Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
Hun Birodalom

Hun Birodalom
hunok.jpg

és a
központja
600pxhunsempire.png


A hun foglalás időpontját a Kárpát medence vonatkozásában általában kb. a 4. század végére teszik.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A Magyar Törzsszövetség 896.-ig.
Amikor Edemen, majd Ügyek nevű fia elkezdett egyre nyugatabbra húzódni, ez nagyon nem tetszett a kazároknak. A Nyék törzs (papi törzs, vagy barszil törzs) már 850-ben Kővár-Kiev fölé költözött, azonban ezt még elnézték volna..
Amikor Álmos is folytatta a fizikai elszakadást Kazáriától, a Megyer törzzsel,tehát a magyari törzseivel, az egyre nyugatabbra történő költözésekkel, akkor a kazárok a magyarok seregét küldték utánna, LEBED vezetésével, hogy fordítsa őket vissza Kiev alól.
Ennek azonban egy ütközet lett a vége, az a szuvári csata, mellyet -természetesen- a történelemkönyvek megsem említenek, biztosan azért, mert:
-dehonesztáló Kazáriára
-sorsdöntő és kedvező fordulatot jelent a Törzsszövetség számára
-ez a csata tette lehetővé a honfoglalást
Álmos tönkreverte Lebed csapatait és így hamarosan elkezdődött a Magyar Törzsszövetség újbóli megalakulása. Lebed törzsei (Kéri, Keszi, Kürt, Gyarmat..) pedig elszivárogtak el tőle, majd betagozódtak Álmosékhoz, ez 4 évig tartott, amjd Lebed is ezt tette, miután -mintegy bocsanatkérésként- az özvegy Ügyekhez adta a lányát, Kücsikét. Korábban már Edemen (Álmos nagyapja) szálláshelyeket alapított a Dnyeszterig, ezeket igénybevették a szuvári csata után is. Az előbbiek alapján elbírálható Álmos (820-896)megbocsájtó viselkedése...úgyhiszem. Lebed Lebedvárt (Lemberg vagyis Lvov) alapítja meg a magyaroknak, vagyis a törzsei számára, azonban 875.-ben őt megölik a kazárok, amikor visszamegy egy örökségéért).
A Kővár-Kevevára-Kiev alatt a tengerig elterűlő térséget Asszorügyeknek nevezik el a magyariak, itt folyik ezután a honfoglalásuk előkészítése.
Tárkány, sámánképzés, sőt még beavatott képzés is folyik az említett térségben.
Megjegyzem, hogy mintegy 25 féle sámán létezett (azaz szakosodtak--mondhatni) képzésük 5 éves volt. A tárkányok főként vasgyártók voltak, kiképzésük 4 éves volt a Hun Törzsszövetség hagyományainak megfelelően.
Természetesen képeztek rimalányokat, akik szülész ill. ápolónők. (A mai Felvidéken a sok "Rima..." Rimaszombat, Rimaszécs, Rimamurány.. nevű település azonban ezek még Atilla korában létesűltek, ugyanis nem engedte ki a Kárpátmedencéből a népét Dédes asszony).
Álmos fiai: Kurszán, Gyula és Árpád(848-908...ma a könyvek 907.-et írnak, tévesen!) voltak. Kurszán és Gyula sámánképzőt végzett, Árpád pedig tárkányképzőt és ifjusági tárkányfejedelem lett ezután...Árpád elismert kardkovács is volt és jó katona.
Árpád első felesége a Nyék törzs fejedelmének lánya - a beavatott- Abacil volt, fiaik: Laád (Levente), Tarhos, Üllő és Jutas voltak. Abacil halála után (888) Árpád VERECKE kabar fejedelem lányát, a kolostorba készűlő Eperjest vette feleségűl, fiuk Zsolt (vagy Solt) volt. A megállapodásuk szerint, ha Árpád fejedelem lesz egyszer, akkor utódját Zsoltban jelöli ki.
Vereckéék az ősi Kassán éltek (ma kb 2800 éves ez a kabar város).
A felsoroltak szerinti helyeken kiképzések is elkezdődtek a honfoglalás előkészítése érdekében. Árpád először 880.-ban járt a Kárpátmedencében, majd még néhányszor megfordult itt, részben a helyi viszonyok megismerése, részben a honfoglalás előkészítése miatt látogatott ide. A honfoglalási tervet Kurszán készítette és 5 éves időtávban gondolta ennek végrehajtását. Később a Kurszán-terv lényegesen módosult azonban.
Az előkészítés során Árpád kitisztíttatta a hágókat, kutakat ásatott és kijelölte a legeltetésre alkalmas helyeket, felvonulási utakat.
Már a fentiekből is látható, hogy megfontolt, előkészített dolog volt a honfoglalás, melynek külső és belső okai voltak. Tehát nem holmi szervezetlen tömegként zúdult be a Kárpátmedencébe a magyarok, magyariak népe..és a szegény ittélő szlávokat kikergette ( minden ellenkező ...ellenére: nem éltek itt szlávok, csak hunfajú népek különböző időkben érkezett maradékai, vagy törzsei)
Külső okok között elsősorban a kazárok viselkedése, a függetlenedés, a besenyők és a bulgárok ellenséges viselkedése említhető meg.
Belső ok elsősorban a Magyar Törzsszövetség újbóli összekovácsolása a fontos, de a Kárpátmedencében élő jászok, kunok (nemcsak IV. Béla idejében jöttek!) kazahunok (fejedelmük ekkor Tétény), kabarok (Verecke a fejedelmük) az erdélyiek (Zalán), avarok maradékai, a székihunok és a sok más hunfajú nép is állandóan hívta Álmosékat, illetve itteni letelepedésre biztatta. Kapcsolat volt Álmos és a Kárpátmedencében élők fejedelemei között.
Nem úgy van, ahogyan tanítják és máshol "valótlankodják" :a szlávok ebben az időben elakarták mindenképpen foglalni a Kárpátmedencét és nem fordítva volt, miszerint a magyarok kiűzték őket...Végre egyszer igazat is kellene már mondani ebben is. Árpád például azonnal kénytelen volt felvenni a harcot a Kassára már-már betörő szlávokkkal..896 elején.
A nyugati határokon sem volt azonban minden békés..
A honfoglalást megelőzően -892.-ben- vérszerződést is kötöttek a magyarok és a magyariak, a Szeret folyó közelében ( Szeret Kendicének, Árpád lánytestvérének a fia) ekkor állt helyre újra a Törzsszövetség. Ekkor már Lebed -mint említettem- nem élt, Előd volt az utódja. Ebben az évben még nagyszalát is tartottak, ahol döntéseket hoztak a fontosabbakról. Például Véglegesítették az igénybevehető átkelőket, kijelőlték a törzse gyülekezési helyéül Jászvásárt. Az átkelés után pedig minden törzsi fejedelem és a benntlakók fejedelmei részére egy pusztaszeri találkozót rendeztek, tehát az átkelés után a fejdemek ide tartottak.
Kiderűlt még a bejövetel előtt közvetlenűl az is, hogy a Béla törzs (tiszta manysi törzs volt) nem akar itt letelepedni, a Gyarmat törzsnek pedig csak a fele vállalkozott a bejövetelre. Viszont ogúzok és kasszuk is csatlakoztak a honfoglalókhoz, továbbá visszajött kb 20 000 avar is akik -vagy elődeik- elmenekülte a Kárpátmedencéből.
Még röviden a Kurszán tervről: az északi hágókon (Uzsoki, vereckei vagyis a munkácsi, kőrösi) bejövő törzsek (kéri, Keszi, Kürt) Árpád vezetése alatt állnak, a középső 3 hágón Kurszán 3 törzse fog érkezni és a déli hágókon ( Tömös, vöröstoronyi..) Álmos jön majd be 4 törzzsel( Gyarmat, Tarján, Jenő, Nyék).
Álmost már elindulás előtt időben óvták, a déli hágók igénybevételétől, mert itt lehetséges, hogy Simeon bulgár cár lovasai és a besenyők egy egysége is leselkedhet rájuk, azaz megtámadhatja őket . Ezt a dolgot -mint később kiderűlt- Bizánc szervezte a Törzsszövetség ellen.
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
egyetértek mondatoddal,
bizonyíték kell az nyilvánvaló, és szerintem lesz is, rövid időn belül.



pont a minap találkoztam és gondolkodtam el az említett Hawking féle gondolattal, és nem értek vele egyet, ugyanis véleményem szerint az ő következtetése nem következik abból a dologból, amiből kiindul



ezekkel is nagyjából egyetértek,
az elfogultsággal csak részben, van természetesen,
de van olyan magyar nézet is sztem ahol nincs jelen,

viszont az is igaz, hogy az ún. alternatívok közül nagyon sok, általad is említett, "nézet, teória", stb. többet árt az igazságnak mint használ, és könnyen támadhatóvá teszi az amúgy igazi alapokat, ill. azok valóságtartalmát és megvédését

de két dolgot hozzá kell szerintem tenni, ill. hangsúlyozni kell,
például ha mondjuk kiderülne, bebizonyosodna, hogy a krónikai adatok mind helyesek, tehát a hunok a magyarok elődei ill. az avarok is, akkor az összes "hivatalos" nézet ebből a szempontból értelmét vesztené és a vita is,
és itt ki emelni azt is, hogy ez a szöges ellentetje pl. az ő nézeteiknek, hisz itt szó se lehet pl. 19-dik magyar elfogultságról stb.ről, hisz az összes régebbi külföldi krónika is ezt tartalmazza,

a másik dolog meg, szintén a krónikák kapcsán, pl. a magyar-ősnép-ősnyelv dolog sem 19. századi rómantikus túlzás, mint a külföldiek hasonló "dicsőítő" kitalált dolgai, hanem ezredéves magyar hagyomány, hisz már a régi magyar krónikákban is megjelenik az ősi Nimród mezopotámiai hagyomány, ill. ez a magyar nemzet egyik legfontosabb hagyománya, hisz a nemzet eredetlegendájának az alappillére, a Csodaszarvas monda.
tehát az egyes országok nézetei, ill. azok kialakulási módja, ideje, és típusuk között is jelentős különbségek vannak,
ugyanakkor az is igaz, hogy a magyar hivatalos oldal, már a szabadságharc óta, még a magyarokra jó tényeket is kifordította, stb., vagyis amit te is írsz.


Kedves Helian!

Nem hiszek abban,hogy a magyar nemzet „kiválasztott“,ugyanolyan esendő,jó és rossz,mint a többi nemzet.Nehéz lesz bizonyítani a „ kiválasztottságot”, a többi önjelölt sem tudta,tudja.

Az emberek nem nagyon szeretik a kényes témákat, finoman elsiklanak fölötte.A lényeg nem Hawkingon van,hanem ez:Van valahonnan,vagy megszülte önmagát.Nagy valószínűséggel erre utalnak a nagyon régi,több tízezer éves ma vénuszoknak nevezett szobrocskák.Nevezik a„termékenység istennőjének”, Istenanyának, Anyaistennek,a Nagy Anyának, latinul Magna Mater-nek, ősi nyelven „ö MaGáNa Mae TeRē“,ha valaki nem akarná megérteni,akkor ma „ő MaGáNaK MeGTeReM“.Ezzel az elképzelessel kapcsolatba hozhatjuk aKisbódogasszony, Bódogasszony,Nagybódogasszony elképzeléseket,amit mára Boldogra deformáltak,meg Szűz Máriára. Ezt az egyezést jobb figyelmen kívül hagyni: Magna Mater = ö MaGáNa Mae TeRē; “.


Kényes kérdések merülnek fel.Milyen volt az ősvallásunk 1000-ig?Mit takar a Bógogasszony,ha az új vallásban Szűz Máriát „boldogasszonyosítani“ kellet a magyarok miatt?Milyen volt a pogány magyarok hite Jézus előtt?Ha őseinknél ilyen erővel létezett a Nagy Anyaisten hite,akkor a nőknek is más volt a megitélése.

Mi is van a sorok között a Curta könyvben a „szlávokkal“ kapcsolatban?

Részlet:A „Pontusz-vidéki” leletanyaggal kapcsolatban elsősorban a kutatásban az úgynevezett „Martinovka-leletcsoporthoz” kötött kincsleletekkel foglalkozik, kimutatja, hogy ezek nem lehetnek ant (ami a szovjet régész terminológiában keleti-szláv megnevezés szinonímája volt) régiségek, mert mindegyik 600 utánra datálható, vagyis arra az időpontra, amikor az írott forrásokból ismert „antok” politikailag már megszűntek létezni (212–223). Bálint Csanád már 1989-ben hasonló álláspontra jutott, megállapítása szerint a kincsleletek nem hozhatók kapcsolatba az antokkal és a keleti szlávokkal és a Martinovka-stílus eredetét inkább Bizáncban kell keresni.32 Curta a kincsek elrejtésének okaként a társadalmi versengést említi, hangsúlyozza, hogy a kincsleletek összetétele arra utal, hogy az asszonyok a társadalmi státusz hordozói lehettek (222–223).

Magyarra fordítva:Az asszonyok a társadalomban irányító helyeken voltak.

Csak a mesékben voltak „amazonok“?Véletlen az egybehangzás,hogy „anyakönyvezünk“,meg hogy „SzuBaRToi aSz FaLoi“-nak neveznek bennünket,amiben benne van „ öSzeBaRaToi aSzoFaLoJ“,mi a BaRáTot is VéR áTa fogadtuk,vagyis ma „öSSze VéRáLTaL aSSzoNy FeLőL“,de lehet Szűe/szűve/,SzüLVe VéR áLTaL aSSzoNy FeLőL.A „SzaBíR”-ban is ott rejtőzik az „aszo vír,asszony vér“,sőt az „aszo a bíro,asszony a bíró“,de mi inkább a messzi Szibériáról beszélünk a kifejezéssel kapcsolatban. .

Még egy érdekesség Curtánál.Részlet:A továbbiakban Curta az etnikai tudatot kulturális antropológiai és régészeti megközelítésben tárgyalja. Etnikum Cohen instrumentalista megközelítésének, mely szerint a politikai etnikai tudat értelemben a francia „ethnie” szót használja, az etnikumhoz kapcsolódó elméletek közül nagy figyelmet szentel Abner Cohen instrumentalista megközelítésének, mely szerint a politikai etnikai tudat célorientált jelenség, és külső nyomásra jöhet létre.

Az elméletek szerint az etnikum,ethnikum,ethnie kifejezésekre bármit ráfoghatunk,de a magyar szerint nem /th=d=gy lágyan,m=n,i=j/,eGy aNJuK uN,ez már mutatja az „egy anyjuk van,egy anyja“.Ezek után elég egyértelműnek tűnik a kifejezés értelme.

Nem akarom kétségbe vonni a krónikák igazmondását./viszont a fordítók azt fordítottak, amit akartak,mert mondjuk Gelou (Gelu, Golou, Galou, Geula), kifejezés Gyula,meg a Gyalu értelme között van egy kis különbség.Gelou blak,(vlach,wlach,valach,oláh) harcos.Eszébe jutna - e valakinek,hogy ez egy pásztor nép,aki blak,balak,vagy balag,ballag a birkák után és egy ilyen pásztornak a neve lehetne megfelelő irányba olvasva LeGēö /ma Legelő,egy szóban a legeltető,a legelöl álló és a legelő ölő /“legeő öö” hosszan/ híres vitéz,még a Golou -ból,az uoLoGá, "álldogál" is jobbnak tűnik,ez talán a mesebeli „madár” nyelv,amit csak a „madárul tudók” értenek/, de a gyalu az biztosan jobban összefügg a pásztorokkal.

Az ellentéteket is fel lehet oldani.A krónikák a királyoknak,az elitnek készültek.Ehhez meg is felel a 10-20% /egyenlőre 5%/ ázsiai génekkel rendelkező népesség,akik bejöttek uralkodni.Az uralkodó rétegnek mindig meg kell keresni a magasabb rendű ősöket,akik lehetnek a hunok,avarok,sumérok stb.A mondákban azután el kell jutni egészen a Napig,mint ahogy eljutottak a nyugatiak a Napkirály címhez.Ha lehet akkor az Atyaistentől kell magukat származtatni,hogy legyen mire fogni a dinasztia jogát az uralkodásra.Azután ezek az Istentől kijelöltek,mind kihalnak, csatákban,hatalmi harcokban, gyikosságokban.Ha magyarnak vallották magukat,akkor ezeket is el kell ismernünk elődeinknek,viszont tanulni kellene belőle,hogy hová vezetett ennek a mindig megalkuvó elitnek az uralkodása.Ezt a történelmet szerintem elegen kutatják.Ezért inkább a másik réteg a viszonylag egy helyben maradó élelmiszer termelők,kézművesek történelme érdekel,akik a genetika szerint,vagy 30 000 ezer éve itt élnek a Kárpát-medencében.Az uralkodó réteg soha nem pusztította ki őket tisztára,mert tudta,hogy nélkülük ők is éhen halnának.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Természetesen ha valaki talál egy lócsontot, egy körárkot vagy egy lakógödröt patkánycsontokkal...az a "lelet" nem beszél. Nem is fog, hiába nyaggatják. Jó esetben is legfeljebb egy félmondatot.
Például a lengyel körárkok attól lengyelek, hogy nem azok. Hol voltak még ők amikor itt árkoltak valakik? Millyen célból: védelem, kultikus...? Mondjuk minimum az avarok körárkai..Az avarok nyugati birodalma Wroclavig terjedt, ebbe bőven belefér a nyugati Felvidék..területe. Az avarok sok erődítményt építettek itt, ezeket árkokkal is körűlvették, ilyenek persze a földvárnak neveztek, de ilyesmi a kabaroknál is volt (pl Abaujváron ma is van).
Mindenesetre a magyar nemzet abból a szempontból feltétlenűl kiválasztott, hogy nagyon ősi a multja. Ősibb mint mondjuk a románoké, tótoké stb..mert ők atlantiszi népek. Ezek a régi-új szomszédok pedig most hazudják össze, vagy éppen jambusokban most költik a multjukat, sajnos más rovására próbálják ezt összehozni, mint ismert és általában így is van. Nekünk nem kellett mástól királyt lopni (Mátyás) nem kellett hadvezért sem (Hunyadi...vagy Szvatopluk a szerencsétlen..) nem kellett koronát sem stb..Mednyánszkyt sem..na persze van aki számára ez nem bizonyíték...De mi a bizonyíték? Hányféle van és miről..
Azthiszem mint keleti nép mások a szokásaink, más környezetben "szocializálódtunk"...és ősvallásunkat pedig erőszakkal elvették tőlünk..mert a római lehetővé tette az egy-akolba terelést és uralkodást, pénzbeszedést...száműzték arbagjainkat (orvos) mert ilyeneket a nyugati világ 900-1000 körűl nem is ismert. Tehát nem kiválasztottságról kell beszélnünk, hanem másságról. Márpedig ez is nagy baj... Miért baj itt ha egy népnek a multja ősibb a többinél? Egyszerű: akkor pl Trianon alól kilóg a lóláb...röviden szólva, a legutolsó megsemmisítési kísérletnél maradva.. A többi pedig csak méla hadova. Ha egy létesítmény köralaprajzú, akkor a Napistenhez "szól" (Stonehenge)ha félkör, akkor a Holdhoz..Ez az árok azonban úgylehet nem is avarkori, nem is kukorék-kori, nem is Körösi körvonaldíszes micsoda, de nem is disznóvágáskori,...hanem korábbi. Ázsia óriási területein sok kör maradt ám..Kik is éltek itt az avarok előtt? És Atilla népe+ a korábban beköltözött jászok, kunok, kabarok, palócok, szkíták , besenyők stb, Mert pl a kunok java nem IV. Béla idején lovagolt ide..
Ki is volt Pannon? Talán ne lépjük át..
Elsikkasztott és pogánynak aposztrofált ősvalllásunkról már százszor írtam...persze nincs bizonyítékom semmire. Azonban aki pogányt mond az az ember mibe kapaszkodik, mi alapján mondja ezt a bornírtságot?
Ősvallásunk lényege pontosan megvan fogalmazva, egy isten van és az érdeknélkűli szeretetet hírdeti. A pápaság már akkor is a saját érdekein lovagolt, ezért kellett az "egy akol" A bölcs elmék talán egyszer rájünnek majd a babérokon ücsörögve, hogy Nagy Károlynak nem sikerűlt az avarok kirablásán és sok avart rabszolgáknak való elhajtásán kívűl átütő eredményt elérni, pedig avar népírtásra készült a drága ember. Az avarok pedig behívták magyar rokonaikat és ekkor nyugat is arrébb vonult agyaraival...A pápaság pedig prüszkölt, már 800 körűl beakarta az avarokat hajtani az aklába...ha ez nem megy, akkor pedig jöhet az "avartalanítás"..Senkit sem zavart, hogy az avar vaéllás is -egyezően az ősmaggyarral- elismerte Jézust...és ahogyan már írtam...ecetera...
Csak nézek mikor a mai napig megy a félredolog, mely bevette magát mint vörösbor az asztalba..Nem tudják, hogy pl a pelazg daha törzs, a sikul a székely, a kvar vagy hvar a kabar, a szarmata egy jász törzs, az óz az úz (palóc)...stb..De nem olvassák el csak a tudományosnak becézett maflaságokat.-
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Vajk és a gyermekáldás...és hogy jön ide Koppány?
Vajk fiának, a nehezen született Imrének (Gizella sokszor elvetélt) a görög feleségétől nem született gyermeke. Pedig Gizella és Vajk is szerettek volna unokát. Hoszabb várakozás után összefektették Jénével, aki rimalány volt. Így akarták megállapítani -genetice- hogy mi a helyzet.
És íme lőn egy unoka, akit Radónak nevezének, de mindenki Pósázott, addig, addig míg a nagyapja is ezt nem tette. Jénét pedig hozzáadták Vid kapitányhoz..
Azonban ez a nemzőképesség hiába bizonyosodott be, mert Pósa születésekor már Imre nem élt. Ilyen a nagy Nemtudomki, ad is, vesz is...
Somogyban élt korábban (haláláig, azaz 997.-ig) Botond fia, akit Koppánynak neveztek .
Ő nem akart katolikus lenni és nem akarta a csillagok szerinti FÉRAN névadást sem elhagyni. Pedig még -993.-ban- a kvedlinburgi értekezleten is megfordult.
Nagyon felháborította Tónusz Abának és a feleségének a brutális megölése-idegenek által, de Vajk tudtával- a tiszai révnél. Azután pedig hallott Vazul megvakításáról is...ezért Vérbulcsúval szövetkezett . Vajk és anyja, Csantavér-Sarolt ellen és lovasaival elindult Esztergomba. Géza ekkoor már nem élt, kevéssel ezelőtt halt meg, 997.-ben. De nem jutott el, mert Vecelin, az idegenek zsoldosvezére legyőzte, ugyaniis Vérbulcsú elkésett az ütközetből.
Vecelin ezután négyfelé vágatta..Botond fiát. Mivel Koppány anyja besenyő volt ( eredetileg még keleten született és élt) ezért a besenyők vérbosszút fogadtak Vajk ellen. Koppány utolsó szavaival Vajknak üzen: gyesznyó ölé magodat..
Namos hol lehet itt a bizonyíték? Ha pedig van mit kell ezzel tenni?
Imrét jó messze eldugta az apja, amikor megnőtt, Biharba, hogy biztonságban legyen a besenyők bosszújától, titokban azonban Vajk rettegett...és nem hiába. A 24 éves Imrét egy verembe rejtett vadkan egy vadászaton végűl megölte Biharban. Hol a bizonyíték? A magyar történelem nem ír erről a gyilkosságról,vérbosszúról...Úgylehet megsem történt..(Biborbanszületett utódai sem tudósítanak erről, sőt Lepedőbenszületett sem...)...Vagyis történelmünk e fényes részét is hiába keressük, mint a Holdat a sötétben. De azért létezik a Hold!
Viszont létezik egy un Heidelsheimi Krónika...ebbben a fenti eset leírása megtalálható. Úgylátszik a németeknek fontosabb tudni az igazságot, mint a magyaroknak, akik elől elhalgatták valakik. Már akkor is...
Vajk 12 főúr megölésére adott engedélyt az idegen "lovagoknak", akik ezt mind végrehajtották..a könyörületességük páratlan volt...A gyilkosságoknak nem volt oka, mindössze a katolikus vallás felvételétől ódzkodtak, ill. Ajtony bizánci hitre tért át.....természetesen ez a makacsság mégis ok, főbenjáró bűn lehetett. Vazul, akinek a szemkinyomása után kb 15 évre akarták az életét elvenni megúszta a megsüketítéssel ekkor, mert Vajk azt mondta a "főlovagnak", hogy már "megvolt a tizenkettő és ennyi volt megbeszélve". Vazul el is költözött valahová Nyitrára Korponával és gyermekeivel (fiai: Levente, Béla, Endre).
Természetesen nincs bizonyíték erre, mert a megbezélést nem rögzítették...de esetleg össze lehet számolni a kivégzetteket...hátha stimmel a dolog.
Igen a vallásfelvétel nagy tett volt, igaz, hogy a megmaradással indolták...De vannak példák a vallási türelemre is, csak nem tudom hol, merre...ebből a korból. II. Ardasír perzsa uralkodó például -Mani korában- államvallásá tette Zarathusztra tanait..most pedig -már régen- iszlámhitűek a perzsák.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Rómaiak és a hunok...
Ordoszban 230.-ban Zsolca lett a fősámán. Erdély felszabadítását követelte a rómaiaktól, mert nem tartották be a közös egyezményt, amely szerint az erdélyi aranybányák jövedelmeit a Selyemút fenntartására kellett volna, hogy fordítsák. Ez az időszak -Zsolca regnálása- nagyjából a római megszállás "középidején" volt. Zsolca felszólítására nem reagáltak a megszállók.
A Hun Törsszövetség 380.-ban már -Budától-Enssig- 450 000 lovassal rendelkezett.
A nyugati gótok a rómaiakkal 378.-ban összecsaptak, azonban veszítettek. Az alánok (ez jász népcsoport) 379.-ben jelentek meg a Balkánon és az itteni légiókat legyőzték. Keletről 380.-ban nagyszámú hun is érkezett az Aldunához és a kabarokkal együtt rettegésben tartották a légiókat.
A Római Birodalom zűzavarba merűlt a 400-as években, még a pannoniai rabszolgáit is felszabadította.
A 400. évi nagyszalán pannon vezetők is megjelentek, 72 fővel. Üzenték Rómának, hogy vonuljanak ki a légióikkal, mert 48 tyumenjükkel mindenképpen bejönnek keletről és vereséget mérnek rájuk, ha ezt nem teszik.
Hunor gyermekei (Bagamér, Mundzuk, Udin és Bősárkány) és a Káspinál lévő -Uruk Dargin vezette- hunok vezetői szerint is Ordosz veszélyben van, kikell onnan vonulni. A veszélyt elsősorban a kínaiak jelentik, azonban a sivatagosodás és a sok romboló földrengés miatt is nyugatra kell jönniük. Ez a lényege, oka annak, hogy -hosszú, sokéves előkészítés után- Bagamér a fiaival (Atillával Budával) elindult Ordoszból az egykori őshazába.
Az elindulásuk 430.-ban történt. Közben már hamarabb elindul Udin (Udine!!) aki le is telepszik a Kárpátmedencében családjával és a fiai (Upor és Ruga) békésnek mondható módon távozásra kényszzarrítik a rómaiakat. Méf a római temetők gondozásáról is megállapodtak...
((Hunor --akinek az ikertestvére Magor--Hangun fősámán fiai voltak, aki még kínai császár is lett. Így tehát Atilla és bátyja Buda, Hangun (kínai neve Huó) kínai császár dédunokái voltak.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Relikviák és Vazul fiai...

Vazul és Korpona fiai: Endre Béla és Levente voltak. ŐK közűl Levente a felesége korai önkéntes halála után igen hamar meghalt. Az Orseoló Páter-Aba Sámuel féle zavaros királyságok után pedig Endre lett a király (1046) aki a kievei fejedelem lányát, Anasztáziát vette feleségűl.
A legféltettebb megmaradt ősi relikviákról, melynek többségét még Buda -azaz Atilla bátyja hozta Ordoszból- tudomása volt az idegen papságnak, a mainzi érsekségnek is. Éppen ezért -ezeket Vajk sem merte megsemmisíttetni- az összegyűjtésükről és elszáállításukról még Vajk intézkedett 1015 körűl.
Ősbudáról stb helyekről ezeket -pl az un szövetség ládáját- először Egerbe szállították, majd innen Abavárra. Amikor Vazul fiai felnőttek, akkor pedig a Kiev-Füzesgyarmat útvonalon (Füzesgyarmat a Béla -Bjelája- folyónál volt) kívánták ezeket elvinni és átadni a manysiknak az Uralban.
A relikviák mennyiségére csak egy adat: 50 szekérrel szállították el ezeket.
A szállítás már Egerbe sem volt zökkenőmentes, de még az Uralban is besenyő támadás érte ezeket, mellyet sikerűlt elhárítani, kevés relikvia azonban itt elveszett.
Vazul fiai Kievig felügyelték a szállítást, innen a Béla törzsig -Füzesgyarmatig- Kipcsák tette ezt.
Végűlis az egész szállítmány 50 év alatt ért a különböző nehézségek után a rendeletési helyére, jóval Vajk halála után. Az Uralban tehát átvették ezeket a manysik.
Ezek ma is biztosan megvannak az urali manysi kegyhely környékén, az un Uralbérc Nagy Öregje elnevezésű hegy barlangjaiban. Terészetesen ugyanugy megtalálhatóak mint pl a Szalaváré Tura által elrejtett Aranylapokra írt Arvisurák, mellyek helyét csak egy magyar tudta, de Ő is már 28 éve halott, viszonz ezek másolataiból évtizedes munkával leírta az Arvisurákat.
 

Vaduzia

Állandó Tag
Állandó Tag
Kurgán feltárás

Eperfa kérésére most több helyre ismételten felrakom Pennsylvania Egyetem Museuma által őrzött 1957-ben készült Gordion Expedícióról készült filmet.

Kommentárt továbbra sem akarok a filmhez fűzni, de azt hiszem ha Törökország ÉK-i részehez több hasonló sírhalmok nem fednék a titok fátyolát, akkor a magyarok őstörténetét sokkal hamarabb és egyértelműen lehetne tisztázni.

http://www.zshare.net/download/812486572ae1adb8/
http://www.fileserve.com/file/9999VW6
http://rapidshare.com/files/423788173/Gordion.Expedition.rar
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Vaduzia!
A magyarok őstörténete régen tisztázott. Persze van akiknek nem érdeke ezt sem elismerni, sem ismertetni.
A dolog nyitja különben olyan kérdésekben van, hogy az ismert kérdések miért nem azok? Például ismert Anonymus (Pósa András) ismert a mongolok hírtelen betörésének és távozásának oka( 1242) de ismert -sokkal jobban legalábbis- Atilla halálának oka, tevékenysége és rokonai és ismert még pl az Árpádház kihalásának (kimérgezésének) története és sorolhatnám...vagy folytathatnám a törökökkel.
Ez a ""nem ismert jelszóval"" kezdődő monológ egy ősi praktika nyomán létezik és a sohasem ismerjük meg...megoldásba torkollik. Mély okkal. Oka van annak tehát, hogy megpróbálnak ma is bizonytalanságban tartani ebben a kérdésben...a sok zavaros halandzsával.
Tahát ismert az urali őshaza és e körűl a felbukkanó kérdések is. Tudható, hogy kik az őshazában élt magyarok, honnan jöttek és tudható, hogy később mi történt velük, kik várták őket itt a Kárpátmedencében...és miért jöttek vissza, annyi ezer év után.
Egy ősi kunhalom nem fogja tisztázni őket, mert a sírok nem beszélnek, csak pár apróbb dolgot láttatnak. De jó arra, hogy a dolgot újra elvigye a "kutatjuk de nem találjuk" fejezet felé...mert az időfaktor fontos. Addig újabb blődlit lehet kitalálni és így tovább..
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Helian!

Nem hiszek abban,hogy a magyar nemzet „kiválasztott“,ugyanolyan esendő,jó és rossz,mint a többi nemzet.Nehéz lesz bizonyítani a „ kiválasztottságot”, a többi önjelölt sem tudta,tudja.

rendben, megértem álláspontodat, s okait is,

de igazából ez nem is ilyen "kiválasztottság" jellegű dolog szerintem, hanem inkább valamiféle ősi kulturális kapcsolat vagy valami hasonló,
de ez az egész dolog jelenleg elég homályos, tisztázatlan téma, hasonlóan mint sok minden egyéb a magyar őstörténetben,

tehát egyelőre erről többet még nem igen lehet mondani.

Az emberek nem nagyon szeretik a kényes témákat, finoman elsiklanak fölötte.A lényeg nem Hawkingon van,hanem ez:Van valahonnan,vagy megszülte önmagát.Nagy valószínűséggel erre utalnak a nagyon régi,több tízezer éves ma vénuszoknak nevezett szobrocskák.Nevezik a„termékenység istennőjének”, Istenanyának, Anyaistennek,a Nagy Anyának, latinul Magna Mater-nek, ősi nyelven „ö MaGáNa Mae TeRē“,ha valaki nem akarná megérteni,akkor ma „ő MaGáNaK MeGTeReM“.Ezzel az elképzelessel kapcsolatba hozhatjuk aKisbódogasszony, Bódogasszony,Nagybódogasszony elképzeléseket,amit mára Boldogra deformáltak,meg Szűz Máriára. Ezt az egyezést jobb figyelmen kívül hagyni: Magna Mater = ö MaGáNa Mae TeRē; “.


Kényes kérdések merülnek fel.Milyen volt az ősvallásunk 1000-ig?Mit takar a Bógogasszony,ha az új vallásban Szűz Máriát „boldogasszonyosítani“ kellet a magyarok miatt?Milyen volt a pogány magyarok hite Jézus előtt?Ha őseinknél ilyen erővel létezett a Nagy Anyaisten hite,akkor a nőknek is más volt a megitélése.


az ősvallás, hasonlóan a fentiekhez, szintén feltáratlan nagyrészt, nem sokat kutatták/tudunk róla jelenleg,
ha matriarchális társadalom nem is volt az ősmagyarok (v. uráliak) tekintetében, a nők/asszonyok tisztelete mindenképp magas fokon állott, pl. maga az asszony szó is királynőt, úrnőt jelentett hajdanán az ősmagyar nyelvben.

a Termékenység Istennő, Boldogasszony kultusz fontos téma, megérdemelne nagyobb figyelmet/tárgyalást.

Mi is van a sorok között a Curta könyvben a „szlávokkal“ kapcsolatban?

Részlet:A „Pontusz-vidéki” leletanyaggal kapcsolatban elsősorban a kutatásban az úgynevezett „Martinovka-leletcsoporthoz” kötött kincsleletekkel foglalkozik, kimutatja, hogy ezek nem lehetnek ant (ami a szovjet régész terminológiában keleti-szláv megnevezés szinonímája volt) régiségek, mert mindegyik 600 utánra datálható, vagyis arra az időpontra, amikor az írott forrásokból ismert „antok” politikailag már megszűntek létezni (212–223). Bálint Csanád már 1989-ben hasonló álláspontra jutott, megállapítása szerint a kincsleletek nem hozhatók kapcsolatba az antokkal és a keleti szlávokkal és a Martinovka-stílus eredetét inkább Bizáncban kell keresni.32 Curta a kincsek elrejtésének okaként a társadalmi versengést említi, hangsúlyozza, hogy a kincsleletek összetétele arra utal, hogy az asszonyok a társadalmi státusz hordozói lehettek (222–223).

Magyarra fordítva:Az asszonyok a társadalomban irányító helyeken voltak.


lásd fennt

Csak a mesékben voltak „amazonok“?Véletlen az egybehangzás,hogy „anyakönyvezünk“,meg hogy „SzuBaRToi aSz FaLoi“-nak neveznek bennünket,amiben benne van „ öSzeBaRaToi aSzoFaLoJ“,mi a BaRáTot is VéR áTa fogadtuk,vagyis ma „öSSze VéRáLTaL aSSzoNy FeLőL“,de lehet Szűe/szűve/,SzüLVe VéR áLTaL aSSzoNy FeLőL.A „SzaBíR”-ban is ott rejtőzik az „aszo vír,asszony vér“,sőt az „aszo a bíro,asszony a bíró“,de mi inkább a messzi Szibériáról beszélünk a kifejezéssel kapcsolatban. .

Még egy érdekesség Curtánál.Részlet:A továbbiakban Curta az etnikai tudatot kulturális antropológiai és régészeti megközelítésben tárgyalja. Etnikum Cohen instrumentalista megközelítésének, mely szerint a politikai etnikai tudat értelemben a francia „ethnie” szót használja, az etnikumhoz kapcsolódó elméletek közül nagy figyelmet szentel Abner Cohen instrumentalista megközelítésének, mely szerint a politikai etnikai tudat célorientált jelenség, és külső nyomásra jöhet létre.

Az elméletek szerint az etnikum,ethnikum,ethnie kifejezésekre bármit ráfoghatunk,de a magyar szerint nem /th=d=gy lágyan,m=n,i=j/,eGy aNJuK uN,ez már mutatja az „egy anyjuk van,egy anyja“.Ezek után elég egyértelműnek tűnik a kifejezés értelme.

Nem akarom kétségbe vonni a krónikák igazmondását./viszont a fordítók azt fordítottak, amit akartak,mert mondjuk Gelou (Gelu, Golou, Galou, Geula), kifejezés Gyula,meg a Gyalu értelme között van egy kis különbség.Gelou blak,(vlach,wlach,valach,oláh) harcos.Eszébe jutna - e valakinek,hogy ez egy pásztor nép,aki blak,balak,vagy balag,ballag a birkák után és egy ilyen pásztornak a neve lehetne megfelelő irányba olvasva LeGēö /ma Legelő,egy szóban a legeltető,a legelöl álló és a legelő ölő /“legeő öö” hosszan/ híres vitéz,még a Golou -ból,az uoLoGá, "álldogál" is jobbnak tűnik,ez talán a mesebeli „madár” nyelv,amit csak a „madárul tudók” értenek/, de a gyalu az biztosan jobban összefügg a pásztorokkal.

Az ellentéteket is fel lehet oldani.A krónikák a királyoknak,az elitnek készültek.Ehhez meg is felel a 10-20% /egyenlőre 5%/ ázsiai génekkel rendelkező népesség,akik bejöttek uralkodni.Az uralkodó rétegnek mindig meg kell keresni a magasabb rendű ősöket,akik lehetnek a hunok,avarok,sumérok stb.A mondákban azután el kell jutni egészen a Napig,mint ahogy eljutottak a nyugatiak a Napkirály címhez.Ha lehet akkor az Atyaistentől kell magukat származtatni,hogy legyen mire fogni a dinasztia jogát az uralkodásra.Azután ezek az Istentől kijelöltek,mind kihalnak, csatákban,hatalmi harcokban, gyikosságokban.Ha magyarnak vallották magukat,akkor ezeket is el kell ismernünk elődeinknek,viszont tanulni kellene belőle,hogy hová vezetett ennek a mindig megalkuvó elitnek az uralkodása.Ezt a történelmet szerintem elegen kutatják.Ezért inkább a másik réteg a viszonylag egy helyben maradó élelmiszer termelők,kézművesek történelme érdekel,akik a genetika szerint,vagy 30 000 ezer éve itt élnek a Kárpát-medencében.Az uralkodó réteg soha nem pusztította ki őket tisztára,mert tudta,hogy nélkülük ők is éhen halnának.

ezt a nézetet a magyarok vonatkozásában nem tartom egészen megfelelőnek, sőt, szerintem helytelen elválasztani a helyi magyarokat a vissza/bejövő-magyaroktól a fenti szempontok alapján, és őseink negatív beállítását se tartom elfogadhatónak, a sok más jellegű hibáik ellenére sem.

ami meg a helybenlakók korát illeti, most ebbe nem kéne ismét belemenni, mert ez már volt tárgyalva,
de annyit mindenképp el kell mondani, hogy nem feltétlenül voltak jelen 30000 éven keresztül folyamatosan, ilyesmiket még nem lehet kijelenteni szerintem.

az én véleményemet már leírtam, hogy

az őskor óta magyar elvándorlások történtek innen és később jöttek vissza a magyarok a hun időktől kezdve, a helyben maradottak, folyamatosan jelenlévők létszámát tekintve, tehát az ősmagyar nyelv/nép helyi jelenlétére, jelen ismereteim alapján csak alacsony létszámot gondolok elfogadhatónak, azt is főleg a különböző mocsaras, zsombékos vidékeken, meg a hegyekben, erdőkben meghúzodó, félig meddig rejtőzködő életmódot folytató csoportok formájában.
de ennek a témának is részletesebb elemzésére lenne szükség, hogy többet lehessen mondani.
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
mivel az urálinak nevezett népnek legnagyobb létszámű csoportját mindig is a magyarok jelentették az uráli megjeleölést ősmagyarnak is lehet érteni,

és ezért is nehéz pontosan nyilatkozni az létszámokat és a területeket/őshazákat tekintve, mert az uráli népek hatalmas kiterjedésben voltak jelen a történelmi korok hajnalán,
amely terület Kelet-Európától indulva Szibériág húzódó teljes térséget felöleli, de akár még Észak-Amerika területére is átnyúlva, tehát majdnem az egész észak-eurázsiai hemiszférát.

és ezek, az ősidőktől kezdve állandóan szétváló/szétrajzó uráli klánok/nemzetségek egyesültek folyamtosan újra és képezték a későbbi/mai magyarság magvát. a legutolsó ilyen egyesülés volt a nemrégiben tárgyalt hét hungárus törzs szövetsége a megyeriek alatt, a Turul dinasztia vezetésével.

és itt kapcsolódnak a sumér vonallal össze az őstörténet szálai, lévén, hogy az ősi magyar hagyomány alapján Nimródtól ered a hun-magyar nép, vagyis Sumér (a Bibliában Sineár) királyától.

vagyis ha kelet-európai/kárpát-medencei jelenlétet tételezünk fel magyar szempontból a sumér korok előtti időben, akkor - ha a logikát fenn akarjuk tartani - innen jelentős átvándorlás történt Mezopotámiába.

ezt megerősíteni látszik az a tény is, hogy ezen a KM-i vidéken azon kor előtti időben egy fejlett kultúra létezett, az ún. Tordos-Vinca kultúra, építkezésekkel, elő-írással stb., de ez nem helyben folytatódott, hanem mintha Mezopotámiában jelent volna meg a folytatása mintegy egy évezreddel később.

pont ezen meg hasonló dolgok miatt gondolom úgy a történéseket, ahogy.

de a magam részéről nyitott vagyok minden szuggesztióra/gondolatra/meglátásra a témakör kapcsán, mert, mint elébb is írtam, az adatok szűkössége miatt eléggé homályos a látkép minden tekintetben,
és bármely adat vagy gondolat jelentősen módosíthatja a fenti (és régebben is) felvázolt képet.
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
és ezek, az ősidőktől kezdve állandóan szétváló/szétrajzó uráli klánok/nemzetségek egyesültek folyamtosan újra és képezték a későbbi/mai magyarság magvát. a legutolsó ilyen egyesülés volt a nemrégiben tárgyalt hét hungárus törzs szövetsége a megyeriek alatt, a Turul dinasztia vezetésével.

pontosabban fogalmazva az utolsó jelentősebb egyesülés a magyar etnogenezis szempontjából a fenti hetümogeroknak a helyi, főleg avar-hun (a var-hunok) utódnép fennmaradt csoportjaival való egyesülése volt.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Egen, tehát egyeltalán nem így volt ez az etnogenezis és más kotkodák.
Az Uralnál keletkezett Magyar Törzsszövetség (iu. 181.-ben) Káma fejedelem idejében) alapvetően az itt élő (keleti oldalon) manysikból és hazájukból ide vándorló kabarokból "keletkezett". Érdekes ez a történet különben , ezt a helyzetet az "élet kényszere" hozta létre természetesen...mert a Balhasnál..de ez hosszú. A kép persze később változott, színesedett, több hunfajú nép lép be a képbe.
A magyarok azért magyarok, mert első fejedelmük neve is MAGYAR volt. Ilyen bonyolult ez is, pláne, ha ezekután sem érthető a név-genéziske.
A Törzszövetség 275.-ben szétbomlott, két részre: magyariakra és magyarokra. A szétbomlás oka frenetikus: szaporodásnak nevezik...Az utóbbiak a Volgától keletre éltek, az előbbiek nyugatra. Nehezen érthető -vagy talán mégsem?- hogy a Törzsszövetségben a magukat magyarnak mondó törzsek éppenhogy többségben voltak, a magyarok népe például a Kürt, Keszi, Kéri törzsei pl kabarok (?) persze a Béla nem, ez manysi... Gondolom követhetetlen a dolog. Hogy miért alakult ez így, annak van magyarázata is, de most nem írom le, hosszabb. Persze amikor Álmosék bejöttek akkor a kis többségben lévő Álmos-féle magukat magyarnak ismerő törzsek (azaz a nem kababarok és a kasszu- oguz törzs) mégis uralkodóvá váltak...de miért és mikor? Erre is van magyarázat. De nem ingyenes genézises találgatás révén...
A Megyer, Jenő, Tarján, Gyarmat, Nyék törzsek magyari törzsek voltak...fejedelmeik Álmos előtt: Ügyek, Edemen, Csaba, Oposur..Érdekes, hogy van nevük a fejedelmeiknek ebből a korból is..
Külön említést érdemel a "kazár korszak" mely egyben az utolsó honfoglalás egyik főbb motivációja is volt..
A Nyék (papi) törzsről ,is sokmindent kellene még tudni..
Nade ha a történelemet előbbre lapozzuk, akkor például a Baján által behozott (568)8) kilenc avar törzsből négy kabar volt..(?). Hol termett ennyi var és kabar? Ez megint tudható. Jó termés volt..
Vagyis a Hun Törzsszövetség kései idejében is mutatkozik ebben a közösségben összetartás, összefogás, egyetértés .
Csak pár mondatot írtam az örökzöld (egyeseknek ez a rágója) genetice bizonytalannak, középszürkének aposztrofált és habosított honfoglalással kapcsolatban. Ez sokkal részletesebben és eléggé ködölésmentesen megismerhető mamár..De ehhez felkészültség és akarat is ..
ja és az utolsó honfoglalás előkészületei 20 évig a Dnyeszternél zajlanak és Lebedváron..és kettős fejedelemség is itt alakul ki...és az mi? Kik a Lebedek? van etnogenézisük is? És az is tud beszélni?
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
ami meg a helybenlakók korát illeti, most ebbe nem kéne ismét belemenni, mert ez már volt tárgyalva,
de annyit mindenképp el kell mondani, hogy nem feltétlenül voltak jelen 30000 éven keresztül folyamatosan, ilyesmiket még nem lehet kijelenteni szerintem.

az én véleményemet már leírtam, hogy

az őskor óta magyar elvándorlások történtek innen és később jöttek vissza a magyarok a hun időktől kezdve, a helyben maradottak, folyamatosan jelenlévők létszámát tekintve, tehát az ősmagyar nyelv/nép helyi jelenlétére, jelen ismereteim alapján csak alacsony létszámot gondolok elfogadhatónak, azt is főleg a különböző mocsaras, zsombékos vidékeken, meg a hegyekben, erdőkben meghúzodó, félig meddig rejtőzködő életmódot folytató csoportok formájában.
de ennek a témának is részletesebb elemzésére lenne szükség, hogy többet lehessen mondani.

habár az is hozzátartozik, hogy a Kárpát-medence népességeinek történetéről, mibenlétéről a történelmi korok előtti időszakban szinte semmit sem tudunk, úgyhogy lehetséges a fent írtnál sokkal nagyobb létszámú népesség is.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Lehet, Helián, hiogy nem tudsz semmit az ittélőkről, akik akár ie. 2000-3000 évvel ezelőtt már léteztek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak.
Létszámellenőrzésük pedig nem volt, ez biztos.
Az utolsó honfoglalás -Álmos féle- alkalmával azonban már volt népszámlálás. Ezek adatai kerekítve: a Kárpátmedencében ekkor élő hunfajú népcsoportok (jászok, kunok, kabarok, palócok, székelyek, kazahunok, besenyők, szkíták, avarok stb) létszáma ekkor 500 000 volt. Álmosék pedig 450 000 emberrel jöttek -érkeztek- ide. Ez az oka annak s, hogy a bejövők vezetői nem bánták,ha a Béla a Gyarmat (ennek a fele) törzsek és más törzsmaradványok (szavárd magyarok, kuma magyarok...) Jászvásártól az Uralig élnek, azaz nem jöttek velük be.
Ugyanis, ha a Kárpátmedence őslakossága nem fogadta volna megfelelően mégsem az érkezőket, akkor a kintmaradottak a visszatéréshez területet tudtak volna biztosítani, átadni. Ez azonban nem következett be.
Az első honfoglalóknál pedig figyelembe kell venni, hogy mintegy 6000 évvel ezelőtt az emberiség -benne a hunfajú népek- létszáma elenyészően kevés a maihoz. Tehát az első honfoglalóknak tekinthető , ittmaradó,csoportosan -Kerka vezetésével- ie. 4020 körűl érkezett emberek létszáma mintegy 250 fő volt, Ők az un Sajó Ordoszba jöttek, ez ma Ózd térségét jelenti. Szórványban itt élő kisszámú rokonnépet már találtak itt ők is, ezek egy Békés nevű vezetőjükkel éltek itt - többszázan- és igencsak tartottak a jégkort itt átélő -barlanglakó- medvesektől, tarkósoktól és bolhádoktól (így nevezték el ezeket) ill. ezek utódaitól.-
Kerka után azonban már meggyorsultak a beköltözések és nemcsak a Sajó (melegforrások) mellé.
Amiről szinte semmit sem tudnak ma az okoskák, az pedig Pannon és öccse Mecsek honfoglalása..már nagy létszámmal (egy tyumennyel). De Aranyosszéken is hamar megtörtént a honfoglalás Esküllő vezetésével.
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
még néhány hozzáfűznivaló:

Kedves Helian!
...
Mi is van a sorok között a Curta könyvben a „szlávokkal“ kapcsolatban?

elvonatkoztatva a részletektől Curta könyvének és az általa bemutatott felfogásnak/tényanyagnak az a lényege, hogy a 19. században kitalált romantikus szláv őstörténet tulajdonképpen egy eltúlzott hamis torzkép, aminek nem sok alapja van.

vagy 30 000 ezer éve itt élnek a Kárpát-medencében.Az uralkodó réteg soha nem puszt[/FONT]ította ki őket tisztára,mert tudta,hogy nélkülük ők is éhen halnának. [/SIZE]

feltevés szinten továbbvíve a dolgot,
akkor felvetődik a kérdés hogy melyik őskori, rézkori, bronzkori, vaskori kultúrákban lenne fellelhető ez a bizonyos nép,
ez lenne érdekes ezzel kapcsolatban.
 

Helian

Állandó Tag
Állandó Tag
A magyar ôstörténet-kutatás új távlatai?

Szabó István Mihály
A magyar őstörténetkutatás új távlatai?
A magyar őstörténelem egy biológus szemével

Szabó István Mihály akadémikus, mikrobiológus, az ELTE TTK mikrobiológiai tanszékének vezetője (1974–95)
...
Első eredményeit az MTA Társadalomkutató Központ rendezvényén ismertette, ahol nagy visszhangot és élénk vitát váltott ki őstörténész, nyelvész, régész kollégái körében. A hosszú, írásban is elkészített, kiadásra váró előadást Farkas Ildikó foglalta össze.

Az ugorok
A Kelet-Európa nagy térségeit elfoglaló uráli vadászok legészakabbra nyomult és ott szétszóródott nagycsaládjai az évezredek során szoros kötelékekkel kapcsolódtak egymáshoz, miközben egyre inkább nyelvileg is elkülönültek a többi uráli néptől.
...
Szabó István Mihály az Urálon való átkelést, a különböző tényezők figyelembevételével, 10-12 ezer évvel ezelőttre teszi. Ez az a terület, amelyet az ugorok őshazájának tekintettek eddig, noha csak egyik szállásterületük volt, ráadásul az utolsó, mert itt bomlott fel az utolsó európai nagyvad-vadászok társadalma, itt kezdtek különféle etnikumokra oszlani, és innen rajzottak ki egyes ugor csoportok különböző irányokba. Innen kezdődött meg a kialakuló magyarság több ezer éves visszavándorlása Európa felé, amelyet már többé-kevésbé ismerünk. (Orosz kutatók egy Kr. e. VI. évezredben itt feltűnt lovas nomád népet a magyarokkal azonosították.) Az ugorok egy része persze itt maradt, mai maradékaikat a vogulok és osztjákok jelentik, de vándoroltak dél felé is, és a Kaukázus területét is elérhették. Egy jelentős csoportjuk pedig – a legfőbb élelemforrást jelentő nagyvadak után kutatva – mind keletebbre és keletebbre vonult, és az akkor még létező földnyelven, a mai Bering-szoroson át haladva Amerikába is eljutott.

Az amerikai ugorok
Az amerikai történettudomány egyik legnagyobb és legvitatottabb kérdése Amerika ősi benépesülésének története, a kontinens őslakóinak kiléte. A legelterjedtebb nézet – miszerint az indiánok mongoloid ősei Ázsiából érkeztek az amerikai földrészre 10-12 ezer éve – mellett a legújabb leletek és kutatások más elméleteket is valószínűsítenek. Egyrészt az időhatárok itt is mind távolabb tolódnak, részben az újabban felfedezett ősi maradványok miatt, részben amiatt, hogy a már ismert leleteket az újabb kormeghatározó vizsgálatokkal pontosabban lehet datálni. Másrészt az amerikai földrészen talált legősibb emberi maradványok nem egységesek, ugyanis találhatók közöttük ázsiai típusúak és europoid jelleget mutatók is (ráadásul azok a régebbiek). (Észak-Amerika legjelentősebb embertani lelete, az 1996-ban talált, 9 ezer évesre datált Kennewick ember egyértelműen europoid. Csoportjáról, kultúrájáról folyamatosan vitáznak az amerikai tudósok.)

Ami tehát valószínű: Amerika benépesülése több hullámban, több népcsoport részvételével zajlott, és ezek között jelentős szerepet játszott egy – vagy több – európai eredetű népcsoport is, akik már 8-10 ezer éve a földrészen voltak. Modern genetikai vizsgálatok – ez részben a csontmaradványok vizsgálatát, részben a ma élő indiánok genetikai állományának vizsgálatát jelenti! – azt derítették ki, hogy létezik egy bizonyos Eu19-haplotípus (az Y-kromoszómában), amely Nyugat-Európában nem fordul elő, de jelen van Magyarország, Lengyelország és Ukrajna népességében. Az ugyanazon leszármazási vonalból eredő Eu22-típus általánosan fordul elő az észak-amerikai indiánok és egyes szibériai népek között. Az észak-amerikai indiánok egy kis részében egy olyan genetikai variánst találtak, amely csak Közép-Kelet-Európa egyes népeiben fordul elő.
Feltételezhető tehát – állítja Szabó István Mihály –, hogy ez az europoid népesség, amely Amerikát elérte, az ugorok csoportjából került ki. Az Ob torkolati régiójában, a széteső ugor népességből 11 800–11 500 évvel ezelőtt kivált csoportok Szibérián keresztül vándorolva, szárazföldi úton jutottak el a Bering-szorosig, amelyen 11 ezer évvel ezelőtt még száraz lábbal átkelhettek. (Erre utalnak az Észak-Ázsiában mindenütt, az Uráltól a Bajkálig feltárt ősi kaukázoid – azaz europoid – koponyák is, ezek ugyanolyan fogazatúak, mint a Kennewick ember.)
...
A magyarok
Szabó István Mihály hangsúlyozza: az ugorok így feltárt története a magyarság őstörténetét is más megvilágításba helyezi. Az ugorok történetével a magyarság őstörténete mintegy 40 ezer év távlatáig vezethető vissza. Eredetét tekintve rokonának tartható a horvát, a lengyel és az ukrán nép. Európában szinte egyedüliként tartotta meg ugor etnikai jellegét és nyelvét is.

mivel az urálinak nevezett népnek legnagyobb létszámű csoportját mindig is a magyarok jelentették az uráli megjeleölést ősmagyarnak is lehet érteni,

és ezért is nehéz pontosan nyilatkozni az létszámokat és a területeket/őshazákat tekintve, mert az uráli népek hatalmas kiterjedésben voltak jelen a történelmi korok hajnalán,
amely terület Kelet-Európától indulva Szibériág húzódó teljes térséget felöleli, de akár még Észak-Amerika területére is átnyúlva, tehát majdnem az egész észak-eurázsiai hemiszférát.

valami ilyesmire utaltam én is az uráli ősnépesség Amerikába való kiterjesztésével, bár nem ugoroknak hanem uráliaknak nevezve őket, lévén, hogy az időben 10000 évvel előttiek még inkább arra a korra vonatkoznak,

ehhez kapcsolódva:
"A tudósok számára régóta ismert, hogy Amerika benépesülése Északkelet-Ázsián keresztül zajlott le. Kelet-Szibériát és a vele szomszédos észak-amerikai területeket összefoglalóan Beringiának nevezik, amely az Újvilág eredeti kolonizációjának magterülete volt. Az is ismeretes, hogy a Csukcs-félsziget és a mai Alaszka közti terület a jégkorszak során a sarki jég fölhalmozódásával együtt járó globális tengerszint-csökkenés következtében szárazulattá vált, és kialakult a két kontinens között egy szárazföldi híd, amely
biztosította az átjárást.

beringia.jpg

Beringia; forrás: Stanford Egyetem (USA)

A legújabb ősrégészeti bizonyítékok alapján az első
emberek 15 ezer évvel ezelőtt már megérkeztek az amerikai kontinensre. Az ősemberek feltehetően néhány ezer éves beringiai tartózkodás után aztán innen indultak Amerika meghódítására. Arról viszont régóta viták folynak, hogy vajon milyen útvonalon indultak el.

itt látható a térkép: a sötét piros az első, legősibb csoport
beringia1.jpg


A tradicionális elmélet szerint a jégkorszak utolsó glaciálisának (jég-előrenyomulásának) végén nyílt egy jégmentes folyosó, amely a mai Kanada területén vezetett déli irányba. Bár néhány kutató vitatja, hogy ezek az első bevándorlók egészen Chile déli részéig eljutottak, ami ebben az időben szintén jégmentes terület volt, az elmélet ma is él."

a fentieket még annyival egészíteném ki, hogy a másik ilyen ősi uráli géntípus az Y-DNS Q nevű, amit érdemes említeni/vizsgálni ezek kapcsán.

tehát elmondhatjuk, hogy ezek egy újabb példa arra, hogy a legújabb kutatási adatok fényében, a magyar őstörténetnek régi, egzotikus szálai is kezdenek előkerülni, amikről eddig szó sem volt, még említés szintjén sem a mai hivatalos magyar történelemben, szóval akit ezek a típusú ősi dolgok érdekelnek a történelemből, az is bőven talál magának olvasni/feltárni való anyagot.

ezekhez képest szinte abszurdum olyanokat olvasni a hivatalosok írásaiban, hogy lényegében a magyar őstörténet fel van tárva, újabb anyagok nem várhatóak, meg a többi efféle, aminekhez hasonlókat pl. najahuha is szokott idézni a recenzióiban.
és akkor itt még nem is említve pl. a hunok kapcsán is előkerülő új anyagokat, amely néphez meg a történelmi források és egyéb adatok alapján ezer szállal kötődik a magyar nép és őstörténete.

minnél több dolgot olvas az ember, annál inkább nyilvánvalóvá válik számára, hogy mennyire hamis és eltorzított magyar őstörténetet tanítanak és fabrikáltak össze a finnugorizmus égisze alatt az elmúlt 150 évben.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Amikor a kelták megjelentek Pannoniában, úgy ie. 770 körűl-nyugat, északnyugatról, Pozsony felől- akkor előlük már idemenekültek ijedten a tótok.
Könyörögtek Pannonnak ill. utódjának, hogy fogadja be és telepítse le őket...
Az Arvisura szerint edddig az időpontig ők a "morvák és csehek cselédei" voltak. A letelepedést megengedték a számukra...Nyitra térségében.
Nem túl felemelő a történet, de az igazság sokszor ilyen.
Amikor az avar idők kezdetén germánok "területtisztítást" végeztek, azaz homogenizálni akarták a népüket , akkor délkeleti zónájukból az ittélő szlávokat (szerbeket, horvátokat, szlovéneket..) az alig lakott Balkánra akarták telepíteni és az átvonulásukhoz az avaroktól kértek engedélyt. Ekkor még az első avar fejedelem a honfoglaló Baján (568-tól)regnált és ő -viták után- hozzájárult az átengedéshez. Jók lesznek ők az avarok déli határát őrízni...ez volt a legfőbb érve.
Baján az átengedés előtt azonban kemény vitákba bocsájtkozott Alpárral, aki -a Béla törzset elhagyva- 575.-ben érkezett ide és Baján hugát, Telenát vette feleségűl.
Utódaink még megbánják ezt az engedékenységet...mondta ekkor Alpár (nevét Tiszaalpár viseli, itt telepedett le tyumenjével). Alpárnak már -alig mult el vagy tíz év- igaza is lett..és azóta is..ez a helyzet. Már alig telt el vagy tíz év kezdték benépesíteni a jóltermő területeket...azaz északabbra vándoroltak a kijelöltnél.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Azthiszem marzsy, hogy a fenti "Ural" és más felvetésre lényegesebben konkrét válaszokat találnál Paál Zoltán könyvében. Ez az áltudóskodó tengerimorzsolás és porhités megint olyan örvény, amely nem visz elre. Tehát a meglvő homály fenntartása ..marad. Valakiknek ez biztosan így a megfelelő?
Pontosan tudható a Magyar Törzszövetslégről minden. Azonban fáradtságos lehet az ajánlott könyv elolvasása, sokéves tapasztalatom szerint, mert a mellébeszélés megszokott lírai elemei súlytalan butaságok, így könnyen tudományoskodhatnak ezzel..Pláne ha ámerikai "porfesszor" idejétmult és kicsavart szövegével öntjük nyakon saját multunkat...az már döfi.
Amikor eszembe jut, hogy mennyi népnek van kitalált történelme...és a sajna a magyar nem rendelkezik ilyesmivel, mindíg elszomorodok...de ez magánügy.
Majd egyszer egy bergengóc "porfesszor" megmondja ám, honnan jöttünk, kik vagyunk..reménykedjünk.
Nem elég kijelenteni, hogy eddig sok marhaságot tanítottak ezen már régen túllépett sok ember, aki ismeri pl az Arvisurát...de ha nem ismeri akkor sem elég ezzel magyarázkodni és slussz..talán tenni is kellene. A hívatalosságok ugyanis nem fognak.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére