Biókertészet - vegyes növényi kultúrák

ABandi66 témája a 'Dumcsi' fórumban , 2012 Április 2.

 1. keretlen

  keretlen Állandó Tag

  ABandi66, nem-e volt idod megnezni a konyvet? Koszi.
   
 2. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Napot,

  Nekem ez van meg ... remélem erre gondotál.
   
 3. gazikaszim

  gazikaszim Állandó Tag

  A vakond például elpusztítja a lótetűket.
   
 4. vizike

  vizike Állandó Tag

  Kedves ABandi66, kérdezni szeretném, hogy a paprika átteleltetése mennyire volt sikeres? Megéri próbálkozni vele? Sajnos én nem tudom megenni, de a család szereti.
   
 5. Gagul

  Gagul Kitiltott (BANned)

  Gyulaapácaúrnak, s a többieknek, egy kérdés,segitségkérés:

  a fehér akác virágját legyüjtöttem 1 hónapja. S most repkednek molylepkéék. Mi a megoldás a babérleveles trükk, a levendulás trükk mellett?
  Ha lefagyasztom a mélyhütöben, attól még melléktermékek maradnak a száritmányban...
   
 6. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Kedves Vizike,

  Sajnos ... kedves anyósomnak nem volt türelme kivárni ... és egy takarítás alkalmával kipakolt mindent - megkérdezésem nélkül. :(
  Érvényesült a mondás ... miszerint ha biztosra akarsz menni - csináld magad. :)
   
 7. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Napot,

  Kicsit rázzuk fel ezt a topikot is.
  Két hete Csíkszeredában egy szakközépiskola labortermében felszerelték - Hargita megyében - az első aquapónia rendszert. Követni fogom a nyövények és halak fejlődését ... éa amennyiben lehet ... dokumentálo képekkel is.
  Ami eddig történt:
  1. Van egy tartály, amelyben a halak éldegélnek. Sajna nem jegyeztem meg a fajtájuk nevét ... lehet azért is, mert nem hazaiak. Állítólag a húsuk a sűgéréhez hasonlít. A választás azért esett rájuk (egy svájci egyetem az egyik partner - ahol tudományos kisérleteket is végeznek ezen a téren), mert nem igényesek és hamar fejlődnek.
  2. Az "akvárium" felé felszereltek két tartályt (de én csak egyiket ajánlom - a kavicsosat) ... ugyancsak kisérleti jelleggel: egyik egy kavicságyas növénytermesztés ... a másik a hydropóniához hasonló megoldás.
  A kavicsos dolog: kis mogyóronyi barna bogyók, amelyek vizet tudnak tárolni és ez közé fúródik a növény gyökere.
  A másik: egy hugarocell sziget (ez úszik a víz tetején), amelyben lyukakat fúrnak és azokba helyezik a palántokat ... ez esetben a növények gyökere teljesen vízben lóg.
  És akkor a rendszer működése (nem újdonság, hisz van anyag bőven a Net-en erről - csak én most láttam élőben): a halak piszkolják a vizet, hisz űrítenek táplálkozás után, mint minden más emlős. Ezt a "szenyvizet" ... első lépcsőn salaktalanítsák ... és pompával felnyomják a felső (növényes) tartályokba, így a növények tápanyagot (trágyát) kapnak. Majd a felső tartályokból a megtisztított víz szabadeséssel visszakerül a halakhoz.
  Persze a rendszert közben - közben elleőrizni kell ... pld. ahogy említették a PH (savasság) nagyon fontos, hogy ne gyílkoljuk le a halakat. Na és a növények tipusától függően ... a felső tartályokba lehet adagolni: vasat, káliumot, foszfort ... stb., amelyek szükségesek a növény fejlődéséhez ... de a mennyiségre oda kell figyelni, hogy ne legyen túladagolás, mert a halakhoz jutnak a fenti anyagok fölöslegei és azok lehet "kiütik" a halakat. :)
  Folytatás következik ....
   
  tengelice kedveli ezt.
 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Varjuk a folytatast
   
 9. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Hát .... köyben a "duma" helyett ... dolgozni is kellett. :)

  Próbálkozom friss hírekkel ... csak a méheket készítsük elő telelni. :)

  Mindenkinek sikeres napot.
   
 10. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Jó napot,

  Egy lényeges dolog az aquapónia rendszer esetében: valaki folytonosan fel kell ügyelje! :)
  Sajnos - a szakközépiskola esetében ezt kifelejtették ... így a rendszer befuccsolt. Első lépésben ahalak pusztultak el és aztán a növények is.
  Plusz egy konkrétum: egy üvegházat kell a rendszer mellé kialakítani, hogy gazdaságilag is megérje. Az iskola kis laborja ezt nem tette lehetővé ... ezért is hagytak fel vele - gondolom.
   

Megosztás