünk valahol, a ki- és bepakolás hasonlóan zajlott; és naponta egyszer mindig megpróbáltunk meleget enni. Amikor megérkeztünk a szállásra, a gyerekek nagy örömmel láttak neki a matracok tesztelésének úgy, hogy ugráltak rajtuk egy sort.
  [​IMG]
  Támadtak olykor nehézségek az út során, de egyszer sem gondolták, hogy feladják és hazamennek (Kattintson!)
  Hogyan határoztátok meg a napi büdzséteket?
  Sok pénzt spóroltunk előzetesen, a németországi gyermeknevelési támogatás is segített valamit, a szponzoroktól pedig kaptunk termékeket és kedvezményeket. A szponzorkeresés nagyon sok időt igényelt, mivel főleg olyan vállalatokkal vettük fel a kapcsolatot, amelyeknek a termékeiben hittünk. Nagyon sokat telefonálgattunk, és rengeteg e-mailt írtunk.

  Mit szoktak meg legnehezebben a gyerekek?
  Néhány hely annyira megtetszett nekik, hogy a legszívesebben ott maradtak volna. Néha sikerült is egy-egy éjszakával megtoldani az ottlétet, de többnyire mennünk kellett tovább, mivel minden országra csak meghatározott idő jutott. Ilyenkor nem ment könnyen a búcsúzkodás.

  És nektek mi volt a legnehezebb?
  Úgy voltunk ezzel mi is, mint a gyerekek; bár a szúnyogok minket talán kicsit jobban zavartak.
  [​IMG]
  Rio de Janeiróban, a Krisztus-szobor lábánál (Kattintson!)
  Végig biztonságban éreztétek magatokat?
  Egyszer sem történt velünk semmi rossz dolog. Soha nem loptak vagy támadtak meg minket, éppen ellenkezőleg: nagyon gyakran fogadtak minket rendkívül kedvesen.

  Előfordult az út során, hogy azt mondtátok, itt a vége, szépen összepakolunk és hazarepülünk? Például amikor Caspar fiatoknak Indiában egyszerre ment a hasa és fájt a füle.
  Vannak hullámhegyek- és völgyek egy ilyen úton, de megszakítani igazából sosem akartuk. Amikor a brazíliai Salvador da Bahíából Sydneybe repültünk, Sao Paulóban lekéstük a csatlakozást. Nem a mi hibánkból történt, de a légitársaság egy napon át hajtogatta, hogy ki kell fizetnünk a Brazília és Sydney közötti út árát. Ezt anyagilag nagyon nehezen tudtuk volna megoldani, de végül szerencsére megengedték, hogy felszálljunk egy másik járatra anélkül, hogy új jegyet vennénk.
  [​IMG]
  Sydney (Klikkeljen!)
  Voltak olyan országok, amelyek gyerekbarátabbnak tűntek másoknál?
  Igazából minden ország ad teret a játékra a gyerekeknek. Persze, bizonyos országokban több a játszótér, mint máshol, de ez legtöbbször csak az adott ország gazdasági helyzetétől függ. Mindenhol kedvesek voltak a gyerekekkel, nagy különbségeket e tekintetben sem tapasztaltunk.

  Mennyit formált ez az út a nevelési elveiteken vagy a világlátásotokon?
  Különösen nekem (Martin) volt nagyon jó az út során, hogy sok időt tölthettem a gyerekekkel, ami a munka miatt amúgy nem lett volna megoldható. Volt alkalmunk alaposan megismerni a gyerekeinket, megtapasztalni a jellemüket, megfigyelni, kinek, mikor, mennyi nyugalomra, odafigyelésre vagy éppen támogatásra van szüksége. Voltak olyan helyzetek, melyek során családként vagy párként tökéletesen együtt tudtunk működni, például amikor viharos szélben kellett felállítani a sátrat, amiben mindenkinek segítenie kellett, vagy legalábbis a többiek keze alá dolgozni. Az ilyen dolgok sokat számítanak.
  [​IMG]
  A sátorállítás közös munka volt (Klikkeljen a képre a többi fotóért!)
  Milyen készségeket vagy szemléletmódot sajátítottak el a gyerekeitek, amiről úgy gondoljátok, hogy az utazás nélkül aligha lett volna rá lehetőségük?Erről csak sejtéseink vannak. Szép lenne, ha ez az út segítene abban, hogy a gyerekeink világra nyitott emberekké váljanak, nyitottak legyenek a szokatlan körülményekre, kultúrákra és emberekre. Talán arra is emlékezni fognak, hogy nem minden magától értetődő, és hogy valójában milyen jó dolgunk is van nekünk itt, Európában. Talán kellő kíváncsiságot ébresztett bennük ez az út ahhoz, hogy később is többet akarnak látni a világból, és a két anyanyelvük - német és angol - mellett több nyelven is megtanulnak majd.​
  [​IMG]
  Így nézett ki a hatfős család az úton (Kattintson a képre!)
  Hogy ment a visszailleszkedés a heidelbergi hétköznapokba?
  A gyerekeknek villámgyorsan, mivel ott voltak az óvodai barátaik, újra tudtak biciklizni a saját bringáikon, és remekül érezték magukat a régi, ismerős játszótereken. Moses, a legidősebb gyerekünk a hazatérésünk utáni őszön kezdett el iskolába járni, ami mindannyiunk számára újdonság volt, és eltelt egy kis idő, mire megszoktuk. Aztán egyszer csak utolért minket a hétköznapok rutinja.

  Mi az, ami a legjobban hiányzik? Amit az utazás megadott, de otthon nem lehet átélni?
  Alighanem a szabadság. Hogy mindig azt csinálhatod, amihez éppen kedved van. Ugyanakkor jó dolog, hogy újra tető van a fejünk fölött, különösen olyankor, amikor kint esik, és hideg van.
  [​IMG]
  Sokszor töltötték az éjszakákat sátorban - itt éppen Ománban (Kattintson!)
  Tervezitek, hogy könyvben vagy valamilyen más módon foglaljátok össze élményeiteket?
  Gondolkozunk azon, hogy összevágatunk valakivel egy kisfilmet. Talán nyárra lesz belőle valami.
  Terveztek még hasonló családi utazásokat?
  Hát, álmaink továbbra is vannak, most viszont fontosabb, hogy a gyerekeink barátokra leljenek. Idén nyáron beérjük egy kisebb kelet-németországi túrával, amelyre a gyerekek már a saját biciklijükön mehetnek.
   
 10. labeo

  labeo Állandó Tag

  Ez az utazás szuper lehetett, de nem kis bátorság 4 gyermekkel!
  Mi is kempingeztünk két kicsi gyerekkel, olasz és görög körutazásokat szerveztünk ilyen módon. Nagyon élvezték.
   
 11. labeo

  labeo Állandó Tag

  Legnagyobb utazásunk viszont szervezett út volt. Magyarországról Mexikóba utaztunk tavaly novemberben.
  Ha gyakorlottabb leszek, ezen az oldalon, próbálok képet is mutatni.
   
 12. siskot

  siskot Állandó Tag

  Prágát sokak szerint a „gyémánt Közép-Európa koronáján”. A Cseh Köztársaság fővárosa valóban felüdülés azok számára, akik szeretnek egy hétvége alatt felfedezni egy várost, teli lenyűgöző épületekkel, eleganciával és történelemmel. Tökéletes hely azok számára is, akik könnyed szórakozásra, bulira vágynak, hiszen rengeteg a klub és bár, és olcsó az alkohol. Mindegy, hogy miért látogatsz Prágába, biztosan felejthetetlen élmény lesz. Ha már ott vagy, semmiképpen ne hagy ki a legfontosabb látnivalókat…

  Prágai Vár

  A Vár története több mint 1100 éves, nevét 870-ben említik először. Építését Borivoj Herceg, Csehország első ismert uralkodója rendelte el. A vár először földből és fából épült, de az évek alatt Európa legnagyobb középkori építészeti műemlékévé nőtte ki magát. Története során a Prágai Vár számos támadást és háborút elszenvedett, ez a fő oka annak, hogy újjáépítették. A történelmi romok és kortárs építészet kombinációja különleges és egyedülálló élményt nyújt. Tulajdonképpen a sokan a Prágai vár miatt kelnek útra, hogy felfedezzék ezt a lélegzetelállító várost…

  St Vitus Katedrális

  Általában ezt a Katedrális tartják egész Csehország legfontosabb templomának. Itt székel a Prágai Érske és itt temették el a cseh nemzet legnagyobb és legismertebb alakjait, ami a történelem kedvelői számára hihetetlenül izgalmassá teszi. A középkori struktúra valóban empatikussá teszi és lenyűgözi azokat, akik értékelik a nagyszerű építészeti alkotásokat.  A Loreto

  1626-ban épült Katerina Lobkowicz kérésére azét, hogy a katolicizmust ismét megérdemelt társadalmi rangjára emelje. Azóta a zarándoklatok kedvelt célpontja, vitathatatlan pompájával és 300 harangjával, amelyek minden órában megcsendülnek, egyértelműen Prága ékkövei közé tartozik.
  Zsidó Múzeum és Zsidó Negyed

  A Josefov-ként ismert hely Második József császár után kapta nevét, aki úgy vélik számottevően megváltoztatta és javította a Prágában élő zsidók helyzetét. Az Óváros Tér és Moldva folyó közötti kapott helyet a jól ismert Zsidó Múzeumnak, amely a zsidó kultúra legnagyobb gyűjteményével rendelkezik a bolygón, beleértve többek között a zsidó ezüst textíliákat és műtárgyakat. A belépő ára tartalmazza a számos közeli zsinagóga megtekintését is.
   
  Klari57 és vagotanulo kedveli ezt.
 13. Telemarkos

  Telemarkos Új tag

  Ez több mint bátorság, de nagyon irigylem őket.
   
 14. ildi79

  ildi79 Állandó Tag

  nem semmik a feltöltött képek
   
 15. ildi79

  ildi79 Állandó Tag

  én egy szép hosszú hajóútra szeretnék eljutni. legalább 2-3 hetesre.......álmodozni jó:)
   
 16. ildi79

  ildi79 Állandó Tag

  illetve amit még szeretnék látni: Izland, Svájc, Ausztrália
   
 17. nanna21

  nanna21 Új tag

  én Hollandiában laktam másfél évet,hááát nem mondhatnám,h húde tetszett
   
 18. kovacsgyuszus

  kovacsgyuszus Új tag

  Ha már az álmodozásnál tartunk akkor én Zakhyntos vagy Skiathos szigetére szeretnék elmenekülni a közel jövőben. A Mamma mia film óta kicsi beleestem Görögországba:) ;)
   
 19. Mai Teréz

  Mai Teréz Állandó Tag

  Toscanába indulok!

  Kedves, tipp-topp, magyar tulajdonosok által vezetett szállodában voltunk tavaly nyáron.
  A szálloda ajánlásával tudok segíteni.
   
 20. ratij

  ratij Állandó Tag

  Legutóbbi utazási élményem a Plitvicei tavakhoz fűződik (Horvátország). Aki szeret a természet szépségeiben gyönyörködni mindenképpen utazzon el ide. Ajánlani tudom, hogy ne 1-2 napra tervezzenek, ugyanis a látnivaló bőséges, s ha nem akarunk rohanni akkor mindenképpen tervezzünk legalább egy hétre.
   
  kágyula kedveli ezt.

Megosztás