Biókertészet - vegyes növényi kultúrák

Ezt a betegséget gyakran keverik össze az Erwinia-val, amely egy halálos betegség az almatermésüekre. Hasonló tünetek, de a különbség abban van, hogy ez egy vírus. Nem fertőzi a csonthéjasokat. Az elhalt, visszaszáradt részeket hasonló módon kell eltávolítani, majd el kell tüzelni. (ültetvényekben ki kell vágni a fákat. Karanténbetegségnek számít). Odahaza megpróbálkozhatunk a gyümölcsfa megmentésével. (metszés segített nálam). Fontos az eszközfertőtlenítés. Metszőolló pengéjén is terjednek ezek a betegségek.
 
Gyakran kérdezik tőlem, mi történt a fájukkal, mert hirtelen elszáradt egy része, vagy az egész. Lekonyultak a levelek, vagy akár megsárgultak és lehullottak. Ez esetben leggyakrabban a gutaütés a bűnös. Ez 5-6 különböző betegség együttes hatása. Feltételezhetően a magas hőmérséklet váltja ki a növény részleges vagy teljes pusztulását. Jelenleg nem tudja senki. (vagy csak nekem nem tanítják :) ) A fának az elhalt részét ilyenkor le lehet vágni. Ha csak egy része halt el a fa még kihajthat. Ha a teljes lekonyult, akkor többnyire csak a remény maradt.
 
Lenne egy kérdésem. Nem igazán értek a sünökhöz, és nem tudom mennyire fér bele a biokert témába, de a kertünkben megjelent egy süni. Utánaolvastam, de szeretnék pontos infókkat kapni arról, mivel bírhatnám maradásna. Nem tudom, h sündisznó, vagy sünkutya. (eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen) De elpusztított egy csomó lótetüt, és szeretném, ha tovább tevékenykedne. A kertben senki nem zavarja. Elfér :) .Valamint, egyik nap be akart szökni egy másik süni is, de ez agresszívan reagált rá, miután a közelébe engedtük a kerti süninknek. Nem tudjuk miért, de fel akarta fordítani és egyértelműen bántani. Ennek is szeretném megtudni az okait. Az újonnan érkezettet kitessékeltük a kertből, hogy keressen máshol otthont, azóta a sünink újra kidugja néha az orrát.
 
Remélem nem írtam a topikba ide nem illő témát. Ha valakinek kérdése van, igyekszem majd megválaszolni, amennyire időm engeni. Remélem a bejegyzéseim értelmesnek minősülnek. További jó éjt, és kertészkedést mindenkinek!
 

tyutyukam

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szeretnék tanácsot kérni Vettünk tavasszal STIVIÁT három cseréppel gondoltam egy csak megmarad hát nem sajnos apránként tönkre ment Lakótelepi lakásba lakunk óvtam a nagyfénytől Locsoltam de minden hiába Viszont nem kaptak tápot Nem tudtam milyet adjak ami nem árt nekünk ,ha fogyasztunk a leveléből
Mikor virágzott a virágot eltettem nem tudom van-e magja, virágzás után mentek tönkre.
Köszönöm
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha még nem dobtad ki a STIVIÁT öntözgesd mértékkel, talán kihajt a gyökérből. Én sem vagyok szakértője, de a tavaly vettem két csomag magot (németországi cégtől rendeltem jó drágán). A 12 magból 5 növényem lett. Óvtam, gondoztam, aztán virágzás után száradni kezdett. Sajnos a virágaiból nem lett mag. Szerencsére 3 tő újból kihajtott. Most melegházban növekednek, lesem a virágokat, hogy talán tudok magot venni belőle. A magok nagyon aprókák. Felénk nem lehet kapni, már mindenhol kerestem. Próbálkozás fél siker!
 

agica27

Állandó Tag
Állandó Tag
Stiviával én is kísérleteztem. Tavaly vettem palántákat, egyet kiültettem földbe, a másik cserépben maradt. Ezt is kitettem, locsoltam, de nem fejlődött úgy, mint a kinti, rövid idő múlva elszáradt.
Amelyik a földben volt, nagyon szépen fejlődött, csak annyit csináltam, hogy minden nap meglocsoltam. Erről szedtem le kis hajtásokat ősszel, hogy majd egész télen tudom szedni, és tavaszra lesz mit kiültetnem. Szép lassan ezek is elszáradtak, semmi nem lett belőle, nem fejlődött sehova, ki kellett dobni.
Tavasszal vettem a piacon palántákat, nagyon szépen fejlődnek kiültetve és naponta locsolva vannak. Néha csalánlével permetezem. Nagyon sok levelet leszedtem már róla, szárítom és teszem el télre.
Ezek után nem kísérletezek a cserepes változattal.
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
Hallottam egy "humánus" csigaírtásról, amit még nem próbáltam, de ajánlják: ássunk le egy közepes méretű műanyag dobozt, abba öntsünk egy kevés sört. Imádják a csigák, és állítólag kellemesebb ebben az alkoholos mámorban kimúlni, mint savtól, sótól kínhalált halni.

Sündisznó?
 
Oldal tetejére