Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A tavaszi fogyókúracsapda

Fogyókúrarohamok helyett életmódváltás

Tavasz van, lassan nyár eleje, ilyenkor indulnak hódító útjukra a - természetesen - gyors fogyást, az egykori (vagy csak vágyálmokban létező) modellalak visszanyerését kínáló, "biztos" fogyókúrareceptek. De hogyan lehet elkerülni ezt a csapdát? Mit tehetünk azért, hogy ne váljunk semmilyen szezonális "csodamódszer" áldozatává?
67010.jpg
Mindenekelőtt legyünk realisták, nézzük a racionális oldalukról a dolgokat! Az egészséges életmód, a túlsúly leadása természetesen fontos, de tudjuk, hogy valójában évszaktól független törekvésnek kell(ene) lennie. Aki azonban nyitott - és kritikus - szemmel jár-kel az áruházakban és figyeli a médiát, elsősorban annak a hölgyek érdeklődésére számot tartó részét, meg kell állapítania, hogy bizony a februártól júniusig tartó időszak az, amikor a legtöbb szó esik a fogyásról, a különféle, a kilók leadásához hozzásegítő szerekről és eszközökről. Miért a nők körében tör ki hirtelen ez a nagy "buzgalom"? Egyszerű a válasz: mi, lányok-asszonyok most készülünk a nyárra, most szedjük elő könnyű ruháinkat, és ebben az időszakban szerezzük be általában az új bikinit is - abban pedig természetesen úgy szeretnénk kinézni, mint az áruház reklámján látható, csinos modell.
Fogyókúrarohamok helyett életmódváltás
Az egyik legmeglepőbb, de kétségtelenül helyes felismerés, melyre a nyugati világban terjedő furcsa "járvány", az elhízás okait kutató szakemberek jutottak, nemrégiben az volt, hogy többek között az egymás utáni fogyókúrás "rohamok" is szerepet játszanak a fölös kilók felszedésében.
Hogyan lehetséges ez?
Az emberi szervezet ősidők óta rendelkezik az éhezés elleni védekező mechanizmussal. Ennek lényege az, hogy ha kevesebb táplálékhoz, azaz energiaforráshoz jut, akkor takarékosabban is használja fel azt. A fogyókúra alatt tehát a szervezet "takaréklángra" állítja önmagát. Ezzel nem is lenne gond. A hiba persze nem a természetben, hanem bennünk van! Miután ugyanis valaki sikeresen "végigszenvedett" egy fogyókúrát, elégedetten megveregeti saját vállát - és ugyanúgy étkezik, hasonlóan mozgásszegény életmódot folytat, mint előtte... Sőt sokan ilyenkor még egy kicsit többet is esznek, hiszen a sikert "meg kell ünnepelni".
De mi történik ilyen esetben?
Az illető nemcsak a sikeresen leadott kilóit szedi vissza, hanem még annál is többet! A szervezete ugyanis kevesebb kalóriát éget el, a különbözet pedig természetesen lerakódik, például "mentőöv" formájában a deréktájon. Több vizsgálat is igazolta már, hogy a megismételt fogyókúrák, melyek időszakai között az ember minden megfontolás nélkül eszik - olykor annyit, amennyi belefér -, az elhízás legbiztosabb előidézői. Aki így fogja fel a fogyókúrázást, csupán árt magának, és jobban tenné, ha egyáltalán nem is foglalkozna vele.
Mi hát a megoldás?
Nyugodjunk bele, hogy túlsúlyosak vagyunk, előnytelen a megjelenésünk, vagy elfáradunk, ha fel kell menni az első emeletre? Természetesen nem, mert az ilyen helyzetek túlnyomó többségükben nem reménytelenek. A fogyásra van lehetőség, csak a gyors "csodamódszereket" és magát a "fogyókúra" szót kell elfelejtenünk. A kúra eleve egy rövid időszakot jelent, amikor leadjuk a felesleget - de mi lesz utána? A megoldás: semmi kúra, hanem helyette életmódváltás!
Fogyjunk "ésszel": éhezés nélkül szerezzük vissza egészséges testsúlyunkat!
A súlyfelesleg leadása nem is olyan bonyolult dolog, mint gondolnánk. A fogyókúra szót, mint említettük, egyszer s mindenkorra tanácsos száműznünk a szótárunkból. Együnk rendszeresen és eleget, de megfontoltan összeállítva étrendünket. A lényeg az, hogy sohase "éhezzünk"! Természetesen kerüljük az egészségtelen, hizlaló fogásokat, és ne fogyasszunk többet, mint amennyi még biztosan jólesik. (A régi, jó tanács: akkor kell abbahagyni, amikor még tudnánk enni egy kicsit.)
Tanácsok a napi 3 fő étkezés helyes összeállításához.
A reggeli sohasem hiányozhat, melynek ajánlott összetevői:
  • legalább 5 dkg teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, enyhén megvajazva (legfeljebb fél dkg vajjal);
  • gyümölcs vagy gyümölcssaláta (a dzsúz is jó, de attól valószínűleg éhesek maradunk);
  • tejtermék, például joghurt vagy sovány sajt
  • kedvelt reggeli italunk: kávé, tea vagy (zsírszegény) tej.
67068.jpg
Ha délelőtt megéhezünk, igyunk tejet, együnk egy joghurtot vagy egy almát!
Mi javasolható ebédre?
  • Sovány vörös vagy fehér hús, és minél gyakrabban hal;
  • fogyasszunk hozzá nagyon sok zöldséget (legalább 30 dkg-ot), melyet kevés zsiradékkal célszerű elkészíteni (legfeljebb egy kiskanálnyit használjunk személyenként).
Ha salátát is eszünk, vegyük figyelembe az ahhoz felhasznált olajat is;
  • natúr joghurt vagy sovány sajt;
  • gyümölcs, valamint
  • (teljes kiőrlésű) kenyér: kb. 5 dkg fogyasztható belőle ez alkalommal is.
Természetesen vacsorázni sem tilos!
De milyen legyen az egészséges vacsora?
  • Kezdhetjük egy könnyű zöldséglevessel. Természetesen ne készüljön semmilyen zsiradékkal (rántással);
  • a folytatásban ehetünk kevés húst, halat vagy tojást;
  • a zöldség ilyenkor is jólesik; nyersen vagy párolva is tálalható;
  • a tejtermék jól kiegészíti a menüt,
  • végül pedig a szokásos 5 dkg kenyér most sem okozhat bajt.
Forrás: Galenus
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Kaloriaszegenyvitamindusjoestet! :D

Mit talaltam, megosztom Veletek:

http://www.esnips.com/web/rajelizabethsStuff/

Ezen az oldalon van egy meditacio, a test alma es mire emlekszik a tested, ez fogyokuras, vagyis alakkal kapcslatos meditacio.

Nekem nagyon bejott, egeszen elkepeszto a hatasa es erdekes gondolatokat hoz vilagossagra.

Kis kritika, hogy neha picit sok az info, es gyorsan mondja, de mivel most csinaltam, meg biztos kell gyakorolni hogy mindent erteni lehessen benne.

Szoval, meditaciora fel a jo alakert! ;)

Rixy
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallooooooooooo

hat nincs itt senki?

Pedig en meg a nagy szulinapi :77: bulizas kozben is benezek ide :)!

Na majd holnap megin' jovok!

Oreg Rixy :cool:
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallooooooooooo

hat nincs itt senki?

Pedig en meg a nagy szulinapi :77: bulizas kozben is benezek ide :)!

Na majd holnap megin' jovok!

Oreg Rixy :cool:

És kinek van szülinapja? :)
Én meg lefekvés előtt nézek be - szóval mi egy szuper hűséges csajok vagyunk.
De azt hiszem a többiek egyszerűen csak a családi életüket élték vasárnap, azért nem jöttek.
Mondjuk én azért se néztem be napközben, mert már megint keresgélnem kellett minden fórumot. :)
Na, majd holnap... :..:
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Sydneygirl!

Köszönjük kimerítő mélylélektani válaszodat. Tudod itt ennek tagnak a hozzászólásával az volt mindannyiunk baja, hogy őt nem érdekelte sem a kérdés, sem a válasz, hisz azóta se járt itt, hozzászólást akart gyűjteni, de a szójátékokhoz is buta, ezért idejött inkább sértegetni. Arra persze nem vette a fáradságot, hogy legalább nagyjából megismerje a topik valódi tartalmát, esetleg az itt beszélgetőket. Na ezért itt köztünk bizony ez jár::,,:

Ertem en..nem akartam am okoskodni...Igazad van, az ilyesmit lehet mashogy is megfogalmazni. Ez neha nekem is a bajom az agykontollosokkal egyebkent, hogy azt hiszik, ok mindent jobban tudnak. Na mindegy!!! En probalok nyitott maradni, meg normalisan beszelgetni :) kiss
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Yeah, tudom :) tulajdonkeppen nem is voona nekom semmi bajjjom a kerdessel. A stilusaval viszont annal inkabb, olyan mint azok a hulye amerikai riporterek (pl: Gale Weathers, Sikoly I.) amikor a tuleloktol azt kerdezik: heyyy, tulelte a tuszulejtest ahol feldaraboltak par embert, noooos hogy erzi magat?
Bocsika a brutalis peldaert, de kabe ilyen volt ez a gyik.

A Te joszandekodat viszont feltetlenul ertekelem, kapsz puszit: kiss :) es basszus, Te vagod ilyen jol ezt a temat, kerdezhetnek esetlegesssen valamit privatban?

Rixy

Persze kerdezz csak!!! :) Igen, a stilussal gaz volt. Lasd a Beanak irt valaszom :)
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Rixy, születésnapodra: torta.
Nem hízlal, nem fogy el, íze fantázia kérdése.;)
Boldog szülinapot!
egytor.jpg


Aanne De ari vaaaagy :) !

Most mentek el a vendegek, de latom meg vart itt egy kis virtualis dobostorta nyami! kiss Koszike!

Mellesleg milyen regen ettem dobostortat, itt nincs ilyen, de nem baj, legalabb nem hizik tole az ember!

Na joccakat mindenkinek, holnap jovok receptotletekkel!

Rixy
 

rever

Állandó Tag
Állandó Tag
Ühüm.. és ezt fejleszthetjük tovább magunkra is. Én például most megidézlek....., látom micsoda csinos vékony, izmos emberke vagy. Sármos, udvarias, kedves és vidám vagy.

Na? Jól látom? ;):D

Hát, maga vagy a csoda. Eddig nem hittem ezekben a dolgokban, de a tisztánlátásod előtt meg kell hajolnom. De tényleg. Főleg a vékony!\\m/\\m/\\m/\\m/\\m/\\m/\\m/\\m/
 

AndiC

Kormányos
Kormányos
Boldog Szülinapot Rixy!!

myspace-happy-birthday-comments-7.gif
<object width="320" height="265"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/bNKrxqUIPzg&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/bNKrxqUIPzg&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="212" height="170"></embed></object>
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Saját megbízásokból családi házakat, de ha kollégáknak bedolgozom, akkor van minden.

Hm... ez a minden már lehet a gruppen fogalmát is kimeríti!?
nevet.gif

Na, jó, csak hülyéskedek. :)
*
Lehet, hogy építkezni fogunk (ismét), csak azért érdeklődök annyira a ténykedésed után. :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére