Ünnepeink: ÚJÉV - FARSANG

nobali0323

Új tag
sziasztok ! ötleteket szeretnék kérni , egy egész ovis csoport minek öltözhetne be szerintetek: Egyszerű mégis mutatós jelmezt szeretnénk , minden apró ötletet megköszönnék
 

mkatus

Állandó Tag
Állandó Tag
marcsi_ka üzenetére írtam

Idézet:
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%"><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-RIGHT: 1px inset" class=alt2>Eredeti szerző marcsi_ka
Sziasztok!
Rendőr, arab és tündér jelmezhez keresek verseket. Légy szíves segítsetek! Óvodai versre gondolok. Köszönöm

</TD></TR></TBODY></TABLE>

Rendőr

Én vagyok a a rend őre,
vigyázok a gyerekekre.
Ha a zebrán átmennek,
jobra-balra nézzenek.

Arab

Ali vagyok, és arab,
negyven rabló vezére.
Rablóimat otthon hagytam,
táncolhatok kedvemre.

Tündér

Tündérkertből érkeztem,
szárnyaimmal repültem.
Tündérport hintek reátok,
vidám farsangot kívánok.


/ M.J.Kata /
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gryllus Vilmos - Maszkabál

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Gryllus Vilmos - Maszkabál

01 - Bál,bál maszkabál.mp3
02 - Gomba.mp3
03 - Varázsló.mp3
04 - Tündér.mp3
05 - Banya.mp3
06 - Hóember.mp3
07 - Hirdetőoszlop.mp3
08 - Cica.mp3
09 - Ősember.mp3
10 - Virágcsokor.mp3
11 - Orvos.mp3
12 - Teknősbéka.mp3
13 - Lovag és sárkány.mp3
14 - Katicabogár.mp3
15 - Bohóc.mp3
16 - Cselló.mp3
17 - Szerecsen.mp3
18 - Skót.mp3
19 - Törökbasa.mp3
20 - Tigris.mp3
21 - Szakács.mp3
22 - Kalóz.mp3
23 - Pillangó.mp3
24 - Kéményseprő.mp3
25 - Szörnyeteg.mp3
26 - Véget ér a maszkabál.mp3



[HIDE]<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1026"/> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <o:shapelayout v:ext="edit"> <o:idmap v:ext="edit" data="1"/> </o:shapelayout></xml><![endif]-->
http://data.hu/get/46037/Gryllus_Vilmos_-_Maszkabal.zip
[/HIDE]
 

Csatolások

  • maszkabal.jpg
    maszkabal.jpg
    17.8 KB · Olvasás: 1,399

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Berg Judit: Tündérnaptár c. könyvéből a farsangi mese

farsang1.gif
Régóta tartott már a tél. Csiribí, az erdei tündérfiú kicsit rá is unt már a szánkózásra, korcsolyázásra, hógolyózásra.
– Mit lehet csinálni februárban? – töprengett, miközben barátnője, Panka tölgyfaházában ücsörgött a kandalló előtt.
– Csinálhatok neked egy kis forró csokit – ajánlotta Panka.
De Csiribí válasz helyett hirtelen hatalmasat ugrott.
– Megvan! Hiszen ilyenkor szokás farsangi mulatságot rendezni! Figyelj, Panka! Meghívjuk az összes barátunkat egy nagy álarcosbálra! Belépés: csak jelmezben! Lesz zene, tánc, tombola! Készítünk színes papírból lampionokat, azzal díszítjük fel a sziklacsarnokot.
– Küldjünk mindenkinek meghívót! – javasolta Panka.
A két kis tündér nekifogott a munkának. Annyi meghívót írtak, hogy Rigó Janó, a postás alig győzte kézbesíteni. Plakátokat is készítettek, és kiakasztották az erdőben mindenütt. Hamarosan már mindenki a szombati nagy mulatságról beszélt. Az erdő lakói jelmezeket varrtak, és segítettek Csiribínek fát gyűjteni, hogy legyen mivel befűteni a hatalmas, tágas sziklacsarnokot. Közben azt találgatták, vajon ki minek fog öltözni.
Csiribí két legjobb barátjával, Jocóval, a mókusfiúval és Borz Misivel feldíszítette a termet. Pankának is rengeteg volt a dolga. Elvállalta, hogy süt egy jókora adag farsangi fánkot, és persze a jelmezét is el kellett készítenie. Emma, a mókuskislány segített neki. Péntek délután Rigó Janó kifulladva szállt le Panka erkélyén.
– Levelet hoztam a városból, Panka!
A tündérlány már olvasta is:

Kedves Panka és Csiribí!

Köszönöm a meghívást! Számíthattok rám, ott leszek a farsangon! Csak aztán meg ne ijedjetek tőlem!

Üdvözöl, a félelmetes Bonifác


– Vajon minek fog öltözni? – tűnődött Emma.
– Kalóznak vagy valami szörnyetegnek! – találgatott Panka.
– Bonifáctól minden kitelik – jelentette ki elégedetten Csiribí, amikor Panka neki is
megmutatta a levelet.
Hamarosan felvirradt a várva várt nap. Délután háromra minden készen állt a mulatság megkezdéséhez. A sziklacsarnokban girlandok, lampionok pompáztak, az asztalokon illatos sütemények, a poharakban szörp. A terem sarkában felállított pódiumon Tücsök Tóbiás és zenekara hangolta a hangszerét. Ők fogják húzni a tánchoz a talpalávalót. Panka megígérte, hogy később ő is beáll egy kicsit a muzsikusok közé.
Sorra érkeztek a vendégek. Elsőként Jocó és Emma, a mókustestvérek. Jocó vad indiánnak öltözött, Emma királylány ruhát és csillogó koronát viselt. Csiribí lovagi sisakban, karddal az oldalán köszöntötte őket.
Hamarosan belibbent Panka is, tálcán hozta a beígért farsangi fánkot. Amióta megtanult a saját szárnyain levegőbe emelkedni, rengeteget gyakorolt.
farsang2.gif
Most kecses szárnycsapásokkal, lepkének öltözve repkedett a barátai körül. Csiribí álmélkodva röppent fel mellé.
– Hű, Panka, nem is tudtam, hogy te már ilyen ügyes vagy!
– Milyen Pankáról beszél, kérem? Én pávaszemes pillangó vagyok – nevetett boldogan Panka, és megpördült a levegőben.
Közben megérkezett Nyest, Borz Misi, és a sün testvérek, vagyis egy vad oroszlán, egy szellem és két tüskés hátú krampusz. A levelibékák bohócnak öltözve ugrabugráltak a süteményes asztalok körül. Lassan megtelt a terem, Tücsök Tóbiásék rázendítettek az első dalra. Hirtelen csillogó kis rakéta röppent a csarnokba, belőle izgatott madárcsicsergés hangzott:
– Benedek, Benedek, űrhajóban lebegek!
A rakéta keresztülcikázott a termen, átsuhant a zenekar fölött, végül a vaníliás kiflik mellett ereszkedni kezdett.
– Ez itt a hold, lemegyek, sütit kóstol Benedek!
Nyílt a rakéta ajtaja, és kiröppent belőle a dagi erdei pintygyerek.
– Már csak Bonifác hiányzik! – sóhajtott elégedetten Csiribí, miután megsimogatta a kismadár szkafanderét.
Ebben a pillanatban szárnysuhogás hallatszott, és beszállt a terembe egy zöld pikkelyes, háromfejű sárkány. Mindhárom fejéből sűrűn gomolygott a füst, hátán csillogó ruhás tündérlány feszített. A zenekar döbbenten elnémult.
farsang3.gif
– Hurrá, megjött Bonifác! – kurjantott Csiribí.
– Rabolt magának egy királylányt is! – tette hozzá Jocó.
– Bocsánat, laknak errefelé tündérek? – kérdezte félénken a sárkányon ülő tündérlány.
– Nem! Itt csak lovagok, indiánok, szellemek és más fura lények vannak! De ne féljen, szép hölgy, máris megmentjük! – kiáltott Csiribí, és előrántotta a kardját. – Gyerünk, Bonifác, védd magad! – azzal nagy kardsuhogtatással elindult a sárkány felé.
A tündérlány rémülten kapaszkodott a sárkány egyik nyakába. A sárkány szabadon
maradt két fejét Csiribí felé fordította, és vad morgással vörös lángokat fújt rá.
– Azt a mindenit! – álmélkodott Csiribí. – Bonifác, te még tüzet is tudsz fújni? Ezt hogy csináltad? Gyere, Jocó, egyedül nem bírok vele!
Csiribí harciasan csapkodott kardjával a sárkány körül, Jocó indiánüvöltéssel rohangált körülötte. A többiek a hasukat fogták a nevetéstől. Micsoda nagy tréfamester ez a Bonifác! Biztos, hogy a tűzfújó sárkány lesz a jelmezverseny győztese! De mielőtt még a hős lovag és az indián levágta volna Bonifác-sárkány mindhárom fejét, nagy csörömpölés hangzott a sziklacsarnok párkánya felől. A következő pillanatban hörögve, morogva, füstöt fújva bedöcögött egy másik sárkány is. Ennek csak két feje volt, de testét bordó és vörös pikkelyek borították, és szájából hatalmas fehér fogak meredtek elő.
– Segítség! Egy igazi sárkány! – sikított Panka.
– Lehet, hogy engem akar elrabolni? – súgta a királylány ruhás Emma elfúló hangon.
A csarnokban hatalmas lett a kavarodás. A rémült vendégek a terem sarkába hátráltak.
Csak Csiribí, Jocó és az oroszlánbőrbe bújt Nyest maradtak a háromfejű sárkány mellett.
– Gyerünk, Bonifác! Ijessz rá erre a fenevadra! Segítünk neked! – bökte meg Csiribí a háromfejű sárkány oldalát.
A háromfejű sárkány, hátán az egyre rémültebben kapaszkodó tündérlánnyal lassan megindult a vörös pikkelyes betolakodó felé. Amikor már elég közel került, hatalmasat fújt, hogy csak úgy csapkodtak a lángok mindenütt. A kétfejű sárkány is összeszedte magát, hogy visszavágjon: addig morgott és hörgött, amíg orrlyukából szürke füst tört elő.
– Gyerünk, ne hagyd magad! – biztatta Csiribí a háromfejűt, miközben ő maga is harciasan meresztette előre a kardját. A háromfejű akkora lángot fújt, hogy a kétfejűnek megperzselődött a taraja. Ebben a pillanatban a kétfejű sárkány oldalán kinyílt egy kis ajtó, és kiugrott belőle Bonifác. Mérgesen kiabált a háromfejű sárkányra és a mellette feszítő Csiribíre:
farsang4.gif
– Megbolondultatok? Tönkreteszitek a jelmezem! Egy hétig készítettem!
Csiribínek leesett az álla.
– Te voltál a kétfejű sárkány? De akkor ki a háromfejű?
– Ő Rolf, az én sárkányom – mondta sírós hangon a tündérlány, aki még mindig a sárkány nyakát szorította, és próbálta lecsillapítani az egyre mérgesebben fújtató állatot.
– És ki vagy te? – kérdezte Csiribí egyre jobban csodálkozva.
– Nelly, Angliából. A Fekete-tenger partjához igyekszem, csak megálltam itt pihenni. Azt reméltem, hogy találok errefelé tündéreket, akiknél szállást kapnék éjszakára.
– Én tündér vagyok! – húzta ki magát Csiribí.
– Én is! – tette hozzá Bonifác, és már csöppet sem látszott mérgesnek.
– És én is – röppent előre Panka a bámészkodók közül.
– De azt mondtátok – nézett körbe értetlenül a tündérlány –, hogy…
– Csak vicceltünk! – vágott közbe Csiribí.
– Tudod, ma farsang van nálunk. Mindenki jelmezbe bújt, és úgy tesz, mintha nem is ő lenne az. Látod, én pillangónak öltöztem – magyarázta Panka.
– Én pedig – kezdte Bonifác, de nem fejezte be a mondatot, csak legyintett egyet.
– Nagyon jó sárkányjelmezt készítettél – mosolygott rá Panka. – Félelmetesebb, mint Rolf.
– Igen, én is nagyon megijedtem tőle – bizonygatta Nelly.
Bonifác elégedetten húzta ki magát. A kis angol tündér most Pankára nézett:
– Megengeditek, hogy itt maradjak holnap reggelig?
– Persze. Alhatsz nálam a vendégszobában. Rolfot pedig elszállásoljuk a pincében, hogy ne fázzon ebben a nagy hidegben.
– De ugye velünk maradsz a farsangi mulatságon is? – kérdezte Bonifác.
– Szívesen – mosolyodott el Nelly. – De Rolfot inkább kiküldöm az erdőbe sétálni, nehogy valamit lángra gyújtson a leheletével.
– Hurrá! Akkor kezdődhet is a tánc! – kiáltott Csiribí, és intett Tücsök Tóbiásnak, hogy bátran folytathatják a zenélést.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi játékok – Málé, málé, édes légy Kukoricafosztásos, -morzsolásos játék

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Farsangi játékok – Málé, málé, édes légy
[FONT=&quot]Kukoricafosztásos, -morzsolásos játék[/FONT]​

[FONT=&quot][/FONT]​
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->​
[FONT=&quot]Szereplők: család, szomszédok[/FONT]
[FONT=&quot]Kellékek: kukorica, tök, konyhai edények[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Játék menete: [/FONT]
[FONT=&quot]A család készülődik a kukoricafosztáshoz, morzsoláshoz: az apa a fiaival zsákokban behozzák a kukoricát: „Hátamon a zsákom…[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Az édesanya a lányaival sütni-főzni kezd:
[/FONT]
[FONT=&quot]Kis gazdasszony vagyok én, sütni-főzni tudok én,[/FONT]
[FONT=&quot]A rántást behabarom, a tésztát kidagasztom,[/FONT]
[FONT=&quot]Hogyha megkel, bevetem, hogyha kisült, kiveszem,[/FONT]
[FONT=&quot]Jóskát, Marcsát megkínálom, ami marad, elhasználom.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Megérkeznek a szomszédok: ss sl s m ss sl s m[/FONT]
[FONT=&quot]Kerem, kerem kása, hol a bíró háza[/FONT]
[FONT=&quot] ss sl sf m sf mr d d[/FONT]
[FONT=&quot]Kert alatt a kiskutya, ott a bíró háza.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Mindenki dolgozni kezd: fosztogatják, morzsolják a kukoricát, a kisebbek csutkából építgetnek, töklámpás készül. Munka közben beszélgetünk a termésről, ai időjárásról, tréfálkozunk:[/FONT]
[FONT=&quot]-Mozog, mozog, mint a csík,[/FONT]
[FONT=&quot] Mint akit a bolha csíp.[/FONT]
[FONT=&quot]-Én is pisze, te is pisze,[/FONT]
[FONT=&quot] Gyere pisze, vesszünk össze![/FONT]
[FONT=&quot]-Aki nem dolgozik, ne is egyék![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Találós kérdések: Nyáron bundában, télen pucéran?[/FONT]
[FONT=&quot]Száz szeme van, mégse lát?[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Csúfolódók: Lányok, tejfeles a szátok![/FONT]
[FONT=&quot] Fiúk, lyukas a csizmátok![/FONT]
[FONT=&quot]Valaki kukoricahajat talál, észrevétlenül valakinek a fejére teszi: Háztetején gólyafészek[/FONT]
[FONT=&quot] Minden ember látja,[/FONT]
[FONT=&quot] Csak a vak nem látja.[/FONT]
[FONT=&quot]A kisebb gyermekek megszólalnak: Édesanyám, éhesek vagyunk![/FONT]
[FONT=&quot]Édesanya: Jertek, jertek, gyerekek[/FONT]
[FONT=&quot] Kását főztem, egyetek![/FONT]
[FONT=&quot] (meghűti, de közben a cica megeszi a kását.)[/FONT]
[FONT=&quot]Tarka-barka, jaj, de szép a macska farka. (a cica megkergeti őket)[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Mindenki megéhezett:p[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi játékok: Hosszú téli estéken…Kukoricafosztás

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
[FONT=&quot]Hosszú téli estéken…[/FONT][FONT=&quot]Kukoricafosztás[/FONT]​
[FONT=&quot] [/FONT]​
[FONT=&quot] [/FONT]​
[FONT=&quot]Munka közben tréfálkoznak, táncolnak, esznek, isznak.[/FONT]
[FONT=&quot]Helyszín: óvodai csoportszoba[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Játék menete: A nagyobb lányok készítik a kosarakat, szakajtókat a morzsoláshoz, zsákokat és kínálnivalót. Apróbb fiúk az anyjukkal vásznat terítenek a földre, hogy ne vesszen kárba egy szem kukorica sem! A nagyobb fiúk érkeznek az apjukkal, hozzák a kukoricát a morzsoláshoz zsákokban, kosarakban pedig a fosztanivalót. Vidáman mondogatják:[/FONT]
[FONT=&quot] Hosszú téli estéken[/FONT]
[FONT=&quot] Kukoricát morzsolgatunk,[/FONT]
[FONT=&quot] Közben vígan dalolgatunk.[/FONT]
[FONT=&quot] A jókedvünk is megjött már,[/FONT]
[FONT=&quot] Itt a farsang, áll a bál.[/FONT]
[FONT=&quot]Elkezdődik a munka. A lányok szakajtóba morzsolnak, ha megtelik, zsákba öntik. Az apróbb fiúcskák csutkából építenek. A fiúk fosztják a csöveket, mellettük a kisebb lényok csuhébabát készítenek. Munkavégzés közben megbeszélik, hogy lett az elvetett magból termés. Egy nagyobb leány játéka indul, úgy csinál, mintha kapálna: Adjon Isten jó napot![/FONT]
[FONT=&quot] Kukoricát kapálok![/FONT]
[FONT=&quot] Nem azt mondtam, köszöntem![/FONT]
[FONT=&quot] Sűrű vót, oszt kiszedtem![/FONT]
[FONT=&quot] Ej, bolond maga, néni![/FONT]
[FONT=&quot] Ez a sor itt végig, a másikat meg félig![/FONT]
[FONT=&quot]Tréfálkoznak egymással: Úgy néz, mint akinek nem jutott kukoricaföld![/FONT]
[FONT=&quot] Mozogj, mozogj mint a csík, mint akit a bolha csíp![/FONT]
[FONT=&quot] Fiúk, lyukas a csizmátok![/FONT]
[FONT=&quot] Lányok, tejfölös a szátok![/FONT]
[FONT=&quot]A kisebb lányok egymással évődnek: Én is pisze, te is pisze[/FONT]
[FONT=&quot] Gyere pisze, vesszünk össze![/FONT]
[FONT=&quot] Örök harag, csutka darab[/FONT]
[FONT=&quot] Míg a kutya meg nem harap![/FONT]
[FONT=&quot]A legények közel egypáran megmozgatják kezüket, lábukat, fogócskáznak, és közben mondogatják: Ica-cica kukorica[/FONT]
[FONT=&quot] Fogj meg engem, lusta cica![/FONT]
[FONT=&quot]Nagyobb lányok kínálnivalót hoznak (almát, pogácsát): Málét eszünk, nem tortát,[/FONT]
[FONT=&quot] Azért vagyunk egyformák.[/FONT]
[FONT=&quot] Dolgozzatok, siessetek[/FONT]
[FONT=&quot] Nektek is lesz mit ennetek![/FONT]
[FONT=&quot]Itt az ideje a nyelvtörőknek, találós kérdéseknek: Károly komám keserves kínok között kilenc kiló kukoricakását kapott![/FONT]
[FONT=&quot] Kedden, kedvem kerekedett, kereket kerekíteni.[/FONT]
[FONT=&quot] Nyáron bundában, télen pucéran, mi az? (kukorica)[/FONT]
[FONT=&quot] Mi lehet el haj nélkül? (kukorica)[/FONT]
[FONT=&quot]Amíg tréfálkoznak, a lányok anyja észrevétlenül valakinek a fejére kukoricahajat tesz. Mondókát mondanak:[/FONT]
[FONT=&quot] A pap házán gólyafészek,[/FONT]
[FONT=&quot] Minden ember látja[/FONT]
[FONT=&quot] Csak a vak nem látja,[/FONT]
[FONT=&quot] Az is kukucskálja.[/FONT]
[FONT=&quot]Ekkor mindenki megtapogatja a fejét, és aki megtalálta a kukoricahajat, igyekszik észrevétlenül valakinek a fejére rakni! A játék ideje alatt 2-3 fiú kioson, lepedőt terítenek magukra, és egy töklámpás mögé bújnak. Bent a lányok közül valaki így szól: „Édesanyám. Éhesek vagyunk!”[/FONT]
[FONT=&quot]Az anyjuk kiküldi őket a kamrába, hogy hozzanak be egy kis kolbászt. Sikítva szaladnak be, mert ott van egy ijesztgető. Az anyjuk újra küldi őket, de megint csak sikítoznak, majd az anyjukkal együtt kilopakodnak, és a töklámpás mögött elbújt legényeket felismerve kiszeleltetik őket: ha tetszik a legény: szelelem, belelem[/FONT]
[FONT=&quot] A mennybe felviszem.[/FONT]
[FONT=&quot] Ha nem tetszik: Szelelem, belelem[/FONT]
[FONT=&quot] A feneked földhöz verem.[/FONT]
[FONT=&quot]A játékot úgy játsszák, hogy két leány megfogja a legény karját és a lábát, a mondóka ütemére jobbra-balra lóbálják, annak megfelelően, hogy kedvükre való-e a legény, a feneküket földhöz csapják![/FONT]
[FONT=&quot]A nagyfiúk mesemondásra készülődnek, egy széket tesznek a terem közepére, és ráállnak rövid meséket mondani.[/FONT]
[FONT=&quot] Ismeritek a hollómesét? Igen vagy nem?[/FONT]
[FONT=&quot] Nem.[/FONT]
[FONT=&quot] Kár![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Volt egyszer egy ember[/FONT]
[FONT=&quot]Nagy szakálla kender[/FONT]
[FONT=&quot] Égerfa csizmája[/FONT]
[FONT=&quot] Volt neki egy csupirkója[/FONT]
[FONT=&quot] Kavargatja, kavargatja[/FONT]
[FONT=&quot] Egye meg, aki hallgatja![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Volt egyszer, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl volt a nagy üveghegy tetején egy kicsike kilincs… és tovább nincs.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]A fiúk fosztás közben üszkös kukoricát találtak, elkapnak egy lányt, és bekormozzák, ő lesz a boszorkány! Körjáték:[/FONT]
[FONT=&quot] Ajtó, ablak nyitva van…[/FONT]
[FONT=&quot]A lányok morzsolás közben piros csövet találtak: Aki először piros csőt lel,[/FONT]
[FONT=&quot] Lakodalma lesz az ősszel.[/FONT]
[FONT=&quot]Ezt meghallva két erős fiú kosárba teszi a lányt, és körbehordozva éneklik: Itt ül egy kis kosárba…[/FONT]
[FONT=&quot]A munka lassan a végéhez közeledik, valaki egy varjú-álarcot vesz föl: Vak vagyok, találgatok[/FONT]
[FONT=&quot] Nem látok, tapogatok[/FONT]
[FONT=&quot] Hol vagyok?[/FONT]
[FONT=&quot]Gyerekek: Vak, varjú, fogj meg engem, itt állok a patak szélén![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Akit a varjú elkapott, átveszi az álarcot, és folytatódik a játék. Elérkezett a mulatozás ideje, hiszen mindenki elvégezte a rábízott munkát. Párválasztó dalosjáték: Száraz kórót égettem….[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi játékok:Ijesztő játék a töklámpással.

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> [FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Ijesztő játék[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]a töklámpással.[/FONT]​
[FONT=&quot] [/FONT]​
[FONT=&quot]Játék menete: Az ijesztő valahova felmászik a töklámpással. Az édesanya azt mondja a gyermekeinek: „Menjetek fel a padlásra, hozzatok kolbászt és szalonnát a kenyér mellé!” A gyermekek elindulnak, de ahogy a padláshoz érnek, az ijesztő nagy hangot ad. Visszaszaladnak az édesanyjukhoz: ”Valaki van a padláson, nagy körmei vannak, nagy sörénye.” Az édesanya visszaküldi őket azzal, hogy nincs a padláson senki, csak a szél fújja a mosott ruhákat. Újra elmennek a gyermekek, de az ijesztő ismét hangot ad. Visszaszaladnak anyjukhoz, elmondják még egyszer az édesanyjuknak az előbbieket. Édesanyjuk azt mondja: „Gyertek utánam, majd én megnézem, mi van a padláson!” Az ijesztő hangot ad. Párbeszéd kezdődik:[/FONT]
[FONT=&quot]Anya: Te ki vagy?[/FONT]
[FONT=&quot]Ijesztő: Én az ijesztő.[/FONT]
[FONT=&quot] Kiket akarsz ijesztgetni?[/FONT]
[FONT=&quot] A gyermekeidet.[/FONT]
[FONT=&quot] Mikor jössz el értük?[/FONT]
[FONT=&quot] Három óra múlva! (annyit számol, amennyit mond, és szalad a gyermekek után.)[/FONT]
[FONT=&quot]Akit az ijesztgető megfog, azt megszeleljük. (kezét, lábát megfogjuk, mint a zsipp, zsupp-nál:[/FONT]
[FONT=&quot] Szelelem, szelelem, feneked a földhöz verem[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Folytatódik a munka, közben különféle rövid mesék hangzanak el: csali, beugratós, végtelen mesék, nyelvtörők: Kis Kati kiment a kertbe, kukoricát kapálni.[/FONT]
[FONT=&quot] Kedden kedvem kerekedett kilenc kiló kukoricát kocsival küldeni.[/FONT]
[FONT=&quot]Az egyik lány piros cső kukoricát talál, valamelyik legény utánaszalad, meg akarja kaparintani. Itt ül egy kis kosárba…[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Valamelyik legény üszkös kukoricacsövet talál. Titokban bekennek vele valakit – egy legényt. Kezdődik a játék: körben állunk, betoppan a „csúnya ember”.[/FONT]
[FONT=&quot] Ss ss sl s sf mr d d[/FONT]
[FONT=&quot] Ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki[/FONT]
[FONT=&quot] Én egy nagyot dobbantok bejön Pista bácsi[/FONT]
[FONT=&quot] S sl s m ss sl s m[/FONT]
[FONT=&quot] Hej, Pista bácsi, maga csúnya bácsi[/FONT]
[FONT=&quot] Ss sl ss sl sf mr d d[/FONT]
[FONT=&quot] Éjjel-nappal, holdsütésben, kilökhet akárkit. [/FONT]
[FONT=&quot]A játék és a munka befejezése: egy kis kínálgatás: Fehér cipó sós túró,[/FONT]
[FONT=&quot] Éhség ellen igen jó.[/FONT]
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi gyermekjátszó

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
Farsangi gyermekjátszó
Hónapmondókák: Februárban jő a farsang,
Táncba hív a muzsikahang!


Akinek nincs semmi dolga,
Jöjjön velünk a lagziba.
Hozzanak kést, kanalat,
Hogy éhen ne haljanak.
Én hozom a borocskát,
Igyunk hát egy kortyocskát!


Kiolvasó: Hunyó vagyok gyerekek
Arany csengőt keresek.
Volt nekem egy arany csengőm
Elvesztettem aranyerdőn.
Tarka szarka fel is kapta,
Ennek a …..-nak adta!


Játékba hívogató: s s sl s ss sl s m
Lánc, lánc, hosszú lánc, hosszú láncban járjuk

Ss sl sf mr mr mr d d
Leányoknak, legényeknek koszorút csinálunk.

Játékfűzés „Leánykérő”

s m s m ss sl s m
Hol jársz, hol kelsz, szép Erzsébet asszony?

S sl s sl ss sl s sl s m s sl s m
Itt járok, itt kelek, szép lányokat keresek. Jókat, szófogadókat.

Ss sl sf mr mm rr d d
Gyere édes kis Mariskám, ülj fel a hintómra.

Mozgásanyag: a dal végén megfordul az a gyermek, akit nevén szólítottak


Dd dm ss s sm sm dd d
Kukurikú Kelemen, mit leltél a szemeten?

Dm dm ss m sf mr dd d
Egy réz garast Kikeri, a kérő most jöjjön ki!

Mozgásanyag: kérő kiszámolása

S sl s sl ss sl s m
Most viszik, most viszik Buborkáné lányát,

S sl s sl sf mr d d
Bíborba, bársonyba, selyembugyogóba!

||: ss sl sf mr :|| mm rr mm rr m r d
De én többé nem láthatom, Adjon Isten, Buborkáné, jó estét!
Többé vissza sem adhatom,

-[FONT=&quot] [/FONT]Mit kerülöd, mit fordulod az én házam táját?
-[FONT=&quot] [/FONT]El szeretném venni Bori lányát.
-[FONT=&quot] [/FONT]Bori lányom nem eladó aranyhintó nélkül.
-[FONT=&quot] [/FONT]Meglesz, meglesz.
-[FONT=&quot] [/FONT]Lipitem-lapátom, eredj édes lányom!

Mozgásanyag: az ének alatt a kérő a körön kívül ellentétes irányban halad. Mindenki énekel, majd a párbeszéd az anya és a kérő között zajlik.


||: mm mr d r mm mr d r s m d :||
Ti csak esztek, isztok, engem nem kínáltok, ez nem szép.
Ha én ennék, innék, tenéked is adnék, jó vendég.

Mozgásanyag: a kör szűkítése és tágítása versszakonként.


S m s d s mf s d ||: s m s d :||
Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske, kis kertöcske,
Nagy kertöcske,

Ss sl sf mr mm rr d d
Benne forog kis menyecske, csak bújjatok rajta.

Mozgásanyag: a kérő és az először kiválasztott leány kaput tartanak, a többiek pedig átbújnak alatta.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi játékok: Én azt megteszem, Julcsát elveszem…

Én azt megteszem, Julcsát elveszem…

Helyszín: Egy farsangi konyha berendezve, egy nagyobb terület szabadon hagyva a mozgásos játékokhoz.
Szereplők: leányok, legények, gazda, gazdasszony, medvetáncoltató, medve, kecskék, lovak, kakas, gólya, állatokhoz gazda.

Legények mennek énekszóval a falun végég:

||: s m dd d :|| rm fm rm fm s m dd d
Én azt megteszem,
Julcsát elveszem, Ő keresi a kenyerét, én azt megeszem.

A lányok a konyhában sütnek-főznek. Készül a farsangi fánk a mulatsághoz.

1. leány: Kisgazdasszony vagyok én,
Sütni, főzni tudok én.
A rántást megpirítom,
A levest behabarom,
A tésztát kidagasztom,
Mikor megkel, bevetem,
Hogyha kisül, kiveszem,
Marcsát, Jóskát megkínálom,
Ami marad, elhasználom.

Közeledik a gazda, medvét vezet láncon. A lányok kíváncsian nézik.
2. leány: Csörgesd meg az aranyláncot,
Járjon neked könnyű táncot.
Lics-locs. Kicsi bocs.
Hopa-cuka Mariska,
Rövid lába, nagy fara.
Egyedül, egyedül,
Amíg párja nem kerül.

Medve: Ez a lábam ez, ez, ez,
Jobban járja, mint emez!
Vigyázz lábam, jól vigyázz,
Mert a másik meggyaláz!
Tánci-tánci galambáci.
Itthon van-e Gyuri bácsi?
Ha nincs itthon Gyuri bácsi,
Táncoljon hát galambáci!

A lányok kijönnek a ház elé, énekelnek: Bújj, bújj medve (ÉNO)
A medve ijesztgeti a lányokat, akik visítozva szétszaladnak.
Gazda érkezik, előtte kecskék ugrándoznak



Kecskék: Mek-mek-mek
Ha közel jössz, megböklek!
Büszkébb állat nincs nála,
Mert hétrőfös a szakálla.
A kecskének négy a lába,
Ötödik a farka,
Árkot ugrik, nagyot szökik,
Fogja meg a gazda!
Mek-mek-mek
Nem ugrálok én kendnek!

3. leány: Kecske, kecske, de nagy a szakállad.
Ugye bizony rég nem beretváltad?
Itt van a gazda, olló is van nála,
No csak ülj le, szépen megcsinálja.

Gazda: Eladnám ezeket az állatokat, ha megfizetnétek!
Lányok: Mennyiért adnád?
Gazda: Megérne egyenként ezer forintot.
Lányok: Nagyon drága! Miféle kecskék ezek?
Gazda: Ezek bizony jó állatok. Még fiatalok, ficánkolnak és jó tejelők. Annyi tejet adnak, még a csatornába is jut belőle.
Lányok: Mutasd csak, hol a tőgyük? Hiszen ezek bakkecskék!
Kecskék szétfutnak, a lányok kergetik őket. Lányok énekelve visszajönnek:

||: dr md f l s :|| s m s f mr d mr mf m r d
Kecske ment a kiskertbe, siess kecske, ugorj ki! Jön a gazda megfogni.
A káposztát megette.

Jön egy gazda, dicséri a lovait, a lovak eközben mozdulatlanul fekszenek a földön.
Gazda: Szépek a lovaim, erősek, jó futók! Eladók a lovaim!
Lányok: Hiszen összeestek, mozdulni sem tudnak!
Gazda: Jaj, jaj! Oda a sok pénzem!
Lányok: Próbáljuk meg, egy kis muzsikaszóra felébrednek-e?
Óvónő furulyál: Pám, pám, paripám (ÉNO)
A lovak felpattannak, elszaladnak. Kakasnak öltözött legény szalad a lányok közé.

Kakas: Kukurikú, ki-ki-ki,
Gazdasszonyka, gyere ki!
Leány: Szép állat a kakas,
Miért vagy olyan tarajas?
Kakas: Azért vagyok tarajas,
Mert a nevem kiskakas.
Leány: Kukurikú Kelemen,
Mit leltél a szemeten?
Kakas: Nem találtam egyebet,
Csak egy apró rozsszemet
Meg egy morzsa szemetet.
Gazdasszony kiszól a konyhából: Lányok, kifut a leves a fazékból!

Óvónő énekel:

||: l,d t,d rm d :|| fm rm f s r rd t,d r m d
Az én tyúkom megbódult, ó én édes tyúkocskám, te leszel a vacsorám.
A fazékba belebújt.

Gólyának öltözött legény érkezik.
Lányok: Nézzétek, egy gólya!

||: mm rr dd r :||
Gólya, gólya vaslapát
Hozzál nekem kisbabát.

Gólya, gólya, vaslapát, Gólya, gólya vaslapát
Hozzál nekem kisbabát. Hozzál nekem kisbabát.
Ha nem hozol kisbabát, Azt is hármat egyformát,
Én sem adok galuskát. Kimosom a pelenkát.

Gólya, gólya, vaslapát, Gólya, gólya, gólyácska,
Hozzál nekem kisbabát. Engem hozott magácska.
Ha nem hozol kisbabát, hogyha szeret kicsikét,
Ellopom a kisgólyát. Hozzon egy kis testvérkét!

Incselkednek a gólyával: Hosszú lábú gólya bácsi,
Mit akarsz ma vacsorázni?
Békahúst, brekeke,
Ugye bizony jó lenne?
A legények leveszik a jelmezeket, maguk közül felöltöztetnek egy fiút menyasszonynak, hangosan dicsérik: Minden asszony jó asszony,
De legjobb a menyasszony!
A lányok kiküldenek egy legénynek öltöztetett leányt, hangosan dicsérik:
Minden legény jó legény,
De legjobb a vőlegény!
Mindenki csúfolódik: Két szerelmes pár,
Mindig együtt jár.
Egy fazékból esznek,
Este összevesznek.
Az álruhások leveszik a jelmezt és kezdődik az egymás közötti feleselgetés:
Fiúk: Lányok, lányok Lányok: Fiúk, fiúk
Földi boszorkányok Lyukas a bugyijuk.
Béka-lyukban laknak
Békát szopogatnak! Mit ér az a pörge kalap,
Ha a legény csak egy falat!
Lányok, lányok
Lekváros a szátok Bagoly mondja verébnek:
Nyalja a cicátok! Nagyfejű!

Lányok, lányok Neki, neki, legények,
Tejfölös a szátok! Mint valami lepények.

Mit ér az a ráncos szoknya, Szentendrei legények,
Ha a leány tipe-topa! Jaj, de nagyon szegények,
Előbb tanulj szitálni, Belenyúl a zsebébe,
Aztán a farod riszálni! Tökmag akad a kezébe.

Ez a kislány beteges, Falu végén van a bót,
Nem szereti a levest, keress magadhoz valót!
Mert a leves paprikás,
Ez a kislány heptikás.

Gazdasszony: No elég már a civódásból!

Mindenki párt választ magának, kezdődik a tánc, a mulatozás. A gyerekek esznek, isznak a farsangi finomságokból. A tánchoz népzenei hangzóanyag használható.
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Állatalakoskodó játék

Állatalakoskodó játék
Játékmester: Figyelem, figyelem, közhírré tétetik,
A farsangi alakoskodás elkezdődik.
Ide gyűljön apraja-nagyja
Ha a műsorunkat látni akarja!
Lesz itt móka, kacagás,
Látjuk a tehenet, rönkhúzást!
Lépked a gólya, meg a kecske,
A cammog táncosan a medve.
Aki itt van haza ne menjen,
Aki nincs itt az is megjelenjen!
Medvetáncoltató: Kör, kör ki játszik, csak egy medve hiányzik (többszöri éneklés után (gazda) megjelenik a medve)
Gazda: Jó napot kívánok! Megengedik, hogy bemutassam a medvémet?
Leány: No, lássuk, mit tud ez a medve?
Medve: Brumm, brumm, brumm! (ugrál, brummog, nem akar engedelmeskedni)
Nézők: Dirmeg, dörmög a medve,
Mert nincs neki jó kedve.
Szegény medvét megfogták
Táncolni tanították.

Brumm, brumm, Brúnó (ÉNO/305) 1 vsz. mindenki énekli
2. vsz. kislány énekli

Mackó, mackó ugorjál (ÉNO/203) eljátsszák

Medve: az éneklés alatt cammogva, brummogva táncol, majd egyre jobban ugrál, elszabadul, a nézők közé ugrándozik, simogatja őket.

Gazda: Jaj, jaj, megvadult a medvém!
Jankó, Jankó, ne vadulj meg! Fogják meg! (ajtóhoz megy)
Ne haragudjanak, hogy a szegény Jankó megvadult.
Nem is csoda, hiszen annyi szép lányt látott itt.
Szegénynek orvosságra való kell, meg ennivaló,
Egy szalonna, egy kis kolbász.
(előveszi tarisznyáját, megköszöni a kapott ajándékot, távozik a medvével együtt)
 

csipkebogyo

Állandó Tag
Állandó Tag
Farsangi mulattság

[FONT=&quot]Farsangi mulattság[/FONT]

[FONT=&quot]Makk Márton felséges illatra ébredt délutáni szunyókálásából. A kisfiú ágya felé sandított és megállapította, hogy üres. Éppen azon morfondírozott, hogy kibújik
a gyufás skatulyájából és a kisfiú után néz, mikor kicsapódott a gyerekszoba ajtaja.
- Hahó Márton! Felébredtél? Én már rég!
- Mit eszel? Mi ez a jó illat?
- Fánkot. Anya most készült el vele. Felöltözünk és mehetünk is a farsangi bálra.
- De én is szeretnék ilyen finomat enni!
- Majd ehetsz az óvodában. Most sietnünk kell, a többiek biztosan beöltöztek már.[/FONT]


[FONT=&quot]A kisfiú kivételesen pillanatok alatt elkészült, a zsebébe csúsztatta a makkocskát és már rohant is a kertbe. Türelmetlenül várta anyukáját, aki két nagy szatyorral a kezében jött ki.
- A nagyobbikban van a jelmezem. - súgta oda a kisfiú Makk Mártonnak.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Hamarosan beléptek a süni csoportba, ahol az óvó nénik, a gyerekek és a szülők már nagyban készülődtek: Körberakták az asztalokat, terítőt tettek rájuk, tálakra rakták a süteményeket. Alkoholos filccel a poharakra írták a gyerekek jelét és szerpentinekkel, lampionokkal feldíszítették a termet. Mikor elkészültek, az óvó néni szólt, hogy most már lehet öltözködni
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]A kisfiú feltette Mártont a szekrénye tetejére, hogy onnan mindent jól láthasson. Volt is mit!
Pillanatok alatt benépesült a csoport királylányokkal, lovagokkal, Pókemberekkel, Pokémonokkal. Kezdődött a mulatság. Volt csoki evő verseny, lufi borotválás, székfoglaló játék. A magnóból pedig Halász Judit, a Hupikék Törpikék és a Maszkabál szólt.
Sajnos egyszer vége szakadt. Az anyukák befejezték az utolsó mondatot, a gyerekek még egyszer körbeszaladtak a termen és megkezdődött a rendrakás.[/FONT]

[FONT=&quot]Emlékezetes délután volt, mindenki jól érezte magát. A kisfiú még este, miután lefeküdtek, akkor is a nap eseményeit mesélte Makk Mártonnak.
A beszélgetésnek csak az vetett véget, hogy a makkocska szép csendben elszenderedett[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
 

Csatolások

  • Farsang.pps
    371 KB · Olvasás: 199
Oldal tetejére