Egészen biztosan lehet tudni, hogy a következő válság nagyobb lesz, mint az előző volt

A Közép-európai Egyetem (CEU) Határtalan tudás című sorozatának november 4-i előadásai a gazdasági válságok természetével, működési mechanizmusával, előzményeivel, következményeivel és gazdasági hasznával foglalkoznak. A rendezvény fő előadója Csaba László akadémikus, a CEU közgazdász professzora, akit a Qubit arról kérdezett, hogyan hat kölcsönösen egymásra gazdaság és politika, mikor jön és milyen következményekkel járhat a következő nagyobb gazdasági válság. A Qubit a Határtalan tudás médiapartnere.


Csaba László akadémikus, a CEU közgazdaságtan professzoraFotó: Balázs Zsuzsanna

Qubit: A köz- és világgazdaságtan szaktekintélyeként, akadémikusként mit gondol, a magyar gazdaság jól, mi több, jobban teljesít?

Csaba László: Közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja. A magyar gazdaságnak sem a viszonylagos, vagyis az ország saját ligájában játszó államokhoz képesti teljesítménye, sem az ország egyedi mutatóival mérhető teljesítménye nem mondható jónak. Az azonos ligában játszó országokhoz, Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban. Az észtek látványosan előttünk járnak minden mutatóban, miközben 1990-ben országuk még az orosz birodalom perifériája volt. Egykori éllovas pozíciónk az előző évtizedben egyértelműen elveszett, a mostani évtized pedig, aminek a végét tapossuk, egyértelműen elvesztegetett évtized volt, minden lehetséges mutató szerint. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk.

Az a tény önmagában figyelmeztető, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre távozott ebben az évtizedben. Ez egy rettenetesen magas arány, ez Moldova, Litvánia szintje. Az országon belül nincs megfelelő mennyiségű befektetési lehetőség. A nemzeti bank apparátusa, még ha szépen becsomagolva is, évek óta azt kommunikálja, hogy ha nem változik a gazdaságpolitika, nagyon nagy baj lesz. Nemzeti banki elemzők szerint a bankon kívül vélhetően el sem olvassák a jelentéseiket. A kormánypropaganda mindig 3-6 hónapos távra tekint, emiatt szinte kizárólag hamis adatokkal operálnak, ilyen rövid időtáv ugyanis semmit nem mond a fenntarthatóságról. A Gyurcsány-korszakban ugyanez történt. A 2010 utáni évtizedről pedig még azt sem lehet elmondani, hogy a minőségi tényezők kompenzálták volna a mennyiségi növekedés lassulását. Ahová a 2008-2009-es gazdasági válság után elértünk, az nagyjából a 2006-2007-es szint. Ez nem egy nagy teljesítmény, a víz tetejére a leszorított labda általában magától is visszatér. Mindez nem arra utal, hogy akkora sikertörténet lenne a magyar.

Egy válságot különösebb gazdaságpolitikai intézkedések nélkül, szükségszerűen is visszarendeződés, netán felemelkedés követ?

Olyan szükségszerűség nincs, hogy egy válság után feltétlenül felvirágzás következik. Vannak stagnáló és hosszabb távon lemaradó országok, ilyen például Horvátország vagy Ukrajna, illetve nyugatabbra például Portugália. Ezek az országok hosszú ideje egy helyben toporognak. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy jelentősebb visszaesést követően a gazdaságnak van egy olyan természete, hogy – mint a labda, amit a víz alá nyomnak – visszatér az eredeti állapotába, a felszín közelébe. Rövid időre esetleg még meg is ugrik, de az nem automatikus, hogy szintet is lép. Megfelelő stratégia híján – és ezt látjuk most Magyarország esetében – visszaesik. Amikor az egész világon lassul a gazdaság, egy olyan kis ország, mint Magyarország, nem tud felfelé haladni.

Eszerint épp a lassulás, netán a stagnálás a törvényszerű?

A közgazdászok között örök vita, hogy szükségszerű-e egy országnak stagnálnia, miután elér egy bizonyos fejlettségi szintet. Szerintem nem az. Legfejlettebb európai országként nem lassult le Luxemburg gazdasági növekedése, mint ahogy nem lassult Svédország, Dánia, Németország gazdasági növekedése sem. Hasonlóan kiemelkedő teljesítményekre a világ más régióiból is lehet példákat hozni: miközben Japán gazdasága negyedszázada stagnál, a hasonló szinten lévő Dél-Korea gazdasági növekedése ellenben töretlen.

Én mindig is a megfigyelésen és a tapasztalatokon alapuló empirikus közgazdaságtan híve voltam. Ha azt látjuk, hogy Magyarország belassul, mielőtt utolérte volna a saját kulturális és politikai régiójában lévő, vagyis a saját súlycsoportjába tartozó országokat, az erősen azt jelzi, hogy az ország nem teljesít jól. A tudomány arról szól, hogy kipróbáljuk a gyógyszert és megfigyeljük, hogy a patkány életben marad-e, vagy sem.

Tavaly megjelent Válság-gazdaság-világ című kötetében hangsúlyozza, hogy a gazdasági válságok a kapitalista piac törvényszerű hozadékai. A gazdasági válságok hatásainak a mérsékléséért sem lehet többet tenni a random kísérletezgetésnél?

A 10-12 évenként valóban szükségszerűen bekövetkező válságokra a társadalmak éppúgy nem tudnak felkészülni, miként az immár másfél száz éve a mérsékelt égövön üzemelő MÁV-ot is folyton meglepetésként éri, ha esik a hó. Akik Szolnokról ingáznak Pestre, tudják, hogy ha reggel havazik, két napig nem kell munkába indulni, mert úgysem érnek oda. Miközben ugyanis az nem meglepetés, hogy havazik, azt nem lehet kiszámítani, hogy pontosan mikor. A válságokról éppígy nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kezdődnek majd el. A gazdasági válságokra való felkészülést az is nehezíti, hogy nem lehet előre tudni, mekkora lesz a visszaesés mértéke. De a legfontosabb tényező, ami miatt a válságok a meglepetés erejével vetik vissza a gazdaságot, az a társadalmi tanulóképesség hiánya.

Carmen Reinhart és Kenneth Rogoff This Time is Different című 2009-es munkájukban 800 év alapválságait tekintik át és hasonlítják össze. Arra jutottak, hogy a pénzpiac alapvető jellemvonása a szervezett felejtés. Évtizedek óta jellemző, hogy azokat, akik egy-egy befektetési alapot kidolgoznak, elbocsátják, vagy simán kiöregszenek, és a helyükbe lépő fiatalabb nemzedék már csak a növekményérdekeltség alapján dolgozik, a kalandor üzletmenetet preferálja. A fékek fokozatosan eltűnnek a rendszerből, az autó pedig egy nagyobb kanyarban fejre áll.

Mikor kell egy újabb hasonló balesetre számítani?

Már vissza is tértek ugyanazok a technikák, amelyek a 2007-től 2009-ig tartó gazdasági válsághoz vezettek. A növekményi érdekeltség teljes fokozaton pörög, egy-egy csomagban sokféle értékpapírt helyeznek el, a beárazást a másodlagos, harmadlagos frissességű alapok szerint végzik. Ezek, ha fedezetként kell őket lehívni, nem érnek annyit, amennyit ígérnek, az ösztönzőrendszer viszont olyan, hogy ezt ne lehessen észrevenni. Ráadásul a pénzpiacon, mint minden komplex rendszerben, jelentős az információs veszteség, vagyis hatalmas a kockázata annak, hogy nem arra figyelünk, ami fontos.

A legjobb hazai példa erre az ingatlanpiac. A bulinegyedben, ahol a négyzetméterárak elérték a korábban kiemelt budai kerületekben jellemző árakat, már most sem jó befektetés lakást venni. Amellett, hogy nem jó a levegő, a környék miatt nem jó a lakások használati értéke sem, így lakhatásra a jelenlegi áron nem éri meg itt lakást venni, viszont a négyzetméterár olyan magas, hogy már kiadásra sem éri meg itt befektetni, mert nem hozza be az árát.

A magyar ingatlanpiacot mára egyértelműen a piaci torzulás uralja. Ennek a kiváltó oka az, hogy a központi bankok már egy évtizede a negatív kamatok politikáját űzik, aminek eredményeként nem éri meg bankban tartani a pénzt. A befektetők ilyenkor minden másba fektetnek, amiről azt gondolják, hogy pénzt hoz: aranyrúdba, kakaóbabba vagy pesti lakásba. Az emberek egymást hülyítik, éppúgy, mint amikor mindenki tangát hord, akár jól áll neki, akár nem. A csordaszellemtől vezérelve mindenki lakást vesz, a lakások ára az egekbe szökik a keresleti piacon. Csakhogy ugyanez történik akkor is, amikor az első nagyobb befektetők kiszállnak a korábban tuti tippnek gondolt piacról. Gyorsan elterjed a híre, hogy a lakásbiznisz már nem jó üzlet, és mindenki egyszerre akar kiszállni. A pillanatok alatt kialakuló kínálati piacon egykettőre összeomlik az ingatlanhisztéria. Ehhez már a rövid távú lakáskiadás nemrég beígért szabályozása sem szükséges, az ingatlanpiac Magyarországon egyértelműen túlfutott már enélkül is.


Csaba László akadémikus: Az ingatlanpiac egyértelműen túlfutott.Fotó: Balázs Zsuzsanna
Csak Magyarország vagy az egész világ gazdaságáról lehet tudni, hogy a végét járja?

Az összeomlás, még ha nem is lehet tudni, hogy pontosan mikor következik be, belátható közelségbe került. Miközben az Egyesült Államokban gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, a jegybank mégis kamatot csökkent. Ennek kizárólag az lehet a magyarázata, hogy olyasmit észlelnek az ingatlan- vagy a részvénypiacokon, ami miatt arra számítanak, hogy kamatcsökkentés nélkül ezek a részvénypiacok visszaesnének. Vagyis a kamatcsökkentéssel igyekeznek konjunktúrát élénkíteni, ami jelzi a rendszerben lévő óriási feszültséget. Hasonló jelekből egyértelműen érzékelhető a német gazdaság lassulása is.

Az ezek szerint a nyakunkon lévő válság mértékéről is lehet már sejteni valamit?

Annyit egészen biztosan lehet tudni, hogy a következő válság nagyobb lesz, mint az előző volt, még ha az 1929-től 1933-ig tartó nagy gazdasági világválság következtében kialakult általános nyomorra nem is feltétlenül kell készülni.

Mitől olyan biztos, hogy a közelgő válság mértéke meg fogja haladni az előző évtized végi válságét?

Minél alacsonyabb a kamatszint, és minél alacsonyabbak a haszonkulcsok, annál hatalmasabb pénzmozgásokra kell számítani, ami szavatolja, hogy a bukás is nagyobb lesz. A haszonkulcsok a számítógépes kereskedelem általánossá válása miatt már csak ezredszázalékokban mérhetők. A gazdaságot mozgató pénzügyi tranzakciók mögött – a marxista és a neoklasszikus közgazdaságtani környezettel ellentétben – ezúttal nincs fizikai valóság, például búza vagy nyersacél, így a haszon érdekében hatalmas összegeket kell mozgatni. A tranzakciókat ugyanolyan hatalmas összegeket jelentő ellenügyletekkel védik, annak érdekében, hogy legalább az eredeti tőke ne vesszen el. A veszteségek névértéke így lényegesen jelentősebb lesz, mert most nincs mögötte semmi.

Friss kötete szerint a válságok nemcsak elkerülhetetlenek, hanem hasznosak is. Mi a hozadékuk?

Három hasznuk biztosan van: kiigazítják a válság előtt létrejött aránytalanságokat, hiszen a bulinegyed közepén nem lehet egymillió forint egy lakás négyzetméterára, mert valójában még a felét sem éri. Ez nem maradhat így. Emellett eltávolítja a döntési pozícióból azokat a vezetőket, akik elkövették a melléfogásokat. Ezzel fenntartja a kapitalizmus valódi szellemét, ami nem egy bolhapiac, hanem egy olyan gazdasági tér, amelyben nemzedékről nemzedékre helyt kell tudni állni a tulajdonért. Végül pedig a krízis, az eredeti görög kifejezés értelmében lehetőséget is jelent: amikor az előző rendszer a földdel lesz egyenlővé, az új, korábban elnyomott státuszban vegetáló gazdasági szereplők újjáépítik azt. A piacgazdaság dinamizmusát a válságok működési mechanizmusa teremti meg azzal, hogy elpusztítja a bemerevedett szerkezeteket és elveket.

Ha elfogadjuk, hogy a Magyarországot közel egy évtizede uraló politikai rendszer épp a legutóbbi válság hátán kapaszkodott fel atombiztosnak tűnő pozíciójába, elképzelhető, hogy a belátható időn belül érkező gazdasági visszaesés kimozdítja a helyéből?

Szemben Tölgyessy Péterrel azt gondolom, hogy Anna nem örök, véleményem szerint nem indokolt 2030-ig tervezni, csak mert a kormányfő erre készül. Az ellenzék idén októberre szemmel látható módon képes volt rájönni, hogy a magyar választási törvény egy kétpártrendszerre szabott törvény. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a szerelemházasságoknak esélyük sincs, érdekházasságokat kell kötni. Utóbbi egyébként nemcsak lehetséges, de működőképes is.

Csak nem olyan problémákkal kell foglalkozni, mint például a Jobbik által az állóvízbe dobott kémiai kasztráció kérdése. Ez nem is a kormány feladata. Feladata viszont a választási törvény vagy az elszámoltatás, mint ahogy feladata a globális felmelegedés kezelésének a kérdése, vagy a minőségi oktatás és az elfogadható egészségügy is. Ha a nagy egészet nézi, a széles koalíció ezekben a kérdésekben vígan tud együttműködni, mert ehhez nem kell azonos ideológiai platformon lenni. Ráadásul a Borkai-ügyből teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz környékén egy évtizeddel ezelőtt még tapasztalható értékközösség mára ugyancsak nyomtalanul eltűnt. Hatalmas űr tátong az ideológia és a gyakorlat között, márpedig ez mindenfajta nemzetközi tapasztalat szerint aláássa az önkényuralmat.
 
szerintem meg pont ellenkezőleg kellene cselekedni, minnél jobban önállósodni, elszigetelődni.
Az egyének közzül is azt érinti a legkevésbe, aki minnél jobban el tud szigetelődni, nincs rászorulva a társadalomra...például egy jól felszetelt, önellátásra berendezett tanyán nem is érdekli, hogy a nagy tőzsdézők főbelövik magukat...nem függ a befektetői hangulattól, ahogy elegánsan mondják.
A tanyak jo ha sajat ellatasukat tudjak biztositani de ketlem hogy ne kelljen boltba venni vasarolnia akar citromot akar lisztet vagy barmit.
A Kadar eraban is hol hagyma hol krumpli nem termet eleg ami az orszagot ellatja Tsz es allam gazdasagokkal egyutt. A tanyavilag mennyi zoldeget tud eloallitani, meg ugy is hogy esetleg folia alatt neveli.
Elelmiszerre meg a nagy testvered is raszorul, Canada a vilag elemiszertermelesebe az elso helyeken all, es exportal meg a testverekhez is .
A tanyavilagba nem csak a ketkezi es a gepi munka hianyzik hanem az orszag adottsagai hogy mit tud termelni.
Megnezhetned akkor az arakat hogy az arany arat verni az elelmiszer ar amit a tanyavilag elo tud allitani.
Amennyiben a ma foldesuri birtokokat nezed tanyavilagnak meg az sem tudna a sajat kornyezeten kivul esetleg egy par uzletet a kornyeken allatni es ezzel ki is fujt.
Az egeszsegrol mar nem is beszelve , hogy a globalizacionak koszonheto hogy 4 evszakos elemiszer tudnak fogyasztani az emberek ami egy vitamin bombaval er fel. NEm veletlen evrol evre no az atlag eletkor.
 
Ja azt ne felejcsd el hogy majd azok akiknek nincs, legeloszor olyanokhoz fognak bekopogni akik jakuziban furdenek (hogy elvagyek a javaikat)...
valóban .... erre is fel kell készülni, mert az aktuális módszerek (áramot vezetnek a kerítésébe, mert így akarják megvédeni terményeiket) nem elég hatásos.
 
valóban .... erre is fel kell készülni, mert az aktuális módszerek (áramot vezetnek a kerítésébe, mert így akarják megvédeni terményeiket) nem elég hatásos.
Felkészülni a nélkülözésre?
Volt ilyen a háború után....beszolgáltatás, jegyre árusítás...
Ne hidd hogy eltudsz zárkózni, ha lesz felesleged azt elveszik.
A hősök azok max. a filmekben léteznek.
A magyar hősök recsken végezték....vagy már a gulágon eltüntek....
 
Felkészülni a nélkülözésre?
igen, minnél jobban átvészelni ... sőt vannak országok amelyek még profitálnak is a gazdasági válságból. A lényeg nem kapcsolódni szorosan a globális pénzügyi rendszerbe, a tőzsdének minnél kevesebb szerepet adni, és nem eladósodni túlságosan.
A hősök azok max. a filmekben léteznek.

Azért nem árt tanulmányozni a legutóbbi válság veszteseit-nyerteseit.
 
Utoljára módosítva:
igen, minnél jobban átvészelni ... sőt vannak országok amelyek még profitálnak is a gazdasági válságból. A lényeg nem kapcsolódni szorosan a globális pénzügyi rendszerbe, a tőzsdének minnél kevesebb szerepet adni, és nem eladósodni túlságosan.


Azért nem árt tanulmányozni a legutóbbi válság veszteseit-nyerteseit.
Ez így volt minden válság során voltak nyertesek és vesztesek.
Az egyénnek elég kicsi az esélye a változatlan túlélésre.
A gazdasági elitnek a feladata lenne hogy felkészüljönek a válságra ha észreveszik...
Sajna vannak vezetők akik a döntéseiket alárendelik a különböző ezoterikus gondolatoknak ami lehet hogy van amikor sikeres de ha megszakad a ˝kapcsolat˝akkor egy ország zuhan...
 
Az egyénnek elég kicsi az esélye a változatlan túlélésre.
szerintem minnél jobban el tud szigetelődni a társadalomtól, annál jobbak az esélyei
A gazdasági elitnek a feladata lenne hogy felkészüljönek a válságra ha észreveszik...

azok hagyományosan aranyba fektetik a felseleges vagyont, és arra a pát évre ameddig a válság tart átköltöznek egy nyugisabb helyre
Sajna vannak vezetők akik a döntéseiket alárendelik a különböző ezoterikus gondolatoknak ami lehet hogy van amikor sikeres de ha megszakad a ˝kapcsolat˝akkor egy ország zuhan...
ami az érdekes, hogy mindíg is voltak ilyenek, pár ezer év alatt csak tisztázódott volna ha nem működik a dolog.
 
szerintem minnél jobban el tud szigetelődni a társadalomtól, annál jobbak az esélyei


azok hagyományosan aranyba fektetik a felseleges vagyont, és arra a pát évre ameddig a válság tart átköltöznek egy nyugisabb helyre

ami az érdekes, hogy mindíg is voltak ilyenek, pár ezer év alatt csak tisztázódott volna ha nem működik a dolog.
Akkor már most lehet elszigetelődni a társadalomtól....A francia sajtó (via 444) számolt be róla, hogy 32 évesen balesetben életét vesztette a nomád életmódot folytató Gecse Balázs Gergő, aki egy saját maga építette ökrös szekérrel, valamint egy kutya és négy szarvasmarha társaságában járta a világot. A magyar vándort egy 90 éves sofőr gázolta halálra vasárnap reggel a Franciaország délkeleti részében fekvő Villard-Bonnot közelében.
Persze hogy nem működik, de, kit érdekel?
 
szerintem minnél jobban el tud szigetelődni a társadalomtól, annál jobbak az esélyei

azok hagyományosan aranyba fektetik a felseleges vagyont, és arra a pát évre ameddig a válság tart átköltöznek egy nyugisabb helyre

ami az érdekes, hogy mindíg is voltak ilyenek, pár ezer év alatt csak tisztázódott volna ha nem működik a dolog.
-
Nem hiszem, hogy "nacionalista egyesharcosként" nagyobb lenne az esélyed akár milyen krízist is túlélned.
-
Egy-két év és nem lesz egyetlen Európai ország sem a világ 7 leggazdagabb országa a G7 között.
Magyarország per pillanat azért érdekes Kína, Oroszország, Brazília számára mert a leg gyengébb kapu az EU felé.
-
Orbán nem egy biztonságos szövetségbe vezeti az országot hanem a kétkulacsossággal veszélyezteti Europa biztonságát.
Már most azon susmusolnak a nyugati Országok, hogy Orbán egy rizikó Europa biztonságát illetően.
A Magyar kormány megpróbálja az EU-t hátba támadni és a Brexit előtt álló Angolokkal titkos tárgyalásokat folytat.
-
Továbbá ha a kormányra teszel akkor ellentmondasz a saját elméletednek is mert.
Magyarország a jelenlegi kormány miatt egyre nagyobb függőségbe kerül nagyhatalmaktól
Csak nem gondolod, hogy az atomerőmű, a földgáz és olaj, a kínaiakat kiszolgáló "kereskedelmi átjáróház", az üres-stadionok-országa, önállóságot jelent?
-
Orbán egy öreg ember aki egy "utánam a vízözön" taktikát folytat.
Fö az, hogy a feleségének nem kell többet adót fizetnie a papa adta törvény miatt.
-
Egy cigány család életében kevesebb szociális segélyt kap mint amennyi adót Orbán és a felesége a "Mutterkreuz" által megspórol.
 
Utoljára módosítva:
Magyarország per pillanat azért érdekes Kína, Oroszország, Brazília számára mert a leg gyengébb kapu az EU felé.
Ezt súlykolja beléd a ballibbes propaganda.
De olvass híreket, használd a netet és rájösz, hogy például görögországot kiárusították, a kínaiak kitkötőket vettek és ráadásul ha eddig nem tudtad a, görögök is EU tagok ... na akkor mekyik a leggyengébb láncszem?

Orbán nem egy biztonságos szövetségbe vezeti az országot hanem a kétkulacsossággal veszélyezteti Europa biztonságát.

Ez vajon miben nyilvánul meg? Talán a magyar-orosz kereskdelem szorosabb mint a német-orosz?

Magyarország a jelenlegi kormány miatt egyre nagyobb függőségbe kerül nagyhatalmaktól
Csak nem gondolod, hogy az atomerőmű, a földgáz és olaj, a kínaiakat kiszolgáló "kereskedelmi átjáróház", az üres-stadionok-országa, önállóságot jelent?

Nagyon helyesn cselekszik, megtapasztalhattuk, hogy európára nem lehet számítani. Az orosz atomerőmű biztosítja az ország energiafüggetlenségét, a kínai kereskedelmi utvonal óriási bevételeket hoz, mivel a kínai áruk vámkezelését magyarországon fogják elvégezni... azt, hogy mennyire üres a stadion majd meglátjuk pénteken.

Egy cigány család életében kevesebb szociális segélyt kap mint amennyi adót Orbán és a felesége a "Mutterkreuz" által megspórol.
az EU -ban élünk, van ahol sokkal nagyobbak a szociális segélyek, csak kérni kell. Csak nem tudom miért vannak felháborodva a franciák is meg az olaszok is, mikor érkeznek és kérik a segélyeket.
De legalább van egy réteg akit nem érint majd a gazdasági válság, a munkahelyek megszünése ... az értékeiket előrelátóan, eddig is aranyba fektették és magukra aggatták.
 
Utoljára módosítva:
Ezt súlykolja beléd a ballibbes propaganda.
De olvass híreket, használd a netet és rájösz, hogy például görögországot kiárusították, a kínaiak kitkötőket vettek és ráadásul ha eddig nem tudtad a, görögök is EU tagok ... na akkor mekyik a leggyengébb láncszem?
-
Miközben a Görög kormány 2016-ban, a gazdasági krízis közepette, megkötötte a szerződést és az elkövetkező 36 évre bérbe adta a Pireuszi kikötő részvényeinek a 67%-át a Kínaiaknak, a város másik felében a kikötői munkások sztrájkoltak a kormány ellen.
-
A 36 évből, hogy úgy mondjam, 3 már lement.
-
Hány millió évig fog a Paksi erőmű sugározni,
hiszen az Oroszok az elégett tütüelemek elszállítását csak 20 évre biztosítja. Mit fog csinálni utána a Magyar kormány? Eladja Észak-Koreának, vagy Iránnak atombomba, vagy páncéltörö fegyverek gyártásához?
-
Abba, bele se akarok gondolni, hogy Paks bár már mikor egy második Csernobillé válhat.
-
Egy kikötő 2/3-ának a kibérlése 36/33 évre, ott ahol annyi kikötő és sziget van, hogy meg sem lehet számolni öket, egy kisebb katasztrófa mint ha 100%-osan a nyakadba varnak egy év-milliókig sugárzó épületet, amit külföldi segítség nélkül nem tudsz üzemeltetni.
-
Azt sem említettük meg, hogy a Görög kikötő használatáért a Kínaiak az első perctől kezdve fizetnek
Mig a Paksi erőmű költségeit a magyarok fizetik előre, közben és a részleteket még az unokáikat is terhelni fogják.
-
Ez vajon miben nyilvánul meg? Talán a magyar-orosz kereskdelem szorosabb mint a német-orosz?
-
Jó ötlet utánanézni a számoknak:
- Németország Kina után a második legnagyobb kereskedelmi-többlettel rendelkező ország a világon.
- 2018-ban 275,17 milliárd dollárral többet exportált mint amenyit importált
- Mo. a hatalomátvétel időpontjáig (2011) egy növekvő Bilanz-szal rendelkezett, azóta lefelé menö tendenciát mutat.
-
- Igen az Európai-Unió, a Szovjetunióval szemben egy negativ kereskedelmi bilanzt mutat
- Ha jól emlékszem kb. 4,7 milliárd dollárral többet importálunk mint amit eladunk az Oroszoknak
- A 4,7 milliárd az ügye bakfütty, a német 275,17 milliárddal összevetve
- Németországnak még nincs elég alternatívája ezért vannak rászorulva az Orosz földgázra, a cél ennek a léépítése.
- A Magyar kormány ezzel ellentétben az atomerőművel egyre nagyobb függőségbe kerül az oroszoktól.
- Az Oroszok nyilvánvalóan rá vannak szorulva a pénzre mert többnyire csak nyersanyagot szállítanak
-
Nagyon helyesn cselekszik, megtapasztalhattuk, hogy európára nem lehet számítani. Az orosz atomerőmű biztosítja az ország energiafüggetlenségét, a kínai kereskedelmi utvonal óriási bevételeket hoz, mivel a kínai áruk vámkezelését magyarországon fogják elvégezni... azt, hogy mennyire üres a stadion majd meglátjuk pénteken.
-
- Nagyon érdekelne, hogy mit értesz azon, hogy "európára nem lehet számítani"?
- Az is érdekelne, hogy szerinted hogyan válik Magyarország függetlenné az atomerőmű által?
- Egy atomerőmű nem "perpetuum mobile", minél tovább üzemel annál veszélyesebb... a függőség annál nagyobbA film vége ezzel zárul: "Hogy valaki hazafinak mondja magát, megdöbbentő milyen károkat okoz a nemzetének.
-
- Ha arra számítasz, hogy a nyugat majd Magyarországról fogja venni az áramot akkor tévedsz
- Az áram-vásárlás manapság nyugaton nem kormány feladata, az emberek privát válasszák ki milyen áramot akarnak
- Egyre több ember öko-áram-szolgáltatót keres.
-
- "a kínai áruk vámkezelését magyarországon fogják elvégezni" - mondod
- Orbán fűt fát megígér a Kínaiaknak és a Törököknek, hogy majd Fideszes lesz az EU-kibővítésért felelős EP komisszár
- Ez az ami miatt sok Angol állampolgár a brexit-re szavazott, féltek, hogy 64 millió Török szabadon fog költözködni az EU-ban.

-
az EU -ban élünk, van ahol sokkal nagyobbak a szociális segélyek, csak kérni kell. Csak nem tudom miért vannak felháborodva a franciák is meg az olaszok is, mikor érkeznek és kérik a segélyeket.
De legalább van egy réteg akit nem érint majd a gazdasági válság, a munkahelyek megszünése ... az értékeiket előrelátóan, eddig is aranyba fektették és magukra aggatták.
-
- Ugy beszélsz mintha a jövedelmező vállalatokat Magyarországon nem nyugat európai cégek hozták volna létre
- Akár, hogy is célozgatsz, szociális segélyt elsősorban, a gazdasági okok miatt Kelet-Europából emigráltak veszik fel.
- Egy menekült, amelyik itt fogja leélni az életét az bennünket erősít, míg egy magyar miután megszedte magát haza-megy
- A menekültek nagy része Német állampolgár lesz, egy lesz közülünk
- Mig az Orbánisztánból jött kormányhű alakok célja a szabad nyugati világ lerombolása. (gyakorlatilag az amit te hirdetsz)
 
A 36 évből, hogy úgy mondjam, 3 már lement.

a görögöket csak mint egy kis jelentéktelen pédát hoztam fel, hogy függ Európa Kínától, de tessék parancsolni egyéb apróságok:
" ... egész Európában terjeszkednek. Kikötőik vannak Spanyolországban, Görögországban és Belgiumban, Németországban repteret vásároltak, részesedést vettek az Északi-tengeri olajkitermelésekben, a londoni City épületeinek jó része az övéké - de vannak futballklubjaik is Angliában, sőt, Olaszországban is. A kínai állam eközben bevásárolta magát több dél-európai ország adósságába is.

Ciprus hagyományos szövetségese, Görögország is lekötelezettje a kínai államnak, mivel ők vásárolták fel államkötvényeiket a görög válság alatt és után. Mára a görög adósságon kívül kínai kézben van Pireusz kikötője, és a görög állami villamosenergia-hálózat részvényeinek többségi tulajdona is. Ezért-e vagy sem, de tavaly a görögök megvétóztak egy közös uniós állásfoglalást az ENSZ-ben, ami kritikus volt az emberi jogok tekintetében Kína számára.

De korántsem csak a megroggyant gazdaságú országokat keresik: 2016-ban 4,5 milliárd dollárért vették meg a németek Kuka AG nevű, robotizációs vállalatát, Li Shufu kínai milliárdos pedig 9 milliárd dollárral szállt be a Daimler AG-be, mely a Mercedes-Benz anyavállalata...."

és Te megparamcsolnád a magyaroknak, hogy ne üzleteljenek a kínaiakkal ... nevetséges

Hány millió évig fog a Paksi erőmű sugározni, hiszen az Oroszok az elégett tütüelemek elszállítását csak 20 évre biztosítja. Mit fog csinálni utána a Magyar kormány? Eladja Észak-Koreának, vagy Iránnak atombomba, vagy páncéltörö fegyverek gyártásához?

A legjobb befektetés a legolcsóbban, kiszámíthatóan állítja elő az elektromos energiát, nem függ az időjárási viszonyoktól és a napszakoktól. Akinek pénze van rá mindenki atomerőmúvet épít, mellesleg lehet még nem hallottad, de kínai atomerőművek építésére szerződött le a Roszatom.

- Egyre több ember öko-áram-szolgáltatót keres.

és ezek mazochisták? Miért veszik a lehető legdrágábban előállított áramot?

- Akár, hogy is célozgatsz, szociális segélyt elsősorban, a gazdasági okok miatt Kelet-Europából emigráltak veszik fel.

Nekem ezzel semmi gondom, sőt örülök neki, hogy talpraesettebbek mint az elpuhult, eltunyult nyugatiak és minden lehetőséget kihasználnak.
 
Utoljára módosítva:
a görögöket csak mint egy kis jelentéktelen pédát hoztam fel, hogy függ Európa Kínától, de tessék parancsolni egyéb apróságok:
" ... egész Európában terjeszkednek. Kikötőik vannak Spanyolországban, Görögországban és Belgiumban, Németországban repteret vásároltak, részesedést vettek az Északi-tengeri olajkitermelésekben, a londoni City épületeinek jó része az övéké - de vannak futballklubjaik is Angliában, sőt, Olaszországban is. A kínai állam eközben bevásárolta magát több dél-európai ország adósságába is.

Ciprus hagyományos szövetségese, Görögország is lekötelezettje a kínai államnak, mivel ők vásárolták fel államkötvényeiket a görög válság alatt és után. Mára a görög adósságon kívül kínai kézben van Pireusz kikötője, és a görög állami villamosenergia-hálózat részvényeinek többségi tulajdona is. Ezért-e vagy sem, de tavaly a görögök megvétóztak egy közös uniós állásfoglalást az ENSZ-ben, ami kritikus volt az emberi jogok tekintetében Kína számára.
-
Örülök neki, hogy mindezt felsoroltad
- Igen a Kínaiak vásárolnak már vagy 3 éve egy volt katonai repülőteret, ami 1993-tol olcsó utakat kínált
- A korábbi több mint 2 millió személyt forgalmazó reptér forgalma 1,2 millióra csökkent, a teherszállítás is visszament
- Itt megtalálod a reptér történetét ami nagyon tréfás
- Semmi kétség, hogy Kína túlszárnyalta Europát, népességét és területet tekintve semmi meglepő nincs benne
- Lakosság, EU (512,5 millió) Kina (1.396 millió), Terület EU (4,476 millio km2) Kina 9,596 millio km2)

- Az is igaz, hogy a Kínaiak Pireusz mellett számos Nyugat-Európai kikötőt és szállítási utat már biztosítottak.
- A probléma csak az, hogy minek vesz a magyar állam kölcsönt a Kínaiaktól egy Kinai vasútvonalhoz?
- Amin kifejezetten Kinai árut szabad csak szállítani, a Pireusz - Belgrád vonal még csak tervbe sincs véve?
- A Budapesten átmenő áruforgalomnak semmi értelme ha közvetlen nyugatra jól kiépített hálózat van.

De korántsem csak a megroggyant gazdaságú országokat keresik: 2016-ban 4,5 milliárd dollárért vették meg a németek Kuka AG nevű, robotizációs vállalatát, Li Shufu kínai milliárdos pedig 9 milliárd dollárral szállt be a Daimler AG-be, mely a Mercedes-Benz anyavállalata...."

- Már megint felsorolod, hogy milyen értékes cégeket vásároltak a Kinaiak nyugaton.
- Sorold fel, hogy mit vásároltak Orbántól? Semmit, még a Felcsúti stadiont, egy focicsapatot sem vásároltak.
- Egyszerűen adtak neki egy kölcsönt, mert Orbán elterjesztette, hogy az ö embere lesz az EP-külpolitikáért felelős 2020-tól

- Orbán hátba támadja az EU-t, a partnerereit és ez a karakter amit Kina, Putyin, Erdogán szeret benne.

és Te megparamcsolnád a magyaroknak, hogy ne üzleteljenek a kínaiakkal ... nevetséges

- Orbán Europa ellenes magatartása bizonyos nagyhatalmaknak jól jön.
- Nyilvánvaló, hogy az Európai szomszédaink érdeke közelebb állnak a Magyar érdekekhez mint egy távoli diktatórikus országé
- Orbán már annyi kölcsönt vett fel, hogy csak ember legyen aki azt vissza tudja fizetni
- Nézd meg, hogy kivel barátkozik? Csupa diktátor, vagy autokrata ahol az emberi jogokat sárba tiporják.
- Orbán egy szép napon elviselhetetlen lesz az EU számára és akkor döntenie kell az országnak
- Hogy ki fog menni az világos, nem Magyarország hanem aki a saját országát tönkreteszi

- Eltudom képzelni ahogy Orbán, a szerény Kínaiaknak elmeséli a magyarok 1000 éves nagy múltját, és leesik nekik az álluk. :)
-
A legjobb befektetés a legolcsóbban, kiszámíthatóan állítja elő az elektromos energiát, nem függ az időjárási viszonyoktól és a napszakoktól. Akinek pénze van rá mindenki atomerőmúvet épít, mellesleg lehet még nem hallottad, de kínai atomerőművek építésére szerződött le a Roszatom.
-
- Kínának az ipara az energiaigényesebb, mint a magyaroké, továbbá
- Kinában van egy csomó lakatlan terület ahol ellehet ásni a radioaktiv hulladékot.
- A magyar "vándorhomok" az nem alkalmas ilyenre.
- A számításaid rövidlátóak, mert te csak az atomerőmű életének egy kis szakaszára tekintesz
- Egy atomerőművet lebontani borzasztó sokba kerül, söt igazából nem is lehet.
- Te és a kormányod az utókor számára teszi az életet lehetetlenné.
- Szerinted mikor fog megtérülni a Paksi erőmű? Soha.
- Az unokád, unokájának is foglalkoznia kell a következményekkel
-
és ezek mazochisták? Miért veszik a lehető legdrágábban előállított áramot?
-
- Olyat, hogy jövőbe való invesztíció azt nem ismersz.
- A rezsicsökkentés nem azt jelenti, hogy Magyarország olcsóbban állítana elő elektromos energiát.
- Itt is ellehetne pocsékolni a pénz, az áram-költség legnagyobb része különböző adók.
-
Nekem ezzel semmi gondom, sőt örülök neki, hogy talpraesettebbek mint az elpuhult, eltunyult nyugatiak és minden lehetőséget kihasználnak.
-
Ha valóban igy gondolkodsz akkor nem tudom miért a nyugati nacionalistáknak nyalsz,
látod, hogy ök azok akik egy rövid kormányzás alatt egy halom borsot törtek a nacionalista-magyar kormány orra alá.
Próbáld a jelenetet lejátszani a lelki szemeid előtt, mi lenne ha mondjuk újra egy Hitler kerülne itt hatalomra?
A jog nem az egyenlőség hanem faji alapon privilegizálná az embereket. A 9 milliónyi magyar rögtön bajba kerülne.
-
Érdekes, hogy ez a Scenario a mesterséges intelligencia számára nyilvánvaló de a hozzád hasonló nem fogja fel.
 
Orbán Europa ellenes magatartása bizonyos nagyhatalmaknak jól jön.
Én kimondottan örülök, hogy a kínai miniszterelnök Budepestre jön , vagy Putyin esetleg Erdogan teszi tiszteletét, pár héttel Merkel után vagy Trump gratulál, hogy a magyar miniszterelnök jó munkát végez ... tudtommal ezek csinálják a világpolitikat ezekkel lehet üzletelni, jó ha egymásnak adják a kilincset a magyar miniszterelnök irodájában.

Szerinted mikor fog megtérülni a Paksi erőmű? Soha.

nem szerintem, hanem az Európai Bizottság szerint évi 7,35% hozamot hoz a Paks-2
https://aszodiattila.blog.hu/2017/1...szerint_evi_7_35_hozamot_hoz_a_paks-2_projekt

Olyat, hogy jövőbe való invesztíció azt nem ismersz.
dehogynem, csak azon csodálkozom, hogy nem verik a fejüket a falba azok akik mondjuk 10 éve költöttek napelemes áramforrásokra és most az áruk kb. a felére esett ráadásul jobb a hatásfokuk ... tehát teljes csőd annak aki tíz éve vette és még kénytelen használni mert még nem termelte meg az árát.


Ha valóban igy gondolkodsz akkor nem tudom miért a nyugati nacionalistáknak nyalsz,
látod, hogy ök azok akik egy rövid kormányzás alatt egy halom borsot törtek a nacionalista-magyar kormány orra alá.

én úgy látom, hogy üdvrivalgásba törnek ki, állva tapsolják egy-egy beszédét ... olaszoknál, németeknél egyre népszerübb, hogy a keleteurópaiakról ne is beszéljünk.
Tényleg nem tudod a vének tanácsa (az EPP három bölcse) mire jutott?
 
Utoljára módosítva:
Én kimondottan örülök, hogy a kínai miniszterelnök Budepestre jön , vagy Putyin esetleg Erdogan teszi tiszteletét, pár héttel Merkel után vagy Trump gratulál, hogy a magyar miniszterelnök jó munkát végez ... tudtommal ezek csinálják a világpolitikat ezekkel lehet üzletelni, jó ha egymásnak adják a kilincset a magyar miniszterelnök irodájában.
-
- Csodálom, hogy tetszik neked, hogy a magyar államfő a kommunisták bőröndhordozója lett.
- Ezt nevezed te függetlenségnek?
- Hogy passzol mindez a korábbi, nacionalista globalizáció ellenes szólamokhoz?
- Egyébként a kínai miniszterelnök 2017-ben nem a magyar elnök két szép szeme miatt jött
- Valahogy elfelejteted, hogy 16+1 találkozó volt, Budapest első sorban csak a parkettet adta

- Trump sem kapkodott az Orbánt fogadni, az amerikai elnök hivatalos ideje már majdnem lejárt,
- amikor egy Nato évforduló keretén belül fogadta Orbánt
- A találkozóból nem jött ki semmi jó, a magyar elnök az Ukrán-botrány részévé vált
- Nem lehetsz jártas az angolba ha a "Good job" vállveregetést dicséretnek tartod.
- Ajánlom ha egy angol nyelvű cég ezt irja neked a bizonyítványba akkor tépd össze
- A lovakat és a kutyust szokták vállon veregetni

- Merkel és Maas egy 30 évvel korábbi esemény évfordulója miatt jött Magyarországra
- Egyetlen nyugati politikus nem kíván Orbánnal lefényképezve lenni, még Seehofer sem
- A magyar kormánypárt frakció nélküli "no body" lett Brüsszelben
- Kik azok a politikusok akikkel összejár?
- Az Osztrák, az Olasz kormány, a barátai Strache, és Salvini miatt rövid időn belül megdőltek

- Orbán nem tud már Sorosozni mert nyilvánvaló, hogy Erdogán kezében van a zsilip amivel Europát zsarolni tudja
- A Fidesz szeretné az EU-bövités posztját megszerezni az EP-ben, már a második kandidátusa kudarcot valott
- A Berexit mellett döntök egyik aggodalma az volt, hogy Törökország EU tag lesz és 60 millió Török elindul Angliába
- Orbán sürgeti Törökország felvételét az EU-ba, holott az egyik különleges állapot váltja a másikat, az ország háborút folytat
- Bolzanot, a vallásos szekták installálta Brazil elnök politikáját nem is emlitem

- Mit hoztak eddig Orbán "globalista" kapcsolatai?
- KGB-bank ami magyar ellenőrzés nélkül EU-s területen csinálhat amit akar
- Egy csomó nicht rentábilis adósáig, az Atomerőmű és a Kiaiaknak kigondolt vasútvonal épitéséhez
- Orbán a statisztika szerint már rég halott lesz, de az unokái még mindig törleszthetik a kölcsönt
-
nem szerintem, hanem az Európai Bizottság szerint évi 7,35% hozamot hoz a Paks-2
https://aszodiattila.blog.hu/2017/1...szerint_evi_7_35_hozamot_hoz_a_paks-2_projekt
- Elöször is eddig egy ásólapátnyi földet nem hánytak ki Pakson
- Az EU-Bizottság szerint int állami invesztícióról van szó, ami a gazdaságosság ellen beszél
- Ahogy említettem, a környezetvédő emberek nem fognak atom-áramot vásárolni, a költségek nőni fognak
-
dehogynem, csak azon csodálkozom, hogy nem verik a fejüket a falba azok akik mondjuk 10 éve költöttek napelemes áramforrásokra és most az áruk kb. a felére esett ráadásul jobb a hatásfokuk ... tehát teljes csőd annak aki tíz éve vette és még kénytelen használni mert még nem termelte meg az árát.
-
- Az élet már csak ilyen. Elmondjam mennyit fizettem én valamikor 1 MB memóriáért az XT-számítógépembe?
- Vagy mennyibe került 20 évvel ezelőtt egy hordozható telefon, vagy Flatscreen-Képernyö?

- Valamit elfelejtesz. A mai olcsó napelemekek, számítógépék... azért olcsók mert valaki megfizette a fejlesztést
- Én a te helyedben dicsérném azokat az embereket akik idejekorán uj technikát vásárolnak mert
- nekik köszönhetjük azt ahol ma vagyunk a technikával.

én úgy látom, hogy üdvrivalgásba törnek ki, állva tapsolják egy-egy beszédét ... olaszoknál, németeknél egyre népszerübb, hogy a keleteurópaiakról ne is beszéljünk.
Tényleg nem tudod a vének tanácsa (az EPP három bölcse) mire jutott?
- Most Salvira, AfD politikusokra és Orbánra gondolsz?
- Nézd a nacionalisták mindig is a csordaszellemre az érzelmekre apelláltak, a kognitiv gondolkodás nem az erősségük.
- Németországba és a többi demokratikus országban nem szokás isteníteni egy politikust sem
- Orbán azt gondolja, hogy valami túlvilági lény kiválasztott öt egy feladatra.
- Ilyen személyek voltak már a történelemben, az uralmuk végén soha sem volt "Happy End"
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on bsilvi's profile.
Szia! Olvastam a vérfarkasok világa 1-4,5 köteteit. Nagyon tetszett. Szenzációs a fordítás. Köszi. Mikorra várható a többi? Éva
Itt lehet a 20 üzenetet leadni?
hola! Alguien tiene el nuevo patrón de RNata?
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
Bocs Úton.
imi70 wrote on erikfrenszi's profile.
szia, én 2024. májusában szeretnék menni a portugál úzon. Kérlek amennyiben van rá időd és kapacitásod, szívesen venném a tapasztalataidat az útról. Előre is köszönöm .

Statisztikák

Témák
37,956
Üzenet
4,756,514
Tagok
612,866
Legújabb tagunk
abak
Oldal tetejére