Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos - 2013

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy pár szóban a bibliai szövetségről:

Már írtam róla, de lehet, hogy nem mindenkinek világos, miért szinonimája a "szövetség" szó a "testamentumnak", azaz a "végrendeletnek". Hisz mindenki tudja, hogy a Biblia két részét nevezzük Ó- és Újtestamentumnak is, azaz Végrendeletnek. A Szövetség = Végrendelet.
De miért? Hisz a mi felfogásunkban a szövetségnek, ami valamiféle szerződés különböző felek között, nincs köze egy végrendelethez. A Bibliában pedig a kettő egy és ugyanaz.

Annyit tudunk, hogy egy végrendelet akkor lép érvénybe, ha az örökhagyó meghal. Tehát valami módon a bibliai szövetség magában kell hogy foglalja a halált.
És magában is foglalja:
Egyszerűen azért, mert a bibliai szövetség fogalma a két szövetséget kötő fél között azt jelenti: "mindketten meghalnak önmaguknak, és ezentúl mindketten a másiknak élnek. Az életük, és mindenük, amijük csak van, a másik félé, a másik fél mindenükkel rendelkezhet, amijük csak van, pont úgy, mint ahogy egy örökhagyó ráhagyja valakire a vagyonát, és azután meghal. A szövetség mindkét részről ezt a végrendeletet jelenti.
Tehát meg kell halniuk ahhoz, hogy a végrendelet érvényre jusson, és a másiké legyen mindenük, (de nem azonnal biológiailag). Meghalnak önmaguk számára. Életet cserélnek. Azt mondják: "Ettől a naptól én Neked élek, Te pedig nekem. A te életed az enyém, és mindeneddel, amid van rendelkezem, az én életem pedig a tiéd, és mindenem vele együtt a tiéd." Ezt fejezi ki a Bibliában a "Szövetség". Nagyon erős és kemény dolog.
Ebből kitűnik, hogy ilyen szövetséget csak akkor érdemes kötni, ha a két fél nagyjából azonos erőviszonyokkal és vagyonnal bír.
Isten és az ember között korántsem egyenlőek ezek a viszonyok. Isten mégis ilyen szövetséget kötött az emberrel.

Öt ilyen szövetségkötést látunk a Bibliában Isten és az ember között, de ezek mindegyike ugyanannak az egyetlen nagy szövetségnek a megerősítése vagy a megújítása:
  1. Ádámmal (Hós. 6:7)
  2. Noéval (I. Móz. 9),
  3. Ábrahámmal (I. Móz. 15,17),
  4. Mózessel (II. Móz. 19-24),
  5. Jézus által az egész világgal („új szövetség” (Jer. 31:31) kötött szövetség.
Ennek a szövetségnek a keretein belül történik a Megváltás. Isten e szövetség alapján, Jézusban magára vette a mi bűnös életünket, ami neki az életébe került. Átvette a mi életünket, ami halálra vezet, ami ellen halálos ítélet volt érvényben, és vállalta helyettünk ezt a halált.
Az Ő élete viszont örök élet, és a miénkért cserébe, ami Neki csak halált jelentett, odaadta az Övét, amivel viszont a bűntől és haláltól megszabadulva élhetünk. Sőt, nem csak az életét adta nekünk, hanem mindenét, amije csak van. És ha belegondolunk, hogy Ő az egész univerzum Teremtője és Ura, és minden az Övé, akkor bizony nem keveset nyertünk ezzel a cserével, ezzel az örökséggel, amit ránk hagyott. Nem kétséges, hogy ki járt jobban. Isten azonban nem mérlegelte, mit veszít Ő ezzel: mert Ő ezt a szövetséget atyai szeretetéből és kegyeméből ajánlotta, és ajánlja fel nekünk.
És aki akar bármikor beletagozódhat ebbe a szövetségbe, elfogadhatja Istentől a szövetséget kínáló, átszegezett kezét.
De ahhoz meg kell halnia önmagának, és életet kell cserélnie Krisztussal.

Zsid. 9.16
"Mert a hol végrendelet (=szövetség) van, szükséges, hogy a végrendelkező halála bekövetkezzék.
Mivel a végrendelet holtak után jogerős, különben pedig, ha él a végrendelkező, épen nem érvényes."


Nem mellesleg ilyen szövetséget nem csak Isten kötött az emberrel, a Bibliában több példát is találunk ilyen szövetségkötésre az emberek között is. Az egyik legismertebb ilyen szövetségkötés Dávid és Jonathán között történt.
És érdemes azt is észben tartanunk, hogy a Biblia szerint ugyanilyen szövetség a házasságkötés is, ami egyébként az Isten és ember közötti szövetség földi kiábrázolása.
És mivel itt halálról van szó, nem babra megy a játék, ezért Isten minden szövetséget nagyon komolyan vesz. A házasságot is. Ezért súlyos dolog a szövetségszegés, mint pl. a házasságtörés is.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Kedves Kyra!

A Biblia szerint a bűn elkerülhetetlen következménye (zsoldja) a halál. Nem lehet jóvátenni.
Tehát ha bűnt követtél el, meg fogsz halni. Hiába ontod másvalakinek a vérét, akkor is meg fogsz halni a bűnödért, mert ez olyan törvényszerűség, mint az, hogyha kilépsz a tizedikről, szörnyethalsz. Ez nem ószövetségi morál. Ez egyetemes törvényszerűség. A bűn elválaszt az Élet forrásától, Istentől, tehát meghalsz miatta. Sőt, ha másvalaki vérét ontod, csak még rosszabb.

Egyetlen megmenekülési módod van: ha valaki, akinek magának nincs bűne, ami miatt meg kell halnia, önként magára vállalja helyetted a bűnödet, és annak következményét.
Csakhogy nincs senki, akinek neki magának ne lenne bűne!
Az összes ószövetségi állatáldozat csak beszélt erről az igazságról, de nem töltötte be. Az állatok vére nem tette jóvá a bűnt, az állatok nem halhattak meg az ember helyett. Az állatáldozattal csak azt fejezte ki, aki hozta, hogy elismeri a bűnösségét, elismeri, hogy az állat halála az ő bűnének a következménye, tehát ő érdemelné meg ezt a halált, és elismeri, hogy szüksége van valakire, aki helyette felvállalja ezt a halált, azaz, szüksége van Megváltóra. Az állatáldozatnak szimbolikus szerepe volt, és nem az állat vére mentette meg a bűnöst, hanem a bűnös hite, amit kifejezett az áldozattal. Hit előre tekintve egy Megváltóban, akiről majd Isten gondoskodik.

A bűntelen Megváltó önként vállalja a halált más helyett. Ha nincs ilyen Megváltó, mindenki örökre és végleg elveszik. Azok is, akik egykor reménykedtek benne, és azok is, akik azóta születtek.

Isten úgy gondoskodott arról, hogy legyen egy ilyen bűntelen Megváltónk, hogy Ő Maga lett emberré, és jött el meghalni helyettünk. Ez azonban nem "tette jóvá" a bűnt. Hanem megszabadított Téged a halálos ítélet alól, ami ellened szólt, úgy, hogy magára vállalta azt. Azt mondta: "Ezt a bűnt én követtem el, én vagyok Kyra", és odaállt helyetted a ítéletre.
De csak akkor érvényes ez a csere, ha ezt a cserét Te elfogadod, "aláírod", és ezután Te nem élsz tovább bűnben.

Ugyanis életcsere történik: a bűntelen Megváltó átveszi Tőled a Te bűnös, halálraítélt életedet és cserében odaadja Neked az Ő bűntelen, örök életét. Ő meghal helyetted, Te pedig élheted az Ő életét. Ezért nem élhetsz tovább bűnben, és nem is akarsz majd.
Isten felajánlja Neked ezt a cserét, Ő az Ő részét ebből meg is tette, de hogy Neked erre szükséged van-e, akarod-e, vagy ragaszkodsz a bűneidhez, és a halálra ítélt életedhez, azt a Te döntésedre bízza.
Könnyebb megérteni ezt, ha ismered a bibliai szövetség fogalmát.

Tudod mi a rettenetesen szomorú! Az hogy te azt hiszed: ez jól van így!:(
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az intézményes tudomány - már a finnugorelméletesre gondolok :D - szerint a pünkösd neve a görög pentekosztész 'ötvenedik' szóból ered. Ami természetesen nem igaz!

Az, hogy minden más nyelvben a görög szóból képezik a Pünkösdöt, az persze smafu. Angolul pl. Pentecost. De hát nem tudnak ómagyarul a nyomorultak!

A neve az ősi eredetű "bűnt kösd" kifejezésből ered. Ez az ős nyelv ma is érthető annak a számára, aki magyarul beszél. Ezt mindenki tudja, magyar intézményes tudományos világ kivételével.

Most már látom, kedves Kyra, hogy Te csak humorizálsz.
Én meg már azt hittem komoly... :)
Mindenesetre üdítő ezen a borongós délelőttön!
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Én is a Bibliából tudom.

A Biblia bizonyítja, hogy a Bibliában minden igaz...:D

Jó, jó - tudom, hogy azért, mert Isten szava (mondták azok a gyilkosok, akik kanonizálták, eldöntötték, hogy ez isten szava, Énok könyve meg nem isten szava) :mad:

A "gyilkosok" szó nem ok nélkül van ott, mert azok voltak! A császár épp úgy, mint azok, akik eldöntötték, hogy mindenki eretnek, aki nekik ellentmond.

Szerintem itt többünk alatt már bőven ropogna a máglya tüze, ha még mindig lenne ekkora hatalma a Vatikánnak.

maglya3.jpg
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Az, hogy minden más nyelvben a görög szóból képezik a Pünkösdöt, az persze smafu. Angolul pl. Pentecost. De hát nem tudnak ómagyarul a nyomorultak!



Most már látom, kedves Kyra, hogy Te csak humorizálsz.
Én meg már azt hittem komoly... :)
Mindenesetre üdítő ezen a borongós délelőttön!

Örülök, hogy egy kis vidámságot hoztam az életedbe, de annak nem örülök, hogy még egy finnugoristát találtam. Mindenesetre fogy a számuk. Gondolom a Sorbonne-i tanulmányt is ilyen viccesnek találtad. Kiváncsi lennék akkor is ilyen nevetségesnek tartanád-e, ha azt hozta volna ki a vizsgálat, hogy a magyar nyelvben 2 % ősi etimont találtak és a héberben 68 %-ot...:dr_9:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
A Biblia bizonyítja, hogy a Bibliában minden igaz...:D

Jó, jó - tudom, hogy azért, mert Isten szava (mondták azok a gyilkosok, akik kanonizálták, eldöntötték, hogy ez isten szava, Énok könyve meg nem isten szava) :mad:

A "gyilkosok" szó nem ok nélkül van ott, mert azok voltak! A császár épp úgy, mint azok, akik eldöntötték, hogy mindenki eretnek, aki nekik ellentmond.

Szerintem itt többünk alatt már bőven ropogna a máglya tüze, ha még mindig lenne ekkora hatalma a Vatikánnak.

Alattad biztosan nem ropogna a máglya tüze, a máglya tüze a Bibliához ragaszkodó keresztények alatt ropogott. Ezt Te magad is megerősítetted, amikor említetted a valdenseket, az albigenseket, a huszitákat, és kihagytak az anabaptistákat és társaikat.

Akik pedig a máglyát gyújtották alattuk, elrejtették a Bibliát évszázadokon át, hogy senki ne tudhassa meg belőle, mi az igazság. A fentieknek pont az volt a bűne, hogy a tiltás ellenére is másolták és terjesztették a Bibliát.
Szóval megint nagyon félre vagy informálva.

És igen, a Biblia már önmagában is egy olyan szerkesztésű és tartalmú mű, ami nem lehet emberi alkotás.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Örülök, hogy egy kis vidámságot hoztam az életedbe, de annak nem örülök, hogy még egy finnugoristát találtam. Mindenesetre fogy a számuk. Gondolom a Sorbonne-i tanulmányt is ilyen viccesnek találtad. Kiváncsi lennék akkor is ilyen nevetségesnek tartanád-e, ha azt hozta volna ki a vizsgálat, hogy a magyar nyelvben 2 % ősi etimont találtak és a héberben 68 %-ot...:dr_9:

A magyar nyelvnek óriási lökést adott a Biblia lefordítása, csakúgy, mint a legtöbb nép nyelvében.
Ez az, ami idetartozik.
Egyáltalán, tudod, hogy mit takar a Pünkösd? Már eltekintve az ősmagyar változattól :)
 

Szpacsek

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudod mi a rettenetesen szomorú! Az hogy te azt hiszed: ez jól van így!:(


Én mind a 2-tök hitét nagyra tartom! Mindkettőben van értékelendő dolog, bőven. Jászladány hitében a Biblia, (például.) Kyráéban: természet, tudományosság, stb. ....
Ezek megbecsülendő dolgok; ezekből lehet tanulni a tapasztalatlan kívülállónak, mint pl. nekem!
Ugyanúgy, mint komoly könyvekből, szakírók írásaiból, vagy az internetről más helyekről. Ez tetszik nekem. :)

Én is rengeteg dolgot tudok, amelynek a nagy részét már leírtam és közzétettem az interneten, más wboldalakon, más fórumokon -- de hogy pontosan melyiken, azt nem írom ide, hogy ne csináljam itt nekik a reklámot.. :cool2:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
A máglya tüze alattam ropogna, mert ha benyögném, hogy nem vallom sem a pápai dogmákat, sem a szent hagyományt, sem Mária szeplőtelen fogantatását, sem mennybemenetlét, sem a tisztítótüzet, sem a többi katolikus dogmát, már mehetnék is az inkvizíció elé.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is rengeteg dolgot tudok, amelynek a nagy részét már leírtam és közzétettem az interneten, más wboldalakon, más fórumokon -- de hogy pontosan melyiken, azt nem írom ide, hogy ne csináljam itt nekik a reklámot.. :cool2:

Tőlem csinálhatsz. :)
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Én mind a 2-tök hitét nagyra tartom! Mindkettőben van értékelendő dolog, bőven. Jászladány hitében a Biblia, (például.) Kyráéban: természet, tudományosság, stb. ....

Kyra sok okos dolgot mond, csak amikor egymáshoz nem illő témákat halmoz egy rakásra a Biblia kapcsán, abból olyan katyvaszt tud csinálni, hogy ketté áll tőle a fülem!
wall.gif


De különben jól elvagyunk :)
 

Szpacsek

Állandó Tag
Állandó Tag
Mária mennybemenetelét Mária mennybevitelének nevezik, gyakran. Hogy nem magától ment oda, hanem vitték.
Énokot is vitték. Nem magától került a mennybe, hanem Mihály arkangyal vette föl oda. Ez volt Mihály egyik legnagyobb cselekedete.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Mária mennybemenetelét Mária mennybevitelének nevezik, gyakran. Hogy nem magától ment oda, hanem vitték.
Énokot is vitték. Nem magától került a mennybe, hanem Mihály arkangyal vette föl oda. Ez volt Mihály egyik legnagyobb cselekedete.
Csak mostmár azt lenne jó tudni, hogy kik is ezek az angyalok, és arkangyalok. Mivel az ószövetésben is arról volt szó, hogy hús-vér emberként jelent meg a prófétáknak, velük ettek ittak, beszéltek, korábban még gyermekeket is nemzettek.
Valóban angyalok-e, vagy a nibiruról szalasztott ügyintézők? Mivel a szellemvilág képviselői nem esznek-isznak, nem nemzenek gyerekeket, és csak a különleges képességekkel megáldott emberek tudják látni, hallani őket, és kommunikálni velük.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
A magyar nyelvnek óriási lökést adott a Biblia lefordítása, csakúgy, mint a legtöbb nép nyelvében.
Ez az, ami idetartozik.
Egyáltalán, tudod, hogy mit takar a Pünkösd? Már eltekintve az ősmagyar változattól :)

Én tudom, hogy mit takar valójában, te meg azt tudod, amit neked a Biblia tudni enged a sok átdolgozás, fordítgatás és az "apokrifek kihagyása" (még 1611-ben is) után :

A Biblia szerint:

"És amikor Pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn hirtelenséggel az égből, mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése és eltölté az egész házat, ahol ülének vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és leültek mindenkire azok közül. És megtelének mindnyájan a Szent Lélekkel és kezdenek szólni más nyelveken."

És ekkor, akik ott voltak, meg lettek keresztelve tűz által! Ahogy azt Keresztelő János ígérte egykor.

A zúgásról, tüzes nyelvekről, amelyek az 50. napon szálltak rá az ott lévőkre, megvan a technikai elképzelés is, de ettől megkegyelmezlek...:D

A tűzkeresztség melyik népekre volt jellemző szerinted? Az Ószövetség népére nem!

„Én ugyan vizzel keresztellek titeket, de az, -aki utánam jő-, aki erősebb nálam és akinek saruját hordani sem vagyok méltó, ő Szent Lélekkel és Tüzzel keresztel majd titeket.” /Máté Ev, 3. 11./
 

furrier.

Őstag
A Biblia szerint a bűn elkerülhetetlen következménye (zsoldja) a halál
Sajnos ennek, hűn szeretett bibliád is ellent mond, hiszen eleve nem hallhatatlannak lett teremtve az ember, mint ahogy azt már Hamp is jelezte, de e tény mellett úgy elsiklasz, mintha benne se lenne a bibliában...Gondolom azért mert ezt nem emlegették a szemináriumon...
"És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közűlünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakaszszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen"(I.Mózes 3:22)
 

furrier.

Őstag
Örülök, hogy egy kis vidámságot hoztam az életedbe, de annak nem örülök, hogy még egy finnugoristát találtam. Mindenesetre fogy a számuk. Gondolom a Sorbonne-i tanulmányt is ilyen viccesnek találtad. Kiváncsi lennék akkor is ilyen nevetségesnek tartanád-e, ha azt hozta volna ki a vizsgálat, hogy a magyar nyelvben 2 % ősi etimont találtak és a héberben 68 %-ot...:dr_9:
Ezt elírtad, mert pontosan fordítva van...!
68% a magyar, a héber meg a fasorba sincs!!!
 
Last edited:

furrier.

Őstag
Gondolom, hasonló forrásból szedted ezt is, mint Szpacsek.. Valahonnan innen::dr_123: (Ő írta!)
Nem egészen...! Salem-Uru Solyma-Hierosolyma-Jeruzsálem, vagyis a város neve még mindig a Szent Sólyom városa, aminek II.András óta a mindenkori apostoli magyar király, aki mint a megnevezésból látható pap-király, az uralkodója...És ha II.Andrást kiátkozta a pápa, akkor nyilván nem ő adományozta neki ezt a címet...
 

furrier.

Őstag
A magyar nyelvnek óriási lökést adott a Biblia lefordítása, csakúgy, mint a legtöbb nép nyelvében.
:o:o:o
Ennek én azért a helyedben jobban utánna néznék...!;)
Mit ír erről a katolikus lexikon:
"Makkay János (1933-) a Szt István kora előtti m. kereszténységről írván Bencze Lóránt fölismerése és bizonyítékai alapján közölte: „a kései avarok-onogurok idejében élt ómagyarságnak már 896, Árpád honfoglalása előtt volt magyar nyelvre fordított bibliája”. →Pázmány Péter még olvasott egy ilyen ősrégi, vsz. 896 előtti, gör-ből ford. m. Bibliát."
azért ez nem semmi...!
Szívesen a kezembe venném azt a Pázmány Péter által olvasott magyar nyelvű Bibliát...!:dr_24:
 
Last edited:
Top