Értékelés alsó tagozat

Kata84 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2011 Június 28.

 1. Kata84

  Kata84 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Rengeteget böngészek az oldalon, napközis tanító vagyok. Az értékeléshez nem igazán találtam anyagot ( 1-et kivéve, a katicás színezős lapot ). Ki hogyan értékeli a magatartást napi, heti, havi szinten?
  Remélem másnak is segítség, ha itt összegyűjtjük ...
   
 2. Kata84

  Kata84 Állandó Tag

  Még ma kezdtem meg a "gyűjtést" , várom a segítő gondolatokat.
  Ki hogyan "lépteti" a kis névtáblákat, vagy hogyan ad pontokat a nap/hét/hónap folyamán.
  Én speciel ebéd után értékeltem, aztán nap végén mindenkit, napközben pedig a kirívó eseteket. Pénteken heti értékelést írtam be az üzenőkbe, szövegesen, ki hol tart a magatartástáblán. Új héten tiszta lappal indítottunk, új eséllyel/reménnyel.
  Ha meglesz a táblám fotója, felteszem...
  De addig is várom, akinek több, jobb ötlete van!
  Előre is köszönet érte!
   
 3. Stellanita

  Stellanita Állandó Tag

  Szia!
  Alsós tanító vagyok, szeptemberben már 4. osztályosok "leszünk". Első-másodikban nagyon jól bevált módszer volt a nyomdázás. Minden nap ebéd után a kijelölt "asztalfelelős" értékelte társai egész napos magatartását. Bizonyos számú nyomda megszerzése után léphettek a falra festett úton. Tantermünk hátsó falán padlótól plafonig egy "soklépéses" utat festettünk, ami a tudás várába vezetett. A magatartás nyomdák mellett a tanórákon gyűjtöttek is számítottak. Magatartásból egy hónapban 20 nyomdát lehetett gyűjteni, ami pont elegendő volt a továbblépéshez.
  3. osztályra viszont ezt a fajta értékelést picit megunták. Azóta a gyerekek kérésének eleget téve átálltunk a mosolygós és szomorú arcos feljegyzésre.
   
  gmcsilla, bigyor és Kata84 kedveli ezt.
 4. Kata84

  Kata84 Állandó Tag

  Jutalomkártyák
   
 5. Rikma

  Rikma Állandó Tag

  hozzászólás

  Szia!
  Alsós tanítónő vagyok. Rengeteg módon próbálok jutalmazni, értékelni. Van egy magaviseleti házunk öt emelettel, melyben a lakók a tanulók Micimackó képében. A legjobb helyre (az 5. emeletre) kerülnek a legjobb magaviseletűek, majd lejjebb akik rosszalkodnak. A helyet közösen határozzuk meg az osztállyal. Persze ez nem végleges, jó cselekedettel mindenki kerülhet feljebb. Ez a módszer jól működik még negyedikben is, és amellett fejlődik a gyerekek önértékelése is. Ezenkívül matricákat osztogatok, pecséteket nyomok jutalomként. Okos feleletekért értékelő papírokat osztogatok (persze nem sűrűn), mely tartalmaz egy képet :), az elégedett tanító aláírását és otthon a büszke szülő is aláírja. Három ilyen papírért beírok a naplóba egy ötöst. Én így próbálkozom, de szívesen fogadok más ötleteket is és annak is örülök, ha valakinek segíthettem.
   
 6. Kata84

  Kata84 Állandó Tag

  Kedves Rikma!
  Kérdésem a magaviseleti házadhoz, hogy az aktuális állást hogyan közlöd a szülővel? Hetente vagy havonta kerül be az üzenőbe? Vagy megnézheti a szülő?
  Mert nálam nagyon érdeklődnek iránta ...
   
 7. Rikma

  Rikma Állandó Tag

  válasz

  Kedves Kata!
  A magaviseleti ház kint van a falon, tehát a szülő bármikor megnézheti, ha bejön az iskolába. Azért nem írom le sehova, hogyha érdekli a szülőt, jöjjön el és beszélgessünk a tanulóról, lehet, hogy így közösen többet segíthetünk a gyereken. Én a személyes kontaktus híve vagyok, igaz előnyömre van az, hogy falun élek, így nem jelent problémát a szülőnek sem ha el kell jönnie. Egyébként havonta értékeljük közösen a gyerekekkel. Ha szeptemberben kezdünk dolgozni, lefényképezem a magaviseleti házunkat és megmutatom. Üdvözlettel: Marika
   
  platan59 és Kata84 kedveli ezt.
 8. fmgaboca

  fmgaboca Állandó Tag

  Én is alsós tanító vagyok. Sokféle magatartás értékelést láttam már. Pl. elsőben egy fénymásolt virágot ragasztottunk a magatartás füzetbe öt szirommal. Minden nap kiszineztek a gyerekek egyet az az napi magatartásuk alapján. Pénteken, ha minden szirom piros volt, vagy ha javuló tendenciájú volt a magatartás, akkor matricát is kaptak.
   
 9. bokorfe

  bokorfe Állandó Tag

  Szia!
  Én különféle kártyákat használok, épp az aktuális szöveggel.
   
 10. bokorfe

  bokorfe Állandó Tag

  A kártyákat egy füzetbe ragasztom, ami gyermeknél van.
   
 11. zumba

  zumba Állandó Tag

  A tavalyi 4. osztályosaimnál bevált ez a magatartás-szorgalom értékelő módszer: Minden gyereknek csináltam számkártyákat (5, 4, 3, 2 -a magatartás kék színű volt, a szorgalom piros) , az volt a cél, hogy ne "veszítse" el egy hónap alatt, hó végén ez alapján kapta az értékelést. A kártyák egy kis borítékban a tájékoztató füzet hátuljába voltak ragasztva.
   
 12. Pameke

  Pameke Állandó Tag

  olvasás

  Kedves Tanítók!

  Azt szeretném megtudni, hogy alsóban az olvasás felmérés során hány szótagot kell olvasnia 1 perc alatt a gyerekeknek, hogy ötös érdemjegyet kapjanak év elején, félévkor, és év végén.
  A választ előre is köszönöm:
  Pameke
   
 13. Kata84

  Kata84 Állandó Tag

  Sziasztok! Gondolom már legtöbben elkészültetek az értékelőtáblákkal. Nekem ma derült ki, hogy szeptembertől visszavesznek az osztályomhoz napközibe. Várnék fotókat vagy további ötleteket értékeléshez. Még nincs kész ötletem, a hétvégén készítem. Köszönöm!
   
  baboce kedveli ezt.
 14. dragonlance

  dragonlance Állandó Tag

  Nekem elsőseim lesznek. Jutalmazásként méhecske képét kapják, amik az év során a terem falán lévő virágokból "gyűjtik a mézet",mint a lurkók a tudást. Aki összegyűjt bizonyos számú méhecskét, az egy virággal odébb szállhat. Cél: elérni a méhkast. Akinek sikerül, az kap egy gyöngyből fűzött méhecskét.
   
 15. Macra74

  Macra74 Állandó Tag

  Sziasztok! :)
  Most szeptemberben kezdtem tanulószobázni és épp a kis másodikosaknak keresek meglepit ..

  Nagyon örültem , mikor rátok találtam.. Egyenlőre nyomdázok én is, de a kolléganők kis kártyát osztanak és az nagyon nagy meglepi....:)

  11 éve tanítok, csak eddig máshova voltam beosztva és nem kellett, de volt nekem ilyesmim, de nem találom. De addig keresem míg meg nem lesz és azt szívesen megosztom viszont veletek.
  Üdv !
   
 16. dragonlance

  dragonlance Állandó Tag

  Én méhecskéket osztogatok, amik virágról virágra repkednek.
   

  Csatolt fájlok:

 17. dragonlance

  dragonlance Állandó Tag

  Úgy tűnik végre sikerült feltöltenem a méhecskék képét!
  Ezt kapják a gyerekek, gyűjtögetik, ezekkel szállnak a virágokra.
   

  Csatolt fájlok:

 18. amai

  amai Állandó Tag

  Thomas Gordon: T.E.T. című könyvét ajánlom. Nekem sokat segített szülőként is.
   
  eszter67 kedveli ezt.
 19. Brigitta8108

  Brigitta8108 Állandó Tag

  Nem csak az iskolában,hanem otthon is érdemes gyermekeinket jutalmazni.A kisfiam nagyon szereti,ha az otthoni gyakorló füzetébe értékelem a munkáját Akár egy mosolygós arccal is ,vagy nyomdával az mindegy.Az a lényeg,hogy mind a ketten boldogok legyünk. :)
   
  keszeléna kedveli ezt.
 20. Rikma

  Rikma Állandó Tag

  Sziasztok!
  Havonta osztok ki diplomákat. A legjobb tanulónak járót az kaphatja, aki abban a hónapban a legjobb jegyeket gyűjtötte össze. Hogy ne legyenek elzárva a jutalomtól a gyengébb képességű tanulók sem, nekik találtam ki a a legszorgalmasabb nevű diplomát. Ezt az kaphatja meg, aki a legtöbbet javított jegyein az előző hónaphoz viszonyítva. Próbáljátok ki! Higgyétek el, négy évig is tud működni ez a jutalmazási forma, és az a legjobb benne, hogy motiválja a gyerekeket a jobb eredmény elérésére.
  Minden év végén oklevelet kapnak a diákok az elvégzett osztályról.
  Kedves Kata!
  Nem felejtettem el, hogy megígértem a jutalom ház bemutatását, de nem volt még rá időm, hogy átrendezzem. Amint tudom lefényképezem.
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás