Hírek Az Egyesült Államok kifizeti a teljes tartozását, és visszalép az UNESCO-ba

Az amerikai kormányzat bejelentette, hogy visszalép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe csaknem hat évvel azt követően, hogy Donald Trump előző elnök kiléptette az országot az UNESCO „Izrael-ellenes elfogultságára” hivatkozva.


John Bass amerikai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy ezzel Kína erősödő befolyását akarják ellensúlyozni, az ugyanis megnehezíti „a szabad világ víziójának” előmozdítását világszerte. Azt is hozzátette, hogy az UNESCO-nak fontos szerepe van a mesterséges intelligenciára és a tudományos oktatásra vonatkozó sztenderdek meghatározásában.


„Ha tényleg komolyan gondoljuk a versenyt Kínával a digitális korban, nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is távol maradjunk” – mondta.


Az amerikai kormány 150 millió dollárt különített el az UNESCO számára a jövő évi büdzséből, és több részletben a teljes, 619 millió dolláros tartozást is meg fogja téríteni a szervezetnek a tervek szerint.


Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének éves költségvetése 534 millió dollár.


Az Egyesült Államok és Izrael azután állította le az UNESCO finanszírozását, hogy a szervezet 2011-ben felvette teljes jogú tagjai közé Palesztinát. A Trump-adminisztráció a régóta fennálló „Izrael-ellenes elfogultságra” és a vezetési problémákra hivatkozva 2017-ben be is jelentette a kilépést.


Richard Verma amerikai külügyminiszter-helyettes előző héten levelet küldött Audrey Azoulaynak, az UNESCO igazgatójának, amelyben kérelmezte országa újbóli csatlakozását. Ebben üdvözölte a közel-keleti helyzettel kapcsolatos vita depolitizálása terén elért előrelépéseket és a menedzsment reformját.


Azoulay hétfőn, a szervezet ülésén is bejelentette az Egyesült Államok visszatérését célzó tervet, amelyet nagy ováció fogadott a delegációk részéről. A lépés nyomán jelentősen bővülnének az UNESCO anyagi lehetőségei, amelynek korábban Washington volt a legnagyobb finanszírozója, nagyjából 22 százalékát fedezte a költségvetésnek.


A kínai küldöttség vezetője is értékelte az újbóli csatlakozást, hangsúlyozva, hogy az amerikai kormány távolmaradásának negatív hatása volt az ügynökség munkájára.


„Komoly dolog a tagság egy nemzetközi szervezetben. Reméljük, hogy az Egyesült Államok visszatérése ezúttal azt fogja jelenteni, hogy elismeri a szervezet misszióját és céljait” – fogalmazott.


A tagsági kérelemről az ENSZ 193 tagállama fog dönteni júliusban.


Az Egyesült Államok egyszer már kilépett az UNESCO-ból Ronald Reagan egykori elnök alatt, még 1984-ben, aki úgy látta, hogy a szervezet korrupt és a Szovjetunió érdekeit szolgálja. A visszacsatlakozásra 2003-ban került sor.

1686677248333.png
 
Még hogy Izrael ellenes? az UNESCO
Előtte meg Szovjetbarát?
És ezt Trump és Regan mondta?
Miket beszélnek ezek
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
szia, én 2024. májusában szeretnék menni a portugál úzon. Kérlek amennyiben van rá időd és kapacitásod, szívesen venném a tapasztalataidat az útról. Előre is köszönöm .
sorcier wrote on Wikkike.'s profile.
szia,ha ezt talàltad meg tölem,akkor jo helyen jàrsz. :)
A bak latin neve capricorn.

Kötés, horgolás 2018. november 13-tól

Wildcath wrote on VikiCs99's profile.
:dr_33:
Sziasztok! Karácsonyi dramatizált mesét keresek, 6-7 szereplővel. Óvodásoknak adnánk elő! Előre is köszönöm a segítséget! :)

Statisztikák

Témák
37,952
Üzenet
4,754,470
Tagok
612,763
Legújabb tagunk
veronikaa_
Oldal tetejére