Mi volt a mai menü?

Status
Not open for further replies.

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusz Dipi,
igen talán nálunk még "furcsa" a Pfefferkuchen , de a Németajku országokban szokásos kelléke a karácsonyi ünnepi asztalnak ugy mint a Dresdener Stolle is . Hetekkel , hónapokkal Karácsony elött sütik és fémdobozva tárolják ,hogy megpuhuljon mert joformán semmi zsir nincsen benne és hamuzsirral meg szalalkálival készitik , melyett lehet sütöporral is helyetesiteni . Már 1230 körül van feljegyzés róla , általában a nagy kereskedö városokban vagy környékén levö kolostorokban sütötték , mivel hosszan eltartható igy szükös idökben kenyér helyet is fogyesztották késöbb , de a sok füszer által a "pór népnek" nehezzen volt megfizethetö .
 

rencsi007

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma sütés-főzés ,vásárlás mellett csak melegszendvics ,karácsonyi puncs(házi) és mézeskalács volt.Mi itthon holnap este ünnepelünk.Nálunk borleves lesz és narancsos kacsa krumplipürével,mákos guba vanília sodóval .Sütök még holnap sajtos pogácsát,puncstortát és mézes-krémest.Anyuékhoz 24.-én megyünk ott halászlé,sült és rántott hal(tükör ponty és szürke harcsa) ,töltött káposzta lesz. Bátyámékhoz 25.-én megyünk eljegyzésre ott fahéjas aszalt szilva leves,töltött és göngyölt húsok,saláták lesznek. Karácsony másnapján mindenki anyuéknál lesz .Fácánból lesz húsleves és vaddisznó pörkölt bográcsban,galuska,savanyúságok .Emellett süti hegyek mindenkinél.Mi imádunk sütni-főzni ,vendégeket várni.Nekünk ez az ajándék karácsonykor!
 
Last edited:

Godzi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajttal-sonkával töltött csirkemell tekercs bacon köntösben, paprikás lisztben sült amur, rizs, majonézes kukorica, zöldsaláta. Megsült a diós és mákos bejgli, ki is repedt mindegyik annak és rendje és módja szerint. Nálunk ez is amolyan karácsonyi hagyomány. :D

Békés, boldog, szeretetben gazdag karácsonyt kívánok mindenkinek!
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,
már készen van a halászlé , estére a rántott hal szelet melyett csak paniroznom kell , nejemnek meg a Németek szokásos fehhér sütnivaló kolbászkák mellé krumpli saláta jár .Holnap meg vaddisznó lapocka párolva vörös káposztával és thüringiaia krumpli gomboccal . A mákos guba már nagyon elfogyott :rohog: rájárnak a "macskák"
 
Status
Not open for further replies.
Top