A Budai Vár sorsa megpecsételődött. Már LOVARDA is lesz!

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
780


"Egyenesen bűn a várnegyed és a várpalota egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben a kulturális és tudományos intézmények kitelepítése, ellehetetlenítése és az ide nem való kormányzati funkciók tervezett helyükre telepítése." - ez a véleményük a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testület három tagjának. S, ezért mondtak le tagságukról. A kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület szakértő véleményét, a fejlesztési tervek kialakításakor. (A lovarda látványtervének forrása: MTI/Közti Zrt.)
Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án küldte el lemondó levelét Lázár János miniszternek.
A kormány a társadalmi testület megkérdezése nélkül döntött több Hauszmann Alajos által tervezett, a II. világháború végén megsérült, majd a későbbi évtizedekben nyomtalanul lebontott épület és építmény gyors ütemű újraépítéséről.
A társadalmi testület tagjai a kormányhatározatok megjelenése után, sajtóközleményekből szereztek tudomást arról is, hogy további két minisztériumot költöztetnek a várnegyedbe, amely a jelenlegi állapotoknál "sokkal rosszabb funkcionális helyzetet eredményez majd, minden szempontból elfogadhatatlan, és rendkívül drága". (A miniszterelnök hivatala mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium is a Várbaköltözik a kormány döntése szerint.)
A testület tagjai megpróbálták Lázár János és államtitkára, L. Simon László figyelmét levélben felhívni arra, hogy álláspontjuk szerint a budai várat és ezzel összefüggésben a Városligetet érintő kormányzati tervek egyértelműen negatív hatással lesznek az egész főváros városszerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára. A figyelmeztetésre nem érkezett válasz, miért is válaszoltak volna?

A testület tagjai azt írták: "Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását."
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ugylatszik mindneki lapatra kerul most a kony het ami vilaghiru es kozel szaz eves rendezveny.

http://www.atv.hu/videok/video-20160325-nem-lesz-konyvhet-a-vorosmarty-teren
*
Kedves Melitta!
Egyelőre a könyv-hetet "nyírják", majd következik a könyvégetés, s talán az írókat is tűzre vetik?! Ennek a kormánynak az a célja, hogy minél jobban elbutítani a magyar "nemzeti" népet. A nemzetit itt most azért írtam, mert Döbrögi kormánya minden moccanatukra ezt a szót használják. Elcsépelték, sőt ha olvasom, bárhol is, a pulykaméreg önt el, de rendesen - fejemtől - a talpamig érzem a bizsergést attól az indulattól, amit sikerült kiváltaniuk belőlem, e szó kapcsán.
Aztán, még eddig ezt a teret békén hagyták. Most ez következett.
Akkor az Európa szerte is híres karácsonyi vásártól is "megkímélnek" minket?!
Figyeld meg, még a szobrot is átteszik valahová, bárhová, hiszen megtehetik.
Még jó, ha a Zserbó cukrászdát nem rakják bárhová, hiszen nekik mindent szabad és lehet.
Előttük nincs gát.
Kérdezem meddig?
S, mikor ömlik, zúdul a nyakukba az a folyó, amelyik már gyűjti a mélyben a dühöngő hullámait?

Olvastam, hallottam, nagyon sok fegyvert, lőszert vásároltak.
Kérdezem miért?
Milyen célból?
Jó, már bele sem megyek ebbe, mert nem is akarom tovább gondolni.
Az ordít és az fegyverkezik, aki fél.:o
No, most kikről is írok itt?! Aki fél, az kiérdemelte. A tetteivel. Ül a babérjain, a millárdjain és fél.
Rossz lehet nekik, de - nem könnyezem meg egyikőjüket sem.
G.B.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Mint egy falat kenyérre, LOVARDÁRA szükségünk van!

Kész szerencse, hogy ennyi idő után ráébresztettek minket arra:o, hogy a Budai Vár nem létezhet LOVARDA nélkül. Erre olyan szüksége van a „nemzeti” Magyarországnak, nyugalom, ezt a kis időt, amíg elkészül, már térdepelve is kibírjuk. Májusban kezdik újra építeni a budavári lovardát.
Felébredt bennem a gonosz kis manó, s azt kérdezi:
- Ki fogja megülni az oda vásárolt - ,sanda sejtésem, hogy - nem a széles hátú, nagy patájú „sörös lovakat”? Politikusaink zöme jelentős túlsúllyal küzd, s a FIDESZ is, miszerint Fiatal Demokraták Szövetsége, szépen "kikerekedett". Amikor több, mint húsz évvel ezelőtt az alapító tagok még fiatalok és vékonyak voltak. A név maradt, a kor haladt… Ők ezt nem veszik tudomásul, nem változtatják meg a nevüket, pedig már ideje volna. Amikor végig nézek ezen a párton, felteszem a kérdést, meddig is fiatal a fiatal?! Szerintük? Mindörökké, no az amen az, amit még nem mondtak ki, csak gondolják. Töredelmesen bevallom, vadászgattam a neten, s milyen találatokra leltem? Fiatal Idealisták Demokratikus Esztelen Szövetsége. Van egy másik jelentés is, miszerint a hűség – latinul: fides. Ez utóbbira :dr_4: nem tudok „rácáfolni”.
*

L. Simon László, az újjáépítésért is felelős államtitkár tájékoztatása szerint a közbeszerzési pályázat ajánlat tételi határideje március 31-én lejárt. Így már áprilisban dönthetnek a győztesről, aki májusban már (csákányt, lapátot, kőműves szerszámot foghat - esetleg alvállalkozó bevonásával - no ez csak s.k. tippem) és belekezdhet a Budai Vár Lovardájának építésébe. További tájékoztatása szerint a Szent István-terem rekonstrukciójának előkészítése is jól halad. Erről azt érdemes tudni, hogy nem a szó hagyományos értelmében vett rekonstrukció lesz, mert a II. világháború pusztítása után nem maradt semmi, amit rekonstruálni lehetne: valójában újragyártják a termet. Pont emiatt robbant ki komoly vita a projekt társadalmi testületében, melynek három tagja le is mondott amiatt, hogy szerintük olyan épületek újjáépítését tervezi a kormány, amelyek sosem illeszkedtek szervesen a Várba, illetve olyan típusú rekonstrukciót terveznek, melynek nincs valós értéke, mert nem meglévő dolgok felújításáról, hanem megsemmisültek újragyártásáról szól. Ezt fentebb, néhány "strófával" elébb, a bevezető írásban már megemlítettem.
L. Simon ezt a vitát "rendkívül izgalmas polémiának" nevezte.
(Via MTI)
 
Utoljára módosítva:

m-o-n

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről a hírről ez a vicc jutott az eszembe:

"Tanárnő kérdi az iskolában:
- Gyerek kinek mi hiányzik otthon?
- Nekünk még nincs autónk! - mondja Ferike.
- Nekünk még nincs videónk! - kontráz Józsika.
- Nekünk már van mindenünk! - böki ki büszkén Móricka.
- Tényleg?
- Persze! Múltkor hazajött a fater, belehányt a szekrénybe, anyám meg azt kiabálta: "Na, már csak ez hiányzott!"
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Erről a hírről ez a vicc jutott az eszembe:

"Tanárnő kérdi az iskolában:
- Gyerek kinek mi hiányzik otthon?
- Nekünk még nincs autónk! - mondja Ferike.
- Nekünk még nincs videónk! - kontráz Józsika.
- Nekünk már van mindenünk! - böki ki büszkén Móricka.
- Tényleg?
- Persze! Múltkor hazajött a fater, belehányt a szekrénybe, anyám meg azt kiabálta: "Na, már csak ez hiányzott!"
*
Kedves M-o-n!
Ez a vicc fergetegesen jó. Csak az a bibi, hogy a jelenlegi vezetőinknek még mindig nem elég, aminek elégnek kellene lennie. Ők ezt a szót nem ismerik. Talán el kellene küldeni számukra egy értelmező szótárt?!
Nekik még ez sem, meg az sem elég...
G.B.
 

kappa-doki

Állandó Tag
Állandó Tag
Lovardákat mindenkinek (aki megérdemli, vagyis egy valakinek, akit kedves vezetőnek szokta szólítani Koreában), ha pattan zsenge tokja...
 
Oldal tetejére