Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

atizka

Állandó Tag
Állandó Tag
Bea, nem irigyellek!
Biztos írtad korábban, hogy milyen iskolában tanítasz, de talán átsiklottam rajta. Itt érettségizni is fognk? És mi lesz belőlük, ha "nagyok" lesznek? Szakmát tanulnak?
Fogalmam sincs, hogy mivel lehetne egy kicsit motiválni ezeket a gyerekeket. Szerintem másnak se nagyon...
 

klra

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Beácska!Annyira sajnállak, mert Te olyan lelkesen készülsz az új tanévre. Nem tudom elhinni, hogy ezen a honlapon Te vagy az egyetlen pedagógus. Látod a többiek milyen lazák.Te minden "szakmába" vágó cikket elolvasol, kiollózol, gyötrödsz rajta. Aggódsz az oktatás jövőjéért /lehet hogy rosszul írtam/, pedig ez nem csak a Te dolgod lenne.Na látod, Ilyen Pedagógussal nem találkoztam még, az általánosban Akinek a tanítás a szívügye.Szörnyű napod lehetett. Gondolom fentről is volt nyomás -/ne rontsuk az iskola jó hírnevét a buktatásokkal/ és a Pedagógus hírneve hova lessz, az nem számít???Tudod Beácska, az az érzésem, hogy ez csak rosszabb lessz. Ne vedd annyira a lelkedre, mert beleroppansz.

Kényelen vagyok reagálni: Én is szoktam olvasgatni a fórumot, sőt egyéb helyeken megjelenő szakmai cikkeket is.Én például azért írogatok keveset, mert a nyáron is készültem a tanévre, szókártyákat gyártottam, prezentációkat az interaktív táblára, elkészítettem a tanmeneteket az új módszerekhez.Ja, és általános iskolában tanítok.Sajnállak , ha nem sikerült ilyen pedagógusokkal találkozni eddig, a mi kisvárosi iskolánkban ilyenek vagyunk.Egyébként meg lassan a pályán is csak az marad meg, aki hivatásként kezeli a tanítást, mert másképp mi tartaná itt? Pénz?Megbecsülés?
 

Smaya

Kitiltott (BANned)
Kényelen vagyok reagálni: Én is szoktam olvasgatni a fórumot, sőt egyéb helyeken megjelenő szakmai cikkeket is.Én például azért írogatok keveset, mert a nyáron is készültem a tanévre, szókártyákat gyártottam, prezentációkat az interaktív táblára, elkészítettem a tanmeneteket az új módszerekhez.Ja, és általános iskolában tanítok.Sajnállak , ha nem sikerült ilyen pedagógusokkal találkozni eddig, a mi kisvárosi iskolánkban ilyenek vagyunk.Egyébként meg lassan a pályán is csak az marad meg, aki hivatásként kezeli a tanítást, mert másképp mi tartaná itt? Pénz?Megbecsülés?

Szia!Nem tudom mennyit keresnek a Pedagógusok, de az biztos én semmi pénzért nem csinálnám. Mostanra már szinte minden "fegyelmezési" eszközt kivettek a kezükből. Gyerekkoromban a Tanár rászól a gyerekre, nem hagyta abba hülyeségét, repült a táblától az utolsó padig. Drasztikus volt, de nem volt kedve tovább zavarni az órát. Ma mi van? Osztályfőnöki, igatgatói intő és némelyik szülő azt mondja "nem érdekel" /természetesen nem ezekkel a szavakkal./ Szerencsére, szerencsésen túl vagyunk az általános iskolán, most kezdjük a középiskolát tele reménnyel és izgalommal.Szép napot!
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Persze, ez az, amiről már korábban is írtam, hogy vagyunk jó páran, akik szívvel-lélekkel csináljuk ezt a hálátlan feladatot, és a megbecsülésünk nekünk is a béka s... alatt van. Megmondom neked, mennyit keresek: 11 év munkaviszony után, egy főiskolai és egy egyetemi diplomával, nettó 100ezer Forintot.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Atizka! Szakközépiskolában tanítok, és igen, ezeknek a gyerekeknek érettségizni kell. Mi mindent megteszünk, de néha semmi nem elég. Azért nagyon jó gyerekek is vannak, nehogy azt higgyétek, hogy mind olyan nemtörődöm, mint akiknek pótvizsgázni kellett. Csak olyan jó lenne, ha mindenki megértené, hogy magának tanul, ő lesz több a tudás által.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Hívogat az iskola
(Gyermekdal)

Hívogat az iskola,
kapuját kitárja,
kis pajtásom gyere hát,
menjünk iskolába.
Jó barátunk lesz a könyv
és a fali tábla,
kis pajtásom gyere hát,
menjünk iskolába.
Olvasunk és számolunk,
vidám nóta járja,
kis pajtásom gyere hát,
menjünk iskolába!
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Becsengettek- kezdődik a tanév!
Dátum: 2008 szeptember 01, hétfő, 06:29:01


</center> Véget ért a vakáció. 1,4 millió diáknak csengetnek be hétfőn, ez több mint 20 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Szeptember elsejével nemcsak a diákok, de 78 ezer általános iskolai, illetve 49 ezer középiskolai pedagógus számára is megkezdődik a tanév. A tanévkezdés idén is több tízezer forintba kerül: a tankönyvek több mint hat százalékkal drágultak, és nem lettek olcsóbbak a tanszerek sem. Egy jobb hátizsák 6-8 ezer forintba kerül, és a sportfelszerelést sem lehet olcsón megúszni.



Az idei vakáció augusztus 31-én, vasárnap ért véget. Szeptember elsején csaknem 1,4 millió diák ül újra iskolapadba; ebből 795 ezren általános iskolába, 569 ezren középiskolába mennek. Az általános iskolákban 101 ezer, a gimnáziumokban 43 ezer 300, a szakközépiskolákban 46 ezer 300, a szakiskolákban 31 ezer 700, a speciális szakiskolákban 2 ezer 800 elsős tanul ősztől. A 2008-/2009-es tanév 181 napból áll, az első félév január 16-án ér véget - derül ki az oktatási tárca tájékoztatójából.

A minisztérium közlése szerint a tankönyvek átlagosan 6,5 százalékkal kerülnek többe az idén. Az előző tanévben körülbelül 5 ezer forintba került az alsósok, 10 ezerbe a felsőbb évesek tankönyvcsomagja, de volt, hogy egyes évfolyamokon 15-20 ezer forintot is elkértek a könyvekért. A szaktárca idén nem vállalkozott a becslésre; annyit közölt, hogy minden iskola a saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, és ez különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk.

Az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva a tavalyihoz hasonlóan 10 ezer forint, emellett fejenként ezer forintot lehet igényelni általános tankönyvtámogatás címén. Erre összesen 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Az előírások szerint az kaphat ingyen tankönyvet, aki tartósan beteg, fogyatékos, komoly tanulási zavarai vannak, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A tavaly őszi becslések szerint összesen ez több mint 517 ezer diákot érint. Az utóbbi években egyébként már tekintélyes mennyiségű tankönyv, atlasz, és szótár halmozódhatott fel az iskolai könyvtárakban is, amit a gyerekek ingyen kölcsönözhetnek ki egész évre.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]ÖN MEGSZÁLLOTT PEDAGÓGUS, LELKES SZÜLŐ, VAGY SZERETŐ NAGYI?

Szeretné ismerni azokat az egyszerű fogásokat, amelyekkel sikeres és boldog embert nevelhet a gyerekeiből, az unokáiból, vagy a tanítványaiból? Szeretné, ha úgy fejlődnének és okosodnának, hogy közben jól is mulassanak? Nem szeretné gyerekeit állandóan fegyelmezni, hanem velünk együtt azt vallja, hogy aki el van foglalva, az nem töri a fejét ,,turpisságokon''?

[/FONT]

  • [FONT=&quot]beszoktatás az oviba,
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]az egyénre szóló figyelem minden gyereknek jár
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]a zenei nevelés
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]a zenehallgatás 1-2[/FONT]
  • [FONT=&quot]hisztis gyerek
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]a verekedős
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]az árulkodós
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]az érzékeny
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]az üldözött[/FONT]
 

Juice9

Állandó Tag
Állandó Tag
Vekerdy Tamás_Haszontalan dolgok

Vekerdy Tamás_Haszontalan dolgok

Mi hiányzik a gyermekeinknek ahhoz, hogy igazi gyermekkoruk, érzelmi biztonságot és egy egész életre tápláló emlékeket adó gyermekkoruk legyen?
A haszontalan dolgok hiányoznak!A haszontalan együttlétek.




 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Nyugodtabb tanévkezdés várható az államtitkár szerint


Nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz az idei tanévkezdés az előző évekhez képest, nem lép életben olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.


Tanévkezdés traffipaxszal - Jön a próbajogsi?
Mire kell figyelni a sulikezdésnél?
30 ezer forintba kerül az elsősök iskolakezdése


Az államtitkár elmondta, hogy az augusztus 27-ig befutott, elmúlt három hónap adatai szerint a 170 ezer pedagógus közül 391-nek szűnik meg a munkaviszonya. A hétezer oktatási intézmény közül 94 oktatási azonosítóját vonták be, de ténylegesen csak 14 szűnik meg, a többiek tagintézményként működnek tovább.

A 11.425 feladatellátási hely közül 175 szűnik meg - tette hozzá az államtitkár.

A tárca illetékese cáfolta, hogy a nem szakrendszerű oktatás bevezetésével pedagógus álláshelyek szűnnének meg. Közölte: ugyanannyi órában, ugyanannyi gyereket kell ellátni és ugyanannyi pedagógusra lesz szükség ezentúl is. Arra a szakszervezeti felvetésre, hogy több ezerrel csökkenhet az álláshelyek száma a következő tanévben, úgy válaszolt: ez a megfogalmazás nem szerencsés, mert negatív hatása is lehet a túlzásoknak.

Arató Gergely a szeptember 1-jén induló új tanévről elmondta, hogy
a közoktatásban - az óvodásokkal együtt - mintegy egymillióhétszázezren lesznek. A közoktatásban résztvevő diákok száma több mint százezerrel csökkent 2002-höz képest.

Az általános iskolák első osztályába 101 ezren lépnek be, s ez csak ötszázzal lesz kevesebb, mint egy éve. Az általános iskola első osztályában és alsó tagozaton lassul és lassan megáll a diáklétszám csökkenése.

A középiskolába beiratkozók száma most mintegy 130 ezer lesz, ezt a korosztályt a következő években éri el a létszámcsökkenés.

A középiskolai átrendeződés megállt, tehát ugyanolyan arányban iratkoznak be diákok érettségit adó középiskolába, szakközépiskolába és szakiskolába, mint a korábbi években.

A pedagógusok foglalkoztatásával összefüggésben az Új Tudás program keretében a halmozottan hátrányos diákokkal foglalkozó pedagógusok pótlékát emelte ki az államtitkár. Ide sorolta még az esélyteremtő pedagógus díj megteremtését. A következő költségvetési évtől háromszorosára, mintegy hárommilliárd forintra nő a teljesítménymotivációs alap.

Új elem még az intézményvezetők pótlékának differenciált emelése és a pályakezdő pedagógusok pótléka.

Változás várható a középiskolai felvételiknél, egységes, kiszámítható, átlátható rendszert kívánnak bevezetni. Ennek keretében a hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok döntésüket csak a tanulmányi eredmény, illetve a központi kompetenciaalapú vizsga alapján hozhatják meg. A 9. évfolyam után kezdődő iskoláknál a tanulmányi eredmény, a központi kompetenciaalapú vizsga és ha az intézmény kéri, akkor a szóbeli vizsga lehet a felvétel alapja.

Nem változik az ingyenes tankönyvellátás rendszere, továbbra is a diákok 40 százaléka automatikusan ingyenesen kapja a kiadványokat. Ide tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők, a sajátos nevelési igényű diákok. Az ingyenesség jelenthet kölcsönzést vagy használt tankönyvek biztosítását is.

A gyermekétkeztetésben az első-ötödik osztályban minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő diák száz százalékos támogatást kap, ugyanez a kör ötven százalékos kedvezményt kap a felső tagozaton. Szintén ilyen arányú a támogatás a három- vagy több gyermekes családoknál, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknél.

Az államtitkár a gyermekeknek járó juttatások között említette még az iskolakezdési támogatást, a rendszeres és kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményt, a munkáltatói segítséget, illetve az idén korábban érkező családi pótlékot. A pontos feltételekről az önkormányzatoknál lehet érdeklődni - jelezte.
 

anettoo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
A kisbabám még csak négy hónapos és annyira szeretnék minden hónapban, évben azt a tanulási segítséget, készségfejlesztést megadni, amit lehet.
Vajon mit lehet egy ilyen babával játszani, ami segít neki a későbbiekben?
 

Dinus76

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Új vagyok köztetek, s remélem nem baj, de én Magyarországról regiztem. A gúgliban keresgettem, hogy miket kell/kellene tudni az öt éves fiamnak, s így akadtam erre az oldalra. Nagyon jó ötleteket, feladatokat, játékos módszereket írtatok. Szeretném megköszönni, sokat tanultam belőle.
Én a mai napig úgy gondoltam, hogy elég, ha az óvodás gyermekeimmel együtt játszok, beszélgetek, de eszembe nem jutott, hogy a picike 5 évesemet már célzottan tanítanom kellene. Az oviban közölték velem, hogy nevelési tanácsadóba kell vinnem a fiamat, mert nem fejlődik korának megfelelően. Ez kicsit sokkolt. Sőt nem is kicsit. Most úgy döntöttem, kikérem más óvónő véleményét is, mert nem érzem elmaradottnak a fiam. Igaz nehezen tanulja meg a mondókákat és beszéd hibája is van, de korántsem látom ennyire súlyosnak a helyzetet. Hisz tudja az irányokat, színeket, 10-ig a (a hetes kihagyásával) elszámol, tudja a több-kevesebb fogalmát, kisebb nagyobbat szintén. Legalábbis nekem itthon produkálja. Az óvónő szerint az oviban nem.
Mától ezért megpróbálkozom az itt olvasottakkal, s meglátjuk mi lesz. Még egyszer is köszönöm, hogy megírtátok ezeket az ötleteket.
 

marchello

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallottam a babausziról, de sajnos én félek tőle, nehogy valami betegséget összeszedjünk.


Mi jártunk, szerintem szuper, max egy kis megfázást lehet összeszedni. (Azt is mindig én szedtem össze)
A fiam nagyon mozgékony, imádja a vizet és két évesen segítség nélkül fenmaradt a vizen! Én csak ajánlani tudom!!!:)
 

HoZsanna

Állandó Tag
Állandó Tag
A kislányom meg egy jó kis húgyúti fertőzést szedett össze. A dokinénink azt mondta, lányoknak 2 éves korig egyáltalán nem lenne szabad közfürdőbe menni, mert addig még gyengébb az immunrendszerük. Azért nyáron persze csak nem bírtuk ki...
 

tamas96

Állandó Tag
Állandó Tag
eddig azt hittem, csak idős pedagógusnál fordulhat elő, hogy "kiég". Sajnos mostanában láttam ezt egy 30-as fiatalnál! Ez a legnagyobb baj! Ő nem hagyja majd ott a pályát a fizetés - viszonylag biztos munkahely miatt. Nincs meg a lelkesedése, a szeretete. A szülők pedig nem választhatnak mást , mert abban az iskolában nem lehet. Elvinni pedig csak messebb leheten. Sokan azt nem bírnák. Mit lehet ilyenkor tenni?! Sajnálom a gyerekeket! Minek megy az ilyen fiatal tanítónak?! Főleg alsósnak? Ez a legszomorúbb! Szerencsére látok ellenpédát is! Ennek örülök a legjobban:
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Öt év kihagyás után ( GYED-en voltam), az idén mentem vissza tanítani. Azt kellett tapasztalnom, hogy rengeteget romlott az oktatás helyzete Magyarországon. A tanárnak és a jól nevelt, jó tanuló gyereknek nincs joga, csak a bunkó, agyatlan, embernek is csak jóindulattal nevezhető semmirekellőknek. Tanítani már szinte lehetetlen, az óra fegyelmezésből áll: "Ne beszélgess!, Ne telefonálj!, Ne egyél!, Ne igyál!, Fújd ki az orrod, ne szipogj!, Ne böfögj!" - Katasztrófa!!! Amilyen gyorsan lehet, elhagyom ezt a pályát, és vissza se nézek! Sőt, lehet, hogy kiegyensúlyozott, boldog ember leszek, nem idegbeteg, mint most.
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Kedvenc tanáromat idézve 10 évvel ezelőttről a 20 éves érettségi találkozóról folyik az össznépi hülyeképzés.
Pár év és megjelennek a papírral is ellátott "végtermékek". Lehet, addigra majd át kell írni a "kompetenciamérést" is?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére