Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Erőleves

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusztok!
Segítséget kérnék tőletek nagy bajomban. Egy bentlakásos intézményben dolgozom, óvodástól szakiskolásig vannak növendékeim. Gyógytestnevelő vagyok.
Hamarosan óralátogatásra jönnek hozzám és természetesen kérik a tesi kompetenciákat, a módszertant, fejlesztési területeket. Ha ezzel kapcsolatosan vagy mozgásfejlesztés témában lenne anyagotok/vázlatotok, megköszönném.

A legeslegnagyobb régi gondom pedig a mozgások szemléltetése. A gyerekek mind értelmi sérültek ,s egy mozdulat- mozgás tanításához, korrigálásához úgy tapasztalom, nem árt, ha nemcsak mondom, mutatom, fogom-igazítom kezüket-lábukat- hanem emellett képen is látják a mozdulatot.
Krizsanezcné Játékos gyermektorna c.könyve megvan, de az ovitól a szakiskolás gyerekig szemléltetni még nem tudtam (a felsőben már erőedzés, ritmikus sportgimnasztika, sportok..is akad).

Ha valaki tenne fel ilyen anyagokat, megköszönném. (Ha esetleg rossz helyen kopogtattam, elnézést.Még megpróbálok más fórumon is segítséget kérni. Itt annyi a segítő kéz. Cserébe jelenleg a Gyermeksarok téma Társasjátékok részére feltett anyagaimat tudom felajánlani, ha valakit érdekel.)

Mindenkinek szép estét kívánok.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
A viz világnapja

Víz világnapja március 22

Viz világnapja doc-ban:

találós kérdések
mondókák,
játékok
kisérletek
varázslatok..


Játékok a vizes témákhoz

kézikönyv-

Tartalom


[FONT=&quot]
[/FONT] Új, haladó, legfejlettebb, csúcs?................................... 3
Tanácsok jeles napok szervezéséhez......................... 11
A Tisza élővilágának emléknapja ............................. 24
A vizes élőhelyek világnapja...................................... 38
A víz világnapja......................................................... 53
Meteorológiai világnap .............................................. 68
A Föld napja .............................................................. 83
Madarak és fák napja ................................................ 98
A biodiverzitás napja............................................... 111
Európai nemzeti parkok napja ............................... 113
Környezetvédelmi világnap .................................... 128
Az ózonpajzs világnapja......................................... 141
Takarítási világnap................................................... 154
Habitat világnap ...................................................... 160
Az állatok világnapja............................................... 175
Földünkért világnap................................................. 187
[FONT=&quot]A biodiverzitás napja - decemberben? 197[/FONT]

Részlet a könyvből:

Miről szóljon ez a nap?

Természetesen a vízről. Legyen élményszerű, szóljon minél több korosztályhoz, minél tágabb közösséghez. A következőkben játékos ötleteket – ötletes játékokat adunk közre. Többségükre érvényes, hogy alkalomtól vagy témától függően tetszés szerint variálhatók. Ugyanaz a forma – más névvel, tartalommal – egy másik jeles napon is szerepelhet.

Ökobingó

Idő: 20 perc
Szükséges eszközök: előre elkészített feladatlapok a résztvevők számának megfelelően
Résztvevők: 10-15 fő
Előkészítés: Egy A/4-es lapot osszunk 20 mezőre. Mindegyikbe írjunk valamilyen vízzel kapcsolatos állítást, pl.: Jobban szeret tusolni, mint kádban fürödni; Úszott már a Tiszában/Dunában; Nyári zápor után szeret mezítláb mászkálni; Látott már szivárványt; Szokott horgászni; Ismer legalább háromféle vízi gerinctelen állatot; Tud papírcsónakot hajtogatni; Szűrt ivóvizet fogyaszt; Nem szokott dobozos üdítőt venni; Fogmosáshoz poharat használ; Ő locsolja otthon a cserepes virágokat; Tudja, mi a horgászbecsület stb.
A játék menete: Osszuk ki a lapokat a résztvevőknek, és kérjük meg őket, hogy a jelenlévők közül lehetőleg mindenkinek a neve szerepeljen valamelyik mezőben. Ugyanazt a nevet csak egyszer szabad leírni!
Továbbfejlesztés: Játszhatjuk úgy, hogy a gyerekek körbejárnak és kérdezősködnek, de úgy is, hogy tippelniük kell, vajon melyikükre igaz ez vagy az az állítás. Ez utóbbit persze csak akkor, ha egymást ismerő, összeszokott csapatról van szó. Ebben az esetben egy következő lépés lehet, hogy egyenként felolvassák, hová kinek a nevét írták, és a lapon jelölik a találatokat. Az lesz a győztes, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Kőről kőre (Stepping stones)

Idő: 20 perc
Eszközök: tábla, írószer, színes korongok, táblagyurma vagy: két hosszabb zsineg, kavicsok
Résztvevők: 10-25 fő
A játék menete: Rajzoljunk fel a táblára két (többé-kevésbé párhuzamos) vonalat, ezek jelképezik a patak két partját. A játékosoknak köveket kell gyűjteniük, hogy átjuthassanak a túlsó partra. (Ötöt? Tízet? Ez megállapodás kérdése.) Létszámtól függően alakítsunk párokat vagy csapatokat. Ezek minden jó válaszért vagy megoldott feladatért kaphatnak egy „követ”. Amelyik először összegyűjt tízet, az a győztes. A korongokat táblagyurmával ragasszuk fel a „két part” közé.
Továbbfejlesztés: Ha szabadban játsszuk, két zsineggel jelöljük ki a patakot, és „valóságosan” is átlépegethetünk rajta - igazi köveken. Aszfaltos suliudvaron krétával rajzoljunk kis köröket a „patakba”! Idegennyelvi órákon is jól használhatjuk a játékot.

Állás-foglalás: jobbra vagy balra?

Idő: 20 perc
Résztvevők: 10-25 fő
A játék menete: A játékvezető középre áll, mond egy állítást, a többiek pedig aszerint, hogy egyetértenek-e vele vagy sem, tőle jobbra vagy balra sorakoznak fel. Ezután felváltva mindkét oldalon szót kérhetnek a résztvevők, de csak egy mondattal indokolhatják a döntésüket. Vitatkozniuk nem szabad! Ha azonban bármelyikük úgy érzi, hogy az ellenérvek meggyőzték, nyugodtan átsétálhat a másik oldalra…
Figyelem! Fontos! Ne mondjunk tényszerű állítást! Pl. az, hogy Víz nélkül nem lenne élet a Földön, nem vita tárgya. De készülhetünk ehhez hasonlókkal: Ha többet kellene fizetni a vízért, jobban spórolnának vele az emberek; a papírpelenka környezetkímélőbb, mint a textil; Az árvizeket megfelelő gátrendszerrel lehetne megelőzni; a vizek természetes körforgása korlátlan vízfogyasztást biztosít az emberiség számára; Az üvegpalackok ugyanolyan mértékben terhelik a környezetet, mint a műanyag flakonok.

Esővarázsló

Idő: 10 perc
Résztvevők: min. 10 fő
Előkészítés: Beszélgessünk a gyerekekkel a játék címéről! Honnan eredhet? Miért van szükség esőre? Mikor, kik, miért, hogyan varázsoltak? Kik voltak a varázslók? Mi volt a feladatuk? Vannak-e ma ilyenek?
A játék menete: Alakítsunk kört, a „varázsló” álljon középre. Lépjen közelebb valakihez, és mutasson neki egy mozdulatot, amit egészen addig kell majd ismételgetnie, míg más „parancsot” nem kap. A játékvezető ezután sorban odalép mindenkihez, és beszéd nélkül, szemkontaktussal „veszi rá” a mozdulat átvételére. Amikor körbeért, a kezdő játékosnak ismét mutat egy újabbat, a többiek pedig egyenként – a vezető jelzésére – utánozzák őt.
A mozdulatok a következők lehetnek: a két tenyér összedörzsölése (ez kellemes, susogó hangot ad), ujjcsettintés, taps, lábdobogás – majd ugyanezek visszafelé: lábdobogás, taps, ujjcsettintés, tenyérdörzsölés.
Továbbfejlesztés: A mozdulatok száma tetszés szerint bővíthető, azonban egy dologra ügyeljünk: a halktól a hangosabb felé haladjunk, éppen úgy, ahogy eső előtt előbb feltámad a szél, majd egyre erősebben kopog a párkányon, tetőn… végül lassan újra elcsendesül.
A bevezető beszélgetés témája természetesen életkortól függő: nagyobbak közt már szó eshet mágiáról, sámánokról/táltosokról, időjóslásról, a természeti népek hiedelemvilágáról stb.

Játék és muzsika 10 percben

Igazi vízizenével örvendeztethetjük meg hallgatóságunkat a következő recept szerint:
Végy néhány egyforma nagyságú tiszta üvegpalackot. (A Theodora ásványvizes kiváló! Nehogy sört igyál csak az üres üvegek kedvéért!) Töltsd meg őket vízzel különböző magasságig. Keress egy egyszerű fémtárgyat (pl. egy nagyobb ollót vagy villát), amelynek a nyelével az üvegeket megütögetve különböző dallamokat játszhatsz. Ha abszolút hallásod van, bízz meg a füledben! Ha nincs, kérd énektanárod segítségét, vagy kérd el a hangoló sípját! A Zsipp-zsupp kezdetű dalocskát már két üvegen le tudod játszani! A Tavaszi szélhez is elég hat: G, A, H, D, E, Fisz.

Nyelvi játékok

Víz is örömestebb jár a szokott úton - szólások, közmondások......
 

Csatolások

  • Viz_tizparancsolata(3).doc
    28.5 KB · Olvasás: 263
  • kisiskol_foldkorforg.jpg
    kisiskol_foldkorforg.jpg
    27.1 KB · Olvasás: 102
  • A vizes témákhoz játékok.doc
    48.5 KB · Olvasás: 313

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni olyantól aki érti a matekot. Eddig nem volt problémánk de most beteg volt és alaposan lemaradt a pitagorasz tétel nem megy mert addig amíg a derékszögű háromszögre érthető de a deltoid, trapéz stb. nem tudja alkalmazni. sajna nem tudok segítséget kérni senkit se ismerek.Köszönöm előre is.

hu, hat az sajna nekem se megy. alkalmazott nyelveszet, angol, pszichologia johet :) Nezz be a Magyar oktatas topicba, ezt tudom meg javasolni.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Képválogatás

GÓLYA - FECSKE

Lehet bőviteni a képkészletet:p
 

Csatolások

  • 1xkDB27.tmp.jpg
    1xkDB27.tmp.jpg
    14 KB · Olvasás: 73
  • bm4A596.tmp.jpg
    bm4A596.tmp.jpg
    12.7 KB · Olvasás: 64
  • k76383.tmp.jpg
    k76383.tmp.jpg
    8.6 KB · Olvasás: 1,290
  • mqv74CF.tmp.jpg
    mqv74CF.tmp.jpg
    51.4 KB · Olvasás: 59
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére