Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Szanna

Állandó Tag
Állandó Tag
A Reményhez

Sziasztok!
Csokonai V.M. A Reményhez című művét kellene tanítanom, valami óravázlatötletre, részletre, tanulók számára segédletre lenne szükségem. (6. osztály)


Ha van valakinek valami ötlete, szívesen fogadom.
Köszönöm
 

Szanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Még egy kérdés, ami lemaradt: hogyan lehetne életrajzot megtanítani? Nem szeretném ezt is frontálisan, kiadni hf-ként, szerintem nincs értelme..
Ötlet? Hogy csináljátok?
 

hszogi

Állandó Tag
Állandó Tag
logo2.jpg
A szorobán egy olyan számoló eszköz amelyen függölegesen vannak a tengelyek. Egy tengelyen alul négy golyó van fölötte egy értékléc, legfölül még egy golyó. Az alsó golyók egyesével érnek egyet-egyet, a fölső pedig ötöt. Ami az értékléchez hozzáér azt kell számítani.

Egy szorobán így néz ki:

szoroban.jpg


Na most sikerült.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
„Csakazértsem!” – dacoló gyermekek

A gyermeknevelés egyik legtöbb türelmet igénylő időszaka az ún. dackorszak, amit sok szülő arról vesz észre, hogy a gyereke „olyan rossz lett’: akaratos, önfejű, nem engedelmeskedik, mindent maga akar csinálni.

Amikor a baba megszületik, egy olyan világban találja magát – ideális esetben –, ahol édesanyja és az őt körülvevő gondozói környezet érzékenyen figyeli minden megnyilvánulását. A csecsemőnek erre szüksége is van, hogy a világgal kapcsolatban alapvető élményévé váljon a biztonság és a bizalom érzése.


Fejlődési folyamat része

Ahhoz azonban, hogy fejlődése során fokozatosan megtanulja cselekedeteit irányítani, és felelősséget tudjon értük vállalni, először meg kell tanulnia önmagát másoktól megkülönböztetni. Képessé kell válnia arra, hogy önmagára, mint testileg-lelkileg különálló „én”-re tudjon gondolni, aki önálló akarattal rendelkezik, akinek módjában áll döntéseket hozni, cselekedni, és cselekedetei következményeit felmérni. E fejlődési folyamat kiemelt korszaka a dackorszak, legjellegzetesebb „színterei” pedig azok a helyzetek, amikor a gyermek saját akaratát érvényesíti mások akaratával szemben (makacs, szófogadatlan, akaratos, például csak egy bizonyos színű zoknit hajlandó reggel felvenni, és azt is kizárólag egyedül, illetve amikor teszteli saját hatáskörét, például hány milliméterre közelítheti meg a konnektort).


Arany középúton haladva

Ha a szülő a gyermek akaratával szemben mindig erősebbnek mutatkozik, ha mindig a felnőtt nyer, az a gyermek visszahúzódásához, megszégyenüléséhez, akarati működésének zavarához és saját hatékonyságába vetett hitének megrendüléséhez, más esetben pedig dachoz, frusztrációhoz, agresszióhoz vezethet.

Ha viszont egy gyermek nem találkozik korlátokkal, nem szembesül saját határaival – egyúttal saját képességeivel és erejével – sem.

Ha azt éli át, hogy már pici gyermekként erősebb a felnőtteknél, alapvetően támasz nélkül marad. A harmadik, talán legrosszabb szélsőség az, amikor a szülők saját pillanatnyi hangulatuknak megfelelően az egyik végletből a másikba esnek, és soha nem lehet kiszámítani, hogy mikor mire hogyan fognak reagálni. Az a gyermek, aki ilyen szélsőségek között nő fel, pszichés fejlődése nagy eséllyel szenved olyan sérüléseket, aminek a következményei esetleg csak kamaszkorában, vagy még annál is később mutatkoznak meg, - akkor azonban már látványosan és nehezen orvosolhatóan.
A két szélsőség között az arany középutat a türelmes, indulatmentes következetesség képviseli: a határokat egy átgondolt, a gyermek érdekeit szem előtt tartó, ugyanakkor az anyagi és emberi realitásoknak is megfelelő értékrend határozza meg, amit a felnőttek komolyabb büntetés, megalázás és érzelmi hullámok nélkül, de nagyon következetesen képviselnek, s amit felül is lehet írni, ha a szeretet, az emberség, a humor és a játék úgy kívánja.

Viszonyulási praktikák

- Legyünk rugalmasak. Ha elvárásainkban alkalmazkodunk a gyermek képességeihez, pillanatnyi hangulatához, neki is könnyebb lesz alkalmazkodnia hozzánk.
- Inkább javasoljunk és kérjünk, mint utasítsunk vagy parancsoljunk. Hagyjunk döntési lehetőséget a gyermeknek, mert abban átélheti a másoknak való örömszerzés jóleső érzését, míg a parancsteljesítés megfosztja ettől.
- Ajánljunk alternatív lehetőséget a tiltás helyett. Könnyebb a gyermeknek arra reagálni, hogy „most üres a homokozó”, mint arra, hogy „ne vedd el mástól a hintát”.
- Várjunk egy kicsit, mielőtt megismételnénk egy kérést. Vegyük figyelembe, hogy neki is vannak érzései és esetleg valamit valóban nehéz most megtennie.
- Szuggesztív javaslatokkal kerüljük el az ellenállást. Ha például úgy tesszük fel a kérdést, hogy „fürdés előtt vagy után akarsz fogat mosni?”, és magunk is alkalmazkodunk a válaszhoz, könnyen elkerülhetjük a vitát.
- Ne szakítsuk meg a gyermek elfoglaltságát, ha nincs rá komoly okunk. A kisgyermek tevékenysége kívülről „csak” játéknak tűnik, de az ő számára az egy olyan valóság, amiben egész lényével részt vesz, és amibe egész lelkivilága belevetül. Ha valami oknál fogva ebből ki kell őt emelnünk, tegyük ezt fokozatosan és türelmesen.
- Legyünk következetesek. Ha valamit tiltunk a gyermeknek, akkor azt tegyük következetesen – pl. ne vigyen ételt a szobába –, és ezt felnőttként is tartsuk be. Ha felfüggesztünk egy szabályt, akkor tanítsuk meg a gyermeknek, hogy mi az, ami az adott szabálynál is fontosabb (a beteg nagymama, egy családi ünnep stb.). A tiltások erőssége adjon információt a tiltott dologban rejlő veszély természetéről is (pl. konnektor, vasaló stb.).
- Ne alkalmazzunk megtorlást és megszégyenítést. Rövidtávon hatékonynak tűnhetnek, de mély és fájó sebet ejtenek a gyermek érzelmi világában, hosszú távon pedig pusztító hatásúak.
- Legyünk tudatában a felnőttségünkből adódó előnyöknek. Felnőttként rengeteg eszközünk van arra, hogy rossz érzéseinkkel megküzdjünk, vágyainkat elérjük, és szükségleteinket kielégítsük. Egy kisgyermek lehetőségei még nagyon korlátozottak, ezért sokkal jobban ki van szolgáltatva részben saját érzéseinek, részben a felnőtteknek. Ha kicsit ráhangolódunk egy gyermek elutasított vágyakozására (pl: tényleg szeretné felfedezni a konnektort), könnyebb lesz türelemmel, humorral és játékkal viszonyulnunk hozzá.

Természetesen mindezt könnyebb mondani, mint csinálni, - ezért magunkkal se legyünk maximalisták. Ha már az esetek többségében sikerül, akkor nyugodtak lehetünk, hogy jól csináljuk!

Dr. Fekete Anna
pszichológus

Forrás: Baba Patika
 

Csatolások

  • haragos_gyerek2.gif
    haragos_gyerek2.gif
    3.2 KB · Olvasás: 1,011

hszogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát nagyon szerencsétlenül néz ki, mert túl nagy. Majd rájövök egyszer, hogy kell ezt csinálni.
Szóval a szorobánról, csak jót tudok mondani. Hogy hogy lehet vele számolni, azt aki nem tudja is nagyon gyorsan megérti, mert egyszerű, csak be kell gyakorolni.
Első osztályban akkor kezdem a használatát, amikor az 5-ös számfogalmuk kialakul.
Váltás nélküli láncszámolással nagyon jól begyakorolják. Ezt követően az ezközt maguk elé képzelve csukott szemmel, a levegőben rakják ki, s több tagú összevonásnak rögtön mondják az eredményét. A leggyengébbek is.
Első osztály végére 100-as számkörben nagyon ügyesen mozognak.
Nincs probléma a helyiértékkel, használhatjuk mértékváltásra, nagyon megkönnyíti nekik az átváltást.
Azon kívül, hogy nagyon szemléletes és egyben játékos manipulatív eszköz, fejleszti az emlékezetet, a képzelőerőt, a figyelmet. Sőt úgy gondolom a fegyelmet is, mert ezt csak fegyelmezett helyes testtartással, csendben tudják pontosan használni. Ami olyan jó, hogy minden osztályomból a gyerekek kedvenc tantárgya a matek.
Észt ugyan nem ad, de nagyon jól fejleszt, nem unalmasak az órák, nagyon látványos. Szóval szuper.
Feltölteni meg majd megtanulok.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szavak megjegyzése számsor írása közben
megosztott figyelem fejlesztése


Szavak megjegyzése számsor írása közben
A következő feladattal kiválóan fejleszthetjük a gyerekek megosztott figyelmét. Az ellenőrzés során érdemes a gyerekeknek lejegyezni, hány számig és hány szóig jutottak el.

Gyakran végezve a gyakorlatot, nagyon inspirálóan hat rájuk, hogy számukra is szemmel látható a fejlődés, egyre jobb eredményeket érnek el. A gyerekek életkorának megfelelő számsor első néhány tagját írjuk fel a táblára. (Például 1, 2, 3, ...; 2, 4, 6, ...;100, 98, 97, 95, 94 stb.)

A feladat az, hogy a „start”-tól az „állj”-ig minél tovább jussanak el a számsor leírásában – természetesen helyesen. Eközben szavakat mondunk, amelyeket a számírás közben memorizálniuk kell. Az elhangzott „állj” utasítás után emlékezetből le kell írniuk a közben elhangzott szavakat. Ellenőrzés: közösen mondjuk a számsort, s akinek „elfogy” vagy hibás, az elhallgat.

A végén a számsorban legtovább eljutott gyerek marad győztesként. Ezután a leírt szavakat ellenőrizzük.
 

Csatolások

  • Szavak megjegyzése számsor írása közben.doc
    25 KB · Olvasás: 262

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Kakukktojás



Minden sorban négy szót találsz. Ezek közül egy kakukktojás, tehát nem illik a sorba. Ezt húzd alá!


1. bölcs öreg idős koros

2. enyhül alábbhagy csökken elmerül

3. büntet fenyít megtorol nyomoz

4. enyhül megszűnik csökken gyengül

5. megállapodik egyezséget köt megegyezik módosít

6. szándék eredmény terv cél

7. óvni viszonyítani védeni őrizni

8. megvalósít végrehajt véghezvisz behajt

9. gondolat elképzelés megoldás ötlet

10. helybenhagy hozzájárul beleegyezik kihagy

11. szívós szorgalmas állhatatos szemtelen

12. harcol utál küzd csatázik

13. kifőz felfedez kiötöl forral

14. utánajár elmulaszt sürget szorgalmaz

15. durva goromba faragatlan karakán

16. ijedős szorongó gyáva félénk

(Megoldás: 1. bölcs, 2. elmerül, 3. nyomoz, 4. megszűnik, 5. módosít, 6. eredmény, 7. viszonyítani, 8. behajt, 9. megoldás, 10. kihagy, 11. szemtelen, 12. utál, 13. felfedez, 14. elmulaszt, 15. karakán, 16. gyáva)
 

Csatolások

  • Kakukktojás.doc
    26 KB · Olvasás: 230

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szókeresés





Az alábbi feladatban a gyerekeknek azt kell megállapítaniuk, melyek azok a szavak, amelyek többször ismétlődnek – hogy hányszor, azt nem kell megszámolni.

A feladat:
Írd le azokat a szavakat, amelyek ismétlődnek! Ne feledd, hogy a szövegbe jelzéseket nem tehetsz.

nevet – róka – egér – ember – sétál – tehát – lóval –szék – hetet – havat – ülés – eddig – csók – tárul – kutya – madár – kevés – lemez – pici – kicsi – nagy – piros – könyv – tolat – meggy – diót – lányt – leány – hátas – nyel – hely – mézes – havat – hetek – hátak – comb – nyak – hang – szem – száj – kezel – kezek – kezet – lóval – nézz –nehéz – néger – héber – hóval – szól – fiúk – hideg – jeges – heves – leves – kedv – öröm – üröm – csók – tanul – töröm – köröm – pörge – kerek – terek – perec – adós – fizet – keres – sért – sörös – vörös – körbe – görbe – tükör – fény – lánc – sánc – Manci – tárgy – ágyra – lóval – vágy – kádak – nádas – tanul – füves tölgy – hölgy – öles – ölés – dísz – fiúk – pinty – fehér – kékes – meggy – állat – álom – mind – tenni – venni – lenni – enni – kenni – kenés –kezes – lábak – cipő – cipó – csípő – vers – zene – drága – méreg – újság – borsó – babot – vesz – ragad eszik – állás – válás – hálás – ördög – boci – csak – fiúk – mancs – csók – képes – bevet – meggy – tanul – gépel – áll - nevét

(Megoldás: lóval, havat, fiúk, csók, tanul)
 

Csatolások

  • Szókeresés.doc
    25.5 KB · Olvasás: 215

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Közmondások

A gyerekek olvassák el a közmondások magyarázatát, majd válasszák ki, és írják alá az odaillő közmondást! Egy közmondás több magyarázathoz is tartozhat.

Nem látja a fától az erdőt.
Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!
Ki korán kel, aranyat lel.
Bagoly mondja verébre, hogy nagyfejű.

a) Feladatai elvégzésére a reggeli időszak a legmegfelelőbb, hiszen az éjszakai pihenés után megújult erővel foghatunk bele a dolgainkba.

b) Akárhogyan próbáljuk mind későbbi időpontra halogatni a teendőket, amit el kell végeznünk, meg kell tennünk, erre előbb vagy utóbb, de időt kell szánnunk, energiát kell befektetnünk. Jobb, ha minél előbb túlesünk rajta.

c) Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk hibásak egy dologban vagy kisebb szerepünk van abban, hogy nem sikerül valami, rosszul esik, ha más korhol minket azért, amiben ő nagyobbat vétett. Pedig egyáltalán nem szép dolog, ha valaki kioktató, szemrehányó hangon dorgál bennünket az általa okozott hiba, baj miatt!

d) Elvész a részletekben, nem a lényegre figyel.

e) A korán kelő embereknek több ideje van a teendők elvégzésére, a nap végén hamarabb fejezhetik be a munkát, s nyugodt szívvel pihenhetnek.

f) Valamely elvégzendő munka nagyon sürgősé vált, amit eddig halogattál.

(Megoldás: a) Ki korán kel, aranyat lel. b) Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! c) Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. d) Nem látja a fától az erdőt. e) Ki korán kel, aranyat lel. f) Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.)
 

Csatolások

  • Közmondások.doc
    27 KB · Olvasás: 229

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
A labdaérzékelés fejlesztése kisiskoláskorban



A labdával végzett gyakorlatok, mozgások, a labda eldobása, elkapása kiváló eszköz mind a pszichikus, mind a testi funkciók fejlesztéséhez. A testnevelés tanterv az iskola alsó tagozatán tartalmaz labdás gyakorlatokat, hiszen ez az eszköz szinte mindenhol megtalálható, hiszen talán a legkönnyebben és legolcsóbban beszerezhető szer.

A labdával végzett gyakorlatok, mozgások, a labda eldobása, elkapása kiváló eszköz mind a pszichikus, mind a testi funkciók fejlesztéséhez. A testnevelés tanterv az iskola alsó tagozatán tartalmaz labdás gyakorlatokat, hiszen ez az eszköz szinte mindenhol megtalálható, hiszen talán a legkönnyebben és legolcsóbban beszerezhető szer.

A gyerekek egyik kedvenc játékszere egészen kicsi kortól kezdve. Szívesen dolgoznak vele a tanórákon is, így a gyakorlás egyáltalán nem unalmas, a gyerekek észre sem veszik, hogy éppen képességeiket fejlesztjük, mondhatjuk, játszva tanulnak.


A labdás órák tervezésekor célszerű figyelembe venni az óra helyszínét (nagy tornaterem, kis tornaterem, sportudvar vagy akár tanterem), a használható labdák mennyiségét, a gyerekek előképzettségét, számát. Érdemes például a sok mozgással, a labda eldobásával, pattogtatásával járó gyakorlatokat az udvaron vagy a nagy tornateremben végeztetni, míg a helyváltoztatás nélküli vagy gurításos feladatok végzésére alkalmas a kis tornaterem vagy a tanterem is.


Fontos tudni, hogy a labdás órák fokozott figyelmet és fegyelmet követelnek a tanulóktól:

- Ne engedjük, hogy pattogtassák, dobálják a labdát, amíg a tanító elmondja a feladatot. Tartsák kezükben a szert ez idő alatt.
- A labdás órán használjunk sípot! A gyerekek szokják meg, hogy ha sípszót hallanak, meg kell állniuk.
- Az egyénileg végzett gyakorlatokat rendezett alakzatban (körben, három- vagy négysoros vonalban) végeztessük!
- Új anyag tanításakor, a feladat ismertetése után, mutassuk is be a gyakorlatot!
- Gyakorlás közben járkáljunk a gyerek között, és egyénileg javítsunk hibát!
- A gyerekek figyelme gyorsan lankad, ezért 3-4 gyakorlatonként egy-egy, a tananyaghoz kapcsolódó játékkal frissítsük fel őket!


Gyakoroltatáskor figyelembe kell venni azt is, hogy az egyszerűtől az összetett felé haladva, fokozatosan sajátíttassuk el a mozgásformákat. Egyszerűbb feladat például a labda feldobása magasra, majd elkapása anélkül, hogy a földre pattanna. Nehezebb változat, hogy míg a labda a levegőben van, egy leguggolást és felállást kell végezni. Még összetettebb a mozgás, ha a tanulóknak leguggolás közben, meg kell fogniuk saját fülüket.


Az itt bemutatásra kerülő gyakorlatokat ízelítőnek szánjuk. A tanító ezek mintájára további feladatokat találhat és próbálhat ki, s így változatossá teheti az órákat, a gyerekek és a maga számára is.


Labdaérzékelést fejlesztő gyakorlatok

Labda görgetése a két kéz között


Kiinduló helyzet: törökülés, labda a kézben.
Feladat: labda görgetése a két kéz között előre és hátra.


Labda görgetése a testen


Kiinduló helyzet: nyújtott ülés, labda a bokákon, kezek a labdán.
Feladat: hanyattfekvésbe ereszkedés közben a labda görgetése a lábakon, a hason az állig, majd felüléssel vissza kiindulóhelyzetbe.
Végeztessük 5-8-szor!


Szökdelés labdával a bokák között


Kiinduló helyzet: terpeszállás, labda a bokák között.
Feladat: szökdelés helyben, majd fordulattal jobbra és balra.


Labda egyensúlyozása a tenyéren


Kiinduló helyzet: vállszéles terpeszállás, labda az egyik kéz felfordított tenyerén.
Feladat: ereszkedés guggolásba, felállás; ereszkedés ülésbe, felállás; ereszkedés hanyatt fekvésbe, majd felállás, miközben a labda végig a tenyéren marad.
A feladatot mindkét kézzel többször végeztessük!


Játékok:

- Labdafelvevő fogó
- Érintőfogó labdával
- Labdaegyensúlyozó fogó (labda a felfordított tenyéren)
- Terpeszfogó labdával
- Szökdelő fogó labdával a térdek között
 

Csatolások

  • A labdaérzékelés fejlesztése kisiskoláskorban.doc
    36 KB · Olvasás: 218

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Fejlesztő feladatok labdával

Az alábbiakban bemutatásra kerülő gyakorlatok a következő pszichikai funkciók fejlesztésére is alkalmazhatók: kéz-szem koordináció; a gömbérzék fejlesztésével a téri tájékozódás fejlesztése; a mozgások összerendezése; a mozgások tér-idő dinamikai összetevőinek érzékeltetése, pontosítása; az erőkifejtés nagyságának, a feladathoz való viszonyítása és az ehhez való alkalmazkodás; a ritmusérzék fejlesztése, a horizontális és vertikális irányok, illetve a tájékozódás alakítása; az egyensúlyérzék fejlesztése; a testséma kialakítása; a finommozgások végrehajtásának pontosítása.

A labda görgetése helyváltoztatás nélkül


Labda görgetése ülésben


Kiinduló helyzet: törökülés, labda a kézben.
Feladat: labda görgetése a test körül, a talajon mindkét irányba.


Labda görgetése térdelőtámaszban

Kiinduló helyzet: térdelőtámasz, egyik kéz a talajon, másik a labdán.
Feladat: labda görgetése a talajon támaszkodó kéz körül.
A feladatot mindkét irányba és kartartás cserével is végeztessük!


Labda görgetése állásban

Kiinduló helyzet: hajlított állás, törzshajlítás előre, labda a talajon, kezek a labdán.
Feladat: labda gurítása a lábak körül mindkét irányba.


Labda görgetése nyolcas alakban


Kiinduló helyzet: terpeszállás hajlított térdekkel, törzshajlítás előre, labda a két láb között a talajon, kezek a labdán.
Feladat: labda gurítása nyolcas alakban a lábak körül, mindkét irányban.


A labda görgetése helyváltoztatással


Labda görgetése előre egyenes vonalon

Kiinduló helyzet: hajlított állás, labda a talajon, egyik kéz a labdán.
Feladat: labda görgetése járás, majd futás közben.
A feladatot mindkét kézzel végeztessük!


Labda görgetése szlalomban


Kiinduló helyzet: hajlított állás, labda a talajon, egyik kéz a labdán.
Feladat: labda görgetése tárgyak kerülésével, járás majd futás közben.
A feladatot mindkét kézzel végeztessük!


Labda görgetése akadályokon

Kiinduló helyzet: hajlított állás, labda a talajon, egyik kéz a labdán.
Feladat: futás, átugrás akadályok között és fölött a labda görgetése közben (például: zsámolyokra fel-lelépkedés; járás terpeszben a pad fölött, labdagörgetéssel a padon).


Labda görgetése hátrafele, egyenes vonalon


Kiinduló helyzet: hajlított állás, menetiránynak háttal, labda a talajon, egyik kéz a labdán.
Feladat: labda görgetése hátrafelé, egyenes vonalon, járás majd futás közben.
A feladatot mindkét kézzel végeztessük!

 

Csatolások

  • Fejlesztő feladatok labdával.doc
    31 KB · Olvasás: 229

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Irodalmi szövegek a szóelemző írásmód gyakorlásához





Az általános iskolában a szóelemző írásmód elvének mindennapokban megvalósuló gyakorlata nyelvtan- és helyesírás-tanításunk próbaköve. Ezt bizonyítják mind a korábbi, mind a mai felmérési eredmények. Mi lehet mindennek az oka?

Sokáig tartotta magát az a közkeletű vélekedés, amely szerint a magyar helyesírás a kiejtést tükrözi, azaz fonetikus. Vajon miért vált általánossá ez a nézet? Feltehetően azért, mert igen sok szavunkat, szóalakunkat a köznyelvi kiejtési norma szerint írjuk le.


Helyesírásunknak kétségtelenül egyik fontos alapelve a fonetikusság, vagyis a kiejtés tükrözése. A kiejtéstanítás, annak a helyesírás-tanításra történő kivetítése azonban önmagában nem oldja meg a helyesírás tanításának, elsajátításának valamennyi gondját. Kiemelkedő szerepet játszik a szóelemzés elve, s voltaképpen az iménti két elv harmonikus egysége, együttes alkalmazása jellemzi, határozza meg helyesírásunkat.


E cél megvalósulása érdekében ajánljuk kollégáink szíves figyelmébe az alábbi szépirodalmi alkotásokat, szemelvényrészleteket.


Gyakorlószövegek:


Részletek Schmidt Egon Mesél az őszi erdő című írásából


A fekete bodza bogyói lédúsak, édesek. Ha arra járok, magam is megkóstolom. Persze csak keveset, hogy a madaraknak is maradjon belőle.

Mint mindig, ősszel is a reggeli órák a legszebbek az erdőben. Ilyenkor a mókus is lemerészkedik a magasból, és az avarban makkok után keresgél. Ha talál egyet, boldogan két elülső mancsa közé szorítja, kicsit rágcsál belőle, aztán, mint a villám, a legközelebbi fatörzsön terem.

Részletek Fekete István Ködös utak című írásából


Ősz kezdett lenni.

A patakon hideg ráncokat vetett a szél, az öreg fűzről leszakadt egy-egy levél, és tántorogva elrepült. Hajnalban jeges sót hintett a rétre a dér.
A hideg hajnal már arra ébredt, hogy megy a malom. A patak kis jégtáblákat úsztatott lefelé, de a liszt melegen ömlött a zsákokba, s a kövek jóllakva doromboltak. A reggel is megjött fázósan, sziszegve, de a szobában tüzes szeme volt már a kályhának, s a megdermedt legyek nyarat álmodva mászkáltak az ablaküvegen.
A hideg megállt az udvarokon és hóarcával a földet nézte. Szél nem volt, a felhők vastagon, nehézkesen úsztak észak felé. Ónos szürkeségükben komorabbak voltak, mint nyáron a legfeketébb viharfelhő.
Ballagtak a varjak, végig a krumpliföldön, s csak akkor néztek fel, ha egy gerle vagy örvösgalamb elnyilallt felettük.
A hó nagy fehérsége közepén fekete tükör a befagyatlan víz. És ebben a tükörben, mint öt kis gálya ül mozdulatlanul az öt hattyú.

Részlet Fekete István nyomán a Keléből

A gólya árnyéka átnyúlik a vízen. Árnyéka hídját a patak lágyan ringatja. Más hangja van most a pataknak is, hogy elhallgatott a rét. Mintha hangosabban mondaná a híreket a nádas rejtett világáról. Kis szárcsafiak szaladnak már a hínáron. Vadréce is lehordta már a fiait a vízre az öreg fűzfa odvából, ahol költött.

Részlet Fekete István nyomán a Bogáncsból


Jancsi és Bogáncs azonban nem fázott. Átugrották a keskeny vizet, s a túlsó oldalon kapaszkodtak felfelé. Azaz csak Jancsi kapaszkodott, míg Bogáncs könnyű teste szinte repült a havon.


Részletek Fekete István nyomán a Húból


A hó megállt, de a tél feltámadt újra és újra. Hurcolta a havat ide-oda.

Csak a szél hordta a havat az utcákon. A kertek alatt és a távoli utakon is, amelyek elvesztek a hó alatt. Aztán újra előbukkantak a hó alól, ahonnét elhordta a havat a szél.

Részletek Fekete István nyomán a Karácsonyi látogatók című írásból


A párnás, puha hó aztán megroskadt. A szántások párás földjén okos szemű csókák jártak. Amikor az első fecske benyilallt a régi fészkébe az eresz alá, Jóska már alig emlékezett a nagy betegségre.

A patak még az őszön kiöntött. A kósza vadvizek ottmaradtak a réten. Szétterültek, elcsendesedtek, és tükrükben nappal felhők, éjjel pedig csillagok nézegették magukat. Később fázni kezdtek. Ködöt leheltek maguk fölé, de a ködöt elcsapta a szél. A dermedt december hártyás jégüveget simított fodrozó hátukra.

Részlet Mészöly Miklós A törpekirály epreskertje című írásából


Amikor megvirradt, a törpekirálynak hűlt helye volt a kemencepadkán. A lány mindjárt kosarat kapott a karjára, csizmát húzott. Kendőt terített magára, s elindult a nagy hóban a hegyek közé.


Részlet Benedek Elek Félsz című írásából


Volt egyszer egy király, s annak a királynak egy olyan kedves kutyája, hogy azt a világ minden kincséért másnak nem adta volna. A királynak egyetlen leánya volt. Azt is eljegyezte a szomszéd királyfi.
 

Csatolások

  • Irodalmi szövegek a szóelemző írásmód gyakorlásához.doc
    39.5 KB · Olvasás: 197

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Feladatok a kézírás tempójának fokozására



A betűk és a kapcsolásuk eredményes átismétlése, javítása után fő feladat a tempófokozás. A legtermészetesebb, ha számításba vesszük a szófejlesztés, a szócsaládírás automatizáló hatását. Erre különösen azoknak a tanulóknak van szükségük, akik nehezebben sajátítják el a folyóíráshoz nélkülözhetetlen kézcsúsztatási technikát. Az itt közölt példákban tartalmi asszociációk is érvényesülnek, a szóelválasztások is megtervezettek, megkívánják a figyelem összpontosítását, helyesírási ismeretet erősítenek meg. „Betűkeverésre” is sor kerülhet.

marok, markos, markolás,
fodor, fodros, fodrozódás,
gömbök, gömböc, gombóc,
gombolyítás, gömbölyödés


játszi, játékos, játékosan,
tréfa, tréfás, tréfamester,
tréfacsináló, mókamester,
bohóckodás, mulatságos


merev, baglyok, méteres,
verem, boglyák, méretes,
vakar, ösvények, toronyőr,
kavar, sövények, őrtorony


torony, tornyosodó,
őrtorony, vártorony,
templomtorony, huszártorony,
toronyóra, harangtorony


megnyerő, rokonszenves,
hűséges, barátságosság,
titoktartó, segítőkészség,
bizalomkeltő, megbízható


báb, bábuk, bábszínház,
bábhuszár, mézesbábok,
mézes lép, mézesüveg,
lépesméz, mézeskalács


Az előző szócsoportok egyike-másika a kis horogvonal – kapcsolás miatt szükséges – módosításainak ismételt tudatosítására is alkalmas. Írásjavító házi feladatként nyelvtani, helyesírási szempontú szógyűjtést végezhetnek a tanulók. Esetenként a soron levő olvasmányból érdemes a hosszú szavakat kimásolni, ez az előgyakorlat megalapozza a pontos szóolvasást, az akadálytalan szövegolvasást.
 

Csatolások

  • Feladatok a kézírás tempójának fokozására.doc
    27.5 KB · Olvasás: 265

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szókincsfejlesztés diszlexiásoknak


A megfelelő szókincs alapja a jó beszédértésnek, és a megfelelő szövegértésnek. Az alábbi gyakorlatokkal segíthetjük a passzív szókincs aktiválásának gyorsaságát, ami aztán jó hatással van az olvasás technikájára is.

Figyelem!
Első osztályban érdemes kideríteni, ki küzdött beszédhibával óvodás korban, rájuk fokozottan figyelnünk kell. Ennek a képességnek a fejlesztését diszlexiás gyerekek esetében még felsős osztályokban is folytatnunk kell. Célszerű minden tantárgyhoz „szótár” készítése: a számára idegen szavak magyarázata, lerajzolása.

Feladatok:
1. „Szóbemutató": Magyarázd meg a képen látható szót anélkül, hogy kimondanád az adott szót!
2. „Szókitaláló": Mondok egy szót, az ellentétére gondoltam, mi az?3. Képre, szóra, mondatra kérdezés.
4. Szó - mondatcsere: Mondj az adott szó, mondat helyett más, hasonló jelentésű szót, mondatot!5. "Gumimondat": Egyszerű, rövid mondat szavankénti bővítése, minden bővítés utáni elismétlése.
6. A gyermek számára idegen szavakkal mondatalkotás.
7. Szógyűjtők: témák, főfogalom szerint.
8. Alfogalmakhoz főfogalom keresése.
9. Szómagyarázatok különböző formái.
10. Eseményképekről mesélés.
11. "Váltómese": kezdetben ismert, majd közösen kitalált mese elmesélése, mondatonkénti váltással, közösen.
 

Csatolások

  • Szókincsfejlesztés diszlexiásoknak.doc
    27 KB · Olvasás: 323

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra- a hosszú magánhangzók és mássalhangzók gyakorlásához



Az alább rövid szövegek a hosszú magánhangzók és mássalhangzók gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.

1.
Tudod-e, melyik fa tűri, hogy áradáskor folyóvíz mossa a tövét? A fűz, a nyár és az éger. Mindegyiknek terjedelmes a rokonsága, de azon belül a levelek formája, a barkák állása és a termések hasonlítanak.


2.
Mely állatok érzik jól magukat a fűzfák birodalmában?
Ha szerencséd van, egy víz fölé csüngő fűzágon függő cinege fészkére bukkansz.


3.
A nádas szélén fészkel a nádirigó. Ügyesen csusszan befelé a nádszálon. Fészke mestermű. Akárhogy hajlik a nád, vízszintesen marad. A tojások, fiókák biztonságban vannak.


4.
Maradj csendben, ha a békákat szeretnéd megfigyelni! Óvatosan derítsd fel a pihenőhelyét! Figyeld meg a tartását, ahogy ül! Ha szerencséd van, meglátod, hogyan kap el egy-egy legyet.


5.
A könyvespolcról levettem a Micimackó, a Fecskeköszöntő című könyveket. A jövő héten már a Vadölő című regényt fogom olvasni.

 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra.doc
    26.5 KB · Olvasás: 296

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra- igék

1.
A konyhában duruzsolt a tűz, zümmögve forrt a víz. Készült a vacsora. A gyerekek ott lábatlankodtak a tűzhely körül. Boldog várakozással füleltek az ajtó felé. Nemsokára hazaérkezik a papa.


2.
Nagy traktor zakatol előttem. Nehéz ekét húz maga után. Látom, hogy könnyen hasítja a földet. Az eke után három fényes barázda csillog.


3.
A favágók fejszével levágták közel a föld felett a fa törzsét, hogy helyet készítsenek a csillagfűrésznek. A fatörzset a másik oldalon is be kell vágni, hogy a fa abba az irányba dőljön. Aztán a villanyfűrészt a levágáshoz illesztik. Felbúg a gép motorja, és megindul az acélfűrész.


4.
Úgy épül a ház, ha építik. Akkor szépül a park, ha sok fát, virágot ültetnek. A kerék csak akkor fordul, ha valaki megforgatja. Akkor gyógyul a beteg, ha az orvos segít rajta.


5.
Elolvadt a hó. Tavasz lett, és kibújtak a földből az új hajtások. A napocska simogatta, cirógatta az új növényeket. Eső öntözte, a süvöltő szél elkerülte őket. Hamarosan pompásan illatozó virágok dugják ki fejecskéjüket a földből.


6.
Nagyapóval sétáltunk az erdőben. Észrevettük a fák tövében a gombákat. Szedtünk belőlük egy tarisznyába. A séta után gombaszakértővel megvizsgáltattuk.


7.
A gyerekek megérkeztek a parkba. Gyorsan elővették a labdát. Percek alatt megszervezték a csapatokat. A lányok szétszéledtek az erdőben. Virágot szedtek. Mindenki örült a vidám délutánnak.


8.
Hirtelen eleredt az eső. Az emberek menedéket kerestek. Kinyitották az esernyőket, igyekeztek haza. Az esőcseppek kopogtak a betonon. Hamarosan nagy tócsákban állt a víz.


9.
Vasárnap segítettem édesanyámnak. Cukrot, tejet vettem a boltban. Piskótát sütöttünk. Amikor elkészült, lekvárral töltöttük meg. Mindjárt be is kaptam egy falatot.

 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra.doc
    29.5 KB · Olvasás: 255

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra- főnevek

Az alábbiak a főnevek gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.

1.
Az ember táplálkozásában a zöldségfélék nagyon fontosak. A zöldségek egy részének a magvát fogyasztjuk. Ilyen a bab, a borsó. A levelét esszük a salátának, a káposztának. Fogyassz minél többet belőlük!

2.
Peti és Laci térdig gázolt a hóban. Kati az arcát tartotta oda a hópihéknek. Mosolygó hóember csalogatta őket. A domboldalról Karcsiék csúsztak le hangos kacagással. Örültek a hóesésnek.

3.
Eger bora világhírű. A makói hagymát szívesen vásárolják. Szeged környékén a paprika a legismertebb. A szerencsi csokoládénak nincsen párja.

4.
Arany János a magyarok eredetét egy szép mondában írta le. Címe: Rege a csodaszarvasról. Valamikor a magyar törzsek az Urál-hegység lábánál éltek. Évszázadokon át vándoroltak. Ahol dús legelőket és vizet találtak, letelepedtek.

5.
Etelközben a hét magyar törzs hét vezére szövetséget kötött. A vezérek: Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm és Álmos. Ez utóbbit választották vezérüknek. A szövetségkötést vérszerződésnek nevezzük.

6.
Tavasszal az emberek a kiskertekben dolgoznak. Fellazítják a földet. Ásás után gereblyével simítják el a talajt. A palántákat elültetik. Bő vízzel megöntözik.

7.
Gyula az Alföld egyik legszebb régi városa. Itt látható Erkel Ferenc szülőháza és szobra is. A kastélykertben gyógyvíz látja el a strandot tiszta vízzel. Aki a gyulai kolbászt ismeri, az tudja azt is, hogy a város miért lett olyan nevezetes.

8.
A hógolyó zúgva repült. A kapu előtt álló Tibort találta el. Társai a síró kisfiúhoz siettek. Megvigasztalták, majd közösen építettek egy hóembert.
 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra- főnevek.doc
    29 KB · Olvasás: 242

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra-melléknevek

Az alábbiak a melléknevek gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.

1.
Az erdő közepén állott egy hatalmas tölgyfa. Ő volt az erdő legtiszteletreméltóbb lakója. Sokat tudott a vidám madarak életéről. Egyik nap az okos bagoly kiszámította, mikor lesz a tölgyfa születésnapja. Összehívta a hangos madársereget, hogy szép ajándékot készítsenek az öreg tölgyfának.


2.
Aliz a legjobb barátnőm. Nagyon kedves kislány. Magas, rövid, barna a haja, vékony testalkatú. Szorgalmasan tanul, ezért csupa jó osztályzata van. Mindig vidám, sokat mosolyog. Jószívű teremtés. Szeretem őt.


3.
A fehér hó sűrű pelyhekben hullik. Hosszú tél ígérkezik. A friss hótakaró jó sportolási lehetőséget kínál. A selymes havon nagyszerűen siklik a szánkó. A fehér kis arcok kipirulnak ilyenkor. A friss levegő a legegészségesebb.


4.
A magyar költők közül Petőfi az, akit az egész világon a legjobban ismernek. Sokan azért tanulnak meg magyarul, hogy eredetiben olvashassák műveit. Nekünk könnyebb a dolgunk, mert a magyar nyelv az anyanyelvünk.


5.
Télen minden csendes a hegyekben, de az odú mélyén, ahol meg lehet húzódni, meleg van. Kint fehér hótakaró védi a hidegtől az állatokat és a növényeket.


6.
Télen az állatok csak nagyon kevés táplálékot találnak maguknak. A szarvasok néhány tüskés ággal, száraz fakéreggel csillapítják éhségüket. A gondos erdészek etetik az állatokat. Szerencsére télre melegebb bundát öltenek, s ez megvédi őket a hidegtől.


7.
A szürke, csupasz fák csak apró kis rügyeket növesztenek márciusban. Erdőkben, kertekben apró, kék foltokban található az ibolya. A nedves szántókon, mocsaras réteken korán virít a gólyahír. A dombos lejtőkön nyílik a csillagvirág és a violaszínű kökörcsin.


8.
A csodálatos napfény, a sima víztükör és a vidám gyerekek együtt kedves nyári képet mutatnak. Nem biztos azonban, hogy a szép nap kellemesen ér véget. Fehér bőrünk gyorsan megéghet, ezért a napot fokozatosan szabad csak élvezni.

 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra-melléknevek.doc
    30 KB · Olvasás: 273

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra-számnevek


Az alábbiak a számnevek gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.

1.
Az öreg tölgyfa száz év alatt ezer, és ezer fészket ringat az ágain. Sok szép dallal köszöntik ezért a születésnapján a madarak. A százéves tölgyfa meghatottságában azt ígéri, hogy még száz évig fogja ringatni a rigó, a szarka és harkály fészkeket.


2.
Az élőlények élete nem egyformán hosszú. A teknősök akár száz évig is élhetnek. A tiszavirág nevű kis rovar élete viszont csupán egy nap. Kerti virágaink egy része is csak egy nyáron át virít, egynyári növény. Az emberek átlagos életkora 50-60 év.


3.
A barátom régebben a II. kerületben lakott. Ősszel költöztek a XIII. kerületbe. A mi házunkban az ötödik emeleten kaptak lakást. Hárman vannak testvérek. Lacival együtt járunk a 4. osztályba.


4.
23 óra, 56 perc és 44 másodperc, vagy körülbelül egy nap alatt fordul meg a Föld a saját tengelye körül. A földgolyó napsütötte részei még ugyanazon a napon belül árnyékba borulnak, ezt a jelenséget hívják éjszakának. A Föld 365 nap és 6 óra, vagyis egy év alatt végez el egy keringést a Nap körül. Eközben 930 millió kilométert tesz meg.


5.
A vízre minden élő szervezetnek szüksége van. Az ember 60 éves koráig 70-80 tonna vizet iszik meg. Ennyi vízzel 8 vasúti kocsit lehetne megtölteni. Éhezni húsz napig is képes az ember. De a szomjúságot hat-nyolc napnál hosszabb ideig nem nagyon bírjuk.


6.
Egy lélegzetvétel alkalmával fél liter levegőt szívunk magunkba. Percenként 15-öt lélegzünk, úgy hogy minden percben 7 és fél liter levegőt használunk el, ami 9 gramm. Egy nap alatt csaknem húszezerszer veszünk lélegzetet, tehát 12 kg levegőt fogyasztunk el.
 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra-számnevek.doc
    28 KB · Olvasás: 258

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra - igekötős igék


Az alábbiak az igekötős igék gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.
1.
A természet februárban várakozik, felkészül a tavaszra. A föld alatt lévő magvak nevelgetik csírájukat, indítják fel őket a fény felé. A ködös erdőben hallgatagon állnak a fák. Néha még belepi őket a hó, de ágaikon kipattannak a rügyek. A tavaszra gondolnak.


2.
Ha a Balaton mellett nyaralsz és elfáradtál a lubickolásban, játékban, ülj le a víz partjára! Figyeld meg az apró halak cikázását, a vízibogarak mozgását, azt, hogy a sirályok hogyan csapnak le a vízre! Észre sem veszed majd, milyen gyorsan elrepül az idő.


3.
A nagy őzlábgombák könnyen szétlökik az avart. A becsukott ernyőre emlékeztető fejükkel odacsalogatják a kirándulót. Nehezebb meglátni az erődszéli csiperkegombát, de érdemes felkutatni. Remek csemege.


4.
Amikor gyengül a napsugárzás, eltűnnek a bogarak is. Bebújnak a kövek alá, a föld alatti üregekbe. Felkészülnek a hideg hónapokra. Csak tavasszal bújnak elő újra, s keresik fel ismét a napos helyeket.
 

Csatolások

  • Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra - igekötős igék.doc
    26.5 KB · Olvasás: 343
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére